Un personaj cioplit în unghiuri ascuţite
Într-o imensă masă de gelatinoşi care traversează lumea asta prelingându-se inform, să nu carecumva să producă vreun deranj, să nu lase vreo urmă, să nu tulbure cu vreo tresărire prostia şi laşitatea din jur, mai descoperim şi excepţii. Caractere dure, cioplite în unghiuri ascuţite, care lasă brazde pe unde trec. Oameni cu principii şi menire, gata să îşi apere credinţa şi ideile până în pânzele albe.
Noi, românii, nu ne putem lăuda cu prea mulţi astfel de “căpăţânoşi”. “Capul plecat sabia nu-l taie” a devenit principiu naţional de supravieţuire, aplicat la tot pasul şi de omul de rând amorţit de golul pungii şi de liderul politic isonând contra valută forte. De aceea străinii ne dispreţuiesc, de aceea băltim etern într-o mediocritate de cantitate neglijabilă.
Când apare o excepţie de la această regulă ce ne urmăreşte ca un blestem, eu unul tresar şi mă bucur. Ca şi cum într-o mină părăsită, sufocată de steril, vezi lucind o pepită. Imi zic că mai e o speranţă şi atunci nu pot rămâne indiferent. Trebuie să semnalez!
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pare a fi o astfel de excepţie. Are curajul să înoate împotriva curentului, să spună răspicat ce gândeşte şi să facă ce spune, oricât l-ar costa asta. Ceea ce, când adversar îţi este un întreg angrenaj de forţă cu propaganda lui cu tot, denotă virtuţi de luptător redutabil. Cum credeam că România nu mai are forţa să producă.
După declanşarea războiului din Ukraina, când toată lumea îl hulea pe Putin, inclusiv eu, IPS Teodosie a avut cutezanţa să-i ia apărarea liderului de la Kremlin: “Putin nu este un „răufăcător”, ci un ctitor”.
Aici, acum, nu încerc să judec dacă inaltul prelat avea dreptate sau nu. Vreau doar să semnalez în alcătuirea sa un soi de armătură care împiedică încovoierea. O predestinare statuară care, completată cu nimbul poziţiei sale ecleziastice, ne dă convingerea că ne aflăm în prezenţa unui personaj rar.
În timpul regimului comunist biserica română n-a cârtit. Românii se rugau la Dumnezeu pe ascuns, intratul în biserică ori închinatul în locuri publice reprezentând sfidări ale politicii vremii. Patriarhul de-atunci şi turma lui de preoţi nu şi-au propus nicio clipă să opună rezistenţă sistemului. De aceea nici nu s-a coagulat în jurul lor vreun nucleu de dizidenţă civică.
După 1989, însă, religia a primit statutul de forţă primordială în tentativa de recuperare a valorilor morale puse la index vreme de jumătate de secol. Oare cei care o reprezintă s-au achitat, până în prezent, de această sarcină regeneratoare? Au recuperat prestigiul hainei preoţeşti îngropat în 50 de ani de ploconeli şi compromisuri?
Comportamentul Patriarhului Daniel în împrejurările legate de pandemie, când autorităţile aveau intenţia de a îngrădi drastic anumite drepturi ale enoriaşilor de Paşte şi de Crăciun, nu a fost nici laş dar nici eroic. S-a comportat mai degrabă ca un abil negociator comercial decât ca un apărător ferm de credinţă şi principii. A şi obţinut, dar a şi dat la schimb.
Singura voce neînduplecată a bisericii pe timpul acestor restrişti a fost cea a Arhiepiscopului de Tomis. El nu a acceptat că mirenii pot impune abateri de la dogmă doar pentru că interesul imediat împinge credinţa între paranteze. A primit enoriaşii în biserică, i-a împartăşit pe toţi, după datină, cu aceeaşi linguriţă de argint, el însuşi s-a expus bolii demonstrând că se încrede mai mult în protecţia divină decât în directivele oficiale.
Din nou, să fiu clar înţeles, nu judec aici dacă a fost bine sau rău cum a procedat. Doar vreau să semnalez că genele acestui popor nu s-au sleit de tot când vine vorba de produs, încă, personalităţi pentru cartea de istorie.
Astfel de nonconformişti nu sunt niciodată şi nicăieri uşor de acceptat de către autorităţi. Şi cu cât poporenii rezonează mai mult cu ei cu atât sunt mai luaţi la ţintă pentru reducere la tăcere.
ÎPS Teodosie a fost supus unor aspre campanii de denigrare în presa mare. Le-a ignorat, şi-a văzut de drum şi popularitatea i-a sporit. Apoi a fost amendat pentru tot felul de pretinse fapte de nesupunere. A dat statul în judecată şi a câştigat.
La Ziua Marinei i-au tăiat microfonul în mijlocul slujbei. La momentul respectiv nu spunea nimic deranjant pentru guvernanţi dar, probabil, urma să spună. Şi cum cerberii cu antene, căşti şi staţii de comunicare ştiu tot, au ales să-i aplice, preventiv, forma asta de căluş. Preşedintele Iohannis era de faţă, dar nu a făcut nici cel mai mic gest pentru a salva, măcar, aparenţele.
Un comunicat tardiv şi neconvingător al organizatorilor evenimentului a încercat, a doua zi, să acrediteze ideea unei defecţiuni tehnice. Penibilul situaţiei a fost astfel accentuat. O analiză solid argumentată a incidentului şi a comunicatului mincinos a făcut Ion Spânu într-un articol în Cotidianul. Concluzia sa este că tot ce s-a petrecut acolo a fost “o operațiune pusă la cale de structurile apropiate de președintele Klaus Iohannis, care nu-l suportă pe ÎPS Teodosie după ce acesta îl deranjase cu opiniile sale din timpul pandemiei Covid-19 și după ce n-a intrat în corul susținătorilor lui Zelenski”.
