Cititorii versus Andrei Pleșu
In continuarea postării mele de azi, „Măturoiul ros al sofismelor lui Andrei Pleșu”, adaug câteva reacții iscate de articolul din Dilema Veche al lui Andrei Pleșu, „Proprietatea termenilor” și de comentariul meu de pe blog la acest articol, „Tristul refugiu în semantică”.
Extrase de pe forumul din Dilema Veche
Mentorul
adăugat de GeorgePanoiu la data de 08 Martie 2011 02:03:00
Andrei Pleșu a fost Mentorul meu. Cărți, eseuri, articole, adjective, interjecții, virgule…Dacă erau de Andrei Pleșu, intrau automat la valori sigure. Când aveam dubii estetice, sociale, sau existențiale; când „problematica infinitului” îmi trezea angoasele, sau, când îmi uitam umbrela în tramvai, Mentorul își făcea treaba: era Mentorul!
Umblam prin viață fără griji. Ce vremuri!
Când Andrei Pleșu s-a hotărât să devină oarecine, ca mine și ca tine, cu idei mici, moralizator miop, certăreț, fără să-și dea seama, m-am simțit ca o mazetă. E drept, i-a rămas alchimia scrisului, dar, este prea puțin. Trebuie să îi sar în ajutor. Îi sunt dator. Nu îmi pot lăsa Mentorul fără sprijin! Poate a obosit, poate îi este frică…Angoasa infinitului poate băga spaima în oricine, ce crezi!?
Dragă Maestre, mă acceptați ca ajutor de Mentor?
Războiul lui Pleșu cu românii anti Băsescu
adăugat de Talida la data de 09 Martie 2011 08:03:16
Greu de imaginat ca un om cu eruditia domnului Andrei plesu putea sa scrie cele de mai sus. Mai ales dupa ce a demisionat din functia de consilier al lui Traian Basescu tocmai din cauza ca, asa cum chiar dinsul spunea, Presedintele se poarta ca un dictator. De ce e subreda constructia domnului Plesu? Argumenteaza Necredinciosu in ziarul online Sentinta. Argumentele inseamna mai mult decit o provocare, iar domnul Plesu este chemat sa raspunda.
Cum, Băsescu nu e dictator?
adăugat de cristi.a la data de 06 Martie 2011 03:03:53
Da, așa este, nu e dictator iar regimul actual nu poate fi descris ca dictatură. Raul Alfonsin, Carlos Menem și Fernando de la Rua nu au fost nici ei dictatori și cu toate astea au condus Argentina la dezastru. Ce s-a întâmplat în Argentina atunci seamănă perfect cu ce se întâmplă în România acum: aceleași sloganuri, aceleași idei „reformiste” și „de dreapta”, același om de la FMI, aceleași rezultate. Cândva vom trăi bine, dar asta se va întâmpla mult după plecarea lui Băsescu. Atunci când vom învăța să ne despărțim de obsesiile unor „boieri ai minții” care pretind să aibă monopolul inteligenței.
Dictator versus șmecher
adăugat de vasiler la data de 06 Martie 2011 08:03:19
Aveti dreptate domnule Plesu, in cazul de fata nu avem de a face cu un dictator ci cu un smecher asa cum bine ati afirmat mai an. Un smecher care ,,ne-a facut si ne face in continuare”, un smecher care stie prin manopere oculte sa-si subordoneze institutiile statului in interesul propriei puteri, un smecher care subordoneaza binele general propriului sau plac.
Ca sa inchei aceasta opinie va mai spun, avem in fata un smecher care din fericire mai are credibilitata a doar zece la suta din populatie procent la care contribuiti si dumneavoastra din pacate.
minima moralia…
adăugat de Killing a joke la data de 06 Martie 2011 07:03:09
[…] Iar daca autorul nu recunoaste o analogie intre diversele atitudini ale unor nume cu rezonanta istorica subliniate in articol: „žBăsescu-Mubarak, Băsescu-Lukașenko, Băsescu-Ceaușescu sau Băsescu-Hitler” este pentru ca tocmai acest gen de intelectuloizi reprezinta elementul lor comun. Si Mubarak si Lukasenko si Ceausescu si Hitler si Basescu s-au bucurat sau se bucura de sprijinul acestor „žandreiplesi” care cu pretinsa „žproprietate a termenilor”, mai mult sau mai putin naiv, cu interese materiale mai mari sau mai mici, au legitimat abuzurile celor deveniti ulterior dictatori.
