Și el râde, râde, râde…
Un om care ne invadează traumatizant zilele folosind canale neconvenționale de asalt, cum ar fi un recurs încăpățânat  la tușele caricaturale ale românului deformat de istorie ori o mână strecurată permanent și univoc în buzunarul cu bănuții de subzistență, face toate acestea cu un permanent surâs pe chip, dar nu cu un surâs de simpatie ci cu unul de ripostă. El știe că, din toate părțile, privirile îndreptate spre el sunt azi încărcate fie cu ură, fie cu teamă și atunci nu-și folosește zâmbetul izvorât din căldura sufletului ci pe acela, irepresibil, țâșnit din sminteala sfidării.
Am găsit un text memorabil, care face analiza acestui surâs nu plecând de la cunoașterea emițătorului ci de la cazuistica psihiatrică. Vă prezint în continuare acest text, provocându-vă la recunoașterea autorului. Am schimbat doar titlul, pentru a nu vă da, mură-n gură, răspunsul.
Posibil test de nebunie
Ca să știți dacă cineva este sau nu pândit de nebunie, nu-i nevoie decât să-i examinați surâsul. Vi se pare a desluși în el o urmă de stânjeneală? Improvizați-vă atunci fără teamă psihiatru.
Este suspect surâsul ce nu aderă la o ființă și pare a veni de aiurea, de la altcineva; și vine într-adevăr de la un altul, de la dementul care așteaptă, se pregătește și se organizează înainte de a se declara.
Lumină fugară emanată din noi, surâsul nostru durează cât trebuie să dureze, vără a se prelungi dincolo de prilejul sau de pretextul care l-a provocat. Cum nu zăbovește prea mult pe chipul nostru, abia ce-l observi: el aderă la o anumită situație, epuizându-se instantaneu.
Celălalt surâs, cel suspect, supraviețuiește evenimentului care l-a născut, întârzie, se perpetuează, nu știe cum să dispară. La început ne solicită atenția, ne intrigă, apoi ne stânjenește, ne tulbură și ne obsedează. Degeaba încercăm să facem abstracție de el sau să-l respingem; ne privește și-l privim. Nici un mijloc de a-l eluda, de a ne apăra împotriva forței sale de insinuare. Senzația de neliniște pe care ne-o stârnea se amplifică, se adâncește si se preschimbă în frică. El, în schimb, neputându-se încheia, se dezvoltă parcă desprins și independent de interlocutorul nostru: surâs în sine, surâs înfricoșător, mască ce-ar putea acoperi orice chip: de pildă, al nostru.
https://www.conteledesaintgermain.ro/si-el-rade-rade-rade/12-04-2011Crochiul de martidespre suras,rade rade rade,test de nebunie,text memorabilUn om care ne invadează traumatizant zilele folosind canale neconvenționale de asalt, cum ar fi un recurs încăpățânat  la tușele caricaturale ale românului deformat de istorie ori o mână strecurată permanent și univoc în buzunarul cu bănuții de subzistență, face toate acestea cu un permanent surâs pe chip, dar...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
@Corina,
bineinteles ca nimeni nu-si propune sa rada de tragedia cuiva.Degradarea mentala din ultimele luni de viata ale lui Cioran a fost insa teribila si tragica in sine.Intr-un exceptional volum de corespondenta intre Cioran si editorul sau de limba germana Wolfgang Kraus,volum aparut la Humanitas in 2009,gasim si o interesanta scrisoare catre acelasi Kraus,expediata de partenera de viata a lui Cioran,Simone Boue.
In aceasta scrisoare din martie 1994,cu putin timp inainte de sfarsitul lui Cioran,internat atunci intr-un spital parizian,am gasit urmatorul fragment:
„Il vizitez(pe Cioran-n.m.) in fiecare zi si il scot la plimbare prin parculetul din jurul spitalului.E sfasietor sa-l vad cum se duce la portile exterioare,cum le zgaltaie,disperat sa le deschida.Se poarta ca si cum n-ar sti unde se afla-dar eu simt ca inlauntrul lui exista vointa de a-si sterge,de a-si anihila starea prezenta si lucrurile care il inconjoara.Din cand in cand,in strafulgerari extraordinare,redevine el insusi-o izbucnire a vechii ironii devastatoare intr-un sine devastat”.
