Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 5]

Unul dintre pericolele care amenință democrația, spune José Ortega y Gasset, este acela că oamenii nu mai reflectează filozofic asupra democrației ajungând la un adevarat dogmatism democratic. Din nefericire, în paralel cu acest dogmatism, se dezvoltă un alt dogmatism, extrem de periculos. Nemaiîntrebându-se dacă democrația este cel mai bun regim, oamenii ajung să nu se mai întrebe nici dacă regimul în care trăiesc este cu adevărat democratic.
ANCA SIMITOPOL
(University ok Ottawa)

Mi-am pus speranțe în tine, Generație Y. Te-am lăudat, te-am susținut chiar È™i atunci când mi se părea că sari calul ori, dimpotrivă, că eÈ™ti de o egoistă pasivitate.
Gândeam aÈ™a: tinerii ăÈ™tia au, în raport cu noi, părinții lor mutilați de istorie, o geneză mai puțin poluată de anomalii. S-au născut într-un mediu mai calm, mai curat, învață după regulile marii deschideri emancipate È™i nu ale unor enclave sufocate de îndobitocire. Au acces la întreaga panoramă a civilizației prezentului deci pot compara È™i alege mai înțelept.
Viața însă ne supune periodic la teste. Iar aceste teste validează ori scot din joc teorii despre a trăi, social, mai bine.
Românii au experimentat, jumătate de secol, comunismul. Cu ce costuri! Cu câte sacrificii È™i suferință. De ce? Pentru că niÈ™te intelectuali burghezi din secolul XIX au confundat teoriile lor utopice despre societate cu niÈ™te stâlpi rezistenți, pe care s-ar putea construi o lume solidă pentru oamenii reali.
Karl Marx n-a fost un sărăntoc fără studii care să viseze, îngust, la o condiție mai bună pentru clasa lui socială. A fost un intelectual cu fibră, provenit dintr-o notorie familie de rabini. Doctor în filozofie, istoric, economist, ziarist, el s-a lăsat sedus de ideile socialist „“ utopice ale lui Saint-Simon, un alt intelectual marcator de epoci, produs al aristocrației franceze târzii.
Ce-a ieÈ™it din bunele intenții ale acestor creiere superioare? O mare hecatombă. Ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, că în materie de societate È™i comportament uman comandat doctrinar, idealismul poate produce monÈ™tri.
Experimentele, fie ele imaginate È™i conduse de segmente ale unei elite profesionale, nu trebuie acceptate la scară socială chiar dacă credința în bunele lor rezultate este foarte mare.
Ceea ce Generația Y propune în aceste zile, în stradă, este un experiment periculos, de anvergură națională, plecat de la niÈ™te idei utopice. Acest experiment trebuie nu doar stopat ci È™i demontat È™i descurajat prin argumente È™i temeritate comunicațională.
Cum adică „žfără parlamentari”? Cum adică „žfără politicieni care au mai făcut politică”? Cum adică „žtoată clasa politică la puÈ™cărie pentru că este coruptă”? Cum adică „žDNA, salvează-ne”?
Oți fi, voi, dragi manifestanți din piață, în proporție de 75% tineri È™i cu studii superioare. Asta nu înseamnă că, sprijinind (tot în mod statistic) aberațiile de mai sus, nu ar fi cazul să vă spună cineva că greÈ™iți! Iată, eu o fac, încercând să vă explic È™i în ce constă greÈ™eala.
1. „žFără parlamentari” înseamnă fără pilonul democratic al oricărei societăți moderne. Poate ați vrut să spuneti „žfără anumiți parlamentari, penali”?! Sau v-ați întors la ideea de dictatură, a unei țări conduse de despoți luminați ce nu au nevoie de vocea poporului?
2. „žFără politicieni care au mai făcut politică”? Ca È™i cum politica nu ar fi o meserie care să necesite competențe È™i experiență ci doar un poligon de instrucție ce poate fi populat cu orice veleitari ai străzii, fără criterii È™i vot popular.
3. „žToată clasa politică la puÈ™cărie pentru că este coruptă”. O generalizare foarte dragă în primul rând mafioților de linia întâi. Camuflajul perfect. Traian Băsescu nu se poate simți decât mândru să fie egal în „žticăloÈ™ie” cu academicianul „“ deputat Dinu C. Giurescu. Ori Elena Udrea, să fie echivalenta în „žmizerie” a Renatei Weber.
4. „žDNA „“ salvează-ne” adică bagă-i la puÈ™cărie, deopotrivă, È™i pe corupți dar È™i pe incomozii sistemului de forță. Poți să È™i abuzezi în actul de justiție (cazul Rarinca), poți să È™i protejezi interlopi ai părții „žbune” a mafiei (Mircea Băsescu, Sorin Blejnar, Vasile Blaga), important este să dai puÈ™căriilor culoarea politică a celor ce nu-ți convin. Eliberând celulele, ca să faci loc respectivilor, de violatori È™i tâlhari periculoÈ™i.
