Scorul acestui articol
[Total: 98 voturi. Media: 4.9]

 

Conspectând cu minuțiozitate presa centrală și locală, modul în care aceasta reflectă în ultimele luni prestația președintelui Klaus Iohannis, va fi greu de găsit, dacă nu imposibil, opinii favorabile la adresa domnului președinte. Este o constatare surprinzătoare, știut fiind că principalele forțe politice cresc cu mare grijă în jurul lor cercuri de influență media care să le susțină mai ales în momentele dificile.

Actuala putere, în frunte cu Klaus Iohannis, beneficia de un întreg arsenal de televiziuni, publicații și ziariști de influență, care propagau viziunea ei și vorbeau cu vocea ei. DIGI24, Realitatea TV, B1TV, G4media, spotmedia, ziare.com, republica.ro, Revista 22, Dilema veche, Adevărul, Gândul, România liberă, CTP, Ioana Ene Dogioiu, Dan Tapalagă, Andrei Cornea”¦ și lista poate continua.

La un moment dat solidaritatea în simțiri și gândiri politice a celor mai sus menționați a început să se fisureze. Unii (unele) descopereau tot mai des în premierul Florin Câțu nepricepere, superficialitate, narcisism și o sete maladivă de putere. Critici din ce în ce mai dese și mai grave s-au strecurat la adresa premierului în reduta lor propagandistică.  Despre Iohannis, însă, numai de bine.

Până când, ce să vezi, întoarcerea totală a armelor în privința președintelui. Din providențial omul de la Cotroceni a devenit sac de box.

Nu voi exemplifica acum din numeroasele analize devastatoare la adresa președintelui Iohannis publicate recent de ziariști importanți precum Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu ori Marius Tucă. Poziția lor critică nu surprinde pe nimeni, știut fiind că aceștia au ajuns la un nivel de credibilitate, favorabilitate publică și notorietate care îi obligă să fie obiectivi (în limita subiectivismului fiecăruia în parte).

Mi s-a părut însă interesant și util să selectez câteva fragmente din producțiile recente ale unora dintre propagandiștii de vitrină ai actualei puteri, pentru a le arăta celor mai puțin informați ce schimbare radicală s-a produs în abordarea lor față de Klaus Iohannis, mai ales după scoaterea de la guvernare a USR-PLUS.

Selecția a fost dificilă, pentru că numărul articolelor care îl desființează pe președinte este uriaș. Am limitat căutarea doar la texte publicate în ultima lună și la doar la patru ziariști, supranumiți și trompete ale puterii, recunoscuți pentru partizanatul lor fanatic față de așa zisa guvernare „de dreapta”. Din fiecare reproduc doar două extrase.

Până la un viitor articol vă las pe dumneavoastră să vă delectați și să explicați această schimbare de macaz. O fi trezire la realitate, o fi ordin pe unitate sau, cumva, un semnal că se pune la cale o mătrășire prezidențială?

Orice-ar fi, citiți, analizați și decideți!

Distracție maximă vă doresc!

CTP, 02.10.2021:

„Ne spune dl preÈ™edinte Iohannis că statul a eÈ™uat în misiunea sa de a proteja cetățenii. [„¦] EÈ™ti È™eful statului, aÈ™a se numeÈ™te. Și tu spui că statul a eÈ™uat? Despre tine nu spui nimic? Eu n-aÈ™ fi putut să fiu preÈ™edintele României de 8 ani È™i să spun, în timp ce oamenii mor, „žstatul a eÈ™uat”. Eu, È™eful statului. În loc să spun: „žEu am eÈ™uat. Dacă statul a eÈ™uat, È™i eu am eÈ™uat”. El n-are treabă cu statul”.

 

CTP, 23.09.2021:

„După ce ne-a trimis să ne energizăm jucând golf cu banii de facturi la energie electrică È™i gaz, preÈ™edintele Iohannis arată iar că e preocupat de soarta cetățenilor. D-sa transmite de la New York încurajări È™i netemere. Adică, să nu ne temem de pandemia care duce la cer, de prețurile care urcă s-o ajungă, căci El, părintele națiunii, e cu noi È™i ne apără!

