Pe contrasens cu cazul Cherecheş
Motto
Manele, manenele, manele,
Frumoase ca visele mele…
Spre deosebire de alte influenţe care degradează comportamentul normal al acestui popor, manelizarea sa nu vine din exterior ci din interior. Dintr-un interior profund şi definitoriu. Avem în genă văicăreala, şmechereala, genunchii moi şi mâna întinsă. Manelele nu sunt altceva decât un folclor al săracilor clădit pe incultură, pe sentimente primare, pe făcut bani fără şcoală, pe texte de grotă şi refrene tânguioase.
Cornel Nistorescu a scris un editorial amar despre iluştrii noştri fotbalişti care au sărbătorit victoria asupra Elveţiei printr-o baie de manele. Citez un scurt paragraf:
“Chestiune de gust, dar și de educație. În văzul lumii-cu imnul, la chef – cu miorlăială balcanică. Presupun că unii ascultă aceeași muzică și acasă, ba și în cască, la pregătirea fizică. O țară la vedere și alta în particular, în privat. Defilăm cu muzică patriotică și petrecem cu muzică țigănească”.
în tot circul care s-a iscat după fuga şi prinderea lui Cătălin Cherecheş eu văd acelaşi manelism ca la petrecerea fotbaliştilor. Acelaşi apetit pentru ieftin şi derizoriu, pentru “să-mi distrez creierii capului” cu suferinţă eventual sângerândă, dar a altuia, cu vai – vai-uri de dragoste şi inimă albastră, dar ale altora, cu chiuituri însoţind emoţii de doi bani despre bani.
În primul rând că acest subiect, prin impactul lui asupra vieţii noastre de zi cu zi, nu depăşeşte relevanţa unui fapt divers. Încă un grangur condamnat care a scăpat poliţiei române. Mare brânză! Fapt banalizat prin repetiţie.
Dar nu! Ziarele freamătă, internetul vuieşte, televiziunile sunt pline de poza lui Cherecheş cu sânge pe faţă şi cămaşa ruptă. Sânge, ce excitant!
Ăsta-i poporul! Asta cere, asta i se dă! Ratingurile bat recorduri şi nu mai interesează pe nimeni de războaie sau legi care ne sărăcesc. Circ şi pâine, mare adevăr!
În al doilea rând lipseşte aproape complet judecata cumpătată şi încercarea de a înţelege lucrurile dincolo de trendul impus de media.
Toţi îl umplu de flegme pe Cherecheş: hoţ, laş, mincinos, golan. Bine că l-au prins, excelent că l-au bumbăcit poliţiştii germani şi i-au golit buzunarele de lovele şi legitimaţii. Bine i-au făcut! Aşa-i trebuie! Să înfunde puşcăria până zicem noi stop, ha-ha-ha şi hi-hi-hi!
Dar, după această emoţie de posesor de capră privind cu pizmă în ograda vecinului, ar trebui, totuşi, reflectat şi la modul în care minunata noastră justiţie l-a condamnat pe primarul băimărean. Chiar aşa să-ţi baţi joc de tine, tu justiţie cu lăudători înalţi, încât să accepţi ca acest om să fie condamnat de o judecătoare care depusese cu doar câteva săptămâni înainte un denunţ împotriva lui?
De fapt, ştie toată lumea de istoria cu soacra lui Cherecheş, cu mama judecătoarei, cu tentativa de mită ş.a.m.d. O incompatibilitate mai flagrantă decât aceasta aproape că nu se poate imagina. Şi totuşi… Auzi, că în aprilie 2024 ar fi intervenit prescripţia. Şi? Nu există proceduri excepţionale, de urgenţă, ca să se iasă onorabil dintr-o astfel de situaţie? Dar dacă judecătoarea murea? Procesul era compromis?
Cătălin Cherecheş a mai fost condamnat şi arestat în trecut. Se pare că, atunci, pe nedrept. Ştie deci pe pielea lui şi cât de “oarbă” poate fi justiţia română şi ce minunate condiţii de detenţie oferă statul român. Nu exclud deloc că gestul lui disperat, de a fugi cum a fugit, ar fi putut fi provocat şi de o frică uriaşă. De groaza de a mai trece odată prin iadul temniţelor noastre.
Să nu uităm, totuşi, că în puşcăriile româneşti mor cu zile nu doar amărăşteni lăsaţi de izbelişte de toată lumea, dar şi persoane cu notorietate şi posibilităţi, teoretic, de a-şi face detenţia mai uşoară. Amintesc doar de Dan Adamenscu, de Dan Mustaţă, de Rudel Obreja.
Aşa că să o lăsăm mai moale cu jubilaţia că infractorul a fost prins şi va putrezi în închisoare. Eu sper să nu se întâmple aşa. Sper să aibă parte de o rejudecare, dreaptă, a procesului. Şi abia după aceea, dacă va fi găsit vinovat, să suporte consecinţele.
Să te bucuri de suferinţa altuia fără vreun motiv temeinic, doar aşa ca să ţi se pară spectacolul mai palpitant şi viaţa ta mai împlinită nu este deloc un semn de bogăţie lăuntrică. Dimpotrivă, prefigurează un jalnic deşert.
https://www.conteledesaintgermain.ro/pe-contrasens-cu-cazul-chereches/30-11-2023https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/chereches.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/chereches-150x150.jpgEditorialecapturat in Germania,judecator incompatibil,manele chereches,procesMotto Manele, manenele, manele, Frumoase ca visele mele… Spre deosebire de alte influenţe care degradează comportamentul normal al acestui popor, manelizarea sa nu vine din exterior ci din interior. Dintr-un interior profund şi definitoriu. Avem în genă văicăreala, şmechereala, genunchii moi şi mâna întinsă. Manelele nu sunt altceva decât un folclor al...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
In primul rand, vreau sa iti multumesc pentru acest articol amarui si dureros de adevarat despre manele si influenta lor asupra comportamentului poporului nostru. Este trist sa vedem cum suntem divizati intre un „exterior” si un „interior”, intre un public si o casa, intre patrioticele cantece si banalele manele.
Este regretabil sa vedem cum manelismul si lipsa de judecata cumpatata sunt perpetuate de mediu si de obiceiul de a face senzatie si de a urma trendul impus de media. Este dezamagitor sa vedem cum justitia poate fi manipulata si cum acei care ar trebui sa fie oameni de lege ajung sa fie implicati in situatii dubioase si conflicte de interese.
@Laird Brunette – decembrie 30t
1. „Te rog, explică-mi în clar”- De „explicatii in clar” am auzit doar la proaspetii alfabetizati. Nu-mi pierd timpu’ cu ei.
2. „Ca să-mi „dai peste bot”. Chiar asa? Nu stiam ca esti traitor in Ferma Animalelor. Oricum, eu va protejez.
3. „…după ce te-am sedus și te-am abandonat?”. Mai, seducatorule! Ia zi, ne vedem in Parcu’ Operei? Spre recunoastere, eu o sa port pantofi cu talpa curcubeu.
–
Obsesia ta puerilă de-a avea ultimul cuvânt pe niște NON-subiecte, pe care tot tu le-ai lansat și le întreții, mințindu-te că „discuți”, când, de fapt, te cerți de unul singur, devine îngrijorătoare. Patologică. Avem de-a face, în mod evident, cu o manie obsesiv-conpulsivă scăpată de sub orice control (care denotă, în subsidiar, și un grav retard mintal).
Vom face un test simplu, să vedem dacă pacientul împinge mania până într-acolo încât „răspunde” chiar și la stimuli practic inexistenți (puncte, semne de tot felul…), doar pentru a avea „ultimul cuvânt”.
Începem:
.
În altă ordine de idei, remarcăm că pacientul NU A PUTUT explica despre ce crede el că „discută”.
Urmărim cu interes derularea experimentului anunțat în mesajul anterior.
Adi Cristescu,
hai că-ți fac un rezumat lămuritor.
Încă de la apariția mea pe acest blog, te-ai tot băgat în seamă cu mine. Întâi m-ai susținut (fără să ți-o cer și fără să am nevoie), atunci când „contele” mi-a reproșat insultele adresate lui DD, iar tu ai fost de părere că, pe alte bloguri, comentatorii se insultă mult mai grav, iar ceea ce contează e conținutul intelectual. Care, în cazul disputei cu DD — ai continuat –, e ridicat: „unde s-au mai pomenit atâtea mesaje doar pt. a salva onoarea acordului [de fapt, a dezacordului] articolului posesiv cu regentul multiplu?”. Te-am ignorat.
