Șansa lui Crin Antonescu
Voi spune în preambulul acestui comentariu că nu îmi pun nicio nădejde în vreo decizie a CCR care să valideze referendumul. Nu că n-ar exista argumente, dar acolo (la CCR) se judecă pe ridicări politice de braț și nu pe interpretări oneste din punct de vedere juridic ale unor texte de legi și coduri.
În condițiile unei reprezentări egale în CCR a celor două forțe politice din România, USL și PDL + președinte, am rămas din nou, ca de atâtea ori în ultimii ani, la mâna UDMR-ului. Al nouălea vot, decisivul, aparține unui judecător de etnie maghiară.
Să vă mai reamintesc că în preziua deciziei CCR privind Legea Referendumului, cea în care s-a impus cvorumul, presa românească anunța că Laszlo Tokes și Kelemen Hunor fuseseră convocați de urgență la Budapesta pentru a primi ordinele de acțiune de la prim – ministrul Orban? După care, a doua zi, judecătorul maghiar de la CCR a marcat golul de aur în favoarea lui Băsescu?
Ipoteza mea de lucru pentru acest comentariu este, deci, că referendumul va fi invalidat și Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni.
Cum va trebui să reacționeze Crin Antonescu în această situație?
Contrar multor păreri exprimate pe acest blog și, în media, de oameni pe care îi prețuiesc (Mircea Badea, Victor Ponta etc.), eu cred că singura decizie corectă a lui Crin Antonescu (dar în același timp și foarte bună pentru domnia sa) este să își respecte cuvântul dat și să se retragă din politică. Asta insemnând să demisioneze din Parlament și de la conducerile PNL și USL.
Sunt destui cei care văd într-o astfel de atitudine o dramă, o lovitură de destructurare dată USL. Îmi permit să nu fiu deloc de acord cu aceștia, și iată de ce.
1. Ieșirea din politică a lui Crin Antonescu nu ar trebui să fie echivalată cu dispariția acestei voci importante  de pe scena vieții sociale. Omul nici nu moare, nici nu emigrează, nici nu înfundă pușcăria, nici nu își pierde darul vorbirii. Dimpotrivă, rămâne viu, prezent, liber, chiar mai liber decât până acum și, mai ales, devine dezastruos de redutabil pentru adversarii săi și ai noștri, prin creșterea exponențială a credibilității.
Românii vor spune, pe bună dreptate: iată, Doamne ajută, a apărut și în România un politician de vârf care să dovedească onoare, cuvânt, care să răspundă cu demnitate și chiar cu o anume noblețe gestului de incalificabilă lășitate și lipsă de patriotism al președintelui Băsescu de a boicota referendumul și de a se întoarce la Cotroceni.
Traian Băsescu va ieși astfel de sub protecția judecății globalizant – aneantizante (toți politicienii sunt la fel) și se va trezi expus, în toată hidoșenia exteriorului dar mai ales interiorului său, prin efectul de antiteză creat de modelul Antonescu, unor judecăți morale generalizate și necruțătoare.
2. Ieșirea din politică a lui Crin Antonescu ar deveni pentru acesta prilejul ideal al începutului unei noi etape de luptă, de data asta din interiorul societății civile. O societate civilă atomizată, dominată de o foame imperativă de coagulare.
După ce o mână de intelectuali ariviști, organizați după reguli de clan, au confiscat microfoanele societății civile, substituindu-se vocii acesteia și vorbind în numele ei de la tribune de propagandă portocalie precum ICR, EVZ, Adevărul, RL, Dilema Veche, B1TV etc., este timpul ca sutele de mii de intelectuali cel puțin la fel de inteligenți, cultivați și cu operă precum primii, în prezent marginalizați și sfidați de ei, Â să-și regăsească dreptul la cuvânt și la atitudine în interes național.
Îl văd pe Crin Antonescu liderul unei viitoare mișcări civice puternice, capabilă a adăuga actualelor forțe anti Băsescu, de eliberare națională și morală, o componentă de contracarare a odioasei mașinării de intoxicare, mai ales pe plan internațional, turată în prezent pentru poluare maximă pe bani publici.
3. Ieșirea din politică a lui Crin Antonescu nu e obligatoriu să fie una definitivă. Nu există niciun angajament în sensul eternizării ei. Odată ieșit acum, conform promisiunii făcute, poate candida din nou la iarnă, sau peste 4 ani, fără ca asta să însemne  neapărat abandonarea ipotezei de la punctul 2. Dar chiar dacă nu va candida, menținerea sa în continuare în poziția de propunere a USL pentru prezidențiale (de data asta ca independent, cum a fost cazul lui Oprescu la Primăria București) mi se pare nu doar o variantă posibilă dar și una câștigătoare.
