Logică și dezumanizare
Citesc „Scrisoare din penitenciar” a lui Bogdan Popovici, publicată azi în Cotidianul, și constat că logica binară a devenit în ziua de azi facultativă.
Fie următoarele 2 propoziții:
A: sistemul penitenciar din România își încalcă grosolan propriile regulamente și nesocotește drepturi fundamentale ale omului (recunoscute și deținuților);
B: sistemul penitenciar din România funcționează corect, în limitele fixate de lege.
Domnul Bogdan Popovici, condamnat în polifonicul (și cacofonicul) dosar „Trofeul Calității” semnalează, după doi ani de detenție, niște abuzuri monstruoase la care sunt supuși el și soția sa, arestați în același timp dar executându-și pedeapsa in închisori diferite. În esență, domnia sa formulează propoziția A, aducând în scrisoarea transmisă presei argumente revoltătoare privind sălbăticia unui sistem recluziv și nicidecum cu valențe educative și de recuperare în folosul societății cum se pretinde.
Domnul Popovici nu a mai rezistat și, împins de exasperare, a luat un bolovan și a aruncat cu el într-unul din multele geamuri care-l izolează de societate. Gest urât, este? Nu se face așa ceva, să te plângi opiniei publice, mai ales când porți pe umeri anatema unei condamnări definitive. Cine, dacă nu justiția, ar merita respect mai mult decât orice altceva în România de azi. O Românie în care procurorii sunt prezentați societății cu aure manufacturate în atelierele de fabricat idoli de la Holywood, în care sentințele Curții Supreme au fost ridicate la rang de subiect tabu mai ceva decât evangheliile apocrife.
Tocmai de la înălțimea unei astfel de intangibilități la care justiția română levitează, sub regimul Băsescu, mai ceva decât hologramele cu ozeneuri lansate pe Internet, te-ai aștepta de la ea (de la justiție) ca atunci când i se aduc acuzații de gravitatea celor pronunțate de domnul Popovici să explodeze, pur și simplu, în dezmințiri pe cât de vehemente tot pe atât de argumentate și convingătoare.
O propoziție de tipul B ar fi minimum de ripostă necesară la geamul spart de bolovanul domnului Popovici. O repet: B: sistemul penitenciar din România funcționează corect, în limitele fixate de lege.
Și totuși justiția, prin gurile ei (de foc), tace. S-a pronunțat când a fost cazul, o dată și bine, nu are rost să se coboare (dă ea de înțeles) la a polemiza cu pușcăriașii.
Să ne întoarcem însă la logica binară: adevărat sau fals. Din două una: sau A este adevărată și atunci B este falsă, sau invers.
Dacă B ar fi adevărată (ceea ce ar trebui să se întâmple într-un stat pretins „de drept”, cu o justiție pretins „independentă” și respectând neabătut legea) atunci nu ar fi nimic mai simplu decât să se demonstreze acest adevăr. Sec, cu documente oficiale, cu articole de lege, cu fapte consemnate în registrele penitenciarelor. Să se demonstreze că lucrurile nu stau în modul oribil și, repet, sălbatic, în care le prezintă domnul Popovici, ci au fost păstrate în matca normalității, cum scrie la regulamente și prin codurile de conduită.
Accept că perversul sistem băsist de justiție (DNA, CSM, ICCJ) nu are niciun interes să facă gesturi în favoarea prezentării adevărului în toată mascarada de proces supranumită „Trofeul Calității” și, deci, accept că este dispus să încurajeze orice mârșăvie pentru ca Năstase, Popovici și toți cei care ar putea vorbi pe tema asta să fie ținuți cu căluș cât mai mult timp. Mă întreb însă ce-l împiedică pe Ministrul Justiției care, chipurile, nu este complice nici cu Morar, nici cu Kovesi, nici cu Livia Stanciu, nici cu Monica Macovei, să declanșeze verificarea unor acuze atât de grave aduse unor instituții din subordinea sa directă?
Mi-e teamă că pasivitatea lui Robert Cazanciuc se înscrie printre simptomele aceluiași anesteziant ce i-a fost injectat lui Victor Ponta atunci când a semnat pactul de coabitare cu Traian Băsescu și, mai târziu, când a negociat cu acelaș, numirea procurorilor. Altă explicație nu pot găsi condamnabilei lipse de reacție a autorităților vizate la acuze ce fac trimitere la Auschwitz, Dachau, Birkenau, Guantanamo.
Suntem în situația evidentă a logicii binare AvB (sau A este adevărată sau B este adevărată). Dacă A este adevărată atunci, apelând la logica formală, Cazanciuc și cei care l-au pus acolo sunt complici cu Morar, Livia Stanciu și Băsescu la asasinatul moral asupra familiei Popovici. Dacă B este adevărată atunci A este falsă și datoria elementară a celor în drept este să demonstreze imediat că a compara sistemul penitenciar din România cu Auschwitz și Guantanamo nu are niciun temei.
