Forța reformatoare a discontinuităților
Iubitorii de schimbări spectaculoase ar trebui să fie recunoscători discontinuităților. Marile salturi presupun ruperea inerției. Iar continuitatea, în orice formă s-ar manifesta ea, este inerție pură.
Sunt unii formați în spiritul unei neobosite acțiuni radicale. Pentru ei căile de mijloc, mai puțin traumatizante (să zicem negocierea, odihna întremătoare) înseamnă abandon, colaboraționism, virilitate castrată. Generali de armată care pun la cale comploturi după ce pacea s-a așternut, doar – doar or aprinde din nou fitilele răzmeriței; chirurgi care ar trata până și o banală răceală printr-o extirpare de amigdale sau polipi, ca să nu-și trădeze îndemânările. Și exemplele ar putea continua. Le opresc însă aici pentru că nu-i nevoie de mai multe pentru a recunoaște tiparul.
Perseverarea în a-l nega pe Johannis, și după ce a fost ales, invocând aceleași teme forțate și obosite din campanie, este, orice mi-ar spune inteligenții mei critici de pe blog (chiar și introducând în pledoarie teoria haosului), o formă de liniaritate neproductivă. O continuitate în ineficiență. Păi dacă în campanie, când toată lumea era înfierbântată, prostiile cu șapte case sau cu traficul de copii sau cu vorbirea lentă ca semn de retard intelectual nu au prins (ba chiar au avut efectul invers, măsurat în peste un milion de voturi îndesate în urne cu năduf, din indignare), cum să credem că acum, după verdict, ele ar putea avea mai mare succes? Povestea drobului de sare nu înseamnă nicidecum logică liniară. Ea, în esență, ilustrează tocmai o fractură: prăpastia dintre posibil și probabil. Iar acolo unde e prăpastie este, vezi începutul acestui comentariu, discontinuitate.
Cei care se simt jigniți de metafora drobului de sare fie nu au citit povestea fie n-au înțeles-o în latura ei profundă. În ambele cazuri jignirea le vine dintr-o lipsă de bagaj și nicidecum din străfulgerarea superioară a vreunei gândiri neliniare.
Omul a fost construit ca din 24 de ore ale zilei să doarmă 8. În rețeta asta somnul nu e văzut ca o boală a minții treze ci ca un fortifiant al acesteia. Minte trează nu înseamnă scobitori sub pleoape. Ele pot răni dar, și mai grav, pot desfigura și crea repulsie în jur.
Am fost vigilent și critic la adresa regimului Băsescu 4 ani la rând. Acum, ceva s-a schimbat. Nu în forma ideală a așteptărilor mele (nici soluția Ponta – președinte nu ar fi strâns mai multe puncte) dar în bine, din moment ce în locul lui Băsescu îl vom avea pe Johannis. Cred că, pentru toți istoviții în lupta infernală cu regimul Băsescu, binevenit acum ar fi un moment de respiro, de reflecție și nicidecum continuarea liniară a aceluiași război, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat, ca și cum Johannis ar fi avatarul lui Băsescu ori, și mai rău, perfecționarea în diabolism a acestuia.
Este nostim să văd străduințe de-a dreptul oximoronice de a transforma binele in avocatul răului și viceversa. @Cris vrea să-i folosească tocmai pe tinerii care l-au făcut victorios pe Johannis pentru a-l contesta pe Johannis. Zice despre ei, cu o ironie de dascăl anchilozat în epatări bibliografice, că ar fi generația facebook și dex dar că, în același timp, ar funcționa și după o logică liniară. Hmmm! Scârțâie rău de tot echilibristica asta cu paradoxuri. Până la urmă, adevărații exponenți ai acestui tzunami tehnologic pe care îl trăim în ultimele decenii, tzunami produs de incredibila deschidere spre virtualitate oferită de inteligența artificială sunt ei, nu ceilalți. Dacă cineva, categorie socială, este mai pregătit și mai predispus să înțeleagă și să accepte mecanismele mecanicii cuantice (căci, de fapt, despre ea este vorba când invocăm interactiuni complexe și nu despre teoria haosului care tratează aceste interacțiuni strict matematic, pe paternuri de instabilitate, fără apel la cauzalitate), atunci acest cineva este tocmai ridiculizata (pe nedrept) generație facebook. Ce-i are în primele rânduri (căci nu-i vorba strict de vârstă ci de altă ordine a valorilor și priorităților) pe Steve Jobs, Stephen Hawking, Bill Gates, Mark Zuckerberg. A-i acuza de gândire liniară pe acești vizionari și pe cei care, în multe feluri, îi reprezintă și continuă este, ca să mă înțeleagă și posesorii gândirii neliniare apud @Cris, ca și cum i-ai declara pe farisei drept părinții creștinismului.
Hai să nu ne mai sforțăm să construim teorii elucubrante ca să explicăm lucruri simple. Un om, desigur imperfect (dar cine este perfect?), a fost ales, la diferență de zece procente, președintele României. Nici nu și-a început mandatul și artileriști intransigenți au pus deja tunurile pe el. Foarte bine. Vigilența nu strică. Dar de ce să fie puși la zid aceia care vor să-și țină speranțele în viață? Eu, unul, deși, repet, l-am votat pe Ponta, vreau (și deocamdată am resurse) să cred că Johannis va fi un președinte onest și benefic pentru România. Nu va trebui multă vreme să ne lămurim daca am dreptate sau m-am amăgit din nou. Iar dacă Johannis mă va decepționa, atunci când mă voi întoarce împotriva lui va pierde, dintr-un condei, dublu.
Comentarii prin Facebook:
Da, domnule conte, inteleg ca nu aveti nici cea mai mica idee despre ce inseamna structurile de leadership si conceptul acesta la nivel aplicat, desi teoretic poate:
Nu se gindeste piramidal nu exista sef, nu exista superior si subaltern ca in sistemul comunist, Exista ce se numeste lanturi de comanda pe diferite domenii: Eu conduc o echipa dar sunt parte ca specialist din altele la rindul meu, nu sunt superior in una, inferior in alta, pur si simplu pentru ca nu se gindeste asa. Fiecare membru al unei echipe este un leader pe domeniul sau si tratat ca atare, la egalitate, fiecare aduce stiintza sa pe domeniul sau diferit de al altuia – eu am conceptul medical de pilda aici, dar am in echipa farmacistul sa spun, care e bun pe domeniul lui, pe domeniul lui el spune ce trebuie facut si cum se integreaza domeniul lui in ce facem, sau kinesioterapeutul care e leader pe domeniul lui si spune cum se integreaza domeniul lui in ce facem, au pozitie egala cu a mea, stiintza egala cu a mea dar pe domeniu diferit. Nu eu le spun ce sa faca ci ei mie cum se face un anume lucru pe domeniul lor, in sensul proiectului nostru comun – ei sunt „sefii” mei pe domeniul lor ca sa fie mai simplu. Asa cum in alte structuri, in care eu sunt parte ca specialist si nu „seful suprem” ca sa va fie pe inteles, eu spun in viziunea generala cum se integreaza domeniul meu cu celelalte in proiectul comun. Lantul de comanda inseamna ca membrii si leaderii unei echipe se subsumeaza unei viziuni si unui plan anume in anume pozitii, unul isi asuma viziunea si responsabilitatea principala, ca rol, dar primordial e planul, nu „seful”; fiecare isi schimba rolurile si pozitiile in alte echipe si pe alt domeniu, alt plan alta viziune.