Că povestea cu “defecţiunea tehnică” este o minciună improvizata pripit s-au grăbit să confirme fără voia lor, prin declaraţii prosteşti, şi două scule coclite ale propagandei.
Lucian Mândruţă şi Theodor Paleologu au jubilat, fiecare pe insula sa pustie de audienţă, la aflarea “gestului patriotic” de cenzurare a periculosului prelat. Mândruţă l-a invitat în emisiunea sa de radio pe “eroul” care a tăiat microfonul înaltului vorbitor, iar Paleologu a scris pe blogul său următoarele: “Statul Major al Forțelor Navale a explicat ieri într-un comunicat nătîng că regretă incidentul tehnic care a întrerupt prestația Înalt Prea Sfințitului Teodosie la Ziua Marinei. De fapt, ar trebui să explice cum de a fost invitat acest personaj la o ceremonie militară. Nu mai există nici un preot sau ierarh decent care să celebreze un Te Deum? De ce continuă să fie invitat la ceremonii de stat un episcop care nesocotește autoritatea statului și legile țării? Cît să mai suportăm extravaganțele lui de prost gust”?
Deci în viziunea acestui fost sclav băsist ÎPS Teodosie este indecent şi face extravaganţe de prost gust.
Cam asta se întâmplă când epavelor li se sparg rezervoarele de la latrine. Ele, epavele, rămân să zacă tot pe fundul apei dar sunt mândre că ceva – ceva din rărunchii lor mai iese, încă, la suprafaţă.
În încheiere, tot referitor la ÎPS Teodosie şi naţionalismul său creştin, vă propun să luaţi la cunoştinţă (sau să revedeţi) o altă poziţionare memorabilă a domniei sale, de data asta în plan cultural, care a produs multe dureri de cap unor istorici literari ori membri ai Academiei Române. Este vorba despre sprijinirea, prin intermediul Arhiepiscopiei Tomisului, a demersurilor aproape eroice ale profesorului universitar Constantin Barbu de a publica integrala manuscriselor eminesciene şi de a stabili adevărul istoric în privinţa morţii lui Mihai Eminescu. Rostul linkului pe care vi-l pun la dispoziţie (aici) este de a vă deschide uşa spre un subiect în egală măsură captivant şi sensibil. Vă recomand, în special, prelegerea profesorului Barbu care începe la minutul 53:00 al înregistrării, dar şi alte conferinţe ale acestuia susţinute de-a lungul ultimilor ani sub cupola Arhiepiscopiei Tomisului şi grupate sub titlul “Codul uciderii lui Mihai Eminescu”.
ÎPS Teodosie este mai mult decât un membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, decât Arhiepiscopul de Tomis. Domnia Sa este un PERSONAJ cu menire, un excentric care contrariază, enervează, fascinează prin nonconformismul său generat, paradoxal, de o disciplină religioasă strictă.
Hărţuit constant de autorităţi, i s-au fabricat pe bandă rulantă dosare de corupţie, de luare de mită şi fals intelectual, doar – doar va fi scos din joc. Ghinion, însă! Dosarele sale fie au fost clasate de procurori, fie au fost soluţionate prin achitare, pe motiv că fapta nu există.
Citesc acum o ştire de ultimă oră: “ÎPS Teodosie va oficia slujba de cununie a lui George Simion cu Ilinca Munteanu din acest weekend”.
Spuneţi şi dumneavoastră: nu e tare prea – cenzuratul?
https://www.conteledesaintgermain.ro/un-personaj-cioplit-in-unghiuri-ascutite/26-08-2022https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/08/Teodosie.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/08/Teodosie-150x150.jpgEditorialecenzura,Episcopia Tomisului,IPS Teodosie,microfon taiat,ziua marinei Într-o imensă masă de gelatinoşi care traversează lumea asta prelingându-se inform, să nu carecumva să producă vreun deranj, să nu lase vreo urmă, să nu tulbure cu vreo tresărire prostia şi laşitatea din jur, mai descoperim şi excepţii. Caractere dure, cioplite în unghiuri ascuţite, care lasă brazde pe unde...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Prea multa desteptaciune pe blogul asta in rubrica de comentarii, prea multa vorbarie si filosofie, adesea si fara cenzura de politete si reguli. Ii mai place romanului vorbaria multa uneori..
Cu privire la IPS Teodosie, este simplu: este un om duhovnicesc. Prea putine ori un om duhovnicesc are frecvente care sa fie „observabile” si de cei trupesti. El va ramane duhovnicesc pentru ca ia credinta in serios; la dumnealui nu multa vorbarie e modul de manifestare, ci evlavia si cutezanta sinonime cu puterea ce e data de cel ce urmeaza (cu adevarat) Poruncile lui Dumnezeu.
Majoritatea de pe acest blog nu vor pricepe niciodata sursa si manifestul unei asemenea atitudini, o vor admira pe alocuri cel mult, dar nu va fi suficient si va fi (mereu) si putin cam fara rost…
Cei de aici sunt guvernati de ratiune, si nu stiu o putere a omului mai oarba, mai lenesa, si mai plina de sine (aroganta) dar goala, ca aceasta.
