Recomandări pentru noua putere
Acum o lună, pe 6 aprilie 2012, am scris comentariul intitulat „O moțiune cât o revoluție”. Citez un fragment:
” Inițial, mărturisesc, nu am dat acestui demers (moțiunea de cenzură, n.a.) o prea mare atenție. Au venit însă declarațiile panicate de ieri ale lui MRU și Kelemen Hunor care m-au determinat să ridic „riscul de țară” al acestei moțiuni.
Mi-am zis așa: dacă domnul MRU simte nevoia să ne indese pe gât două gogonate într-o singură declarație, cea cu „semianarhia instituțională” și cea cu „guvernul abia instalat care merge foarte bine”, înseamnă că e groasă; înseamnă că posibilul a devenit probabil și că acest guvern de erzațuri chiar se află în mare pericol de a fi debarcat.
Și m-am mai întrebat: oare fără motive temeinice Kelemen Hunor declară că are „o oarecare emoție cu această moțiune”? Oare întâmplător încheie, în stil de Pythia Transilvană, proorocind că dacă moțiunea va trece atunci „coaliția a luat sfârșit”?
[„¦]
Avem într-adevăr de a face cu o moțiune de cenzură cât o revoluție. Dacă trece, vom asista la o dezagregare spectaculoasă a răului cel mare și la alegeri cât de cât corecte”.
Trei săptămâni mai târziu, pe 26 aprilie 2012, cu doar câteva zile înainte de votarea moțiunii, în textul intitulat „Traian Băsescu și moțiunea de cenzură”, afirmam următoarele:
„Mie mi se pare limpede că Traian Băsescu nici nu mai crede în MRU, nici nu-l mai susține cu adevărat. L-a lansat la apă suflându-i neptunian în pânze iar acum, când barca acestuia pare a intra în derivă sub efectul curenților turbionari ai moțiunii de cenzură, tace. El, președintele jucător, președintele neinhibat, președintele care, atunci când are ceva de spus, spune, acum stă cuminte si asteaptă. Nu tu apeluri mobilizatoare la respingerea moțiunii, nu tu atacuri amenințătoare la adresa „trădătorilor – migratori”, nu tu apariții în regim de rafală de armă automată la televiziunile ce țin cu țara.
[„¦]
Moțiunea trece, MRU cade, Ponta este desemnat prim – ministru peste un guvern interimar, de administrare a treburilor curente și de organizare a alegerilor. Întrebarea este cât, în următoarele 8 luni, acest nou guvern (și odată cu el USL) s-ar eroda și cât s-ar putea reface, ca procente electorale, un PDL + acoliții intrați in opoziție? „
Privind în urmă la aceste articole constat că evaluările mele s-au confirmat. Ceea ce înseamnă că, de data asta, pe speța asta, maieutica cu care m-am introspectat a dat roade.
Fac tot acest recurs la memorie nu neapărat pentru a-mi flata intuițiile. Simt însă că pista acestor descifrări corecte nu și-a atins capătul și că ar mai fi câteva aspecte importante în sprijinul noii puteri, pe care trebuie să le subliniez.
Unul dintre aceste aspecte este necesitatea ca noii guvernanți să-și preia ministerele doar în urma unor audituri temeinice și documentate de predare – primire. Prima dată am făcut această recomandare imediat dupa victoria moțiunii, pe 30 aprilie 2012, în textul intitulat „Traian Băsescu trece în opoziție”. Am revenit a doua zi, adică ieri dimineață, cu o întreagă postare dedicată acestui imperativ, postare intitulată „Nu preluați guvernarea cu ochii închiși”.
Aseară am avut satisfacția să constat că această recomandare (pe care nu am auzit-o pomenită în zilele de dinainte) a fost preluată în aproape toate talk-show-urile televiziunilor de știri, și nu oricum ci chiar în termenii propuși de mine. Sa se faca audituri. Poate a fost o coincidență, dar poate nu.