Îi rog pe adepții teoriei „bine le face” să se pună doar pentru o clipă în situația descrisă de domnul Bogdan Popovici în scrisoarea sa adresată presei. Reabilitare nu înseamnă exterminare. Și nici plata unei vinovății nu înseamnă automat condamnare la temniță grea sau la moarte. Pentru că, altfel, toate pedepsele ar trebui să fie de la acest nivel în sus.
Comentarii prin Facebook:
http://www.dcnews.ro/mircea-basescu-florin-anghel-inregistrarile-cu-negocierea-cu-fiul-lui-bercea-mondial-facuta-publica_446305.html
The world is changing: scandalul deceniului cu fratiorul ticalosului deceniului… asteptam articol nou conte!
din ceea ce spune omul, problema ține de sistemul penitenciar, nu de justiție.
în altă ordine de idei, poate exemplul lui e È™i învățătură de minte: complicele politicianului primeÈ™te pedeapsă mult mai dură decât politicianul. bine ar fi dacă, cu asemenea exemple, s-ar face un gol în jurul politicienilor avizi de averi nejustificate.
Toate aceste probleme pleaca de la un singur fapt. Din pacate grav.Acela este ca la noi nu se face justitie, nu se imparte dreptatea. La noi justitia inseamna razbunare. Razbunare si umilire.
Am sa dau un exemplu din filmele western ale copilariei mele.
Faimoasa inchisoare a oraselului tipic filmelor western. Seriful sta la birou si in spatele unor gratii se afla un criminal. Seriful nu il pune nici sa spele veceul, nici sa faca altceva. Acest criminal doar sta in spatele gratuiilor, adica este lipsit de libertate. Ca legea doar asta spune. Ca il priveaza de libertate, nu ca il umileste.
Si acum urmeaza ce atunci nu intelegeam si acum inteleg perfect.
Orasenii se revolta si vin cu pistoalele incarcate sa impuste criminalul.
Seriful isi incarca pusca si se baricadeaza in inchisoare, si trage asupra celor care l-au ales ca sa apere viata criminalului. Va dati seama, trage in cei care l-au ales si il platesc sa apere viata criminalului.
Dar grozavia nu se opreste aici. Acum urmeaza apocalipsa.
Face asta ca a doua zi sa vina judecatorul si sa il condamne pe criminal la spanzuratoare.
Si seriful a doua zi duce la indeplinire sentinta si spanzura criminalul.
Acum am inteles ca :
Asta este justitie
Restul este razbunare si umilire.
Voi, concetatenii mei, cand veti intelege ce inseamna justitie?
Nu e prima oara cand folosesti niste exemple extrem de sugestive si potrivite. Iar stilul de a le asterne intr-un text are calitate: povestesti frumos, gradezi,surprinzi. Felicitari!
Multumesc Conte pentru aprecieri.
Un alt subiect legat tot de cum vedem noi dreptatea sau nedreptatea il reprezinta vinovatia si vinovatul.
Am sa explic mai jos ce vreau sa zic.
Din 2009 de cand multi cetateni au simtit ca ceva nu se desfasoara in ordinea fireasca a pornit un razboi de guerila in societatea romaneasca. Acest razboi se refera la Basescu.
Basescu a ocupat antentia publica in crestere din 2009 cu un maxim in 2012 la referendum. Din acel moment Basescu este in descrestere, ma refer ca interes public.
De acest razboi se tot vorbeste si nu la el vreau sa ma refer. Ma refer la vinovati si vinovatie.
Noi cautam acum un vinovat pentru ce nu a mers in societatea noastra. L-am identificat pe Basescu ca fiind acest vinovat si de aceea 7,4 milioane au vrut ca el sa plece. Pentru ca l-am considerat vinovat de tot ce nu am realizat noi individual, fiecare dupa cum a identificat nerealizarea: trai mai bun, pensie mai mare, o afacere care trebuia sa creasca.
Ponta a sezizat asta si a incercat sa foloseasca in interes propriu.
Dar nu gasirea vinovatului este ce trebuie sa cautam. Trebuia sa cautam cauza, sa cautam unde este problema si sa rezolvam aceasta problema.
Trebuie sa incetam sa cautam vinovati. De vinovati trebuie sa se ocupe justitia. Noi in societate trebuie sa cautam cauza si sa remediem cauza pentru a nu se repeta problema.
Ponta cauta vinovatia in Basescu pentru ca pe el nu il intereseaza cauza. El vrea doar un vinovat si acesta sa fie Basescu. Pentru ca stie care este cauza, cauza este sistemul creat in 24 de ani si Ponta vrea sa conduca acest sistem. De aceea are nevoie de vinovat.