Intr-adevar,teribil sfarsit.
un comentariu ratacit… 😀
Nu mi-as fi inchipuit niciodata ca un biet buget sa poata fi conceput atat de… incorect politic si interpretat in consecinta… In sensul ca… de ce le e frica nu scapa! 😀 @Excelsior, te rog eu, fa un exercitiu de imaginatie, ca si cum Senatu’ ala ar fi ograda ta personala… Pe cost de membru de familie, bugetar ori privat… Poate asa vei intelege mai clar ca nimanui nu i se va „aloca” mai mult decat i se „deduce” din fondul de salarii, pentru o „pozitie” sau alta… Si vei descoperi mai usor cum ai fost manipulat sa te inchini cifrelor seci… E ca-n bancul ala de la Radio Erevan, cu automobilul castigat, care, in final, era bicicleta si nu a fost castigata, ci furata… 😀
@Niels – sau ne referim la aspecte diferite, sau in Romania bugetul se aloca diferit fata de alte tari… din pacate nu mai am timp la dispozitie azi sa lamurim problema, dar poate vom avea ocazia sa revenim…
Zau ca nu am timp, nici interes personal, sa analizez bugete „politice” sau noima bugetării pe centre de costuri la unitati bugetare consacrat „neproductive”. Nici n-am cum sa trag avantaje (politice) din prostia si/sau ticalosia celor care au intocmit si aprobat un buget ce poate genera discriminare, ura si dezbinare…
Eu si asa-zisa clasa politica suntem doua „entitati” complet diferite, fiecare supravietuieste pe cont propriu. Desi relatia dintre noi este cumva simbiotica, adica ea, clasa politica, ma… paraziteaza si-mi pune permanent bete-n roate, eu am inca dreptul macar sa-i spun „rusinica!” organismului parazitar… Bugetul alora se face si pe banii mei, iar bugetul meu – exclusiv pe banii mei, aia care-mi mai raman dupa plata multelor „biruri” catre „ei”… Iar in bugetul meu personal, articolul „sanatate” are doar iesiri/cheltuieli lunare fixe, basca cele ocazionale sau neprevazute, necum alocari/venituri… Pen’ca io n-am cum fi decat „unitate productiva”… 😀
@Excelsior – „tot de la buget suma alocata pentru sanatate per persoana normala (nesenatoriala) este 230 euro”¦” Hmmm… Si io personal, care platesc anual, de atata amar de vreme, la cas & cass sau cum naiba le-o mai zice, vreo… 3500 de euro… Fara a mai pune la socoteala alte contributii, taxe & impozite obligatorii… Si zici ca-mi statu’ datoreaza macar 230 de euro/an?! Gata, ii dau in judecata, macar sa mi se „aloce” naibii inapoi aia 6,6% din suma totala… Cat sa-mi recuperez… dobanda la banii care i-am aruncat in buzunarul larg al Statului asta din ce in ce mai antisocial! Ce zici, am sanse de… succesuri?! 😆
@Niels – ok, de acord cu tine, analiza bugetelor politice este plicticoasa tare dar as vrea sa mai fac doar o scurta mentiune, daca-mi permiti, dupa care putem incheia subiectul… majoritatea potlogariilor se ascund in spatele celor mai plicticoase si incalcite insiruiri de cifre, tocmai pentru ca sunt plicticoase si nimeni nu are chef sa se uite peste ele… inchideri de spitale, de scoli, pensii, salarii au la baza distribuirea bugetului… noi putem comenta efectele, dar pentru cine vrea sa gaseasca contraargumente solide la actiunile puterii acolo ar trebui sa caute – la cauza care de obicei e ascunsa bine in spatele cifrelor seci si plicticoase…
…doar doua scurte exemple si am terminat… aici unde m-am stabilit eu, a trecut recent o motiune de cenzura (si guvernul a cazut), exact pe motiv de alocare si distribuire a bugetului… al doilea exemplu se refera la Al Capone care a facut cam tot ce se putea face in materie de gangsterism si totusi nu au reusit sa-l opreasca decat tot numai cu activitatea plicticoasa a IRS-ului, adica cu evaziunea fiscala…
@Niels – doar acum am observat comentariul tau suplimentar si am realizat de unde venea neintelegerea… tu vorbeai de CAS ( si aveai dreptate in ce spuneai) si eu vorbeam de alocarea de la buget (si aveam dreptate in ce spuneam)… nu vreau sa te dezamagesc, dar nu am incotro… nu ai nici o sansa sa recuperezi nici un ban platit la stat 🙁 … stii cum se zice, doar doua lucruri sunt implacabile… moartea si taxele platite la stat…
@Excelsior – ai si n-ai dreptate… Bugetul este doar o „redistribuire” virtuala a „intrarilor” de cash, reale ori virtuale. Personalul unui „organism” cum este Senatul nu se reduce la cei 137 de senatori, ci la un „aparat” mult mai numeros si diversificat, incluzand la gramada portari si femei de serviciu, secretare si consilieri, lacatusi, fochisti si ce „mamifere” or mai fi pe acolo… Fiecare dintre noi platim din veniturile realizate niste procente pentru saanatate si suntem fericiti daca, in schimbul lor, primim anual cevasilea acolo, macar o analiza semigratuita sau o reteta de… Paracetamol (necompensat)… In ceea ce ma priveste, fericirea este totala, daca, in decursul unui an, nu simt nevoia nici macar de-o aspirina, nici macar de-un „bonjur” la medic. 😀 Duca-se toti banii aia, platiti de mine, catre cine este mai in nevoie, la un anumit moment, ca spre mine nu se va mai intoarce niciodata decat o catime nesemnificativa!
