Pedepsirea lui Iohannis. Ce e de facut?
Â
Aburul sărbătorilor ne-a făcut pentru câteva zile să credem că anul politic 2019 ar putea fi unul mai normal decât cel care tocmai s-a încheiat. PreÈ™edinția Consiliului Uniunii Europene părea multora un bun prilej de armistițiu național. Mai mult chiar, un colac de salvare a țării de la autodistrugere prin antagonizare È™i intoleranță.
Din păcate s-a dovedit încă o dată că ne amăgim punând speranța înaintea realismului. Deîndată ce Cotroceniul a început să dea mesaje națiunii, a devenit clar că preÈ™edintelui Klaus Iohannis îi pasă de interesele României È™i ale românilor exact cât îi pasă È™i de respectarea Constituției. Adică deloc. Singurul gând cu care s-a hrănit în tot acest răgaz de sfârÈ™it de an, răgaz asociat simbolic naÈ™terii speranței, a fost unul masturbatoriu, preocupat exclusiv de satisfacerea propriului ego aflat în permanentă erecție: să-È™i atace È™i să-È™i distrugă adversarii politici prin orice mijloace, doar – doar o mai pune mâna pe un mandat de preÈ™edinte. Fie È™i peste o țară făcută țăndări.
Nu un mesaj de unire, nu un mesaj de mobilizare, nu un mesaj de mândrie națională, cum se obiÈ™nuieÈ™te la fiecare început de an. Doar smetii, strâmbe È™i acea privire tulbure de batracian, vâscoasă ca o leÈ™ie,  disprețuitoare ca un piÈ™at cetonic slobozit în capul impertinenților ce îndrăznesc să pretindă un preÈ™edinte puțin mai normal la cap, puțin mai drept, puțin mai român. „žLuați de-aici, cu spumă, să vă săturați! Îmi pasă mie de Constituția voastră de sclaveți, de instituțiile vostre de retarzi exact până la Alexandria sau Dorohoi! Fac ce vreau în țara asta È™i nu dau socoteală nimănui! Hast du verstanden? Nu vă convine? Suspendați-mă!”.
Un popor întreg a ajuns la exasperare: ce e de făcut cu smintitul ăsta? Cum îl oprim?
Iar politicienii puterii, care chiar ar trebui să răspundă la întrebare, o scaldă principial în emisiuni de maximă audiență. Spre exasperarea moderatorilor È™i a celor de-acasă care aÈ™teaptă de la ei măcar o promisiune: Îl suspendați? Îl atacați la Curtea Constituțională? Îl acuzați de înaltă trădare? Îl declarați în incapacitate temporară de a-È™i exercita atribuțiile de serviciu? Aveți vreo altă idee mai bună pentru a riposta? Sau îl lăsați să scufunde țara de tot, că aÈ™a îi place lui, să se joace de-a războiul cu vaporaÈ™ele de hârtie tricoloră torpilate de scuipați lansați printre dinți?
AnaliÈ™ti, politicieni, jurnaliÈ™ti de top, toți se învârt în jurul acestor variante de ripostă enunțate mai sus. DeÈ™i e clar că niciuna dintre ele nu garantează succesul. Ba, dimpotrivă, toate par a fi mai degrabă păguboase decât avantajoase în actualul context.
De aceea m-am gândit să propun eu o soluție pentru scăparea țării de toanele acestui zărghit. O soluție indirectă, poate cinică, însă fezabilă dacă acceptăm că doamna Pippidi nu se înÈ™ală atunci când afirmă că „žalianța PSD „“ ALDE nu are puterea dar are banii”.
Păi dacă alianța are banii (È™i-i are, fiind la guvernare), atunci să racoleze de urgență 30 de parlamentari de la opoziție (ar avea, slavă Domnului, ce să le ofere: funcții, finanțări de proiecte în circumscripțiile lor, locuri eligibile pe liste etc.), È™i să ia È™i puterea. Pe bune!
