O domnie peste trei timpuri
Am încercat de multe ori să-mi închipui că păşesc pe acelaşi trotuar cu Mihai Eminescu. Câţiva paşi în urma lui, atât cât să nu-l deranjez, dar, totuşi, suficient de aproape ca să-l observ neretuşat, să-i simt aura, să-l adulmec, să-i aud paşii şi să mă pot amăgi cu gândul că, o clipă, am respirat acelaşi aer cu el.
Acest dor, în această formă, nu s-a născut întâmplător. Eram student (1969), cu imaginaţia înflăcărată de lecturile subversive ale epocii, când, într-una dintre plimbările mele fără vreun scop anume pe străduţele Pieţei Amzei am observat în faţa mea, la 10 paşi distanţă, silueta inconfundabilă a lui Nichita. Am avut un frison. Îl descoperisem, ca poet obsedant, cu doi ani în urmă câd îi apăruse volumul “11 elegii”. Am urmărit după aceea tot ce publica prin revistele literare, pândindu-i cu nerăbdarea îndrăgostitului ce-şi aşteaptă iubita la gară publicarea următorului volum. Care tocmai apăruse cu o lună înaintea acestei întâlniri pe care o evoc şi care se intitula “Necuvintele”.
Memorasem, deja, o mulţime de versuri din noua apariţie. Mă obsedau însă două, cu care începea poemul “Cântec de trei”:
“Noi suntem doi, tu ești singură,
de-aceea te lăsăm să faci ce vrei tu.”
Şi atunci l-am văzut pe Nichita în faţa mea. Prima frică a fost că va dispărea tot aşa cum apăruse. Am slalomat grăbit printre cei care ne despărteau până am ajuns în umbra lui (chiar bătea soarele astfel). I-am inhalat o parte din expiraţie, căci fuma şi am simţit din belşug în nări fumul de ţigară ce se plimbase prin lăuntrul lui.
Mi-a fost ruşine să încerc să-i vorbesc, să-i tulbur puţinele clipe în care părea a fi un om ca toţi oamenii.
La o intersecţie el a luat-o la stânga iar eu am mers, pe drumul meu fără vreun scop, tot înainte.
Acum poate inţelegeţi mai bine fantasma mea cu Mihai Eminescu. S-a născut din emoţia întâlnirii cu Nichita, emoţie după regăsirea căreia am jinduit mereu de atunci şi pe care am simţit-o reactivată, miraculos, de moartea reginei Elisabeta a II-a.
Cu câţiva ani în urmă am vizitat Londra şi am ajuns, inevitabil, şi la porţile palatului Buckingham. Prima senzaţie a fost de freamăt interior, ca şi cum aş fi pătruns într-un câmp magnetic ce repoziţiona inlăuntrul meu atomii responsabili cu definirea propriilor mele dimensiuni. Nu atât grandoarea clădirii ori impresia de basm creată de spectacolul schimbării gărzii mă emoţiona în acest fel ciudat cât gândul că în dosul acelor ziduri stau nişte fiinţe mitologice în carne şi oase, cu care respir acelaşi aer. Mă cufundam, pentru câteva clipe, în istoria pe care ele o torceau de zeci de ani live, ca pe un fuior de lână, primind în dar o energie a momentului ca un certificat de participare (e drept, infinitezimală) la această istorie.
Astfel de trăiri sunt importante pentru mine. Mă sprijină atunci când mă clatin, mă încarcă, îmi dau un sens, îmi dau o apartenenţă la ceva ce depăşeşte prezentul imediat.
Mă fac să simt că sunt şi eu o cuantă, acolo, într-o lume în care regina a fost newtoniană.
Moartea Majestăţii Sale Elisabeta a II-a ne-a prilejuit tuturor o mai bună cunoaştere a calităţilor ei excepţionale. Un monarh rar, de modă veche, pentru care valorile morale chiar contau.
Cum cu har o caracterizează Cornel Nistorescu într-un moment de jurnalism poetic, regina Elisabeta a II-a “a fost cea mai frumoasă Regină, a fost soția impecabilă și mama atentă, a fost bunicuța veselă și a fost longevivă ca Regatul, făcînd din comportamentul regal o profesie de ținut în frîu un imperiu. A luminat șapte decenii cu zîmbetul și cu farmecul ei discret, tonic, dătător de speranță”.
