Marile schimbări ar trebui să pornească de la lucrurile mici
Lucrurile mici cântăresc greu în economia planurilor mari. În ele se poticnesc, cel mai adesea, bunele intenţii. Prin ele transpare caracterul omului, se câştigă sau se pierde încrederea celor din jur.
În ultima vreme graniţa dintre viaţa privată şi viaţa socială a devenit un zigzag din ce în ce mai greu de definit şi de ţinut sub control. Este o zonă turbulentă, o întrepătrundere haotică în care geometria curbelor continue nu mai funcţionează. Seamănă cumva cu graniţa dintre apele teritoriale şi apele internaţionale: nu va putea spune nimeni unei molecule oceanice rătăcită în această zonă şi dornică de identitate căreia dintre aceste ape îi aparţine.
Şi totuşi soluţii există. În problema apelor teritoriale, ca şi în aceea a spaţiului aerian, s-a apelat la curbe abstracte. La coordonate geografice înlănţuite matematic. Şi schema, fiind acceptată de toate părţile, funcţionează.
Aşa ar trebui să se procedeze şi cu fiinţele umane. Ceva, legislaţia să zicem, ar trebui să stabilească limite stricte ale vieţii private care, depăşite de individ, să îl expună automat pe acesta constrângerilor vieţii sociale. Şi invers! Cu toate costurile asociate!
Unii vor spune că chiar aşa se întâmplă. Libertatea individuală e una, libertatea socială e alta, nu trebuie să se calce, între ele, pe bătături. Există legi şi coduri juridice cu articole precise, cu încadrări, cu pedepse care, cel puţin teoretic, ar trebui să rezolve problema abaterilor de la normele de convieţuire.
Da, or exista aceste legi şi coduri, dar ele nu se aplică cu stricteţea matematică a coordonatelor geografice. Şi asta pentru că în materie de justiţie soluţia nu e dată de formule infailibile ci de nişte oameni imperfecţi. Judecători, completuri de judecată ce pot greşi. Şi, adeseori, o fac.
Nu voi lua în discuţie acum erorile neintenţionate ale acestora. E altceva! Mă voi referi strict la cele făcute cu bună ştiinţă, izvorâte din scopuri imorale şi, uneori, din laşitate.
Aici, cu siguranţă, s-ar putea lucra la îmbunătăţiri. Aici, nişte lideri puternici şi bineintenţionati faţă de societate, ar putea încerca tratamente mici care să pregătească însănătoşiri mari.
Voi da trei exemple de situaţii individuale condamnabile, mici în raport cu problemele uriaşe ale unei ţări, dar deloc neglijabile ca impact negativ asupra societăţii. Nişte guvernanţi oneşti şi riguroşi în raport cu misiunea lor le-ar fi putut (şi le-ar putea, încă) elimina cu uşurinţă dacă chiar ar dori asta.
- Comportamentul “protestatarului” Marian Ceauşescu. Este un exemplu care poate părea minor considerând dimensiunea şi calitatea personajului, dar este exact pe dos. De ce? Pentru că fără protecţia unor politicieni influenţi (vezi pozele) el nu şi-ar fi putut etala atât de mult timp şi cu atâta intensitate mediatică comportamentul huliganic (pe care îl numeşte, după mintea lui, drept la liberă exprimare). Şi atunci te întrebi inevitabil: ce calitate umană au aceşti politicieni influenţi dacă se coboară până la a îngădui unui astfel de bezmetic să le fie purtător de imagine în spaţiul public?
Mergi pe stradă, spre metrou, precum doctorul Bacalbaşa, şi te trezeşti cu un zărghit care îţi scuipă în faţă şi te umple de injurii: borfaş, hoţ, puşcăriaş, slugă comunistă… Vrei să scapi de el, să-l ignori, dar îţi aţine calea. Se propteşte în faţa ta cu chintalul său duhnitor şi agresiv iar dacă încerci să-ţi faci loc cu mâna, să-ţi continui drumul, urlă că l-ai agresat şi te mai dă şi în judecată. Iar la tribunal câştigă la sigur, pe pregătire, căci susţinătorii lui influenţi i-au găsit în avans o judecătoare “onestă” care, cu # pe robă, să îi dea dreptate. Scena a ajuns, deja, antologică. Priviţi faptele şi apoi evaluaţi actul de justiţie…
Cât de greu i-ar fi unei justiţii normale, nu extraordinară ci doar normală şi independentă, să îndrume un astfel de personaj deviat în direcţia potrivită şi spre locul meritat? Căci tulburarea liniştii publice, atingerea demnităţii umane sunt încă infracţiuni prevăzute în codul penal. Infracţiuni pe care Marian Ceauşescu le comite nestingherit, în formă continuată, ori de câte ori primeşte misiunea de a ataca, la drumul mare, câte o ţintă fixată de stipendiatorii lui politici. Şi… nimic nu i se întâmplă!