Cred ca daca dumneavoastra domnilor, care va expuneti ideile in nesfarsite cuvantari si de multe ori in nepoliticoase si arogante replici aici, v-ati opri din atata gandit si prea multa vorbarie, siilogisme si constructii logice de argumentare, ati fi mult mai folositi personal. Cat timp insa veti face asta, departe de dumneavoastra va fi adevarul care da Putere unui om precum a subiectului acestui articol. Oricare dintre dumneavoastra, cei care vorbiti prea mult pe acest blog, ati fi esuat lamentabil in lupta sus-numitului din articol.
Asta gandesc si v-am si spus-o, replicile nici nu ma intereseaza. Sanatate !
cdsg, decat sa mai scrii postari d’astea mai bine ti-ai vedea de Bisisica ta.
@M Huoooo … , huooo tu si neamul tau ! C e faci …, intri neinvitat in bucataria omului si dupa ce-i versi ciorba pe jos vrei sa-i mai … si nevasta ca n-a facut ciorba suficient de acra ? … Asta ti-este educatia primita prin programul Romania educata , …? Nu-ti crapa obrazul de rusine? Conte , iarta-l ca nu stie ce spune …!!!
Cristescule,
Nu mai încerca să explici, pentru că nu înțelegi. Și nu înțelegi pentru că nu te-a preocupat vreodată, cu adevărat, subiectul. Și nu te-a preocupat subiectul pentru că pe tine te preocupă să „dai bine”, să arăți bine…poleială, spoială.
Cum bine spunea jurnalistul Cătălin Bogdan, Telegraful Român (publicație de 4, cel mult 6 pagini) avea girul lui Nicolae Bălan, mitropolitul Ardealului. Același Nicolae Bălan care a luat apărarea evreilor cerând abrogarea decretului lege care interzicea creștinarea acestora. Astfel, în 9 aprilie 1941, Sfântul Sinod al BOR a adoptat o hotărâre care specifica că „Biserica nu poate abdica de la împlinirea poruncii dată de Dumnezeu. Așadar, Biserica nu poate împiedica botezul celui care-l cere pentru mântuirea sa.”
În acele vremuri tulburi, Telegraful Român, oficiosul Mitropoliei Ardealului, nu ar fi putut să manifeste o altă opinie decât una în concordanță cu discursul oficial. Telegraful Român nu era o publicație de tiraj, fiind marginală și fără impact semnificativ în rândul populației. Dar cu siguranță că era urmărită de oficiali, oficiali care din comoditate (sfânta și, câteodată, benefica comoditate) nu-și luau informația intrând în bisericile din orașe și sate, ci preferau să citească oficiosul.
Pe românește, Telegraful Român, cu articole ce răspundeau cerințelor discursului oficial, articole apărute cu o „cadență ” de 2÷3 pe an, a reprezentat o acoperire în spatele căreia Biserica Ortodoxă a putut mai lesne să-și îndeplinească menirea.
Părintele Stăniloae, rectorul de atunci al Academiei Teologice Ortodoxe din Sibiu, și-a asumat rolul de disimulator știind că va fi credibil, intransigența sa din punct de vedere dogmatic fiindu-i încă de pe atunci recunoscută.
Răspuns pentru A.Cristescu (6 sept. ora 18:41)
Uiți (te faci că uiți) că legatura dintre mitropolitul Bălan și părintele Stăniloae era una directă. Părintele Stăniloae era rectorul Academiei Teologice Ortodoxe din Sibiu (1936-1946) și conducea și Telegraful Român (1934-1945). Iar Telegraful Român era oficiosul Mitropoliei Ardealului (care avea sediul tot la Sibiu), „politica redacțională” fiind supervizată de mitropolitul Bălan. Părintele Stăniloae, prin Telegraful Român, asigura perdeaua de fum în dosul căreia Mitropolia Ardealului, prin exemplul personal și cu autoritatea gradului ierarhic al mitropolitului însuși, trasa calea reală de urmat pentru eparhiile din subordine.
De mult n-am mai văzut atâta rea-credință ca la tine, Cristescule!
A.C.-04.09-Incerc sa explic,cat pot, si pe intelesul celor ce continua sa dea cu logica prin gard, comentand cazul Dumitru Staniloae, ca :
– “ jumatate de adevaruri”, nu inseamna ca cele scrise nu sunt adevaruri, ci ca sunt-eventual- incomplete; e normal ca, dupa atata encomiastica, sa apara si adevaruri nerostite, deobicei jenante ( ca doar nu intamplator obnubilate de main-stream pana acum),din biografie; adica, cealalta “jumatate de adevar”
– niciuna din cele doua “jumatati de adevar” nu o anuleaza pe cealalta. Dumitru Staniloae va ramane in cultura romana ca un mare teolog ( o spun specialistii), chiar daca a fost un antisemit fervent; dar si invers.
Si-asa aparura si “incongruentele” la care ma refeream, si care tin de morala; adica, manifestarile evident contradictorii ale aceluiasi personaj, inclusiv in spatiul public: cand cu o juma’ de adevar-in textele teologice crestin-ortodoxe, cand cu cealalta jumatate- in 11 ani de jurnalistica politica antisemita si extremist-nationalista, subminand, astfel ideea de “exemplaritate” cu care am fost indoctrinati sa-l inconjuram; ca, de altfel, pe o buna parte din personalitatile firavei noastre culturi ( dar nu numai), in functie de interese conjuncturale propagandistice.
A.C.-04.09. Intrucat n-am reusit in nobila misiune ce mi-o asumasem, revin. Precum militianul care nu stia sa scrie str. Edgar Quinet pe o amenda si a mutat accidentul pe Calea Victoriei, tot cam asa si pe-aici: o dai in gard cu Dumitru Staniloae, te muti la Mitropolitul Nicolae Balan, s.a.m.d….
