Politicienii și ovațiile
Oamenii ce evoluează în fața unor largi audiențe, ce se supun în direct judecății instantanee a acestora exprimată prin aplauze și urale ori prin fluierături și huiduieli, își dezvoltă cu timpul capacitatea de a citi înaintea celorlalți, din gesturi și intensități, sentimentele mulțimii.
Sportivi, artiști, politicieni, sunt capabili să afle imediat, primii, din mici nuanțe ale fondului sonor, cum sunt primiți.
În discursul de ieri de la Convenția PDL, Traian Băsescu mi-a atras atenția încă de la primele fraze că este crispat ca în momentele de mare cumpănă ale carierei sale, că răspunsul sălii la stimulii mesajului pe care l-a pregătit îl preocupă în cel mai înalt grad.
Nu intâmplător a ales o uvertură patetică, din registrul „Dragă Stolo” sau „Să-ți fie rușine Dinu Patriciu” („nu am venit la voi doar cu mașina președintelui, am venit cu sufletul”), nu întâmplător  rostirea era lentă, pauzele după fiecare rafală retorică mai lungi decât firesc. Trebuia să afle neintârziat: îi mai putea oare înflăcăra pe acești incerți? Magnetismul său nativ de hipnotizator în masă mai avea oare forța de a-i scoate din tranșeele intereselor lor meschine, de a-i alinia fără crâcnire spre un nou asalt sinucigaș? Să se fi trezit banda asta de nerecunoscători  atât de mult, sub dușul rece al dezastrului de la alegeri, încât să nu mai poată fi întoarsă în transă?
Pe o scară de la 1 la 10 primele aplauze se situau undeva între 6 și 7. Se simțea din partea participanților încordare, complezență, o prudentă reverență Â a insurgentului care știe că va fi declanșată insurecția și nu vrea să dea de bănuit. Era și o zonă mai înflăcărată, undeva în stânga sălii, armata Elenei, parcă însă în minoritate.
Discursul prezidențial cuprindea sala lent, vâscos, ca un fel de revărsare peste diguri a viiturilor de primăvară. Aducea adică, împotriva celor mulți prezenți la Convenție, care încercau să se protejeze cu sacii cu nisip ai instinctului de conservare, aluviuni de mesaj demagogic, amenințări de surpare, apă rece și noroioasă în galoșii zilei de mâine.
Traian Băsescu aproape că se împăcase, în sinea lui, cu această susținere mediocră. Erau totuși aplauze, nu fluierături. Mediatic, cu câteva retușuri și niște roșu-n obraji, atmosfera putea fi până la urmă ambalată și oferită la export ca o primire caldă, ca o mobilizare decentă a dreptei în jurul liderului ei aflat în dificultate.
Până când a venit surpriza: „liderul” a rostit ceva, ce oare? și sala a izbucnit în aplauze frenetice, entuziaste, de 8 spre 9, aproape  ca în vremurile bune.
Momentul de descumpănire al lui Traian Băsescu, deși evident, nu a fost aproape deloc scos în prim plan și comentat de analiști. De-asta îmi iau eu această sarcină aici, acum.
Traian Băsescu tocmai rostise următoarele cuvinte: „Poate vă aÈ™teptați la un discurs în favoarea unuia sau altuia dintre candidați. Nu pentru asta am venit aici.”
Reacția sălii, ridicarea bruscă a nivelului decibelic, revărsarea de entuziasm apreciativ născută parcă din nimic, l-a uluit pe Traian Băsescu, i-a rigidizat pentru o clipă fața în aceeași expresie de stupoare pe care a avut-o și Ceaușescu la ultimul său miting, când au început huiduielile.
Cred că înțeles în acea secundă că lupta e pierdută, că dimensiunea și forța valului de încuviințare pentru anunțul său de neutralitate (ipocrit, desigur) este, de fapt, un ordin imperativ, aproape brutal, de neimplicare. „Stai cuminte în banca ta, nu ne mai spune tu ce să facem, știm noi mai bine. Dacă-ți place atât de mult de Udrea ia-o cu tine pe o insulă și lasă-ne!”.
Ce-a urmat a fost doar o confirmare a acestui mesaj subliminal.
Înfrângerea de ieri a lui Traian Băsescu, rejectarea sa de chiar propriul partid, are efecte mai devastatoare decât cumulul tuturor înfrângerilor de până acum. Practic, în acest moment, când propria infrastructură te lasă, la ce te-ar mai susține suprastructuri precum serviciile, procurorii, Curtea Constituțională? De frică? Păi tocmai frica îi va împinge pe acești lași, pe acești oportuniști, pe acești mercenari fără opreliști morale, să întoarcă armele cât mai au timp.