(Stiti ce e un cod albastru? code blue? de resuscitare? Care medic ajunge primul preia comanda, ceilalti ca si asistentele in ordinea venirii isi asuma anume roluri. Nu se ofuscheaza nimeni, nu se bate nimeni pe nicio comanda, nu se iau la bataie pe cine conduce. Am condus cod, am fost parte din echipa de cod, la rind; dau comanda toata lumea asculta, sunt parte de echipa ascult comanda in orice pozitie sunt, ca fac compresiile, ca fac resuscitarea electrica sau pun liniile venoase. Nu are nicio legatura cu nimic, poti sa fii sef de sectie si pui linie venoasa si asculti comanda celui care a ajuns primul indiferent cine e. Primordial e planul, sa salvezi viatza unui om, si in rolul tau, oricare e acela, sa faci tot ce poti face. Mai simplu de atit chiar nu pot explica)
Nu, nu se rotesc soarele si luna in jurul meu, asta e conceptia dumneavoastra, nu a mea, si o proiectati asupra mea, fiindca asa e in Romania, oamenii si functiile se confunda si exista gindire piramidala si tatuci, din pacate. Despre ce vorbesc eu este egalitate in diversitate, respectul ca altul are aceeasi valoare ca si tine desi stiintza pe domeniu diferit decit tine. Atunci cind are aceasta stiintza: nu voi considera de pilda ca Lucifer e medic atunci cind confunda notiunea de contagios (transmisibil) cu endemic (prevalent intr-o anume regiune), imi pare rau. Dar nu mai putin ii voi spune: dumneavoastra, ca si domnului Saci si altora, au valoarea dumnealor ca oameni chit ca nu exista compatibilitate intre ce gindim sau cum gindim, spun dumneavoastra si femeii de serviciu, si asistentei, si portarului si mecanicului si profesorului universitar, si medicului si senatorului, ca asa m-a invatzat mama, sunt sapte ani de acasa. Iar sarcasmul da, se adreseaza arogantzei cu care unul sau altul se inchipuie specialist pe domenii pe care nu le stapinesc dar pe care se considera stapini absoluti si exclusivi; sau ati dori sa stau gura casca sa spun: vai draga, ce destept esti , asa e, ai dreptate, ce minunat, nu stiam, trebuie sa-mi reformulez cunostintzele profesionale, asa am sa fac de acum incolo, am sa spun endemic in loc de contagios? dar nu, asta nu inseamna ca le pun puncte si virgule, asa cum doriti dumneavoastra fatza de mine, imi doresc sincer sa incerce sa citeasca si sa invetze mai departe, de asta si explic ce spun in loc sa trag palme si sa numesc pe cineva pur si simplu imbecil si sa inchid discutia.
Si da, eu ma adresez cu dumneavoastra in ce va priveste, am facut-o de la inceput, asa cum se cuvine, e politetze normala, in timp ce dumneavoastra va adresati mie din principiu de sus in jos cu tu: imi puneti puncte si virgule, va considerati Goethe prin comparatie, imi veti arata mie ca Goethe ce puteti, imi sunteti superior si tineti sa o demonstrati cu tot dinadinsul. Regret, nu merg la asemenea feude, eu nu am nimic de demonstrat, in niciun caz ca v-as fi superior dumneavoastra. Si regret ca dati asemenea interpretare. Am considerat ca sunteti un om de spirit si cu care se poate discuta in aceasta egalitate in diversitate.
Aaaa, si imi pare ca nu intelegeti alt concept de sunteti atit de afectat, avocatul diavolului, nu e deloc derogatoriu, dimpotriva este locul unui om de maxima inteligentza si curaj care isi asuma locul de ferment al unei polemici. Definitia, in original : „a devil’s advocate is someone who, given a certain argument, takes a position they do not necessarily agree with (or simply an alternative position from the accepted norm), for the sake of debate or to explore the thought further.” este cineva care intr-o polemica adopta o pozitie diferita, incitanta, pentru a duce gindul si dezbaterea mai departe. In multe adunari deliberative, mai ales consensuale, ca sunt board de directori, parlamentara, etc, chiar exista unul din membrii grupului care isi asuma constient si acceptat de toti acest rol si numit exact asa, de devil’s advocate, in dezbatere (alaturi de altii care asuma alte roluri: facilitator, vibe watch, time keeper, co-facilitator, note taker, etc). Se pare ca intr-adevar nu aceasta e dorintza dumneavoastra, discutia, ci tacerea: tacere va fi.
(Ma adresez cu tu lui Garfield si Intrigat doar pentru ca, evident, ne cunoastem mai demult, avem un grad de familiaritate pe care cu dumneavoastra nu mi-l permit)
Toate cele bune, si nu, nu e nevoie sa ma mai amenintzati si sa ma insultati mai departe, e complet lipsit de elegantza. Repet, aceasta nu e polemica, polemica necesita un minim de respect; daca acesta exista din partea mea, din partea dumneavoastra nu exista, este feuda, doriti sa va demonstrati superioritatea si nu e nevoie: ati invins, felicitari. Si nu, nu e nevoie sa puneti la vedere ce spun, nu doresc sa continui nicio discutie. Din partea mea o las aici: felicitari, v-ati impus punctul de vedere si asa trebuie sa ramina si in ochii celorlalti. Regret ca ati ales sa dati asemenea interpretari la ceea ce spun, dar e dreptul dumneavoastra sa interpretati ce vedeti cum doriti si in parametrii dumneavoastra.
Cris,
Iarta-ma, e cumva si putin orgoliu?
Arata ca un duel, in care cavalerii s-au atins usor. Inteleg, e incitant schimbul acesta de contre, dar te rog in numele meu, renunta la ostilitate, eu am citit in alta cheie ultima postare a Contelui (discret si de o oarecare finete), si apoi, de ce sa nu fii generoasa pana la capat?
Poti potenta cu scrisul tau orice alunecare, dupa cum poti aduce echilibrul.
Imi cer scuze daca am abuzat…
Stimată doamnă,
Mă voi adresa în formula protocolară din moment ce așa pretindeți. Nici prin cap nu mi-a trecut să domin prin familiaritate. Aplicam doar o convenție de egalitate primordială, dezinhibatorie. În general funcționează, chiar este recomandată pentru a informaliza mediul de comunicare, pentru a-i da un spor de autenticitate.