Apoi, ai scris o triplă prostie la comentariul meu despre necesitatea de a fi de dreapta sau de stânga în funcție de realitățile economice ale fiecărei țări. „De acord cu tine că trebuie să fim de dreapta în țările bogate și de stânga în cele sărace (eu aș adăuga, la exemplele tale de țări în care stînga a eșuat, și Suedia), dar e nevoie și de politicieni de dreapta, NU NEAPĂRAT la guvernare”. Prima prostie: eu nu am scris „țări bogate și sărace”; asta-i o viziune cumplit de superficială, reductivă și simplificatoare; țările din Europa de est, America Latină, Africa, Orientul Apropiat, în care stânga-i necesară, nu sunt sărace. A doua prostie: economia Suediei nu a mers prost din cauza politicilor de stânga; din contră, a prosperat; ce-a distrus Suedia e politica de stânga SOCIALĂ, nu economică. A treia prostie: dacă situația economică necesită o politică de stânga, dreapta nu-și mai are rostul; și, te rog, nu-mi veni aici cu o a patra prostie, laitmotivul de gîgă „fără opoziție, nu există democrație”; nici nu trebuie să existe democrație și NICI ACUM nu avem democrație, cu totul din contră!
Am ignorat total prostiile citate mai sus și — din nou — nu ți-am răspuns. Am înțeles că nu ești rău intenționat, că ești genul de persoană care are timp de pierdut pe bloguri și chef de discuții „intelectuale”, pt. a-și dovedi nivelul cultural superior și inteligența fină.
Nu m-ai lăsat: te-ai băgat a treia oară în seamă cu mine a propos de manele. Nu reiau; comentariile mele și răspunsurile tale pot fi citite chiar aici, jos de tot, primele fiind. Ai băgat, întâi, prostia cu „falsa dilemă/dihotomie”. Adicătelea, ce greșeală mare, să întreb, retoric: „Crezi că fotbaliștii occidentali ascultă Beethoven?”, deși NU era nici o greșeală: sigur ascultă porcării occidentale actuale, în nici un caz Beatles, blues, country, cum ridicol ai sugerat tu. Pe urmă, m-ai contrazis pe tema tradiției manelelor și aici te-am plesnit bine de tot, cu argumente și probe ISTORICE, deosebit de interesante, care au ridicat mult nivelul comentariilor pe tema propusă de gazdă.
În fine, excedat fiind de repetatele tale băgări în seamă, te-am anunțat că nu mă mai angrenez în nici o discuție, pe nici o temă, cu nimeni. Ulcerat, te-ai întors definitiv împotriva mea și m-ai tot provocat prostește. Și provocările astea au fost, inițial, ignorate. Până la urmă, ți-am atras atenția asupra inutilității lor, căci „liniile de pauză urmate de virgule” erau, de zile bune, de domeniul trecutului și n-au fost niciodată o temă centrală de discuție. Ai răspuns, tot prostește, că nu sunt consecvent și intru în discuții, deși am anunțat că n-o voi face.
Am vești pt. tine: noi, in acest moment, nu discutăm despre NIMIC! Care-i miza, tema, subiectul? NU EXISTĂ! Care e discuția? E NULĂ! Tu mă tot provoci, în mod pueril și steril, din mici orgolii rănite, de comentator de blog, ABUZÂND CU NESIMȚIRE DE RĂBDAREA ȘI AMABILITATEA AMFITRIONULUI. Iar pe mine mă bate gândul să-ți răspund la fiecare provocare, numai așa, de-al dracului. Cu riscul de a fi insconsecvent și de a mă face vinovat de „falsă dilemă/dihotomie”.
@Laird Brunette – decembrie 29
Cu raspunsul tau mi-ai inseninat sfarsitul asta de an, aspect pentru care-ti sunt afund recunoscator. Si cum sa nu fiu cand, cu atata magnanimie:
1. Ma alinti parinteste inca din prima, confirmandu-mi ca zisa „ești ca și copilașul meu. Mă crezi?” a fost de-a serioaselea, nu asa, o vorba-n vant aruncata.
2. Imi faci un rezumat – mai pe sarite si nu a unor discutii( Doamne fere’), ci a unor „constatari”-,( virgula dupa linia de pauza, defazatu’ de mine!) ce ma scuteste sa-ti mai re-aprofundez cugetarile. Altfel, foarte apreciate pe-aici.
3. Imi lamuresti modul in care trebuie sa ma comport pe blogul Contelui( cu”C”), in cazul unei aparitii de anvergura ta. Promit ca data viitoare n-o sa mai gresesc si o sa-ti cer respectuos voie inainte de a-ti mai comenta panseurile. Cat despre „bagatu-n seama”, nici nu se mai pune problema. A propos, aia cu „bagatu-n mama” poate fi preluata, ca frumos o zisesi, in versuri!?
4. Imi evidentiezi prostiile comise de mine cu atata inconstienta de (cat pe ce) „gaga”, incat mi-e si rusine sa mai m-arat pe-aici ( ca-n lume nici nu se mai pune problema!)
5. Imi vestejesti „viziunea cumplit de superficială, reductivă și simplificatoare; țările din Europa de est, America Latină, Africa, Orientul Apropiat, în care stânga-i necesară, nu sunt sărace”. Nici nu stiu cum de mi-a trecut prin cap asa ceva, zonele respective scaldandu-se in bunastare!
6., 7., 8., etc.
O exista oare o izbavire pentru toate greselile comise fata de un singur om? Da’ ce om!
Ușurința cu care te năpustești să „răspunzi”, negreșit, ca un automat, ca să dovedești că ești „inteligent” și „spiritual”, ca să nu cumva să se creadă (ar fi o catastrofă!) c-ai rămas fără replică, denotă nesiguranță.
Pe de altă parte, comiți greșeala de raționament care, în logică, se numește „falsa dilemă/alegere/dihotomie”. Pornești de la premiza falsă că ai numai două posibilități — să mă contrazici, să taci –, când, în realitate, există și o a treia, cea mai rațională: să-mi dai dreptate.
@Laird Brunette – decembrie 30-
1.”Ușurința cu care te năpustești să „răspunzi”, negreșit, ca un automat, ca să dovedești că ești „inteligent” și „spiritual…bla, bla,”. Eu m-am „napustit” sa-ti raspund a doua zi.Tu mi-ai raspuns( dupa o matura chibzuinta!?) in aceeasi zi- dupa 5 ore?! Esti sigur ca furtuna recenta nu ti-a deplasat ceva tigle de pe casa?
2.”…în realitate, există și o a treia, cea mai rațională: să-mi dai dreptate.”. Inca nu-s pregatit, da’ ma antrenez zilnic in aceasta directie. Cand o fi cazu’ te anunt.
P.S. Eu consider aceasta querelle deja plictisitoare pentru invitatii Contelui ( cu „C”), si imi declar abandonu’, nu inainte de a te ruga sa-i trimiti salutari „seducatoarului” Aldo din partea „abandonatei Stefania Sandrelli( adica eu, dupa cum zisesi!)
Adi,
„Eu consider aceasta querelle deja plictisitoare pentru invitatii Contelui (cu „C”), si imi declar abandonu’”.
În sfârșit, bine că te-ai convins! Asta am tot încercat să-ți explic. Dar cine a început aceste „querelle” (încă o dată: FĂRĂ MIZĂ!), cine le-a întreținut, în ciuda apelurilor mele la calm și rațiune?
În sfârșit, nu mai contează. Să sperăm că vei fi consecvent.
Adrian Cristescu,
se pare că efortul și concentrarea pe care ți le-am solicitat nu s-au produs.
Când un ins trist, cu ifose de intelectual, care ține musai să pară spiritual, nu te mai slăbește cu înțepăturile, n-ai datoria să te simți constrâns de consecvență.
Dar, sigur, „falsa dilemă/dihotomie” e întotdeauna o frumoasă soluție de avarie. Ține-o strâns, cum spun italienii, nu-i da drumul! E bine s-o ai mereu la îndemână. Te face să te simți și să pari cult în cap.
Să râdem cu Brunette si cu Marian, doi comici vestiţi ai blogului.
Brunette vorbeşte murdar, drept pentru care, Marian îi spune că a intrat cu şapca împuțită pe blogul Contelui. Drept pentru care, Brunette îl sfătuieşte pe Marian să nu mai murdărească acest blog. Pe Marian, care… a uitat cu totul de şapca împuțită, parabola pe care o exprimase.
Conte, sigur v-ați distrat şi dv. Şi, nu uitați, chiar dacă dv. susțineţi că sunteți de dreapta, Brunette vă iubeşte pentru că, de fapt sunteți de stânga… fără să ştiți.