Pentru ca manevra aceasta să-l oprească din derapaje pe Klaus Iohannis mai trebuie, musai, ceva: ca cel puțin 20 din cei 30 de racolați să fie de la PNL. Căci PNL fiind acum locomotiva lui politică, o dezertare în masă de-aici nu doar că ar È™ubrezi partidul dar ar fi È™i un semnal devastator pentru întâiul haÈ™tagist. Cu locomotiva politică trasă pe linie moartă, cu majoritatea ostilă din Parlament întărită până la limita a două treimi, domnul Iohannis ar înțelege mai repede decât ne-a obiÈ™nuit în alte ocazii cât bine i-a făcut aroganța È™i cât de aproape a ajuns funia suspendării lui de par.
După o astfel de dezertare în masă din propria armată, garantat se va disciplina instant.
Procedura de suspendare, pe care acum o vede în roz È™i încearcă să o provoace È™tiind că puterea are doar o majoritate fragilă în Parlament, îi va apărea brusc în culori gri, penitenciare. Iar È™ansele cuceririi unui nou mandat vor mai putea fi întreținute doar în imaginația sa È™i doar cu halucinogene. Cât despre protejarea doamnei Carmen în fața procurorilor, ce să mai vorbim? Se È™tie că aceÈ™tia merg cu învingătorii. De ce È™i-ar mai risca pielea pentru unul ca el?
Racolarea a 20 de parlamentari PNL nu e deloc irealizabilă. Șansele mari de succes ale unei astfel de miÈ™cări derivă nu doar din oferta generoasă de foloase directe pe care un partid aflat la guvernare le poate oferi celor pe care vrea să-i atragă de partea sa ci È™i din detaliul, extrem de important, că li se poate propune respectivilor È™i opțiunea ALDE. Adică prezervarea calității de liberal. Pentru confortul lor etic, dar È™i pentru cum vor apărea  în ochii electoratului după o astfel de miÈ™care, posibilitatea de a nu fi acuzați că sunt traseiÈ™ti È™i că È™i-au trădat doctrina pentru care au fost aleÈ™i poate cântări decisiv.
Dacă mai adăugăm la argumentele de mai sus faptul că Liviu Dragnea s-a dovedit un maestru în astfel de reconfigurări de trupe, de „žtransferuri de succes”, aproape că putem paria pe învingător.
Alianța PSD „“ ALDE dispune în acest moment de momelile cele mai îndrăgite de parlamentarii aflați la sfârÈ™it de ciclu electoral È™i care nu întrevăd un nou mandat. Spre deosebire de partidele din opoziție care pot oferi, în schimbul racolării, doar promisiuni în cazul că lucrurile ies bine, un partid la putere care mai are în față cel puțin un an de guvernare poate oferi ceva mult mai convingător: certitudini.
AÈ™adar, vânt prielnic pe schema asta. Doar să vrea È™i Liviu Dragnea.
De ce n-ar vrea? Iată cel puțin un argument: ca să nu dea prea multă putere ALDE È™i, implicit, lui Tăriceanu.
***
Planul lui Klaus Iohannis este să saboteze cât mai mult posibil guvernul în exercitarea preÈ™edinției Consiliului UE È™i, la cea mai mică eroare a acestuia, să asmută toți susținătorii lui de la  Strasbourg împotriva PSD „“ ALDE. De aceea este imperios necesar ca tandemul Dragnea  -Tăriceanu să rămână unit, să nu joace la aÈ™teptare È™i să atace cât mai curând. Să încerce a prelua inițiativa înainte ca preÈ™edintele să lovească el decisiv. Asta, după părerea mea, ar însemna cel mai târziu până la sfârÈ™itul lui martie 2019. Ar securiza astfel È™i preÈ™edinția europeană È™i alegerile europarlamentare din luna mai din România pe care, cu un PNL mai sărac cu 20 de parlamentari, alianța le-ar putea câÈ™tiga detaÈ™at.