A fost o regină care a domnit cu naturaleţe peste trei timpuri, trecut, prezent şi viitor, nu doar contemplându-le dar şi influenţându-le, ca şi cum acestea ar fi fost subordonate destinului ei şi nu invers.
Din prezentul pe care regina l-a dominat printr-o personalitate excepţional augustă, s-a întors critic şi în trecut, a păşit cu stoicism şi în viitor ori de câte ori a fost nevoie. S-a întors în trecut, de pildă, pentru a corecta şi nuanţa la modul cât se poate de realist aspecte ale regalităţii sale de 7 decenii ilustrată în serialul The Crown. S-a proiectat în viitor, de pildă, contribuind nemijlocit la definitivarea şi validarea sofisticatelor proceduri privind funeraliile sale, succesiunea la tron şi continuitatea unei dinastii ameninţată din toate părţile.
Tot ce vedem în serialul The Crown a fost anterior văzut şi acceptat şi de domnia sa, ceea ce dă filmului o preţioasă dimensiune de autenticitate şi un relief de efigie. Asistăm la o plimbare în trecut adusă la timpul prezent prin însăşi participarea protagonistei ca un ghid din umbră.
La fel, tot ce vedem în aceste zile ca proceduri privind funeraliile reginei dar şi transferul puterii către succesorul acesteia a fost văzut şi acceptat înainte de către Majestatea Sa Elisabeta a II-a printr-o incursiune în viitor care să pregătească regizarea cât mai aproape de exigenţele şi tradiţiile celui mai mare regat al planetei a acestui prezent pe care îl trăim noi azi.
Merită un omagiu cât mai larg această personalitate cu care am avut şansa să fim contemporani.
Va rămâne, înainte de orice, un simbol. Este, deja, un personaj mitic despre care s-au scris şi se vor scrie biblioteci întregi. În memoria istoricilor şi a exegeţilor de profil vor fi reţinute, predilect, marile ei fapte de om de stat, de domnitor dedicat cu un exemplar spirit de sacrificiu menirii sale.
În memoria mea, însă, imaginea cea mai prezentă şi impresionantă din multele evocări scoase din arhive cu acest prilej este una legată de reacţia pur umană a aceste regine extraordinar de complexe, atunci când, în cadrul unei ceremonii oficiale, fiul ei, Charles, a surprins-o adresându-i-se, în afara protocolului, cu apelativul “mummy” (vezi aici).
Contrariată de această abatere de la protocol Regina Elisabeta a ridicat privirea, cumva mustrător, către Charles; apoi, ajutată de primirea caldă a asistenţei, Mama Elisabeta a zâmbit, cu îngăduinţă, către fiul său pus pe glume.
Nu-i uşor să domneşti peste trei timpuri. Pentru că asta presupune o prezenţă vie in fiecare dintre ele, nu doar ca gând ci şi ca faptă.
Pentru cei lipsiţi de imaginaţie şi de simţul istoriei Majestatea sa, Elisabeta a II-a, este acum doar un sicriu depus pe un catafalc. Pentru mulţi alţii, însă, ea este istoria însăşi, o construcţie plină de tâlcuri şi pilde, precum piramidele egiptene pentru care sarcofagele în jurul cărora au fost ridicate devin, cu timpul, doar un pretext al măreţiei.
Legătura făcută aici între Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi regina Elisabeta a II-a poate părea, unora, forţată. Pentru mine, însă, ea pleacă de la un numitor comun: fascinaţia. Fascinaţia pe care am resimţit-o atunci când, pentru o clipă, real sau virtual, m-am aflat în haloul fiecăruia dintre cei trei.
Starea aceea de bine, sentimentul de rost şi sens pe care mi l-au provocat apropierile descrise mai sus, mi-au venit în minte acum, când regina, prin magnetismul său aparte, ne-a făcut să uităm de război, de scumpiri, de pandemie.
Da, este vorba de acel magnetism aparte pe care îl transmit nemuritorii planetei celor ce împrumută inspiraţie şi putere din esenţa nemuririi lor.