Doamne, ce bine am râs!
DD,
eu vorbesc murdar?! Doar pentru că te-am pus la punct așa cum meritai, după băgările tale în seamă agresive, jignitoare și analfabete?
Cât despre atitudinile de dreapta sau de stânga ale „contelui”, chestiunea te depășește în totalitate! Nici nu știi cu ce se mănâncă toate astea. Ai râs pt. că ești prost și incult.
Domnule „conte”, ați promis că nu-l mai lăsați pe acest individ să mă jignească!
Brunette, tu nu vorbeşti murdar când foloseşti în mod repetat cuvântul „că_cat”. Tu vorbeşti „curat”, ai dreptate.
DD,
ai zis ceva?
Și încă ceva: stai liniștit, că Marian n-a intervenit pt. c-aș fi vorbit murdar. NU ți-a luat apărarea, îți faci iluzii. După cum i-am tot scris, ăsta a fost un pretext. Pe el, speriatul de bombe (de comunism după comunism), l-au deranjat opiniile politice pe care le-am exprimat.
„Contele de Saint Germanin”,
îmi pare rău că nu ați scos din spam ultimul răspuns adresat lui Marian. Explicam acolo, printre altele, că acuzația de „nazism gramatical” e neîntemeiată, că nu încerc să mă dau mare cu „superioritatea” mea asupra tuturor în această privință, că motivele sunt altele…
Mă rog, nu contează, am pierdut și așa destul timp pe acest blog. Vă rog să mă credeți că, în ciuda primelor mele comentarii, legate de orientarea dvs. politică de dreapta, țin la dvs. Nu pentru că oricine are dreptul la o opinie. Nu are. Ci pentru că, citindu-vă articolele, reiese clar că singurul aspect de dreapta, în toată atitudinea dvs. politică – de pe parcursul a niște ani de zile -, este simpla dvs. AFIRMAȚIE că sunteți de dreapta. De fapt, ascultați-mă pe mine: nu sunteți!
@Laird Brunette – decembrie 26
„Mă rog, nu contează, am pierdut și așa destul timp pe acest blog.”
Nu spune asta! Fara impresionanta ta eruditie din care ne-ai impartasit ” zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa”, cu linguroiu’, cum l-am mai fi cunoscut noi pe adevaratu’ „Yo, el Supremo”( in varianta de Dambovita a augustului Roa B.); in carne si (b)oase?
P.S.1: Toate astea-mi venira dupa ce facui un efort si ma concentrai; destul-zic io- asa cum ma sfatuishi.
P.S.2: Asta nu-i o discutie, doar o constatare.
Te rog, explică-mi în clar: despre ce ai discutat în ultimul mesaj? Care a fost subiectul discuției? Și în ce scop ai făcut-o? Ca să-mi „dai peste bot”, după ce te-am sedus și te-am abandonat?
Sărbători fericite, Conte!
Sărbători fericite tuturor!
Multumesc tuturor celor care mi-au adresat urari si le intorc urarile cu cele mai bune ganduri.
Craciun Fericit!
Ma alatur urarilor de bine ale lui @Tagetes ( pentru care-i si multumesc!) cu Un Craciun Fericit si Un An Nou mai linistit tuturor; si multa inspiratie Contelui (cu „C”) in a oferi musafirilor sai bucate cat mai alese!
,,În vremea veche… de demult, demult… cerul era limpede… soarele strălucea ca un fecior tânăr… câmpii frumoase, împrejurate de munți verzi, se întindeau mai mult decât putea prinde ochiul… păduri tinere umbreau dealurile… turmele s-auzeau mugind de departe… și armăsarii nechezau, jucându-se prin rariște… pe o pajiște verde slobozenia, copilă bălăioară cu cosițe lungi și aurite, se juca cu un arc destins. Ferice de oamenii din câmpie, ferice de cei de la munte!.. Era vremea atuncea, când tot omul trăia fără stăpân și umbla mândru, fără să-și plece capul la alt om; când umbra văilor, pământul și aerul cerului erau deschiși tuturora; iar viața se trecea lină ca un vis; și când ajungeau pe om nevoile bătrâneților și moartea, el se ducea, zicând: „mi-am trăit zilele”, și era sigur că viața lui se va prelungi în copiii și moștenirea lui…,, (Alecu Russo Cantarea Romaniei)
După 89 lumea consumului mi-a zambit. Peste ani i-am restituit zambetul …simteam ca nu mai am ce face cu el.Mă trezisem la realitate.
Acum,vorba poetului, „mi-am trăit zilele” dar ”viața… se va prelungi în copiii și moștenirea lui”
”Mostenirea mea”?!… nu poate fi decât calea spre simplitate .
Sărbatori frumoase contelui! ….multumiri pentru găzduire si …răbdare!:))
@Adrian Craciun fericit!….disputa noastra asupra trecutului continua ….voi folosi ar(ma)gumente grele, te avertizez! Sake-ul e pe masă…astept ”vântul divin” …en garde!
Sărbători fericite tuturor!…mai ales celor care iși pot imagina acest blog ca o agora…unde ne putem si împrieteni…nu doar împotrivi! :))
Multumesc pentru mesajul sensibil si, desigur, pentru urari.
Sarbatori cu bucurii alaturi de cei dragi!
@Contele de Saint Germain – decembrie 17 „Cred ca o sa opresc orice comentariu pe tema majusculelor si virgulelor…”
O, nu! De unde atata cruzime? Mi-ai rapit ( nu stiu altora, da’ mie sigur!) bucuria acestei dispute! Macar p-alea despre „virgulele dupa linia de pauza” lasa-le sa zburde!
Alea s-au epuizat de mult. Ești defazat.
Laird Brunette – decembrie 2nd, 2023 at 03:45-„P.S.: Acestea fiind zise, nu mă mai angrenez în discuții de nici un fel, nu mai răspund nimănui (cu excepția lui DD)”
Hai, ca n-a durat mult! Un adevarat „mosier”- cam brunet-, ( virgula dupa linia de pauza) da’ de cuvant; ce sa zic si io, defazat fiind!
„Hai, ca n-a durat mult!”
N-am intrat într-o discuție; te-am anunțat că ești defazat. Am constatat.
P.S.: Nici n-a durut mult! 🙂
P.P.S: Și, te rog, fără remarci rasiste („cam brunet”)! Mă așteptam să fi căutat, până acum, la „Laird Brunette”. Nu scriu „să fi auzit din start”, nu-mi fac iluzii. 🙂
@Laird Brunette – decembrie 20
1. Evident, „n-ai intrat intr-o discutie”! Nici in P.S. nici in P.P.S.!? Precis ai cautat in DEX. ce-i aia o discutie? In caz ca…
2. Deci, „cam brunet” e o remarca rasista? Dupa ce norme? Nu cumva si „cam -blond, roscovan, negru, alb, s.a.”?
3. Chiar nu-ti fa iluzii, te-ai asteptat gresit. Desi sunt coplesit de personalitatea ta, nu prea am timp de pierdut chiar cu toate maruntisurile de care te-agati. Chiar daca-s niste boss-i( sau boasse?!)
P.S. Nici vorba de f’o discutie; numa’ atentionari!
Adrian Cristescu,
nu te concentrezi destul. Fă un efort!
În primul rând, o constatare nu e o discuție. Să zicem (scriu „să zicem”, deci e o ipoteză, nu un fapt real) că eu, înduioșat de eforturile tale constante de a fi băgat în seamă de mine, îmi fac pomană cu tine și chiar te bag, dar nu în seamă ci… așa, o ipoteză… în mamă. Asta ar fi o discuție, după mintea ta?
În al doilea rând, să zicem că m-aș fi angrenat într-adevăr într-o discuție, după ce am anunțat că n-o voi face și, mult timp, m-am și ținut de cuvânt. Așa, și?! Cu ce m-ai prins?! Am tras pe nas? Repet: băgările tale în seamă cu mine, încercările puerile de a-mi atrage atenția și aprecierile înduioșează și, INSISTENTE fiind, atrag până la urmă, fatalmente, un răspuns.
Acestea fiind zise, nu lăsa punctul 2 să te facă să uiți punctul 1, mult mai important, după părerea mea. De fapt, ĂLA vreau să fie ultimul cuvânt pe care ți-l adresez. 🙂
Adrian Cristescu,
ești ca și copilașul meu. Mă crezi?
@Laird Brunette – decembrie 23
Cum as putea sa nu?!
