Smardoiul Băsescu
Mă amuză la Băsescu cum È™tie el să nu rămână dator la „žblagosloveniile” inamicilor. SmetieÈ™te în stânga È™i-n dreapta de parcă ar fi la bătut covoare. De atâtea capete în gură câte a împărțit la viata lui, i s-a lustruit fruntea mai ceva ca un țurțure prelins peste streaÈ™ină.
Imaginea asta de smardoi îi prieÈ™te dar îi È™i prevesteÈ™te. Îi prieÈ™te, pentru că, deocamdată, nu cutează nimeni să se dea la el cu un dosar naÈ™pa cu spume, cu niÈ™te cătuÈ™e, cu o cămaÈ™ă de forță, cu ceva din gama asta de calmante. Îi prevesteÈ™te, pentru că în DEX ni se explică faptul că smardoiul nu este orice fel de caftangiu la drumul mare ci este un caftangiu niÈ™at, de puÈ™cărie.
După felul în care, el, care comentează orice,  se fereÈ™te să comenteze È™i cazul Black Cube, sunt tot mai convins că are coada băgată adânc în povestea asta. Coada lui cu solzi, îmbârligată dintr-un nărăvaÈ™ magnetism cu coada Udrei cu pleaznă, totul beneficiind de participarea extraordinară a lui Daniel Dragomir, mare maestru de ceremonii subterane încă de la regizarea carnavalului răpirii jurnaliÈ™tilor.
Îl priveam aseară pe „žsmardoiul Băsescu” la emisiunea lui RareÈ™ Bogdan È™i simțeam cum se înmoaie în mine răzvrătiri È™i resentimente. AcelaÈ™i individ È™iret, acelaÈ™i triÈ™or fără scrupule, acelaÈ™i prădător stând la pândă să-È™i prindă victimele pe picior greÈ™it… Doar ceva s-a schimbat: puterea. Și asta mută totul în ridicol. Îl face jalnic È™i ospiciabil. El se poartă de parcă tot pe tron ar sta, cu țuțării făcând în continuare sluj în jurul lui, când, de fapt, vorbeÈ™te de pe o laviță, la buza uliței, în vacarmul generalizat al disprețului È™i miÈ™toului plebeian.
Tremurul mâinilor È™i al capului tot mai greu de controlat, tusea tabagică tot mai È™trangulantă… Semne de uzură! Nu mă pot bucura. În curând o ruină! Aproape că mă dezarmează.
Iar surpriza cu Trump i-a pus capac. Lumea lui, pilonii lui de sprijin, se surpă galopant, de jur împrejur.
M-am revoltat fără număr că nimeni nu-l judecă pe Traian Băsescu, că Traian Băsescu are protecție pentru a nu ajunge după gratii.
Am înțeles aseară, privindu-l È™i ascultându-l, că, de fapt, m-am înÈ™elat. Traian Băsescu e în plină ispăÈ™ire de pedeapsă. Efortul lui de a părea liber, viu È™i cu viitor politic nu mai reuÈ™eÈ™te să producă nicio iluzie convingătoare.
În aceste condiții, devine interesant de urmărit un lucru: el, marele răzbunător, marele È™antajist, marele maestru în all in „“ uri, va duce până la capăt lupta cu cei care (după cum singur a declarat) È™i-au propus să-i distrugă familia? Are armele È™i determinarea să câÈ™tige un astfel de razboi pe bune? Sau joacă È™i de data asta la cacialma, cum a făcut-o în mai toate momentele importante ale pokerului său ca preÈ™edinte?
https://www.conteledesaintgermain.ro/smardoiul-basescu/11-11-2016Editorialeall in,cacealma,caftangiu,cazul Black Cube,Daniel Dragomir,dispretul si mistoul plebei,Elena Udrea,ospiciabil,poker,Rares Bogdan,smardoi,smetie,surpriza TrumpMă amuză la Băsescu cum È™tie el să nu rămână dator la 'žblagosloveniile' inamicilor. SmetieÈ™te în stânga È™i-n dreapta de parcă ar fi la bătut covoare. De atâtea capete în gură câte a împărțit la viata lui, i s-a lustruit fruntea mai ceva ca un țurțure prelins peste streaÈ™ină. Imaginea...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
@ AC, @ scepticul revoltat
Scuzati-ma, ma cam deconcerteaza ce spuneti si nu e vina dumneavoastra: In genere ma deconcerteaza cum se gindeste in Romania legat de sistemul medical, cert deconcerteaza si ce spun eu fiindca nu vad pe nimeni in Romania publica vorbind in acesti termeni. Asigurarile sunt parte a unui complex si nu se pot face decit acordat la nevoile intregului sistem… care nevoi, sunt complet ignorate in Romania si se deviaza discutia spre tichii de margaritar (card electronic) si pedepsit acari paun (doctorita de la Sf Ioan care are dulap de medicamente cu cheie, bidoane cu bactericide si facutul de resuscitare pe caldarim).
Dosarul electronic e de presupus sa asigure o buna comunicare si sa tina de sigurantza pacientului – nu e asa, acum nici macar aici ca de aici va vine vine ideea nu de la Europa, a devenit predominant si clintonian un instrument pentru asigurari ca sa poti fi stirns de git, hartuit si tu si pacientul. In schimb in Romania apare Busoi si vorbeste despre medicina centrata pe pacient si cind intrebi si ce-i asta habar nu are. Apare Nicolaescu si spune „medicina preventiva” si daca nu ai „preventiva” facuta nu ti se acopera nevoile cind esti bolnav: halo, domnul Nicolaescu, mai intii fa posibil ca femeile sa aiba aparatul de mamografie la spitalul din coltz pentru preventia cancerului de sin, ca nu sunt nici pe departe suficiente aparate de mamografie, dupa aceea gindeste asemenea lege. De domnii Achimas si Voiculescu chiar nu vreau sa discut, ma irita peste masura. Dragnea pe partea cealalta vine cu spitalul gigant din bucuresti – da, bun, e nevoie de un campus, dar ce faci domnule cu restul tarii? Pauza. Ce gindire de sistem aveti, care sunt problemele, de ce apar, care sunt telurile pe care vreti sa le atingeti si cum (staff, mecanisme, aparatura, bani, normative), si care sunt mecanismele de reglare si crestere. Zero. In final cireasa pe tortul „de dreapta” apare domnul profesor Danaila si spune ca rezolva el ca stie cum, sufficient sa termini coruptia si incompetentza, aveti vreun proiect pentru Cantacuzino sau Ana Aslan se intreaba… pauza. Oooookay, no comment.
