Manipularea în războiul actual pentru putere
Â
Manipularea în masă a devenit, odată cu explozia internetului, o armă esențială în arsenalul instituțiilor de forță din societățile active. Rețelele de socializare È™i sondajele de opinie sunt doar două dintre mijloacele moderne perverse de implicare în „žviața cetății” a milioane de oameni care, cu doar 30 de ani în urmă, participau la statisticile sociale exclusiv prin calitatea lor de elemente mute ale unor mulțimi pentru care vorbeau „žexponenții”. Exponenți cel mai adesea „žatent” selecționați de alții…
Ce e rău, veți spune, că s-a ajuns, de la ascultarea vocii acelor câțiva exponenți,  la ascultarea „žîn direct” a vocii a milioane de „žreprezentați” din spatele lor? Nu e mai bine aÈ™a? Mai democratic? Mai nemijlocit?
Dacă acest progres ar fi folosit cu onestitate È™i exclusiv spre binele semenilor, desigur. Doar că lucrurile în viața reală nu se prea întâmplă aÈ™a, existând mereu È™i peste tot minți (chiar instituții) diabolice, antrenate să descopere în orice nouă cucerire tehnologică È™i oportunități nocive. Pe care, apoi, să decidă a le exploata în favoarea lor, cu investiții È™i eforturi pe care doar ele È™i le pot permite, nicidecum omul de rând.
Rețelele sociale de pe Internet adună laolaltă, într-un superb  curcubeu planetar, religii, culturi, limbi care, la bază, nu vor altceva decât realizarea unor comuniuni armonioase de la distanță. Cetăteanul obiÈ™nuit are în fața sa doar un calculator È™i lumea virtuală din spatele monitorului acestuia. Interacțiunea lui directă este cu numai câteva zeci de oameni. Un mic evantai, nesemnificativ la scară socială, un simplu punct pe ecranul ca un planetariu al giganticelor instituții care monitorizează întreg înternetul. Un astru izolat care nu poate comunica cu tot cerul înstelat dar, pe care, managerul planetariului îl poate oricând accesa, la nevoie.
Acel manager, în schimb, are în baza lui de date toate micile evantaie ale micilor oameni de rând, cu preferințele acestora, cu culorile politice sau sportive, cu simpatiile, idiosincrasiile È™i sensibilitățile lor. Cu bolile È™i temerile lor, cu stimulii care i-ar putea scoate în stradă dacă ar fi nevoie. Realizați potențialul de manipulare?
Efectul de bulgăre de zăpadă prin care s-a încercat explicarea unor recente mobilizări spectaculoase ale românilor, prin intermediul Internetului, nu este convingător. Prezidențialele din 2014 (cu cele două componente „žsurprinzătoare”: ieÈ™irea masivă la vot a diasporei È™i manifestația „žspontană” de protest din marile oraÈ™e ale României la anunțul inițial al victoriei lui Victor Ponta) È™i, mai ales, „žrevoluția” Colectiv, pot fi considerate cazuri È™coală de manipulare, prin rețelele sociale de pe Internet, a unei populații altfel apatice, blazate, resemnate. Cel mai bun argument că, fără o implicare a celor două instituții de intelligence capabile a instrumenta aÈ™a ceva, astfel de demersuri, „žspontane”, nu au nicio È™ansă să scoată mii de români în stradă, îl reprezintă eÈ™ecul a cel puțin alte două tentative de mobilizare a românilor (mai ales a celor „žtineri È™i frumoÈ™i” prin vectorii acestora foarte activi în cazul Colectiv) când, în Piața Universității, abia de s-au strâns 100 de naivi ca să protesteze, de pildă, pe tema infectiilor intraspitaliceÈ™ti.
Și manipularea prin sondaje de opinie a luat un mare avânt în România odată cu dobândirea de către serviciile noastre secrete a unor noi abilități în domeniul exploatării vestitelor È™i costisitoarelor lor baze de date. Nu e vorbă că È™i înainte se manipula prin sondaje dar, parcă, niciodată ca acum.
Să privim un singur exemplu, recent: încrederea românilor în justiție.
De luni, dacă nu de ani de zile, ni se spune de către toate institutele de sondare a opiniei publice din țară că încrederea românilor în justiție, mai ales după „žglorioasele” performanțe ale DNA în lupta sa împotriva corupției, este aproape superlativă. 70 „“ 75% favorabilitate reprezintă un interval parcă dictat de undeva de sus, din moment ce toți sociologii noÈ™tri faimoÈ™i de la exit-polluri, È™i de dreapta si de stânga, È™i din PSD È™i din PNL, È™i dânci È™i pieleni nu îndăznesc să iasă din el decât, rareori, pe la marginea sa superioară.