@Laird Brunette – decembrie 23rd, 2023 at 15:40
1. „…îmi fac pomană cu tine și chiar te bag, dar nu în seamă ci… așa, o ipoteză… în mamă.” Iti apreciez delicatetea din ipoteza; si io, care ma asteptam la ce-i mai rau!
2. Nefiind informat ce/pe unde tragi, singura mea observatie se referea la o chestie ce se cheama „consecventa”. Ti-am mai explicat eroarea de argumentare pe care o comiti( repetat), numita „falsa dilema/dihotomie”. Ca nu poti sa o pricepi, tine de educatia insusita.
3.” De fapt, ĂLA vreau să fie ultimul cuvânt pe care ți-l adresez. ????” Ca sa te pastisez: nu lasa punctul 3 sa te faca sa uiti punctul 3! Macar pana maine!
Să înțeleg că nu mai există dreptul la replică pe acest blog? Dacă răspunsul va fi: „Păi dacă tu continui disputele!”, țin să remarc că, și de data asta, eu am fost cel atacat, de un individ căruia nici nu m-am adresat.
Cu ce te încurca comentariul meu,Conte ?
Pun și eu în nimicnicia mea un comentariu pe an și nici ăla nu apare în pagină.
Și tot eu o să-ți spun tendința de a pune Conte cu C mare.
E echivalentul nominativului care obligatoriu e cu literă mare. Până la aflarea adevăratului dvs
nume ne vom adresa cu… Conte.(Oricum îl știm dar din eleganță nu ne dăm în stambă).
Alte ranguri le lăsăm în seama experților de ranguri.
Ce mare descoperire !
Auguri Conte sau dacă vrei,Sărbeutori fericite !
Imi cer scuze tuturor! Cateva zile nu am avut acces la Internet.
„Și tot eu o să-ți spun tendința de a pune Conte cu C mare. E echivalentul nominativului care obligatoriu e cu literă mare.”
Te-ai gândit mult, până să scrii prostia asta? Nu-mi răspunde, întrebarea e retorică. Orice eventual răspuns va fi ignorat, pt. că va fi inevitabil greșit.
https://context.reverso.net/traducere/franceza-romana/monsieur+le+comte
„Și tot eu o să-ți spun tendința de a pune Conte cu C mare.”
Dar, sigur, când cineva „spune” o tendință (în loc, de pildă, s-o explice) și „pune” cuvântul „conte” cu „c” mare (în loc să-l scrie), e EVIDENT ce nivel de instrucție are (e cel puțin doctor în filologie).
Adaug că, dintre cele trei răspunsuri adresate lui Marian, toate identice, cu excepția formulei de adresare (am tot schimbat-o, sperând că, așa, se va posta), îl prefer pe primul. Adică, pe cel mai vechi.
Către Marian:
1) Stai dumneata liniștit: articolul de Alexandru Graur, pe care l-am citat, a fost scris și publicat în anii ’30, SUB MONARHIE. Astfel cad automat toate speculațiile tale aberante, referitoare la apartenența lui Graur la PCR, la „TOVARĂȘA” Neaga Sion și alte elucubrații.
2) Îmi scrii:
„’titlurile de noblețe – inclusiv „rege”, „împărat” – sunt substantive COMUNE și se scriu cu inițială MARE’. Adica, cu litera mare, pentru a pricepe si dumneata[,] ‘un individ dotat cu o inteligență și o cultură MEDII’, despre ce-i vorba”.
Încearcă să dai dovadă măcar de niște rudimente de logică! Din moment ce chiar EU am folosit termenul „inițială”, în contextul „inițială MINUSCULĂ” (cuvânt schimbat de tine, nu e f. clar de ce, cu „MARE”), și din moment ce chiar tu citezi mesajul respectiv, închipuie-ți că și înțeleg „despre ce-i vorba”. N-are rost să precizezi „Adică, cu literă mare, pt. a pricepe și dumneata […] despre ce-i vorba”.
Menționez în subsidiar că, citându-te, am făcut ordine în haosul de ghilimele puse aiurea și de spații lăsate înainte de virgule și de puncte.
3) De altfel, în cele două comentarii de aici, văd că i te adresezi „contelui” și scrii despre el cu „c” mic. Deci, ÎMI DAI DREPTATE cu privire la inițiala minusculă, dar, în același timp, te bagi ca musca-n lapte, doar ca să faci scandal, de dragul scandalului.
4) Vorbești despre „trolaj” (corect „trolling”). Bați câmpii. Trolling a făcut DD, care s-a tot băgat în seamă cu mine și pe care am încercat, inițial, să-l evit. Și acum faci tu, procedând la fel.
5)„Apropos, ai apucat sa traiesti[,] fie si o luna macar[,] in Republica Populara Romana a anilor ’47-’50?”
Ce-are sula cu prefectura?! N-are NICI O LEGĂTURĂ, cu NIMIC din ce s-a scris aici! Și, de altfel, n-ai trăit nici tu pe vremea aia. Dacă aveai măcar 10 ani în 1947 (vârstă, oricum, prea mică pt. a te putea lăuda c-ai prins acele vremuri), înseamnă că azi ai 86 de ani. Dar comentezi pe bloguri și știi ce-i ăla „trolaj”. Hai, nu mă-nnebuni!
7) CONCLUZIE: singurul motiv pt. care ai intervenit în această dispută STINSĂ e acela că ai fost iritat de comentariile mele pro PSD și te-ai simțit vizat de termenul „băsescopat”, folosit de mine în câteva rânduri. De-aia și bați câmpii cu comunismul. Fiindcă, pt. tine, ca pt. toți băsescopații, PSD = PCR, iar tov. Petrov = rezistența POSTcomunistă împotriva comunismului fantomă.
Așa stând lucrurile, te rog insistent să nu mai creezi probleme pe acest blog, să nu-l mai poluezi cu mesaje off topic, provocatoare, menite, din motive complet paralele cu tot ce s-a discutat aici, să reactiveze o dispută deja stinsă!
Trollul strigă „trollii”.
Conte, parcă ziceați că nu o să-i mai permiteţi lui Brunette să mă atace.
Dl. @Brunette nu poate sa polemizeze fara sa atace si sa jigneasca. E ca in bancul ala cu scorpionul care e ajutat sa treaca raul… Cred ca o sa opresc orice comentariu pe tema majusculelor si virgulelor…
Nu vă lăsați manipulat, d-le „conte”!
În primul rând, NU l-am atacat pe DD/Dam Dumitru/Dan, căpitan de plai! Am scris doar c-a făcut trolling. Ăsta-i atac?
În al doilea rând, polemica și jignirile dintre Marian și mine le-a început Marian. După cum am scris deja, EL a reactivat o dispută deja stinsă, el a început cu jignirile („Scoate-ți cușma împuțită!” etc.). Îi ieșea ura prin toți porii, nu știa cum să mă mai jignească… Dacă nici ăsta nu-i atac, nu știu care mai este…
În al treilea rând, după cum scrieți chiar dvs., în acel banc, scorpionul E AJUTAT de broasca țestoasă. Nu văd ce ajutor mi-au dat mie DD și Marian.
Și, în sfârșit, dacă opriți orice comentariu pe tema majusculelor, virgulelor și a oricărui alt aspect gramatical, mie ÎMI CONVINE; nu voi mai fi obligat să răspund tuturor ATACURILOR.
@ „Contele”
Se pare că soft-ul e pur și simplu alergic la DD. V-am adresat – dvs., nu lui – un mesaj în care-l menționam și MĂ DISCULPAM – și iar a intrat în spam.
@ Laird Brunette N-am afirmat niciodata pe nicaieri cum ca as avea 86 de ani pentru ca…nu-i am si nici n-am mari sperante ca voi trai suficient pentru a putea inplinii aceasta varsta de cacat… la propriu. Logica dumitale nu este rea insa…este total gresita .Ca stiu sau nu despre troll si trolleri , asa-i simplu : pana sa ma blagosloveasca Dumnezeu cu un AVC { …} eram destul de prezent in mediul on line si in felul acesta am mai invatat cate ceva. Zici dumneata ca, am fost iritat de comentariile pro PSD . Puschea pe limba-ti !Am trait arhisuficient intr-o tara in care , inclusiv gandul in opozitie , in contra directivelor oficiale , trebuia cenzurat daca si numai daca , doreai sa apuci a doua zi pentru a putea sa mergi si sa muncesti cu spor , in fabrici , uzine sau pe ogoare .Dar dumneata fireste n-ai habar de asa ceva .In plus , cum de poti sa-ti inchipui ca , acest blestemat mediu on line , poate fi doar apanajul… tinerei generatii ?Nu reusesc sa imi dau seama de ce l-ai amestecat pe Traian Basescu in ciorba dumitale si poate ai amabilitatea sa dezvolti subiectul .Cat despre PSD , singurul pesedist fatza de care am o ura viscerala se numeste Ion Iliescu .”Așa stând lucrurile, te rog insistent să nu mai creezi probleme pe acest blog, să nu-l mai poluezi cu mesaje off topic, provocatoare, menite, din motive complet paralele cu tot ce s-a discutat aici, să reactiveze o dispută deja stinsă!” Singurul in masura sa faca asta este dl. de Saint-Germain : CONTELE DE SAINT-GERMAIN fara suparare !P.S. „Menționez în subsidiar că, citându-te, am făcut ordine în haosul de ghilimele puse aiurea și de spații lăsate înainte de virgule și de puncte.” Chiar nu-ti dai seama ca acesti grammar nazi cum te dorest a fi , risca flegmele tuturor celor ce-si pierd timpul cu ei ???P.P.S. Ma repet : vizitam acest blog de pe vremea cand pana si faptul de-a fi acceptat la comentarii era o onoare iar azi constat ca , si dumneata iti bagi limba in strachinile contelui , pacat .
