Flămânzii noştri bătrâni, flămândele noastre hiene
Suntem în plină desfăşurare a festivalului naţional “Indignarea anului”. Subiectul e dur însă nevoia unora de adjective extreme îl copleşeşte.
“Groaznic, revoltător, abominabil, abject, criminal, terifiant, monstruos, cutremurător…” se întrec comentatorii în calificative de înaltă trăire.
Impresia generală este că dacă le-ai pune o mitralieră în mână i-ar rade pe autori dintr-o suflare, până la ultimul cartuş.
Răi contra buni – la asta te duce gândul! Lupi contra bunicuţe.
Supermobilizările sociale pe câte un subiect ce atinge la sentiment populaţia largă au devenit mai mult decât suspecte. De la Colectiv încoace… Nu mai cred în latura lor spontană. Văd doar maşinării dubioase în spatele lor. Presă instrumentată, reţele de socializare, interese politice, un arsenal întreg destinat manipulării.
Nu că umilirea până la condiţia de parazit supus dezinsecţiei a unor oameni care nu mai pot sau nu mai ştiu să-şi poarte singuri de grijă nu ar fi un bun motiv de revoltă, dar specularea ei în interes de gaşcă mi se pare şi mai revoltătoare.
Când primii care sar în sus să apere o cauză bună sunt lichelele şi demolatorii, cauza are mari şanse să fie compromisă.
Situaţia era cunoscută! Dar, în loc să se intervină rapid, în forţă, oportun, imediat ce s-a aflat, subiectul a fost ţinut în clocitoare să facă pui şi să se transforme în armă politică. Trebuia să se producă mai întâi rocada la Palatul Victoria, ca detonarea să aibă eficienţa planificată.
Au, unii, o frenezie a “facerii de dreptate” exact cum au demonstrat că au frenezia primitivă a demolării. Vă mai amintiţi cum un lider al acestor “neliniştiţi” demola personal chioşcuri cu ranga? Acolo şi-a atins respectivul limita de expertiză constructivă.
Sigur că au şi pesediştii şi peneliştii partea lor de vină în tot ce merge rău în ţară. În primul rând pentru că perpetuează sistemul clientelar de numire în funcţii publice a unor gogomani lacomi şi fără moralitate. Problema gravă este însă că exact acelaş sistem funcţionează şi la haştagii gălăgioşi care acum îşi dau ochii peste cap mimând setea de dreptate.
S-a acumulat multă putreziciune în scorburile administraţiei din România. Procesul e de durată şi vine de departe, din trecut. Nu poate fi imputat doar guvernanţilor din acest moment. Sigur, şi lor, dar şi scandalagiilor demolatori de dinaintea lor. Căminele de bătrâni sunt vraişte peste tot, ca şi orfeliatele, ca şi multe dintre spitalele sau stabilimentele sociale care au încăput pe mâna unor hiene flămânde din pampasul transpartinic al faunei de prădători.
Eu nu contest gravitatea celor descoperite în azile. Şi nu vreau să bagatelizez nevoia de identificare şi pedepsire exemplară a vinovaţilor. Ce încerc să transmit este că mi se pare la fel de gravă tentativa de cocoţare pe emoţia colectivă generată de acest scandal a unor băieţi şi fete cu identitate de gen fluctuantă, care şi-au demonstrat din plin “potenţa” non – binară atunci când au fost, cu rezultate catastrofale, la guvernare.
Este, însă, multă ipocrizie în demersurile celor ce induc în rândul populaţiei uriaşul val de compasiune faţă de nefericiţii bătrâni din azilele groazei. Ei prezintă lucrurile de parcă ne-am afla în prezenţa unei situaţii de excepţie. Când, de fapt, boala e generalizată. Ar trebui să avem tăria să recunoaştem că am ajuns unde am ajuns pentru că suntem cum suntem.