Hai sa o spun simplu: ce vor si pacientul si medicul atunci cind vine vorba de ingrijire medicala, umbrela sub care intra toate detaliile? Doriti medicina ca afara raportat la ce, preturi, asigurari, medicamente sau, mai ales, ingrijire? Un singur cuvint le aduna pe toate: Calitate. Bun, deci de aici pornim nu din colt, de la asigurari si nici de la dosarul electronic, mai intii iti identifici obiectivul si abia apoi cauti si ajustezi resursele si mecanismele de lucru. Din anii 90 se discuta care sunt parametrii acestei calitati si s-a ajuns la concluzia ca are 6 domenii:
Un sistem de sanatate trebuie sa fie
– SIGUR: sa se reduca activ, continuu iatrogenitatea (infectii nosocomiale, medicament gresit la pacient, etc)
– EFICACE – sa fie bazat pe evidentza, pe standarde de ingrijire, sa adresezi ingrijirea celui care are nevoie de ea si nu sa investighezi si tratezi inutil oameni care nu au nevoie de respectivele masuri
– EFICIENT – permanent constient de costuri si implicat in eficientizarea lor
– PERSONALIZAT/centrat pe pacient – sa faci medicina accesibila pacientului si conform nevoilor sale
– RAPID si oportun – reducerea timpilor de asteptare pentru actul medical
– ECHITABIL – calitate egala oricui indifferent de status social.
Drept care identifici mediul financiar si regulatoriu, concertat pentru a atinge aceste obiective care ele insele sunt interdependente, procedurile si mecanismele prin care atingi pe fiecare domeniu scopurile respective, institutiile pina jos la echipa de spital care creeaza, monitorizeaza, regleaza, controleaza, imbunatatesc aceste mecanisme. (Suna chinezeste nu? Nimeni in sistemul medical romanesc nu discuta in acesti termeni!!!!! Le e suficient sa faca un card cu cip si dosar electronic! Tichii de margaritar scumpe si inutile la acest moment puse pe un morman de chirpici care sta sa se darime. De proritizare nu s-a auzit, nu se stie ce e? Atunci macar de construit casa de la baza si abia apoi pus acoperisul?)
Dau doua domenii si mult prea simplist pentru gustul meu, dar doar ca sa intelegeti:
1. Cum aduci medicina la pacient. Infiintzezi spitale si clinici dupa un plan pe stat – iti stabilesti de pilda sa nu existe mai mult de 70 km distantza intre spitale (fiindca, repet, mortalitatea creste cu distantza pacursa de ambulantza) si creezi tu stat un plan ca Hill Burton in care asemenea spitale, mici dar serioase, sunt construite in parteneriat stat/administratie locala/privat. Asta tine si de echitabilitate – nu defavorizezi o regiune a tarii pentru alta, de rapiditate – nu iei accesul la sanatate celui de la tara si-l pui sa strabata zeci de kilometri pina la oras. Apoi stabilesti lantzul pe gravitate a pacientului/nivel de ingrijire de la spitalul local la cel regional. N-avem bani? cum sa dotezi atitea spitale cu aparatura si medici?: Ai nevoie ca femeile sa faca mamograme de la virsta de, si n-ai bani sa cumperi un aparat, simplu, permite existentza de companii care sa transporte aceste echipamente si sa deserveasca mai multe spitale; pina si un CT scan, un RMN, un PET scan se transporta pe truck – am lucrat si in spital mic in the middle of nowhere, am avut aceeasi aparatura ca la orice spital mare pe acest model de transportare: da se transporta orice la pacient, nu doar pacientul pe elicopter la un spital mare. Creezi cadrul de reimbursare si regulatoriu pentru aceasta. N-ai linii de garda in urgentza, dezleaga domnule medicul de spital, permite-le sa faca grupuri care deservesc mai multe spitale prin rotatie, deplaseaza medicul la pacient nu plimba pacientul la nu stiu cite spitale. Fa sistem electronic nu pentru dosar ci pentru radiologie in primul rind, ca n-ai nevoie de radiolog fizic in spital, iti poate citi filmele de oriunde pe computer. N-ai medici si asistente? Construieste-i – fa sistem de burse prin care copii locali ajung scoala de asistente si de medicina cu conditia sa se intoarca in locul de unde au plecat pe o perioada de – un „importat” nu se leaga de o comunitate asa usor, copilul taranului din comunitatea in care au fost si strabunii lui se va duce acolo si va creea acel medic de comunitate iubit si respectat , caruia ii pasa de comunitatea lui, care face munca si de clinica si de spital, da-I doar cu ce sa lucreze, cum sa comunice rapid cu un spital mai mare si plateste-l. Creaza conditii de reimbursare favorabile acestor medici si spitale ca sa creasca, ce mare lucru! Iar vorbesc chinezeste, stiu – nu s-a auzit de asa ceva de la corifeii medicinei de dreapta din Bucuresti ( de la Banicioiu am mai auzit ceva – programul de ingrijire in infarct: dincolo de standardizare, genial tipul la facut de bici din nimic: s-a facut un system in care se stie ce spitale au stenturi la acel moment si pacientul se transporta direct acolo nu e plimbat intre spitale care n-au – n-ai peste tot in acelasi timp, nu-I nimic, faci un sistem de rotatie, asa a scazut mortalitatea romaneasca in infarct in doi ani sub nivelul mediu european).