Acum am o nouă recomandare: amânarea marilor decizii politice pentru după alegerile parlamentare. Desigur, aplicarea deciziei CC având ca efect returnarea către pensionari a întregii sume reținute netemeinic, sub formă de taxe, din pensii, va trebui făcută neîntârziat. Ea reprezintă nu doar o întoarcere la respectarea fără ezitare a legii dar și un semn că guvernarea autistă și cinică de până acum a fost înlocuită de o guvernare empatică în raport cu cei loviți de măsurile necugetate de austeritate.
Ceea ce ar trebui dat IMEDIAT poporului este ceea ce el a cerut cu prioritate în manifestațiile de stradă și anume ADEVÄ‚RUL (rezultat din auditurile propuse) privind abuzurile vechii puteri și garanții, prin luarea în serios a legii și legalității, că astfel de abuzuri nu se vor mai repeta.
Cred că cea mai mare parte a electoratului va ințelege că gesturi politice decisive, cum ar fi reîntregirea salariilor ciuntite, pentru a fi durabile și nu de conjunctură, nu acuzabile de mită electorală ori populism, trebuie făcute de o putere legitimată prin votul din noiembrie 2012 și nu de către această putere, totuși provizorie și fără o susținere parlamentară validată, recent, la urne.
Stimați politicieni ai USL, nu gândiți următoarele 6 luni prin prisma lui 12.12.12. Nu cu perspectiva sfârșitului lumii în față trebuie să acționati ci cu temeinicia pregătirii unui nou început în care să aibă puterea a crede și cei care, până ieri, renunțaseră la speranțe.
https://www.conteledesaintgermain.ro/recomandari-pentru-noua-putere/02-05-2012Editoriale12.12.12,audit,Basescu,Kelemen Hunor,motiunea de cenzura,MRU,Ponta,Pythia,USLAcum o lună, pe 6 aprilie 2012, am scris comentariul intitulat 'O moțiune cât o revoluție'. Citez un fragment: ' Inițial, mărturisesc, nu am dat acestui demers (moțiunea de cenzură, n.a.) o prea mare atenție. Au venit însă declarațiile panicate de ieri ale lui MRU și Kelemen Hunor care m-au...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
21.12.12 daca esti Contele stii
Da, Aurora, stiu! Si tu stii ca eu stiu!
Ma bag so io in vorba, ca vad ca va plictisiti… Cand comunistii au luat puterea in 45-48, ce audituri au facut? Aud… sau n-aud? Au ras tot si au luat-o de la zero… cu ministri diletanti dar devotati. Acum, cand s-a furat la stilul asta, cu basculanta, cu cisterna, cu trenul, cu vaporul, cu cecuri cu nenumarate zerouri fara acoperire, cu imprumuturi de miliarde intrate pe o parte si iesite pe partea cealalta… ma scuzati… dar orice audit, orice socoteala, orice bilant, e inutil… e o frectie la un picior de portelan! O debandada totala, intentionata, organizata, planificata, timp de ani si ani, nu poate fi reveleta si relevata de azi pe maine… e o chestie de ani si ani… asa ca, va rog important, scoateti-va din cap chestia asta cu auditul, de genul asta dau – asta primesc! E imposibil!… Daca vreti sa ma credeti! Solutia e aia de acum 60 de ani… Rasi, tunsi si frezati! hehehe! Gm.
E prea devreme sa vorbim de „noua putere”. Raspunzandu-i lui @luc, cine DESEMNEAZA primul ministru si cine NUMESTE sefii serviciilor are puterea, nu cine a reusit sa injghebeze prin transfugi o majoritate fragila. E clar ca actuala schimbare foloseste intereselor pe termen mediu si lung ale PDL, partidul se prabusea in sondaje, la fel si tanarul si scanteietorul fost prim ministru, MRU. Traian Basescu chiar nu a avut alternativa, nu ca i s-a trezit neuronul democrat.