Gem străzile Bucureştiului de cerşetori, de drogaţi, de oameni fără adăpost. Si ei sufera, si ei mor. Nu se prea fac reportaje despre aceştia. Poliţia pactizează tot mai mult cu infractorii. Subiect tabu! Crimele şi sinuciderile au ajuns la ordinea zilei. Se mai întâmplă! Am devenit lideri regionali la traficul de carne vie. Globalizarea!
O degradare atât de avansată a societăţii nu mai poate fi stopată democratic. Doar o dictatură ar mai putea salva ceva.
Totul pleacă de la mentalitate. Mentalitatea se hrăneşte din istorie şi educaţie. Educaţia în România, la ora actuală, e la pământ. Corectitudinea, moralitatea, decalogul (sau măcar părţi din el) nu doar că sunt ignorate superior de mediocri, dar devin pe zi ce trece motive de băscălie pentru “realizaţii” clipei.
Şi, în aceste condiţii, noi ce-am vrea? Să ne salveze, Iohannis sau Ciolacu, sau Patriarhul Daniel? Are vreunul dintre ei profil de erou? Este vreunul dintre ei gata să devină martir al cauzei?
Abulicii noştri bătrâni sunt cel mai aproape de a ajunge cadavre. Cum, atunci, să nu atragă ei hienele înfometate?
Asistăm la un circ în bună măsură premeditat. Vom avea multe reprezentaţii de acest fel în anul electoral care urmează. Temele vor exploda în cele mai neaşteptate zone, la intensităţi care vor şterge din memoria colectivă acest scandal de azi al azilelor de bătrâni.
La găsit ţapi ispăşitori şi acari Păun suntem maeştri. Vom avea în curând încă o confirmare a acestui talent. Vă asigur!
https://www.conteledesaintgermain.ro/flamanzii-nostri-batrani-flamandele-noastre-hiene/12-07-2023Editorialeazilele groazei,demisii,hastagi,hiene,umilirea batranilor Suntem în plină desfăşurare a festivalului naţional “Indignarea anului”. Subiectul e dur însă nevoia unora de adjective extreme îl copleşeşte. “Groaznic, revoltător, abominabil, abject, criminal, terifiant, monstruos, cutremurător…” se întrec comentatorii în calificative de înaltă trăire. Impresia generală este că dacă le-ai pune o mitralieră în mână i-ar rade pe autori...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
@ DD – august 10-„Ai incercat să le întorci, dar nu ți-a reuşit.”
Esti sigur? Atunci cand ma/te citez intre „…”? Chiar te faci ca nu pricepi?
Atât de multe cuvine pentru atât pe puține consecințe
DD – iulie 16-„…vorbesti prostii…”
Ce sa fac si eu, daca atat ma duce capu’. Asteptam, insa, sa si primesc lumina de la tine, care se pare ca detzii secretu’ problemei.
Uite lumina, Cristescu.
Există cămine pentru persoanele în vârstă, în care personalul îşi face datoria. Este de preferat ca, atunci când copiii nu au timpul necesar sa se ocupe de un parinte bolnav, acesta să trăiască intr-un camin de bătrâni unde i de acordă asistență medicală şi unde are ocazia să socializeze cu alte persoane aflate în situaţia lui.
@ DD – august 3-„Uite lumina, Cristescu.”
O fi, da’ cam chioara! Atata timp cat eu ma refeream, concret, la „acesti varstnici” ( adica aia din propozitie, abandonatii) si tu-mi explici ca ” exista camine care…”. Intelegi diferenta?
Ai incercat să le întorci, dar nu ți-a reuşit.
@Adrian
Adrian cam duci rationamentul la extrem. Adevarul, sti bine , e de obicei la mijloc.
La doctor , in spital , intr-un cămin,in familie, pe strada, oriunde ar fi, cei in vârstă se lumineaza in priviri cand primesc o vorba buna.
Valabil si pentru cei mai tineri.