@Niels – nu sunt foarte sigur dar cred ca personalul „auxiliar” intra la alt buget… din cate stiu Senatul si Camera Deputatilor au acelasi sediu si deci si personalul auxiliar cred ca se distribuie… datele pe care le-am extras din Monitorul Oficial se refereau doar la bugetul Senatului… in fine, nu am stat sa verific toate datele de la buget, dar ar fi interesant si concludent de analizat cat se aloca procentual pentru fiecare sector…sanatate, invatamant, aparare, domeniul public etc si comparate procentele (nu valorile absolute) cu cele ale altor tari… ai ramane surprins…
@CdSG
… draga Conte, cred ca ai dreptate… daca as trai un an in tara, probabil ca as renunta la pozitia mea de centru… cateodata citind cate un articol sau o stire ma cuprinde o stare de greata politica, chiar si de la jumatate de lume distanta… si cred ca am vazut un suras ca cel descris mai sus, asternandu-se peste articolul dlui Ionita din EvZ de azi… si m-am gandit ca lupta pe care o duceti voi ( unii din voi) este uneori prea cu manusi de catifea, raportata la realitatile din tara…
…am avut si o replica la articolul mentionat (o redau mai jos) dar e palida fata de tot ceea ce as fi vrut sau as fi avut de spus…
TOTI SUNT EGALI DAR UNII SUNT DE 15 ORI MAI EGALI DECAT ALTII
…dl Ionita eu nu ma scandalizez des, dar de data asta mai bine ati fi tacut sau ati fi scris despre Zavoranca…
…doar un mic si nevinovat exemplu din regulile de alba-neagra… „asta are, asta n-are, asta e castigatoare”…
…studiind bugetul Romaniei pentru 2011, aflam ca s-au alocat pentru Senatul Romaniei la cheltuieli legate de asigurari sociale de sanatate, accidente de munca si boli profesionale 1.987.000 lei… la un numar de senatori de137 bucati, suma alocata per persoana este 14.503 lei sau 3.524 euro…
…tot de la buget suma alocata pentru sanatate per persoana normala (nesenatoriala) este 230 euro…
…ghiciti cine voteaza bugetul… senatorul ori omul de rand?…
… „inteleg” ca senatorii sunt ai mai prima indivizi si calitate extra de fiinta per kilogram corp de animal furajat…
…”inteleg” si ca ailalti, amaratii nu prea conteaza (decat la vot) si pentru ei actioneaza selectia naturala „“ vom avea in scurt timp o populatie robusta, perfect adaptata, crescuta dupa principiile spartane (esti bolnav, la shantz cu tine)…
…”inteleg ” si raportul valoric, conform sumelor alocate, care zice ca o bucata senator egal ceva mai mult de 15 bucati cetateni normali…
…dar ce nu pot sa inteleg in ruptul capului este la ce fel de boli profesionale sunt expusi senatorii… v-as ruga sa-mi explicati daca nu cer prea mult… (am incercat sa fiu sarcastic in cazul in care cineva are dubii)…
Cum a murit Emil Cioran? Lucid?
@Corina,
tinea cartea invers cand dorea sa citeasca.
Cu ani buni inainte de moarte hohotea suspect intr-un interviu. Nu zambete greu de inscris in categorii, hohote. Eu nu vreau sa rad de tragedia nimanui, dar nu avem de citat unul cu adevarat mare si bun, caruia Dumnezeu sa nu-i fi tras o scatoalca la sfarsitul vietii, drept incununare si rezumat al folositoarei opere?
Emil Cioran, desigur! Asta se cheama universalitate si vizionarism! De parca l-ar fi cunoscut personal pe… El insusi… Sau pe toti dezaxatii care au… șefit vreodata o bucatica mai mica sau mai mare din planeta… 😀