- Modul în care Clotilde Armand a câştigat alegerile de la Sectorul 1. Un candidat la fotoliul de primar îşi ia, cu de la sine putere, libertatea de a fi prezent unde nu are voie şi de a face ceea ce legea nu-i permite să facă pe durata procesului electoral. Un proces electoral care o privea direct pe doamna Armand şi al cărui rezultat urma să influenţeze viaţa de zi cu zi a sute de mii de bucureşteni. Este surprinsă de camerele de supraveghere comiţând fix acele infracţiuni, precum acei pungaşi tembeli care dau spargere la magazinul comunal uitând să taie, mai înainte, curentul. Nimic nu i se întâmplă. În ciuda filmărilor explicite şi a mărturiilor publice zdrobitoare, procurorii amuţesc, judecătorii paralizează de slugărnicie şi frică iar societatea priveşte consternată triumful hoţiei la drumul mare, cu binecuvântarea cârdăşiei de partid şi de stat. Ca şi în cazul lui Marian Ceauşescu, peste nişte ilegalităţi evidente şi clar sancţionabile anumite grupări infracţionale aruncă o plasă de camuflaj, pentru a muşamaliza totul şi, culmea, le merge! Deşi fac asta în văzul întregii lumi, nu păţesc nimic, deşi ar fi fost atât de simplu, legal şi de bun simţ ca împuterniciţii ţării să repună dreptatea în drepturi.
- Sarabanda doctoratelor plagiate. Machiavelismul lui Traian Băsescu a adus în arena politică românească această armă inedită, a tezelor de doctorat plagiate, iniţial pentru a-l scoate din joc pe Victor Ponta. Văzând că funcţionează şi că mulţi dintre demnitarii noştri (cap de listă Laura Kovesi) s-au împopoţonat (pentru că se putea) cu titluri doctorale muncite de alţii, Traian Băsescu a dat ca temă serviciilor secrete identificarea tuturor competitorilor săi politici ce ar putea fi şantajaţi pe motiv de furt intelectual. S-a descoperit, cu acel prilej, o întreagă reţea de şcoli doctorale creată pe lângă structurile academice ale instituţiilor de forţă (servicii secrete, armată) dar şi pe lângă universităţile mai slabe de înger (în special private). “Lista lui Traian” a fost preluată şi exploatată fără scrupule de urmaşii săi mari amatori de anticorupţie. Astfel s-a ajuns la situaţia simplificată de azi în care e suficient să verifici dacă vreun parvenit politic are doctorat pentru a fi sigur că e un plagiator.
La această formă de ciordeală “elitistă” ar exista (dacă s-ar dori) un remediu de asanare simplu, eficient şi rapid: introducerea unei condiţii de eligibilitate pentru orice funcţie publică vizând corectitudinea tezelor de doctorat. Candidaţii cu doctorat declară pe propria răspundere că teza lor nu a fost plagiată şi că, în caz contrar, îşi vor da imediat demisia şi vor accepta rigorile legii. Care lege ar putea fi amendată, la capitolele precizie şi asprime, astfel încât să descurajeze minciuna.
Trista morală a acestor exemple este că neintervenţia autorităţilor în rezolvarea micilor abateri semnalate mai sus nu demonstrează lipsa lor de voinţă ci reaua lor voinţă. Atunci când o selecţie se face pe baza tupeului şi a avutului la mână prea multă etică încurcă.
Dacă azi il arestezi pe insignifiantul “Ceauşescu” pentru hărţuire şi atingerea demnităţii umane mâine ar trebui luaţi la ţintă pentru aceleaşi infracţiuni, dar în forme mult mai grave, şi Drulă şi Simion şi Şoşoacă!