Închei cu o nedumerire. Pe tot parcursul drumului scotian de la Balmoral la Edinburgh maşina din cortegiul funeral care purta sicriul cu trupul reginei a fost un Mercedes, în timp ce toate celelalte maşini care o urmau erau de fabricaţie englezească. Mi-e greu să cred că, în condiţiile unei organizări atât de minuţioase, aceasta a putut fi o scăpare şi nu ceva premeditat.
Şi atunci mă întreb, fiind vorba de britanici adica maeştrii subînţelesurilor: ce oare au vrut să transmită prin asta?
La Londra lucrurile s-au schimbat, s-a trecut pe Rolls Royce, dar dece, în Scoţia, Mercedes?
https://www.conteledesaintgermain.ro/o-domnie-peste-trei-timpuri/14-09-2022https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/09/Regina.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/09/Regina-150x150.jpgEditorialecortegiu mortuar,Eminescu,funeralii,Mercedes,Nichita Stanescu,regina Elisabeta a II-a,Rolls Royce,The CrownAm încercat de multe ori să-mi închipui că păşesc pe acelaşi trotuar cu Mihai Eminescu. Câţiva paşi în urma lui, atât cât să nu-l deranjez, dar, totuşi, suficient de aproape ca să-l observ neretuşat, să-i simt aura, să-l adulmec, să-i aud paşii şi să mă pot amăgi cu gândul...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
@Adrian Cristescu Azi a fost folosit un JAGUAR pentru transportul…raposatei in Domnul . Va doresc tuturor sa muriti…fix la varsta la care-a murit REGINA ELISABETA a II-A !
Deci între Merțanul care baga bani în buzunarul europenilor si Jaguarul care baga bani în buzunarul chinezilor( Geely parca) cred ca Elizabeth ar fi preferat metanul!
Imi cer scuze este Tata Motors! Indieni!
Mea culpa!
@Marian- Multzam fain, asisderea, da’ io speram spre a mamei Domniei Sale! Iar Jaguarul il voi inlocui cu o Chesire cat, impumutata de la Alice.
Sunteti o persoana sensibila, Conte, iar insensibilii nu au cum sa va inteleaga.
“Ne mépriser la sensibilité de personne. La sensibilité de chacun, c’est son génie.”
(Charles Baudelaire)
@Contesa de Segur Bine doamna Contesa atunci , ” nutriti cu grije blajine remuscari / asa cum cersetori-s cresc paducheria . ” Cum ati ajuns la o asemena concluzie rusinoasa pur si simplu , rusinoasa chiar si pentru domnia voastra ? Vorba lui Adrian Cristescu : A bon entendeur madamme !
@Marian
Despre ce „concluzie rusinoasa” vorbiti?
Dezvoltaţi puţin ca sa va pot raspunde.
Nu intamplator au ales Merc, cand de fapt ei obligatoriu ar fi cam mers pe Rolls, in alta parte e explicatia, dar nici nu conteaza atat macar
@Tagetes-16.09-
1.”Cand au vandut Mintia cand văd cum vand si distrug ce-am construit noi… Adrian nu o poate intelege….”. Ba, Adrian o intelege al draq’ de bine! Repet ce-am mai precizat: am fost printre primii care am prezentat pe acest blog -inca in urma cu f’o doi ani-intentiile ticaloase ale guvernantilor de-atunci( nu ca ale celor de azi difera substantial-vezi cazul Hidroelectrica) de a vinde cele mai PROFITABILE SOCIETATI DE STAT,pe care le si enumeram, prin asa-numita listare la Bursa; incercand sa si explic malversatiunea.
2.”…A.(intuiesc) provine dintr-o familie bună, cultivata , are in sange si in educatie acel spirit , costiinta apartenetei la clasa superioara”. Imi repugna( si pe-asta am mai spus-o de cateva ori) sa se faca aprecieri intuitive la adresa mea, intrucat ma obliga la raspunsuri corectoare cu referiri personale. Care „clasa superioara”? In cazul meu, o fi fost „familia buna”( in sensul ca n-a facut rau nimanui), da’ dosaru’ era prost, asa ca 0-1 in meciul meu cu viata in statul comunist; pana prin anii’80, cand tata a plecat dintre noi. N-am gasit nice urma de sange albastru la diferitele donatii, doar ceva tzarana de la doi bunici; cultura-atata cata e- mi-am procurat-o singur; in schimb, pentru educatie, voi multumi alor mei- acolo unde sunt- dar si scolii ( comuniste, dar cu profesori venind din interbelic), daca mai e.