Si daca ar trebui ca cineva sa plateasca pentru „žconsecintele dramatice” ale dictatorilor si dictaturilor, aceia ar trebui sa fie tocmai acest gen de fatarnici care isi folosesc virulent argumentarile pretins intelectuale pentru a sublinia pericole minimale, scrise apasat si cu litere mari, ascunzand sub litere mici si subtiri adevaratele pericole ale unei natii precum instalarea unei dictaturi si consecintele ei.
Mi-e scârbă!
adăugat de Iancu la data de 06 Martie 2011 07:03:28
Dezamagitor acest articol semnat Plesu.
Opinia mea am scris-o aici:
http://iancu.agf.ro/2011/03/06/mi-e-scarba/
Ce păcat …
adăugat de Carmen la data de 07 Martie 2011 02:03:18
M-ati indispus, dle Plesu. Vreau sa citesc o revista de cultura tocmai ca sa nu mai aud „cat de rai sunt dusmanii celor pe care ii sustin eu”. Dar probabil ca are si articolul utilitatea sa : luati aminte ca din peste 10.000 de vizualizari, doar aprox. 350 de oameni au dat „like”.
Cu tristețe
adăugat de Ioan Costea la data de 07 Martie 2011 08:03:26
Am citit È™i răscitit toate È™i am rămas cu un gust amar. Pe dinafară pare a fi o bună discuție, dar nu duce nicăieri. Politicienii de ieri È™i de azi ne-au mâncat viața, de-acum bătrânețile, È™i tinerilor cinstiți viitorul. Pare că geniul răului a luat în stăpânire România. Nu e dictatură, ziceți-i cum vreți! Zâmbeam condescendent când citeam pe ici-colo expresia „žintelectualii lui Băsescu”. Ei bine, domnule PleÈ™u, nu mai pot zâmbi. Cred că această clarificare lingvistică este o dublă greÈ™eală strategică: stârniți antipatie È™i cauționați acest regim „žne-dictatorial”. Regret.
Extrase de pe forumul acestui blog
Piticul Prono
submitted on 2011/03/09 at 22:14 |
Foarte interesant articolul si comentariile! M-au ajutat sa descopar mica smecherie semantica: Dictatura lui Traian Basescu. Nu poti sustine ca in Romania este dictatura, pe bune. Implicit rezulta concluzia superficiala ca Traian Basescu nu este dictator, ori Traian Basescu are structura psihica de dictator (tepe in piata, utilizarea dosarelor, presa straina si diaspora manipulate, etc). Va ajunge cat de dictator il vom lasa sa ajunga.
Submitted on 2011/03/08 at 23:14
Duios Anastasia trecea „¦. se apropie amurgul lui Andrei Plesu ca reper moral. Pacat. Intr-o tara debusolata, sa nu gasesti alt subiect decat prostia e totusi un semnal de alarma. E interesant de examinat in spectrul politic : conservatorism vs liberalism. Cred ca Andrei Plesu este mai dgraba conservator „“ ancorat solid in valorile din trecut, in realitatile din trecut, nu se da scos din anticomunism folosind la greu estetismul si filozofia. Marea ipotetic calitate umana.Insasi chestia asta cu liberal ortodox nu prea miroase a bine, respect si pentru unii si pentru altii, dar si Filocalia si bursa de valori / acceptarea homosexualilor nu prea merg mana in mana. In rest, bah, subiect neinteresant, e clar ca TB nu e dictator, dar a cam dat bocanci in gura la democratie, cee ce e un inceput promitator.
Corina
Submitted on 2011/03/09 at 11:18 | In reply to Piticul Prono.
Cred ca merita sa insistam: Plesu e nepermis de superficial cand il scapa pe Basescu de eticheta de dictator numai pentru ca o lume intreaga il critica fara sa ajunga la inchisoare. Nici nu are incotro, in lumea de azi, in structurile europene actuale. Dar oare asta e tot?
Submitted on 2011/03/08 at 16:12
Recent, tu si altii ati facut comentarii in care aparea si ideea ca Plesu mai are o intelegere cu si o datorie fata de Traian Basescu. Nu va credeam intru totul. Mai degraba as fi inclinat spre supozitia ca Plesu se comporta inocent si reactioneaza numai conform unor impulsuri proprii cand discuta politica, inclusiv despre Traian Basescu. Dupa articolul asta ii retrag prezumtia de nevinovatie. De ce a fost nevoie sa-l apere? Si de ce tocmai acum?