2. Standarde de tratament medical: publici tu colegiu al medicilor, nu hirtogarii de la MS, ghidurile de ingrijire, de la colesterol la infarct si infectii nosocomiale. Cum? Simplu, faci paneluri de specialisti pe domenii si-i pui la munca, concomitent, pe fiecare domeniu ( rahaturi ca ghidurile actuale ale lui Voiculescu sunt inacceptabile)cit iti ia, citeva luni ca sa ai un numar esential de standarde de ingrijire. Educi si controlezi intelegerea acestor standarde, la nivel de medic, asistenta si de spital/clinica. Cum? Institutul de acreditare! – trebuie sa evalueze nu cite maturi, scaune si bidoane de detergent are un spital ci cum se urmaresc si se imbunatatesc niste parametri esentiali (core measures) si asta continuu – ce-i prostia asta de corp de control al lui ciolos cu nu stiu ce analfabet medical de avocat in frunte?.Ideea nu e sa astept sa se intimple un dezastru, sa-ti pui miinile in cap dupa si sa bagi acari pauni la puscarie, ci sa asiguri normalitatea si asta inseamna munca, permanentza. Sunt masuri obligatorii, minime, pe care un spital trebuie sa le ia in ingrijirea unui pacient pe diferite conditii medicale, ca sa indeplineasca parametrii de calitate; se trimit manualele pentru spitale, spitalele stabilesc cum anume le implementeaza, comisia de acreditare te si ajuta sa o faci, raporteaza inapoi, se fac statistici pe spitale, datele cunt publice, acreditarea pe urmatorul an depinde de rezultate… iar de acreditare depinde contractul cu asigurarile. La fel pentru orice, infectii nosocomiale, sigurantza administrarii medicamentul la pacientul caruia ii e destinat etc. Mai mult, standardele comisiei de acreditare sunt comune cu normele asigurarii de sanatate de stat care la rindul sau impune aceste masuri ca standard de fapt tuturor asigurarilor contractate cu un spital ( daca nu ai standarde cum creezi reglementari pe care sa le respecte spitale, medici, asigurare si de stat si private, reimburseaza in functie de ce??? – care sunt standardele astea in Romania, cite bidoane si maturi ai pe o sectie? cum mama naibii vor asigurari private, fara baza sistemului regulatoriu? nu pricep)- capacitatea unui spital de a obtine aceste contracte depinde si de modul in care respecta aceste norme de calitate.
Deci nu, asigurarile nu sunt obiectivul primar, dosarul electronic nu, basmelile lui voiculescu nici atit, Privatizarea? nuuuu, trebuie sa ai un plan unitar de crestere, sa stabilesti inainte de orice niste norme unitare, niste teluri comune pentru tot sistemul. In fine, in Romania ciolosita si iohanita e suficient sa transporti medicamente cu gentutza si pacienti in Bulgaria ca sa te califici ca si ministru al sanatatii, sa ai dosar electronic si card cu cip – in favoarea cui? a pacientului sau pentru dezvoltarea sistemului?, nu, e pentru a mulge omul mai bine de bani, organizat, electronic, tot restul care inseamna calitate lipseste cu desavirsire.
Ok, ma opresc, doriti sa stiti mai multe pe ce coordonate se construieste calitatea intr-un system medical, sunt acestea https://www.nap.edu/catalog/10027/crossing-the-quality-chasm-a-new-health-system-for-the – acestea sunt conceptele pe care spun ca doamna Clinton si le-a insusit si aplicat aiurea in ACA; Doamne, daca-l mai aud o data pe Busoi cu medicina centrata pe pacient si pe liberali cu medicina lor preventiva urlu. Site-urile JCAHO (comisia de acreditare) si Medicare sunt bune ca sa vedeti ce inseamna structurare serioasa a unui sistem si interrelatiile dintre diferite componente. Ce sa mai zic, traiasca Dutza, Busoi, Voiculescu si altii ca ei…
Nu cred ca e tocmai raspunsul pe care l-ati astepta si imi cer scuze de lungime, dar nu pot raspunde la anormalitate spunind „la puscarie penalilor”, nu sunt gigi probabil, nu stiu sa raspund decit cu normalitate, si aceea e mult mai complexa si muncita decit „la puscarie penalilor”. Oricum sper sa nu deranjeze pe cei neinteresati daca pun un asemenea comentariu in afara discutiei la zi.
@ ×œÖ´×›Ö¼×•Ö¼×“Ö°× Ö´×™×§
Cavalere, basescu e in primul rind comportamental de tip cluster B – narcisist cu tente sociopate. Nu stiu daca are ceva mai serios patologic dar daca ar fi l-as incadra la bipolari, manic depresiv tinind cont de perioadele de exuberantza alternind cu cele de morocaneala. Tremorul e legat probabil de consumul de alcool – nu are nimic din alte simptome legate de Parkinson’s – postura aplecat in fatza, mersul tirsiit, faciesul neexpresiv, vocea scazuta si precipitata, iar medicatia nu compenseaza decit partial aceste probleme.
Tot ce-ai spus tu, as spune si eu daca as avea ceva cunostinte in domeniu, dar las pe altii, avizati s-o faca. Chiar nu-mi dadeam cu parerea despre sistemul medical.Eu doar observam „tichia de margaritar”, cum zici tu. Ca sceptic si vesnic revoltat ma manifestam ca atare. Nu stiu daca am beneficiat in ultimul sfert de veac de servicii medicale romanesti si nicaieri in lume (exceptie Singapore si Letonia) nu exista dosarul electronic al pacientului. Ba chiar, de la nivelul UE ni s-a transmis mare prudenta.Asta era problema mea: ca Romania e ultima tara in care sa se discute, macar, asa o enormitate. Cand „drepturile omului sunt un lux”, nu trebuie sa crezi in teorii ale conspiratiei sa te apuce groaza. Si cand il mai auzi si pe „tehnocratul” sustinator ca marele lor argument intru obligativitatea introducerii datelor despre consultatii, diagnostic si tratament, este ca „oricum avem dosare la Evidenta Polulatiei si ANAF”, asa ca „ce mai chichirez galceava”? Acum niste ani, a „scapat” baza de date a evidentei populatiei, „la liber” pe net si toti comerciantii de electronice aveau, „intamplator”, datele tale; cand completai garantia, vanzatorul iti spunea si adresa si numarul de telefon fix, asa ca ne-am castigat dreptul sa fim paranoici, ca de constitutie nu vorbim ca e „de rusine”.