Cu tot respectul, sunteți nedreaptă în ceea ce mă privește. Credeți-mă că am capacitatea să sesizez sarcasmul chiar dacă este administrat sub anestezia unor formulări cu multă dantelă pe la cusături.
M-am bucurat să văd un nou venit pe blog cu calitatea și stilul dumneavoastră de a povesti lucruri interesante, din zona de dincolo de aparențe. Nu faptul că mi-ați administrat constant înțepături, unele chiar usturătoare (e drept, învelite în respectuosul „dumneavoastră”) m-a împins să vă răspund, ci plăcerea de a polemiza cordial (după vorbele unui mitolog subiectiv) cu cineva care practică alchimia argumentației.
S-a întâmplat, la un anumit moment, să vă căutați atuuri demonstrative într-un domeniu pe care îl cunosc destul de bine: cel al neliniarităților, al fizicii cuantice (dumneavoastră ați preferat să invocați teoria haosului). Și în acest context ați făcut niște afirmații după părerea mea amendabile. V-am formulat o replica după modelul intervențiilor dumneavoastră anterioare. Probabil nu ar fi trebuit s-o fac pentru că, aveam să descopăr, nu vă place deloc să vi se răspundă în oglindă.
Referitor la ultimul dumneavoastră răspuns, într-adevăr alchimie curată. Tot mesajul meu a fost transformat în altceva decât s-a vrut cu adevărat. Dar nu după formula mult râvnită, nisip in aur ci exact pe invers. Desigur, nu v-ați putut reprima un început caustic (ce poate fi mai măgulitor pentru un domn „“ căci așa ați început, „domnule conte”- decât să-l desființezi spunându-i suav că nu are nici cea mai mica idee despre ce vorbește). Apoi ați început asaltul pe fond. Eu spusesem că democrația ar fi criminală în medicină, unde trebuie să decidă competența, dumneavoastră mă acuzați că gândesc piramidal.
În fine, nu mă voi apuca să explic din nou lucruri pe care dumneavoastră le-ați înțeles și comentat pe dos. Probabil am fost confuz și atunci tot ceea ce primesc e bine meritat.
Două vorbe despre finalul mesajului dumneavoastră. Îl reproduc, pentru o mai comodă punere în temă: „Toate cele bune, si nu, nu e nevoie sa ma mai amenintzati si sa ma insultati mai departe, e complet lipsit de elegantza. Repet, aceasta nu e polemica, polemica necesita un minim de respect; daca acesta exista din partea mea, din partea dumneavoastra nu exista, este feuda, doriti sa va demonstrati superioritatea si nu e nevoie: ati invins, felicitari”.
Am recitit tot ce v-am scris. V-am amenințat? V-am insultat? Am fost lipsit de un minim respect? Ce pot să spun. Sunt dezolat. Mai devreme am constat că habar nu am să scriu. Acum îmi dau seama că nici să citesc nu mai știu.
Chiar așa, în orb, doresc să vă cer scuze pentru orice ar fi putut să vi se pară mai vexant decât cele pe care dumneavoastră mi le-ați spus mie.
Voi încheia cu două mărturisiri.
Prima: am impresia că autoritatea pe care o aveți acolo unde lucrați le-a cam inhibat celor din jur cutezanța de a vă contrazice. V-ați pierdut astfel antrenamentul de a accepta cu seninătate și cu simțul umorului că, uneori, e posibil și să nu aveți dreptate. Altfel mi-e greu să înțeleg reacția disproporționat de dură față de replicile mele, cu nimic mai severe, repet, decât propriile dumneavoastră comentarii critice.
A doua: oaspeții de pe blog vă prețuiesc. Se vede din comentarii, se vede din likuri. Eu, de asemenea, vă prețuiesc. Poate nu se vede la fel de limpede dar e adevărat. M-aș bucura „“ și vă invit în acest sens cu toată onestitatea „“ să rămâneți.
@ Cris
Am văzut că te dezamăgeÈ™te vocabularul meu, în general, È™i în particular atacul meu murdar la domnul profesor Rădescu. Desigur, ai dreptate să fii È™ocat, un muÈ™chetar ca mine, de profesie inginer, nu se poate compara ca statut social, ca prestanță, mă-nțelegi, cu un profesor sau cu un medic. Noi ăÈ™tia care lucrăm cu muncitori nu ne putem compara cu cei care lucrează cu elevi È™i asistente medicale. Este regretabil că nu-mi văd lungul nasului, plecând respectuos capul atunci cînd persoane mai educate, mai civilizate, mai inteligente decât mine mi se adresează. La urma urmei eu n-am făcut mai nimic în viața asta (ah, ba nu , am făcut umbră pământului!). pe când voi, eheee!, v-ați pus amprenta pe societate.
Am să încerc să mă È™lefuiesc.
Uite, după ce ți-am citit comentariul, primul meu impuls a fost să fac unele observații la el în stilul meu franc, direct, dar mi-am zis să n-o dau din nou în bară, aÈ™a că am încercat să fiu politicos, subtil È™i educat ca stimatul È™i respectatul domn profesor Rădescu. Voi folosi exact cuvintele lui, pentru a nu lăsa loc la interpretări:
1.Nu înțeleg la ce-ți mai trebuie cap. Nu te incomodează la mers?
2.Pare că ai gândit serios când ai scris comentariul. Nu ți-a dat sângele pe nas? Atenție, să nu faci fo entorsă, ceva! Brrr!
P.S. Dacă-ți scriam cu cuvintele mele, aÈ™ fi fost mult mai dur È™i sarcastic: ți-aÈ™ fi spus să încerci să fii echidistant È™i să cântăreÈ™ti cu acceeaÈ™i măsură cuvintele mele È™i cuvintele lui Rădescu.
Nu este absolut deloc intamplator sau paradoxal ca doua inteligente superioare sa ajunga sa discute in contradictoriu, sa polemizeze, sa nu fie de acord.
Numai idiotii sunt mereu pe aceeasi pagina. Mai precis prima pagina. Restul paginilor nu exista.
Ce surpriza! Bine ai revenit.
Doar in trecere, CdSG, doar in trecere. Cel putin in postare.
Apropos de „ce-o sa ne mai radem”, nu pot sa nu remarc – cu voiosie maxima – ca Garfield a ramas acelasi cotoi de pripas, nematurizat, dar gata sa zgarie pe oricine nu e de acord cu gandirea-i precara (daca ne amintim de exemplu puseul de revolta impotriva amfitrionului blogului).