P.S. Se pregateste Cel De Sus!
Ploua….. Ploua…. Ploua….
Visari…. Sensibilitate…. Melancolie…. Romantism….(si Reumatism!)
Cu siguranta noi românii suntem altfel!
Altfel decat prototipul german de exemplu… distant ,calculat si rece.
Si totusi….
De fapt, romantism, bunatate sufleteasca, iubire, exista in om, fie el neamt, roman sau de alt neam, exista in noi toti.
Ce nu exista decat rar, este mediul propice, mediul favorabil in care romantismul, sinsibilitatea si iubirea sa se exprime.
De-am fi stiut cand eram tineri sa adunăm… sa culegem fiecare imbratisare…toate imbratisarile…. clipele frumoase…sa le punem intr-un ierbar la pastrare… pentru mai traziu….la batranete….cand
Ploua…Ploua….Ploua….
Stimate Conte,
Ai mai scris- de cateva ori- despre modul liber in care-ti alegi temele cat si despre libertatea de a avea propriile opinii. Si ce daca? Intrucat tot mai multi invata sa citeasca si tot mai putini sa inteleaga un text- manifestandu-se ca atare- poate n-ar fi rau sa mai repeti ca nu suntem la rubrica „La cererea unui grup de cititori, eventual indignati”; si care,la o adica, ar putea schimba „postu’ ” E doar o sugestie.
Mi se pare grețos cum unii dintre comentatorii de top, deontologi de clasa după ce s-au gudurat ( pe românește pupat în cur ) pe lângă gazda se ratoiesc la aceasta pentru ca subiectul nu le convine! Când era vorba despre vecinii nostri ( care încă nu recunosc limba romana pe niște motive de rahat) erau toți niște aplaudaci de nota 10! Când era vorba despre terapia genetica( încă nu au apărut efectele secundare?) la fel! De data asta sunt revoltați ca le pute! Le pute ca un episcop( pe care eu îl disprețuiesc pentru modul lui de viata care numai cucernic și pios nu este) a ajuns subiect de postare!
Pai e normal!
În tara în care Ciocazanu este șeful știrilor la tvr( nu ca m-as uita la ei) în care un director de întreprindere nu vede bârna din ochii lui de revoluționar iar o duduie originara din Rusia( sa intram în jocul ei) si care acum se crede nobila sau unul care daca isi da nume sahist își dau cu părerea pe care o cred infailibila
este normal sa iti iei scuipati Conte! Puteți sa o luați ca un pupat în fund( am zovirax sa nu iau vreun herpes) dar îmi e scârbă de fățărnicia și ipocrizia acestor specimene umane( sunt oameni dar sunt niște specimene demne de studiat dpdv al subconștientului care le ghidează degețelele pe tastatura)!
Sa ne intelegem! Am și eu tarele mele! Dar măcar nu ma ratoiesc la gazda care îmi permite sa îmi defulez frustrările! Cat despre degețelele în jos de la antifake sau antifuck! Nici o pb! Îmi luminează ziua mohorâtă de aici de pe lac! Și da locuiesc pe malul unui lac! Lucru ce îl doresc și hamsterilor dacă își vor schimba jobul sau măcar își dau seama ca sunt niște sclavi!
Hai un weekend plăcut!
”
După declanşarea războiului din Ukraina, când toată lumea îl hulea pe Putin, inclusiv eu, IPS Teodosie a avut cutezanţa să-i ia apărarea liderului de la Kremlin: “Putin nu este un „răufăcător”, ci un ctitor”.
Aici, acum, nu încerc să judec dacă inaltul prelat avea dreptate sau nu.
”
Nu a avut cutezanta, a avut nesimtirea.
Interesant este ca ai fi putut sa alegi alte subiecte, puteai sa vorbesti despre Popovici spre exemplu daca vroiai sa gasesti un roman care ne face sa ne simtim mandri ca suntem romani. Sau despre Gorbachov daca vroiai un erou al pacii. Ai ales in schimb sa ne transmiti mesajul ca Putin e un ctitor, si ca e OK ca arhiepiscopii sa manance rahat in public, important e sa fie combativi.
esri idiot complet amice Garrik
@Marian-28.08 Pronuntand numele lui Dumitru Staniloae- considerat a fi cel mai mare teolog roman-
m-ai facut sa ma gandesc la el ca la o alta posibila personalitate „cioplita in unghiuri ascutite”, din multele existente in efervescenta politico-culturala a interbelicului romanesc. Sa le parcurgem biografiile acestora, „sine ira et studio”, analizandu-le comportamentele atat prin prisma idealurilor de moment cat si a preceptelor moralei ortodoxe, de la care se revendicau. Vom gasi multe incongruentze. Cred ca noi nu facem azi decat sa repetam-intr-o cheie minora- o perioada, depasita de-aproape o suta de ani.
Ia zi, Cristescule,
Cam ce incongruențe ai putea găsi la părintele Stăniloae?
Vorbește gura (îți scrie mâna) fără tine, Cristescule!
A.C. In dorinta de a lamuri o exprimare („multe incongruentze”), cu referire la varfurile intelectualitatii romanesti interbelice- pornind de la personalitatea lui Dumitru Staniloae- (cunoscut si ca „teologul iubirii”), recomand „https://revista22.ro/cultura/omorul-serafic-ii-cazul-staniloae”. E un indemn la abordarea cumpanita a contributiei acestora – nu in alb si negru, ci in toate nuantele sale de gri- la istoria noastra recenta; cu reverberatii pana-n zilele noastre.
