Un an cât o veșnicie
(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat „Blestemul lui Geoana”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-blestemul-lui-geoana-955237.html)
În fața mea, o școlăriță tunsă paj privește cum se încaieră doi cocoși. Å¢opăie surescitată, buclele gelatinoase jucându-i pe căpșor ca o meduză în imersie. Chicotește, bate din palme: „Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place!”. O copilă, îmi zic, ce știe ea ce-i viața reală. Nu vede penele zburătăcite, nici crestele rupte și însângerate. Vede doar spectacolul, pe care-l savurează cu cruzimea inocenței. Când face o piruetă, îi zăresc fața. Încremenesc. Nu este adolescenta jucăușă pe care am bănuit-o ci un bărbat ce ar putea fi bunicul acesteia; cu două riduri viguroase coborând dinspre nas spre bărbie ca doi colți de morsă, cu obrazul lăptos prăfuit de tuleie aspre, gri, cu lațe de păr camuflându-i urechile și jumătate din ochiul drept. Nu e școlărița tunsă paj, în vizită la grădina zoologică, ci Mircea Cărtărescu scriindu-și editorialul „žRăzboiul rataților”.
În acel text, de adolescent întârziat, MC implora: „Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place!”, mărturisindu-ne în gura mare, luat de val: „žîntr-adevăr, nu există pentru mine spectacol mai înveselitor” decât războiul dintre Ponta și Geoană. Urmărea acel război cu „žbucurie în inimă”, relatându-ni-l de pe poziția și cu patosul pariorului ce-a mizat totul pe gloaba puterii.
Azi elanul i s-a mai temperat. Ceea ce, cu două săptămâni în urmă, reprezenta în imaginația înflăcărată a autorului promisiunea unei mari încleștări, startul promițător al unei mult dorite schisme în rândul opoziției, s-a dovedit până la urmă a fi fost un mare fâs, un fără istoric KO în prima repriză administrat de Ponta lui Geoană.
Entuziasmul adolescentin al școlăriței cu bucle, riduri și început de încărunțire, s-a transformat într-o nouă lecție de realism pe care viața o servește celor ce refuză să accepte că au ajuns la vârsta la care ar cam fi cazul să se maturizeze. Cum însă, ca să-l parafrazez pe Gabriel Liiceanu, iluziile sunt necesare pentru a evita căderea în depresie, Mircea Cărtărescu își mai livrează de doi bani speranță improvizând următoarele:
„ždeși am știut mereu că pe pesediști nu-i dă inteligența afară din casă, nu mi i-am închipuit nici chiar așa de proști. Da, proști, proști făcuți grămadă, nu se mai poate spune altceva despre ei din clipa asta încolo. De când au cedat a doua funcție în stat pe tavă, fără nici cel mai mic avantaj pentru ei, acum, când lupta electorală e pe muchie de cuțit. De când și-au permis un mare scandal, acum, când fiecare procent contează, fiecare votant, fiecare vot”.
Nu de limbajul sărăcăcios „“ ofensator, de om abraș cu vocabularul în inventar, mă voi ocupa în încheiere. Să dai de înțeles că toți pesediștii (vreo câteva milioane) sunt „žproști făcuți grămadă” demonstrează, fără alte comentarii, o tardivă (sau prematură?) cădere în mintea copiilor.
Ce aș dori să-i șoptesc la ureche lui Mircea Cărtărescu (știu că mă citește, deși niciodată nu va recunoaște asta) este că dacă admiratorii cărților sale îi cred și îi apreciază ficțiunile literare, asta nu-i va face într-atât de bigoți încât să-i accepte pe nemestecate și ficțiunile jurnalistice. Se amăgește atunci când hiperbolizează povestea excluderii lui Geoană, ridicând-o la rang de „žmare scandal”. E un banal hârtop de parcurs, ce va fi făcut uitat de primul desant cu mascați regizat de DNA. Fiecare vot, fiecare votant, fiecare procent, nu se decid, la români, cu un an înainte de alegeri. Uneori un an inseamnă puțin. În situația asta însă, referitoare la alegerile din 2012, un an va înseamna, pentru memoria scurtă a românilor și pentru interminabilele lor suferințe, o veșnicie.