Bine ai venit, nea cinematograf si restaurant! Ce-o sa ne mai radem! hehehe! Garfield, motanu de pe acoperis
@Cris:
Au fost (si vor mai fi) momente in care am fost in profund dezacord cu contele si mi-am zis ca nu mai am de ce calca pe aici, dupa cum au fost (si vor mai fi) momente in care l-am infuriat foarte tare… Si eu cred ca nu trebuie sa te superi; Feelingul meu imi spune ca si contele regreta deja ca te-a necajit ( nici el nu vrea sa te piarda, in ciuda lucrurilor spuse)…
Daca pleci, unde mai gasesti tu un Lucifer caruia sa-i torni in cap o galeata de argumente si el sa nu inteleaga nici macar unul, cat de mic? : )
Lucifer e un clown care s-a culcat sub un cires si a visat ca e diavol iar acum, de cand s-a trezit, bietul de el nu mai stie daca e un clown care a visat ca e diavol sau e un diavol care viseaza ca e clown!
Numai be blogul contelelui poti gasi un clown care sa stea in cap si sa pretinda doct ca oamenii merg cu picioarele in sus;
Numai be blogul contelui poti gasi un diavol care iincearca sa-si fure singur sufletul:
https://www.youtube.com/watch?v=I4KNZuBakeA
Please come back…
Ce argumente?!CRIS a debitat numai elucubrații și inepții într-un delir verbal pe care văd că unii îl apreciază.Din nenorocire,nebunia e endemică,văd că s-au molipsit mulți.
Exact acest aspect am vrut să-l subliniez și eu în postările anterioare dar am fost imediat pus la colt.Tendința devenită treptat obsesie de a situa răul suprem într-o anumită tabăra și de a o privi cu o inexplicabilă bunăvoința pe cealaltă.Totul în baza unor clișee propagandistice furnizate de către anumite trusturi de presă în decursul timpului.Asta fără să contest o clipă că Băsescu și regimul său au fost un blestem pentru România ultimilor 10 ani.Dar și Iliescu a fost,acest lucru nu l-am uitat și în baza sistemului pe care l-a făcut funcțional imediat după 89 a fost posibilă și asscensiunea lui Băsescu si a altora ca el….Nu pot să-l rup pe unul din context și să-i pun tot răul în spate doar pentru că a închis spitale și a tăiat salarii iar pe celălalt să-l privesc cu îngăduință desi se observă la tot pasul efectele regimului sau ce a perpetuat tot ceea ce a fost mai rău înainte de 89,Partidul Stat și conducatorul providential dar si conservarea structurilor Securității.Eu nu l-am urât pe Băsescu urcându-mă pe valul de antipatie generală provocat de tăierile din 2010 și de refuzul de a părăsi palatul Cotroceni după votul negativ categoric venit de la 8,5 milioane de votanți ai referendumului… Regimul superticalos al acestuia a demarat chiar la începutul lui 2005 imediat după ce s-a instalat la Cotroceni și a inventat termenul de „soluție imorală” asta însemnând că te poți folosi de ajutorul cuiva după care îl poți distruge,ți-ai făcut deja treaba cu el.Unde erau atunci revoltații de azi ? Nu știm și nici nu mi-aș dori asta dar le bat obrazul și le spun să nu se mai dea reprezentanții supremi ai suferinței poporului arătându-mi cu degetul unicul vinovat când știm bine că de 25 de ani tot ceea ce a însemnat sector de Stat s-a prăbușit sub atenta supraveghere a celor care erau plătiți să împiedice printr-o guvernare onestă acest lucru.Ce diferența e între un regim care îmi închide spitale și altul care le lasă pe restul să se degradeze treptat dar sigur devenind surse de infectie si îmbolnăvire,aducând mai mult a lagăre de concentrare ? De aproape 4 ani cel care se prezintă și e prezentat ca oponentul lui Băsescu (mi-e și greu să scriu o asemenea prostie dar să mai și cred în ea) se află la butoanele economiei,la gestionarea banului public,la guvernare.Cum arată spitalele din România de atunci ? La fel dacă nu și mai rău ! De ce ? De ce apar clinici private iar doctorii buni din Sistemul de Stat vin către acestea sau pleacă în continuare în Occident ? Pentru că nimeni nu are grijă ca sistemul medical să funcționeze măcar la sfert din ceea ce se oferă acolo.În educație lucrurile nu diferă prea mult și exemplele pot continuă.Deci nu pot arăta cu degetul doar într-o direcție,stimați comentatori,identificând unicul și singurul vinovat ca fiind un fost securist bețiv și mitocan.Iar unui candidat să-i pun eticheta pe frunte de Basist 100% și în manieră anilor 90 ai FSN-ului iliescist să-i torn toate mizeriile în cap.Uitând că și el a votat la Referendum,că a declarat public către cancelariile din Vest că NU a fost Lovitură de Stat în vara lui 2012,care a fost respins de orgoliul bolnav al lui Băsescu de a fi numit premier deși avea susținerea unei majorități în Parlament,deși a fost etichetat ca ” Omul de la Grivco ” tocmai pentru a-l alătura taberei lui Voiculescu etc Judecăm cu două măsuri dar nici nu avem curaj s-o recunoaștem,ne sufocăm de furie că altul vede lucrurile mai nuanțat și nu frust precum clișeele pe care propaganda ni le furnizeză 24 / 24 !!! Nu,nu este deloc în regulă,de aceea ați și pierdut aceste alegeri și în curând această construcție politică mincinoasă,la fel de băsistă când vine vorba de interesele lor de moment,se va prăbuși.Tot ce sper pentru ei este că se vor și reforma altfel nu văd cum să reziste în timp.Cu pomenile electorale,cu o televiziune pe care azi o ai la degetul mic dar mâine poate că n-o vei mai avea deloc nu sînt speranțe.Reforma totală sau dezastru.Pe bune nu doar la nivel de propagandă.
Nu cred ca il puteti compara pe Steve Jobs cu Lucifer de pilda. daca Steve Jobs a inventat un instrument de comunicare extraordinar fiindca are incredere in desteptaciunea si binele din oameni si vrea sa le ofere ce e mai bun, acesta poate fi folosit la orice de altii, de Lucifer de pilda sa se scobeasca in dinti, cam asta e diferentza. Si da, ca si Jobs, cred in oameni si capacitatea lor de a gindi si pasiunea lor pentru bine – si stiti ce, da, este absolut uluitor cit de mult se poate construi atunci cind le amintesti celor din jurul tau sa aiba incredere in mintea si sufletul lor, nu in tine, o vad, o practic si nu incetez sa ma minunez in fiecare zi.
Sa dormi 8 ore e bine – poate, va anunt ca ani la rind am lucrat cite 120 de ore pe saptamina cu vreo doua ore de somn pe noapte, de multe fara somn si 36 – 40, 48 de ore la rind, insa, si n-am murit, dimpotriva – am una din acele meserii in care nu se doarme dar din cauza careia, fiindca nu se doarme, oameni ca dumneavoastra traiti si puteti dormi 8 ore pe noapte. Si fiti convins ca nici Steve Jobs nu a dormit 8 ore pe zi, ideile nu apar in 8 ore de stat in fund la birou, si o spune chiar Steve Jobs, munca este oriunde, oricind, si la miezul noptii de multe ori, asta daca esti pe tipul lui si spui „I want to put a ding in the Universe”. Intre mine si dumneavoastra, stiu bine conceptul riglei celor 24 de ore, nu v-ati adresat unuia strain de acesta, dimpotriva, dar nu cred ca suntem de acord la un punct: ideea este a celor trei domenii intre care trebuie sa ai permanent echilibru, nu de 8 ore, accentul e pe echilibru, nu pe „8 ore”. Iar ca va deranjeaza partea mea de reflectie fara sa tineti cont ca exista si o parte de munca, in echilibru cu cea de reflectie, hmmmm, stiu eu, ar cam trebui poate sa va ginditi si ca cele trei bratze ale riglei formeaza un continuum – de reflectat la arhitectura conceptului, daca doriti.