În contradicție cu binefacerile pe care le-am anticipat mai sus, produse de respectarea de către Crin Antonescu a cuvântului dat, consider că ar însemna cu adevărat sfârșitul mitului său de politician curat și vertical apelarea la vreun subterfugiu, oricare ar fi acesta, pentru a o da la întors.
Dacă Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni, chiar prin imoralitate, chiar călcând pe cadavre, Crin Antonescu trebuie să își țină cuvântul și să plece convingător și fără nuanțe din politică.
Asta îi va da o forță și îi va aduce un surplus de susținere populară care îl vor ridica la cote de popularitate nemaiatinse după revoluție de vreun exponent al democratiei românești, cu excepția lui Corneliu Coposu.
P.S.
O bună prietenă a acestui blog îmi transmite că, totuși, Crin ar fi declarat că, în ipoteza cunoscută, se va retrage definitiv din viața politică. Eu nu țin minte o astfel de accentuare dar, dacă este așa, atunci afirmația mea de la punctul 3 rămâne valabilă doar în a doua sa jumătate.
https://www.conteledesaintgermain.ro/sansa-lui-crin-antonescu/31-07-2012EditorialeAdevarul,B1TV,CCR,Corneliu Coposu,Crin Antonescu,Dilema Veche,EVZ,ICR,Kelemen Hunor,Laszlo Tokes,Mircea Badea,Oprescu,PDL,RL,Traian Basescu,UDMR,USL,Victor PontaVoi spune în preambulul acestui comentariu că nu îmi pun nicio nădejde în vreo decizie a CCR care să valideze referendumul. Nu că n-ar exista argumente, dar acolo (la CCR) se judecă pe ridicări politice de braț și nu pe interpretări oneste din punct de vedere juridic ale unor...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
CdSG te salut.
Un ultim comentariu, dupa care ne vom desparti pentru totdeauna. Nu am comentat nimic de mult timp, doar am urmarit. Ceea ce s-a intamplat in Romania in ultima perioada, culminand cu referendumul si cu reactiile romanilor (toate partidele indiferent de culoare, toti politicienii, toate ziarele, comentatorii, analistii, forumistii, votantii, nevotantii) m-au facut sa-mi fie rusine, pentru prima data in viata, ca sunt roman. Pana acum am fost intotdeauna mandru de romanismul meu. Am facut tot ce am putut peste tot sa promovez valorile pentru care am fost pretuiti. Si a venit acest referendum. Am urmarit ce se petrece, am ascultat cuvantari, am citit declaratii, acuze, contraacuze, „scrisori” explozive de ultima ora si postari si am urmarit ambele tabere incercand sa discern, sa inteleg motivele unora sau altora si pentru prima data mi-a fost o rusine cumplita ca sunt roman. Daca asta este tara mea, eu cu siguranta nu mai fac parte din ea. S-a dezlantuit din ambele tabere sarabanda halucinanta a dejectiilor, festinul grotesc al animalismului pur si cele mai imunde cuvinte, expresii, manifestari au luat locul vocabularului romanesc si comportamentului civilizat.
Ce nu a inteles marea majoritate a celor prinsi in focul evenimentelor este ca referendumul care s-a desfasurat nu a fost o lupta intre miscarea anti Basescu si miscarea pro Basescu. A fost o incaierare nebuna intre miscarea anti Basescu si miscarea anti USL. Si cei din miscarea anti USL au fost mai bine organizati, au aplicat mai eficient tacticile marsave ale politicii. Nu se poate spune ca Basescu „a castigat”, se poate spune ca Basescu „nu a pierdut”.
Nimeni nu a castigat, a fost un singur mare perdant. Este foarte clar ca tara trece printr-o criza politica majora, dar modul cum este receptionata o criza politica de catre populatie, reactia populatiei la criza politica si gestionarea ei de catre politicienii implicati in criza denota gradul de civilizatie al tarii respective.
Romania a dat examen la civilizatie si a esuat lamentabil. Doar monarhia ar mai spala obrazul patat, dar asta nu se va intampla niciodata in tara. In locul unde coiotii urla, leul nu va fi rege.
Ramaneti cu bine.
Draga Excelsior,
Ma sperii cu acel „niciodata”. Suna a sentinta medicala. „Never say never” vine de pe taramurile care te gazduiesc acum. Nu poti fi tu, de-acolo, mai dezamagit decat suntem noi, aici.
Sus capul! Istoria a creat situatii mult mai dramatice si dezgustatoare si totusi lumea a mers mai departe.