N-am lucrat in medicina militara 🙂 Si stai linistit ca medicina din timpul comunist a dus-o pe capitole, multe probleme de acum sunt mostenite din acel timp. Perioada de glorie a fost anii ’70 apoi au distrus tot ce au putut distruge. In anii 80 venea secretara de partid sa le spuna medicilor si asistentelor sa ascuta acele de seringa cu piatra ponce ca sa le refoloseasca, iar SIDA , la fel ca si infectiile nosocomiale nu avea voie sa existe.
In fine, revenind in prezent, consider ca acest domn ministru este periculos ca nimeni pina la el, mai rau decit Czeke, prin nestiintza cert, prin abordare, iar ce motive alterne are nu stiu dar am banuieli groaznice. Da, am vazut si atitudinea apropos de transplant, dupa ce nu e deloc munca lui ca programul de transplant romanesc sa porneasca si sa fi ajuns la nivelul de acum. Cam asta e problema cu transplantul pulmonar si un Radu Deac poate vorbi despre asta, corpul de control al lui voiculescu, nu: sa scoti ceva echivalent cu „nu se face resuscitarea pe caldarim” in transplanturi e foarte grav http://adevarul.ro/locale/iasi/radu-deac-seful-agentiei-transplant-eurotransplant-scos-romanii-lista-transplant-pulmonar-motiv-nu-ne-am-indeplinit-obligatiile-1_56e6e8f05ab6550cb8d7174c/index.html Citeste atent, e articol din martie deci pe timpul lui Achimas ca ministru. Ce spune voiculescu , ca nu e cazul sa se faca transplant pulmonar in Romania ?( da, dar tinind cont de regulile europene, asta inseamna ca plaminii din Romania se duc… la AKH, asa e legea, asa sunt prevederile europene, ce nu se poate folosi la noi donat pentru transplant trebuie sa se duca in alte tari….acolo unde romanul nu are acces cu una cu doua ca transplant si costurile sunt de sute de mii de euro… stii ceva, inteleg sa vinzi din Romania industria la bucata dar ca tu ministru sa favorizezi exportul de organe e hidos) Deci pe cine protejeaza domn ministru voiculescu care trimite corp de control la nu stiu ce spital si spune ca nu e cazul sa facem transplanturi in loc sa negocieze si sa semneze acordul cu Eurotransplant? pe romanul care are nevoie de transplant sau spitalele austriece care au nevoie de organe????…. si noi sa fim obligati sa trimitem plamini in Austria???? VAI! Adica vezi dincolo de discutia de acum ca nu e decontat de MS.
Alta: Mai acum citeva luni Voiculescu angaja la MS pe post de secretar de stat pe o cucoana Althamer, si vad in titlu notiunea de navigator oncologic, cancer navigator… Wow, imi spun, hai sa citim ce intelege doamna prin asta si ce calificari are, si uite ce citesc: cineva care lupta impotriva sistemului ca sa aiba pacientul tratament oncologic in strainatate, a ajutat pe unii pacienti sa ajunga in strainatate, nu are nicio experientza medicala…. ooookay. M-am lamurit – nu e prima data cind domn voiculescu importa tichii de margaritar si pune sub acoperisul lor niste impostori fara sa aiba cea mai mica idee despre ce e vorba. Cancer navigator este o pozitie creata la sfirrsitul anilor 70, inovator, superb, la spitalul Harlem, de un oncolog, Harold Freeman ( si numai daca stii istorie medicala tu ixulescu nu poti spune ca esti navigator „impotriva sistemului”, adica du-te undeva si spala-te de casul de la gura inainte sa vorbesti, acest nume exista venind din interiorul sistemului medical, datorita unui medic, e creat de medici) Acesta e dinsul medicul de care Althamer n-are habar si care a adus aceasta inovatie din cu totul alte motive decit ale doamnei Althamer. http://www.ascopost.com/issues/february-15-2013/the-doctor-who-championed-patient-navigation-in-harlem/ De prin 2005 a inceput sa se dezvolte national in State, s-a introdus legislatia: este ceva ce medicul face aici, promoveaza experientza lui administrativa pina la nivel regulatoriu statal si legislativ ( valeu, domn voiculescu in autismul dinsului nici nu ar concepe asa ceva, nu? ca medicii inoveaza in medicina si fac legi). De la acel spital din Harlem incepind, asa se face ca nu exista la ora asta Cancer Center sa nu aiba navigatori, e conditie sine qua non de acreditare, si se face scoala ca sa ajungi navigator oncologic. Ma doare la nivel personal, o consider o insulta de-a dreptul personala, timpenia acestui domn ministru cu numirile lui: ieri in sfirsit am reusit ceva la care ma gindesc de vreo doi ani, am conturat, pus pe hirtie, chinuit sa conving pe altii, sa obtin crearea acestei pozitii, salariul respectiv – suna frumos ca sunt „director medical” nu? , nu e nicio glorie, sunt un om intr-un complex de conducere si ma stradui sa impun o masura sau alta, cind altul imi spune „n-am bani” – CFO-ul, sau „n-am asistente,” – CNO-ul sau „si despre ce Dumnezeu vorbesti?” – omul meu normal din comunitate, sa-i aduci pe toti pe aceeasi pagina e munca grea. Palliative care navigator, asta am obtinut ca nume, pozitie si suport, si am si persoana, de luni incepe sa lucreze. E prima asemenea pozitie in statul meu ! (medicina paliativa e prin excelentza suportiva, asigura ce se numeste calitate a vietii intr-o multime de conditii grave, de la cancer la insuficientza cardiaca avansata. Cit e de importanta? – acum putini ani s-a facut studiu la pacienti cu cancer pulmonar, fiindca nu prea intelege lumea ce beneficiu ar avea medicina paliativa asa noua cum e…. pacientii care sunt si in ingrijire paliativa supravietuiesc cu un an mai mult decit cei tratati strict oncologic, UN AN ! in conditii in care prognoza spune: mai ai sase luni de trait si multi nu traiesc nici macar o luna… si mai ales decent, capabil sa iti vezi de viata si familia ta…nu iti spun de pacientii mei cu stadiu IV cancer renal ori uterin pe care ii ingrijesc de vreo trei ani, cu o prognoza de sase luni supravietuire acum trei ani). Ei, am nevoie de navigator, de om care sa-mi lege diferite domenii, sa faca educatie alaturi de mine in spital, sa mearga cu mine in comunitati sa vorbeasca, sa ma ajute sa creez inca alte mecanisme de suport… si vin o madam Althamer din Romania si un domn Voiculescu cu gentutza dinsului cu tot sa-mi spuna cum revolutioneaza ei medicina romaneasca cu o titulatura despre care n-au habar de fapt, cea de navigator, ca ei asa „lupta impotriva sistemului” si nenorocitilor de medici … ce sa spun eu, un biet doctor de la capatul pamintului, un academic si venit din adincul inimii hai sictir?