3.” Ma bucur si sunt mandru de a fi fost contemporan cu cei care au cladit Portile de Fier, Metroul , institute de cercetare, hidrocentrale si termocentrale si multe altele.”zici tu. Si pe-asta am mai spus-o: si eu ma mandresc cu realizarile echipei cu care am lucrat( NU, NU ca director- fac a en’spea oara precizarea pentru un analfabet functional care o tot tine langa cu asta pe-aici) la construirea unei industrii comuniste de la care inca se mai adapa(adbenzina) anticomunistii de azi. Iar vederile mele politice se-ndreapta spre o social-democratie credincioasa traditiilor. Dar asta nu exclude bucuria de care vorbeam . Iar „respectul profund al britanicilor fata de monarhie”, pe care-l constat-fie ca umblu prin UK sau ca urmaresc pe BBC evenimentele care se succed in aceste zile – de la manifestarile din strada ale oamenilor obisnuiti -de toate natiile traitoare pe-acolo – pana la slujbele din catedrale cu varfurile statului( azi a fost oficiata una impresionanta in Cardiff) imi intareste admiratia fata de acestia, oameni in primul rand demni; si carora o monarhie de 1000 de ani le ofera un statut deosebit in lume.
Asa incat, da-mi voie, in concluzie, sa consider incercarea de psihanalizare a subsemnatului cam nereusita.
A bon entendeur, salut!
Nimeni nu încearcă boss sa te psihanalizeze pentru ca ești too obvious !
Adica ești pe fata!
Frustrat zi lumina și noapte întuneric!
Faptul ca arunci cu epitete ( la adresa mea sau a altora) este simptomul clasic de frustrare! Ca te înclini în fata Angliei pentru ca respecta monarhia asta nu e de judecat! Eu ma înclin pentru faptul ca au dat înapoi tot ce ai jefuit mii de ani, ne-au returnat aurul și nu ne calca pe cap! Sunt prietenii nostrii pe viata! Mai ales atunci când Carol no3 venea cu druizii la Viscri sa se încarce energetic!
P.s vreau sa vad dacă ce a spus Arsenie Boca într-unul din visele lui este adevărat! Adventiștii sunt mai periculoși decât masoni!
Va voi explica!
Cat despre Elizabeth decât de bine! Morții trebuie lăsați în pace !
Despre cei care au rămas și se cred mari deontologi decât atat
Hai……sikkkkkkktttttiiiiiiiiiiiiiir!
Tovarășe director!
Marian-16.09-ambele.
Intrucat cu dna. A.L. n-am avut ocazia sa dialoghez, am sa-ti raspund la argumentele tale
( chiar daca preluate)- fiind noi parteneri intr-un dialog civilizat de mai mult timp:
1. „Nea Ady” nu glumeste! Cand o face, incearca sa dea de inteles comilitonilor.
2. Imi fac mea culpa pentru generalizare: exprimarea corecta ar fi fost ” ma bucur…”, in loc de „sa ne bucuram…”.Credeam ca impartasesc cu mai multi de pe-aici acest sentiment si nu voiam sa fiu egoist in a-l pastra doar pentru mine.
3.”…alaturarea reginei, simbolul celui mai pragmatic colonialism (ca sa nu-i spun altfel)…?
Care colonialism? Cel inceput in urma cu f’o cinci secole, atingandu-si apogeul in vremea reginei Victoria si incheiat taman in perioada domniei reginei Elisabeta a II-a, prin acordul partilor. (Nu introduc in discutie instaurarea, in multe din fostele colonii britanice- a unor dictaturi militare sustinute de URSS dar si de China. Oricand stau la dispozitie cu date concrete). Iar cateva -f’o 56 dintre fostele colonii , cu 2,5 miliarde de cetateni- facand inca parte- de buna voie si nesilite de nimeni – din Commonwealth-ul britanic? Si cum „i-ai spune altfel”?