Dragă conte
si eu cred că plecarea din politica românească ( temporară însă ) este cea mai bună miÈ™care pentru societate È™i pentru el , cu condiția implicării într-o miÈ™care civică puternică .
Sunt de acord cu acest scenariu , condiționat de o luptă acerbă în plan civic , în stradă , cu demonstrații , în trezirea acestui popor . Noi , cei din ” strada ” României , din Decembrie ’89 È™i mai apoi , n-am È™tiut cât de importantă va fii atitudinea civică pentru purificarea unei societății . Am predat-o unor intelectuali
găunoÈ™i de moralitate È™i umflați de ” materialismul ” care nu le-a ieÈ™it din vene . Au rămas ,aceÈ™ti intelectuali , ahtiați după funcții , ca È™i în regimul trecut . Frica de foame în adevăratul sens al cuvântului îi determină să-È™i uite menirea chiar de ei aleasă .
Mai cred că , politic , românii au epuizat armele . Doar civic È™i sub presiunea maselor instituțiile statului ( vezi CCR , ICR , administrația statului , preÈ™edinția etc. ) pot fii aduse în interesul poporului . Nu vreau să amintesc de UE È™i implicarea nesimțită a Ungariei .
Crin Antonescu ar câÈ™tiga , mai mult decât ar pierde , iar Basescu ar mai avea puțin ca să piardă tot . Le doresc succes .
Strada, demonstratii… De unde? De unde? Nu mai exista interes si energie in suficienta lume, daca nu e atinsa la buzunar. Exista numai un nucleu dur care face presiune asupra politicienilor determinandu-i sa creada ca asa sunt cetatenii cu milioanele in tara. Pana se sparge balonul… Ma intreb daca nu cumva unii asta vor: haos si ruina pentru Romania, basesti eternizati la putere. Lucrurile nu au fost facute chibzuit.
Daca razboaiele s-ar fi purtat dupa principiile morale propagate de dl Conte am fi ajuns, prin selectie naturala, o lume compusa din ingerasi si pisicute simpatice cantand permanent Oda Bucuriei! Dupa cum stim, e departe de a fi asa… as zice chiar dimpotriva… si trebuie sa te lupti cu ghearele si cu dintii… ba chiar si cu CO2-ul… pt bucatica ta de shoricel! Mai mult… parca nici n-as vrea sa declansam noi acum inceputul schimbarilor fundamentale… cei care o fac sunt de obicei perdanti! A mai incercat unul acum vreo 2000 de ani, si uite unde s-a ajuns! Va rog io, s-o lasam pe mai incolo cu pildele decisive! Departe de a fi admiratorul parshisvismului bashist, totusi, nu pot sa nu observ ca sunt multe secte puritaniste pe lumea asta, si va asigur ca sunt de rasul lumii si e vai de mama lor! hehehe! Gm.
Am ras. Eu rad greu. 🙂
Conte, @berenger e un basist ordinar, prezenta lui pe acest blog la aceasta postare e un semn clar.
Eu sper ca totusi, dupa ultimele semne, CCR sa se spele pe maini ca Pilat din Pont si sa lase Parlamentului decizia repetarii referendumului fara cvorum, dupa ultimele cifre ale INS si recensamantului, caz in care Crin nu se va mai retrage. O fi stiind el ceva.
Crin Antonescu e uneori mai demn si mai capabil chiar decat ne asteptam noi, simpatizantii lui. Eu asa am vazut. Nu are nici un rost sa-i inventam circumstante atenuante pentru o eventuala contrazicere de sine. Nu are nevoie de ele si nu se va contrazice. Si-a intarit angajamentul la mare miting de la Romexpo, cand stia si de cvorum, si de boicot. Sigur, e din nou nedrept, ca unii de-abia asteapta sa ramana el cu onoarea, iar ei cu puterea. Si el ne cere din nou rabdare si incredere in institutii, chiar daca… Asa a fost si in 2009. Ne e dat sa rabdam cam multe pana il avem presedinte.