P.S. Interzis atoatestiutorilor!
Recomand, la rându-mi, „https://revista22.ro/opinii/gheorghe-stefan-samoila/omorul-serafic-sau-adevrul-spus-pe-jumtate” (așa cum e dat, link-ul e scris corect).
Și pentru a nu lungi discuția, pentru că ai intrat,Cristescule, pe un tărâm care te depășește, mai spun că, în primăvara lui 2021, părintele Stăniloae a fost propus pentru canonizare în anul 2025 de către BOR.
Nu întotdeauna, Cristescule, lucrurile sunt ce par a fi.
@ Tagetes-29.08
1.” Mintia a fost vanduta acu trei zile…” Sunt printre cei ce-au adus in discutie privatizarile oneroase ce se pregateau in perioada „progresista” de la guvernare, enumerand mai multe societati PROFITABILE ce urmau a fi listate pe bursa- o forma parshiva de a fi privatizate. Precum in povestea prostului care-si vindea gaina care facea oua de aur, bucuros pentru castigul momentan. Si-mi pastrez opiniile , indiferent cine face aceste „privatizari” ticaloase, in defavoarea satului, adica a cetatenilor sai.
2. „Daca oameni cu scoala multa …, molesiti de „bunastarea ” plina de E-uri nu mai pot (sau nu mai vor) discerne adevarul din torentul de manipulare,…”. A pretinde ca putem fi siguri ca discernem adevarul de minciuna cred ca e o dovada de usoara aroganta. Eu, unu’, refuz sa mai cautionez- macar si prin vorbe – tot felul de „Oameni cu principii şi menire, gata să îşi apere credinţa şi ideile până în pânzele albe.” Macar si pentru ca, de prea multe ori, „capatul” s-a terminat la prima cotitura de drum. Am „pariat” de prea multe ori pe cai ce, la start, aratau a fi „pur-sange” si care, dupa prima turnanta, s-au dovedit a fi niste trapasi
( ba chiar trepadusi) de duzina. Asta nu-nseamna ca-i hulesc pe „mesianici”; doar ca nu fac casa comuna cu ei.
Luand-o pe scurtatura (si contrazicand zicerea celebra): Les enemies de mes enemies ne sont pas- toujours- mes amis.
@Adrian
Mintia a fost vanduta acu trei zile. Urmeaza Hidroelectrica, Romgazul si Nuclearelctrica
Daca b-ul ar sti cata putere sta in cornele lui n-ar mai trage in jug.
B-vinele din ferme au un nr. pe ureche …obligatoriu de la stapan….ele nu comenteaza nu dau cu c-pita, nu constientizeaza cata putere sta c-pitele lor.
Vom primi si noi un nr…. pe ureche sau pe brat….totuna ….nimeni nu va comenta ….nimeni nu va da cu c-pita!
Teodosie la locul lui de munca a comentat….a dat tare cu c-pita .
Daca in parlament sau in guvern in trecut si acum erau macar 50% „teodosie” nu am fi acum c-lonie!
Cam acesta a fost mesajul contelui.
Daca oameni cu scoala multa ca tine, molesiti de „bunastarea ” plina de E-uri nu mai pot (sau nu mai vor) discerne adevarul din torentul de manipulare, ce asteptari mai putem avea de la ceilalti?
Se spune ca pe pamant oamenii aprind luminile iar pe cer Dumnezeu aprinde stelele.
Ei bine , pacatosul si hulitul Teodosie si altii ca el, cati or mai fi , reusesc sa tina aprinsa lumina spre o stea : a tariei de caracter si a demnitatii umane!
Dragă Conte,
De ce v-a supărat comentariul meu?
Răspunsul pentru domnul Marian a apărut, părerea mea despre articol nu.
Am publicat tot. Mai verificati odata!
Așa este, comentariul a apărut în timp ce-mi exprimam nemulțumirea.
Să fim serioși, Conte!
Asemenea personaje sunt „cioplite în unghiuri ascuțite” din motive independente de constiința și voința lor.
Să fii preot și să fii de partea unuia care se comportă ca diavolul în persoană, spune totul despre Teodosie, a cărui apologie ați „comis-o” în acest articol.
Désolée, Monsieur, infiniment désolée.
Brava domnule Conte!
Noroc ca mai sunt prin tara asta si niste oamene ca IPS Teodosie sau ca Simion sau ca altii ca ei, ca altfel cu BatisTUTA Number ONE si Ciocalacu vai de noi.
Pai Mihai Vireazul trenuia sa fi fost putin «nebun» in vremilea ale sa viseze la UNIRE !
Sau Tudor Vladimirescu la fel!
Prostii astia de azi nu vad ca rahatii astia de Maciuca sau Citu ne fac istoria de ras!Niste cufuriti si tradatori care sunt supusi interreselor straine!
N-au sange in ei nici macar un mg cat avut Ecaterina Teodoroiu.
Mai vine acum si pelticul national de la justitie care se sterge la cur cu CONSTITUTIA!
La lada de gunoi cu ei!
JOS SECURITATEA TRADATOARE DE NEAM!
aista-i o opinie
SIMION PRESEDINTE!
TEODOSIE PATRIARH!
Domnule Conte , imi pare rau s-o spun insa individul , departe d e-a fi ” cioplit în unghiuri ascuţite ” dimpotriva , este alunecos precum serpii .Pai altfel cum credeti ca a ajuns …prea sfant plus membru al Sinodului BOR ? Daca el este IPS atunci preotii care si-au pierdut vietile prin inchisorile si camerele de ancheta ale Securitatii comuniste aia ce sant ? ” Este o adevarata sherparie in BOR ” declara Dumitru Staniloae prin anii ’50 si , daca nici ala nu stia ce spune…
Aveți dreptate.