Oana
Submitted on 2011/03/08 at 17:58
(Vizavi de dl. Plesu) Prin starile pe care le mentionati (furie, melancolie, ingrijorare, tristete, dar intr-o alta ordine) am trecut si eu acum cateva luni, citind o serie de articole din „Adevarul” si „Dilema”. Pare tot mai nervos, mai intolerant, se autovictimizeaza si chiar isi imagineaza ca exista o conspiratie anti-elitista, indreptata mai cu seama inspre grupul Plesu-Liiceanu-Patapievici et Co.
Niciun moment nu mi-a lasat impresia ca ar fi contra lui Basescu. Si nici nu cred ca va fi vreodata. Un om cu o minte atat de ascutita, cu o cultura de invidiat, de o spontaneitate cuceritoare, dar care este incapabil sa spuna lucrurilor pe nume in acest caz. Din motive numai de dansul stiute. Nici dansul, nici dl. Liiceanu, nici dl. Patapievici etc. nu au cum sa se simta reprezentati de un individ ca Basescu. Sunt convinsa. Li se pot reprosa multe, numai lipsa de inteligenta nu. Tare mi-e teama, insa, ca motivul pentru care niciunul dintre dansii nu are curajul sa fie/critice obiectiv nu este unul care sa le faca cinste.
Atreides
Submitted on 2011/03/06 at 18:35
„Obsesia pentru prostie a lui Plesu vadeste epuizare si nu forta intelctuala sau creativa” Ceva forta intelectuala mai au acesti domni (Plesu, Liiceanu, Patapievici), dar forta creativa pare ca s-a cam stins. Oare cand a scris fiecare dintre acesti domni ultima lui carte cu adevarat buna?
https://www.conteledesaintgermain.ro/cititorii-versus-andrei-plesu/10-03-2011Musafiri pe blogandrei plesu,comentarii,Dilema Veche,forum,Proprietatea termenilorIn continuarea postării mele de azi, 'Măturoiul ros al sofismelor lui Andrei Pleșu', adaug câteva reacții iscate de articolul din Dilema Veche al lui Andrei Pleșu, 'Proprietatea termenilor' și de comentariul meu de pe blog la acest articol, 'Tristul refugiu în semantică'. Extrase de pe forumul din Dilema Veche Mentorul adăugat de...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint Germain
Comentarii prin Facebook:
Pot sa spun ca pe vremea lui Nea Nicu, dar si un timp dupa, umblam dupa domnu Plesu ca dupa fructul interzis. Dar, in timp, daca ne gandim ca dupa 7 ani aproape toate celulele unui om sunt altele, trebuie sa fim intelegatori cu domnu PLesu ca a cazut in calofilie.
Orice ati spune, ramane un maestru al vorbelor frumoase, iar scrierile dumnealui pot fi folosite ca dictionare de expresii cu care poti prezenta chiar si probleme cu substanta…
Cum „orice ati spune”…? 🙂 Pai asta spun de fiecare data: ca este „un maestru al vorbelor frumoase” si ca il citesc in continuare cu placere. Uneori, la sfarsit, dezamagit de mesaj. Necazul e, cum zici, cu … calofilia.
Ce timpuri conte, ce timpuri …. ce de mituri distruse …. sa numaram:
Andrei Plesu campion al societatii civile. Tocmai ce s-a scris despre dansul, nu mai comentez, sugerez sa-l punem intr-un raft pe biblioteca.
PDL campion la anticoruptie. Prin eliminarea trioului celebru, se striga rusine Blaga. De fapt e o binevenita reintoarcere cu picioarele pe pamant. Sunt partidul majoritar, sa alergi dupa cai verzi pe pereti e periculos pentru tara, nu numai pentru ei. Daca codurile deontologice din toate partidele ar fi respectate, politica romaneasca ar fi la nivel european. Iar a elucubra despre integritate in plina criza financiara, in care Franta vinde Rusiei nave de razboi si Italia arme lui Ghadaffi e autism, nu eroism.
Transarea mogulilor. Unul la puscarie, unul la CEDO si unul alaturat Cotroceniului. In plus, noi obiective de demolat: sindicatele. Nu ma omor dupa ele, dar cred ca vinovatul principal trebuie cautat unde ii e locul, nu la partenerul pervers social.
Adevarul ziar quality – dupa halucinantele serii ale lui Cartianu contra armatei, total gratuite, urmeaza apogeul degringoladei, in care Cartianu citeaza de pe postari, Plesu din Radulescu Motru si Nahoi din fetele de la Bamboo. Quality, nene!