@Marian – decembrie 21- „Chiar nu-ti dai seama ca acesti grammar nazi cum te dorest a fi , risca…”
Raspunsul corect este: evident, nu! Cand oglinda in care-ti reflectezi -zilnic- chipul imperial ii devine acestuia neincapatoare, nu prea mai ai cum.
Marian,
pe scurt, confirmi tot ce am presupus despre tine: ești un băsescopat redus mintal și nociv pt. țară, pus pe scandal! Scrii bine, când afirmi că Dumnezeu te-a „blagoslovit” cu un AVC: Dumnezeu nu lovește cu parul, cum se spune!
O flegmă din partea mea și nimic mai mult (și, d-le „conte”, înainte să conchizi iar că insult, citește ce mi-a scris el mie: „Chiar nu-ti dai seama ca acesti grammar nazi[,] cum te dorest[i] a fi, risca flegmele tuturor celor ce-si pierd timpul cu ei?”).
Rămâne cum am vorbit: TERMINĂ CU SCANDALUL și nu te mai băga în seamă!Prezența ta pe acest blog murdărește.
Am în spam un răspuns adresat lui Marian. De fapt două, cvasiidentice, diferă doar formula de adresare. Și, din nou, a intrat în spam aiurea, pt. că e perfect civilizat. Rog să fie scos. Mulțumesc!
@Laird Brunette Omule… unde si cand am scris eu ” Scoate-ți cușma împuțită!” ? Nu te-am indemnat nici macar la putzina moderatie avand in vedere ca te afli in casa omului…deci , de unde chestia cu cusma inputita ?
„…deci, de unde chestia cu cusma inputita?”
Vezi mesajul tău din 14 dec., ora 03.28: „…in saloanele amfitrionului si te-ai asezat la masa purtand inca pe cap cusma aia imputzita. O chestie de bun simt[,] in opinia mea”.
Hai: lasă scandalul și du-te-n plata Domnului!
Nu inteleg ce va pare anormal domnule conte ?Ati uitat :caderea domnilor… bucuria nebunilor ?! In plus , pentru ” Romania educata ” totul este absolut normal .Chereches asta n-a fost ales aflandu-se in inchisoare ? Chereches n asta nu-i individul ala care a inceput constructia unui gard de sarma ghimpata in jurul unui cartier locuit in majoritate in de tzigani…pardon romi ?!?Chereches asta , nu-i tipul care la alegeri si-a aratat buzunarele oponentului sau pentru a arata baimarenilor ca vine acolo sarac lipit si le-a promis ca va face acelasi lucru si… dupa terminarea mandatului ?Manelele despre care vorbesti domnule conte 1] alea sant orice , doar manele NU .2] pe bune acum , la chef , dupa cateva sarmale si-o cana cu vin , dumneata asculti si aventual fredonezi…Anotimpurile ?
Stimate Conte( cu „C”),
Ma tot gandesc la afirmatia ta: „…lipseşte aproape complet judecata cumpătată şi încercarea de a înţelege lucrurile dincolo de trendul impus de media.” si ma intreb: de ce oare?
A judeca presupune un demers logic ce se poate incheia cu o concluzie( obligatoriu a fi si exprimata in cazul justitiei), dar care poate fi pastrata si pentru uzul propriu, in cazul nostru, a oamenilor obisnuiti. Da’ o facem oare, cand toata viata din jur ne indeamna la a ne-o exprima in gura mare? Si cu atat mai mare, cu cat suntem mai incompetenti in domeniu. Am sa amintesc un episod din proaspata istorie a Podului de la Braila, cand un cetatean gaseste niste suruburi nestranse la niste PARAPETI si incep „judecatile”; citez:
„„Ce ai făcut, mă nene, mă? Tot podul așa este. Nimic nu-i strâns. E făcut la fantezie”, dupa care urmeaza media: Cotidianul -Podul de la Brăila, mândria politicienilor din ultima vreme… se desprinde cu mâna.”; si, in fine vin CNAIR/Grindeanu si ne linistesc: ” …ca 50.000 de șuruburi de la podul de la Brăila, adică jumătate din total, au fost verificate și că 180 dintre ele nu erau bine strânse…Nu exista ricul ca podul sa se prabuseasca”
Am recurs la acest exemplu pentru a ilustra ca, chiar si in cazul legilor- considerate inca imuabile- ce guverneaza universul, exista contestatari. Cu atat mai mult, in cazul legilor induse de umanitate. Si, in care, precepte gen: „dubito ergo cogito” au valoare tinzand spre 0( zero). Ce cultura, ce competentze, ce specializari? E democratie, e libertatea cuvantului- ca doar ce muriram pentru asta (?!)- asa ca, „la bulivar, birjar, la bulivar”, cu gandirea – atata cata mai e, manelizata/imbecilizata – cu tot!
https://www.formuledepolitesse.fr/formules-de-politesse-noblesse.php#google_vignette
NU.
„Formule de adresare Familiei Regale a României
Atât în adresarea verbală cât și în cea scrisă, formulele de adresare sunt Majestății Voastre, pentru Majestatea Voastră, al Majestății Voastre.
În scris, vom menționa pe plic astfel:
În scrisorile adresate Regelui: „Majestății Sale Regelui Mihai I al României”
În scrisorile adresate Reginei: „Majestății Sale Regina Ana a României”
În scrisorile adresate Principesei Moștenitoare Margareta: „Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare a României”
În scrisorile adresate Principelui Radu: „Alteței Sale Regale Principele Radu al României”
Pentru Principesele Elena, Irina, Sofia si Maria: „Alteței Sale Regale Principesa Elena/Irina/Sofia/Maria a României”
Pentru Principele Nicolae: „Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României”.
La începutul scrisorii, formula de adresare directă este:
pentru Rege: formula de început o poate repeta pe cea de pe plic, iar în textul scrisorii vom folosi „Sire”
pentru Regină: „Majestatea Voastră” sau „Majestate”
pentru Principesa Moștenitoare Margareta, Principelui Radu, Principesele Elena, Irina, Sofia si Maria și pentru Principele Nicolae: „Alteța Regală” sau „Alteța Voastră Regală”.
De asemenea, pentru Principesa Moștenitoare, Principese și Principi, va fi evitată formula „dumneavoastră” și folosite formele: „al Alteței Voastre Regale”, „pentru Alteța Voastră Regală” etc. Numai în scris, se poate folosi în loc de „Majestățile Lor” formula „MMLL”, în loc de „Alteța Sa Regală”, formula „ASR” și în loc de „Altețele Lor Regale”, formula „AALLRR”.
Mai multe informații despre Eticheta în prezența Familiei Regale a României.”
https://bunele-maniere.com/2012/11/02/formule-manierate-de-adresare-actualizat/
DD scrie:
1) „Vreau să cred că nu m-ați așezat și pe mine în rândul unor ‘persoane cu un anumit nivel'[,] care ‘cred că, jignind grosolan, sunt mai convingatoare’.”
Ca și atunci când eu am scris că acordul articolului posesiv cu regentul multiplu e o greșeală, iar tu ai înțeles că, după ce-am citit articolul moldovenesc, am conchis că e corect și m-am prefăcut că știam asta dinainte, ȘI ACUM te dovedești incapabil să înțelegi un text scurt și simplu. Prin „persoane cu un anumit nivel”, „contele de Saint Germain” se referea la nivelul INTELECTUAL, ridicat, deci incompatibil cu jignirile grosolane pe care ți le-aș fi adresat.