Stai linistit, cineva ca mine nu are ce cauta in Romania, m-ar ucide la granitza, as incurca: uita-te inca o data la articolul despre transplant, e foarte neconvenabil ca vine un medic scolit in Hannover nu???? hai sa trimitem „corpul de control”. ( Ce vrei sa-ti spun, rideam in hohote ieri, m-a enervat acum luni bune de-alde Tolontan, si mi-am spus opinia serios, profesional, pe puncte, pur occidental medical… stii ce vad ieri? sunt pusa pe lista dumnealui neagra, nu pot posta 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Asta inseamna lupta pentru „sanatate” in Romania – e facuta de ziaristi de fotbal, pro minister, cum spui o magarie oribila la nivel de MS si cu propaganda de rigoare, cu ce interese alterne ma ingrozeste, si orice profesionist cu un dram de opinie trebuie pus pe blacklist….. ma simt onorata, sunt in companie buna pe lista dinsului cea neagra)
Nu pot sa cred! Tolontan nu va publica comentariile?
Poate a fost doar un accedent!
Pentru ca, daca este adevarat, merita popularizat.
Nu Conte, m-am lamurit, nu e nevoie. Stiti ceva, o cunosc pe Camelia, cea care a facut sesizarea cu viermii din plaga, o cunosc din facultate; m-am ingrozit privind-o, m-a durut. M-a durut sufletul sa vad cu cita nerusinare s-a folosit ce a spus de catre domnul Tolontan, ce limitari are domnul ministru sa nu mai vorbim – trebuie sa fii absolut pe dnafara sa inchizi o sectie importanta fara sa dai solutii temporare, cum spuneam, sa detasezi medici si aparatura la alte spitale. Camelia a fost o unealta…. in ciuda bunelor ei intentii. Ce se intimpla in spatele usilor inchise nici nu vreau sa stiu. E de negindit pentru mine. Ce spunem noi e folosit aberant daca atrage atentia cuiva din afara: nu, discut aici cu dumneavoastra, cu scepticul, departe de tema zilei, in rest stiind pe destui din lumea medicala romaneasca si cit de duri si persistenti sunt, stiu ca vor rezolva in final si fara heirupisme prost plasate ca cel facut de Camelia. Domnul Tolontan… nu, nu merita, sunt destui care inteleg ce face, lasati-ma sa-l privesc ca pe un zero care ma irita ocazional, atit. trust me , spirala tacerii e cam regula la medici…cind isi pun mintea…am incredere ca vor schimba asemenea pafarisme cindva.
Perfect de acord cu tine. Si nu, cel putin cu mine nu vorbi despre cel avizat si cel nu. Sanatatea este o problema a tuturor, in primul rind, ne priveste pe toti, ca si legea si justitia, politica, invatzamintul. In al doilea rind, e bine sa stii ca, in particular, in afara de a fi medic am de vreo 11 ani incoace o multime de functii administrative. Nu ca lucrez in echipa, in multe din aceste functii lucrez cu omul care nu e profesionist din medicina si e la fel de interesat ca si mine ca lucrurile sa mearga bine. Explic:
Spitalele occidentale nu au numai un director , au un board directorial, pentru simplul motiv ca sunt un complex cu multe rotite care trebuie sa functioneze bine coordonat: atit munca de zi cu zi cit si conducerea in medicina sunt interdisciplinare, e o regula de baza in orice sistem medical din lume, abc de-a dreptul. Nu se gindeste in termeni de director unic ca in Romania, traiasca managerul de spital, ala taie si spinzura, ca e numit sau ca e pus „prin concurs”.Nici doar medicul, nici doar economistul/manager, singuri: nu sunt tatuci! Exista director administrativ, director medical, director financiar, director de nursing, in acelasi board participa directorii de terapie fizica, informatica si al farmaciei, directorul medical records si, mai mult, si foarte important, participa persoane din comunitate, fiindca o comunitate e cea direct interesata de intretinerea si performantele spitalului local si pentru ca spitalul trebuie sa stie permanent care sunt nevoile comunitatii si sa le satisfaca.