Cunosc felul în care un preot, prieten de familie, a obținut o parohie după terminarea facultătii și cum, în continuare, a evoluat treptat în carieră.
CUM?
DÂND MITĂ.
CUI?
ALTOR PREOȚI, înalți prelați, nu unor politicieni corupți, cu siguranță.
@Contesa de Sègur Aveti dreptate stimata doamna Contesa si adaug ceva : dumneavoastra doamna cunoasteti unul , un preot care va este si amic de familie iar eu , cunosc cinci{ 5} preoti dintre care unul , inca are parohie in Bucuresti cu doi dintre ei am fost coleg de ” generala ” unul m-a onorat cu amicitia sa pe vremea cand , faceam si eu ca tot omu’ un liceu amarat { cum dracu de douazeci de ani mai tarziu tipul umbla prin orasul Constanta imbracat c-o uniforma militara si avand pe umeri cateva stelutze , asta n-am reusit s-o inteleg vreodata } iar cu ceilalti pur si simplu m-am imprietenit de-alungul vietii : daca nici aia nu stiau s a bea atunci…Toti fara deosebire spuneau la fel cu foarte putine modificari ceea ce afirmati si dumneavoastra : trebuiau ca familiile lor sa fie pregatite s a dea mita inca de la absolvirea seminarului …altor preoti care , la randul lor…asta lasand la o parte Institutul Theologic la absolvirea caruia trebuia ca , cu foarte multa vreme inainte sa fie pregatiti pentru repartizarea pe eparhii deci plocoane foarte mari . Cristian Pomohaci a dezvaluit multe dintre lucrurile mai mult sau mai putzin sordide din interiorul sistemului si…parca acolo venise vorba pentru prima data despre afacerile lui IPS Theodosie . Pana si popa Cacalau { Juganaru } de la Biserica Capra – aia din Pantelimon – pana si ala a dat o groaza de bani pentru ca el sa fie numit preot paroh iar ulterior fie-sau…preot .
Conte articolul prezinta, surpinde aspecte…. dar totusi nu concluzioneaza decisiv.
Biserica dupa 89 eliberata din catacombele comunismului a iesit parca mai puternica si mai vie. Acest fenomen a fost incurajat in perioada anilor 90 pentru a ne elibera de mentalitatea socialist nationalista implantata de vechiul regim. S-a lucrat si pe alte planuri in directia asta domnu Sarbu fiind varf de lance cu celebrele ProTv si Radio ProFM prin care incepea sa ne vanda concepte despre cum sa fim open mind.
Exista un moment in care Biserica nu mai este utila si devine uitata. Apoi victimele crimelor comuniste care sunt martiri crestini ai secolului XX sunt ingropati sub greaua lespede a legionarismului.
Odata cu evenimentul Colectiv Biserica devina elementul care ne tine pe loc iar elementele progresiste se dezlantuie pe strazile capitalei urland proletar: „vrem spitale nu catedrale”. Cei mai voinici si mai vrednici aruncand cu pietre din caldaram inspre diverse lacasuri de cult.
Biserica la momentul actual e ultimul de rezistenta nationala care ne mai aduna iar asta deranjeaza pe cei ce detin puterea in Romania.
Pandemia aratat asta cel mai clar cand evenimente cu nivele de risc similare au fost tratate similar. Utilizarea in comun a unei lingurite, sarutarea unei icoane, participarea impreuna la slujba au fost interzise pentru a preveni raspandirea. In acelasi timp mersul la cazino, pacanele, mall.
Punctele culminante fiind interzicerea Pastelui si permiterea desfasurarii votarii.
Daca cei din fortele navale sunt asa nemultumiti de respectivul ierarh le-as sugera sa se mai uite in curtea dumnealor. Poate niste comunicate cu nemultumirile despre o dotare cu care sa isi indeplineasca indatoririle ar fi mult mai utile. Cand vor fi cu adevarat Marina atunci poate pot emite pretentii si la un Te Deum pe masura.
Cand esti varza cu dotarea dar achizitionezi butoaie de vin din banii statului, ma intreb…
Cît vă mai suportăm extravaganțele dvs de prost gust?
In lumea de azi cel mai adesea adevarul este contrariul a ceea ce spune si scrie masmedia despre anumite lucruri sau despre anumiti oameni.
Incredera trebuie sadita si hranita zilnic. Au facut-o in pandemie, o fac si-acum cativa oameni curajosi.
Trebuie sa ai nervi de otel si un curaj nebun ca sa te lupti cu EI.Asta in masura in care din start, sansele de a castiga sunt minime spre zero.
Cei care ne-au distrus increderea, ne manipuleaza si ne mint zilnic, ignora in prostia lor un pericol teribil:
Cine nu mai are incredere in nimeni si nimic devine capabil de orice!
Si totusi….
In codru cand canta pasarelele pana si stejarii cresc!
Sa ramanem lucizi , sa avem incredere.
In fiecare om exista o parte folositoare asteptand sa fie pusa in valoare.
Mai multe pasarele vor canta, mai multi stejari vor creste!
Conte, e clar, te-au cumpărat și pe tine conspirationiştii și antivacciniştii. Cât despre Teodosie, locul lui e la Brutărie! 🙂
Ești cam bigot, amice! Teodosie ăsta ar trebui să fie acum după gratii, să-i arunci chiftele cu praştia, nu în fruntea turmei de trepăduşi mistici.