Nu prea ai cum sa pui in aplicare program de guvernare fara mandat clar de la alegatori. Insa Ponta are de luat decizii dure in perioada care urmeaza, cresterea salariilor si renegocierea cu FMI-ul fiind unele din ele, nu poate doar face pluta pe spate. Nu numai alegatorii stau cu ochii pe ei, dar si cercurile financiare si comunitatea internationala. O raspundere grea, insa are destule calibre in echipa, nu prea au mai fost atatia finantisti pe lange un prim ministru de multisor.
Pana si guvernul „demo” tot include figuri compormise, gen Alistar si Nica. Nica nu numai ca este patat la integritate, dar sunt dubii serioase asupra capacitatii lui, vezi episodul cu „autocarele” din faimosul sau mandat de ministru de interne. Dobritoiu este si el un semn de intrebare, dar sa zicem ca a fost bifat de Unchiul SAM, ca de aia s-a dus Ponta la Washington. Ca sa-I raspund lui @luc, Nica este un mare pas inapoi fata de Mustea (si doar stii ca nu-l iubesc), insa Campeanu este un mare pas inapinte fata de Boghicevici. Acum cu placutul, de gustibus et de coloribus, nu mai elaborez !
Tin sa-ti reamintesc ca Romania nu este o republica prezidentiala, nici macar una semiprezidentiala cum in mod gresit se exprima unii. Conform Constitutiei suntem o REPUBLICA PARLAMENTARA, dar presedintele este ales de popor si nu de Parlament si detine o seama de atributii, nefiind doar reprezentantul tarii peste hotare. Sunt in total dezacord cu tine atunci cand afirmi ca cel care desemneaza presedintele si numeste sefii serviciilor secrete detine PUTEREA. In mod normal, desemnarea premierului de catre presedinte mi se pare echivalenta LEGALIZARII unui act in fata notarului. In fond ce face presedintele? Ia act de faptul ca exista o anumita majoritate si il desemneaza pe cel dorit de acea majoritate. Exact cum s-a intamplat si pe 26 aprilie, cand Ponta a fost desemnat premier. Exact cum NU s-a intamplat pe 13 octombrie 2009, cand ba-secu a incalcat grav Constitutia si nu l-a numit pe Klaus Johanis (reprezentantul unei majoritati de 65%!!!). Intelegi cum sta treaba?
Spui ca actuala schimbare ,,foloseste” pedelerelor ,,pe termen mediu si lung”. In viziunea ta 6 luni inseamna termen mediu???(banuiesc ca acolo bateai, la alegerile parlamentare din noiembrie). Tu chiar crezi ca noul guvern va duce la cresterea in sondaje a pedelerelor? Eu cred ca dimpotriva, stai sa vezi! Crezi ca un individ gaunos si fudul ca MRU ar putea reveni in viata politica??? Tot n-ai inteles ca MRU a fost o banala marioneta basesciana care si-a cam mancat malaiul? L-ai vazut cat de penibil a fost sarmanul ieri cand si-a spus ,,ultimul cuvant”, adica am asistat la cantecul lebedei?
Spui ca Ponta va avea o grea raspundere (de acord cu tine!), dar spre norocul lui ,,are destule calibre in echipa”. Fii amabil, ce inseamna ,,calibre”? La ce te gandeai? Eu sper ca ai vrut sa spui oameni de calibru…
De ce consideri ca Victor Alistar ar fi o ,,figura compormisa”? Eu unul il apreciez foarte mult pe Alistar, este un tip tanar, inteligent, curajos, cu mult caracter. Sunt putini oameni cu asemenea calitati, fapt ce a dus la abuzul comis de ANI imptriva lui. Este doar una din multele victime ale regimului basist, o victima al unui abuz ticalos. La fel cum a fost abuzul facut de ANI altui ministru, Mircea Diaconu. Astept un raspuns argumentat!
Poti sa-mi spui si mie de ce Nica ar fi ,,patat la integritate”? Ma consider un tip informat, urmaresc cu mult interes viata politica de peste 22 de ani, dar nu-mi aduc aminte ca Nica sa fi avut probleme de integritate!