La noi in florarie pe tura neveste-mi vin cel putin 4-5 femei , la o cafea la o poveste. Când sunt si eu pe-acolo au consemn nu discută politica , nenorociri , boli si alte alea.:)) copilaria,povesti din tineretea lor, cum si-au cunoscut bărbatii, rețete de mâncăruri si altele, astea-imi plac.
De curând am avut inchis trei zile,am fost plecati la nepoti. Lunea cand am deschis intrebări, unde ati fost, credeam că…. îngrijorate toate.Era clar, alea trei zile le lipsisera povestile, bârfele , apropierea….Si culmea, in alea trei zile supermaketurile n-au fot inchise!:))
Nu găsesc la market ce găsesc la o cafea intr-un mediu placut, nu-i asa?
Povestea de mai sus e si un raspuns la afirmatia cu PIB-ul crescut de nu stiu cate ori dupa 89.Nu zic, acum galantarul e plin.Dar plinu ăsta nu inseamna totul.
Privind in jur, omul obisnuit isi duce viata traind intre gesturi mici.Și cred că omul obisnuit isi doreste si mai dispune de capacitatea de a se bucura ,de o cafea, de-o poveste si chiar de a privi un rasarit de soare ca pe un dar.
Ei bine, capacitatea asta s-ar putea sa fie ”acel ceva ” care va invinge mereu ”lăsati orice speranta ” a lui Dante.
Brutele ar trebui pedepsite în mod exemplar. Au atentat la viața unor persoane lipsite de apărare, poate unii dintre bătrâni au şi murit din cauza lor. Aceasta este ideea principală a subiectului dezbătut şi nu toate discuțiile mizere, politice sau nu care au apărut. Ce spuneți, Conte?
Și totuși ai fost impresionat de sloganul ,,se sufocă; ne imploră;regretă”. Foarte impresionat;așa de impresionat încât ai fugit să ți injectezi ,,salvatorul”.
P.S.
Traducerea în fapte la acel slogan mizerabil care a trimis o parte din lume la o moarte sigură peste ani din momentul injectării unor ,,vaccinuri”care nici măcar cele care le au administrat nu știu ce conțin:
-Ne sufocă;
-Ne leagă de pat;
-Ne administrează tot felul de medicamente care mai de care mai toxice, printre care și kaletra;
-Ne confiscă obiectele cu care se poate comunica în exteriorul spitalelor.
De ce contele il amesteca pe Patriarhul Daniel cu ciolacu si iohannis ? Ce o fi in capul cdsg cred ca nici el nu stie. Oricum, se vede clar in ce barca vasleste contele si, mai ales, jocurile cui face.
Avalansa de minciuni si dezinformari impotriva BOR a fost pusa in miscare cu mult timp inainte. Incepand cu faptul ca vand prea multe lumanari sau ca sunt prea scumpe si in consecinta preotii se imbogatesc si terminand cu implicarea unor farisei chiar si in canoanele Bisericii.
Cei care sunt indignati ca preotii se imbogatesc din vanzarea de lumanari oare de de nu se uita la alte culte ? Daca vreti sa vedeti bani si bogatii materiale uluitoare atunci uitati-va la catolici, protestanti, baptisti … si lista poate continua. Lor de ce nu le cere nimeni socoteala ?
Dementa „progresistilor” a mers pana acolo incat s-au implicat si in canoanele Bisericii Ortodoxe.
Pentru cei care pun botu la atacurile impotriva BOR si nu gandesc deloc cu mintea lor „oare de ce ii deranjeaza Patriarhul Daniel atat de tare ?” va pot spune doar ca avem unul dintre cei mai buni patriarhi, mai ales avand in vedere vremurile pe care le traim.
Nu il cunosc personal, dar l-am urmarit in multe predici si in niciuna nu mi-a s-a parut a fi ceva in neregula cu el. Oare de ce nimeni nu se intreaba de ce ii deranjeaza pe „progresti” Patriarhul Daniel atat de tare ?