4. In ceeace priveste „fantanile din care se adapa…”, eu am folosit- cu veneratie- „sipotul” Lucian B., de ex. E vreo obligatie in acest sens si-ar trebui sa ma rusinez?
Sa ne bucuram ca am trait in anii de domnie ai Majestatii Sale Elisabeta a II-a….spune Adrian.
Cu bărbia sprijinita in podul palmei stau si ma gandesc de ce eu nu pot sa ma bucur….măcar trei motive!
Primul deja l-am găsit…Adrian (intuiesc) provine dintr-o familie bună, cultivata , are in sange si in educatie acel spirit , costiinta apartenetei la clasa superioara.
Bucuria de a fi fost contemporan cu H M Elisabeta, o bucurie nobila desigur, o simte profund.
Eu, fiu de tăran , educat ca atare, constiinta mea apartine de clasa muncitoare …mai sus nu poate (sau nu vrea ) sa treaca si sa simta.
Ma intreb totuși, sunt capabil sa ma bucur de a fi fost contemporant cu cineva?
Da, sunt, fara indoiala!
Ma bucur si sunt mandru de a fi fost contemporan cu cei care au cladit Portile de Fier, Metroul , institute de cercetare, hidrocentrale si termocentrale si multe altele.
Cand au vandut Mintia cand văd cum vand si distrug ce-am construit noi, simt, am in suflet o stare pe care , sigur Adrian nu o poate intelege….pentru ca este greu , aproape imposibil sa te cobori , de la simtiri regesti , de clasa, la simtiri banale de muritor de rand.
Asta ar fi primul motiv.
Cand eram copil,sa fi avut 10 sau 12 ani, tocmai citisem Contele de Monte Cristo, plin de entuziasm i-am povestit bunicului ce frumos este sa fi print, conte sau chiar rege.
Bunicul mângâindu-si mustata mă ascultă apoi îmi spuse domol
-Dragu mosului, țâne bine minte, la masa prinților si conților puțâni mâncă…ăi mulți servesc!
Peste ani aveam sa înteleg bine spusele lui.
Acesta ar fi al doilea motiv.
„Nenorocita tara, în care strainii apar ca modele de urmat si de admirat în ochii unei turme de obiditi…”.
Ar fi al treilea,dar nu ultimul, motiv.
de luni, Charles, vrea nu vrea, trebuie sa se duca la munca !
Ei domnule Conte ce mai ai acum de spus , dumneata si domnul Cristescu dupa ce Anca Luca a spus ce-a spus adica , un adevar lipsit de ipocrizia ce insoteste de regula adevarul : ” Anca Luca – septembrie 15th,
Poate nu neaparat gretos, dar total nepotrivita alaturarea reginei, simbolul celui mai pragmatic colonialism (ca sa nu-i spun altfel) cu cele doua fiinte spiritualizate, Eminescu si Nichita, fantani din care se adapa si cresc generatii… ” Anca Luca RESPECT !!!
Pai ce-ti spusei eu domnule Conte ? QED ! Te-njura ca-n Poiana lu’ Iocan .
E greu de inteles ( chiar si de catre o intelectualitate- educata, in cel mai bun caz, in „rit” francez) respectul profund al britanicilor fata de monarhie. Sa ne bucuram ca am trait in anii de domnie ai Majestatii Sale Elisabeta a II-a, a carei personalitate luminoasa va ramane in memoria unora dintre noi ( ca de multi alti sefi de stat „europeni / mondiali”, putini isi vor mai aduce aminte).
@Adrian Cristescu Domnule Cristescu…nea Ady , glumesti nu-i asa ???