Si nu, nu cred ca Romania isi poate permite sa doarma cele 8 ore de care vorbeati. Dupa cum spune Larson: daca un politician iti cere cheile cetatii, nu i le da, schimba yala. Democratic, Romania nu are nici macar o yala ca lumea, ci un zavor stricat, o sfoara care tine doua uluci, o fura oricine cu totul, dormind. Din partea mea e bine ca exista si oameni care nu dorm. Caci nici cei care o fura nu dorm si o tot fura de 25 de ani.
Ma onoreaza ca ma numiti in postare, desi derogatoriu, fara sa aveti cea mai mica idee ca nimic din ceea ce spun nu e doar citit ci trait. Nu tin sa va plictisesc cu postari, nu am nevoie de audientza sau like-uri, si nu consider ca ati spus-o adversativ sau polemic, acestea presupun un dram de politetze si respect, consider doar ca aidoma lui lucifer, doriti sa trageti apa. Multumesc de gazduirea temporara. Conversatie placuta cu cei care stiu sa doarma 8 ore, fix 8 ore, pe zi.
Cris, nu trebuie sa te superi. Nici eu nu m-am suparat dupa toate înțepăturile, e drept, docte și îndulcite cu spuma unei verbozități șlefuite, cu care m-ai cadorisit in comentariile tale. M-ai provocat cu raidurile ușor didactice pe care le-ai propus, în domenii la care chiar am fost conectat multă vreme și nu am rezistat tentatiei de a pune niște puncte și virgule la locul lor. Cum să decriptezi morala drobului de sare în cheia reducționistă a liniarității? E ca și cum ai aplica regulamentul jocului de baschet la jocul de rugby. Pervertește total. Inventează altceva. La fel și acum, în răspunsul la pilda mea cu cele 8 ore de somn: prea ai luat-o ad-litteram. Ideea era că e nevoie și de pauze. Altfel, un creier neodihnit se sufocă. Și Balzac dormea puțin dar tot mai punea și el capul pe pernă din când în când. În schimb Goethe ținea la odihnă mai mult chiar decât la hrană. Asta nu i-a scăzut valoarea lui Faust. Așa că scuză-mă dacă ți se pare că am vrut să trag apa. Nu e adevărat, în cazul tău, dar poate s-a creat impresia asta. Te mai aștept. Cum am mai spus-o, comentariile tale aduc caștig blogului și cititorilor lui.
@c.anabis a damblagit,nu emite decât consoane!I-o fi tăiat popa limba?I-o fi luat Dumnezeu mințile?Fenomene ciudate se întâmplă pe acest blog.Și-o fi băgat Dracu’ coada?Conte,cheamă un popă să facă o slujbă,să dea cu tămîie,să afurisescă duhurile rele,să facă ceva,că necuratul a început să le ia mințile unora de pe aici…Ptiu,drace!
Asa e, medic in State, si ceva mai mult. Nu astept nimic spunind asa ceva, stati linistit, m-am obisnuit cu gindirea romaneasca „moderna” a unora, nu vede decit grade ale raului, ale mizeriei, si daca vede ceva bun arunca noroi ca sa-l poata evalua in proprii termeni, ce spune Garfield nu-mi face niciun bine, dimpotriva, am deja experientza cu laturile, le face mai rele, bine ca s-a oprit la asta. Am avut si „placerea” la mai mult decit laturi, inclusiv faptul ca s-au trezit unii sa vrea sa-mi afle identitatea, sa ma urmareasca si sa imi afecteze familia si munca.
Dar am sa folosesc prilejul sa clarific o atitudine: aici a conduce nu inseamna sa stai in fund si sa dictezi, inseamna sa lucrezi umar la umar cu oameni egali tie ca valoare si fiecare bun pe domeniul lui, pasionat de ceea ce face si la fel de muncitor si modest ca toti ceilalti, a conduce nu inseamna altceva decit ca ai imaginatie, viziune, pasiune si sa poti stringe linga tine oameni pe care ii imputernicesti sa gindeasca, sa aiba incredere in ei insisi, sa lucreze, sa conduca si sa realizeze un vis care e si al lor, in felul lor. Democratie aplicata zilnic, deci, caci aceasta e cu mult mai mult decit puterea statistica a unui vot, si liberalism.
(coordonez acum un proiect de avangarda pe ingrijirea in cancer, de pilda, ieri unul din membrii echipei a venit cu o idee noua, inca ceva ce ne face unici pe stat ca nivel de ingrijire, si e multa munca. E rupt din stele, ani inaintea oricui ca si conceptie. Si acel om e egalul meu nu subalternul meu, se discuta intre noi toti, ne bagam la treaba asta?, costa, ce probleme avem, unde ne vom impiedica de ce anume cum se poate rezolva, e multa munca, Da! OK, esti seful proiectului, go for it, trupa, avem n-avem timp, ne coordonam sa ajutam, tu faci cutare, tu cutare pe linga ce faci toata ziua oricum. Iar dumneavoastra imi vorbiti mie de cumintenia asteptarii si odiosenia incurajarii celor care gindesc? Sorry, I am not that kind, I am one who puts a ding in the Universe and I am blessed to have such people around me) Cu totul diferit de a-i mina ca turma sa urmeze pe cineva, nu credeti?.
Inseamna sa gasesti ce leaga viziuni diferite, ce le diferentiaza, ba chiar sa si glumesti pe seama lor, nu sa consideri cu incruntare ca se exclud absolut – ca in fizica, domnule conte, exista mai multe teorii, coexista, sunt perspective diferite, dar, am inteles, asemenea comparatii nu va plac ( in fizica un Newton a spus ca s-a ridicat pe umerii unor giganti, Einstein probabil trebuia sa considere ca Newton era idiot, Schroedinger probabil trebuia sa-i traga un pumn in barbie lui Bohr sau lui Heisenberg la Copenhaga nu sa se gindeasca la paradoxul pisicii). Inseamna si ca exista un anume soi de nedormire – increderea ca daca tu trebuie sa te asezi sa-ti tragi sufletul, cineva se ridica pentru tine – nu ca toti dorm. Si as vrea, pe linga, sa mai lamuresc ceva: Eu nu ma adresez doct, ma adresez egalilor mei, am incredere ca sunt egalii mei, este ceva ce ati inteles gresit; altora, recunosc, ma adresez cu sarcasm, dar cu dumneavoastra.
