Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 4]

(Acest comentariu a fost postat partial la articolul din Adevarul al lui Dinu Patriciu intitulat „Sculati-va din somn”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Sculati-va_din_somn_7_475222476.html)

 

O țară nu se conduce precum o companie. Altfel Bill Gates ar fi devenit de mult Președintele SUA iar Dinu Patriciu nu ar fi avut concurență pentru ocuparea demnității de Prin Ministru al României.

Istoria de până ieri încearcă a ne transmite că sistemul cel mai puțin rău de conducere politică a unei țări este sistemul democratic.

Economia de azi ne învață că modul cel mai performant de conducere a unei companii este managementul creator. Imaginat de o minte vizionară și construit în jurul ei.

În democrație selecția e un mecanism cu combustie numerică, care nu ține cont de IQ.

În managementul creator decizia este încredințată, aproape totalitar, creierului cel mai promițător. Alegerea o face un grup restrâns, format din elita domeniului, pe criterii de performanță  și calități  profesionale dovedite.

De când s-a apucat să scrie editoriale politico – economice, domnul Patriciu ține parcă morțiș să ne demonstreze, cu zâmbetul său paradoxal, fie că nu ințelege, fie că nu vrea să accepte dihotomia conducerii prezentată mai sus. Aureolat de rezultatele excepționale obținute cu Rompetrolul, pare a-și fi descoperit plăcerea (sau suficiența?) de a-i ricana pe toți încercând un transfer de know how fără ajustări, dinspre bussiness spre politică: ce știți voi? Ascultați la mine cum ar trebui procedat!

Eu unul îl ascult cu mare atenție și încerc să-l iau în serios. Mărturisesc însă că, uneori, mi-e foarte greu. Ca de pildă atunci când, referindu-se la politica autohtonă, susține:

„Nu-și dau seama că nu se mai uită nimeni la ei (la politicieni, n.a.). Când personajul care se bucură de cea mai mare încredere are un sfert din voturile românilor, când pe omul cel mai puternic din stat îl cred 1 din 10, iar pe primul ministru 1 din 14, e evident că toți ceilalți le spun „žHai sictir, măi băieți! Mai duceți-vă și acasă!” Vor altceva. Vor niște oameni serioși care știu pe ce lume se află, ce ar trebui făcut să ne fie tuturor mai bine”.

Acest raționament dezvoltat de domnul Patriciu se dovedește complet eronat când este aplicat politicii din România. El demonstrează un tipar de gândire care îl ține pe autor captiv, în paguba adevărului și, până la urmă, a mai binelui.

Tiparul de gândire la care mă refer este unul preluat din lumea binară și nemiloasă a afacerilor: ești bun rămâi, nu ești bun, pleci. Tertium non datur.

De ce este eronat acest raționament aplicat politicii din România? Pentru că aici tertium datur est și el s-ar formula astfel : „Nu ești bun, rămâi. Ceilalți pot fi și mai răi”.

Demonstrația, dacă mai e nevoie, ne-o furnizează nemiloasa realitate. Ceea ce domnului Patriciu i se pare evident, cum că ceilalți, imensa majoritate, le-ar transmite politicienilor care ne conduc „žHai sictir, măi băieți! Mai duceți-vă și acasă!”, nu se confirmă. Românul „majoritar” care-l vede pe domnul Băsescu spunându-i că Boc e bun, care-l aude pe domnul Boc spunându-i că Anastase e corectă și care-l citește pe domnul Patriciu spunându-i că Antonescu e dictator, raționează cam așa: dacă toți ăștia îmi zic că-s beat, apoi să mă culc nițel că poate, când m-oi trezi, voi avea parte de vremuri pe care le-oi înțelege.

Cu truisme de genul ” Înseamnă a avea un sistem legislativ flexibil și sisteme administrative eficiente. Înseamnă a avea sistemele de consultare și interpretare care să îți permită să iei decizii în timp real. Înseamnă transparență și comunicare”, părem a ne plasa în plin episod „Mondenii” când antrenorul Hagi dă indicații de mare preț unor puști din echipa străzii: „Să dați gol, cum zic, ca să fie bine, să nu fie rău”.

Domnul Patriciu ar trebui să reflecteze la cazul Hagi; dacă, iată, nu-i suficient să fi fost un jucător genial ca să devii și un antrenor pe măsură, poate că, tot așa, nu-i suficient să fi fost un afacerist de succes ca să deții soluții de politician de calibru.

Contele de Saint GermainPolemiceAdevarul,Bill Gates,Dinu Patriciu,Hagi,management,mondenii,prim ministru(Acest comentariu a fost postat partial la articolul din Adevarul al lui Dinu Patriciu intitulat 'Sculati-va din somn', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Sculati-va_din_somn_7_475222476.html)   O țară nu se conduce precum o companie. Altfel Bill Gates ar fi devenit de mult Președintele SUA iar Dinu Patriciu nu ar fi...Blog politic si polemic