Scorul acestui articol
[Total: 663 voturi. Media: 4.9]

Nu am avut şi nu am trufia de a mă crede deţinătorul adevărului absolut. Articolele mele sunt nişte puncte de vedere personale şi de moment în legătură cu teme de actualitate, mai ales din viaţa politică.

Nu de puţine ori comentarii critice inteligente şi argumentate la adresa postărilor mele m-au determinat să-mi schimb sau să-mi nuanţez poziţia iniţială.

Un astfel de comentariu la ultimul meu articol intitulat “Vladimir Putin, Ucraina şi ruleta rusească” am primit recent pe Facebook de la un cititor care nu mă menajează deloc şi care îşi încheie textul cu o întrebare ce mă vizează: “Cât de impotent intelectual poți fi să nu vezi asta”?

Nu m-a deranjat această încadrare atâta vreme cât domnul Nedelcu e onest, scrie bine, e documentat şi prezintă argumente convingătoare. Deşi nu sunt integral de acord cu ceea ce susţine, multe dintre evaluările sale mi se par juste. De aceea am decis să-i public comentariul de pe Facebook încercând să servesc astfel obiectivitatea şi cultura dialogului care îmbogăţeşte.

TEODOR NEDELCU     – Facebook – 25.02.2022  – Comentariu la articolul „Vladimir Putin, Ucraina si ruleta ruseasca”

Nu, nu poți să taci, când minciuna e promovată ca adevăr și adevărul ca minciună în lumea asta bolnavă.