TotuÈ™i, o întrebare ar mai fi de pus: ce anume îl face pe Klaus Iohannis să scoată pe gură aÈ™a ceva, odată cu un scuipat pe Constituție? Să-l împingă în față pe acest barbugiu politic, la fel de păsător de oameni ca È™i El?

Nu văd decât un singur răspuns: până acum, dl preÈ™edinte a mai jucat teatrul, prost, că l-ar interesa È™i alte ființe umane în afara nevestei d-sale; acum, când nu-l mai aÈ™teaptă încă un mandat, nu consideră că mai e cazul. Dlui preÈ™edinte i se rupe-n paiÈ™pe„.

 

Ioana Ene Dogioiu, 02.10.2021:

„Statul a eÈ™uat să-È™i protejeze cetățenii, ne spune dl Iohannis după tragedia de la Constanța. Desigur. Nu numai că nu a salvat oamenii, dar nici morții nu a fost în stare să-i numere corect.  Cine e statul? În primul rand, însuÈ™i preÈ™edintele României, după cum spune chiar Constituția. Un preÈ™edinte care de luni de zile nu are în cap altceva decât să scape de Ludovic Orban. Nici măcar pentru guvernarea sa lamentabilă, ci pentru că l-a călcat pe coadă. Atât.”

 

Ioana Ene Dogioiu, 14.09.2021:

„Dl Iohannis se îndreaptă spre un final lipsit de glorie al mandatelor prezidențiale. Ceea ce ar însemna să constate în 2024 că, după 10 ani, nu lasă în urmă nicio reformă solidă. Nu cred că dl Iohannis a fost vreodată rău intenționat. [„¦]. Ansamblul e însă un dezastru.

Unde a greșit și greșește dl Iohannis?

1.Dl Iohannis nu are È™i nu a avut niciodată o echipă solidă în spatele domniei sale.  Criteriul pentru care par a fi fost aleÈ™i consilierii săi este să deranjeze cât mai puțin, mai ales cu idei proprii, nesolicitate È™i să nu pară niciodată mai pricepuți decât È™eful.

2.Comoditatea combinată cu egoism. Dl Iohannis nu s-a întrebuințat niciodată foarte mult. Cea mai mare grijă a preÈ™edintelui este să țină mingea cât mai departe de terenul domniei sale. Să fie cât mai puțin deranjat, să fie nevoit la cât mai puține decizii solicitante sau riscante È™i să fie înțeles cât mai rapid, dacă se poate din priviri de subordonați.

3.Inconsecvența în abordarea mandatului. După un mandat È™i jumătate dl Iohannis nu pare să fi decis dacă vrea să fie preÈ™edinte jucător sau unul ultraconstituțional. Mă tem că toți cei care îl acuză pe dl Iohannis de planuri È™i strategii sofisticate izvorâte din analize complexe greÈ™esc major prin supraevaluare. Dl Iohannis nu este vreun strateg fin, este doar un politician complet netalentat, comod È™i egoist care nu a înțeles nici până astăzi ce fel de preÈ™edinte vrea să fie È™i probabil, în oglindă, suspină pentru ghinionul de a fi preÈ™edinte, nu rege.”

 

Dan Tapalagă, 01.10.2021:

„Astăzi, din păcate, statul român a eÈ™uat în misiunea sa fundamentală de a-È™i proteja cetățenii”, a fost reacția preÈ™edintelui Klaus Iohannis după tragedia de la Constanța. O observație corectă, cu precizarea că, potrivit Constituției, preÈ™edintele reprezintă statul român. Altfel spus, orice eÈ™ec al statului reprezintă È™i un eÈ™ec personal al preÈ™edintelui. Klaus Iohannis nu se poate detaÈ™a, totuÈ™i, de statul pe care l-a lăsat de izbeliÈ™te de câteva luni bune împreună cu prim-ministrul, ocupat să se aleagă È™ef la PNL, să scoată USR PLUS de la guvernare È™i să supraviețuiască în funcția de È™ef al Guvernului. Șeful statului nu poate constata de la înălțimea funcției de preÈ™edinte, ca un analist, că statul e praf fără să spună cu această ocazie ceva È™i despre propria lui competență.”