Se va vedea asta foarte curând. Motiv pentru care Traian Băsescu va face gesturi tot mai necugetate, încercând cu disperare să forțeze o nouă suspendare sau orice altă reacție capabilă să bulverseze la maximum scena politică românească.
https://www.conteledesaintgermain.ro/politicienii-si-ovatiile/24-03-2013EditorialeBasescu,Conventia PDL,Dinu Patriciu,Dragă Stolo,Elena Udrea,Nicolae CeauÅŸescu,UdreaOamenii ce evoluează în fața unor largi audiențe, ce se supun în direct judecății instantanee a acestora exprimată prin aplauze și urale ori prin fluierături și huiduieli, își dezvoltă cu timpul capacitatea de a citi înaintea celorlalți, din gesturi și intensități, sentimentele mulțimii. Sportivi, artiști, politicieni, sunt capabili să afle...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Sunt sau nu profet? Cititi update-ul: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/03/25/chiorul-curva-si-buldogul/.
Interesanta analiza Eu cred ca Basescu, cu tot chinul lui de a’si antagoniza asa zisii fesenisti nu a reusit decat sa le produca o stare de maxima neutralitate fata de pesoana sa. Desigur ca daca ar fi insistat cu o sustinere desantata pentru Udrea, ar fi putut obtine o reactie mai negativa. Insa „fesenistii” nu par a se fi trezit din vraja basista, par mai mult a nu intelege ce li se intampla, de ce Presedintele nu ne mai vrea tocmai pe noi care l’am sustinut de fiecare data, care am alergat in campanii pentru el, si la 40 de grade si la -20 de grade, am boicotat am facut tot ce ne’a cerut, am fost extrem de ascultatori. De ce ne face asta? Cu ce’am gresit?
Dupa parerea mea mesajul lui Basescu a venit putin mai tarziu, mesajul de la perdeluta, imbracat cu o camasa in dungi, atentie: verticale! si cu o vesta(de salvare) pe deasupra.
Adio PDL:)
Ultima stire! Nou! Mai curat, mai uscat! Cristian Diaconescu, fost ministru de externe pe vremea cand era la PSD, actualmente Mare Purtator de Trena (ca de consiliat nu se pune problema) al lui Basescu, a anuntat ca el „si colegii lui” (adica ceilalti Purtatori de . . ?) infiinteaza Fundatia Miscarea Populara (probabil pentru ca o fundatie poate fi sponsorizata cu mai putin control).
Si acum eu vin si-ntreb: cam cat de prosti ne cred astia? Dupa umila mea parere, toate aceste manevre, schimbari la fata, fente si jocuri de-a „uite popa, nu e popa” merita un singur lucru: un mare si sanatos hohot de ras!
Nu ne cred prosti pe toti, dar stiu ca au o massa de berbeci pe care se pot baza, si anume istericii cu pretentii de intelectuali care asta vara il aparau pe Marele Reformist de „abjecta lovitura de stat” si care mai apoi chiar credeau in existanta unei fraude de doua milioane de voturi, ca doar asa le spusese imacolatta procuroare Monica.
Poate mai e si alt adevar…
Prietenia asta cu Elena a inceput cu promisiuni in avalansa. Bautura, in general, e buna daca te tii de ea. Totusi, intr-o relatie de prietenie, cu toate ca-ti da curaj, este dezinhibanta, dar poate sa aiba si efecte nefaste:
– te lasa puterea cand nu te astepti si atunci compensezi laudand si promitand;
– daca, totusi, ai putere, te alegi cu o evaluare precoce (a situatiei) si si iar compensezi laudand si promitand;
– te straduiesti sa indrepti situatia si constati ca iar ai avut parte de o evaluare (reevaluare) precoce – (i s-a intamplat si cu Oprea). Si promiti: …sef de stat, ministru cu multi bani la dispozitie si cand nu mai ai ce sa mai dai, promiti casa (pardon, partidul!). Cand nici asta nu se mai lasa, … Adio PD, adio PDL !!! Spre disperarea Elenei
In conditiile descrise, mi se pare o promisiune desarta ”intarirea dreptei” ?