Conte, ce e mizeria asta fratele meu? Așa rău ai ajuns, să-i ți palma la cur unui infractor? Te stiam băiat inteligent, ce dracu. Să ridici osanale unui jeg uman, ba încă să ai un discurs antivaccinist la fel ca coana Scafa din Obor, era ultimul lucru la care m-aș fi așteptat din partea ta.
Ori poate te-au cumpărat și pe tine băieții buni?
Stimate Conte,
Imi dau cu parerea doar asupra a ceea ce consider ca „da pe dinafara” in text:
– „Oameni cu principii şi menire, gata să îşi apere credinţa şi ideile până în pânzele albe”. Nu cumva lumea are prea multe exemple- macar si-n istoria recenta- de astfel de oameni? De la marii criminali ai sec.XX pana la teroristii contemporaneitatii? Si nici Romania n-a fost scutita de „mesianici”; atat in interbelic, cat si dupa WW2. Porniti cu credinta si idei, plini de principii si menire, si ajungand la crime odioase, precum holocaustul.
– „…când toată lumea îl hulea pe Putin, inclusiv eu, IPS Teodosie a avut cutezanţa să-i ia apărarea liderului de la Kremlin: “Putin nu este un „răufăcător”, ci un ctitor”. Nu chiar toata ci, mai ales, „lumea buna”. Intrucat nu ma numar printre, am avut -de la inceput- suspiciuni privind cauzele mai adanci ale conflictului, cu imaginea de suprafata a abandonului de catre „marii garanti”- Germania si Franta- ai Acordului Minsk 2.Iar modul in care „justitiari” ucraineni ii tratau pe rusofonii majoritari in zonele de granita i-a servit lui Putin un bun motiv de a transa problema. Dar, de-aici pana la „Putin ctitor” calea pare cam lunga. Pentru ca, in contextul invaziei din Ucraina- repet, cu motivatiile dar si cu victimele ei- sa te referi la ctitorii de biserici la Mt. Athos si Ierusalim nu mi se pare justificat, macar si din p.d.v. moral. Exagerand comparatia, si sefii lagarelor de exterminare colectionau tablouri si ascultau Bach sau Wagner, deranjati, putzin, de fumul ce iesea pe cosuri.
– Nu ar fi corect sa ignor faptul ca, precum IPS Teodosie in declaratia sa, si tu ( sing. de politete!) iti iei o plasa de siguranta abordand un subiect delicat: „…din nou, să fiu clar înţeles, nu judec aici dacă a fost bine sau rău cum a procedat.”; adica, ai aruncat pisica decedata in curtea noastra: judecati voi!
Inchei, ramanand in continuare consecvent lui „aurea mediocritas” a lui Horatiu; putin rusinat.
Dupa primle randuri citite ma intrebam care e talcul acesti postari. Unde vrea sa bata contele ?
Pe la jumatatea articolului am inceput sa inteleg. Feriti-va de cdsg chiar si atunci cand lauda. In incercarea lui de a scoate in evidenta anumite calitati ale unui inalt prelat, el de fapt a ponegrit si mai mult. Chipurile, laudandu-l pe IPS Teodosie, a lovit in Biserica, in preoti, in inaltii prelatii. Asta cred ca e scopul principal al acestei noi mizerii postata de conte. A dat-o cu manta, parsiveste, laudand pe unul dar lovind de fapt in ceea ce il deranjeaza pe el.
Meritele si lupta IPS Teodosie sunt indiscutabile si el reprezinta unul dintre valorile reale romanesti si crestine.Dar nu este singurul, asa cum, parsiveste, vrea cdsg sa insinueze.
Se vede de la o posta ca cdsg judeca doar prin prisma informatiilor pe care le are de la Antena 3, postul lui preferat.
Daca dam la o parte talentul literar al cdsg, ramane … nimic.
Informatiile false pe care contele le mentioneaza ( de data asta cred ca doar din lipsa de cunostinte si nu din rea intentie ) ar fi urmatoarele :
– in randurile clerului sunt foarte multi oameni de valoare. Daca el nu a auzit de ei, asta nu inseamna ca nu exista. As incerca sa adaug aici mai multe nume alaturi de IPS Teodosie, dar lista ar fi prea lunga.
– atat de pregatit e cdsg incat stie sa judece actiunile Parintelui Patriarh Daniel.A fost el prezent in preajma Patriarhiei si stie tot.
– tot in aceeasi ordine de idei, este o minciuna sfruntata ca in anii comunismului clericii s-au ploconit la guvernanti. Cine vrea sa inlelega macar putin din ce a fost atunci, cititi mai intai ce s-a intamplat prin URSS tot in acei ani, asta ca sa stiti ce fel de adversari au avut. Prin anii ’80 in Rusia, bunicii isi luau nepotii si ii duceau sa ii boteze pe ascuns, fara sa stie nici macar parintii copiilor. Tot in Rusia prin anii 80 era foarte aproape sa ramana o singura manastire, pe care comunistii vroiau sa o pastreze ca exemplu de victorie a lor impotriva bisericii ruse. In Romania nu a fost asa. Patriarhii din anii comunismului au opus rezistata comunistilor. Vrednicii de pomenire IPF Justinian si IPF Teoctist s-au luptat mult cu comunistii si au salvat multe biserici si manastiri. Ca poate nu au reusit in totalitate, asta e alta discutie. Dar, cum spuneam, comparati cu ceea ce s-a intamplat si in alte tari si o sa aveti o imagine mai clara despre cine ce a facut si ce putea face.
– Lupta care se da azi este cu mult mai apriga. Adversarii Bisericii sunt mult mai periculosi si mai vicleni decat in anii comunismului. Clerul trebuie sa faca fata unui arsemal mult mai variat decat atunci.