As mai mentiona ca acei idioti care se iau de Patriarhul Daniel nu poseda nici cele mai elementare cunostinte. Satanistilor, macar acum sa stiti ca Patriarhul este doar un episcop, nu confundati cu Jorge Bergolio. In Biserica Ortodoxa hotararile sunt luate in Sfantul Sinod iar Patriarhul are un singur vot ca restul membrilor.
Cei care ataca BOR si tin lectii episcopilor si au pretentii atat de mari de la cler, oare or fi tinut in viata lor macar o zi de post ?
Nu uita ca ești roman!
Nu uita ca ești roman!
Ca sus în deal la tine in sat,
Popa Ioan te-a botezat…….
Ce zici boss de divortatul ala de Banescu purtator de cuvant al bor-ului(https://ro.wikipedia.org/wiki/Bor_(element)) si nu mă refer la elementul despre care ți-am dat informații mai sus?
Ceva de comentat?
E plina lumea de Arie-si și de Veliar-si!
Astept degetele în jos de la cei care au participat la marșul mândriei și de la cei care au participat la Exorcizarea lui Berbecali de după marș!
Peste tot in lume capitalistii au infiintat burse de valori.Sa faca bani.
O bursa a valorilor sufletesti nu au creat.Probabil se tem.
”Măi copile, la omu batran nu-i mai trăbă multe ….numa o vorba bună” zicea bunicu.
Acolo, in caminele de vârstnici, nu cred a lipsi mancarea….poate curatenia lasa de dorit.
Dar sigur, acolo lipseste ceva, ceva ce tine de cea mai mare comoara a omului, sufletul.
Lipsesc demnitatea si increderea, mai pe scurt lipseste o vorba bună.
Sa fim onesti si sinceri, frumusetea si dorintele pe masura ce îmbătrânim inseamna de la an la an altceva . Dar dorinta de respect, nevoia de-o vorbă bună rămâne an de an ,rămâne o viață, indiferent de vârstă.
Cât timp căminele de vârstnici vor fi o afacere nu se va schimba mare lucru.
@excelsior
Realistă analiza ta cu RĂUL …si corectă.
Dar ”Lasciate ogni speranza” e gresit….total!
Azi l-am luat pe cel mic, nepotelul( trei ani jumate) in brațe.
Mă privea candid cu ochii limpezi si frumosi, zicea ” e cald…du-mă bunicule in lulotă!(rulotă)”….si-atunci am simtit ca lasciate ogni speranza nu există.
O fi zis Dante așa, dupa o betie crunta … când îi plesnea capul de durere!:))
Piramidele, Panteonul, templele,lumea…. toate s-au făcut din Speranță ….cu Speranță!
@Tagetes
Nici nu știi cât îmi doresc să n-am dreptate deloc și tu să ai.
Să dea domnu’.
Oricum numai asta a rămas în cutia Pandorei. Speranța.
@Tagetes – iulie 14 – „…in caminele de vârstnici, …. lipseste ceva, ceva ce tine de cea mai mare comoara a omului, sufletul.”
Cu idilismul caracteristic aplicat situatiei, formularea lasa impresia ca, prin comparatie, casele din care acesti varstnici( exclud bolnavii psihici din discutie) au fost dusi la aziluri ar fi pline de „marile comori”. Adica, apartinatorii acestora ( evident atunci cand exista) i-ar fi trimis pe parintii, bunicii, apropiatii lor la azil si i-ar fi abandonat acolo cu sufletul in suferinta si cu lacrimile curgandu-le pe obraji? Poate la TV. Da’ dupa.
Cristescu, vorbeşti prostii. Bătrânii din azile nu traiesc acolo pentru că ar fi abandonați.
„Cum se formeaza caracterul la romani din 5 poezii foarte apreciate” – Autor necunoscut
1. Prima poezioara pe care o invatam este „Catelus cu parul cret” din care invatam ca se poate:
„Fura rata din cotet / Si se jura ca nu fura”.
