Scorul acestui articol
[Total: 30 voturi. Media: 4.5]

 

Am fost tot timpul adeptul schimbării din temelii a acelei Românii mutilate de comunism pe care am moÈ™tenit-o la revoluție. După 50 de ani de pervertire sistematică, la nivel de ADN național, a modului de a percepe valori identitare de bază precum istoria, cultura, limba, recâÈ™tigarea normalității nu se mai putea realiza printr-un simplu È™i lin proces de autoreglare.  Era nevoie de extirpări, de transplanturi, de detoxifieri È™i lungi convalescențe, pe scurt de un proces complex de regenerare È™i reeducare socială condus de elitele emancipate ale țării.

Sub presiunea acestui imperativ È™i a unui uriaÈ™ val de entuziasm s-a creat, în decembrie 1989, Grupul pentru Dialog Social.

În Declarația de Constituire a GDS se spunea, printre altele:

„žGDS aspiră să reprezinte conÈ™tiința lucidă a acestei societăți […]. Vrem să contribuim la ieÈ™irea din dezastru È™i la regenerare. GDS este un grup independent {…} care nu se subordonează nici unei grupări politice È™i care refuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim. GDS va organiza dezbateri deschise în rândul diferitelor categorii sociale: studenți, muncitori, militari, intelectuali […}. Temele de dezbatere: pluralism, […], libertăți civile, drepturile omului, separarea puterilor în stat”.

Rolul cu adevărat binefăcător al GDS s-a manifestat o scurtă perioadă de timp È™i doar pe segmente restrânse de populație. Principala explicație a incapacității de proliferare la nivelul întregii societăți a ideilor reformatoare lansate de membrii marcanți ai GDS era inadecvarea mesajelor. O inadecvare cauzată de grabă, de lipsa de realism a unora dintre soluțiile propuse, de vitezele diferite de gândire È™i înțelegere cu care operau emițătorii È™i receptorii.

Ca multe alte lucruri constatate în metabolismul post revoluționar al societății româneÈ™ti, È™i entuziasmul inițial care a însoțit crearea È™i primii paÈ™i ai GDS a început să-È™i arate, mai repede decât ar fi fost normal, primele semne de declin. Erodat de manipulări, de deziluzii, de binecunoscutul nostru fatalism mioritic,  de disensiunile È™i rivalitățile apărute între corifeii grupului, acest entuziasm social s-a transformat mai întâi în neîncredere, apoi în indiferență.

În paralel, lipsa impactului scontat È™i capacitatea de a învăța, a poporului, mult sub aÈ™teptările tribunilor reformatori de la GDS, i-au antagonizat È™i radicalizat pe aceÈ™tia, în interior. Din toleranța lor inițială față de diversitatea de idei È™i de opțiuni politice, în cadrul grupului a mai rămas doar o pojghiță de ipocrizie, până când a apărut schisma băsistă.

„žIntelectualii lui Băsescu” i-au alungat pe cei cu alte păreri, apoi au pus mâna pe tot  ce însemna GDS ca brend È™i patrimoniu: palmares, notorietate, sedii, reviste, finanțări, personalități.

Nu doar că aceÈ™ti intelectuali sectari au confiscat fără scrupule o tribună gândită a fi deschisă tuturor curentelor de opinie È™i demersurilor oneste de unificare a românilor în jurul unui ideal național dar i-au È™i batjocorit aspirațiile enunțate în Declarația de Constituire. Recitiți fragmentul transcris mai sus È™i cruciți-vă. Această colecție de oportuniÈ™ti care se ascunde sub sintagma „žIntelectualii lui Băsescu”,  a constituit 10 ani la rând un adevărat comando de propagandă È™i mistificare în sprijinul regimului È™i personajului nefast Traian Băsescu. Iar acum are tupeul să se creadă GDS. Adică „žun grup independent, care nu se subordonează nici unei grupări politice„ (când ei au fost neîncetat la remorca PDL) È™i care „žrefuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim„ (făcându-se că uită cine a fost Traian Băsescu în vechiul regim).

Când vezi cine sunt azi membrii Consiliului Director al GDS te gândeÈ™ti mai degrabă la o grupare extremistă, dedicată destrămării naționale, decât la un nobil vehicul de dialog È™i armonizare socială. În loc să unească, aceÈ™tia dezbină. În loc să încerce a înțelege poporul majoritar, aceÈ™tia îl disprețuiesc, pactizând cu o minoritate disolutivă. Andrei Cornea È™i Andreea Pora au, mai degrabă, profilul psihic È™i comportamental de fanatic revanÈ™ard decât de apostol al dialogului. Vi-l amintiți pe insurecționalul È™i agramatul Andrei Cornea cum recomanda autorităților, umed pe mustăcioară È™i bărbiță, să bage strâmbe Antenei 3? „žTrebuie È™icanați” „“ era sfatul său È™optit, de propovăduitor al toleranței È™i edificării de punți. Și asta se întâmpla sub privirea, fascinată de luminoasa fantasmă, a  Andreei Pora. Care, înnecându-se ba de indignare față de acelaÈ™i post TV, ba de cârnăciorii olteneÈ™ti puÈ™i la dispoziție de Ambasada SUA, uita să mai atace temele anunțate prin Declarația de Constituire a GDS, adică să comenteze  despre drepturile omului (în viziunea Moncăi Macovei È™i a Ralucăi Prună)  È™i despre separarea puterilor în stat (în viziunea preÈ™edintelui Germaniei Gauck).

În componența È™i poziționarea sa de azi, GDS întruchipează dezolanta agonie a unei speranțe. O gaÈ™că de mercenari băsiÈ™ti întâlnindu-se, din când în când, să-È™i împărtăÈ™ească singurătatea È™i idiosincrasiile.

Sever Voinescu, BrânduÈ™a Armanca, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Rodica Culcer, Monica Macovei, Horia Roman Patapievici, Cristian Preda, Vladimir Tismăneanu „“ ce, oare, să însemne aceste nume, pentru românii informați È™i cu nostalgia armoniei È™i normalității, altceva decât identificarea unor slugi (vechi È™i noi) ale lui Traian Băsescu.

Ce ironie: să te intitulezi grup pentru dialog social, să aspiri a reprezenta „žconÈ™tiința lucidă” a unui popor de 20 de milioane È™i să fii, de fapt, camarila unui „ž5%”.

TriÈ™tilor, triÈ™tilor, triÈ™tilor! De-asta si sunteți atât de amari!

Contele de Saint GermainEditorialeADN,Andreea Pora,Andrei Cornea,Antena 3,Brandusa Armanca,camarilaGrupul pentru Dialog Social,Cătălin Avramescu,Cristian Preda,GDS,Horia Radu Patapievici,idiosincrasii,intelectualii lui Basescu,mercenari,Monica Macovei,PDL,presedintele Germaniei Gauck,Raluca Pruna,Rodica Culcer,Sever Voinescu,Teodor Baconschi,Vladimir Tismaneanu  Am fost tot timpul adeptul schimbării din temelii a acelei Românii mutilate de comunism pe care am moÈ™tenit-o la revoluție. După 50 de ani de pervertire sistematică, la nivel de ADN național, a modului de a percepe valori identitare de bază precum istoria, cultura, limba, recâÈ™tigarea normalității nu se...Blog politic si polemic