Forța puterii legitime
În democrație, putere legitimă este aceea dată de popor prin vot majoritar.
În baza acestei definiții elementare, puterea legitimă din România acestui moment este cea rezultată în urma celor două scrutinuri din 2012, pentru locale (iunie) și pentru parlamentare (decembrie).
Dar tot în 2012, la referendum, poporul a decis să retragă puterea legitimă dată președintelui Băsescu în 2009.
Astfel, democratic vorbind,   în prezent în România se confruntă fără menajamente  o putere legitimă (parlament, guvern, administrații locale) cu o putere de două ori ilegitimă (președinție). De ce de două ori ilegitimă? Pentru că, pe de o parte, ea a fost invalidată de dublul celor ce au validat-o, iar pe de altă parte ea se exercită prin pervertirea unor instituții ce constituțional ar trebui să fie independente și neutre (SRI, DNA, CC, CSM, ANI).
Principala lecție a acestei confruntări ce contrapune poporului o clică sever minoritară cu deviații dictatoriale este că, în condiții de neintervenție străină, forța puterii legitime strivește ca un tăvălug, lent dar implacabil, baricadele de șantaj, manipulare, corupere, ale forței ilegitime.
Au trecut doar două luni de la verdictul alegerilor din decembrie 2012 și ce observăm? Un președinte tot mai șubrezit în voile sale autocratice și un premier tot mai puternic și recunoscut ca principal interlocutor al României.
În numai două luni, Traian Băsescu a încasat cât pentru un mandat întreg. Enumăr câteva dintre upercuturi.
A fost obligat de presiunile externe, în ciuda fierii sale, să-l accepte premier pe Victor Ponta. Iar acum este în situația chinuitor – umilitoare de a-l vedea pe acesta luîndu-i fața după prima turnantă, primind onoruri și zâmbete de simpatie în mari cancelarii, defilând aproape zilnic la brațul câte unei vedete politice internaționale.
Constată cum, sub ochii lui, arsenalul de intimidare, cu procurori în rasteluri și cohorte de SRI-ști în dubele lor de ascultare ambientală, Â pus la punct cu maniacă minuție securistică, dă semne de dezintegrare. Revocarea procurorilor marionetă de la CSM este o primă dizlocare de punct de sprijin, urletul unei revolte de castă ce va porni avalanșa.
Pe de-asupra, îl părăsește încet – încet și sleita armată PDL-istă. Unde sunt obedienții lui dragi, muți și legați la ochi, în care a investit atâtea încredințări directe și speranțe de fidelitate? Cui îl lasă? Necopților MRU și Neamțu? Brigandei Udrea? Vestalei Macovei?
Iar colac peste pupăză, descoperă cum facțiuni din serviciile secrete încep să se repoziționeze. Stenogramele care transpiră prin presă nu-i mai vizează doar pe inamicii lui cu telefoanele ascultate ci, culmea bumerangului, chiar și pe el, marele inițiator (vezi reproducerea discuției cu Blejnar).
Informațiile care îi sunt servite la micul dejun nu mai sunt chiar prompte, complete, preventive și exclusive (vezi defecțiunea cu SMS-urile de pe telefonul șoferului de la CSM care, se pare, a fost ajutat să primească pe inventar exact acel telefon), ba, mai mult, încep să circule zvonuri despre informații ostile obținute de foști oameni ai serviciilor secrete de la cârtițele lor din interior, încă active (vezi declarația – avertisment a tăcutului George Maior).
Conferința de presă de ieri al ui Traian Băsescu este un urlet de exasperare. „Chiar vreți să mă terminati? Chiar nu îmi mai lăsați nimic? Vreți să-mi confiscați până și portul Constanța? Acest rai al copilăriei mele, această peșteră de Ali Baba a maturității lu”™ frate-miu”?
Cum altfel să explicăm atacul disproporționat la jugulara ministrului Fenechiu, cel care vrea să privatizeze portul Constanța cu olandezii? Că doar nu printr-un reevaluat sentiment al justiției!
Dar, în fine, să lăsăm analiza politică și să devenim, pentru încheiere, medici. Căci Traian Băsescu ne oferă, cu fiecare nouă apariție publică, nu semne de normalitate ci simptome.
Evoluția bolii, în lipsă de tratament cu demisie, este spre iraționalitate și violență. Dacă acest om refuză în continuare tranchilizantele, va fi nevoie de cămașa de forță. Că doar nu om fi și noi iraționali să intrăm în jocul provocărilor lui.
