Subiectiv – obiectiv!
Subiectiv: Traian Băsescu reprezintă cea mai mare calamitate ce s-a abătut asupra României și românilor din 1990 încoace. Mai mare decât mineriadele lui Ion Iliescu, mai mare decât criza dezlănțuită în 2008, mai mare decât inundațiile, cumulate, din timpul mandatelor sale.
Obiectiv: Edificarea dictaturii și mafiei băsiste nu ar fi fost posibilă fără precedentul de partid – stat creat de PSD, fără modelul și moștenirea consolidată în materie de corupție și baronime locală rămase de pe urma regimului Adrian Năstase.
Subiectiv: Nimic nu este mai important, la nivelul mizelor politice interne, decât eliberarea țării de blestemul Traian Băsescu, de pecinginea portocalie ce ne-a învrăjbit, ne-a sleit și ne-a compromis pentru mult timp de-acum incolo convalescența post comunistă.
Obiectiv: Răul nu are superlativ. Când lutul unui stat a fost scobit, decenii la rând, în folosul lupilor ce pradă stâna, orice înlocuire păstrând șleaurile și schimbând doar prădătorii va păcătui prin perfecționarea răului anterior. Miza politică internă cea mai importantă este blocarea șleaurilor răului trecut și prezent, forțarea impracticabilității lor viitoare; dacă nu definitiv măcar până apucă și binele să prindă ceva rădăcini.
Subiectiv: „Tot ce-mi doresc e să să mă văd odată scăpat de Băsescu. De acest diavol ce pozează-n alb. Să vină oricine în locul lui: și Ponta și Antonescu și Obama și Putin și Vadim Tudor și Dan Diaconescu, numai să-mi crape coșmarul cu chel și rânjet și să mă-ntorc la vise odihnitoare. A fost prea mult, prea greu, prea rușinos, prea de tot”.
Obiectiv: În decembrie, oricum, Băsescu pleacă. Din moment ce nimeni nu are de gând să-l debarce mai devreme, energiile trebuie canalizate dominant spre cum să facem ca ploșnițăraia oblojită de el pentru a suge acest popor de cheful de viață și de vigoarea ripostei, ca sistemul de tortură fizică și psihică pe care-l lasă în urmă ca pe niște fântâni otrăvite, să nu fie preluate și desăvârșite de urmași întru batjocorirea totală a celor ce încă mai rezistăm pe-aici, pe unde ne-am născut.
Subiectiv: Mi-e teamă de năravurile pesediste, de ADN-ul acestui Haplea ce se trezește, hămesit, după un lung somn de boală. Cum să sper în bunele sale intenții când am fost martor la hulpăvia cu care a înșfăcat din farfuria liberalilor Ministerul Justiției, la ghionții pe care i-a aplicat acelorași liberali pentru a-i îndepărta de la Buget, de la 2 ¼, de la Marile Proiecte și, în final, din patul conjugal al USL? Cum să nădăjduiesc că nu va lustrui în continuare șleaurile baronilor săi locali (de groaza cărora ne-am năpustit în 2004, ca turma-n prăpastie, să-l votăm pe Necuratu”™) perfecționându-le pentru hoție, pentru creșterea rentabilității de partid și de clan? Cum să-l votez sub pretextul că „el, PSD, se luptă cu Băsescu”când văd cu durere cum nu întreprinde nimic concret în acest sens în parlament dar, în schimb, subjugă televiziuni, face totul pentru a-l scoate din politică pe Crin Antonescu și promite, deja, hrăpăreților săi stipendiatori din teritoriu, cauționări în fața justiției, acțiuni la porturi și autostrăzi cu dedicație?
Obiectiv: Tăvălugul PSD este de neoprit. Pe zi ce trece, privilegiile guvernării,,forța semnăturii pe bani de la buget, magnetismul exercitat de putere asupra oportuniștilor, televiziunile partizane, toate acestea înclină balanța într-un mod din ce în ce mai alarmant către o singură tabără: aceea a lui Ponta, Oprea, Voiculescu, Hunor. Dacă efectul acestei exclusivități ar fi zdrobirea lui Traian Băsescu, a monstruosului sistem clădit de acesta pe frică, șantaj și oportunism fără principii, m-aș declara răzbunat. Și poate chiar și împăcat. Răzbunat însă nu mă pot simți de vreme ce Băsescu lovește în continuare cu Kovesi, cea numită de Ponta; iar de împăcat nici nu poate fi vorba, când se prefigurează în această avalanșă a restaurației înlocuirea unui partid – stat, sleit de propriile excese, cu un alt partid-stat clocotind de elanuri recuperatoare. Un PSD dând și primul ministru și președintele țării va însemna o grabnică înflorire a „nostalgiei după Băsescu”, cu toate urmările catastrofale ce derivă de aici.