Cum altfel poți numi pe cineva care se dovedește SISTEMATIC incapabil să înțeleagă enunțuri simple și scurte, decât „analfabet funcțional”?! Asta înseamnă că-l jignești? Sigur că nu!
Dar, parțial, ai și tu dreptate, deși, DIN NOU, n-ai înțeles NIMIC din ce ți s-a scris: într-adevăr, când a scris „un anumit nivel”, „contele” nu s-a referit la tine, pt. că nivelul tău intelectual e la pământ.
2) „Dacă da, va rog să-mi dați un exemplu din care să rezulte ca eu l-am jignit ‘grosolan’ pe individul cu care am dus această dispută tocmai din cauza comportamentului său lipsit de bun-simț.”
Lasă că-ți dau eu, nu unul, ci mai multe exemple. În primul rând, din capul locului, TU te-ai băgat în seamă cu mine și m-ai contrazis.
Am refuzat să intru într-o dispută („Zât!”), dar ai insistat, arogant și suficient: „TE AJUT [că, vezi Doamne, pe mine nu mă ducea mintea] cu un citat (și-ai citat din articolul moldovenesc către care, inițial, mi-ai dat doar un link).
Ți-am răspuns argumentat și științific, ai înțeles totul pe dos și m-ai acuzat de prefăcătorie, într-un mesaj început cu „Jenant răspuns!” și încheiat cu „Penibil!”, urmat de un P.S. în care, neștiind ce sunt liniile de pauză urmate de virgule, îmi recomandai să pun „virgulele corect în text”.
După TOATE astea, m-am enervat; și ERA NORMAL.
Ai continuat să mă ataci cu alte aberații („analfabeții funcțional”; n-aveai de unde să știi că francezii, italienii, spaniolii, portughezii etc. ACORDĂ adjectivul „funcțional” cu substantivul „analfabeții”; asta e vorbirea FIREASCĂ). Etc.
Așa că, hai, altă întebare și Doamne ajută!
Asa nu mai terminam niciodata! E un fel de manifestare alergica polemica asta fara nicio finalitate si fara niciun beneficiu! Va anunt pe amandoi (si pe DD si pe Laird Brunette) ca nu va voi mai publica nimic care sa se refere la neintelegerile voastre. Pentru alte teme propuse de articolele de pe blog sunteti bineveniti.
@ Contele de Saint Germain – decembrie 4
Eu apreciez ca e o decizie justa. Daca acu’ 2000 de ani Arhimede zicea: „Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc”, se sparie gandu’ ce ni s-ar putea intampla cu atatea „virgule dupa linia de pauza” intrate pe mana specialistilor!
DD:
1) Are și Alexandru Graur (n-ai auzit tu, ești un …) un articol pe această temă. Îl am în casă, am două culegeri cu articole de Alexandru Graur, dar nu se pune problema să pierd timpul căutându-l și citându-l, pt. un … ca tine.
Și acolo scrie clar (nu că ar fi trebuit să scrie Graur, e ABSOLUT EVIDENT pt. orice individ dotat cu o inteligență și o cultură MEDII): titlurile de noblețe – inclusiv „rege” „împărat” – sunt substantive COMUNE și se scriu cu inițială MINUSCULĂ (repede-repede la net, că n-ai auzit expresia „inițială minusculă” în viața ta!).
2) Dar nu te mulțumești să te faci de … într-o singură privință. Pe lângă tâmpenia cu „Conte”, cu „c” mare (o tâmpenie, dar oarecum răspândită printre semidocți), mai și inventezi niște cretinisme absolut HALUCINANTE, unice, de data asta:
„Și, te mai învăț ceva: nu spui/scrii niciodata ‘Domnule Conte, …’, dar poți folosi ‘Domnule Duce,…’, ‘Domnule Marchiz, …’, ‘Domnule Baron, …’”.
Asta-i o ABERAȚIE pe care ai inventat-o tu, acum, o IMBECILITATE crasă și nedemonstrabilă, cu pretenții de pricepere și subtilitate, care ți s-a părut ție, în mintea și cultura ta PUȚINE, că „dă bine”, face impresie.
3) Altă formulare care PUTE a semidoctism: „formulă de noblețe”. Nu există „formule de noblețe”, ci doar titluri de noblețe.
Și, după toate astea, închei șmecher cu „Daca nu ai înțeles, roagă un prieten sa te ajute!”. Stai liniștit: nu există NIMIC de înțeles! Sunt ifosele tale scornite și tembele, cu care încerci să ieși din … în care te bălăcești, nereușind decât să te afunzi și mai tare în el.
Dacă ai conștientiza, fie și pentru o clipă, numai, cât de PENIBIL ești, ce impresie JALNICĂ le faci tuturor celor cu un coeficient de inteligență și un grad de cultură NORMALE, te-ai speria!
Nu-ți face iluzii: singurii care te apreciază sunt cei doi … de serviciu care dau click pe „Îmi place”, ca niște automate, probabil fără să mai citească, la fiecare mesaj … de-al tău, colegii tăi de băsism și de incutură crasă!
Tu, înainte să te mai repezi să te dai în stambă, ca …, doar ca să te faci de …, întreabă-te ce impresie îi faci „contelui de Saint Germain” însuși. Ți-am mai scris-o odată și am vorbit serios: ăsta e licențiat și doctor în matematică, autor de lucrări beletristice (fuga la DEX!), NU-l păcălești! Te legeni în iluzia că impresionezi, dar, cu fiecare mesaj, nu faci altceva decât să-ți consolidezi imaginea de …!
E, totusi, prea mult! Limbajul acesta ii compromite si pe autori si blogul.
Nu voi mai publica nici replicile lui @Laird Brunette si nici pe cele ale lui @DD daca ies din limitele bunei cuviinte. Nu pot pricepe cum niste persoane cu un anumit nivel cred ca, jignind grosolan, sunt mai convingatoare.
Răspunsul e simplu: adevărul nu e o jignire. Pur și simplu nu există alte cuvinte.
Cum îi poți vorbi unuia care n-a citit o carte-n viața lui, dar pretinde să-ți dea lecții de gramatică? Ăsta nu are nici măcar lecturile copilăriei, n-a citit „Cei trei mușchetari”, „După douăzeci de ani”, „Contele de Monte-Cristo”… Abundă, în aceste romane, titlurile de noblețe… Scrise, peste tot, bineînțeles, cu inițiale minuscule… Dacă cităm numai „Contele de Monte-Cristo”: „contele”-n sus, „contele”-n jos, „contele a făcut”, „contele a dres”, „Domnule conte” etc.
Și vine unul și-ți scrie: „Și, te mai învăț ceva: nu spui/scrii niciodata ‘Domnule Conte, …’, dar poți folosi ‘Domnule Duce,…’, ‘Domnule Marchiz, …’, ‘Domnule Baron, …’”.
Păi să nu înnebunești?!
Și încă ceva: EL a început să-mi dea mie „lecții”, nu invers: întâi articolul posesiv, apoi liniile de pauză (chit că, pe urmă a mințit că s-a referit la altceva), apoi „analfabeții funcțional” etc. E vina mea că am ajuns la saturație?!
P.S.: În subsidiar, chestiunea titlurilor nobiliare e una din pasiunile mele. Am și un blog în italiană, pe care am abordat și aceste teme și i-am contestat titlurile de noblețe (demonstrând totul ȘTIINȚIFIC) lui Pier Felice degli Uberti, „il massimo esperto mondiale” (cine știe, cunoaște). M-a căutat apoi omul în toată lumea, cu agențiile de detectivi particulari, ca să mă dea în judecată pentru „calomnie”. Blogul e ăsta (iar ca dovadă că-i al meu, citiți ultimul post de pe el, pe care-l voi șterge imediat după ce-l veți citi): https://ilgrandevecchio.wordpress.com/2022/04/08/pier-felice-degli-uberti-la-corsa-per-la-nobilta/.
Deci, scuzați-mă, dar chiar nu pot tolera toate ABERAȚIILE PENIBILE, din partea unui analfabet funcțional, pe o temă pe care am pretenția că o stăpânesc.
P.P.S.: Interesant și acest articol, care ne privește pe noi, românii (preluat, după cum am arătat pe blog, și în ziarul italian „Il corriere nazionale”): https://ilgrandevecchio.wordpress.com/2022/05/03/basilico-di-malta-impostore-avventuriero-criminale-re/
Conte,
Vreau să cred că nu m-ați așezat și pe mine în rândul unor „persoane cu un anumit nivel” care „cred că, jignind grosolan, sunt mai convingatoare”.