Tic – tac, tic – tac … V-am prevenit că se poate înnebuni din așa ceva!
https://www.conteledesaintgermain.ro/forta-puterii-legitime/27-02-2013Editorialul de joiAli Baba,ANI,Aurel Fenechiu,CC,CSM,DNA,George Maior,Macovei,MRU,Neamtu,PDL,portul Constanta,SRI,Traian Basescu,Udrea,Victor PontaÎn democrație, putere legitimă este aceea dată de popor prin vot majoritar. În baza acestei definiții elementare, puterea legitimă din România acestui moment este cea rezultată în urma celor două scrutinuri din 2012, pentru locale (iunie) și pentru parlamentare (decembrie). Dar tot în 2012, la referendum, poporul a decis să retragă...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Tu vrei cu blogul pe Adevarul, Conte?
Revin cu cateva observatii:
1. Constatam cu totii, ca. la primul semnal ca sefu’ mai misca, PDL-istii au inceput sa se regrupeze. A contribuit la asta si apelul disperat al lui Draga Stolo, care le-a aratat unde e pisica. Si buldogului, si vulpii isterizate, si sarpelui cu clopotei.
2. Au inteles ca fiecare, singur, nu face nicio treaba, amintindu-si pe ce culmi nebanuite i-a dus acum vreo opt ani, nasu din suflet. Adevarul e ca si-au depasit atat de mult conditia, cu totii, ca e greu sa mai stie acum cine sunt. Daca se uita in urma si vad de unde au plecat, se infioara. Ganditi-va, sa nu ai in bagaj decat o ambitie nemasurata, garnisita cu nesimtire si tupeu, si sa ajungi la masa cu Bruselu’, e ceva.
3. Balbaielie si gafele USListilor nescoliti la Baneasa, se vad cu ochiul liber
4. Pana la urma, impiegatii de miscare UE, vor sa stea de vorba cu soldati antrenati, nu cu imprevizibili (gen Corlatean…)
Eu cred ca, in aceste conditii, marinaru’ mai are sanse sa se scuture de praf, sa se spele bine, sa-si puna epoletii mirosind a naftalina inapoi, pe umeri, si sa se scoata iar la mezat, ca nou. Ganditi-va ca acum 2000 ani, unul mai important ca el a incendiat capitala unui imperiu…iar omu’ nostru ar face orice…
Ce spuneti?
Si totusi, cineva… cineva puternic, beker, nu dau nume… se simte bine cu aceasta epava umana in fruntea Romaniei! Este cat se poate de clar ca omul e terminat fizic si mental, nu mai are zile multe, dar il mai tzine si luna asta in ferestra sa-i incaseze pensia! Tzin sa fie?… Tzin sa fie? hehehe! Gm.
Bai eu zic cel mai bine sa va grupati toti strans uniti in juru sefilor de gang, voi pe langa blatistii ponta si antonescu, ailalti mafioti pe langa blatistii basescu si udrea.
Dupa care eu zic sa faceti toti un congres extraordinar de unificare la Palatu Hotilor, asta pardon, la Palatu Parlamentului si sa faceti un singur partid: pdlnlpcudmrotv.
Sunt sigur ca veti fi in asentimentul rromanilor majoritari, acesti stralucitori cu prioritati clare si cu adevarat vitale. Care desigur nu sunt spitale, scoli, autostrazi, curatenie si siguranta publica, ci cafteala pe apa sfintita, manele la maxim si chibitareala politica.
Haules baules si sa traiti bine impreuna, ca va meritati reciproc pe deplin!
Draga Emigrantule,
De ce ne urasti? Pe toti, fara discriminare. Ai plecat probabil la o varsta prea frageda ca sa fi avut in dotare instrumente de analiza si meditatie. Se pare ca ai inca dor de casa daca stai sa citesti discutiile unor persoane fata de care ai asemenea sentimente. Crezi cumva ca noi, astia de discutam pe bloguri, te-am alungat?Cum?
Daca ai ceva sa ne reprosezi este faptul ca tratam subiectele in discutie prea superficial, ca la fotbal: unii tin cu X, ceilalti cu adversarii. De aceea suntem atat de putin constructivi. Dar tu, care te-ai desprins de aceste lupte marunte, de ce te lupti cu noi? Stii macar cu ce te-am nemultumit?
@lia
Nu ne urăște. Ne iubește. Pe toți, fără discriminare. Așa ceva numai de la depărtare se poate întâmpla. Cel mai mult îmi place „mvai!”. Chiar mă înduioșează cât e de drăgăstos, săracu’.