2. A doua poezie semnificativa pe care o invatam este „Miorita” unde aflam cum doi romani ticalosi si invidiosi se asociaza si ii lichideaza afacerea unui al treilea care era cel mai productiv in domeniul lor de activitate.
3. A treia poezie importanta pe care o citim este „Luceafarul” care ne invata cum o tanara fata de maritat, pe care o cam manca, il aduce pe baiatul ala genial in pragul sacrificiului suprem, preferandu-l pe un golan viclean, facut din flori si de pripas.
4. A patra este despre un „mester” in constructii caruia, de priceput ce era, nu-i iesea o lucrare. Probabil ca se imbata, adoarme si in vis ii zice unu’ sa propteasca printre ziduri si o muiere, oricare ar fi ea. Si boul chiar asa face!
5. A cincea poezie (si cea mai tampita) e aia cu un nerod care prefera sa-si omoare calul decat sa-l vanda unui arab, bogat si excentric, pe un pret bun cu care isi putea cumpara o intreaga herghelie.
Sa nu ne mai jmiram!
@excelsior – iulie 14-Remarcabile! Nu mai ai?
Eu mi-am adus aminte ,citindu-le, de vestita romanta: „Pasarica, muta-ti cuibu’ si te du!” (lyrics I.Sararoiu). Si cate pasarici nu s-au dus, urmandu-i indemnu’?!
Pedofilii și cei care abuzează batranii( nu ma consider abuzator de bătrâni dacă ii iau la ștangă aici pe cei câțiva pensionari) merita cele mai groaznice chinuri! Punct ! Pe Cei care tolerează aceste lucruri , adică știu de ele și nu fac nimic deoarece așteaptă ordinele unor nenorociți , sper ( vorba Tamarei din Cuibul de Viespii) să-i îngroape fără pantofi!
Nu vedeți ca totul este un război între doua tabere! Javrele tinere și javrele bătrâne din servicii?
De ce au așteptat atât ca sa intervină? Au așteptat ca Firea sa cada pe interceptări? Au așteptat ca protectorul prompteristei sa cada pe interceptări? Au căzut? Dacă da atunci de ce nu apar stenogramele?
Sunt curios dacă din momentul când a început monitorizarea ororilor din acel azil a murit cineva acolo? Dacă da atunci e de rahat !
Revenind la ideea ca pe lângă faptul ca este o lupta între generații ,mai este ceva ce trebuie acoperit!
Războiul nenorociților de ruși cu nenorociții de ucrainieni!
Acum ca transportul armelor din Polonia este periclitat de rachetele bolșevice pe unde vor pleca Bombele cu fragmentație? Vreți sa va dau un indiciu?
Unde se vor antrena aviatorii nazistilor? Vreți sa va dau un indiciu?
Hmmm? Ce mizerii se mai acoperă odată cu scandalul asta?
Sunt așa de multe încât mi se face greață doar sa le scriu!
Oricum sper ca prompterista sa dispară din viața politica! Dacă pleacă, cu ajutorul unei minciuni , nu o sa am nici o remuscare!
P.S vreau sa văd lovitura pe care javrele bătrâne o pregătesc acum!
In ce direcție se va duce?
” O degradare atât de avansată a societăţii nu mai poate fi stopată democratic. Doar o dictatură ar mai putea salva ceva.”
O idee care, la naduf, ne trece multora prin cap, dar mi se pare periculos sa si ramana pe-acolo. Din simplu’ motiv ca dictaturile de care am aflat( una chiar traita pe propria piele)- n-au rezolvat problema; ba, se pare ca nici nu si-au propus s-o faca. Sa nu ne pacalim, persoanele batrane/cu dezbilitati/ defavorizate reprezinta un balast pentru ORICE societate. Numai ca, in timp ce in tarile democratice (si cu bani- n.b.) se fac eforturi inspre imbunatatirea conditiilor de asa-zisa viata a acestora, dictaturile au recurs la metode ducand de la ascunderea problemei sub presh ( vezi Ro. 45 de ani), pana la cea „finala”, in cuptoare ce stau marturie.