Subiectiv: Voi vota cu PNL. Există ceva în mine care mă face să fiu solidar cu Crin Antonescu și chiar cu îmbățoșările lui păguboase. Este vorba de un anume atașament față de niște limite ale compromisului, îndeajuns de largi ca să nu indice un doctrinar constipat dar și îndeajuns de strâmte ca să evite detestarea de sine. Aceste limite ale compromisului nu au neapărat legătură cu performanța. Ba, uneori, cum se pare că va fi cazul și cu Crin Antonescu, chiar o subminează.
Obiectiv: Crin Antonescu greșește din ce în ce mai des. S-a obișnuit să i se acorde spațiul și timpul necesare stilului său de oratorie arborescentă. Iar acum, când este drastic restricționat la mediatizare, nu știe să se adapteze. Discursul său, bun când este prezentat integral, se dovedește foarte vulnerabil la trunchieri pricinuite de criza de timp sau de reaua intenție a comunicatorilor. Să spui „când eu voi fi președinte, Victor Ponta o să-l regrete pe Traian Băsescu” este o gafă cu mult mai costisitoare electoral decât principala ei contracandidată „dacă voi ajunge președinte Victor Ponta nu va mai fi prim ministru”. Degeaba, în discursurile din care au fost extrase, aceste declarații au fost urmate de explicații spirituale și argumentări ce schimbă radical în bine sensul dorit de orator. Inamicii au știut să le scoată din context și să le exploateze.
Subiectiv: sper ca la alegerile europarlamentare echipa PNL să obțină peste 20% și Crin Antonescu să-și continue cursa pentru prezidențiale până la finala cu Victor Ponta.
Obiectiv: la eforturile de scoatere din scenă a lui Crin Antonescu și de rupere a PNL în facțiuni centrifuge, momite spre cei doi poli de putere cu influență statală (PSD și PMP) pun umărul, în prezent, forțe atât de puternice și determinate încât devine foarte probabil un dezastru liberal la europarlamentare urmat de o regrupare de trupe în două mari blocuri: roșu și portocaliu. În acest caz, finala de la prezidențiale va fi una câștigată de Ponta (împotriva oricărui contracandidat), dacă, nu cumva, DNA va decide altfel printr-un cartonaș roșu arătat, la momentul oportun, cui trebuie.
Comentarii prin Facebook:
Felicitari, o analiza foarte buna pana la partea cu Crin Antonescu. Mi-e simpatic dar, dupa ce m-am ars cu Emil Constantinescu m-am decis sa suflu in toate iaurturile politice.
Crin Antonescu este un om politic necorupt si sigur nu este un produs al sistemului securisto-mafiot care domina tara din 23 decembrie 1989 incoace.
De aici si faptul ca este atacat non-stop de 99% din mass-media dominata de respectivul sistem.
O alta problema a lui Antonescu este ca a facut gol in jurul lui. Sincer nu stiu cine sunt oamenii care-l sprijina/vor sprijini in cazul in care preia puterea.
Apoi, nu inteleg de ce PNL nu a facut o campanie electorala mai insistenta pentru aceste europarlamentare.
Dl Zlati sustine ca se pot obtine 25% din voturile exprimate. Mult succes, dar nu prea vad cum. Degeaba aveti 25% dintre primari daca nu scoateti cam tot atatea voturi…
Fiindcă discern unele îndoieli(intelectuale…) care se vehiculează pe acest blog,voi spune câteva cuvinte chiar cu riscul de a repeta ceea ce am mai spus deja;este vorba despre situația PNL și a lui Crin Antonescu.
Este,cel puțin pentru mine,evident că,în acest moment(istoric…) românii sunt atomizați ca indivizi și plini de ură(din sărăcie,din neînțelegerea democrației,din cauza mafiotismului de stat,etc).Pe de altă parte,starea acesta este contrară scopului mai mult sau mai puțin clarificat de evoluție a societății și imbunătățire a condițiilor de civilizație.
Politic vorbind,asistăm la o încăierare generalizată între haitele(de maidanezi…) numite partide politice.Președinția de 10 ani a lui băSSecu a scârbit populația de sistemul democratic,de „europenii” cei hrăpăreți și lacomi și de ostilitatea lor față de români.