Comportamentul de ieri al lui Basescu il pun mai degraba pe seama unei reactii viscerale decat pe o intentie gandita de fortare a unei noi suspendari cu toate ca exista deja unele opinii cum ca exact asta ar face. Sa nu uitam ca evolutia lui pe prima scena politica a tarii a insemnat un lung sir de reactii instinctive, de”animal politic”.O buna bucata de vreme acest tip de reactii au fost bine primite de public.De la o vreme se pare ca nu prea se mai bucura de succes. Din capul locului dna.Nutzi a constituit pentru el un punct de vulnerabilitate.Imi amintesc ca a mai avut reactii neportivite(ca sa folosesc un termen bland) atunci cand dansa a mai fost atacata.Ca va face gesturi necugetate in continuare este deasupra orucarui dubiu.Ca va forta inca o suspendare nu exclud absolut deloc.Exista insa un mic impediment si anume dosarele sale penale suspendate dar inca aflate pe rol.Atata timp cat Morar se va afla la comanda parchetelor este bine pentru el .Dar daca Morar si tot DNA-ul va intoarce macazul?
Era normal sa se sature de el. Nu le trebuia decat o minima mandrie de oameni normali.
Mai am 2 doruri (deocamdata):
Macar Boureanu si Turcan sa nu fie primiti in PNL.
Sa nu fie o noua suspendare. Ar esua.
Mie nu-mi iese din cap urmatoarea chestie… cazuta in uitare de toata lumea (chiar si de catre ilustrissimul Conte, no offence): Dupa referendumul de demitere a lui Ba$$escu, dupa decizia de OK aproximativ data de Curtea Constitutionla, duminica la ora 6 dimineata, apare la sediul CC un oarecare, imi scapa numele, un fel de judecator-secretar, care redacteaza celebra ERATA ce intoarce totul pe dos. Cum e posibil, in baza carei legi, carui regulament, carei cutume etc, un oarecare rastoarna decizia Curtii Constitutionale si-l reinscauneaza pe Chiorul din garaj la butoane? Hei!… pe ce lume traim? De ce toata lumea tace chitic? De unde a venit ordinul? Cum se numeste asta? De ce actuala putere USL a inghitit-o asa de usor? Nu cumva cineva sta cu pistolul la tampla lor? De ce nimeni nu cerceteaza nimic? De ce s-a continuat mascarada? Nu cumva avem de-a face cu sindromul Stokholm? Nu cumva asta a fost adevarata LOVITURA DE STAT? Nu cumva ne putem astepta la surprize si din partea USL? Nu cumva suntem si acum spectatorii involuntari ai unei telenovele de tip dambovitean scrisa de altii? he he he! Gm.
Coane motane,ți-e frică de trădare?Trădare-trădare,dar să știm și noi!…Nu-i așa.(punct)
Pare corecta, din pacate, aprecierea dvs.
Avem si confirmarea: numirea lui Morar la CCR, strangerea randurilor in PDL, anuntul lui Ponta ca e bun de procuror general…
Che sara, sara
P.S. Avand eticheta de opozant notoriu al lui Basescu, Ciutacu pleaca la OTV…ma rog, RTV
Primele semne de patologie s-au adunat cronic, generand tot mai multe crize.
Cred ca o camasa cu maneci luuungi e curand necesara. Ca sa nu-si faca mai mult rau de atat.
Aveati drepatate, se poate innebuni din asta…!
Un punct de vedere interesant(patologie,psihiatrie,nebunie,demență) care ar trebui tratat cu profesionalism medical și,poate,filozofico/literar(CdSG?!).Ce personaj literar se poate scoate din băSSecu,”Toamna Patriarhului” lui Marquez fiind searbădă față de personajul nostru mioritic!Medical vorbind,dar și democratic,puțină lume înțelege activitatea politică și stresul imens pe care trebuie să-l suporți.În primul rând,trebuie să decizi/hotărăști fără informații complete;nenorocirea este că TREBUIE SÄ‚ DECIZI și,chiar în necunoștiință de cauză,trebuie să suporți consecințele(morale,politice,economice,juridice).În al doilea rând,trebuie să gestionezi un mare volum de informație și,dacă nu ai experiență sau dotare naturală,poți să te prăbușești/deraiezi psihic sau psihiatric.Și,în fine,al treilea lucru este FRICA;cu cât ești mai sus pe scara deciziei,cu atât atacurile dușmanilor/adversarilor sunt mai puternice și mai complicate.Și,fiindcă suntem în Postul Paștelui:a pățit-o și Iisus când a venit la Ierusalimul divin….
Chestiunea cu dificultatea deciziei e corecta… dar cum s-o aplici unui bou? El decide!… asta e! he he he! Gm.