In ziua de azi e deajuns ca un idiot vocal sa arunce prin media o stire falsa, ca foarte multi cu mintea infirbantata o preiau fara sa gandeasca absolut deloc.
Tarile din Europa si-au dabandonat cu totul Biserica si pe aia nu ii mai critica nimeni. Ungaria, initial tara ortodoxa, a trecut cu totul la catolicism ca urmare a deciziei regelui in urma unui troc politic. Austria, nu mai spunem nimic ca nu are rost. Mai la vest in Europa nu ne ducem ca e dezastru. Asta doar ca sa dam cateva exemple.
Strainii au voie. La noi si bisericile trebuie sa fie doar din lemn, dupa mintea imbecila a unora.
Ideea de construire a unei catedrale nationale exista de mai bine de 100 de ani, dar romanii nu au fost lasati. Nu va intrebati de ce ?
Conte, de ce nu ne spui tu cum ar trebui sa fie lucrurile, daca tot esti asa capabil si polivalent ?
Multumesc pentru aceasta analiza vasta. Iti respect suspiciunile dar te asigur ca sunt neintemeiate. Pretuiesc biserica si rolul ei. Nu mi-am propus sa o ponegresc ci doar sa remarc pe cineva care ii face vocea mai auzita si rolul mai aproape de asteptarile enoriasilor.
1. de unde stii care sunt ateptarile enoriasilor ?
2. stai linistit cineva se remarca si fara ajutorul tau …
Ti-ai ales un subiesct foarte sensibil, pe care se vede ca nu il stapanesti deloc ( parerea mea ).
Ca un sfat amical, mai bine ramai la Codruta ta.
Mantuirea unui neam nu sta in trainicia zidurilor unei catedrale ci in taria credintei poporului. Degeaba facem cladiri cu a caror ctitorie sa ne mandrim daca sufletul poporului se pierde, daca poporul este lipsit de curajul conducatorului sau spiritual si in speta al ierarhilor bisericii. Acestia nu trebuie sa faca nici un compromis pe linie religioasa cu conducerea tradatoare a statului si a poporului. Orice compromis al bisericii (conducerii sale) duce la slabirea credintei. Pune mana si citeste Teologia Luptatoare a lui Irineu Mihalcescu si apoi mai vorbim. Biserica crestina nu trebuie sa umble dupa marire si castiguri materiale.
Ce vă mai place s-o faceți pe bigoții, pufoşii lui tetea! Bigoți, bigoți everywhere! Și dacă vă scutură cineva mai mult de doi lei tramvai nu valorați.
Toti acei care pretindeau ca ” La noi si bisericile trebuie sa fie doar din lemn, dupa mintea imbecila a unora. ” purtau costum , cravata si-n plus aveau TITLURI : profesori , profesori doctori si-asa mai departe . Prostimea nu s-a bagat unde nu stia doar…intelectualitatea . Academician Razvan Theodorescu isi exprimau consternarea ca ” se construieste ceva iesit din tiparele ortodoxiei si-a credinciosilor ortodocsi ” inca inainte de se fi sfintit piatra d e temelie a CMN si-a facut asta , la toate televiziunile care-i solicitau parerea la fel ca si Andrei Plesu sau Gabriel Liiceanu .Culmea este ca , oalele se sparg tot in capetele prostimii…
Formidabil. Felicitari pentru articol. Am intrat in rezonanta. Un articol in care nu este absolut nimic de criticat, nici o divergenta. Si eu sunt un personaj cam incomod pentru unii „colegi”, cam aspru, cam dur, si inteleg perfect. Bineinteles, nu sunt de talia Arhiepiscopuli Tomisului – „cenzuratul” da nici eu nu dau inapoi de la lupta. Daca am prilejul sa tin un discurs nu exista „sef” sau politician care sa-mi scape fara cateva „capuri in gura”. Dl Mircea Badea avea dreptate, mare dreptate – „traim in tara curvelor virgine” – citat de Mircea Badea!
d-le periculos Viriartes, se spune „capete in gura” nu „capuri in gura”.
Aveti „multi televizori” acasa setati pe Antena 3 ?
Te mananca botul? Ia un „cap” in bot.
Oare cum se simte acest Apostol al luptei împotriva statului paralel care este Mircea Badea acum ca va lucra pentru Apostolii Deep State din America ( cei care i-au tras-o varanului ca asa e în tenis prin intermediara Codruța Lascu)?
Nu de alta dar citatele din ipocriți îmi provoacă un sentiment de greata( mai rău decât postările directorului de întreprindere și voturile hamsterilor)!
Despre Teodosie aștept confirmarea ca este apreciat de Oastea Domnului ( cineva din Oaste ii plătește bodyguarzii și mașinile de fite asta o știu din sursa sigura)! Daniel nu își va aprinde în cap paiele care se cheamă Oastea Domnului și de aceea tolerează abaterile de la linia BOR!
P.s ma așteptăm la o postare despre suferință lui Klaus ca fata ăluia care l-a ajutat sa ajungă presedinte( vezi pastorala de după vizita lui Dughin)a murit! Dar merge și asta!
Antifuck-ul încă trăiește! Nici o pb! Au căzut cacanarii de la cnn( toti) o sa cada și jegosii de la antena! Mark my words!
Hai cu degetele în jos hamsterilor!
Viriartes-26.08-Nu te necaji, „politia corectitudinii gramaticale” nu pricepe ca-ntre ghilimele se pot ascunde si ironii. Sa-i dorim „succesuri” in continuare!