https://www.conteledesaintgermain.ro/un-an-cat-o-vesnicie/25-11-2011PolemiceBlestemul lui Geoana,DNA,Liiceanu,Mircea Cartarescu,Ponta,Senatul EVZ(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat 'Blestemul lui Geoana', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-blestemul-lui-geoana-955237.html) În fața mea, o școlăriță tunsă paj privește cum se încaieră doi cocoși. Å¢opăie surescitată, buclele gelatinoase jucându-i pe căpșor ca o meduză în imersie....Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
http://luptadeclasa.wordpress.com/2011/11/26/jamel-debbouze-cesse-dinsulter-mon-pays/
Care sunteti prin Bucurestui, va recomand targul de carte ! Era plin Romexpo de oameni … si doar carti, nu bere, nu mici, nu femei goale. Frumoase da, dar nu dezbracate.
Presedintele lanseaza un atac preventiv la adresa bancilor, in contextul posibilei retrageri de capital.
http://www.mediafax.ro/economic/basescu-bancilor-vreau-sa-cred-ca-nu-vom-fi-pusi-sa-va-platim-factura-lacomiei-sistemelor-bancare-9003136
Problema in sine e grava. Daca analizam bine textul, avem multe intrebari la fel de grave.
a) Presedintele Traian Basescu a declarat la intoarcerea din ultima vizita externa ca are promisiuni si angajamente ca retragerea capitalului nu se va intampla. Numele citate au fost Baroso si Merkel. Au fost realmente angajamente luate de liderii europen, sau o fost o exagerare propagandistica a presedintelui ? Acest gen de declaratii nu este adresat doar lui ghita votantul cu galeata) ci si mediului de afaceri si financiar, care pedepsesc dezinformarea.
b) Privatizarea bancilor este o necesitate sau o impunere legata de accesiunea UE ? Sa intelegem ca a fost o negociere in care Romania a „cedat” banci pentru aderarea UE? A fost oare lezat interesul national de actualul presedinte, in scopul finalizarii accesiunii? Va reamintesc de BCR, cea mai mare banca romaneasca la momentul respective, a fost vanduta grupului Erste. A fost prezentata ca o afacere de succes. Acum asta a devenit o favoare acordata Austrie ? Bizar.
c) In mod clar absenta unei banci romanesti puternice este o vulnerabilitate a tarii. In afara de deplangerea starii generale economice, ce masuri strategice au fost luate pentru protejarea tarii de atacuri financiare ? Va reamintesc de creditul Romaniei, de cca 35 miliarde, comparativ cu o „eroare contabila” pe bilantul unei banci germane de 55 miliarde. Ca marime suntem vulnerabili la atacuri, care sunt parghiile de protectie? Este o intrebare adresa tehnicienilor care ar fi trebuit sa construiasca aceste mecanisme (de la BNR) si cei care ar fi trebuit sa le aprobe si implementeze (presedintele CSAT, adica presedintele tarii)
Un comentariu excelent la aceasta declaratie.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15557647,00.html
Deci una din doua: sau presedintele face declaratii iresponsabile, sau avem de a face cu acte chestionabile din trecut.
MC este un scriitor talentat si un caracter dubios. Touche, conte!
Faptul ca Mircea Geoana nu mai este „al doilea om in stat” este ceva de care toti trebuie sa fim mandrii. Un „prostanac” intrigant si un caracter slab nu trebuie sa fie al doilea om in stat pe vremurile astea aspre. Desi nu-mi placi, bravo Ponta!
Tara are nevoie de un guvern de uniune nationala. Oricat ar fi mari interesele si orgoliile, PDL, PSD si PNL pot si trebuie sa lucreze impreuna. Acest lucru este imposibil cat timp Traian Basescu este presedinte. Crin i-a propus foarte clar dupa alegeri: Prim ministru LIBERAL, sau cu VEDERI LIBERALE. Daca dorea o alianta, s-ar fi intamplat, insa nu asa joaca jucatorul.