De ce crezi ca generalul Dobritoiu ,,este si el un semn de intrebare”? La ce te referi? Ieri auzeam si eu unele barfe, lansate probabil de pedelepre si propaganda lor ticaloasa, ca Dobritoiu ar fi cumparat de la stat o casa la un pret subevaluat si ca ar fi revandut-o peste 1 an. Eu unul am incredere in el, astept sa vad ,,semnul de intebare”!
Esti intr-o mare eroare cand spui ca ,,Nica este un mare pas inapoi fata de Mustea”. Pot sa inteleg faptul ca nu-l ai la inima pe Nica, ca ai o impresie execrabila despre el, dar este revoltator sa-l compari pe Nica cu un neica-nimeni precum acest Mustea, cunoscut ca fiind doar fiul lui tac-su si detinator al unui Porsche la 30 de ani! Daca ar trebui sa-l compari pe Mustea nu o poti face decat cu unul care joaca in aceeasi liga cu el, nu? Iti dau eu un exemplu: ,,finantistul” Dragoi, si el cunoscut ca fiul lui tata(mare prieten al jocului de table pe Coasta de Azur, cu mafiotul vindeanu!) si posesor al unei masini de lux. Greseala ta se propaga si atunci cand compari o distinsa doamna Campeanu cu o pitzipoanca din Arad precum Boghicevici, adica un fel de Traian Igas in furou. M-ai inteles?
N-as incheia fara sa-ti spun ca INTOTDEAUNA te votez pozitiv si am facut-o si de data asta, dupa cum vezi. Iti apreciez combativitatea cu cuibul de portocalii ce si-au facut salas pe acest blog si cu care intri neobosit in contradictii. Nu stiu de ce intri in dialog cu jeguri portocalii ca acest @luc, este problema ta si doar a ta.
@Hendrix, s-o luam pe bucatele:
Probabil ai dreptate cu rolul constitutional al presedintelui, insa VolDeMort e inca la butoane, iar regulile sunt inca ale lui. Pentru o vreme !
Da, continuarea guvernarii MRU ar fi dus la o prabusire si mai spectaculoasa a PDL si la alinierea procentelor MRU la cele ale partidului, sunt convins de asta. In plus, nu aveau bani de cresterea pensiilor si salariilor SI de mituirea alegatorilor/politicienilor, deci problem. Asa o sa fie stabili sau chiar vor creste putin, dar nu cred ca mai poate si intoarsa situatia. Insa acest govern al lui Ponta déjà salveaza de spoliere banii contribuabililor, e de apreciat.
Sincer pozitia lui Alistar mi se pare o facatura. Nu exista o societate civila, cred ca este o recompensare a unor servicii din trecut, a caror substanta imi scapa. Sunt hartuiti oameni nevinovati, alegeri au fost fraudate, sincer nu am vazut ONG-uri care sa zbiere im strada pentru asta. Pana si Alina Mungiu Pippidi i-a carat lui Basescu mai multi pumni decat Alistar, trist „¦ Iar societatea civila de aia e civila, ca e apolitica, sa nu reeditam aberatiile pdl cu societate civila „de calitate”, „de dreapta”.
Nica a fost combinat cu destule scandaluri in timpul mandatului sau la telecomunicatii. Iar presatatia sa ministru de interne a fost jalnica, a incredintat lui Vanghelie inregistrari de la doi si un sfert si dat apa la moara lui Traian Basescu. Baietii astia doi, ca societate civila si ministru de interne, ar fi trebuit sa se lupte sa fie alegeri corecte. Au dat-o in bara la greu.
Dobritoiu are ceva la dosar, cred ca se putea unul mai curat si mai competent. Sunt dosare grele pe rol, gen dotarea aviatiei F16 si nu numai:
http://rumaniamilitary.wordpress.com/tag/aerostar-bacau-mig-21-croatia/
Trebuie in acest minister cheie un tip beton, Marele Traian are o mare relatie de maxima tovarasie cu ministrii de externe si cei ai apararii (Diaconescu, Ungureanu, Oprea, Melescanu), ma indoi ca Dobritoiu se potriveste.