Opinia dumneavoastra, asa sa fie, cum spuneti, opinia mea nu o exclude pe a dumneavoastra, sunt doar perspective si atitudini diferite.
„Generatia facebook” care a „revolutionat” Romania e de ridicat in slavi? Doar pentru ca e tehnologie noua? A nu se confunda o unealta cu liberul arbitru si modul in care cineva foloseste o unealta oricit de sofisticata. Pe internet se propaga inclusiv amenintari teroriste – daca ar fi dupa dumneavoastra aceia ar trebui ridicati in slavi? Se propaga si amenintari cu moartea, proxenetism, pedofilie. Si pe acestia ii considerati exceptionalii egali ai lui Steve Jobs si Bill Gates? Vreti o mostra de facebook proiohannis, ca sa stiti ce ridicati in slavi, poftim: https://www.facebook.com/video.php?v=10152971901988394
de la batjocura la adresa unei slujbe ortodoxe pina la preamarirea separarii transilvaniei si dispretul fata de timpitii de „teleormaneni” le are pe toate. Asta proslaviti si asezati linga Stephen Hawking? In fatza a asa ceva imi spuneti mie sa ma plec si sa tac? Fiindca e facebook? Imi cer scuze, nu pot. Dar OK, asa sa fie, desigur aveti acest drept: Vizionare placuta si lectura pacuta a mesajelor, caci asta e totusi o parte importanta a diasporei care a votat – indivizii sunt din Olanda.
Nu, nu m-am suparat, am inteles doar ca nu avem ce discuta si prezentza mea e enervanta. Nu stiu ce valori aveti la acest moment, este intr-adevar si cumplit de greu sa le cauti in balamucul romanesc. Ma admonestati pe mine referitor la generatii, nu ati citit probabil nimic din ce am scris ( am 46 de ani, sunt si medic, adica prin definitie apartin de o categorie in care a invatza generatie de la generatie si respect intre generatii sunt obiect de juramint) dar nu va deranjeaza mizeriile unui D’artagnan la adresa domnului Radescu, „pensionarul” si „profesorul”. Va deranjeaza „unlikeurile” la adresa dumneavoastra dar nu suflati o vorba cind vedeti mormanul de unlike-uri la adresa lui Shadow spunind ca a fost bolnav – acelea ce au insemnat, ca mai bine murea? de ce naiba mai apare pe blog nenorocitul?, la asta nu vi s-a facut greatza? Caci mie da, e barbar. Va deranjeaza ca am incredere in cei care au incertitudini si se intreaba si nu in idiotii plini de certitudini si fanatism si nici in caldutzi, si in asemenea hal incit vituperati pe aceasta tema, dar obrazniciile, insultele altora, nu? Da, acestia care nu dau cheile cetatii nimanui si stau cu ochii pe yala, pe mecanismele de control democratic, nu tin cu iohannis, nu tin cu ponta, ci cu rolul lor de oameni ai cetatii, sunt culmea democratiei, americani get beget in simtire daca vreti, ca cei pe care ii cunosc eu in viatza de zi cu zi si sunt de fapt „secretul” democratiei americane, nu ca politicienii americani care va parvin dumneavoastra via media si citate. Bravo lor, tot respectul, inca o data, si da, chiar am termen de comparatie ca sa spun acest lucru. Dar, in anormalitate, anormalul devine tolerabil si „normal”; va inteleg, nu e derogatoriu, la un moment dat ajunge o conditie de supravietuire, te adaptezi.
Imi cer scuze ca v-am enervat, pentru mine poate democratia e cu totul altceva decit pentru dumneavoastra si cum spuneam nu se limiteaza la o statistica de vot. Se vede ca avem intr-adevar valori diferite. Dar va respect pozitia.
Sa va lamuresc cu inca ceva: Medicul din State nu se baga cu tot dinadinsul in sufletul omului, nu salveaza pe cineva cu tot dinadinsul, nu exista conceptia ca, vrea sau nu vrea omul, medicul face si pe dracul in patru in slujba lui, ci conceptia ca omul hotaraste pe propria lui viatza, iar daca acesta nu doreste un anume tratament, vrea sa fie lasat in pace, sau chiar doreste sa moara, taci, te dai un pas in spate, il lasi sa faca ce vrea. E pur si simplu in respect fatza de vointza si libertatea oricui, Nu e nicio suparare, e ceva zilnic, pentru mine tine de profesionalism. Dar cam asa e in toata societatea, bezmetici sa ti se bage in suflet sa te salveze cind nu vrei si de tine insuti, nu, nu se poarta. Deci nu aveti grija in aceasta privintza, nu e suparare, e doar constatare. Nu aveti nevoie de prezentza mea, dimpotriva, aveti nevoie de liniste, respect acest lucru. Si nu, nu e nevoie de nicio politetze de circumstantza din partea dumneavoastra, o puneti in termeni de du-te dracului dar mai poftiti, nu era necesar, aleg sa ignor acest lucru, nu primesc decit invitatii sincere: nu sunt stilul, a respecta linistea altuia, cum spun, e ceva normal si in fond de bun simtz, absolut natural.
PS. Nu considerati ca as dori sa am ultimul cuvint in aceasta discutie, ultimul cuvint l-ati avut dumneavoastra, prin articol. Luati aceasta lunga postare, pentru care imi cer scuze, doar ca incuviintare din partea mea, ca dovada ca va inteleg. Multzumesc altora, dar prioritate are respectul fatza de gazda acestui blog.
@Cris:
Wow! QED…
Ma pregateam sa-i spun contelelui ca se inseala (din generozitate intelectuala, sunt convins…) in privinta Facebookului (nu trebuie sa fii mai inteligent decat un cocker ca sa-ti faci cont FB, si multi care au cont FB nici nu sunt…), despre diaspora „martirizata” de Ponta si lupta face-bucistilor cu stafia comunismului (la 24 de ani dupa caderea comunismului) insa dupa cele postate de dv. nu cred ca mai e nevoie.
