Scorul acestui articol
[Total: 37 voturi. Media: 4.7]

 

Spectacolul prostiei umane depăÈ™eÈ™te uneori, prin inedit È™i spontaneitate, geniul marilor comici. Dacă la aceÈ™tia din urmă efectul ilariant este unul urmărit, obținut prin exploatarea talentului È™i a unor idei de excepție, proÈ™tii spontani provoacă râsul involuntar, prin renghiuri la care sunt supuÈ™i de propriul lor tembelism.

De mai multe săptămâni încoace lumea justiției româneÈ™ti dă în clocot. Casta magistraților, altfel discretă È™i disciplinată, extrem de parcimonioasa si cu rigori cvasi militare când vine vorba de proteste È™i revendicări profesionale, scoate la lumină nemulțumiri pe care nu mai e dispusă să le tolereze. Una dintre acestea, dar nu singura, este nedreptatea salarială care se face judecătorilor în raport cu procurorii.

În Memoriul pentru aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016 semnat, în septembrie 2016 de 1611(!!!) judecători din România, se precizează:

„žRefuzul plății drepturilor salariale lunare la nivelul stabilit prin lege reprezintă o încălcare flagrantă a principiului independenței judecătorilor, constituind un mijloc de presiune exercitat asupra acelor magistrați care nu beneficiază de un tratament echitabil și nediscriminatoriu în raport cu alte categorii aparținând aceluiași corp profesional„.

Cum acest Memoriu a găsit la Ministerul Justiției uÈ™i închise È™i un ministru de ocupație, paraÈ™utat acolo cu un mandat de subminare din interior a prestigiului instituției, protestele magistraților s-au amplificat.

Pe data de 8 septembrie a fost făcut public un Memorandum privind situația justiției în 2016. În acest Memorandum, semnat până la 16 septembrie 2016 de 87 de instanțe È™i 27 de parchete, se prezintă o listă de 17 revendicări ale magistraților. Problema salarială apare abia la punctul 8 È™i este formulată astfel:

„ž8. Asigurarea unei finanțări corespunzătoare bunei funcționări a justiției ca serviciu public. Înlăturarea imediată a discriminărilor în materie salarială.”

Apoi, în zilele următoare publicării Memorandumului, protestul a escaladat. Magistraților li s-au alăturat grefierii È™i alte categorii de personal auxiliar iar declarațiile privind declanÈ™area unor greve s-au înmulțit.

Îngrijorarea autorităților s-a manifestat, în primă fază, conform profilului ipocrit al conducătorilor instituțiilor vizate: doamna ministru Prună s-a referit doar la revendicările salariale ale judecătorilor, pasându-le Ministerului Muncii, pentru temporizare, iar CSM a ținut o È™edință în legătură cu Memorandumul în care, conform principiului adormirii adversarului, „ža dezbătut posibilitatea stabilirii și pregătirii unei întâlniri cu conducerile instanțelor și parchetelor, precum și cu conducerile organizațiilor profesionale, în vederea discutării problemelor sistemului judiciar ce fac obiectul „žMemorandumului pentru Justiție” promovat de asociațiile profesionale ale magistraților, precum și a celorlalte aspecte invocate de o parte a instanțelor judecătorești,  prin hotărâri ale adunărilor generale”.

Genul acesta de non-acțiuni, aparent binevoitoare, în realitate alese pentru instalarea unei somnolențe generale care să dezamorseze până la urmă protestul, a funcționat de multe ori cu diverse categorii revoltate de români (cadre didactice, cadre sanitare, transportatori etc.). Acestea È™i-au pierdut însă suflul protestatar înainte de a obține È™i cel mai mic progres palpabil, È™i s-au întors acasă cu mâna goală pentru simplul motiv că e mai comod să crezi în promisiuni mincinoase decât să rămâi pe baricade până la victorie.

Probabil că È™i acum s-ar fi întâmplat la fel (până la urmă, magistrații aceÈ™tia sunt È™i ei tot români) dacă n-ar fi intervenit să ațâțe focul, prin agresiva lor infatuare È™i stupiditate, cele două hilare personaje din titlu.

Doamna Prună a ridicat modesta sa activitate anterioară, de secretar „“ traducător, la rang de tehocrație È™i, brusc, s-a îmbătat de tării. Din lipsa dotărilor minime necesare pentru acea altitudine, si-a pierdut complet busola. Faptul că  magistrații, pe care ar trebui să-i reprezinte, îi cer demisia exact pentru  deficitul de ceea ce dânsa crede că ar avea din belÈ™ug, competență profesională, n-o aduce deloc cu picioarele pe pământ ci o împinge în cel mai grotesc comic de situație involuntar.

