Scorul acestui articol
[Total: 83 voturi. Media: 4.7]

 

Cred că una dintre cele mai antipatizate persoane publice din România de după decembrie „™89 este, astăzi, Gabriel Liiceanu. Eu îl văd pe podium la acest capitol, devansat cu certitudine de Traian Băsescu dar, la mare luptă pentru locul doi, cu Monica Macovei.

 

Poate părea un pic paradoxal: ce să caute un intelectual printre generatorii de resentimente de top într-un popor îndeobște prietenos și îngăduitor cu înțelepții săi?

Hai, când e vorba de politicienii care i-au făcut viața amară și țara de ocară, mai treacă meargă. Dar un intelectual? Ciudat.

Explicația vine dintr-o particularitate a românilor pe care unii o critică, alții o laudă: ei sunt extrem de toleranți cu greșelile aproapelui dar se enervează și devin aprigi la mânie când cineva îi ia de proști și face pe deșteptul încercând să-i ducă cu vorba. Au și ei bâzdâcul ăsta.

Atâta vreme cât scria cărți neutre și poza în băiatul rupt în coate pe care nu-l interesează nimic altceva decât să se adape la izvorul de înțelepciune al lui Constantin Noica, românii îl apreciau și se îngrămădeau prin librării să vadă cum arată un alt fel de scriitor decât Eugen Barbu, ori Adrian Păunescu, ori Vadim Tudor. Putea el deveni un posibil model postcomunist de urmat?

Când Liiceanu a publicat, pe 30 decembrie 1989, „Apel către lichele”, mulți au jubilat ca la apariția unui curcubeu peste cerul, cenușiu de atâtea furtuni, al țării. Când a elogiat, cu oarece patos ce părea sincer, regalitatea română și pe Regele Mihai, nu la fel de mulți, dar destui, l-au crezut descinzând direct din nobilul filon unionist purtător de identitate națională, de tradiții, de limbă și de cultură autentice.

Anii care au trecut de la încolțirea acelor firave speranțe au devoalat, însă, un personaj mult mai puțin idealist și exemplar decât a dorit el să lase impresia că ar fi. Extrem de interesat de propria bunăstare materială și de propria statuie (de la cioplirea căreia tot mai mulți se retrăgeau), narcisist până la limita maladivului și cu o intoleranță față de unii la fel de exaltată ca și simpatia față de alții, a reușit să atragă o imensă antipatie, de care vorbeam la început. O imensă antipatie nu doar din partea unor somități (Herta Muler, Adam Michnick) )care l-au îndrumat cu un sarcasm fin către adevăratul lui loc în societate, undeva pe strapontină cât, mai ales și mai manifest, din partea oamenilor simpli care, cu geniul lor spontan și nesofisticat l-au caracterizat extrem de cuprinzător, cu un singur cuvânt: Liicheanu.

Domnul Liiceanu, un personaj egolatru, intolerant și partizan, pătimaș până la grotesc în exprimarea acestor  tușe personale, a adus de-a lungul ultimilor ani multe probe întru confirmarea lor. De la modul în care și-a tratat propria familie și până la disprețul grobian față de propriul popor (mai ales față de seniorii acestuia), trecând prin idiosincrasiile față de colegi de breaslă și personalități care nu-i convin, s-a portretizat însuși în perfectă consonață cu eticheta pe care i-a pus-o poporul: o lichea.

Scuze pentru duritatea termenului. El este dur doar atunci când este acoperit de realitate. De-asta sună dur acum, aplicat lui Gabriel Liiceanu: pentru că, subiectul, îi dă o maximă consistență.

M-a indignat și provocat să scriu aceste rânduri o nouă luare de poziție a domnului Liiceanu în apariția sa de la DIGI 24. Nu faptul că l-a criticat, cu o câinoșenie turbată, pe Tudorel Toader m-a revoltat. E treaba oricui să creadă orice despre oricine. M-a scos însă din minți persoana pe care a lăudat-o, în contrapartidă, ca să-și susțină filipica și să-și depășească aporia: Cristi Danileț! Să apelezi, într-o pledoarie pentru morală și dreptate, la un derbedeu ca la o cârje, asta seamănă foarte mult cu Traian Băsescu primind salba de aur de la Bercea Mondial.

Nu e prima oară, însă,  când Gabriel Liiceanu „eticizează” astfel, ne dă lecții de morală folosindu-se de derbedei. Tot el ni-l prezenta pe marele prestidigitator cu voturile de la Paris, Teodor Baconski, ca pe un exemplu de politician de care țara are nevoie, de alegere bine făcută. Alegere făcută de către cine? De către, evident, antipatizatul numărul 1 al României, Traian Băsescu.

Căruia severul moralist Gabriel Liiceanu, omul care pretinde că are anvergura și patriotismul de a ne invăța să deosebim binele de rău, în spunea cu glasul său, îi lingea cu limba sa, în 2014, următoarele:

Dumneavoastra ati spus in cuvantul pe care ni l-ati adresat ca nu stiti daca ati fost la inaltimea exigentelor macar a unei parti din intelectualitatea romana. Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de ï¿‚intelectual al lui Basescuï¿‚ si as vrea sa spun cu aceasta ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta. (…) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea dumnavoastra”.  „Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim„.

 

Nu vomitați! Vă rog! A fost demult!

Dar țineți minte și feriți-vă, dragi compatrioți, de astfel de oameni. De liicheni.

Ei sunt fuduliile promiscuității morale. Și au, actualmente, un lider!

Contele de Saint GermainEditorialeAdam Michnick,adrian paunescu,apel catre lichele,Constantin Noica,creti danilet,Eugen Barbu,fudulie,Gabriel Liiceanu,Herta Muler,Liicheanu,Monica Macovei,promiscuitate morala,Teodor Baconscki,Vadim Tudor  Cred că una dintre cele mai antipatizate persoane publice din România de după decembrie '™89 este, astăzi, Gabriel Liiceanu. Eu îl văd pe podium la acest capitol, devansat cu certitudine de Traian Băsescu dar, la mare luptă pentru locul doi, cu Monica Macovei.   Poate părea un pic paradoxal: ce să...Blog politic si polemic