Zau dac-am inteles ceva ! Ai dreptate Conte atunci cand spui ca ” legatura făcută aici între Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi regina Elisabeta a II-a poate părea, unora, forţată.” Este intradevar fortzata ! Incerci sa faci legatura intre destinele a trei oameni complet diferiti traitori in perioade de timp diferite si mai ales in locuri diferite . Cat despre masina mortuara … Nu poate fi o nedumerire caci pana la ora asta ai aflat si singur : acel Mercedes ce purta trupul neinsufletit al REGINEI era singurul vehicul disponibil atunci , iar familia regala a acceptat sa se serveasca de el . Celelalte masini puteau fi de orice marca insa masina mortuara trebuia sa fie aparte . N-ai vazut ca , si-n Romania la inmormantari una este marca masinii ce transporta conserva iar celelalte masini , alea care transporta prostimea , alea pot fi si ARO sau Dacia -Lastun important este sa fie cat mai multe deoarece , asta spune ceva despre raposat . Crede-ma , ai banuiesti pe tory britanici de o inteligenta pe care , chiar n-o au iar dovada o gasesti in faptul ca , nici nu s-a racit bine moarta si…au inceput deja barfele . Sunt al dracului de curios cat va rezista Charles al III-lea pe tron deoarece , la cum arata… Cornel Nistorescu a fost atras de imaginea ei din pozele anilor ‘ 40 altminteri , ma cam indoiesc ca imaginea ei ca bunicuta al putea misca pana la lacrimi mai ales ca el este unul dintre cei ce imediat dupa moartea Dianei au luat la tzinta Casa Regala Britanica pentru raceala cu care au privit evenimentul . Nu uita ca Nistorescu este recunoscut pentru faptul ca-l atrag imaginile trecutelor doamne si domnitze si…el singur a recunoscut asta ce-o mai dam cotita ! P.S. Vezi domnule Conte , am intrat in casa dumitale , am bagat la matz ce era pe masa si , chiar daca mi-a cam stat in gat meniul nu te-am trimes la oi asa cum a facut-o ala de „semneaza ” , M . Stiu sigur ca , peste cateva zile …doua , trei saptamani cel mult de la aruncarea navodului vei da o postare care s a mearga tuturor , fix la casa sufletului : RESPECT DOMNULE…CONTE !!!
Gretos. O oda gretoasa.
Poate nu neaparat gretos, dar total nepotrivita alaturarea reginei, simbolul celui mai pragmatic colonialism (ca sa nu-i spun altfel) cu cele doua fiinte spiritualizate, Eminescu si Nichita, fantani din care se adapa si cresc generatii…
Părerea mea este ca ar trebui sa o lăsați mai moale cu adăparea noilor generații la fântâna poeziei lui Nichita sau Eminescu! Parada asta de regrete este penibila și nu o spun cu răutate! Sunt alte vremuri! Punct! Copiii din ziua de asta, generația de mâine nu prea are chef de chestii subtile care sa necesite folosirea sensibilității și/sau a intelectului! Ei sunt mai simpli ( nu prosti cum sunt hamsterii) în ceea ce privește mesajele care le ating sufletul( au și ei suflete, lucru pe care îl văd la copilul meu adolescent puber)! Dar la dracu, sunt pe aici oameni care se cred educați și care ne dau lecții de pe un piedestal( cine morții mamei lor i-a pus acolo?) și care pun sau au pus botul la noua propaganda care ne-a invadat din toate părțile! Deci ce te aștepți de la o generație crescută cu atenția setată la doar 1 maxim 2 minute? Revenind la cei care au înghițit și înghit dumicații mestecați de niște șmecherii cu haide la Loro Piana( cineva care primește raportul știe ca mă refer la el) !Te aștepți sa aibă un puseu de conștiință a la Postelnicu( am fost un dobitoc) dar nu, urla mai tare ca sa ascundă faptul ca au fost și sunt niște oameni fricoși și lipsiți de coloana vertebrală.
Acest lucru nu vine în contradicție cu adorarea lui Nichita sau Eminescu? Întreb nu dau cu parul! Și îmi pare rău pe Dvs dar cel mai pragmatic colonialism nu l-au avut englezii ci americanii! Ei și acum mai au câteva tari pe statul de plata ca și colonii!
P.S este ora 22.00… după miezul nopții vor intra hamsterii în pâine! Ca de, azi e sărbătoare la ei!
P.S.S Eu sunt fan Bacovia… chestiile alea cu morții prin sicrie de plumb… îmi dau o stare de bine pentru ca transfigurez și îmi imaginez unii dintre deontologii de pe aici, eroi sau eroine ale poeziilor lui Bacovia! CU TOATA DRAGOSTEA!( PLAGIAT DE LA MIRCEA BADEA)