Asociația Magistraților din România (AMR) îi solicită domnului Dacian Cioloș, prim-ministrul României, „želiberarea de îndată din funcție a doamnei Raluca Alexandra Prună, care – prin recomandările pe care le formulează, cu nesocotirea evidentă și gravă a principiilor în lipsa cărora nu pot fi definite și dezvoltate valorile statului democratic – a probat că nu înțelege rolul și locul justiției în societate. Suntem nevoiți să afirmăm […[ că între actualul ministru al Justiției și corpul de magistrați […] sunt diferențe ireconciliabile, izvorâte, printre altele, din comportamentul adoptat de doamna ministru, care, în mod nejustificat și, prin urmare, nepermis, transmite denaturat, nereal (de multe ori) situațiile ce i-au fost aduse la cunoștință în mod documentat, deși respectivele împrejurări nu erau/ nu sunt de natură să ridice nicio îndoială ori să determine interpretări diferite sau contrare față de sensul în care au fost formulate și argumentate”.

La acest rechizitoriu (scrisoarea e, doar, formulată de judecători!) doamna Prună calcă azi pe greblă È™i, năucită de zvâcnetul cozii, suferă o dedublare a personalității:

„žCâteva cuvinte despre protestele în magistratură. Nu e limba ‘tehnocrată’ cea în care scriu, ci a responsabilității, plus a bunului simț (common sense) și a unei expertize în materie pe care nu o împart cu niciun politician vocal de azi”.

După atâta modestie, se instalează È™i delirul verbal: „žDe la topul CSM: să tai chiriile și să dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna Executivului această grandoare fiscal inconștientă și nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalități nealterate de infuzii occidentale la care ne place să raportăm”. Cine poate, să se amuze. Cine nu, să-È™i scuipe-n sân.

Dacă magistrații ar fi avut de gând să-È™i abandoneze protestul cred că, electrocutați de profunzimea (spre hău) a ministresei lor, acum, după acest discurs de Napoleon de la Bălăceanca, s-au întors din drum ca să-È™i continue lupta.

Dan Tapalagă îi sare în ajutor Ralucăi Prună scriind azi, turbat, în Hotnews, un editorial de gorilă cu epoleți (http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21302178-memorandistilor-gura-plina-principii.htm). Într-o acută pană de idei È™i lexic, iată cum acest apărător (chipurile) al justiției (justitie din care magistrații fac È™i ei parte) se adresează semnatarilor memorandumului: „žmagistrati viteji si gargaragii”, „žluptatori ai cauzelor meschine deghizati in memorandisti”, „žîn aceste momente se vede lipsa voastra de curaj, indiferenta crasa la problemele cu adevarat grave din sistem”, „žclipiti des din ochisori, paralizati de spaima: asta nu mai e treaba noastra. Banii sunt tot ce conteaza, banisorii vostri. Doar ei reusesc sa va dilate pupila”, „žva pasa doar de bani, restul e gargara pentru fraieri. Realizati cat de orbi ati ajuns, cat de jos ati coborat?”.

Trebuie să mărturisesc că rareori prostia unui închipuit m-a bucurat atât de mult ca acum.  Cum s-a accidentat cu tesla din dotare el, Tapalagă „“ tencuitorul revoltat, È™i cum o să-l frigă la macaroane, când o să-È™i facă efectul, aceasta degajare cu stangu-n dreptul. Când, adică, protestul magistraților o s-o evacueze din minister, cu mătura de nuiele, pe doamna Prună. Și, dimpreună cu ea, toată schela de capre (sic!) ce-o susține.

Căci magistrații protestatari, pe lângă faptul că în cazul de față au dreptate, pe lângă că nu sunt deloc proÈ™ti, mai au pe deasupra si o mândrie È™i o demnitate mult peste ale altor profesii. Astfel de jigniri golăneÈ™ti, bourene, întărâtă, dau sentimentul îndreptățirii, poartă spre victorie.

Să mulțumim, aÈ™adar, doamnei Raluca Prună È™i domnului Dan Tapalagă pentru bucuria pe care ne-au oferit-o, pentru că sunt aÈ™a cum sunt, pentru că fac ceea ce fac È™i pentru că nu-i mai țin balamalele să pară niÈ™te persoane raționale. Formează un cuplu cu multe scapari de logică È™i bun simț, zgomotos, mobilizator, tocmai bun pentru a ține în viață È™i a împinge la victorie protestul actual al magistraților.

Contele de Saint GermainEditorialeAMR,CSM,Dacian Ciolos,Dan Tapalagă,memorandumul justitiei,Ministerul Justitiei,Napoleon de Balaceanca,protestul magistratilor,Raluca Pruna  Spectacolul prostiei umane depăÈ™eÈ™te uneori, prin inedit È™i spontaneitate, geniul marilor comici. Dacă la aceÈ™tia din urmă efectul ilariant este unul urmărit, obținut prin exploatarea talentului È™i a unor idei de excepție, proÈ™tii spontani provoacă râsul involuntar, prin renghiuri la care sunt supuÈ™i de propriul lor tembelism. De mai multe...Blog politic si polemic