@CSG: Sunt absolut de acord cu prima parte articolului: A cool-down phase is a must! Politica e toxica iar in campania asta electorala toxicitatea a atins cote alarmante… Doar de ne-ar lasa in pace votantii lui Iohannis ce se comporta ca si cum ne-ar fi tras-o personal noua celorlalti, probabil in prelungirea acelui oribil „Am castigat.Ne-am luat tara inapoi!” rostit de presedintele ales in noaptea alegerilor…
Cris, de-aceea e atat de importanta contributia pe care ati adus-o dvs., noua, celor care traim aici si care credem ca „democratia americana” inseamna discursurile gaunoase ale lui John Kerry sau zambetele largi ale lui Obama. Dvs. stiti ca democratia e creata de fiecare comunitate in parte, de oameni carora le pasa de semenii lor si care lucreaza pentru ei, oameni care n-au nimic in comun cu establishmentul american care face lobby pentru ca Raytheon sau Halliburton sa incaseze miliarde de dolari anual. Dvs. sau Shadow sau altii ca dvs. sunteti diaspora, cei care pot aduce o contributie adevarata la dezvoltarea societatii romanesti, nu indivizii din Olanda pentru care „democratie” inseamna batjocorirea teleormanenilor, moldovenilor, oltenilor sau a ortodoxiei. Sunt neoprotestant si resping cu indignare toate aceste atacuri la adresa ortodoxiei, ca si tendinta de tamaiere a prelatilor si a bisericii luterane pe care am vazut-o cu ocazia unui interviu luat pastorului bisericii frecventate de Klaus Johannis. Intre noi fie spus, individul era mai preocupat de retrocedarea proprietatilor decat de mantuirea sufletelor oamenilor, lucru care ma scarbeste indiferent din partea carei confesiuni ar aparea tendinta. Nu asa se fac lucrurile si nu asta inseamna crestinism. Putem invata multe de la dvs. Deja am invatat multe, si cel mai important lucru mi se pare faptul ca am invatat ca exista intr-adevar o diaspora reala, una care poate schimba fata tarii, una cu care ne putem mandri in fata lumii intregi, careia ii pasa mereu de ce se intampla in tara si nu numai in anumite ocazii si care nu e cea pe care-am vazut-o pe 16 noiembrie razand, topaind, facand poze cu smartphonurile si ascunzandu-si fetele de cate ori camerele de luat vederi se indreptau catre dansii.
Am vazut zilele acestea un sentiment de „forebonding” extrem de puternic la multe persoane, tocmai pentru ca produsul Klaus Johannis nu corespunde absolut deloc cu eticheta de pe ambalaj. Cred ca acesta este si sentimentul dvs., si al lui Alice, si al lui Garfield, al lui xyz si al oricui altcuiva s-a mai manifestat aici cu vehementa la adresa presedintelui ales. Daca e asa, va inteleg perfect, pentru ca simt acelasi lucru si-mi vine sa strig si eu odata cu dvs.: Doamne, da-le minte romanilor, macar in ceasul al doisprezecelea!…
Abia astept sa va mai citesc. Multa sanatate si succes in activitatea dvs.!
Intrigat,
Eu nu sunt dintre cei care „s-au mai manifestat aici cu vehementa la adresa presedintelui ales”, pur si simplu pentru ca nu-l creditez cu nimic, deci nu ma poate dezamagi. Eu sunt „vehementa” fata de cei care au mari asteptari de la el.
Si vad si un responsabil pentru ca ne-am cadorisit cu asemenea presedinte. Eu consider ca din orgoliu sau ciuda, sau tzafna, sau cum vreti sa-i spuneti, Crin Antonescu, vazandu-si locul de candidat USL la presedintie furat de gasca PSD, a uitat, daca a stiut-o vreodata, menirea lui de politician roman de veghe la bruma de suveranitate care ne mai ramasese dupa doua decenii de jaf, si a predat pur si simplu tara axei Germania-USA. Din prostie sau din calcul meschin personal (candidatura dnei Valean la vicepresedintia PE), a vandut PNL PDL-ului (o ceata de mercenari adunati conjunctural sub denumirea PPE, inventie menita sa speculeze lacomia uneltelor locale si sa le foloseasca pentru a ingenunchia, fara exceptie, statele europene). Acum fostii lui colegi din PNL sunt ridicati pe rand de DNA, care doar la ei si la PSD a gasit corupti.
Il acuz pe dnul Antonescu de distrugerea PNL, implicit de distrugerea sanselor Romaniei la suveranitate. Acest om ar fi putut fi providential. A preferat sa fie mic.
De la Crin Antonescu, da, am avut mari asteptari. De la Iohannis, nu.
@cris:vai,vai,ce m-ai jignit!Cică Steve Jobs nu poate fi comparat cu mine!Păi e invers,eu,Lucifer,sunt de esență divină,cum să poată fi el comparat cu mine?Și să-ți spun un secret:toți ăștia(Jobs,Zuckerberg,Bill Gates,etc) sunt subordonații mei,eu i-am pus să inventeze tot felul de dispozitive diavolești care au tâmpit lumea(tu fiind un caz tipic de tâmpenie virtuală).Eu regret că pleci fiindcă nu mai rămâne decât Vlădescu…
cris (Cristina?) e medic in state, e un model de inteligenta, cultura, bun simt, si daca aduni 1000 de luciferi ca tine, unul peste altul, nu-i ajungeti nici macar pana la degetul cel mic de la picior, din toate punctele de vedere! Asa ca… ciocul mic si pasul iute, cum ar zice unul din idolii tai! hehehe! Garfield, motanu de pe acoperis
lucica, c.v.s.o.c.c.t.d.b.c.f.d.l.a daca ai fi cu adevarat cel ratacit de la esenta divina fii sigur ca ai fi foarte destept, iar tu esti departe de inteligenta. tu esti doar un c.v.s.o . arogant. dar si pe tine te rog sa ramai pe blogul contelui. pentru culoare.
Cris, regret hotararea pe care ai luat-o.
Vor lipsi comentariile tale, sper sa ne „intalnim” pe alte bloguri. Daca nu, te rog sa-mi dai un semn pe alice_lewis@ymail.com, as vrea sa aflu unde „te mai pot citi”.
Pentru toti ceilalti cititori ai acestui blog, imi permit sa sugerez un link, o trimitere la un mai vechi prieten al blogului de fata. ): http://www.thinkagain.ro/razboi-usa-rusia/
Cam asta cred si eu ca se intampla acum cu tara noastra, e drept, cu cateva nuante (politia politica DNA, inventia de conjunctura PPE.
Acesta e motivul pentru care nu as obosi sa spun ca suntem vanduti pe doi lei si acesta e motivul pentru care nu obosesc in „Perseverarea în a-l nega pe Johannis, și după ce a fost ales, invocând aceleași teme forțate și obosite din campanie”
cris, sper sa-ti treaca supararea repede pentru ca mie si contelui ne vei lipsi. dar inainte de asta trebuie sa-l intelegi pe conte care cred ca a obosit. in tara asta oamenii nu traiesc o viata ci o trepidatie, o tahicardie supraventriculara continua, care solicita atat de mult inima metaforica a acestui popor ca nu-i de mirare ca am luat-o razna cu totii, ca nu mai intelegem ce-i normalitatea, moralitatea masura egala a lucrurilor. si toata agitatia asta incrancenata, continua si fara rost este obositoare. si daca esti o persoana asa moderata, cu bunul simt la el acasa asa cum este contele, oboseala este si mai mare. vrea si omu’ o pauza de normalitate, ce e asa greu de inteles? eu care ma laud cu nervi de otel si o mare curiozitate de a cunoaste natura umana, am avut o perioada(perioada boc) cand imi doream sa traiesc intr-o tara in care sa ma plictisesc si parca incepeam sa o inteleg pe bunica mea care spunea imediat dupa revolutie, atunci cand eu eram revoltator de tanara:) ca daca am fi destepti ne-am dori sa nu traim vremuri interesante. mie mi-a trecut, o sa-i treaca si contelui. asadar, eu si contele te asteptam cu drag chiar daca, cateodata imprumuti ghearele motanului pribeag pe acoperisul contelui.