Soluția propusă de mine nu elimină È™i nu împiedică în niciun fel alte tipuri de inițiative. Important este să se facă ceva concret, să fie sancționat cât mai rapid È™i cât mai sever stilul obstrucționist adoptat de domnul Iohannis în războiul său cu țara. Se poate acționa pe mai multe planuri, în paralel. Totul este să se bată în cuie un plan de luptă È™i să se dea ordinul de atac.
Eu mai am cel puțin o idee de cum l-ar putea pedepsi Liviu Dragnea pe Klaus Iohannis pentru ieÈ™irile lui în decor, din ce în ce mai aberante. Această idee se bazează pe valorificarea ingenioasă, cu bani puțini È™i multă disciplină de partid, a unuia dintre atuurile principale ale PSD în raport cu orice alt grup politic din România: rețeaua sa, excelent organizată, de filiale teritoriale È™i numărul mare de membri activi din întreaga țara.
Dar, despre asta, într-un alt articol.
https://www.conteledesaintgermain.ro/pedepsirea-lui-iohannis-ce-e-de-facut/08-01-2019https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/01/Iohannis-Dragnea.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/01/Iohannis-Dragnea-150x150.jpgEditorialealianta PSD - ALDE,Alina Mungiu Pippidi,Carmen Iohannis martor,derapaje Iohannis,hastag rezist,presedintia Consiliului UE,racolare parlamentari,republica procurorilor,sabotarea guvernului Dancila Aburul sărbătorilor ne-a făcut pentru câteva zile să credem că anul politic 2019 ar putea fi unul mai normal decât cel care tocmai s-a încheiat. PreÈ™edinția Consiliului Uniunii Europene părea multora un bun prilej de armistițiu național. Mai mult chiar, un colac de salvare a țării de la autodistrugere...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
despre cine vorbiti domnule? cine este persoana care va trezeste asa simtaminte? cine este presedintele ala care da foc tarii?
Iohannis este doar cu putin mai activ ca un Emil Constantinescu, ce viziuni va inspira vituperatiile?
„žPreoți, cu crucea-n frunte! căci oastea e creÈ™tină,
Deviza-i libertate È™i scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăÈ™i în vechiul nost’pământ!”.
Asta e de facut :
sa ne trezim, sa ne ridicam, si sa constientizam ca santem ocupati de straini, de alogeni, ca lupii la oi prin minciuna si viclenie, sa constientizam ca santem „integrati”(dezintegrati) fara voia noastra in noul comunism babilonic ue, care ne impune cu forta invazia mahomedana si sodomia homosexuala, pentru a distruge orice urma de identitate crestina, nationala, si umana….pentru a fi manipulati si controlati ca o turma de animale prin paine si circ si card si cip….
de aceea, pentru alogenii care ne-au ocupat si ne exploateaza pas cu pas…e foarte greu de digerat strofa a 11-a din imnul national, cea care-i arde cel mai tare, pentru ca le este frica sa nu cumva sa ne trezim din somnul cel de moarte in care ne-au adancit prin „valorile” lor si cu statul lor de „drept” :
„žPreoți, cu crucea-n frunte! căci oastea e creÈ™tină,
Deviza-i libertate È™i scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăÈ™i în vechiul nost’pământ!”.