„žFără corupți”! Perfect. Cum È™i Marx se amăgea: „žfără exploatatori”. Ați descoperit voi, între timp, mecanismul? L-ați È™i brevetat, cumva? Sau beția utopiei vă ajunge pentru potolirea elanurilor cetățeneÈ™ti?
Pe aceÈ™ti „žincoruptibili” clamați în abstract, care, fără îndoială, există în societate cât pentru o clasă politică onestă, cine Îi identifică? Și cum îi înscăunează democratic? Puteți să ne explicați È™i nouă, scepticilor depăÈ™iți de vremuri, din adânca voastră înțelepciune practică, paÈ™ii de urmat? Concret, democratic, constituțional?
Propuneți să desființăm partidele actuale care, toate, sunt „žaceeaÈ™i mizerie”. Fie! Să le înlocuim cu altele noi, din făină albă, fără tărâțe. Adjudecat! Dar cine să facă asta? Alții? Ceilalți?
Dragilor, luați voi inițiativa! Constituiți un partid, organizați-l, arătați-vă prin fapte patriotismul È™i spiritul de sacrificiu. Abandonați-vă meseriile pentru care ați urmat facultăți È™i deveniți voi înÈ™ivă politicienii de vis pe care-i reclamați. Sacrificați-vă cariera profesională din mediu privat, unde aveți deja salarii de peste 1000 EUR pe lună, È™i transformați-vă în funcționarul public umil È™i onest, în slujba cetățeanului care-l plăteÈ™te (zic bine?) cu 300 EUR pe lună.
Nu aÈ™a se fac marile schimbări de oameni È™i mentalități! Că vă È™ochează într-o noapte moartea a 50 de tineri nevinovați È™i vă scoate revolta din hibernare. Stați o săptămână în stradă, cât o insomnie mai odihnită, negați totul năuciți de furie, chiar dărâmați pe ici pe colo redute ale indolenței È™i apoi vă retrageți în vechea inerție fără să vă mai pese, până la o nouă tragedie, ce se întâmplă în jur.
Corupția se va regrupa, va profita de deranjul produs de tropăiala voastră pentru a-È™i primeni structurile È™i tehnicile, È™i o vom regăsi la alegerile de la anul consolidată È™i nicidecum eradicată.
De ce? Pentru că sunteți o generație individualistă care îi disprețuieÈ™te pe cei mulți, considerându-i inferiori. Și pentru că nu È™tiți să duceți lupte adevărate, până la capăt. Vă plictisiți rapid.
Unde ați fost când s-a furat un referendum È™i cei mulți aveau nevoie de umărul vostru? Și, în general, când se putea schimba ceva prin vot? În virtualul vostru călduț? În hibernarea voastră confortbilă? V-ați mândrit cu un absenteism „žsuperior”. „žUrnele sunt pentru gloată”!
Nici măcar acum, în fulguranta trezie a conÈ™tiinței voastre civice, nu aveți clarviziunea să identificați adevăratele bârloguri ale ruinării naționale. Bâjbâiți, vă mulțumiți să indicați, ca după o dictare în căÈ™ti, vinovați derizorii (avocatul poporului, un membru DNA) È™i nu observați autenticele redute ale răului: instituțiile interne de forță care comit abuzuri incalificabile, interesele străine pentru care nu reprezentăm decât o masă de manevră, trădătorii de neam care, după ce ne-au furat È™i vândut din cele mai înalte demnități, acum ne dau lecții de moralitate la adăpostul unor protecții oculte.
Dragă Generație Y: am fost È™i încă sunt susținătorul tău. Începi însă să mă enervezi cu lumile tale paralele. Eu nu am, ca tine, deprinderea dedublării: când în real când în virtual. Întârzie, te rog, mai mult printre noi, în acest real ce nouă ni se subțiază cu fiecare zi care trece.
Sunt convins că va fi mai bine È™i pentru tine. Altfel, crede-mă, nici n-aÈ™ fi îndrăznit să-ți sugerez aÈ™a ceva!

Contele de Saint GermainEditorialeAnca Simitopol,cazul Rarinca,Dinu C. Giurescu,DNA,Elena Udrea,generatia Y,hecatomba,hibernare,José Ortega y Gasset,Karl Marx,Mircea Basescu,Renate Weber,Saint Simon,socialism utopic,Sorin Blejnar,Vasile BlagaUnul dintre pericolele care amenință democrația, spune José Ortega y Gasset, este acela că oamenii nu mai reflectează filozofic asupra democrației ajungând la un adevarat dogmatism democratic. Din nefericire, în paralel cu acest dogmatism, se dezvoltă un alt dogmatism, extrem de periculos. Nemaiîntrebându-se dacă democrația este cel mai bun...Blog politic si polemic