La capitolul calibre mari sunt Georgescu, Marga, Orban, Rus si Campeanu. Oameni de nadejde sunt Chitoiu, Silaghi, Plumb si Hellvig. Restul, nu stiu. Sunt pitoresti dar nu fara rost Isar si Corina Dumitrescu, au avut simtul umorului sa puna e decanul lui Nuti sef la invatamant! Si oricum, femeia aia nu ar fi trebuit sa aiba greseli de ortografie in cv, dracului, nu e piticul prono pe blog!
Arafat ramane un tip vertical, a demolat mica magarie a lui CTP legata de Cepoi cum ca el „l-ar fi sapat” in ianuarie. Sunt plin de scarba fata de nevricalele lui Voiculescu si fata de afirmatiile docte ale lui Adrian Nastase. Sa-si vada dracului de dosare, simpla lui punere in legatura cu acest guvern ii trage in jos, a facut destule la viata lui, nu il uraste lumea chiar degeaba.
Si pentru deliciul tau:
http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/04/26/vedeti-ceva-diferente/
@piticul Apreciez faptul ca ai vazut ce ti-am scris ieri si ai facut efortul sa-mi raspunzi. Am citit cu atentie raspunsul tau dar pe ansamblu nu m-a convins. Iti respect punctul de vedere dar da-mi voie sa nu fiu de acord cu el. Despre Alistar spui ca acum ar fi fost recompensat pentru niste ,,servicii din trecut”, dar tu nu stii care ar fi alea! Despre Nica spui ca ,,a fost combinat cu destule scandaluri” dar nu amintesti nici macar unul din acelea multe! Il acuzi pe Nica ca in 2009, cat timp era la interne, i-ar fi dat nu stiu ce inregistrari lui Van Ghelie. Aici ar fi ceva, imi aduc aminte si eu ceva destul de vag, dar mie imi miroase si acum a facatura portocalie de presa, intelegi? Si cred ca erau mai mult ,,vorbe” decat fapte, oare ma insel?
In continuare vad ca il acuzi pe generalul Dobritoiu ca ,,are ceva la dosar”. Vorbesti serios? Pai daca o luam asa, poti sa spui despre oricine ca ,,are ceva la dosar”, fara sa vii si cu argumente. Mie cel putin mi se pare o maniera securistica de a acuza pe cineva in acest mod ALUZIV, care apeleaza la INSINUARI mizerabile, un fel de a spune ,,lasa, ca stim NOI!”. Concluzia ta la Dobritoiu m-a lasat masca:,,cred ca se putea unul mai curat si mai competent”. Uite ce e, inainte de a trage o asemenea concluzie ar fi bine sa nu te bazezi doar pe niste biete supozitii, barfe, shushanele sau aluzii, ci pe FAPTE! Un om care se respecta niciodata nu-si va permite sa arunce cu rahat in altcineva fara a avea probe in acest sens. Tu te respecti? Eu sper ca da.
In final pot sa-ti spun ca mi-a placut al doilea link, cel legat de asemanarile dintre regimul comunist al lui ceasca si cel al securistului de la Anvers. Stiam de poza respectiva, o vazusem pe net in urma cu vreo 2 saptamani. O zi buna!