…iata dovada ca santem ocupati de straini, de alogeni…pentru ca le sta in gat Adevarul, si ii deranjeaza foarte tare poporul crestin unit, care a luptat pana la moarte la Posada, Rovine, Vaslui, Calugareni, Plevna, Vidin, Marasesti, Oituz…pentru pamant, libertate si legea stramoseasca…
Corectitudine politică sau gafă? La Ceremonia de preluare a PreÈ™edinției UE de la Ateneu Corul Madrigal NU a cântat ultima parte a imnului național, strofa despre „žpreoții cu crucea-n frunte”, deÈ™i era obligat de lege
https://m.activenews.ro/stiri-politic/Corectitudine-politica-sau-gafa-La-Ceremonia-de-preluare-a-Presedintiei-UE-de-la-Ateneu-Corul-Madrigal-NU-a-cantat-ultima-parte-a-imnului-national-strofa-despre-%E2%80%9Epreotii-cu-crucea-n-frunte-desi-era-obligat-de-lege-154156
pentru spalatii pe creier cu „valorile” occidentului, care se lasa impresionati de viclenia si ipocrizia nelegiuitilor :
https://m.activenews.ro/stiri/Donald-Tusk-discurs-livrat-in-limba-bulgara-in-2018-la-Sofia.-A-schimbat-doar-fotbalistii-%E2%80%9ECred-ca-presedintia-bulgara-a-Consiliului-UE-va-fi-la-fel-de-eficienta-cum-a-fost-Hristo-Stoicikov-la-Campionatul-Mondial-de-Fotbal-154168
Cei de la PSD, înainte de a racola pe alții, ar fi bine să pună capăt propriei migrații de deputați, căci, uite, de la majoritate confortabilă au ajuns la limita pierderii acestei majorități.
Romania a ajuns la mana unuia care se insoara cu una mai mica cu 30 de ani ca el sa ne scape de unu’ care e mai prost decat Farfuridi si mai canalie decat Catavencu.
Bravos, natiune ! Halal sa-ti fie !
Nae Catavencu :
„žFraților! După lupte seculare, care au durat aproape treizeci de ani, iată visul nostru realizat! Ce eram acuma câtva timp inainte de UE [n.n.]? Am luptat È™i am progresat: ieri obscuritate, azi lumină! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri întristarea, azi veselia! … Iată avantajele progresului! Iată binefacerile unui sistem constituțional!”
Si o parte din lume a ajuns la mana ‘la propriu” a unui care se insoara cu una mai tanara cu 41 de anide cat el!!!’George Soros, in varsta de 83 de ani, si Bolton, in varsta de 42 de ani, consultant in domeniile educatiei si sanatatii, s-au casatorit in cadrul unei ceremonii intime la resedinta miliardarului din Bedford, New York, pe care acesta a cumparat-o in 2003, de la scriitorul Michael Crichton. La ceremonie au participat membri ai familiei, inclusiv cei cinci copii ai lui Soros, a declarat o sursa pentru Reuters.” Adevarul.ro..ca sa nu avem vorbe..
Acelasi lucru e valabil si pt.Dragnea, din pacate.
Iohannis este la fel de vinovat ca si cei care l-au votat sau care au crezut in el ( stiu ca oricum tot el iesea „ales” chiar daca nu il vota nimeni, dar asta are mai putina imortanta acum ). Au vrut neamt, au vrut strain „ca romanii sunt prosti si corupti”.
Daca stam si analizam corect, avem ceea ce ne-am dorit : o tara ca afara pentru ca a noastra nu era buna, conducere straina ca romanii nu sunt buni, o alta cultura pentru ca noastra nu era buna.
Ne-am desconsiderat singuri si tara si valorile si pe noi. Strainii nu am facut decat sa vina sa ne dea „margele si oglinzi sclipitoare” in schimbul adevaratei noastre bogatii.
Multe ne-au fost impuse cu forta dar mai multe le-am acceptat de bunavoie.
Desi vedem ca peste tot in lume unde aceeasi straini s-au dus sa „ajute” pe altii nu au lasat decat dezastru in uruma lor.
Iohannis nici macar nu intelege ce se intampla. El face parte dintr-o specie umana care nu intelege empatia, care considera ca a face bine aproapelui tau este semn de slabiciune.