Dacă da, va rog să-mi dați un exemplu din care să rezulte ca eu l-am jignit „grosolan” pe individul cu care am dus această dispută tocmai din cauza comportamentului său lipsit de bun-simț.
Dacă nu, vă rog sa fiți mai precis atunci când vă exprimați, să nu se creeze confuzia că eu m-aș fi comportat la fel de josnic ca Laird Brunette.
Cu respect, aștept câteva cuvinte în acest sens, Conte.
Amandoi v-ati jignit. Unul pe celalat. Poate nu la fel de grosolan dar… Hai sa apelam la intelepciunea populara: cel mai destept cedeaza primul.
Pana la urma, comentariile ar trebui sa se refere la subiectele propuse prin articole si nu la rafuieli personale, de orgoliu.
Conte, îmi este greu să vă înțeleg.
„Amandoi v-ați jignit. Unul pe celalat. Poate nu la fel de grosolan dar…”
Adică, eu l-am jignit mai puțin grosolan… dar totuși grosolan?!
Conte, e grav! Se vede clar ca sunteți străin de replicile pe care i le-am dat acestui personaj, dar emiteți judecăți asupra mea, prin care mă atacați pur si simplu. Nu, Conte, cuvântul „grosolan” nu caracterizează niciodată răspunsurile mele, nici măcar în cantități infime, așa că ați comis o impardonabilă eroare.
Consider ca sa faci pe cineva analfabet functional este o jignire grosolana. Ca celalalt a fost si mai grosolan, nu-i o scuza! Degeaba postati argumentatii solide daca ele se incheie cu jignirea celuilalt.
„Blogul e ăsta (iar ca dovadă că-i al meu, citiți ultimul post de pe el, pe care-l voi șterge imediat după ce-l veți citi).”
Pentru a ajunge la prima pagină (și, implicit, la ultimul post), click pe numele blogului, „Il mercato del pesce”, sau pe mica imagine cu pește roșu, din stânga, sus!
Conte, vă rog să mă scuzați că mi-am permis să-l fac analfabet funcțional pe dânsul, ca răspuns la jignirea lui grosolană că eu aș fi un analfabet funcțional.
În rest, așa cum v-am mai spus, se poate observa foarte clar că nici dv., nici Brunette nu ați gasit nimic injurios în replicile mele, nici cea mai mică jignire grosolană.
Conte, cu promisiunea că închei acest subiect aici, vă rog să-mi postați această ultimă replică.
@Laird Brunette Lasand deoparte faptul ca , Alexandru Graur era la vremea respectiva membru al P.C.R. , ar fi fost mai mult decat amuzant ca , domnia sa , profesorul , membru titular al Academiei Romane si sotul TOVARASEI Neaga Sion sa fi ” decretat ” { fireste in numele corectitudinii gramaticale } ca , : ” titlurile de noblețe – inclusiv „rege” „împărat” – sunt substantive COMUNE și se scriu cu inițială ” MARE . Adica , cu litera mare , pentru a pricepe si dumneata , ” un individ dotat cu o inteligență și o cultură MEDII ” , despre ce-i vorba . Pai in secunda doi avea prici asigurat la Jilava si asta … in cel mai bun caz ! Am mai vizitat in trecut blogul CONTELUI { RESPECT ADRIAN CRISTESCU ! } si , in afara catorva latrai si aia … foarte rari … nu-mi amintesc sa fi existat un asemenea trolaj . Toata lumea vorbea la obiect iar injuraturile la adresa contelui sau a musafirilor domniei sale erau adresate tinand totusi cont de faptul ca , ai intrat incaltat cu opincile si neinvitat , in saloanele amfitrionului si te-ai asezat la masa purtand inca pe cap cusma aia imputzita .O chestie de bun simt in opinia mea . Departe de mine gandul de-i lua partea ” contelui ” mai ales ca postarea aceasta dupa umila mea parere , nu este chiar printre capetele de afis ale scrierilor domnului de Saint – Germain . Apropos , ai apucat sa traiesti fie si o luna macar in Republica Populara Romana a anilor…’47-’50 ?
@Marian – decembrie 14
Multumesc pentru apreciere. Da’ chiar cu litere mari?! Vrei sa-mi pui in cap o pletora de irascibili, „tomnai” cand incerc sa ma fofilez neobservat printre ilustrele lor personalitati?
Pentru ca te referi la anii ’47-’50: poate ca ar trebui sa se vorbeasca/scrie despre acei ani nu numai din perspectiva experientei din puscarii a detinutilor politici, ci si a oamenilor obisnuiti de afara, teoretic liberi, carora si lor, intr-o maniera mai putin tragica, li s-a fracturat viata- aia obisnuita.
Fii bine-revenit pe-aici!
@ Laird Brunette – decembrie 2nd( la ore diferite) – „…am terminat cu DD și încep cu tine.” & „…nu mă mai angrenez în discuții de nici un fel, nu mai răspund nimănui (cu excepția lui DD)…”
Sa-ti fie de bine:
„Orice-nceput e-un sfârșit
Oricât am, nu-s mulțumit, ye-yeah
Nu mă mai suna nici măcar dacă-i urgent… „- Oscar-„Totul sau nimic”-(Lyrics, fragment)
P.S.1. Apreciez consecventa ; de pe-o zi, pe aceeasi zi.
P.S.2. Sunt devastat; de ambele anunturi.
Brunette,
Iar m-ai corectat greșit.
Când te adresezi unui conte, este necesară o formulă de noblețe, de aceea folosești majuscula:
„Conte, …”, „Dragă Conte, …” etc.
Și, te mai învăț ceva: nu spui/scrii niciodata „Domnule Conte, …”, dar poți folosi „Domnule Duce,…”, „Domnule Marchiz, …”, Domnule Baron, …”.
Daca nu ai înțeles, roagă un prieten sa te ajute!
P.S. Atunci când mă ataci, încearcă să nu mai faci greșeli, daca vrei să te las în pace.
@Adrian
Multumesc de felicitarile de 1 Decembrie !…Te contrafelicit!:))
Tocmai ce-am venit de la privit defilarea.
O chestie nostimă…la un moment defilau masinile de politie si numa ce aud o voce din spatele meu ”Ui mă! Ăstia-s ăia care ne bat!”… m-am întors privind…erau doi ”tuciurii” la v-o doișpe ani…remarcaseră perfect…defilau mascații!:))
Și încă una pe care poate o sti…
Când maghiarii sărbătoreau o mie de ani de existenta statală un nobil de-al lor zice unui român ardelean
-No măi ! Când sărbătoriti si voi românii o mie de ani?
-Noi domnule,noi nu sărbătorim nici o mie nici doua mii!…noi suntem de-aci! zice românul privind in jur.
Deci, noi de-aci… sus paharul! Sa traiască România noastră!
(Grijă mare!… la nr. de pahare!:))
@Tagetes – decembrie 1
1. Sper c-ai fost atent la buzunare; ca aia din spate erau aia …
2. Referitor la cine-au fost primii pe-acolo eu il stiu pe ala ( da’ nu prea cadreaza cu evenimentu’!): cand au venit ungurii si au intrat in Mures sa se scalde, si-au lasat hainele pe mal; cand au iesit din apa, nu le-au mai gasit…( de-ar fi fost sasi, ar fi zis: ghinion!)
3.” Orice om are dreptu’ la un pahar; dupa ce-l bea, devine alt om. Care, si el are dreptu’ la un pahar…” Cu parere de rau, a spus-o inaintea mea Acad. Gr. Moisil.
Pe Mustata il chema Stan. Nu Dan. A avut o cariera surprinzatoare. Desenator care a urmat facuktatea de drept la ff, sef de birouu electoral, judecator … mu prea ced ca era asa de corupt sau mai corupt decat alti asa zisi magistrati. I s-a tras de la neascuktarea unui comenzi politice cu institutul de cercetari alimentare. Si, banuiesc, a fost executat
Inainte de comunism, societatea romaneasca se impartea intre rural si urban. Intre cele doua zone era mahalaua.
Comunismul a egalizat toata societatea la nivelul mahalalei si așa a ramas.
Ăștia suntem, atâta putem : maneliști și manele.
@1- Se pare ca originea cuvantului „manea” vine, pe scurtatura, din Biblie- Cartea lui Daniel, care ne povesteste ca la o orgie(?) a regelui Balthazar au aparut pe un perete cuvintele: „Mane, Tekel, Fares”. Traduse prin: „numarat, cantarit, impartit”( ultimu’, jumi-juma cu DNA)
Pare credibil.
Sunt impresionat. Vă felicit, Conte!