@excelsior – iulie 13- Ai multa dreptate in tot ceea ce spui, asa ca imi ramane o foarte mica marja in care sa ma strecor cu comentariile mele; da’ncerc:
1. „Optimismul este o atitudine sanatoasa si laudabila in general, dar dupa >30 de ani de optimism nejustificat am mari retineri in a mai crede in ceva.”.
Chiar las impresia asta? M-am declarat-constant si pe-aici- un pesimist bine temperat( pastisandu-i un titlu’ de-al lui MHS). De ce „temperat”? Pentru ca, uneori, incerc sa-mi depasesc abordarile maximal negativiste si sa privesc realitatea la rece; facand asta, constat multe lucruri bune- predominant din domeniul material- realizate in ultimii>30 ani(cu manta si ptr. @Tagetes). Si oricat de stramb e indicatorul, totusi PIB-ul/ capita a crescut de cca. 7 ori in acesti ani. Pe unele capita mai mult, pe altele mai putin, dupa cum ne-a fost norocu'(!).
2. „Asta a fost si problema noastra intotdeauna, nu am votat intre bine si rau, ci intre rau mai mic si rau mai mare. In conditiile astea raul a avut un mediu de dezvoltare prielnic si a tot crescut.”
– Iti propun sa batem palma pe formularea „nu exista bine/rau absolut, ci numai o infinitate de nuante”
– Daca esti de-acord, sa constatam ca, inainte de vot, nimeni nu ne promite un rau mai mic vs unu’ mai mare; toti ne promit binele maxim ( vezi „apa calda de-a doua zi…”)! Sigur ca ar trebui- functie de experienta si interese- sa ne orientam spre acel „bine” cat mai convenabil noua din multitudinea de oferte- care mai de care „mai maxime!”. Iar cand postfactum constatam ca ne-am inselat, sa ne dam o palma peste frunte, sa promitem ca n-o sa mai facem asa prostie si sa uitam pana la viitoarele…
3. „… un al treilea care promite 40 km. si face 45 km. evident ca o sa-l aleg pe al treilea si o sa-mi revina optimismul, pentru ca stiu ca primii doi m-au mintit constient, unul mai grosolan ca celalalt, dar al treilea a fost realist si a facut tot ce a putut sa faca ceva in plus”.
Din p.d.v. moral ai perfecta dreptate. Realist, vei avea mai putin cu 5 km.
S-auzim numa’ de bine ( sau de rau’ cel mai mic)!
„Doar o dictatură ar mai putea salva ceva ”
Părerea mea e că ai uitat să mai precizezi ceva,cam săracă ideea.Poți fi mai explicit?
Ancore din trecut ?
@CSG
I Care a Lot, https://www.imdb.com/title/tt9893250/ , vrem o țară ca afară.
Hai un mic efort, ce naiba, poti mai mult, puțină mobilizare , https://youtu.be/1nWkw_Egso0?t=129 .
In sfirșit românii arată că și in țara noastră tradițiile se respectă
cu sfințenie și se transmit din generație în generație.
Dacă la sfîrșit de secol XX oripilam lumea cu azilele de copii abandonați, după 30 de ani o oripilăm cu azilele de bătrîni și de persoane cu dizabilități, abandonați si aceștia.
Oare merităm să existăm ca nație?
@ Dan T. Coman – iulie 13 -„…românii arată …”
Doresc sa adaug la ceea ce spui cu justificat sarcasm: da, NU „azilele” in sine ( care, ca cladiri si dotari- cel putin din foto -nu arata deloc rau), ci unii ROMANI sunt de incriminat: familiile nepasatoare( in cel mai bun caz), persoanele din aceste azile ( de la proprietari la angajati), slujbasii institutiilor statului responsabile cu verificarile,etc.; dar si oamenii din media si politicienii ce se agata de acest subiect cu „puternic impact emotional” nu din f’o urma de compasiune, ci din mizerabile interese materiale/politice.
