Opinii extrase
(Un articol și un autor pe care vă las plăcerea să îi descoperiți)
Despre prejudecata inteligenței
Cel mai grav lucru care mi se spune e că aș fi paradoxal. Să mă iertați, dar eu paradoxal nu sunt. Paradoxul e un lux pe care și-l pot permite oamenii deștepți care nu cred în nimic și se complac în diletantism. Acesta însă nu e cazul meu.
[…]
Când am luat apărarea proștilor în politică împotriva deștepților, nu am vrut să fac paradoxuri ci să stabilesc adevăruri. Eu știu că în anumite împrejurări prostia poate fi o pacoste și o pedeapsă de la Dumnezeu. […] În filozofie prostia e fatală, pentru că ne aflăm într-un domeniu specific inteligenței. Nu însă același e cazul politicii.
[…]
Om politic, asta însemnează în primul rând om de acțiune. Iar ceea ce de obicei numim noi om inteligent, e mai degrabă contrariul unui om de acțiune. Inteligența este prin natura ei o funcțiune analitică, ea despică realitățile, și pe cele pentru, și pe cele contra. Așa fiind, inteligența pune frâne gestului. Ea poate păzi de eroare și de insucces; dar, în același timp, poate acționa inhibitiv; cum se întâmplă de fapt.
Omul de acțiune trebuie să fie destul de ambițios „“ pentru ca să aibă un resort lăuntric; dar și destul de mărginit, pentru ca să nu-și dea seama de puținătatea puterilor sale. Și mai ales destul de prost ca să nu poată face teorii.
Marea pacoste a istoriei moderne au fost oamenii inteligenți și teoriile lor. Mintea omenească e de la natură pornită spre generalizare. Ea pornește de la fapte simple și se ridică repede la teorie. Din nefericire, de cele mai multe ori aceste teorii sunt false; pentru că faptul de la care s-a plecat nu e esențial. Omul însă crede că teoria lui primează și că realitatea trebuie să i se supună.
[…]
Da, da! Să nu facă teorii. Căci să ne înțelegem: eu nu vreau să exclud pe oamenii deștepți din politică; nu! Ci numai să feresc pe oamenii politici de panta erorilor inteligenței. Care, de cele mai multe ori, duce din nefericire la teorie. […] Ineligența e orgolioasă și rigidă.Ea vrea să se instituie nu numai in stăpân absolut dar și în demiurg. Și greșește. Omul de acțiune însă stă prea în contact cu realitățile, pentru a-și permite să se țină de teorie. Autoritar față de oameni, el e umil față de realități; pe care nu vrea să le violenteze; ci să le slujească, supunându-li-se; tocmai pentru a le putea folosi.
https://www.conteledesaintgermain.ro/opinii-extrase/14-04-2011Editorialul de joiactiune,filozof,om politic,paradox,prejudecata inteligentei,teorie(Un articol și un autor pe care vă las plăcerea să îi descoperiți) Despre prejudecata inteligenței Cel mai grav lucru care mi se spune e că aș fi paradoxal. Să mă iertați, dar eu paradoxal nu sunt. Paradoxul e un lux pe care și-l pot permite oamenii deștepți care nu cred...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Ce chestie sinucigasa – parerea mea! – propovaduiesc Nae Ionescu si filosofarimea basista: pentru a se cobori la nivelul hienelor politice si a negocia cu ele de la egal la egal, sunt gata sa se scurteze cu cate un cap, cel din dotarea personala… Se vede treaba ca nu oricine poate patrunde sofisticata psihologie a hienelor, nici nu-i dat orisicarui homo sapiens sa aiba un minimum instinct (colectiv) de conservare, da’ nici chiar asa – sa-i creezi hienei un avantaj din start – nu se face! In my opinion… 😀
comm in spam, probabil 🙁
Nae Ionescu, ca Nae Ionescu, fuse si se duse… Dar si alte minti stralucite mai… contemporane si-au pus mintile, cu rationamente similare, in slujba unui anumit… individ „de actiune”, a carui inteligenta este cam la nivelul unei hiene… De ce „hiena”?! Poate credeti ca hiena se hraneste doar cu cadavre, fiind un fel de „sanitar” al mediului… Ei bine, este fals. In realitate, hiena este… o fiara de actiune: ataca, ucide si mananca tot ce este mai mic sau aproximativ egal cu dimensiunile ei personale, asadar si puii de om… 🙁 Numai ca puisorii de om din zonele populate de hiene au fost invatati de… inteleptii locali cum sa se protejeze de hiene: isi maresc inaltimea proprie, tinand un bat lung in prelungirea capului… Cum o hiena nu poate recunoaste decat falsa autoritate, data de… gabarit, pleaca rusinata, cu coada intre picioare, spre o victima mai pe masura ei… Iata ca si hiena – politica sau ba – este un… personaj de actiune, dar un fel de… balaur cu licuricii, si bichon cu elefantii… 😆
Pacat ca si guru astia ai nostri, bastinasi, isi folosesc mintile in folosul… sistemului digestiv al hienelor! Altfel, de ce ne-ar „consilia” – prin vorba si exemplu personal – sa ne pervertim simtul critic si chiar instinctul de supravietuire si sa ne „dam mari” doar in fata dusmanilor hienei (politice)… De parca, in creieru’ de guru nutzional, toti ar trebui sa fim din specia hienelor si am fi „egali” doar in fata… tribunalului junglei…
@Niels,
zau ca te inseli daca vezi ceva ofensiv/ofensator in postarea mea adresata-ti.Nu ma leg de nick-ul tau,cu atat mai putin de persoana purtatoare de nick „schmecker”.
