Prezidentialele în cifre, văzute din Canada
(Aceasta este o scrisoare care face parte dintr-un serial. Pentru a parcurge în ordinea cuvenită episoadele, trebuie să începeți prin a citi postarea: „În dialog cu diaspora„)
(De la Excelsior către CdSG)
Draga conte, interesant articolul, interesant titlul.
Inainte de-a emite cateva pareri personale legate de articol(subliniez, pareri personale, care pot, sau nu, sa reflecte parerea altora, dar nu ma erijez in detinatorul adevarului absolut) as vrea sa mentionez niste cifre, ca baza de argumentatie pentru anumite idei. Cifrele ar arata cam asa (evident le-am cautat prin diverse arhive):
Populatia in tara (2010): 21.959.278
Voturi exprimate in tara: 10.474.537
Voturi anulate in tara: 137.615 (1.31%)
Prezentare la vot pe ansamblu: 58%
Optiuni in tara: Basescu „“ 5.161.237 (49.27%) / Geoana „“ 5.175.702 (49.41%)
Diaspora (2010): 4.000.000
Voturi exprimate „“ diaspora: 147.754
Voturi anulate „“ diaspora: 861 (0.58%)
Prezentare la vot pe ansamblu: 5%
Optiuni diaspora: Basescu „“ 115.831 (78.39%) / Geoana „“ 31.045 (21.01%)
Din studierea cifrelor s-ar putea trage cateva concluzii:
– in primul rand, desi procentual diferenta dintre candidati este mult mai mare in judetul diaspora (chiar e ingenios apelativul), prezenta la vot a fost cam de 11.6 ori mai redusa, deci, tot procentual, participarea diasporei la rezultatul final este nesemnificativa.
– in al doilea rand, numai voturile anulate in tara, ar fi contracarat aproape in totalitate voturile exprimate inafara (si asta tine de educatia exprimarii votului)
– in al treilea rand, in tara optiunile au fost uluitor de apropiate, ceea ce denota fie ca amandoi candidatii au fost la fel de buni, fie ca amandoi candidatii au fost la fel de rai”¦ dezvoltand ideea asta, ajungem la concluzia ca nu avea mare importanta cine iesea castigator, in conditiile date”¦ daca amandoi ar fi fost la fel de buni, diferenta intre ce ar fi facut bun, ar fi fost neglijabila”¦ daca amandoi ar fi fost la fel de rai, diferenta intre rele, ar fi fost deasemenea neglijabila”¦ca atare, desi este perfect adevarat si sunt perfect de acord, cu ideea ca sub Basescu tara este in pragul dezastrului, nu am nici un motiv sa cred ca sub Geoana ar fi fost altfel”¦
Din cate stiu, in tara o mare parte a votantilor nu s-au prezentat la urne ca masura de protest, sau ca urmare a confuziei, sau ca urmare a convingerii ca nici unul din candidati nu prezenta incredere.
In diaspora au fost doua categorii, cei care s-au prezentat si cei care nu s-au prezentat la vot. Majoritari fiind, cei care nu s-a prezentat la vot, au admis necunoasterea situatiei reale si dreptul celor din tara sa aleaga.
Din a doua categorie (minoritara, constituita din cei prezenti totusi la vot), parerea mea personala este ca au facut parte acei asa numiti „euronavetisti” (majoritari in Spania si Italia) si care de fapt nu sunt plecati definitiv si care vor sau spera ca la un moment dat sa se intoarca in tara, dupa ce agonisesc cat cred ei de cuviinta ca e necesar, sa se poata umfla in pene, odata reveniti in tara.
Din cei care s-au prezentat la urne si l-au votat pe Basescu, fara a fi euronavetisti, cei mai multi au facut-o cu convingerea ca fac un bine, ei fiind plecati in urma mineriadelor, a evenimentelor din Piata Universitatii, sau a celor de la Targu-Mures etc. dar inca odata numarul lor este total nesemnificativ in tabloul general.
Ideea ca diaspora a decis viitorul Romaniei, nu mi se pare fondata. A fost doar faptul ca majoritatea celor aflati inafara tarii se afla spre vest, fusul orar a facut ca rezultatul votarii lor sa fie comunicat ultimul.
Daca rezultatul in judetul Arad, de exemplu ar fi fost comunicat ultimul, aradenii ar fi fost acuma „acuzati” ca au decis viitorul Romaniei. Daca cele 137.615 de voturi din tara, nu ar fi fost anulate si toate ar fi fost anti-Basescu, in Romania ar fi fost presedinte Geoana.
Concluzia este ca „vinovata” de situatia actuala, a fost tocmai situatia de atunci, care nu a prezentat electoratului roman, o solutie de incredere. Aceeasi situatie care, din pacate, se perpetueaza din „™89 incoace. Si sincer recunosc, eu dinafara, nu am incredere in Alianta nou formata.
In rest, absolut de acord cu celelalte pareri exprimate in articol, referitoare la anumiti „reprezentanti” ai diasporei, care oricum nu au creat democratii, ci doar beneficiaza de ele, deci meritul lor este nul.
Totusi, daca asta poate reprezenta o consolare, te asigur ca acel AVATARIO, este un caz mai izolat decat crezi. Chiar daca acea generatie de AVATARIO, cum o numesti, pare ca e numeroasa (prin racnetele emise, prin judecatile gaunoase si acuzele nefondate), adevarata diaspora este alaturi de cei din tara, chiar daca au ales sa traiasca inafara.
Noi toti avem legaturi cu tara”¦ avem parinti, rude, prieteni, amintiri”¦ ne pasa de cei din tara, nu ne place sa fim injurati, nu suntem frustrati, nu vorbim de rau tara sau pe romani, din contra”¦ suntem apreciati si romanii sunt bine vazuti aici”¦ nu am fi asa daca am vorbi tara, sau oamenii de rau”¦ ne-am fura singuri caciula”¦ nu poti denigra o natie intreaga si sa pretinzi ca esti singurul diferit”¦ ne e dor de tara”¦ ne-am dori sa fie mai bine, ne-am fi dorit sa nu trebuiasca sa plecam”¦ germanul nu pleaca din Germania, francezul nu pleaca din Franta, englezul nu pleaca din Anglia”¦ ne-am fi dorit ca nici romanul sa nu plece din Romania, poate doar in vacante”¦
Si inca ceva. Nu avem reprezentanti politici. Nimeni nu ne reprezinta pe noi. Nu-l recunoastem pe seful PDL-ului, sau al PNL-ului, sau al PSD-ului etc, din diaspora. Astia pentru noi nu exista. Ei se autointituleaza reprezentantii romanilor din diaspora, dar ei sunt NIMENI.
Conte, noi suntem un judet fara prefect.
https://www.conteledesaintgermain.ro/prezidentialele-in-cifre-vazute-din-canada/20-01-2011Musafiri pe blogalegeri prezidentiale,Basescu,Crin Antonescu,diaspora,manipulare,politica romaneasca,propaganda(Aceasta este o scrisoare care face parte dintr-un serial. Pentru a parcurge în ordinea cuvenită episoadele, trebuie să începeți prin a citi postarea: 'În dialog cu diaspora') (De la Excelsior către CdSG) Draga conte, interesant articolul, interesant titlul. Inainte de-a emite cateva pareri personale legate de articol(subliniez, pareri personale, care pot, sau...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Faci un comentariu sau dai un răspuns?