Pe de o parte televiziunile de È™tiri ne prezintă în serie cazuri scandaloase de abuzuri È™i inechități produse de justiția din România, pe de altă parte sondajele ne-o glorifică pe Laura Kovesi care, pornind de la procentele entuziasmante, se justifică È™i se glorifica la rândul ei, modest, pe sine, cu ocazia fiecărei apariții publice.
Pe de o parte ministrul justiției este gata să uÈ™ureze bugetul de stat cu amenzi de 800 milioane euro anual către UE, pentru condițiile de exterminare din închisorile româneÈ™ti, decât să salveze aceÈ™ti bani printr-o amnistie rațional È™i umanitar gândită, pe de altă parte Marius Pieleanu È™i Vasile Dâncu se jură pe probitatea È™i competența lor profesională că DNA, DIICOT, ICCJ (toate în frunte cu inegalabila Kovesi), pulverizează orice recorduri în materie de simpatie È™i încredere populară.
Ca să vină, cu trei zile în urmă, Eurobarometrul Comisiei Europene È™i să încerce a ne prosti în față că toți sociologii noÈ™tri dragi È™i credibili È™i cetățeni de bine È™i independenți È™i obiectivi È™i ascultători la indicații de interes național, ne-au mințit. În comunicat se spune:
„žDatele Eurobarometrului Comisiei Europene arata ca 35 % dintre romani au in prezent incredere in justitie si sistemul judiciar, cu 13 procente mai putin fata de anul 2015, scaderea fiind cea mai mare inregistrata de o institutie europeana intr-un timp atat de scurt„.
E ca la Radio Erevan: da, încrederea în justiția din România se exprimă printr-un procent care se termină cu 5, dar nu începe cu 7 ci cu 3. Și nu e în creÈ™tere, ci în scădere”!
Perplexitatea lui Pieleanu la citirea textului afiÈ™at în studioul în care se afla ar merita reluată în buclă, ca exemplu de derută stupido – comică.
Reacția lui simboliza dezorientarea unui întreg sistem mincinos, care crezuse că nu va fi prins niciodată cu mâța în sac È™i se vedea acum demascat exact de cei care altă dată îi cântaseră în strună.
„žAcest sondaj este mincinos! Cine l-a făcut? Cine este Eurobarometru? Trebuia organizată o licitație pe SEAP. Nu am văzut o astfel de licitație. Altfel am fi participat È™i noi È™i am fi câÈ™tigat-o cu prețul cel mai mic. Mie să-mi spuneți cine a făcut acest sondaj mincinos. Căci tot o firmă românească l-a făcut. Este o mistificare È™i o manipulare”.
Cu greu au reuÈ™it să-l calmeze pe domnul Pieleanu cei din platou. Și nu prin argumente ci prin trecerea la alt subiect.
În zilele următoare s-a petrecut un miracol: nimeni nu a mai contestat concluziie Eurobarometrului Comisiei Europene. Nici domnul Pieleanu, nici doamna ministru Prună. Tot ca la ordin, ca atunci când increderea în justiție nu trebuia să coboare sub 70%.
Cine înțelege, înțelege.
Cine nu, s-a rătăcit pe-aici în misiune.
https://www.conteledesaintgermain.ro/manipularea-in-razboiul-actual-pentru-putere/19-08-2016EditorialeDIICOT,DNA,Eurobarometrul Comisiei Europene,ICCJ,Internet,Laura Kovesi,manipulare,Marius Pieleanu,Raluca Pruna,retele de socializare,revolutia Colectiv,SEAP,sondaj de opinie,Vasile Dancu Manipularea în masă a devenit, odată cu explozia internetului, o armă esențială în arsenalul instituțiilor de forță din societățile active. Rețelele de socializare È™i sondajele de opinie sunt doar două dintre mijloacele moderne perverse de implicare în 'žviața cetății' a milioane de oameni care, cu doar 30 de ani...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Ati scris dvs.,despre m.guran ca l-ati privit cu intelegere.Fostul premier totusi zicea despre dinsul ca e integrat in UM Digi 24.Probabil si sondotorii de opinie enuntati de dvs.,fac parte din cate o U.M.,ca de aia li s-a tras ”perplexitatea”fata de Datele Eurobarometrului CE.