Dar noi cetatenii vrem doar sa schimbam Nastase cu Basescu, cu Nastase vinovat si Basescu conducand mai departe sistemul, dupa care vine Ponta si il gaseste pe Basescu vinovat si preia sistemul si il conduce mai departe?
Sau vrem sa inlaturam cauza?
In perioada de stagiatura ca inginer m-am lovit de acelasi lucru. Aveam muncitori care veneau sa imi spune de anumite defectiuni. Am incercat sa depistez cauza si am rezolvat problema. Au fost foarte mirati ca nu am facut ca ceilalti sa caut vinovati. Asa am descoperit ca anumite probleme datau de 20 de ani si de fiecare data cineva era gasit vinovat dar nu se remedia cauza.
Am remediat cauza si asa nu a mai fost nevoie sa gasim vinovati.
Nu Basescu este cauza, el este doar defectul.
@Eduard:nu este vorba de vinovăție,este vorba de neînțelegere sau,dacă vreți,de lipsa educației democratice.”Alegerea răului cel mai mic”,soluția adoptată de 80% din populație la sfatul „intelighenției românești”s-a dovedit varianta cea mai proastă,o soluție aproape criminală.Urmarea:suntem conduși de un stat mafiot și suntem cei mai săraci din Europa.
Dacă este să căutăm vinovați atunci vinovăția trebuie căutată în sufletele noastre;încă nu știm să facem deosebirea dintre Bine și Rău,nu mai avem un sistem de valori morale iar sărmanele suflete românești,fără speranță și fără voință,sunt amețite de neputința proprie și de furtunile globalismului.Neînțelegând vremurile pe care le trăiesc,mulți,prea mulți,își iau câmpii prin Europa ca să scape din rahatul existențial în care ar trebui să trăiască în România dar pe care rahat ei l-au produs într-un mod iresponsabil.
Cine-i de vină?
Noi toți suntem de vină din prostie sau dinadins…
Eu tocmai asta spun ca prea ne concentram pe cine e de vina. In loc sa definim problemele pe care le avem. Si dupa aceea sa cautam sa rezolvam problemele. Si abia dupa ce am rezolvat problemele sa cautam si cine ste de vina.
Ca de exemplu cu Presedintia. Noi avem un vinovat, pe Basescu (si este foarte vinovat in opinia mea), dar adevarat problema este ca noi nu avem un om garantat neutru in aceasta functie. SI asta pentru ca principalul scop al unui presedinte este sa medieze intre institutiile statului. Nu sa judece sau sa dea sentinte ci sa medieze. Cum poti media cand tu esti parte?
Si in loc nois adefinim acesta problema a gasirii unui mecanis prin care sa asiguram neutralitatea omului din postul de presedinte al statului, noi antagonizam personajele care pot ocupa acesta functie (Antonescu, Johannis=anti PSD si Ponta=anti justitie, anti PNL, PDL. PMP). Cum mai poate oricare din aceste personaje sa mai fie neutru, cand va fi pus sa medieze intre o parte de mai sus si alte instituti ale statului?
Pentru ca suntem in gazda la un conte pun aici si problema monarhiei. Acesta ar fi rolul principal al unui monarh. El nefiind ales prin vot sau pus de un partid poate sa fie un mediator credibil. Dar cei care sustin monarhia nu vin cu asemenea argumente si ne aduc in fata un om si atat. Chiar daca oamenii identifica monarhia cu Regele Mihai, nu este corect pentru ca Regele Mihai are o varsta si este totusi o persoana cu puncte neclare. Altfel satu lucrurile cu Regina Maria a Romaniei. Daca am incerca sa asociem ideea de monarhie cu ceea ce a facut Regina Maria pentru Romania atunci poate ca ideea de monarhie ar avea mai multi sustinatori. Dar ce facem? Daca instauram monarhia acum ne vom trezi cu Duda in aceasta functie. Si eu leg acest nume de anumite legaturi dubioase cu ceva structuri.
Citind aceste orori, am sa spun doar ca a invoca cuvinte precum Auschwitz,Dachau,Birkenau,cu intreg cortegiul tacut de milioane de umbre de oameni casapiti (fizic) in aceste abatoare (la propriu), in lupta ta bezmetica cu Basescu,Livia Stoiciu,Morar,Macovei si tot neamul lor, este mai mult decat aberant.
Este dezumanizant.