Prima greșeală majoră a lui Crin Antonescu!Nu poți ca în toiul luptei sa ai scrupule morale și intelectuale.Adică,în linia întîi a batăliei tu să zici că nu mai trag în dușman și pleci acasă.Este un npnsens al luptei mai ales că „dușmanul” este un militar capabil să utilizeze cele mai mari mârșăvii pentru a câștiga.Băsescu nu luptă cu armele democrației ci cu cele militare unde ne este loc de subtilități intelectuale sau morale;el știe că trebuie să câștige prin orice mijloace.Ceea ce mă deranjează este ipocrizia intelectualilor pro-și antibăSSecu referitoare la morala politică.TOÅ¢I vor ca Crin să plece acasă,că așa a zis și așa este moral.Păi asta este o pierdere ireparabilă pentru societatea românească,pentru istorie și pentru viitor.Iar Crin dacă va pleca înseamnă că nu a înțeles nimic din logica luptei și nici măcar din logica istoriei.Fiindcă,vai,istoria se scrie de învingători.Așa că trebuie făcut totul ca dl.Antonescu să rămână în politică.Eu,dacă îl întâlnesc,am să-i dau două palme,apoi am să-l iert dacă va continua lupta.NU are dreptul să nu continue!El NU mai este un om cu slăbiciunile lui,el trebuie să fie luptătorul care se sacrifică pentru alții PE CÂMPUL DE LUPTÄ‚.Vă rog să încetați cu apelul ăsta ridicol la o morală.Sunt mai multe feluri de morală și de onestitate;iar morala luptei este să te lupți până la victoria finală.Rugați-vă ca dl.Antonescu să continue lupta,nu-l mai sâcîiți cu inepții morale intelectuale.
daca crin va demisiona, atunci „žRomânii vor spune, pe bună dreptate: iată, Doamne ajută, a apărut și în România un politician de vârf care să dovedească onoare, cuvânt, care să răspundă cu demnitate și chiar cu o anume noblețe gestului de incalificabilă lășitate și lipsă de patriotism al președintelui Băsescu de a boicota referendumul și de a se întoarce la Cotroceni.” absolut corect
iar daca nu va demisiona, ce vor spune romanii despre crin? ca inca un politician de varf dovedeste ca nu are onoare, cuvant, demnitate sau noblete
Este alegerea dansului, insa asa cum l’am perceput nu am nici un motiv sa cred ca nu se va tine de cuvant. Decizia sa nu cred sa survina din calcule de imagine,ci pur si simplu pentru ca onoarea este o valoare in care crede. Asta e perceptia mea.
Despre retragerea „definitiva” nu stiu, ce am inteles a fost faptul ca dansul nu poate ramane in politica atat timp cat Basescu se intoarce la Cotroceni legitimat de votul popular. Din motive lesne de inteles.
In mod normal pariul respectiv a fost cu sine insusi in conditiile de la data declaratiei(fara cvorum, fara boicot). Ulterior a mers all-in.
Crin a spus extrem de clar, cu cateva zile inainte de referendum, ca acea promisiune era valabila DOAR DACA ar fi invalidat votul din 29. N-avea de unde sti Crin la vremea cand a facut acea promisiune( adica pe 6 iulie, daca am inteles bine) 2 lucruri esentiale:
1. ca va urma schimbarea legii referendumului, la presiunile UE si nu numai, care sa se concretizeze prin admiterea cvorumului de 50%+1 din numarul celor inscrisi pe liste.
2. ca securistul de la Anvers va cere cu mult tupeu, desigur nedemocratic, BOICOTAEA alegerilor in speranta ca astfel va fi invalidat referendumul…Asta dupa ce el si pedeleprele sale au facut acel tapaj fantastic la Bruxelles tocmai pentru cvorum!!!
Chiar si asa, in conditiile descrise mai sus, referendumul a fost la un pas de a fi validat. Eu unul inca mai sper la corectarea cifrei de alegatori din listele electorale, in sensul reducerii de la 18,3 milioane la 16,5 milioane, cifra care exprima mult mai bine realitatea. Eu inca mai sper ca CCR va VALIDA referendumul, mai ales daca se va tine cont de faptul ca tocmai ba-secu a trisat, jucand murdar, nedemoceratic invitand lumea sa boicoteze votarea!
Refuz sa cred faptul ca vom asista la demisia lui Crin din politica. Duminica USL n-a pierdut nimic, a demonstrat ca poate aduce 7,5 milioane de oameni care sa zica pa! lui ba-secu. Daca se rezolva chestiunea cu pragul electoral acum totul era incheiat iar ba-secu era istorie. Meciul inca nu s-a incheiat, sa vedem ce zic arbitrii de la CCR, un bob zabava!
Asta ar fii cea mai mare greseala pe care am putea so o facem.
De ce mereu numai astia bunii trebuie sa fie sacrificati ???
Adica Betivu sa fure , minat si insele la liber ( mai nou cred ca nu mai este nici in toate facultatile mentale ) pentru ca nu-i asa lui ii este PERMIS orice.
Sa faca numai ce vrea el.. Pai scopul lui asta este … sa calce pe cadavre..
Asta este „” taria „” PDL. Toti neghiobii , toate slugile lui Basescu au facut cu violenta chiar ZID in jurul lui.