Problema nu e o persoana (Iohannis), daca ar fi asa cele doua Romanii s-ar impaca foarte repede. Problema Romaniei e mult mai profunda pentru ca cei care l-au ales pe Iohannis o vor face din nou (eu spre exemplu), iar cei care l-au ales pe Dragnea o vor face si ei din nou. Groapa care s-a sapat intre cele doua Romanii (cei care se uita cu nostalgie la anii tineretii lor si cei care se uita spre Occident) nu e de azi, de ieri, exista inca din 1990. Atunci nu era atat de vizibila pentru ca generatia nostalgica reprezenta trei sferturi din populatie. Intre timp si prin mijloace pur naturale generatia nostalgica s-a imputinat, iar generatia care admira Occidentul a plecat in buna parte din tara. Astazi taberele pro- si contra- Europei de Vest sunt egale printre cei ramasi in Romania si frictiunea e maxima. Coliziunea va continua inca 25 ani buni pana cand cei care aveau 30 ani la revolutie si care au acum 60 vor atinge varsta maxima. De-abia atunci va putea alege Romania in cunostinta de cauza daca vrea sa ramana sau sa iasa din Europa: astazi alegerea este intre Vest si Est, intre speranta si certitudinea saraciei si inapoierii, intre speranta pentru o raza de lumina si intoarcerea la feudalism.
P.S.: Trebuie sa va obisnuiti cu gandul: o jumatate din Romania nu regreta nici o clipa disparitia comunismului, cu tot ce insemna el, inclusiv mastodontii poluanti care produc atata nostalgie, inclusiv asa-zisa empatie a politrucilor de atunci care inchideau ochii (cand vroiau ei) la furtul endemic pe care il practicau toti romanii ca sa poata avea un trai cat de cat decent.
Care jumatate ? I-ai numarat tu ? Sau la sedintele de spalare a creierului asa va invata sa spuneti ?
Am eu o cunostinta ( # inrait si corporatist ) care spunea tututor ca in piata Victoriei, la proteste, au fost …. tineti-va bine sa nu muriti de ras …. 800 de mii de oameni !
Nu va e rusine, troll-ilor ?
@radu iar spui tampenii
Ca tu o sa-l alegi pe joha e problema ta, ca or sa fie mai putini care o sa-l aleaga este deja evident. Romanii nu sunt nici comunisti, nici antieuropeni. Incep sa fie mult mai atenti cu cine cu adevarat conduce in stat. Secu la noi. Cat despre europa de vest (e bine ca nu mai vb de ue cu minusculele de rigoare) ea se transforma gratie imbecilitatii liderilor vest europeni (merkel in principal) in ceva ce nu va fi placut. Extrema + protectionism
PS. Trebuie sa va obisnuiti cu gandul ca majoritatea din Romania nu regreta comunismul (nici batranii nu regretau) – regreta unitatile de productie care poluau la fel ca cele vest europene pt ca ele dadeau de lucru la o mare parte a populatiei. Si contrar prostiilor tale nu TOTI si nu MAJORITATEA romanilor practicau furtul „endemic”. Se descurcau platind la sate tarani sa le tina un porc (si asta era ilegal dar nu era furt).
Furtul endemic a aparut imediat dupa asa zisa cadere a comunismului in care „unitatile de productie” romanesti se inchideau ca sa se deschida in vest sau la granita si cand muncitorii care mai ramaneau furau din intreprinderi robinete, cutite de strung, etc care se vindeau imediat in turcia mareata tara democratica pe care ue o vrea in europa.
Trai decent romanii nu au avut niciodata din cauza securitatii ce a schimbat de nume numai si din cauza papusilor lor (paiate) puse in posturi de „politruci” precum joha, lazar, tarcea, stanciu, kovesi, etc.
Trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca Romania nu are nevoie de secu de 5-7 ori mai numeros decat Romania ceausista. Si chiar daca ai o adevarat empatie pt acesti criminali de la secu o sa inveti sa traiesti si fara ei.
Bine ați revenit, Conte! An Nou cu sănătate È™i pace!
Suntem de acord.
Dacă doreÈ™te să fie în joc, coaliția trebuie să preia inițiativa È™i să renunțe la prostiile de genul: „ai, n-ai mingea, tragi la poartă”! La cum arată situația în teren, 2019 va fi un teritoriu electoral al tuturor armelor È™i munițiilor.
Parlamentul nu-i va face lui Iohannis nimic. Guvernul nu-i va face nimic. Parchetul nu-i va face nimic. SRI nu-i va face nimic (ce-i prost?). PSD nu va face nimic. Dragnea personal nu va face nimic. Opozitia nu va face nimic. Europa nu va face nimic (ce-i proastă?). Poporul nu va face nici el nimic (o fi prost?).
