Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Acum o lună, pe 6 aprilie 2012, am scris comentariul intitulat „O moțiune cât o revoluție”. Citez un fragment:

” Inițial, mărturisesc, nu am dat acestui demers (moțiunea de cenzură, n.a.) o prea mare atenție. Au venit însă declarațiile panicate de ieri ale lui MRU și Kelemen Hunor care m-au determinat să ridic „riscul de țară” al acestei moțiuni.

Mi-am zis așa: dacă domnul MRU simte nevoia să ne indese pe gât două gogonate într-o singură declarație, cea cu „semianarhia instituțională” și cea cu „guvernul abia instalat care merge foarte bine”, înseamnă că e groasă; înseamnă că posibilul a devenit probabil și că acest guvern de erzațuri chiar se află în mare pericol de a fi debarcat.

Și m-am mai întrebat: oare fără motive temeinice Kelemen Hunor declară că are „o oarecare emoție cu această moțiune”? Oare întâmplător încheie, în stil de Pythia Transilvană, proorocind că dacă moțiunea va trece atunci „coaliția a luat sfârșit”?

[„¦]

Avem într-adevăr de a face cu o moțiune de cenzură cât o revoluție. Dacă trece, vom asista la o dezagregare spectaculoasă a răului cel mare și la alegeri cât de cât corecte”.

Trei săptămâni mai târziu, pe 26 aprilie 2012, cu doar câteva zile înainte de votarea moțiunii, în textul intitulat „Traian Băsescu și moțiunea de cenzură”, afirmam următoarele:

„Mie mi se pare limpede că Traian Băsescu nici nu mai crede în MRU, nici nu-l mai susține cu adevărat. L-a lansat la apă suflându-i neptunian în pânze iar acum, când barca acestuia pare a intra în derivă sub efectul curenților turbionari ai moțiunii de cenzură, tace. El, președintele jucător, președintele neinhibat, președintele care, atunci când are ceva de spus, spune, acum stă cuminte si asteaptă. Nu tu apeluri mobilizatoare la respingerea moțiunii, nu tu atacuri amenințătoare la adresa „trădătorilor – migratori”, nu tu apariții în regim de rafală de armă automată la televiziunile ce țin cu țara.

[„¦]

Moțiunea trece, MRU cade, Ponta este desemnat prim – ministru peste un guvern interimar, de administrare a treburilor curente și de organizare a alegerilor. Întrebarea este cât, în următoarele 8 luni, acest nou guvern (și odată cu el USL) s-ar eroda și cât s-ar putea reface, ca procente electorale, un PDL + acoliții intrați in opoziție? „

Privind în urmă la aceste articole constat că evaluările mele s-au confirmat. Ceea ce înseamnă că, de data asta, pe speța asta, maieutica cu care m-am introspectat a dat roade.

Fac tot acest recurs la memorie nu neapărat pentru a-mi flata intuițiile. Simt însă că pista acestor descifrări corecte nu și-a atins capătul și că ar mai fi câteva aspecte importante în sprijinul noii puteri, pe care trebuie să le subliniez.

Unul dintre aceste aspecte este necesitatea ca noii guvernanți să-și preia ministerele doar în urma unor audituri temeinice și documentate de predare – primire. Prima dată am făcut această recomandare imediat dupa victoria moțiunii, pe 30 aprilie 2012, în textul intitulat „Traian Băsescu trece în opoziție”. Am revenit a doua zi, adică ieri dimineață, cu o întreagă postare dedicată acestui imperativ, postare intitulată „Nu preluați guvernarea cu ochii închiși”.

Aseară am avut satisfacția să constat că această recomandare (pe care nu am auzit-o pomenită în zilele de dinainte) a fost preluată în aproape toate talk-show-urile televiziunilor de știri, și nu oricum ci chiar în termenii propuși de mine. Sa se faca audituri. Poate a fost o coincidență, dar poate nu.

Acum am o nouă recomandare: amânarea marilor decizii politice pentru după alegerile parlamentare. Desigur, aplicarea deciziei CC având ca efect returnarea către pensionari a întregii sume reținute netemeinic, sub formă de taxe, din pensii, va trebui făcută neîntârziat. Ea reprezintă nu doar o întoarcere la respectarea fără ezitare a legii dar și un semn că guvernarea autistă și cinică de până acum a fost înlocuită de o guvernare empatică în raport cu cei loviți de măsurile necugetate de austeritate.

Ceea ce ar trebui dat IMEDIAT poporului este ceea ce el a cerut cu prioritate în manifestațiile de stradă și anume ADEVÄ‚RUL (rezultat din auditurile propuse) privind abuzurile vechii puteri și garanții, prin luarea în serios a legii și legalității, că astfel de abuzuri nu se vor mai repeta.

Cred că cea mai mare parte a electoratului va ințelege că gesturi politice decisive, cum ar fi reîntregirea salariilor ciuntite, pentru  a fi durabile și nu de conjunctură, nu acuzabile de mită electorală ori populism, trebuie făcute de o putere legitimată prin votul din noiembrie 2012 și nu de către această putere, totuși provizorie și fără o susținere parlamentară validată, recent, la urne.

Stimați politicieni ai USL, nu gândiți următoarele 6 luni prin prisma lui 12.12.12. Nu cu perspectiva sfârșitului lumii în față trebuie să acționati ci cu temeinicia pregătirii unui nou început în care să aibă puterea a crede și cei care, până ieri, renunțaseră la speranțe.

Contele de Saint GermainEditoriale12.12.12,audit,Basescu,Kelemen Hunor,motiunea de cenzura,MRU,Ponta,Pythia,USLAcum o lună, pe 6 aprilie 2012, am scris comentariul intitulat 'O moțiune cât o revoluție'. Citez un fragment: ' Inițial, mărturisesc, nu am dat acestui demers (moțiunea de cenzură, n.a.) o prea mare atenție. Au venit însă declarațiile panicate de ieri ale lui MRU și Kelemen Hunor care m-au...Blog politic si polemic