Scorul acestui articol
[Total: 8 voturi. Media: 3.9]

Recunosc că sunt puţin dezamăgit de lipsa de reacţie a cititorilor la ultimul meu articol intitulat “Un robot face portretul robot al viitorului preşedinte al României”. Mă aşteptam la o avalanşă de comentarii, pentru că răspusurile lui ChatGPT la întrebările mele mi s-au părut extrem de provocatoare. N-a fost aşa! Ca de fiecare dată în astfel de cazuri vina trebuie căutată la autor, nu la cititor.

Voi începe această “revistă a comentariilor” cu o precizare foarte corectă făcută de @DD: răspunsurile I.A. “nu ne devoalează, în mod special, portretul robot al eventualului viitor președinte al României, ci un portret ale cărui caracteristici ar trebui să fie valabile pentru orice președinte”. Aşa este!

@Gheorghe si Ion asupriti de straini are o răfuială personală cu inteligenţa artificială. Nu vrea să-i recunoască “imparţialitatea” deoarece, zice el, “niciodata acel robot nu o sa fie impartial, in sensul sa reflecte o pozitie corecta, reala a situatiei date. Nu. O sa reflecte pozitia individului care l-a programat pe acel robot sa emita o parere, o analiza, in directia si dupa interesele programatorului”.

Nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Am făcut şi eu ceva programare profesională la viaţa mea şi ştiu bine că algoritmii pe care îi generează programatorul au la bază seturi de ecuaţii omologate ştiinţific şi modele matematice cu rezultate testate şi validate de practică. Inteligenţa artificială are un fundament eminamente ştiinţific şi ea nu este rezultatul muncii unui individ izolat, subiectiv, care o impregnează cu parti-pris-urile lui, ci a unei echipe complexe, multidisciplinare, care este concentrată pe un singur obiectiv: ca modelul de inteligenţă pe care îl generează să reproducă, cât mai fidel, şi chiar să îmbunătăţească, mecanismele inteligenţei umane.

A crede că răspunsurile I.A. la întrebările mele reflectă un interes ascuns, ostil, al cuiva în problema supusă dezbaterii este o formă de a nega orice nu îţi convine invocând o suspiciune de spălare pe creier şi refuzând orice argument care ţi-ar putea zdruncina convingerile.

Până la urmă, simplificând, dilema poate fi dacă sunt sau nu sunt corecte cele 10 trăsături esenţiale ale poporului român indicate de ChatGPT în urma consultării unor baze de date uriaşe. Eu, personal, nu pot băga mâna în foc nici că acestea sunt primele 10 şi nici că ordinea lor în clasament este cea justă. Ce pot însă spune cu oarecare convingere este că da, în ansamblu, aceste 10 “trăsături esenţiale” descriu destul de bine poporul român.

@AnoroK începe comentariul său cu o glumiţă, parcă pentru a ne confirma trăsătura 3 a poporului român şi anume: Umorul şi ironia ca formă de rezistenţă. După care intră în miezul problemei:

“Referitor la tema expusă cred că primele zece întrebări se potrivesc mănușă pe mâna fostului (actualului for ever) președinte.

Probabil sunt pe talia metalică de Terminator și alea.

Răspunsurile întrebărilor ce vizează viitorul președinte sunt simple.

Fă orice ai face dar nu fi ca exul”.

 

Mărturisesc că nu am înţeles integral mesajul lui @AnoroK, dar două lucruri mi se par clare: autorul nu neagă lista celor 10 caracteristici şi nu mai vrea un preşedinte  ca “exul”. Îi înţeleg perfect poziţia.

 

@Flashone confirmă şi el, ca şi @Anorok, trăsătura 3. Puţină miştocăreală n-are ce strica:

“Conte, esti bine? Cu ghiocu ai dat? Tarotu, zatu de cafea ce arata?”

 

Pe fondul problemei @Flashone nu vrea să intre. El este convins că vor alege pentru noi alţii (serviciile sau CCR), aşa că de ce ne-am complica făcând recurs la inteligenţă (fie ea şi artificială) şi la criterii de selecţie (fie ele şi riguroase)?

 

@DD nu prea are chef de glume. E de acord, în principiu, cu răspunsurile lui  ChatGPT dar, constatând că “niciunul dintre candidații la președinția României nu corespunde descrierii făcute de I.A.” deci că nu ar putea fi ales pe baza acestor criterii, ne indică pe unul care ar trebui tăiat de pe listă. Primul!

 

În fine, cel mai recent înscris la cuvânt pe tema “robotului care face un portret robot” este succintul @1.

După ce adaugă la însuşirile naţionale încă trei (ura, dezbinarea și trădarea), pe care ChatGPT, din delicateţe, nu le-a pomenit, pledează întru confirmarea trăsăturii 8 a poporului român: “Individualism şi lipsa coeziunii sociale”. Zice @1: “niciodată acest popor nu a fost unit și nu luptat pentru un ideal”. După care, cu amar, conchide: “Indiferent ce și câte calități morale ar avea un conducător, el va sfârși distrus și îngropat, de chiar cei din jurul lui”.

***

Comentariul meu de închidere este unul interogativ: de ce nimeni nu a simţit nevoia să interpreteze în vreun fel întrebarea B pe care i-am pus-o lui ChatGPT legată de particularităţile poporului maghiar? Sigur, eu sunt de vină. De aceea simt nevoia să mă explic. În sinteză, ideea mea era tot una interogativă: nu cumva liderii sunt după cum e poporul? Ca să evit truismul cum că fiecare popor îşi merită liderii?

Şi, ca să închei provocator, vă întreb astupându-mi imediat urechile: credeţi că un preşedinte cu un profil maghiar ar fi bun pentru un popor cu un profil românesc?

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/02/inteligenta.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/02/inteligenta-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialealegeri prezidentiale,chatGPT,Inteligenta artificiala,particularitatile poporului roman,portret robotRecunosc că sunt puţin dezamăgit de lipsa de reacţie a cititorilor la ultimul meu articol intitulat “Un robot face portretul robot al viitorului preşedinte al României”. Mă aşteptam la o avalanşă de comentarii, pentru că răspusurile lui ChatGPT la întrebările mele mi s-au părut extrem de provocatoare. N-a fost...Blog politic si polemic