Uite,ca semn al interesului si pretuirii mele fata de sensurile traznite si fascinante ale cuvantului „smecher”,te invit,spre pasnica convietuire,la o lectura :
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/sme-cimpuri-semantice-fantazari-etimologice
Cat despre meandrele concretului,nu rezonez deloc,dar deloc,cu ideile conului Nae Ionescu despre dihotomia inteligenta-actiune.Sa fie condamnat omul politic,de actiune,sa fie cam tampitel pentru a avea succes ? Actiunea exclude inteligenta ? Si invers,inteligenta inseamna inactiune ? Sorry,I don’t buy it.
In plus,tocmai ce-am revenit cu o glezna umflata de la saptamanala partida de fotbal cu prietenii de joi seara.Ma vei ierta,deci,daca reactionez mai greu…
Cum bine ziceti, inteligenta poate avea doua copile otravite: pasivitatea si orgoliul. Darul cunoasterii poate fi otravitor, caderea din rai e dovada. Inteligenta nu e o garantie pentru succes sau o reteta de fericire. Trebuie sa practici inteligenta cu moderatie si bun simt, sau o folosesti ca pe o unealta providentiala, nu ca pe o podoaba sau ca pe o scuza.
Mi-e si sila si mila de oamenii care il provoaca pe Dumnezeu cu societati facute pe planseta. Si societatea umana, in alcatuirile ei, e tot un organism, un mcirocosmos. Dupa sangerosul esec al comunismului, iata ca si marea „stiinta” incapsulata in modele de risc ale concurentei liberale se prabusi in fata inevitabilului crizei. Ce vrea sa insemna asta? Ca viata e puternica, vie si dincolo de puterea de ordonare a matematicii umane.
Si, sa nu uitam, inteligenta a asezat omul in varful lantului trofic. Inteligenta a daramat ziduri si a impins omul inainte.
In fine, pana o aparea comentariul ratacit, mai produc unul, tot in dialog cu o naLUCa… 😀 Scumpule, vorba lu’ Ion Ratiu, niste personaje virtuale ca noi nu datoreaza nimic unul altuia, in afara de o minima solidaritate cu Omu’ din fiecare… Despre Nae Ionescu – „A Beautiful Mind” – n-ai nimic de spus?! Asta ca sa revenim cu picioarele in… concretul discutiei – dansul ielelor! 🙂
Sorry, Conte, dar cred ca iar am picat in spam, cu un comentariu pentru Luc… 😀
Unu’ mai vechi, judecand dupa „insemneaza”. Imi plac distinctiile lui si sunt de acord cu toate.
Sa fi ajuns in spam comentariul meu?!
Mda… N.I. = A Beautiful Mind… 😀 Dar, daca nu e strunita de o inteligenta cu adevarat superioara, echilibrata, empatica, altruista si imuna la ideologii/dogme, forta unui individ de a-si manipula semenii spre fanatism politic justifica si inalta doar… monstrul din orice „om de actiune”. Manipularea asta a creierelor labile nu e rea chiar 100%, dar, trebuie sa recunoastem, nici in ziua de azi omenirea nu-i formata numai din… ingeri ai democratiei! Sa faci apologia „omului de actiune”, taman in prag de razboi, parca mi se pare o justificare prea… nesimtita a celor mai incredibile violente… Istoric si omeneste vorbind, la rece, dupa atata amar de vreme… 😀
@Niels,
iti datoram un raspuns de la postarea precedenta:
Spui ca-mi dai un dram de dreptate,dar nu ma votezi.
Ja,ja…naturlich.Observi ca in acceptiunea etimologica a cuvantului „smecher”,favorizez filiera germana.
Respectiv,”Schmecker-persoana cu gusturi rafinate”.Desi termenul este grozav de versatil.Faptul ca uneori iti plac zicerile mele il pun,deci,pe seama…gustului rafinat.
Faptul ca nu ma votezi,il pun pe seama… corectitudinii politice.
Apropo,nu stiu cine si unde a spus chestia asta,dar e simpatica:”corectitudinea politica este o doctrina care sustine ca este intru-totul posibil sa apuci o bucata de cacat de partea curata”.
@Luc (Lucian?! Lucica?! Lucid?! 😀 ) – E mult mai simplu, am spus cu alta ocazie, cred… Dau „plus” postarilor in care ghicesc Omu’ din mintea care le-a compus… Dau „minus” cliseelor de gandire si/sau manipulare – in favoarea… raului fara frontiere – a interlocutorilor, basca tentativelor de „reeducare”, in sensul Experimentului Pitesti…
P.S. Zau ca nu faci bine ca te legi de un biet nick destul de aleatoriu… Daca-mi alegeam drept nick… Bagg Fitzgerald, faceai trimiteri la… dezalcoolizare?! Sau la filmele XXX?! Credeam ca ai inteles ca political correctness nu este deloc, da’ deloc, „religia” mea… De vreme ce n-o aplic la wannabe supraoameni – canaliile perfecte & perfectibile incluse, poti fi sigur ca n-o aplic nici la cacateii de mi se-ntampla in drum, tot cu orice risc… 😀