Cand spui „lupta ta bezmetica”la cine te referi? La mine sau la Popovici? Daca te referi la mine iti atrag atentia ca eu doar am citat din Popovici acele cuvinte. Daca te referi la Popovici iti atrag atentia ca nu el s-a luptat cu cei numiti de tine ci aceia s-au luptat cu el (ca sa-l doboare pe Nastase) folosindu-se de institutii si multe, multe trucuri murdare…
„Dacă B este adevărată atunci A este falsă și datoria elementară a celor în drept este să demonstreze imediat că a compara sistemul penitenciar din România cu Auschwitz și Guantanamo nu are niciun temei.”
Stimate conte, aici este mai mult decat „preluare”…
De fapt, ce fel de „demonstratie” astepti dta ? Ar trebui sa te convinga cineva ca, chiar sub regimul odios al justitiei basisto-morar-macoveniste, in inchisorile romanesti oamenii nu sunt abatorizati ca la Auschwitz ? Chiar ai nevoie de asemenea „demonstratie” ? Atunci e grav…La Auschwitz au fost „procesate” familii intregi, sot-sotie-copii-bunici, iar neajunsul de a nu fi putut sa se intalneasca sot cu sotie, sau mizeria de la spalator, sau ingramadeala din paturi,sau alte nenorociri(reale) invocate de dl Popovici in scrisoarea sa, li s-ar fi parut nefericitilor alora parfum de levantica pe langa ce urma sa li se intample cu adevarat.
In fond, ce minte ratacita ar putea face asemenea paralela ?
Negarea lui ‘oricare ar fi” este „exista un”. ESTE SUFICIENT CA O FAMILIE, UNA SINGURA, SA FIE „PROCESATA” – cum singur te-ai exprimat, ca acea comparatie folosita de dl. Popovici sa-si gaseasca temei primind o functie metaforica. Mi-ai respectat sfatul din final, acela de a incerca sa te pui, imaginar desigur, in situatia victimelor acestor abuzuri? Ai o nevasta? Si niste sentimente solide de familist? Atunci nu te mai lega de detalii care sa diminueze gravitatea abuzurilor ci fa macar atata: condamna-le!
Ce sa vezi, conte, da, desi basist, am si eu o nevasta, o familie, ba chiar ma saluta si salut si eu lumea pe strada… 🙂 Acum, sincer sa-ti spun, n-as putea sa-ti raspund la interogatia artagoasa despre „soliditatea” sentimentelor mele de familist…nu ca n-ar fi treaba dtale, ci pentru ca eu nu mi-o masor in „metafore” despre holocaust.Eu zic ca sunt destul de solide, chiar daca continui sa cred ca respectiva „metafora” este complet nepotrivita.Abuzurile la care sunt supusi sotii Popovici, daca sunt reale, sunt absolut condamnabile, iar Ministrul Justitiei, in subordinea caruia se afla Directia Penitenciarelor, ar trebui demis in 10 la minus 3 secunde.
Exact asta ma asteptam sa spui de la inceput, ca abuzurile semnalate sunt condamnabile. Tu ai chiar plusat zicand „absolut condamnabile”. Perfect, multumesc.
Mărturisesc că nu înțeleg. Ce treabă au Morar, Kovesi, Monica Macovei, judecătorii Livia Stanciu È™i Ionuț Matei cu situația dezastruoasă din penitenciare?! Cred că trebuie căutați vinovații prin alte părți, nu este în fișa postului celor enumerați mai sus să se ocupe de așa ceva, apropierea mi se pare forțată. Nu cred că se pot opri anchetele și încarcerările pentru că Guvernul (guvernele trecute) nu au avut bani sau nu s-au preocupat de soarta deținuților. În plus, există destule organizații umanitare care se ocupă de treaba asta, există și posibilitatea de a da statul în judecată, ceea ce s-a și întâmplat de multe ori, deținuții câștigând la Curtea Europeană.
Atunci când „Conform calculor făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), costul întreținerii unui singur deținut este de 2.397 lei/lună, din care 1.619 lei reprezintă costurile cu personalul È™i 422 cu bunurile È™i serviciile.” problema este la economia românească, cât de eficientă este, și la eficiența guvernării (vorbesc aici inclusiv de atragerea fondurilor nerambursabile europene pentru proiecte în acest domeniu), nu la cei enumerați mai sus.
Oricum, am căutat și eu de curiozitate dacă Macovei, care A FOST ministru, deci a făcut parte dintr-un guvern, a făcut vreodată vreo referire la condițiile de detenție. Iată ce am găsit că s-a întâmplat atunci când a fost Ministru al Justiției:
„Comandantul Penitenciarului Aiud a fost schimbat din functie, dupa ce Monica Macovei a constatat ca drepturile detinutilor sunt incalcate”…
http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/detinuti-tratati-ca-animalele-90987
Dar scrisoarea care a generat comentariul meu ai citit-o? Ca sa intelegi legatura cu aceia pe care ii numesti?
Am citit-o, bineînțeles!