Trebuia să se facă ceva pentru a detensiona situația internă și a încerca de a aduce poporul la un mod de gândire constructiv,chiar la puțină încredere în virtuțile unui stat democratic.
PSD oferea PNL nu o colaborare ci o poziție de vasalitate prin care de fapt PNL trebuia să accepte planurile PSD de socializare(în sens mafiotic…) a statului și de râzbunare pentru acțiunile lui băSSecu contra PSD,a activului PSD și,în special,a „cazului Năstase”.PNL nu a cuplat la aceste obiective ale PSD și a trebuit să părăsească o corabie care nu mai avea o direcție pozitivă ci una negativă.
S-a considerat că noua reformă trebuie făcută de un partid de dreapta și atunci,cu toate riscurile,s-a decis un nou început al orientării politice a PNL.În orice caz,politic vorbind,a fost un gest cel puțin altruist în care vor fi și pierderi electorale,financiare,etc.
Dar există o nouă SPERANŢĂ și o altă ȘANSÄ‚ nu neapărat pentru PNL ci pentru societatea românească.Din acest punct de vedere,gestul PNL poate fi considerat istoric.
Crin Antonescu este unul din cei mai rezonabili lideri politici deși criticile multora ar trebui să demonstreze contrariul;în orice caz,structura internă a PNL începuse să devină mafiotică,se pierduse orice urmă de ideologie și de moralitate,guvernarea devenise o acțiune în favoarea ierahiei de partid.PNL devenise o societate comercială,un fel de cameră de comerț dublată de cluburi de discuții fără scop.
Această schimbare de direcție a PNL(spre o ideologie de dreapta) va antrena și schimbarea structurii de cadre a partidului.La vremuri noi,oameni noi.
Rămâne să vedem dacă CRIN ANTONESCU va reuși în demersul lui aproape eroic.În orice caz poate nu va rămâne în istorie ca președinte al Românei,dar în istoria PNL va rămâne cu siguranță.
Ar trebui să percepem lucrurile și altfel decât în dulcele și comodul stil intelectual.Adică să înțelegem și cu inima nu numai prin rațiune(…).Fiindcă,nu-i așa conte? inima percepe uneori adevărul mai bine ca rațiunea obiectivă(și chiar subiectivă…).Iar ce e rău și ce e bine se simte mai bine cu inima decât cu logica…
(1) PNL va obține, against all odds, peste 20% la europarlamentare
(2) Dacă PNL nu va obține 20%, Crin Antonescu va demisiona dar va rămâne prezidențiabilul PNL, mergând în tandem la alegeri cu preÈ™edintele partidului (propus ca premier)
(3) până în noiembrie, axa de luptă nu va mai fi Băsescu-antiBăsescu (oricât s-ar strădui media favorabile PSD să mențină această direcție în m,entalul colectiv) ci PSD-antiPSD
(4) corolar: Crin Antonescu rămâne principalul inamic al PSD È™i Ponta (în calitate de principal adversar, cu È™anse, la PreÈ™idenție), al regimului Băsescu (chiar dacă va primi voturi în turul II de la băsiÈ™ti, Crin Antonescu nu va fi omul regimului È™i nu va admite, cât îi va sta în putere, perpetuarea regimului) È™i a lui Băsescu personal (căci cu Antonescu preÈ™edinte È™i reprezentant al dreptei la Cotroceni, Băsescu nu are spațiu de joc politic în care să joace un rol major).
(5) addenda: nu destinul (puÈ™căriabil sau nu) al personajului Băsescu mă interesează, cât supraviețuirea sau nu al mecanismelor de putere care, prin uz È™i abuz, au ajuns să reprezinte Regimul Băsescu.
Propaganda lui Crin de la purtatorul de mesaj al lui Crin, putea fi la fel de bine dna Pocora. Altceva?
Pariu pe averea lui Patriciu in contul meu contra condamnarii mele la plata unui milion de euro ca PNL nu va lua 20% la europarlamentare?
Ai un comportament de copil razgaiat caruia ii place sa treaca noaptea pe langa masini si sa le zgarie cu surubelnita. Daca asta ar fi un blog care sa influenteze optiunile electorale ale unui numar mare de persoane, ti-as intelege, pana la un punct, agresivitatea cu care incerci sa-ti impui punctele de vedere. In vreme ce eu si altii ne straduim sa analizam, pe cat ne duce capul, cu un minim de rationalitate, situatia politica actuala, tu o tii pe-a ta cu Ponta antiamenricanul si salvatorul Romaniei. Ce naiba, ti-e frica sa nu cumva sa piarda Ponta presedintia daca mai incerci, din cand in cand, sa fii si obiectiv, sa gandesti si cu creierul, nu doar cu inima?