Saftoiu quality lady. De la intimitati cu presedintele trece la demascarea dictatorului – episodul cu inregistrari – si la demascarea mitomanei Elena Udrea. Iar acum gungureste despre dilemele morale ale lui Crin. Tupeu prin care se apropie fulminant de Udrea!
Se desatvarseste tranzitul astral al lui Traian Basescu prin toate quadraturile doctrinelor politice. Dupa ce a inceput alaturi de PSD in cheie sociala, in 2009, a continuat in 2010 prin conservatorism, deficit bugetar gestionat de FMI si mareata integritate asezonata cu paralizarea unui sistem juridic si asa aproape disfunctional, anul 2011 se anunta liberal! Wow! investitii si antreprenori! Ce-o mai urma? ecologie sau nationalism?
Se darama mitul preaputernicului PSD. In curand, vor fi mai multi PSDisti cu Traian Basescu decat contra lui. Hemoragia continua, iar PSD demonstraza ca a dat-o in bara din nou cu alegerea sefului. Dupa ce il ia gura pe dinainte, Ponta se declara invins de o balerina care si-a dat jos chilotii in public. Ce-i drept, foarte artistic, dar daca nu poate gestiona corect o Lebada Neagra, cum dracului sa conduci un guvern? Un nou candidat la spa …
Presa cea independenta o ia pe aratura. Nu cred neaparat in teoria conspiratie, cat mai ales de un spirit de turma, care denota mediocritate crasa intr-un mediu care teoretic se bazeaza pe exceptionalism. Atacuri continue la adresa unei opozitii vlaguite, interpretari agresive de genul „Da voi ce faceti, ba? Ca doar sunteti opozitie!” si colac peste pupaza comentarii rupte din realitatea romaneasca de acum 15 ani. Da prieteni, legea aia a muncii putea sa treaca si fara asumarea raspunderii, si cu un minim de respect fata de ceilalti actori politici si sociali. Fara sa le pice fisa ca desi in principiu buna, legea va lasa fara slujbe, chiar din alea negre, pe o gramada de amarati. Caci se vor colecta mai multe taxe, vor fi mai multe locuri de munca oficiale, dar mai putine locuri de munca si firme per total …
Se descopera cu incantare ca acea criza care nu era prea periculoasa pentru Romania din varii motive folclorice (autoconsum, lipsa de dezvoltare, lipsa de sofisticare bancara) de fapt a lovit infiorator Romania, dar eroicul guvern i-a dat vreo doua la fund de s-a dus la altii…
Bizar, cea care a ridicat mahalaua la nivel de norme de conduita si a conjugat la feminin cuvantul lingau da dovada de un bun simt neasteptat: recunoaste sfarsitul mitului Basescu si indeamna la agregarea unui partid in limite si parametri normali. In plus se pozitioneaza pentru pacalirea investitorilor arabi, utilizand „armamentul” folosit doar pentru primari de sate pana acum. Sa fie intr-un ceas bun, sper sa mai uite de banii pensionarilor, mamicilor si dascalilor si sa isi rotunjeasca averea cu banii arabilor. Nu prea e etic, dar macar scapa nevinovatii!
SAR, ceea ce parea bastionul deontologilor, in care sunt implicati celebrii, mirobolantii, inegalabilii si pervazivii Gallagher si Tismaneanu, o sfideaza pe impecabila si remarcabila Andreea Paul Vass, punand o intrebare simpla: de ce asumarea raspunderii cand un pic de negociere ar fi adus consens si acceptarea unei legi dure si delicate ? Raspunsul e simplu-uita asa de-ai dracu’ sa se stie cine taie si spanzura in tara asta, sondajele e proaste. Semn ca totusi mai exista si un pic de coloana, iar cine a fost anticomunist in vremea cand asta era sport extrem si nu indeletnicire profitabila nu isi pierde complet reflexele. Iar criticarea sistematica si argumentata a puterii, indiferent de orientare politica, e semn ca exista totusi oameni decenti, dar nu sunt aia care se zbenguie in lumina reflectoarelor.
Si printre norii de praf de pusca (care arata primitivismul armelor politice), prin fumigene si praful mizeriei zilnice, se vad adevaratii combatanti: Crin Antonescu si Traian Basescu. Sa vedem ce ne mai aduce viitorul …
Ai facut o trecere in revista de parca ar urma un prag important si era nevoie inainte de un (o) bottom line.