Ce-i spuneam in gind lui voiculescu la prostia asta de oug pe care a dat-o pe sest acum ? „Mai terminati cu ginditul asta comunist cu tatucul care dicteaza oricarei organizatii ce sa faca, si lasati prostia asta ca daca se da un concurs, tzop iata si competentul; deciziile se iau de toti reprezentantii diferitelor domenii ca un spital sa si functioneze, de ceea ce se numeste stakeholders. Directorul administrativ nu e nici numit nici intrat acolo prin concurs – examenele se dau in scoala, aceea de administrare medicala, domnilor, aceea e cea care stabileste ce competentze are un asemenea director si ii da o licentza sa practice, board-ul spitalului angajeaza un director administrativ, tot el il da afara, nu da concursuri. Seful staffului medical se alege, domnilor, de catre medici, in functie de experientza si competentza, alegeri care se tin anual. Nu, medicina nu este piatza obor ca sa ai un sef de piatza, numit poltic ca asa vor nu stiu cine sau prin concurs ca asa vrea birocratul voiculescu.” Asta e „occidental” scolit nu stiu unde???? Serios?, gindeste comunistoid, nicaieri in lumea occidentala, in niciun domeniu nu doar in medicina, nu exista tatuci, indivizi unici care sa decida, Si cum adica prin concurs?, nu domnule, concursurile le dai inainte, cind iti iei licentza pe domeniul respectiv, in rest organizatia respectiva, un board director, te angajeaza pe acea pozitie au ba in functie de experientza. Din partea mea, adica, sa faci asemenea OUG si pe ascuns fara a fi discutat cu medicii, fara dezbatere publica, la rasoala si nebagare de seama e mizer si mare semn de dispretz si fata de corpul medical, al asistentelor, tutror celorlalti care lucreaza in medicina, dar si fatza de comunitate, direct interesata in sanatate. Nici nu pot sa concept asa ceva, ma revolta dincolo de orice limita: am fost sef de staff medical, sunt director acum pe trei domenii diferite si chair de comisie de etica, nu exista board in care sa fiu sa nu exista reprezentanti ai tuturor nivelurilor si domeniilor implicate medicale si mai ales reprezentantii comunitatii, orasului in care traiesc!
In ce priveste discutia noastra, poti sa te simti deci confortabil oricind spunindu-mi ce crezi, nu e nevoie sa fii in aceasta profesie, asta fac in fiecare zi, discut cu oameni care nu sunt in meseria mea si ma intereseaza ce gindesc, invatz de la ei in aceeasi masura. Si e real, nu e usr, nu e tehnocratie, e normalitate de oameni care lucreaza impreuna. Nu ma cheama voiculescu … 🙂 Adica DA! Da-ti cu parerea, discuta, e extraordinar de important
Pe mine ma sperie siguranta si crisparea cu care actioneaza acesti oameni.. Daca n-ai avea proba ticalosiei lor (diversele interese in industria de profil)ai crede ca sunt coborati din arhangheli si au ei toate solutiile si toate sanctiunile. Dincolo de pregatirea precara (la unii, ca altii dovedesc o geniala ticalosie), aroganta, dispretul si atitudinea procurareasca inspaimanta. Niciun oficial, ales sau numit al unui stat nu-si permite sa trateze cetatenii acelei tari cu sfidarea/nesimtirea cu care o fac acesti indivizi. Dincolo de lozincile corporatiste si lectiile motivationale invatyate pe de rost, transpar mediocritati si meschinarii altoite pe o superficialitate funciara. Refuz sa cred, desi ma contrazic multi, ca o spalare de creier poate avea aceasta consecinta. Pentru sistemul medical atitudinea se dovedeste criminala. Discursul de azi al ministrului e o proba de nesimtire si rautate. La o intrebare legitima privind moartea unui om caruia i-a fost refuzata sansa unui transplant, ministrul ne-a explicat cum e cu corpul de control trimis pentru ca spitalul primise acreditare fara aprobarea lui. Acest sinistru corp de control, care a actionat si dupa tragedia Colectiv, pare sa fie justificarea prabusirii sistemului de sanatate la nivelul de azi. Parintii mei, „beneficiari” ai anilor’50 si hartuiti destul si dupa aia, povesteau ca totusi comunistii au facut ceva bun in tara asta – preventia medicala. Toata copilaria am auzit de sistemul de consultatii si vizite acasa, de chemat „la analize” si trimis la tratament. I-am vazut pe medicii din familie cum tratau oamenii cu empatie si nu anchetand moduri de viata si dand sentinte. Dupa circul sangeros din ’89, asta a fost lucrul cel mai trist – plecarea medicilor care fusesera crescuti in ideea ca sanatatea omului chiar conteaza. Si comunistii urmareau crearea omului nou. Pentru mine diferenta e ca atunci era important sa-l tii sanatos pe om, sa poata munci pentru societate (asa comunista cum era ea), pe cand acum omul trebuie sa munceasca cat mai mult si mai profitabil ca sa poata plati asigurari medicale, de care nu stie daca va beneficia. Omul nou, la a carui constructie se lucreaza acum, e un vis pe care Ceausescu nu si l-a permis. El trebuie sa-si duca viata in tipare prestabilite ca sa pastreze parametri asigurarii sale medicale. Amintiti-va isteria creata cu salamul cu soia si cu alimentatia rationala. Era o idiotenie sa le impui oamenilor un mod de viata. De ce acum e OK?! Si totusi indivizii astia nu au coborat din cer. Ei sunt exact rezultatul educatiei sau lipsei de educatie a ascendentilor lor din vremea prerevolutionara. Daca iei un pui de securist, nomenclaturist sau aspirant la asta si-l plimbi putin prin niste oengeuri sau multinationale, ai exact rezultatul de acum. Ca sunt protejati de sistem, e clar, indivizii stiu ca nu li se poate intampla nimic, indiferent de dezvaluirile presei. Poate sunt partinitor, dar m-am saturat sa vad atitudinea asta de mama denaturata care il pune pe copil la colt cand