AÈ™a că răspunsul la întrebarea leninistă din titlu, „ce-i de făcut?”, primeÈ™te eternul si fascinantul răspuns mioritic: nimic!
@Conte
La multi ani si un an nou fericit plin de bucurie si sanatate atat dtale si celor de pe blog.
Acum despre chestiunea tratata in articol. Trebuie trecuta la alt fel de republica. Parlamentara. Eliminarea functiei de presedinte din sistem.
Sau trecerea la o republica pur prezidentiala in care seful guvernului este presedintele.
Din pacate nu pot propune ceea ce as prefera eu. Trecerea la Monarhie Constitutionala din cauza ca l-am pierdut pe rege iar fetele lui nu sunt nici pe departe la inaltimea unei astfel de functii. Daca ar fi fost Nicolae optiunea, da as prefera Monarhie Constitutionala. In cazul Monarhiei constitutionale ar fi echivalenta cu o republica parlamentara in care regele ar avea rolul de mediator ceea ce regina Angliei face de zeci de ani cu brio.
Multumesc pentru urari.
Aceleasi ganduri bune va transmit si eu, tuturor.
Salut ,amice „bufnitele nu sunt ce păr a fi”-Twin Peaks,un vechi serial TV,în cheie multipla.
Citeste , nu zic sa si crezi, e cam conspirationist David Icke, despre monarhiile negre si legăturile casei de Windsor cu, sa zicem,marii bancheri si marii NECUNOSCUTI.In cepand de la REGINA Victoria si regele George al II-lea…de unde si inrudirea cu Hohenzollernii.Despre acestia din urma vezi si ce spunea N Iorga..si ce a pățit dupa ce a spus…pe la Academie.
Deci a crede ca o monarhie ar aduce si o independență este i speranta deÈ™artă.
@IQ100
tata nu ma astept ca Monarhia Constitutionala (nu cea absolutista) sa aduca „independenta 100%” aduce insa persoane care sunt formate din copilarie sa „medieze” cu intelepciune ceea ce „scoala de politruci” nu stie sa faca vezi si „medierea aberanta a unuia ca macron in Franta. Din ce in ce mai des forma de organizare republicana isi da masura de forma de organizare republicana ABSOLUTISTA. Mai scapa aia care au republici parlamentare unde nivelul de dezbatere e la cote inalte si nu tine asa de mult de „umori personale” de chefuleti imbecili, ca joha, ca dragnea, ca atatia altii.
@ Shadow..’cand eram mic , prin anii 60-70,citeam (sau ma uitam la poze, de citit, citeau parintii) in revista de dreapta Paris Match, sponsorizat si de Casa de Monaco, o rubrica al carei titlu mi-a ramas pan azi „Les Hommes qui font L’evenement”.
M-a pus de atunci pe ganduri. Si m-am ridicat ,intuitiv sau analitic , dupa zeci de ani. De la un anumit nivel in sus, nu ‘bietul om este sub vremi”” ci sunt oameni care fac ei ‘vremurile”
Asa si cu monarhia/republica /statul.Nu le mai vad ca forme obiective, ce modeleaza societatile si relatiile intre semeni.Ce ar avea ab initio anumite avantaje/deavantaje, din insesi definirea lor.Cred ca ar fi cam…marxist,materialist-dialectic, deci o alta mega-iluzie pregatita si indusa.
Le vad ca oranduiri alese si impuse in mod premediatat, de catre o „elita” pt a conduce cat mai eficient, in anumite coordonate geografice, istorice, (supra) -nationale, mari mase de ‘stupid people” ( popwwlime in dialectul CTP) .
To be continued.
@iq100
francezii au un adevarat cult pt republica absolutista. Ei au trecut la revolutie de la monarhie la republica taiand capul la regi si duci si nobili si pastrand exact ceea ce monarhia absolutista avea ca „drepturi” pt asa zisii „pairi” ai republicii. Si acum au cu macron, au avut cu flamby deasemenea numai „oameni care fac viziunea, societatea, etc”.