„UNPR și PSD au semnat un protocol pentru susținerea Guvernului USL”
…nu cu mult timp in urma unpr-ul era catalogat de psd ca o gasca de tradatori oportunisti… nu mai e vorba de un nume sau doua de oameni onesti care au realizat „la timp” , in al 12-lea ceas ca nu se mai regasesc intr-un partid, sau care au evadat dintr-un partid… e vorba de o intreaga grupare politica…
Conte, iti dau cuvantul meu de onoare ca nu-mi doresc sa vina vremea sa spun: „v-am spus eu”
Mare supriza ! Era destul de limpede, meciul continua…
@piticul
Eu deocamdata doar constat anumite, hai sa le numim glisaje. Nu am ce sa comentez mai pe larg, legat de programul de guvernare, de obiective si realizari pentru ca inca nici nu a fost investit noul guvern in Parlament, deci este total prematur; cu toate acestea cred ca esti de acord ca nu trebuie sa fii un geniu politic sau un mare analist ca sa realizezi ca cele mai mari greseli pe care le poate face un nou guvern este sa repete exact aceleasi actiuni, atitudini, masuri de care i-au acuzat pe fosti si pana in prezent au fost doua majore. Una este semnarea acordului cu UNPR si a doua este declaratia lui Voiculescu, per ansamblu, legata de programul de guvernare, declaratie de care Ponta ar fi trebuit sa se dezica in mod public, ca sa aiba credibilitate cand spune ca guvernul va fi condus doar de la palatul victoria. Voiculescu chiar daca este un membru de vaza (retine ma abtin sa comentez ceva legat de persoana lui Voiculescu) al USL nu are caderea sa faca afirmatii transante legate de programul de guvernare. Singurul in mmasura sa le faca este Ponta sau purtatorul de cuvant al guvernului.
Am fost si eu de acord cu tine in privinta auditului ce trebuie facut la fiecare minister in parte, trebuie stabilita fara echivoc situatia reala in tara. M-am pronuntat destul de transant si pe alte aspecte ce tin mai degraba de anchetarea celor care au fraudat bani publici, care au creat reletele clientelare pedeleprelor si care au abuzat de functiile lor politice in administratie, asa ca n-am sa mai revin. N-ar fi vorba de nicio vanatoare de vrajitoare, n-ar fi o vendeta politica nedreapta impotriva unor oameni nevinovati, ar insemna doar o SALUBRIZARE a spatiului public, o reala deparazitare dupa jaful de proportii al pedeleprelor. Oamenii trebuie sa stie JAFUL PEDELEPRELOR, trebuie sa stie cum s-au cheltuit miliarde de euro pe ,,investitii” de toata jena menite sa aiba un singur scop: banii publici sa ajunga prin intermediul firmelor ,,castigatoare” inapoi la partidul portocaliu!
Nu pot fi de acord cu tine in ceea ce priveste ,,gesturi politice decisive, cum ar fi reîntregirea salariilor ciuntite”. Daca tu consideri ca asemenea decizii ar trebui luate abia dupa noiembrie 2012 de noua ,,putere legitimată” cred ca esti in eroare! Banii bugetarilor au fost ciuntiti nu doar pentru 6 luni din 2010, iata ca se implinesc 2 ani. Tu propui ca peste 1 milion de oameni sa astepte pana dupa noiembrie 2012!?!?!? Pensiile mai mari de 740 lei au fost impozitate ilegal din ianuarie 2011 incoace si tu propui sa mai astepte pana dupa noiembrie 2012?!?!?!
Singura problema a guvernului Ponta nu este daca sa dea acesti bani, ci aceea a gasirii sursei de finantare! Nu crezi, draga CSG, ca simplul fapt ca mafiotzii portocalii nefiind conectati la conducta banilor publici de aici inainte, asta va insemna sume enorme ce vor putea fi redirectionate? Nu crezi ca viitoare ,,investitii” gen telegondole, patinoare, bazine de inot, parcuri in sate etc. etc. cu dedicatie portocalie daca se vor anula vor insemna un respiro pentru buget?
Gesturi politice decisive care ar trebui amanate dupa noiembrie 2012? In plan economic ar tebui sa fie doar scaderea CAS-ului cu 5% si revenirea TVA la 19%. In plan politic un singur lucru, suspendarea lui ba-secu si trimiterea lui catre popor, caci tot ii place lui expresia asta! Cred ca ar fi o eroare consumarea de energii inutile acum in directia asta. Dar daca ba-secu o cauta cu lumanarea, de ce nu?