„…eu nu te-am urmărit, ci am răspuns de fiecare data provocarilor tale debile si injurioase.”
Ai devenit amnezic (asta-i din tine; a propos de „provocările MELE debile și injurioase”): TU te-ai băgat în seamă cu mine, întâi a propos de articolul posesiv, apoi de liniile de pauză (chit că, în legătură cu ultimele, ai mințit ulterior că ai vorbit despre altceva). TU mă urmărești pe mine. Iar eu mor cu tine de gât. Nu te las. Dacă vrei să scapi, stai în banca ta! Nu te mai băga în seamă, nu mai continua disputele!
P.S.: Pune virgulele cum te-am învățat!
P.P.S.: Ești isteric.
Eu, inițial, nici nu m-am pus la mintea ta, te-am gratulat cu un simplu „Zât!”, prea drăguț pt. tine.
Tu nu și nu, te-ai tot agățat de mine, să „mă ajuți” (asta-i tot din tine), să-mi demonstrezi (tu, un analfabet funcțional) că am greșit și că tu ești deștept nevoie mare. Acum, dacă vrei să scapi, taci dracului din gură! Tu ai început (cu insistență), TU să taci!
Corect e „conte”, cu „c” mic. Te-am mai învățat. Analfabetule!
Vai, ce rușine! Iar m-ai corectat prostește!
Chiar mai era nevoie sa demostrezi încă o data cât ești de nepregătit?
„…doamna profesoară îți explică foarte clar…”
Așa spune și mama mare, cu respect: „a explicat d-na profesoară”.
Credeți că fotbaliștii din occident ascultă Beethoven? Credeți că „muzica” occidentală, cu care se imbecilizează de decenii tineretul (MTV, canalul U), e mai bună? Măcar manelele sunt TRADIȚIONALE. Sunt înrudite cu muzica lăutărească, nu? Barbu Lăutaru, Grigoraș și Sile Dinicu au fost țigani, nu? Epoca fanariotă, cărțile lui Eugen Barbu, filmele cu haiduci sau cu Mărgelatu și chiar scenele de cârciumă din filmele cu comisari, ale lui Nicolaescu… E farmecul orientului, „toată melopeea dulceagă a orientului” (cum scria Eugen Barbu, în „Săptămâna nebunilor”), cu tot jegul ei… Și ce dacă? C’est tout une époque, tout un monde, même… Are un farmec discret. 😀
P.S.: Repet, n-am ascultat manele-n viața mea.
@Laird Brunette – decembrie 1-
1.”Credeți că fotbaliștii din occident ascultă Beethoven?”
Iti sugerez mai multa atentie cu eroarea de argumentare numita „falsa dilema/dihotomie”; poate ca asculta Beatles sau country sau blues sau …Nu de alta, da’ astfel duci intr-un derizoriu nemeritat o afirmatie pertinenta. Zic si eu.
2. Cat despre „Măcar manelele sunt TRADIȚIONALE”, n-as fi asa de convins (nici macar de majusculele folosite). Nu am stiinta(eu) despre manele decat ca aparand odata cu ” zorii democratiei” de-acu 34 de ani; si nici ca fam. Dinicu -tigani fiind- sa fi cantat ceva inrudit
cu manelele; nici macar un Faramita Lambru sau o Gabi Lunca, sau… Muzica lautareasca DA
( sau jazz- ca tot pomenishi de Sile D.!); manele, NU! Nu vom gasi in muzica lautareasca vulgaritatea manelelor; nici in linia vocala si nici in „versurile”(horribile dictu!) ale acestora din urma. Poti pune alaturi ce canta Taraful Haiducilor – spre ex.-,( virgula dupa linie de pauza) de „productiile” a tot felu’ de copii minunati, fenomene naturale extreme si produse de carmangerie? Una-i muzica tiganilor si alta a mahalalelor.Iar mahalalele nu-s locuite doar de tigani; si, de la o vreme, nu-s doar la periferii…
Începusem un răspuns argumentat. În care-mi susțineam punctele de vedere. L-am întrerupt și l-am șters când mi-am dat seama că asta-i tot ce-mi lipsește: am terminat cu DD și încep cu tine. Prefer să mă limitez la „Știi dumneata mai bine”. Decât mine. Sau decât scrii (de pildă, fotbaliștii occidentali care AR asculta „Beatles sau country sau blues” sau tradiția manelelor*). Eu înclin spre a doua variantă. Că știi mai bine decât scrii.
———–
* https://www.youtube.com/watch?v=7NsntZR8bX0
Leliță Săftiță. Muzica și versurile: Anton Pann.
Cf. Wikipedia, Pann, „Un pasionat colecționar de muzică românească, […] a notat creații din repertoriul muzicienilor din perioada FANARIOTĂ [vezi primul meu mesaj pe această temă]. Pann a tipărit mai târziu unele din cele mai vechi piese muzicale de curte și cântece de lume, inspirate din MELOSUL BIZANTIN ȘI OTOMAN [vezi primul meu mesaj pe această temă]”.
Ca asemănări cu manelele zilelor noastre, remarcăm:
1) Melodie tipic orientală;
2) Câteva acorduri simple și repetitive;
3) Temă și versuri (vezi link-ul cu Youtube, secțiunea „Despre”) „de mahala”.
De altfel, ăsta și era subtitlul melodiei „Leliță Săftiță”: „Cântec de mahala”.
Tot cf. Wikipedia, „Dintre culegerile și creațiile sale muzicale, se numără compoziții ORIENTALE [vezi al doilea meu mesaj pe această temă], romanțe și cântece de lume, printre care…” – și urmează o serie de titluri, similare, în parte, ca tematică, muzică, versuri, cu „Leliță Săftiță”.
[…]
„Altele din creațiile și culegerile sale au apărut în broșurile ‘Spitalul amorului sau Cântătorul dorului’. În introducerea lor, intitulată ‘La balamuc’, Anton Pann transmite un mesaj, către cititori”.
Acum, „Spitalul amorului” și „La balamuc” nu mi se par niște titluri foarte elevate, nici măcar pt. epoca respectivă. Mai de mahala decât atât, e chiar greu de închipuit.
Din TOATE aceste motive vorbeam de tradiție. Dar, mă rog, cine știe, cunoaște; cine nu, nu.
P.S.: Acestea fiind zise, nu mă mai angrenez în discuții de nici un fel, nu mai răspund nimănui (cu excepția lui DD), nu dau autografe. Mulțumesc!
A, am uitat: însuși cuvântul „manea” e de origine turcă: https://dexonline.ro/definitie/manea/definitii
Definiția, de asemenea, merită atenție, nu doar etimologia.
N-am ascultat manele-n viața mea (am scris, mai sus, „de câte ori aud”, nu „ascult”), dar o undă de orientalism e pitorească. Mă duce cu gândul și la Orientul Apropiat DE PE VREMURI (nu doar la epoca fanariotă): Libanul dinaintea războiului civil, Siria dinainte s-o distrugă americanii (pardon, ISIS), Iranul dinaintea „revoluției” lui Khomeini și, de ce nu, Egiptul socialist al lui Nasser…
Sigur, poporul e de căcat. Fără doar și poate. Dar:
1) „Spre deosebire de alte influenţe care degradează comportamentul normal al acestui popor, manelizarea sa nu vine din exterior ci din interior.”
Îmi pare rău, dar eu, de câte ori aud manele, mă gândesc la… epoca fanariotă. Pe cuvânt. Nu din interior ne vin, ci de la turci. Nu ne gândim niciodată la influența lor, iar dacă, accidental, ne gândim, ne place să credem că n-au lăsat aici nici o urmă, nici o influență. Au lăsat. De la multele cuvinte de origine turcă (nu, asta n-o mai știu din facultate, ci de la o profesoară din clasa a VIII-a), până la practica bacșișului și cuvântul aferent. Și, pe undeva, îmi și place tradiția asta a noastră, de porți ale orientului…
2) „…apetit pentru ieftin şi derizoriu, pentru “să-mi distrez creierii capului” cu suferinţă eventual sângerândă, dar a altuia. […] Ăsta-i poporul! Asta cere, asta i se dă! Ratingurile bat recorduri şi nu mai interesează pe nimeni de războaie sau legi care ne sărăcesc. Circ şi pâine, mare adevăr!”
Problema e mult mai simplă: există niște instituții ABERANTE, care n-ar trebui să existe nicăieri în lume și care se numesc „televiziuni de știri”. Și ele trebuie să funcționeze, să emită, să toace. În aceste condiții ABERANTE, totul devine o știre, un eveniment. Ca să câștige cineva, care deține televiziunile alea.