E fix zero aia vin in posturi ca sa-si aduca amicii la putere (amicii ii ajuta sa ajunga in posturi). Dupa Chirac nu a mai fost nici un presedinte cu adevarat de valoare la francezi. Trebuie sa recunosc insa ca presedentia lui Sarko a fost net superioara celei a lui flamby si sau macronia inconjuratoare.
Si traiesc in Franta de 18 ani.
Lupta Teutonului cu poporul roman, dusa in scopul distrugerii Romaniei, nu pare a fi motivata de obtinerea celui de al doilea mandat. Este, mai degraba, dovada executarii intocmai si la timp, a ordinelor venite din exterior, de la stapanii sai, cei care l-au numit presedintele Romaniei (sa incetam cu amagirea ca ar fi castigat alegerile).
O alta varianta, la cea propusa, ar fi ca guvernul, pe calea unei ordonante de urgenta sa-i”ajuseze” competentele, respectiv sa-i dea niste termene imperative foarte scurte pentru indeplinirea atributiilor care ii revin. In cazul in care depaseste aceste termene, sau abuzeaza de anumite prerogative (sesizarea Curtii Constitutionale) sa fie decazut din dreptul de a mai exercita respectivul atribut, pe motiv ca pune in pericol buna functionare a statului. Respectiva competenta urmand sa treaca, prin efectul legii, la parlament. Singurul garant al democratiei este parlamentul, organ reprezentativ si colegial. Presedintele, chiar ales prin vot direct, poate fi si tradador si dictator. Un organ colegial nu poate fi niciodata acuzat de asa ceva.
O OUG si nici macar o lege nu poate bate constitutia.Pot fi prevazute termene, daca va trece de CCR, dar nu poate fi facut semnatar al actelor nesemnate de presedinte, alta persoana (presedintele Senatului sau CD), caci se incalca constitutia.Daca nu ne place constitutia asta, s-o schimbam, dar tot alesii au avut grija in 2003 s-o faca aproape imposibil de revizuit, impunand majoritati greu de intrunit in contextul razboiului romano-roman.Constitutia e facuta pt. o tara normala si un popor normal la cap, nu ca ale noastre.
Ordonanta de urgenta nu ar incalca Constitutia deoarece atributiile presedintelui raman aceleasi, iar pe cale de reglementare speciala se pot da termene, fara ca acest lucru sa vina in contradictie cu Constitutia. Unde s-ar putea discuta cu privire la constitutionaliate este transferul atributiilor prezidentiale catre parlament, in cazul in care presedintele incalca Constitutia (caci despre asta vorbim). Ordonanta de urgenta, insa nu poate fi atacata pentru neconstitutionalitate decat de catre avocatul poporului. Pana si daca acesta declanseaza o asemenea procedura, guvernul si parlamentul pot aduce la indeplirire programul de guvernare. In fond pentru a debloca situatia trebuie sa te lupti cu armele lor. La guerre comme a la guerre.
Imi pare rau ca te contrazic, dar nimeni nu se poate sunstitui presedintelui in materie de semnatura si CCR ar constata numaidecat asta.Daca presedintele refuza sa semneze si dupa termen (daca impunerea lui este acceptata ca si constitutionala de CCR), nu ramane decat suspendarea Presedintelui pt. incalcarea grava a constitutiei.Daca Baselu e inteligent nativ, desi nu prea i-a placut scoala, Joha, desi profesor, e … de-mpunge.Blocarea permanenta si boicotarea activitatii guvernului s-ar incadra la incalcari grave ale constitutiei.Rolul primordial al presedintelui e cel de mediator, dar la noi se intelege pe dos, un fel de regim prezidential autoritarist,in care Presedintele e un fac-totum caruia musai sa i se subordoneze si Guvernul si Parlamentul.Deh, metehne vechi la noi, la romani.