  1. De când a început cursa înarmărilor nucleare, președinții USA și URSS-ului, de-a lungul deceniilor, și-au trasat foarte clar linii de demarcație cât și linii de colaborare în toate acțiunile lor. Ca nu cumva lumea să fie aruncată într-o conflagrație nucleară, care să distrugă civilizația. Și s-au ținut de cuvânt. Ăia erau politicieni sănătoși la cap. Nu precum demenții de azi. Mai mult, în tratatele semnate, căzuseră de acord ca să existe paritate la ogivele nucleare deținute. Și să se inspecteze reciproc pentru a verifica asta. Și au respectat ce-au semnat. Când a pornit procesul de dezarmare nucleară, de asemenea, au stabilit câte ogive să distrugă fiecare. Să se mențină paritatea.
  2. După destrămarea URSS-ului, Rusia a acceptat independența fostelor republici sovietice. N-a anexat în 30 de ani niciuna dintre ele. Doar a intervenit în conflicte regionale, în luptele inter-etnice, acolo unde există populații rusofone pentru a le proteja.
  3. Profitând de o Rusie slăbită economic, NATO a încălcat înțelegerea inițială, chiar dacă nu s-a semnat un tratat ferm, aceea de a nu se extinde către hotarele Rusiei, înglobând țările estice. Cinci valuri de extindere au fost. Și a ajuns la granițele Rusiei, prin Țările Baltice. În afară de a protesta, Rusia n-a întreprins nicio acțiune de forță.
  4. Din 1991 până în 2014, Rusia n-a amenințat niciodată Ucraina, n-a emis pretenții teritoriale. I-a respectat independența. În 2014, USA au orchestrat Maidanul, cum a făcut și în alte țări, de altfel, transformat apoi într-o lovitură de stat, instalând la Kiev un guvern pro-occidental. Imediat, acesta a trecut la a cere aderarea la NATO. A urmat export masiv de armament american. Hunter Biden și alți rechini economici americani s-au instalat în Ucraina demarând afaceri de miliarde, nu tocmai cinstite, profitând de corupția colosală a politicienilor ucraineni. Numai că, un procuror general recent instalat a început să investigheze afaceri ale americanilor, printre care și ale lui Hunter Biden. Cum a auzit asta, Joe Biden, vicepreședinte al USA la acea vreme, l-a sunat pe președintele Ucrainei cerându-i ferm demiterea procurorului general. Și l-au demis. Păi e kosher, stimabililor? Ăsta nu e banditism? Am înțeles ce interese sunt în Ucraina?
  5. Văzând că amenințările sale adresate Ucrainei și USA de a nu extinde NATO în Ucraina nu sunt luate seamă și că vor duce până la capăt planul lor, Putin a reacționat fulger. A organizat un referendum pentru aderare în Crimeea și a provocat separarea Donbass-ului, fiind vorba de 10 mil. de ruși care trăiesc în Ucraina. Cum să-i bagi în NATO? Să lupte împotriva țării mamă? Cine ar accepta? Mai ales că acele teritorii n-au fost ale Ucrainei, au fost donate fostul URSS.
  6. Dacă USA n-au acceptat rachete în Cuba, dacă n-ar accepta niciodată instalarea de baze ruse în apropierea granițelor sale, Rusia de ce ar accepta? La 1.000 km de Moscova? Cum s-ar mai putea apăra ea atunci, fiind încercuită de baze NATO? Ce garanții are Putin că nu vine mâine-poimâine un președinte american dereglat care să bombardeze Rusia? De ce doar America are dreptul la „război preventiv de apărare” iar ea n-ar avea? De ce președinții USA de după 1990 n-au continuat linia politică a predecesorilor în relația cu Rusia? De ce au trecut la forță? De ce NATO și-a permis să încalce dreptul internațional intervenind militar în atâtea țări din America latină și Orientul Mijlociu sau Yugoslavia, rămânând prăpăd în urma acțiunilor sale, sute de mii de morți, economii distruse?
  7. Nu era mai cinstit ca USA și Rusia să semneze un acord ca țărilor din fostul bloc comunist să li se garanteze independența, suveranitatea și integralitatea teritoriilor? Da, dar USA s-au crezut la vremea aceea ca fiind stăpânul de facto al planetei, că prin destrămarea URSS-ului nu mai are niciun adversar pe măsură, că poate stabili de unul singur ordinea pe planetă, după cum vor ele. Că se pot extinde cât vor, unde vor, fără să mai întrebe pe nimeni. Că nu mai au nevoie de votul Consiliului de Securitate al ONU pentru a interveni militar, oriunde, după poftă.
  8. Dreptul internațional a fost încălcat prima oară și rolul ONU a fost practic anulat chiar de către USA. Era încurcată în planurile ei de a stabili o nouă ordine mondială, una americană. De fapt, în acești 30 de ani de după destrămarea URSS, sub umbrela NATO se desfășoară proiectul global denumit Marea Resetare. Când lumea e împânzită de baze NATO și americane – trebuie să instalăm baze în lume astfel ca în max. două ore armatele noastre să poată interveni în orice punct de pe glob, spunea Clinton – ea va fi mult mai ușor de controlat. Controlul militar al planetei de către NATO concomitent cu celelalte linii ale planului Great Reset – promovarea ideologiei neomarxiste, digitalizarea și controlul financiar al cetățenilor planetei etc. – fac parte din strategia etsablishmentului globalist occidental de a institui noua ordine planetară, care trebuie să aibă în centru ideologia neomarxistă.
  9. Cum poți atunci să-ți anulezi gândirea critică, să nu iei în analiză, privind la ceea ce se întâmplă acum, toate aceste elemente care definesc lumea de astăzi? Cum poți să rămâi captiv unor vechi linii de gândire, care au fost valabile într-o vreme, dar care astăzi nu mai au nicio acoperire în realitate, transformându-se în clișee? America e bună, e arhetipul binelui umanității, Rusia e rea, e simbolul răului planetar. Ceea ce iarăși uită sclavii propagandei globaliste deșănțate este că tot globaliștii au dus și exportat comunismul în Rusia. Da, au uitat. Iar acum, ei, occidentalii detracați, simbolul binelui planetar, ne aduc pe toți într-un totalitarism neocomunist global. Cât de impotent intelectual poți fi să nu vezi asta? Ceea ce am arătat eu aici sunt fapte incontestabile pentru o minte care a mai rămas neafectată de propaganda nerușinată occidentală.

***

În încheiere un scurt răspuns la interogaţia de la punctul 9.

Când asişti live la moartea absurdă a unor nevinovaţi şi la tragediile căzute din senin pe capetele unor mii de oameni obişnuiţi care nu au contribuit în niciun fel la greşelile istorice enunţate, “gândirea critică” se blochează pe moment. Cine mă citeşte, chiar şi sporadic, ştie că nu sunt nici pro-american nici adept al globalismului (neomarxist sau de orice altă sorginte ar fi el). Cu atât mai puţin un propagandist al acestora.

Însă uciderea premeditată, la grămadă, a unor fiinţe inocente, chiar şi în numele unei cauze considerată justă, mi se pare inacceptabilă. Dacă asta înseamnă că sunt “captiv unor vechi linii de gândire” atunci fie! Liber tancurilor să ne strivească prin tragere la sorţi.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/02/Tarul-Putin.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/02/Tarul-Putin-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeMaidanul,Musafiri pe blog,razboiul din Ucraina,USA,Vladimir PutinNu am avut şi nu am trufia de a mă crede deţinătorul adevărului absolut. Articolele mele sunt nişte puncte de vedere personale şi de moment în legătură cu teme de actualitate, mai ales din viaţa politică. Nu de puţine ori comentarii critice inteligente şi argumentate la adresa postărilor mele m-au...Blog politic si polemic