Intr-adevar. Cu siguranta nu te plictisesti traind in Romania. Deci, demisionezi de la sefia unui partid pentru ca nu ai fost in stare sa-l conduci in mod eficient astfel incat sa obtina un scor bun la o runda de alegeri, dar totusi te simti perfect capabil sa conduci o tara.
Si ca-mi aduc aminte. Acum 2 luni, domnul Antonescu povestea cum va face dansul alianta cu PSD, conform unei serii de calcule aritmetice, in mod sigur extrem de complicate, dupa ce dansul va castiga prezidentialele. Astazi, daca fituica online Cotidianul este exacta, domnul Antonescu a refacut calculele si si-a schimbat partenerii de alianta: PDL, PMP si PPDD. Personal, nu disper. Pana in noiembrie, mai are timp sa se razgandeasca si sa-si aleaga si alti parteneri de coalitie. Poate PCM, sau PPMT. Desi dilema e destul de mare: cu cine sa apari in afisele electorale: cu Monica Macovei, cu Elena Udrea, cu Dan Diaconescu sau cu Laszlo Tokes?
@Intrigat,
Gresala lui Antonescu a fost ca, bazandu-se pe anumite informatii si stari de fapt reale (vezi discursul din Parlament din ziua suspendarii Basei Voda) a facut niste afirmatii excesiv de transante. Atunci nu putea sa prevada ce intorsatura kafkiana vor lua evenimentele odata cu vizita la Barosso a infantilului si nici cu descinderea emisarului Gordon.Din pacate a mai comis-o o data cand , la fel de transant, a afirmat ca demisioneaza daca PNL nu va lua 20%.Cred ca si acum a subestimat forta mediatica de care dispune PSD prin intermediul Antenei si Raitaru TV care nu numai ca l-au eliminat din grila dar il ataca in mod constant cu toata agresivitatea latrailor de moderatori.Demisia din functia de presedinte PNl dar ramanerea pe post de prezidentiabil este singura cale rezonabila prin care sa nu se faca de ras in eventualitatea in care PNL nu atinge pragul autoimpus in conditiile in care, in mod real, acest partid nu are nici un alt lider capabil de a accede in turul doi. Insuratelul batran Tariceanu este o gluma.Mai mult, orice alt lider venit de pe ” dreapta” n-are nici o sansa in turul doi .
Dar a se face frate cu dracul pana trece punte este un joc destul de riscant in conditiile in care tot ce vine dinspre Basescu este privit cu maxima ostilitate de aprox. 80% dintre alegatori. Ramane de vazut cum o sa gestioneze aceasta situatie. Daca ajunge presedinte pun pariu ca n-o sa faca nici un fel de aranjament cu „urmasii lui Traian”.
Simpatic dialogul subiectiv-obiectiv.Pe când un dialog optimist-pesimist?
Foarte corecta analiza atat a partilor subiective cat si a celor obiective.Apreciez in mod deosebit referirile la Antonescu. Intr-adevar , in decembrie scapam de Basescu, macar ca ocupant al celei mai inalte functii in stat. Dezastrul lasat in urma pe toate planurile de acest sinistru personaj nu poate fi comparat cu nimic din ceea ce s-a intamplat in ultimii 25 de ani.Haplea s-a trezit hamesit. Dar un hamesit lipsit de inteligenta celor din epoca Iliescu-Nastase.Astia sunt pur si simplu niste lacomi prosti de dau in gropi .Cum altfel s-ar explica punerea pe liste de catre Dragnea a unei pitzipoance sau trasarea de catre acelasi personaj a unei linii intre Bucuresti si Alexandria pe post de autostrada in conditiile in care alte sectoare sunt cu mult mai importante, chiar presante. Sau prezenta in guvern a unui personaj ca Sova.Oricum , exemplele pot continua.
Voi vota si eu cu Antonescu din aceleasi motive. Sper ca pana in decembrie cat mai multi dintre votanti sa se lamureasca de cate parale face acest superb iresponsabil pre nume Ponta. Nu este zi lasata de la bunul Dumnezeu fara sa comita macar o tampenie.
Repet, daca in decembrie acest infantil glumetz copilot baschetbalist va fi ales inseamna ca suntem un popor de tampitzi care ne meritam soarta.