P.S. Antipatic e numai când se laudă la câte tastaturi lucrează el.
„Cred că din păcate se apropie clipa când va trebui să ne regrupăm în jurul serviciilor de informații È™i siguranță națională. Știu. Unii aveți rezerve. Dar nu există alternativă. Sunt pe acceeaÈ™i linie de apărare cu cele de mai sus. Și cred că au câÈ™tigat creditul necesar suÈ™tinerii din partea părții sănătoase a societății.
E important să nu-I lăsăm singuri dacă va fi să fie”¦. Susținerea occidentală nu va fi de ajuns”, a postat Aligică pe Facebook.
Conte,iată ce postează acest „‘telectual băSSist” numit Aligică(ce nume predestinat!)
Ar trebui ca „cealaltă parte” să ia atitudine în această tentativă antidemocratică și care afecteză drepturile și libertățile cetățenești.Ideea este de fapt fascisto-nazisto-comunistă și aduce aminte de „Ministerul Adevărului” din teribilul roman „1984” al de neuitatului niciodată Orwell
Da, l-am citit si eu pe Aligica. Eram curioasa, nu mai dadusem de mult pe la 22. Ii cam banuiam eu de tendinte fascistoide, dar nici chiar asa, pe fata!
Necazul e ca tineri furiosi precum Emigrantul de mai sus sunt victime sigure la atare soi de gandire. Gasca asta de „elitisti” care pun in discutie democratia pe motiv ca ei sunt mai destepti creeaza discipoli mai ales intre tinerii fara minte si cu un pospai de scoala. S-a mai intamplat acu vreo 70 – 80 de ani si n-a fost bine!
Ca o incununare a picajului sau din ultimul an si ca o rabufnire a veninului pe care-l are in glande al nostru”presidentte” a cuvantat ieri din spatele pupitrului.Figura lui oparita mi-a creat o stare de buna dispozitie. Pentru prima data reduta lui contondenta, de forta, a inregistrat o infrangere vizibila , cuantificabila.Doi vectori basisti au fost scuipati ca niste masele gaunoase sub presiunea castei din care provin.Am ferma convingere ca daca o sa se incerce repunerea lor in functii prin diverse tertipuri( se sustine ca exista o cale de atac via Curta de apel-Ghica si ICCJ-Stanciu) vom asista la o miscare mult mai hotarata de protest cere e posibil sa exceada castei magistratilor.
Anuntul facut azi de mitoman in Austria ca nu mai vrea sa plece din politica dupa incheierea gloriosului sau mandat ma duce iarasi cu gandul la un post pe care l-a negociat cu interventionistii de asta vara. Caci si o functie inalta la UE, NATO , etc. tot politica e in ultima instanta.
In final remarc apetenta de nastavilit a impricinatului catre marlanie si neamprostie prin adresarea catre ziarista BBC , parca.
Titlul este spectaculos dar la limita pleonasmului.Fiindcă în teoria politică „puterea” și „forța” sunt oarecum similare deși,în fizică de exemplu,sunt noțiuni diferite.De aceea trebuie dată o definiție a noțiunilor.O noțiune extrem de relativă este „legitimitatea” care nu se poate defini decât pein convenție.Ce ne facem însă dacă același termen,chiar în cadrul aceleiași convenții,este definit în mod diferit,chiar antagonic.Astfel,legitimitatea în cazul băSSecu este definită în două feluri antagonice:
1)Mandatul președintelui este de 5 ani.Fiind ales de popor cu majoritate,el este legitim pe perioada mandatului.
2)Poporul poate demite pe președinte prin referendum cu majoritate pentru fapte grave(nu prea definite…);în cazul nostru,băSSecu este ilegitim fiind demis de popor.
Astfel că băSSecu este și legitim și ilegitim în același timp și se pune problema care este adevărata „legitimitate”/”ilegitimitate”.Fiindcă noi,poporul român,spunem că este ilegitim iar alții că este legitim.Și totul pornește de la imprecizia definiției sau convenției constituționale.
Iar rezolvarea este dată de „dreptul celui mai puternic” care îți impune cu „forța” și ilegitimitatea dacă el o consideră legitimă(…).Vreau să spun de fapt că „puterea” și „forța” impun legea,deci dreptatea.Și că,vai,în fața puterii,legitimitatea,chiar definită,nu are nici-un sens!
Excelent diagnostic