Frica in plantatia de portocali
În momentele critice se dezvăluie caracterele. Dacă extindem acest adevăr la mass media, am putea spune: când puterea e în pericol se văd în clar slugile ei.
Citesc acum, la prima oră, presa electronică și descopăr ceva șocant pentru o țară la 22 de ani după ce, chipurile, a revenit la democrație: Evenimentul Zilei a scos complet din sumarul zilei de azi tema cea mai fierbinte a acestui început de an, cu evoluții grave ieri: retragerea de către Băsescu a proiectului Legii Sănătății și mișcările de protest din mari orașe ale țării.
Dacă acestea n-or fi știri, atunci care? Dacă asta n-o fi important, atunci ce?
Frica e cât casa în plantația de portocali. Supremului i-a dispărut ieri, în fine, slavă Domnului, râsul sfidător. Era maroniu spre verde și, mai degrabă, scrâșnea. I-a rămas sfidarea în vorbe (ultimul lui fel de rezistență înainte de a-l podidi lacrimile). Tocmai îl informaseră serviciile că e groasă, că mămăliga a început să clocotească prin marile ceaune ale patriei (și se știe ce rea e arsura de mămăligă), că și adormitul București dă semne că l-a cam lăsat anestezia și l-a apucat un subit chef să se cațere pe pereții Cotroceniului de durere.
Sub puterea afișată a marilor dictatori se ascunde, în multe cazuri, o dezgustătoare lașitate.
Am văzut-o și la Sadam Hussein și la Gadafi, o întrezărim și la Traian Băsescu. De slugoii lui politici din PDL ce să mai vorbim? Nici n-au avut curajul să scoată capul pe la vreo televiziune, bașca să mai și spună ceva în ajutorul generalului lor…
Într-o societate care a acumulat atâtea suferințe și nedreptăți, fizica bulgărelui de zăpadă funcționează mai bine decât oriunde. Celor 50 de oameni strânși în Piața Universității ieri pe la ora 16:00, li s-au adăugat, pe durata de 100 de minute a marșului lor spre Cotroceni, de 50 de ori numărul inițial. La un prim apel către spectatorii din balcoane „veniți cu noi, ca în 22″ sau „nu stați în balcoane, că muriți de foame”, peste 2000 de cetățeni au lăsat baltă totul pentru a se alătura protestului.
„Ghici ghicitoarea mea, cine va pleca?”, „Du-te, Băsescu, după Ceaușescu”, „Ieși afară, javră ordinară”, „anticipate” și „demisia”, au fost hiturile speranței renăscute.
Mă gândeam în acele clipe ce-or simți profitorii acestei puteri care a sleit țara, văzând cum se apropie funia de par?! Și mă mai gândeam că dacă astăzi și mâine și încă doar vreo câteva zile (nu e nevoie de mai mult), flacăra acestei speranțe renăscute nu se stinge, dacă acest puseu de demnitate populară pornit nu de la foame ci de la o nedreptate strigătoare la cer făcută de un mincinos notoriu unui om cinstit se amplifică în loc de a se moleși, avem o șansă să ne salvăm. Prin alegeri anticipate, organizate de oricine altcineva decât de banda portocalie.
Comentarii prin Facebook:
Cred ca merita sa faceti un efort sa ascultati acest clip, desi autorul e destul de arogant. Insa ideile lui sunt interesante.
http://www.youtube.com/watch?v=xpnFeyMGUs8
Pe scurt, a identificat sase directii principale care au dus vestul la dominatia mondiala. Sa incercam sa vedem aceste idei, bune sau proaste, aplicate Romaniei:
a)Concurenta
Concurenta este privita la modul general, este vorba si de institutii, nu numai de firme. Oare cate dintre institutii sunt in concurenta reala si cate incearca sa se submineze una pe alta prin politic ? Intre partide nu este concurenta corecta, intre firme nici atat (plin de client politici), nu stam prea grozav. Doar pe oameni e concurenta, intre Romania si UE, iar Ro pierde continuu „¦ oricum mai bine decat sa-I tina in mizerie ca pe vremea lui Ceausescu „¦
b)Revolutia stiintifica
Este vorba de acumularea in timp a nenumaratelor inventii si inovatii si incorporarea lor aproape imediata in productie, spre deosebire de alti savant. Care este invetivitatea FIRMELOR romanesti ? Care este potentialul creative al romanilor?
c) Drepturile de proprietate
Inca avutie egal hotie, iar actauala putere lucreaza din greu la asta. Mai ales in preajma alegerilor, pleaca potera la aduna birul „¦
d) Medicina moderna
No comment. Cea mai mare mortalitate infantila, cea mai mica speranta de viata .. ce hilar, varsta de pensioanre 65 de ani, speranta de viata la barbtai 69,8 ani, ce beton „¦
e) Societatea de consum
Diferenta economica fundamental dintre capitalism si comunism este consumul. Consumul real stimuleaza producatorii si libera optiune a cumparatorilor reprezinta instrumental final de dirijare economica, nu Comitetul de Stat pentru Planificare sau Banca Nationala. In Romania, consumul devine un pacat, iar rolul de consummator este asumat de stat. Nu celebram firme sau produse romanesti de success, ci inauguram (bucati de) autostrazi si sali de sport.Vreun dubiu ?
f) Etica muncii
Nu avem cum sa economisim, fiindca statul se ocupa de asta. In plus, etica muncii nu reprezinta doar ce facem cu banii nostrii (spargem tot, ca oricum ni-I fura cineva, reflex post comunist), mai inseamna si etica patronului fata de angajat. Angajatul nu este partener al patronului, ci iobag. IAr exemplul super de pricepere este generarea de tepe. Astfel de atitudinin duc negresit la faliment, chiar si in Romania, insa bratele larg intinse ale partidelor primesc toti ratatii ca stalpi ai societatii.