 

Dan Tapalagă, 20.09.2021:

„România relaxată” reprezintă mai mult decât proiecția unei viziuni: este mod de viață, stilul unic, inconfundabil al preÈ™edintelui Klaus Iohannis de a întoarce spatele realității când țara arde. Adversarii lui i-ar spune nesimțire politică, o durere în cot de tot È™i de toate sau indiferență cosmică față de marile probleme.  Nici măcar perspectiva îngrozitoare, de a avea terapia intensivă È™i saloanele de spital pline cu copii, nu l-a determinat să facă împreună cu Guvernul gesturi hotărâte pentru a promova vaccinarea în rândul copiilor peste 12 ani. În liniÈ™tea adâncă a Palatului Cotroceni,  singurele planuri cu adevărat elaborate par a fi următoarele ieÈ™iri cu bicicleta prin oraÈ™, descoperirea de noi trasee montane sau terenuri de golf. Pas cu pas, preÈ™edintele Iohannis se îndreaptă către finalul celui de-al doilea mandat fără să lase în urmă nicio dâră. Cu crosa de golf pe umăr, trece, ca într-o veÈ™nică drumeție, prin istoria acestei țări. Lasă în urma sa o Românie mult prea relaxată pentru a putea pretinde că a condus-o vreodată cu adevărat sau că i-a păsat de soarta ei.”

 

Andrei Cornea, 28.09.2021:

Ceea ce face Iohannis e de neînțeles: întâi a distrus coaliția cu USR-PLUS È™i acum a aplicat o lovitură mortală PNL-ului, silit să aleagă candidatul prezidențial È™i rămas astfel fără voință proprie.”

 

Andrei Cornea, 14.09.2021:

„Întrebat recent ce crede despre criza politică din România, preÈ™edintele Iohannis a răspuns, spre stupefacția poate nu a elvețienilor, dar sigur a românilor, că, practic, criza nu există: „žChestiunea guvernamentală nu este absolut deloc îngrijorătoare. Avem un guvern care merge mai departe”. Evidența e negată, fie în stilul deriziunii, fie în cel al psihiatriei (vorba lui Ludovic Orban), de către cei doi oameni care conduc azi România. Omul (Florin Cîțu, n.a.) e deja un cadavru politic È™i asta o vede o țară întreagă. Iar preÈ™edintele, care l-a încurajat sistematic în aceste săptămâni în acțiunile sale de a elimina USR PLUS din guvern, ce câÈ™tigă? S-a terminat cu „žguvernul meu” È™i cu planurile de modernizare. „žRomânia educată” devine o glumă. Un ultim mandat irosit. Asta È™i-a dorit preÈ™edintele? Pe scurt, poziția actuală a preÈ™edintelui, de susținere fățiÈ™ă a lui Cîțu e irațională È™i, oricum, contrară tuturor aÈ™teptărilor electoratului său. Nu se explică de ce Iohannis continuă să-l susțină pe premier în asemenea măsură, încât să nege public realitatea crizei. Dacă preferăm să nu-i considerăm pe actorii principali pur È™i simplu decerebrați, nu ne rămâne, în această confuzie totală, decât să adoptăm o mică teorie a conspirației È™i să aplicăm vechiul principiu polițist cui prodest.”

 

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/10/Iohannis-pleaca.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/10/Iohannis-pleaca-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeCristoiu,Criticii lui Iohannis,CTP,Dogioiu,Nistorescu,Tapalagă,trompetele puterii,Tuca  Conspectând cu minuțiozitate presa centrală și locală, modul în care aceasta reflectă în ultimele luni prestația președintelui Klaus Iohannis, va fi greu de găsit, dacă nu imposibil, opinii favorabile la adresa domnului președinte. Este o constatare surprinzătoare, știut fiind că principalele forțe politice cresc cu mare grijă în jurul...Blog politic si polemic