In mod cert recenta tentativa de demitere a presedintelui este sortita esecului, insa este un pas in dierctia care trebuie. Marii intelepti ai momentului, machiavelicii de balta ai spatiului public pretind ca nu inteleg un lucru fundamental: clasa politica MONDIALA este compromisa, a inceput procesul de primenire GLOBAL. Obama poate este socialist, insa nu are afaceri cu petrol. Papandreu este curat, succesorul sau tehnocrat. Berlusconi inlocuit fara scrupule. Strauss Khan provocat si inlaturat. Viktor Orban e pe lista. Indiferent de spectrul politic, oameni mai seriosi si mai bine pregatiti iau locul demagogilor si starletelor politice. Crin? Ponta ? Daca sunt suficient de buni, vor fi in fata. Daca nu, altii mai buni vor urma.
Emil Constantinescu s-a declarat invins de sistem. Traian Basescu se declara invins de „baietii destepti”. Ce cauta atunci in fruntea tarii ?
În chestia Geoană se uită câteva aspecte foarte importante.În primul rând nu trebuie judecat în cheie mediatică sau de răzbunare politică,ci în termeni de putere.A fost un gest de putere prin care un trădător a fost pedepsit(trădarea de la alegerile prezidențiale) și eliminat tocmai pentru a nu trăda din nou în 2012 când efectele ar fi fost ucigătoare.Al doilea aspect a fost un șah la SUA-Israel-FMI care au declarat că Geoană este singurul prieten al Americii.Al doilea șah a fost cel cu suspendarea lui băSSecu,alt prieten al „licuriciului american”.Recepționând corect mesajul USL,băSSecu a plecat în Germania pentru a încerca o reconciliere,iar Boc a plecat în Israel pentru a garanta că nimic nu se schimbă pe axa București-Tel Aviv-Washington.România nu se va liniști până când nu se va tranșa dilema:SUA sau UE.Până una-alta,SUA prin FMI ne înrobesc cu împrumuturile de la FMI și ne impun condiții dure,evreii își cer înapoi proprietățile din România,iar UE nu ne mai dă banii pe care ar trebui să ni-i dea.Asta e,popor român:ori SUA,ori UE!Hotărâți-vă până nu murim.Vă mai aduceți aminte de povestea „măgarului lui Buridan” care a murit de foame nehotărându-se ce să aleagă dintre două căpițe de fân relativ identice?!…
@lucifer, in chestiunea Geoana suntem opiniile noastre corespund perfect. Este hilar cum simpatizantii PDL se minuneaza de lipsa de dibacie a lui Ponta prin debarcarea lui Geoana. Geoana ERA de mult santajabil si compromis, abia acum se pot ivi posibilitati noi, prin „scoaterea la mezat” a unei pozitii suficient de mari si crearea unui potential pol de putere in sanul blocului PDL. UDMR? UNPR? Un alt PDL-ist ? Da, Traian Basescu va trebui sa nominalizeze un nr 2 care sigur ii va nemultumi pe unii din membrii actualei aliante.
Suntem insa in profund dezacord cu aparentul conflict americano-german. Este o tensiune, avand in vedere ca singurii adversari seriosi ai Americii au fost britanicii, germanii si rusii, iar lupta pe sferele de influenta nu s-a suspendat. Insa ca model fundamental (economic si politic), sunt destul de similari, diferentele principale fiind mai degraba de prezentare decat de substanta. Fara portavioanele si rachetele Americane, Germania ajunge iar in poala Rusiei, iar America are nevoie de un big brother serios in Europa, ca sa se poata concentra in restul lumii. Cuplul franco german (in mod cert mai bizar decat cel Americano-german) functioneaza.
In ceea ce priveste sferele de influenta, au aparat cam multi amatori si tot mai putine tari dispuse sa se lase influentate. Dupa aceasta tavaleala financiara, cred ca blocul euroatlantic isi va relua cu harnicie lupta pentru dominatie mondiala, iar marile si micile puteri isi vor gasi un echilibru relative stabil, iar contributiile (mai ales militare) la politica globala vor fi impartite mai „democratic”.
Toata inteligenta s-a adunat gramezi in curtea din Aleea Modrogan numarul x. 😀
Ma tot intreb cit de retardat poate fi un om ca MC incit sa persiste in greseala.
Pe ce se bazeaza – pe memoria colectiva scurta ? Pe vesnicia idolilor sai ?