Dacă o pedepseşti, după evidenţe, pe Clotilde Armand pentru fraudarea alegerilor de la Sectorul 1, cineva şi-ar putea aduce aminte că au existat evidenţe, chiar mai stridente, şi în cazul realegerii lui Traian Băsescu ori în cazul ascensiunii fulminante a lui Klaus Iohannis. Plus că, ce ne facem dacă mâine va mai fi nevoie de aşa ceva? Pe unde mai scoatem cămaşa!?
Dacă facem prea mult caz de minorul furt intelectual materializat prin obţinerea unei diplome doctorale, s-ar putea să nu mai găsim portiţe de scăpare atunci când se dovedeşte că atâtea concursuri pentru ocuparea unor poziţii de mare influenţă în stat (deci pe foarte mulţi bani) sunt falsificate pentru a ieşi cine vrem noi, nu cine merită…!
Chiar şi aşa, persistă nedumerirea: de ce, ca un mic pas spre mai bine, nu sunt înlocuiţi oamenii “noştri” bolnavi la cap sau incompetenţi sau hoţi, cu oameni (care la limită pot fi tot “ai noştri”, dar) sănătoşi la cap şi, eventual, competenţi şi oneşti?
Întrebarea e retorică. Răspunsul a fost articulat, in diverse forme, de geniala înţelepciunea populară:
- spune-mi cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti!
- cum e tocu’, şi pistolu’!
- peştele de la cap se-mpute!
Din astfel de dileme şi neîmpliniri se naşte (ori poate renaşte) ideea despotului luminat.
https://www.conteledesaintgermain.ro/marile-schimbari-ar-trebui-sa-porneasca-de-la-lucrurile-mici/15-02-2023https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/02/Ceausescu-Clotilde.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/02/Ceausescu-Clotilde-150x150.jpgEditorialeClotilde Armand,despot luminat,Marian Ceausescu,plagiat,viata privata,viata socialaLucrurile mici cântăresc greu în economia planurilor mari. În ele se poticnesc, cel mai adesea, bunele intenţii. Prin ele transpare caracterul omului, se câştigă sau se pierde încrederea celor din jur. În ultima vreme graniţa dintre viaţa privată şi viaţa socială a devenit un zigzag din ce în ce mai...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Lucrurile mici sunt cele care defineste cu adevarat politica, actiunile, comportamentul unei persoane. Acestea pot face multa diferenta in economia planurilor mari, deoarece acestea sunt ceea ce construieste lumea careia ii apartine fiecare. Gesturile mici sunt acele lucruri care conteaza cel mai mult si sunt adesea cel mai uitat element al oricarei epoci, morale, personalitati sau economii. De aceea este important sa le luam in calcul, sa le studiem si sa le punem in practica.
Că tot s a adus în discuție comenzile date pentru impresionarea publicului.
În aceste zile este în vogă scandalul în care este implicat medicul de la Iași cu privire la ,,recoltarea”de dispozitive medicale de la cadavre;ca la o comandă, s a activat toată presa ,,onestă”a României ca să i terfelească reputația acestui medic;las un link mai jos pentru a vedea care sunt culisele acestui scandal mediatizat în exces așa cum se procedează când cineva deranjează un om al sistemului.
P.s.
De departe gândul de a l apăra pe acest medic;din contră, de când cu mascarada guvidului am o oroare față de acești ,,eroi”în halate albe, de fapt mulți dintre ei niște criminali la propriu;eu vreau doar să prezint lucrurile echidistant.
https://m.activenews.ro/opinii/Scandalul-stimulatoarelor-cardiace-de-la-Iasi-o-alta-perspectiva-Dr.-Razvan-Constantinescu-INALTELE-COMANDAMENTE-ALE-CAZULUI-TESLOIANU-179898
Pe bune? O ardem cu prajiturelele și treceti cu vederea 3 lucruri importante!
Interviul cu Chatgbt( suna ca lgbt in perioada precursoare woke) despre președintele nostru! O oda mai dizgrațioasă nici macar Ciocazanu ci Cartianus nu puteau scrie!
Delta! Acum ca americanii controlează 75% din agricultura vecinilor trebuie sa își trimită cerealele in Europa cumva? Iar Bosforul nu este prea kosher( vezi transferul de la Incirlik la Deveselu de tehnica cu C7 de săptămâna trecută)!
Criza de hârtie igienica care nu va afecta gazda ! La cati pupincuristi sunt pe aici sunt sigur ca lipsa hârtiei nu va afecta viața matale conte!