ii cere asta de mancare. Cand in ’90, dupa ce 85% din oameni il votasera pe Iliescu, am crezut si eu ca poporul e prost si uituc si ii place comunismul, dar a venit Piata Universitatii cu minoritatea „elitista” care voia sa rastoarne rezultatul votului pe aceleasi motive si am aflat ca poporul nu e niciodata prost si ca nu am petrecut toti acelasi comunism si mai ales ca urmasii stalinistilor care mi-au umbrit copilaria au pretentia sa conduca plebea in capitalism, dupa ce parintii lor o aruncasera in hruba comunista. Si poate m-am saturat sa-i vad pe „tehnocrati” punand poporul asta pe coji de nuca la fel ca in anii aia. Cand am mai auzit si tampenia aia cu „managerul e profesor abia dupa ora 16, ca o sa aiba program strict” si pana la al enspelea neam n-are voie sa fie angajat in acelasi spital, m-a apucat furia. Pai e ca o licitatie cu dedicatie. In medicina, se stie, traditia are un cuvant greu. Si lumea lor e mica, se casatoresc, se nasesc intre ei, copiii lor se fac tot medici, cum dracu’ sa-l gasesti pe competentul ala cu nicio legatura pe nicaieri. Nu cumva va trebui sa apelam la ajutoare straine?! Si eu nu mai vreau, ca sunt cam satul de „superioritatea” strainilor care apeleaza la romani destul de des pentru rezolvari complexe. Ca, nu stiucum, naiba, dar la ei, competentii nu fac munca de voluntariat… Si poate nici nu mai vreau sa plece medici buni, superspecializati in Romania, sa lucreze ca medici de tara prin Franta, de exemplu, in timp ce in tara mor oamenii ca nici felceri nu mai au. Sorry, m-am ambalat…
P.S. Zici ca nicaieri in lume nu se da concurs pentru gasirea unui „tatuc” de spital… La organizarea institutiilor militare te-ai uitat? Parca aduce un pic…
N-am avut dubii in privinta implicarii lui Basescu in circul Black Cube. E exact pe modelul lui. Si cui serveste?! „Informatiile” aparute sunt din dosarele pe care le-a xerocopiat la Cotroceni, deci informatii nepublice si n-avea cum sa le dea el, direct, asa ca l-a folosit pe Dragomir sa faca o panarama internationala. In „interviul” cu Zorella aflam tot: cat e de dubioasa Kovesi, cum „se tine” cu Coldea, cum a luat asta din banii pentru rascumpararea ziaristilor (noi stiam ca i-a luat Basescu, dar, se pare, ca nu pe toti), cum i-a facut Kovesi dosare ravisantei doamne Iohanis (nimic despre faptele penale ale atarnatorului de la Masa Tacerii), cum „ar umbla prin targ” niste casete compromitatoare pentru Kovesi (ale naibii casete! cum afla Basescu de ele, vezi si caseta Geoana, dar nu le divulga continutul ca „e domn”) si detinatorii acestora sunt protejati (adica si Basescu, ca sigur are si el „un rand”)… Nimic despre nenorocirile financiare ale lui Basescu si asociatilor si „epava” nu are (rarisim!) nicio parere despre afacerea anului. Ca Dragomir e folosit e clar, e si meseria lui, de altfel, sa stea in fata glontului ce-i vizeaza presedintele. Basescu a fost o epava de cand a aparut in peisajul politic romanesc, e genul ala de individ pe care-l hraneste ura, cat timp e capabil de ura si poate face rau, nimic, nici moartea nu-i sta in cale. Si inca are parghii: DNA se face ca-l incolteste, toate afacerile cu adevarat sulfuroase sunt ocolite cu obstinatie si lumea uita ca Iohanis a fost ales cu ajutorul masinariei infernale (STS+ SIE+ SRI) a lui Basescu, dovada ca nici el nu e pomenit „de rau” in discursul Zorella. Ce s-a intamplat la americani e doar o migrena pentru oameni ca Basescu. N-a avut nicio apasare sa schimbe stanga cu dreapta si deja stie ca n-are importanta cine e ales, comanda e in culise, singura problema e de banii cheltuiti degeaba si de imagine. Basescu e precursorul omului nou si e dureros ca la doi ani de cand nu mai ocupa oficial nicio functie, ne batem cu fantoma lui. Ca suntem condusi spre acelasi dezastru si cu aceeasi aparatnici ai sistemului ca pe vremea lui (sa nu uitam ca Ciolos, inainte de numire, i-a facut o vizita lui Basescu -cel care-l si anuntase/propusese – pentru cuvenita pupare a poalei si toti numitii sistemului au fost si beneficiari de basesc). Si daca nu credeti, ca tot se vorbeste atat de sistemul medical american, uitati-va la macelul din sanatate: punct cu punct, programul de „reformare” al lui Basescu, ba chiar se prefigureaza aceeasi beneficiari scandinavi (nu stiu ce am eu cu nordicii astia, dar parca si flota tot directia asta a urmat-o?!). Asa ca epava naibii are inca destula putere de distrugere. O fi esuat prea aproape de mal… In legatura cu smardoiala…Cam, da, un fel de matroz matol, trezit din sant, pus pe scandal, cam dezlanat in miscari, problema e ca are sis…
P.S.1) Off-topic, sau, poate nu: credeti ca se va trezi Avocatul Poporului acum ca e oficiala obligatia „dosarului medical electronic”? Cine, naiba, te poate obliga sa-ti bagi pe „net” istoricul medical intr-o tara in care chiar zeitei anticoruptiei, imaginii neprihanitei justitii i-a fost spart mailul?! Si la ce, dracu’ sa ma mai duc la doctor, daca ala, in cele zece minute alocate/pacient, sta si „baga date”?! Mai bine pun si eu niste intrebari pe bloguri amabile si „bineinformate”, apoi imi comand tratamentul tot „pe net” si selectia-i gata, nema pacienti, seful casei de asigurari face economie, spitalele devin prea multe…daca asta-i modelul european, eu zic sa cerem azil politic cat mai avem unde…
2) Tinerii frumosi si liberi, poftitori de „minunata lume noua” au iesit si in America sa protesteze impotriva alesului democratic si tot la „initiativa” si pe banii lui Soros. Si asta o epava…
Conte, ai creat un tablou – portret cum rar se poate vedea, poate doar in Toamna patriarhului, Felicitari!