Stai ba linistit, nu te mai inflacara asa.
Rromanii tai sunt niste manelisti abrutizati, care nu-s nici macar in stare sa-si scrie injuraturile gramatical.
Voi sunteti niste distrusi, ma.
Iar daca mai exista ceva oameni cit de cit normali, ptr cine sa iasa in strada?
Ptr alternativa usl care zice ca maidanezii nu-s o problema grava?
Ptr vanghelie, tiganul mafiot decorat de basescu?
Ptr cocalarul drogat mazare, varianta masculina a lui nuty curdefier?
Ptr guristul crin, zeul somnului?
Ptr ponta, copilotul lui basescu si ginerele artizanului aliantei psd-pdl?
Vai de mama voastra!
Sa traiti bine unii cu altii si haoles baoles!
@piticul,
ti-am raspuns in sectiunea bantuita de Antichristi.
@luc, hai nu te supara. Portocaliul este culoarea bucuriei, in politica inca nu se stiu daca va mai fi folosit portocaliu de vreo formatiune politica, se pare ca se lucreaza la verde.
In ceea ce priveste Antihristul, ma rog, nu sustin ca Basescu e Antihrist, desi, cum bine spui, are ceva calitati. Calitati care, cum bine spui, se regasesc partial si la Ponta. Te invit insa sa admiri Ungaria „“ este Romania cu staif pe care ne-o dorim, fara opozitia de cacao pe care o hulim. Moment de reflexie, oare perversitatile politice nu se anuleaza cumva reciproc, intr-un mod benefic pentru prostime? Am citit suita lui Suvorov despre inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Fara Hitler, sau fara Stalin, probabil occiedentul ar fi avut o problema mult mai mare, poate chiar insurmontabila „¦
Cu toata seriozitatea si luciditatea insa, nu te baza ATAT de mult pe constitutie. Si Iliescu a avut trei mandate! Constitutie a fost calcata pe coada in ultima vreme si scurtcircuitata subteran cam de cand a fost votata (vezi legaturile dintre judecatori si politicieni). Iar modificarea Constitutiei va veni in curand, e o necesitate politica obiectiva, nu doar un episod de rafuiala intre gruparile securist-mafiote.
Si cu tot respectul, partidele si liderii TREBUIE sa alterneze la putere. Se incearca cu metode oculte mentinerea actualului partid la guvernare, mi se pare clar. Nu vorbim aici doar de galeti – aud cuvinte de incurajare si de la FMI, ce dracului ! Sunt mize mari in joc, internationale, Rosia Montana si avioanele de luta sunt doar elementele vizibile.
Si scuza-ma, daca numaram magariile sau minciunile sfruntate din spatial public, indubitabile si neinterpretabile, PDL+Traian Basescu conduc detatsat. E un motiv foarte bun ca sa fie schimbati, iar schimbarea nu este de loc sigura.
Iti multumesc pentru trimiterea la Lars von Trier. Sincer, nu credeam ca este ceva de el, de obicei pun ceva sex sa se vanda.
Si ca sa conchid, eu si contele avem in multe cazuri aceleas opinii, avem insa si diferende, vezi UDMR si definirea lui Traian Basescu ca dictator. Chestie de baza, postez din greu aici fiindca este un loc in care gasesc oameni care gandesc ca mine. Acesta cred ca este si motivul pentru care vii si tu aici, nu fiindca te-a trimis Elena Udrea”¦ insa multe din atitudinile si opiniile tale, aplicate la scara ma mare, duc la mentinerea actualei puteri, de aceea te mai abuzam cu titlul de „portocaliu”.
Să nu ne euforizăm pentru 1500 de oameni din Bucureștiul de 2500000 de suflete;mai este mult până ce coteria antiromânească numită PD+UDMR+UNPR+minorități va fi înfrântă și eliminată.Fiindcă puterea nu înseamnă 2000 de oameni și 100 de ziariști.Este nevoie de o sforțare aproape inumană a sufletului românesc de a se elibera de el însuși și de a se transforma în altceva care să poarte numele primăverii…Și nu știu dacă se poate fără elite călăuzitoare care să stabilească o nouă regulă a jocului(o,nu,nu este vorba de elite politice!…).Ca părere,nu trebuia să se ajungă aici,nu poporul trebuie să salveze această situație,elitele românești trebuiau să fie vigilente,dar elitele românești au trădat.Politic și democratic este greșit să aruncăm poporul la luptă;Crin Antonescu(spre deosebire de Ponta…) face bine că nu se implică în agitația de a asmuți poporul la luptă.Sper că mai există o soluție democratică pentru România.