Despre prăjiturele! Frustrații de azi când vor scapă mâine de sub tutela oamenilor care știu de pe internet cum sa își crească copiii și mai ales cum sa ii hrănească se vor transforma in niște mici Bisisici care vot baga in ele pana le va plesni ceva!
Ipocrizia celor care au mâncat tot ce au vrut și au făcut tot ce au vrut dar interzic acum celor mici niște mici gratificații după ce au trecut prin cel mai tare experiment de condiționare sociala( pandemia apreciata de sclavetii care au supt de la țâța statului-gen masculin) ma face sa fiu sigur ca al meu spawn are o șansa in lumea asta!
Pentru orătănii este un scuipat așa ca ciuguliti și cugetați!
Pentru restul e doar o părere!
Prends garde, mon Comte: Tivilici ( mai mici), se-nvart si pe-aici!
Sansele ca schimbari bune sa vina asa de pe o zi pe alta, din alegeri sau din senin sunt egale cu sansa de a lua premiul cel mare la sase din 49.
Schimbarile, mici ori mari vin din educatie. Scoala e asa cum e….face ce mai poate si cat i se mai permite …de la Centru…de la UE….de la masmedia …si de la unii părinti.
Rămâne educatia in familie care mai poate da rezultate.
In vara eram cu sotia si nepotelele la plimbare pe bulevard. Tocmai treceam pe langa o cofetarie , vitrina plina de prajituri si alte alea. Atunci mi-a venit in gand sa fac un mic test, m-am oprit zicând ” Ah, ce buna ar fi o prajitură” la care nepotele pe un ton sever ”Bunicule! Haide!Doar sti ca nu sunt sănătoase!”
Educatia in familie , investitie eficienta pe termen lung.
Ce putem face noi maturii pe termen scurt?
Păi, risipim la greu , cumparam alimente, aruncam 30 ori 40 la suta din ele , dulapuri pline de haine, incaltaminte așișderea. Sincer , cati dintre noi am fost in ultimii 10 ani cu pantofii sa-i reparam la cismar? ( Sarman cismar, pe trepiedul tau barbar….Ai da nebun cu calapodul…pe randuiala asta crudă!):)) Cumparam si risipim!
Apropo ! Galantarul plin, atuul capitalismului, satisface pana la un punct ….dincolo,poate fi si un mod eficient de adormire a constiintelor.
Vrem mici scimbari?
Avem atatea de facut , incepand cu a elimina risipa si continuând cu a cumpara produse de-ale noastre cand se poate, ajutandu-ne astfel unii pe altii, si multe altele….
Da , micile schimbari sunt posibile….Dar , până vin din alta parte , daca o fi sa vina, pâna atunci să incepen cu noi insine.
Nu! Pana aici. Inteleg sa nu le dati prajituri non-stop da’ o prajitura din cand in cand nu strica nimanui. Si nu cred ca sunt nesanatoase, n-am auzit pe nimeni sa moara de la o biata prajitura. Si cum cred ca nepotelele sunt cuminti si ascultatoare, zau ca meritau o prajitura. Tin cu nepotelele. Pentru ca sunt sigur ca au spus ce au spus doar ca sa va faca pe plac. Traiasca prajiturile!
@cib
Stii ce se întâmpla cu „o prajitura din când în când”?
Pentru multi urmeaza „o prajitura din ce în ce mai des” pentru ca amestecurile concentrate de carbohidrati si grasimi dau o savoare speciala, care duce la supraconsum, apoi la nevoia de consum falsa pentru a ajunge la placere si linistire.
Erai obosit când ai scris comentariul? Cum poti sa afirmi „Si nu cred ca sunt nesanatoase, n-am auzit pe nimeni sa moara de la o biata prajitura.”?! Nu tot ce este nesanatos omoara, profesore, dar îti grabeste sfârsitul.
Si, nu! Pâna aici! Prajiturile nu sunt sanatoase! Jos prajiturile!
https://theconversation.com/comment-notre-alimentation-trop-riche-en-sucre-transforme-notre-cerveau-127279
@Contesa de Sigur (pe sine)
Tot ce e bun si frumos in viata ori e ilegal ori e imoral ori e interzis de doctori. Basca mai si ingrasa. Deci sa fim virtuosi, sa mancam lacuste si sa respiram cat mai putin ca sa nu crestem amprenta de carbon. Ah, si sa nu tragem vanturi pen-ca, metan. Doar asa vom trai 1000 de ani! Claba!