„[…]
Tremurul mâinilor È™i al capului tot mai greu de controlat, tusea tabagică tot mai È™trangulant㔦 Semne de uzură! Nu mă pot bucura. În curând o ruină! Aproape că mă dezarmează.
[…}”
uzura… poate parkinson, poate ca tusitul e semn al dificultatii de a inghiti, poate ca e pe medicatie, in exces, ce suplineste lipsa secretiei de dopamina, aici cris stie cel mai bine, iar daca eu lipsit de cunoastere profesionala in ale medicinii, nu ma insel, medicatia in exces poate provoca nu doar hiperexcitatie cit si simptomatologie specifica schizofrenului.
aparent off topic, azi este ziua veteranilor. gindul ma poarta la mihai bogdan, politistul care a inceput si purtat in diverse instante cercetarea din dosarul flota. tinta lui era basescu. e o poveste din al noulea deceniu, din ultimul secol al mileniului trecut.
inca de pe atunci, cimpul tactic functiona, in faza de cercetare penala si instanta. din acest motiv, mihai bogdan a disjuns cercetarea in mai multe dosare.
in epoca, cazul a fost reflectat mediatic, dupa interesul fiecarui condeier, alexandru mihalcea, fost detinut politic, ziarist la romania libera a riscat conflicte redactionale cu stefan niculescu maier, secretar de redactie in epoca, sub comanda republicana americana, si la evenimentul zilei, basescu & co. sustinut de corespondenta lizeta haralambie, aflata in gratiile lui ion cristoiu.
azi, la antena 3, cei de pe sticla poarta in piept flori de mac, semn al comemorarii vetranilor. gindul ma duce la principalul producator mondial de opiacee, afganistan si la razboiul boxerilor, la compania indiilor de est, principala importatoare in regatul unit, a tincturii de opium, vinduta sub denumirea comerciala de laudandum. poate floarea de mac ar trebui sa-l omagieze si pe arthur rimbaud sau de ce nu pe,jean cocteau.
si cum locul companiei indiilor de est ce facea negot intre „lume” si china, a fost luat de balckopp-ul cia, voi incheia cu o imagine a cimpurilor cultivate cu mac, contemporane, pazite cu elicoptere apache cit si de bravele trupe romanesti http://www.infiniteunknown.net/wp-content/uploads/2013/11/US-Special-Forces-Military-Opium-Heroin.jpg .
p.s. poate, cindva avocatul marian nazat, fratele vitreg al lui mihai bogdan, va da publicitatii amintiri… poate. personal, am dubii.
p.p.s. „…e o poveste din al noulea deceniu, din ultimul secol al mileniului trecut…” nu este o eroare. povestea a inceput in momentul in care la finalul lui decembrie 1989, dispar inregistrarile de la control traffic over fly, aeroport kogalniceanu cit si documente din arhiva inspectoratului judetean de securitate constanta, cu prilejul mutarii acesteia. ambele evenimente au in comun, aceleasi personaje, ce locuiau in acelasi bloc, pe aceiasi scara… dar aduce aminte de fiul lui bectemir, vecinul lui basescu?
ce smardoi conte ca arata ca unul mardit rau de tot, era o aratare jalnica, cu Black Cube ai dreptate se poate sa fie bagat intrucat se intalnea in parc cu Dragomir si puneau probabil ceva la cale, baietii din Mossad pentru care a lucrat s-au gandit sa-l ajute trimitand niste ageamii pe aici, mai bine apela la rusi ca tot le-a facut cadou tezaurul, cand l-a intrebat Rares Bogdan de ce nu avem autostrazi a dat-o intr-o balbaiala groaznica si penibila, baiguia ceva penibil , raspunsul era simplu, pentru ca a spus anterior ca nu avem nevoie, ca a cerut comisioane mari si a umflat preturile, ca a admis ca firme cu renume sa lucreze cu subcontractori care habar nu au sa faca autostrazi, ca firmele romanesti nu au expertiza necesara etc. Obama nu dadea doi bani pe el iar republicanii stiu ca a fost in gratiile democratilor, deci oricum pentru el este naspa, foarte naspa!
<>
Poate ca Black Cube a aparut dupa ce niste mossadisti au primit cadou un dosar penal. Daca Dragomir a actionat sub Dagan?
Era reply pentru Gigi
hoit la hoit..cu bucurie. penalilor!
„va duce până la capăt lupta cu cei care (după cum singur a declarat) È™i-au propus să-i distrugă familia? Are armele È™i determinarea să câÈ™tige un astfel de razboi pe bune? Sau joacă È™i de data asta la cacialma, cum a făcut-o în mai toate momentele importante ale pokerului său ca preÈ™edinte?”
voi..penalii rosii..stati la mana lu basau…poate poate rastoarna caru DNA…si asa s scapati si voi..futu va n gat de jartele penale.
Te public pentru contrast. Sa se vada diferenta dintre un baiat elevat ca tine si noi, penalii rosii, de pe acest blog. Daca asa vorbeste si gandeste un sustinator al DNA, inseamna ca marfa pe care o vinde este de aceeasi calitate cu vanzatorul.
Gigi, el este idolul tau?
https://baricada.files.wordpress.com/2012/03/mru_traian-basescu.jpg
Bai Gigi, draga, doar atita poti? Sa injuri? Bai jalnicule, pai asta poate orice aurolac care trage un pic capacul canalului, scoate capul la lumina, clipind des si facind ochii mici, apoi focuseaza pe primul trecator, il injura virtos si trage repede capacul la loc, mindru despre cit de barbat a fost el azi. Ca si ieri. Ca si alaltaieri. Ma rog, barbat doar pina vine seful de conducta, cind isi reia, cuminte, rolul de fetita pe care o dor falcile de-atita prestatie.
Doar atita poti?
clasa politica…
http://moshemordechai.eu/asa-ca/