Offtopic, insa e tot despre manipulare, dar din aia vesela cu numere, ritm si pana la urma mantre:)
Are Dana Grecu o emisiune antologica daca nu ati vazut’o, merita sa o vezi de 2-3 ori. Invitati un numerolog si o bioterapeuta. Cand i’am vazut prima data m’am distrat la maxim. „Cifra 4 e o cifra fantastica, poate sa te duca sus, precum poate fi si car’ mortii. Nu te poti juca cu cifrele universului. Se poate sa sa le fie extrem de bine, precum le poate sa le fie rau”
Practic invitatii sunt fenomenali, e un fel de ferma animalelor, spitalu’ 9, insa toate Adevaruri Ascunse:)
Stai ca ne spune Dana Grecu ca urmeaza ceva super despre eclipsa, cand se umfla luna si dispare, si bonus ceva super din horoscopu’ tiganesc.
Toate, dar absolut toate pe un ritm de propaganda PSD. Atentie la numarul 33!
Sublim!
LaB1 ai două ore de 360 grade despre magia din morcovi È™i implacabilitatea astrologică. Nu stiu pe unde se manifesta Urania, dar o vad in timpul zappingului.
Numarul 33 este, de fapt, 6, caracteristic persoanelor norocoase È™i corecte, dar È™i persoanelor fără caracter, ghinioniste.
Mă rog, făceam È™i eu puțină propagandă PSD. Tu nu votezi niciodată decât la alegeri, cu bețivul securist sau cu retardul securist, din lipsă alternativelor.
Daca ai citit in numere cu cine si cand votez eu, emisiunea aceea e pentru tine!
Dar ce zic emisiunea, caci pana la urma e vorba despre o stiinta sau chiar mai multe: numere, astrologie si ansa. Desigur pe fond religios, dar cu intensa altoire hindusa.
Ce sa mai vorbim, o nebunie!:)
PS: Inteleg foarte bine rolul emisiunii, face practic parte din interesul romanilor: zodiac, numerologie, ansa-Isus-mantre la pachet cu retetele culinare, putin curvasarat si cateva stiri din sport.
„Numarul 33 este, de fapt, 6, caracteristic persoanelor norocoase È™i corecte, dar È™i persoanelor fără caracter, ghinioniste.”
Domnule, aici chiar m’ai dat pe spate:)
Din ciclul: „Poate sa fie foarte bine precum poate sa fie foarte rau” :))
Bine ca m’ai lamurit:) Iar dupa voturile primite, imi comfirmi banuiala despre cat de populara e stiinta asta printre romani:)
Dacă e cineva care nu înțelege ce-i cu securiciul Pieleanu, pastilat pe niÈ™a Antena 3, oarecum avizat în privința antibăsismului la români, ori de câte ori scârțâie cineva despre Securitate, cretinelul simte nevoia să intervină.
S-a întâmplat că tocmai ieri am comentat o zicere de-a lui Pieleanu, pe blogul lui Isar:
Atât Suciu (purtător de cuvânt BNR) cât È™i Pieleanu È™i-au început depoziția (replici la opiniile lui Isar prezentate la Antena 3) desfințând”¦ criticul. „Lucian Isar nu a condus nici măcar o bancă, nici măcar centrală sau galactică, deci acuzele aduse BNR-ului sunt neconcludente.”
Pieleanu instigă BNR, în mod festivisto-comunist (în echipa securistă), la trimiterea în judecată a criticilor BNR.
„Oamenii care n-au făcut nimic” nu pot critica sistemul.
În această fază se ajunge atunci când argumentele au greutate. Remarc o mare îngrijorare la BNR. AC
P.S. În plus, marele manipulator Pieleanu îmi pare È™i foarte slab dotat la… cap, un fel de ofițer activ cu retard accentuat.
Într-adevăr, securistul Pieleanu e un mare bow! Poate v-a scăpat faza la A3, când a început să urle ca nebunul, „Minciună, făcătură! Asta e de la noi! N-aveau voie să facă sondaj, trebuia licitație, veneam si noi È™i câÈ™tigam!” Era vorba despre sondajul Euro în care justiția era la 35% încredere. Ar face bine cei de la A3 să nu-l mai invite pe dobitoc. Gm.
AceleaÈ™i poziții constructive le are È™i Chireac. Pe tema serviciilor È™i a BNR are agenda impusă.
Eu as zice sa’i lase sa se produca, macar pentru diversitate, altfel era o corala cam plicisitoare prin lipsa optiunilor, desi sau tocmai din cauza ca altfel ni se indica fooaarte clar cine ar trebui votati.