Chiar daca nu va obtine 20% Crin nu va demisiona.Exista atat de multe precedente in politica damboviteana incat mi-e greu sa cred asa ceva.Daca o va face insa…cine sa-i ia locul ?!? O alta varianta : Chiar daca ar demisiona din fruntea partidului asta nu inseamna ca nu va ramane prezidentiabilul acestuia…Functia va fi vacantata pentru cateva luni iar Antonescu va candida cu un statut de (cvasi)independent in acest fel putand atrage mai multe voturi din zona factiunilor (formale deasemenea) desprinse din hoarda de banditi ai lui Basescu….Si aici exista o discutie.Cine mai frecventeaza retelele de socializare isi da usor seama ca suporterii lui Basescu nu vor vota un reprezentant al dreptei altul decat un vechi om din anturajul lui Basescu.Pentru ca ei nu sint de dreapta oricat s-au autodeclarat astfel.Chiar Antonescu i-a caracterizat ca fiind niste impostori.NU ! Vor spune „PAS” ! Asadar a miza la toamna pe votul lor reprezinta o naivitate.Oricat s-ar vehicula pericolul PSD-ist nimeni nu va convinge o buna parte din ei sa vina la vot penru Antonescu,e atat de simplu.Antipesedismul lor e formal,se manifesta exact atat cat sa-i foloseasca lui Basescu sa se impuna pe scena politica,este un adversar inchipui,punctual pe interese de moment.Sa revin la alegerile din mai. Pana la urma stafeta de 20% nu este una chiar atat de inalta.In mod normal la cati primari.presedinti de CJ si parlamentari are in acest moment PNL va face acest scor….Partidul a obtinut in decursul timpului un scor comparabil cu o structura politica in teritoriu mult inferioara.Dar Antonescu le-a livrat suporterilor sai ( in lipsa de altceva ?) aceasta cifra fatidica punand astfel presiune pe toti cei implicati in procesul electorali.Este adevarat ca n-a prevazut faptul ca-i va pleca un vicepresedinte in timpul aceleiasi campanii (lucru inadmisibil,cum a ajuns acel specimen pe care ani buni l-am numit ” Fante de Chitila ” sa ocupe un post de-o asemenea importanta in PNL !?! ) ….Problema PNL in acest moment nu este realizarea unui 20%,nu dam corijente sa ne propunem un prag anume.Problema este cum va fi convins electoratul supus lui Basescu(n-am spus „de dreapta” ) ca OMUL potrivit sa-l bata pe Ponta sau pe alt pesedist la toamna va fi Crin Antonescu.
În momentul actual PNL are cca 25% dintre primarii în funcțiune, care coordonează activitatea din comunități ce însumează cca 27% din populația țării.
În general, la alegerile europarlamentare (alegeri de aparat în primul rând) cifra la urne se confundă cu cifra procentului primarilor antamați de partide.
Urmând aceste date statistice simple, o cifră între 25 È™i 27% este perfect abordabilă pentru PNL.
După moartea clinică a USL, se poate presupune că cca 10% dintre primari È™i alți lideri teritorial PNL, sub presiunea/amenințarea partidului stat PSD, să trădeze (unii pe față, unii prin non-combat). Ceea ce duce PNL la cca 22,5% ca țintă fezabilă.
Să presupunem de asemeni că un oarecare jemanfiÈ™ism (spefic liberalilor pe stil vechi, care nu au realizat încă faptul că statutul de partid mare necesită rularea motoarelor la un alt ritm decât în cazul unui partid-balama) ar costa PNL alt 10% din targetul inițail, deci mai scădem 2,5% – È™i iată ajungem la un 20% perfect tangibil.
Fiind alegeri de aparat, propaganda influențează mult mai puțin. Nici sondajele publicate nu influențează rezultatele (de altfel vom vedea că sondajele încep să crească încet-încet cota PNL).
Ar putea influența rezultatele PNL corupția electorală practicată cu sârg È™i talent de PSD, dar presupun (cu oarece date…) că ea se va plasa la un nivel de minim istoric, în aceste alegeri.
Rămâne deci ca, cel puțin la nivel teoretic, 20% este o țintă pe care PNL nu o poate rata decât dacă liderii PNL din teritoriu (primari, preÈ™edinți de CJ, preÈ™edinți de organizații) decid să piardă pe mâna lor. Ceea ce am motive întemeiate să cred că nu se va întâmpla.
ponta a vrut inca din ianuarie 2013 sa-l scoata din joc pe crin. m-ar roade la culme ca planul plagiatorului sa reuseasca. ponta e pur si simplu mai perfid chiar decat basescu. macar ala nu te minte calm si linistit, ci te loveste cu putere cu vreo injuratura