Cristina
Ai intrat de buna voie pe acest blog, ai intrat intr-o comunitate restransa de oameni obisnuiti… plus o felina… ai fost rapid adoptata… cu o mica exceptie nesemnificativa… bati toate recordurile la numarul de likuri (unii se uita si la asta)… esti admirata… etc… de ce tii neaparat sa fii si dezagreabila? Ne dai singura exemple din viata ta personala, apoi te infurii teribil ca unii trag concluzii… De fapt, ce vei? Sa ne umilesti? Si pe urma?…
Si altii, ca si subsemnatul de pe acoperis, am avut de-a lungul timpului, divergente cu Dl Conte. Si? N-a murit nimeni, ne-am lins ranile si am coabitat in continuare, ca unii care-si respecta reciproc opiniile.
N-as vrea sa intru in conflict cu tine… as fi pierdut din start… dar, ca un neprofesionist, nu pot sa nu observ la tine o urma de narcisism combinata cu o oarecare frustrare personala… desigur, tu te pricepi mult mai bine la diagnostice… no offence, lucram cu materialul clientului! Asta spui, asta reiese! Asta am, asta va dau! Asa e in democratie… si ca veni vorba, nu chiar toti admira democratia americana… cu inchisori de tortura, minciuni la ONU, anulare de scrutinuri la masa verde etc! hehehe! Garfield, motanu de pe acoperis
Garfield, imi pare rau ca o percepi in acest mod, asa cum spun respectul meu fatza de gazda are prioritate si nu doresc sa enervez pe nimeni, nu e momentul sa vorbesc acum, am cu totul alta perspectiva, si nu pot sa fac sluj, sa ma prefac ca il astept pe iohannis cind am aceeasi senzatie cumplita de care vorbeste Intrigat, cind stiu ce campanie s-a facut pe facebook dupa cum se vede, sau sa fiu ceai de valeriana cu diazepam, pentru nimeni, nu la rapiditatea si stilul meu. Imi pare rau, asta sunt. Il astenizez pe conte, doar m-ai citit si inainte, stii ca n-am „mila”; iar gazda trebuie respectata, nu te duci acasa la cineva ca sa faci scandal nu? Iarta-ma, nu sunt lucifer sa tot dau buzna, iar bietul lucifer e benign, suportabil, eu nu. Frustrare, desigur, mi-e foarte greu sa tac atunci cind imi vine sa urlu, ca oricui altcuiva. Am doar linistea ca nu sunt singura si pentru asta eu va multumesc, sunt si altii si dincolo de voi, nu suntem putini, si imi e de ajuns.
La tine in particular tin foarte mult, dar te rog intelege si nu confunda bunul simtz cu narcisismul. Dar si daca nu intelegi esti liber sa te superi si sa spui ce vrei, eu nu ma pot supara pe tine si nu voi raspunde in niciun fel, un sarut pe obraz mai degraba.
In ce priveste americanii vorbim de lucruri diferite, tu vorbesti de politicieni care sunt la fel de corupti multi dintre ei ca peste tot, dar democratia rezista din cauza oamenilor nu a lor. Eu vorbesc de altfel de oameni, Tu stii de Obama doar, eu stiu de Rosa Parks de pilda, o simpla negresa cu demnitate care in Montgomery Alabama, in timpul segregarii, a refuzat sa se ridice de pe scaun in autobuz sa se dea mai in spate pentru albi. Si stiu mai mult, ca ea ar fi ramas un simplu om amarit amendat si uitat daca nu ar fi existat 40.000 de alti negri care sa raspunda ca unul intr-o noapte, fara niciun facebook: au boicotat sistemul de autobuze, au mers pe jos pina la scoala, pina la serviciu, pe bicicleta, cum au putut, si zeci de kilometri, caci aici distantele pina la munca sunt nu 2-3 ci 30-40 de kilometri. Si au tinut-o asa pina au pus sistemul de autobuze pe butuci si s-a abolit legea segregarii, stii cite zile? 381 de zile, zi de zi de mers pe jos pe ploaie, pe soare, copii, adulti, virstnici, toti ca unul. Eu despre asemenea oameni vorbesc, al caror nume nu il stie nimeni, nu sunt citati nicaieri, nu-i vezi la televizor, ei sunt demosul American, nu politicienii cu care si ei se lupta zi de zi. Si asemenea lucruri se intimpla continuu, ca e vorba de nedreptate fatza de unul, ca impun lege pentru cautarea rapida a copiilor rapiti sau mai stiu eu ce. Si tot asa, e ceva zilnic, democratia e o lupta continua, sa pazesti, cum spunea Larson, yalele, si e grea si pentru ei, si se lupta cu ghearele si cu dintii si pentru drept la opinie si pentru orice, nici nu stii cind explodeaza ceva social undeva – cum a fost de curind, iar. Eu despre ei vorbesc; cu politicienii, sa stii ca de la ei vine vorba: politicienii sunt ca pampersii, trebuie schimbati des, si din acelasi motiv.
Hai nu ma dojeni, ai grija de conte si nu-l bate si tu la cap si pazeste-l de alti liberi la gura si la minte ca mine, omul iti spune clar ca are nevoie de o pauza, asa incit toarce, pune-i doape in urechi, da din mustati. 🙂 O sa ma lase poate dumnealui sa stiu cind si-a terminat pauza de somn ca Goethe, sau poate nu. Asa ca lasa-ma pe mine, intreaba-l pe dinsul peste niste ore zile saptamini daca s-a trezit Goethe.
Unde e garantia???
Un ardelean in calatorie in Japonia, isi cumpara niste ochelari revolutionari care permit sa vezi complet goale persoanele imbracate.
Iese in strada, si-si pune ochelarii. Vede pe toata lumea in pielea goala. E in extaz!!!
Isi scoate ochelarii: imbracate!
Isi pune ochelarii: dezbracate! Incredibil!!!
La intoarcere, in avion, il apuca nebunia vazandu-le pe toate stewardesele in pielea goala!!!
Ajuns acasa, inainte de a intra, isi pune ochelarii ca sa-si vada sotia goala.
Deschide usa, si o vede pe nevasta-sa cu cel mai bun prieten al lui asezati pe canapea si complet goi.
Isi scoate ochelari: tot goi. Isi pune iar ochelarii: goi! Isi scoate ochelarii: tot goi!
Furios, arunca ochelarii si urla: La naiba, n-am nici un pic de noroc!
Abia mi-am cumparat ochelarii astia si deja nu mai functioneaza!!!