Pe CRIN sa-l lasam de izbeliste..
Mai nou si excrocul de Blejnar … se da mare victima a lui PONTA .
Nu conteaza si la el… ca a furat de a rupt , EL este amentintat…
Poate singurul punct de vedere cu care pot fii de acord cu CRIN .. este ca NU merita acest popor sa fie salvat,
SUNTEM UN POPOR CU SUFLET DE SLUGA … cu cat Matrozul va ULRA mai tare , cu atat NOI vom tremura si pupa condurul SULTANULUI , a nevestei , amantei si agramatelor fetite.
Si ne bucuram ca NE OBLIGA sa nu ne mai uitam la TV decat la posturile recomadate de EL.
A incalecat justitia , a bagat oameni la puscarie oameni pe probe indirecte , a facut circ la UE , ne-a facut ZOMBIE … si noi ne punem problema sa fim CINSITITI.
RAMANETI CU EL CA IL MERITATI….
Draga Adriana,
M-a impresionat mesajul tau. El exprima o exasperare in fata nedreptatii pe care o resimtim multi. Nu vreau sa cred ca dupa comentariul meu de azi ma introduci la categoria „Ramaneti cu el ca il meritati”. Ceea ce am incercat eu sa fac este propunerea unei solutii pe care o cred si corecta si buna.
Asa e. Si isi va retrage si CTP epitetul de „fanfaron,” pe care i l-a dat, cred, doar pe baza cuvintelor lui Ponta, fara ca Antonescu sa fi prezentat inca o decizie dupa referendum. Pe mine nu m-ar surprinde ca liberalul sa fi avut tot timpul in vedere sa faca asta, doar ca asteapta finalizarea oficiala. Iar indoielile iscate de Ponta in opinia publica privitor la urmatorul gest al lui Antonescu, odata spulberate, nu vor face decat sa sporeasca impresia buna despre Antonescu in societate. Vor fi o mirare si o admiratie de milioane, fiindca intr-adevar n-am mai avut o asemenea consecventa in politica de mult. Va fi ceva cu efect de catharsis, un nou inceput.
Dar sa vedem, sa vedem… Am fost atat de multi si ne trezim pusi la colt de straini, admonestati ca niste copii, de parca mergand la referendum si votand ne-am facut inviorarea de dimineata sau ne-am jucat…”Gata, v-ati jucat destul. La treaba, urmeaza lucruri serioase!” Nedrept.
Conte, de data aceasta nu suntem de acord. Iesirea lui Crin Antonescu din viata politica ar fi o lovitura mortala data USL. PNL poate ca mai are oameni care sa ii asigure supravietuirea politica, pentru ca doar despre asta ar mai putea fi vorba. USL nu au cum si nici de unde sa inventeze un alt candidat pentru presedintie in urmatorii doi ani. Pur si simplu nu exista. Ca atare, USL ar trebui sa se destrame dupa acest eveniment.
Mai mult, nu poate exista nici un fel de societate civila in Romania. Motivul este insasi referendumul, unde cei mai multi reprezentanti ai acestei societati au inteles sa suga condurii lui base in loc sa-si exercite civismul.
Parerea ta este impartasita de multi dar, imi pare rau, eu am niste fixuri cu onoarea.
Cat despre lovitura mortala data USL, nici vorba. Tariceanu ar putea prelua foarte bine conducerea, in vreme ce Antonescu ar ramane prezent, activ, dar dintr-o alta pozitie. USL nu se va destrama atata vreme cat Basescu e la Cotroceni.
Cat despre alt candidat pentru presedinte, cu sanse reale (desi eu l-as prefera pe Antonescu, evident) el exista si are chiar procente mai mari: Oprescu.
L-as vota si eu pe Oprescu, dar nu cred ca va putea scapa de backlash-ul „primarului de Bucuresti care se vrea la Cotroceni”. Destinul politic al lui Oprescu nu ar trebui sa urce mai sus de aici. Sper ca si el, si oamenii in jurul lui sa fi inteles asta.
Cit despre Tariceanu, nu e deloc indragostit de PSD. Ar prefera un PNL pe cont propriu.
Daca Tariceanu vrea ca PNL sa fie independent cata vreme Basexu e presedinte, atunci, sorry, e un mizerabil tradator basist. La cum il cunosc, ca pe un om respectabil si ca pe un antibasist calit in lupta, nu cred ca va scoate PNL din USL. Daca insa o va face, ma inscriu in secunda doi in PSD, si ca mine vor fi multi liberali.
Sper totusi sa nu ajungem pana acolo, si basexu s-o ia pe urmele odraslei agentului Dionis Patapowicz