@cib
340 milioane de adolescenti obezi si 39 milioane de copii obezi în lume !!!
Si numarul lor nu înceteaza sa tot creasca !!!
În câtiva ani adolescentii si copiii acestia vor suferi de numeroase boli grave sau vor muri prematur !!!
Si tie îti arde de glume pe acest subiect.
@Contesa de Sigur
E strict treaba lor. Eu sunt satul de astia care vor sa ma treaca strada chiar daca eu nu vreau. Sau sa ma vxxeeneze chiar daca nu vreau sau sa mananc lacuste chiar daca nu vreau sau…
@cib
Têtu, stii foarte bine ca, în privinta asta, medicii au dreptate. Si, medicii nu te obliga niciodata! Îti recomanda doar. Daca în ceea ce te priveste pe tine, adult cu vechime, nu vrei sa-i asculti, te priveste, dar atunci când îti cresti copiii, trebuie sa fii responsabil si sa tii cont de sfaturile celor care se pricep.
@cib
Mda… În ceea ce te priveste… te priveste. Dar… chiar te priveste. Pardon! (LOL)
@Contesu de Sigur
„si medicii nu te obliga niciodata”. Da, o da! Doar #dacat cand sunt sponsorizati de Big Farma si mai impart si cu politicienii si inventeaza beneficii ale unor seruri neexperimentate si cand schimba definitia vaccinurilor doar fiindca doresc sa indoaie realitatea pe genunchi pe-ca „cascaval”. Sper din tot sufletul, oricata „dragoste” ti-as purta, ca nu ti-ai injectat kinderii cu posirca aia denumita pompos „vaccin ARNm”!
PS Ah, am uitat, certficatu’ ala digitalu’ fara de care milioane de oameni nu aveau dreptul sa munceasca, e tot din categoria ” my body, my choice”?
PPS De „puscaria” Australia si sora NZ ai auzit? De taberele de reeducare (aka colonii pentru nevaccinati) din maretele foste si actuale puscarii in aer liber ale Majestatii Sale ai auzit? Despre draga de Jacinta care a plecat cu coada intre picioare ai auzit? Nu? Stai c-o sa auzi si despre micul Napoleon! The sooner the better, for you!
@cib
Eram sigura ca sari de la prajituri la Covid.
Cu aceeasi „dragoste” pe care ti-o port si eu, îti repet pentru a nu stiu câta oara: nu mai generaliza! Nu pune în aceeasi oala marea majoritate a medicilor cu medicii politruci si cu medicii care se lasa cumparati de Big Farma.
Mare dreptate aveti, domnule Conte!
Pai, daca lucrurile s-ar schimba, cum ar mai ajunge o nulitate ca DINU GÎNDU director al ICR Lisabona?
Si daca domnul DINU are GÎNDU’ sa ajunga la Lisabona ca director, i se pot oare opune ilustrii nostri parlamentari cu ceva?
Priviti circul:
https://www.libertatea.ro/stiri/cine-este-dinu-gindu-noul-director-al-icr-lisabona-scolit-la-institutul-psd-propulsat-in-politica-de-pnl-si-cu-diplome-cumparate-de-la-universitati-straine-4442023
@Contesa de Ségur – februarie 16- In fine, o stire pozitiva! I se pregateste deja piedestalu’ pentru o viitoare statuie, alaturi de cea a lui Lucian Blaga (fost, si el, diplomat pe-acolo !). Asa va dobandi si un modest( sic) scriitor si filosof roman notorietate, alaturi de un „vrai” om de cultura (a verzei-care si este; dupa vorba, dupa port…).
Ipocrizia si dubla masura. Smenu’ e vechi: smecherii nostri e mai smecheri ca ai vostri. Despre doctorate, daca maine se renunta la sporul de salariu pentru doctori, problem is solved. Da’ normal ca nu se vrea. Tot pentru ca smecherii nostri e mai smecheri ca smecherii vostri. Basca faptul ca marea majoritate a „doctorilor” sunt cu belciug la nas. You know what I mean!
@cib
Nu fi atât de sigur! Smecherii nostri si ai vostri sunt fuduli. Se vreau doctori cu totii mai mult pentru titlu, nu pentru bani.