Sa mai avem rabdare f’o 30 de ani, IA le va rezolva pe toate.Garantat!
„Lasciate ogni speranza.”
Suntem in faza de metastaza, simtim/recunoastem/constientizam durerile, dar nu mai exista tratament.
Ne amagim doar cu viitoare alegeri, cu gandul ca daca-l votez pe celalalt poate ca…
Nu mai exista nici un „poate ca …”, nici un „sa mai incercam si cu …”, nu mai exista varianta alegerii raului mic vs. raul mai mare. La noi nu mai exista rau mare, sau rau mic, exista doar RAUL.
Cei care vad RAUL nu au puterea sa faca nimic, cei care sunt RAUL nu au nici un interes sa faca ceva.
@excelsior – iulie 12
1. „…(la noi) nu mai exista varianta alegerii raului mic vs. raul mai mare.”
Ba, eu cred ca da; ca peste tot in aceasta viata si-n aceasta lume, exista intotdeauna o diferenta intre ele, cele rele. Si tine de capacitatea fiecaruia dintre noi sa-l alegem pe cel mai mic ( exclud masochistii din ecuatie). Cand mi se promit 100 km. autostrada pe an, nu-l voi alege pe cel ce face zero( vezi Drula) ci pe cel ce face 50 km.( gen Grindeanu). Si voi ramane in continuare nemultumit ca nimeni nu face 100. Pana la viitoarele alegeri. Ale raului cel mai mic.
2. ” Cei care vad RAUL…”
Pare a fi o competitie nationala a noastra, a celor 19 mil. de cetateni ai tarii ( minus cei implicati), de „a vedea RAUL” si a ne indigna. Da’ cam cati dintre acestia avem si autoritatea morala de a ne pronunta? Oare acea doamna apartinatoare de batran abandonat de doi ani intr-un azil si care se jeleste la TV ca n-a fost anuntata decat cand acesta a murit- si care, brusc, „a vazut RAUL”- l-o fi avand ? Ca prea am (re)devenit 19 mil. de victime inocente ale unui „regim barbar”. In care timp,”# Apostolii Dreptatii”-ca reprezentanti autopropusi ai nostri,aia „indignatii” -se pregatesc din nou de autodafe-uri in piata publica; ca-n „vremile bune” ale dnei.Torquemada 2.0!
@Adrian Cristescu
Optimismul este o atitudine sanatoasa si laudabila in general, dar dupa >30 de ani de optimism nejustificat am mari retineri in a mai crede in ceva.
Asta a fost si problema noastra intotdeauna, nu am votat intre bine si rau, ci intre rau mai mic si rau mai mare. In conditiile astea raul a avut un mediu de dezvoltare prielnic si a tot crescut. Raul mai mic a devenit mare si raul mare a devenit si mai mare si noi am continuat cu varianta care ni s-a parut mai putin rea si tot asa. Un fel de crestere exponentiala a raului care a realizat foarte usor ca nu se intampla nimic daca nu faci ce ai promis, nu e nimeni responsabil direct, fiecare are pe altcineva la mana cu ceva, poti sa minti la nesfarsit si din ce in ce mai grosolan ca nimeni nu va da socoteala cu adevarat.
Deja minciuna nu mai e doar minciuna, este minciuna sfidatoare, este dispretul si aroganta celui care te minte in fata, stie ca te minte, stie ca si tu stii ca te minte si se uita senin la tine ” da, te mint si stiu ca si tu stii asta si ce o sa-mi faci? „.
Apropo de exemplul cu km. de autostrada. Cand o sa ajung sa am de ales intre unul care promite 100 km. si face zero, altul care promite 100 km. si face 50 km si un al treilea care promite 40 km. si face 45 km. evident ca o sa-l aleg pe al treilea si o sa-mi revina optimismul, pentru ca stiu ca primii doi m-au mintit constient, unul mai grosolan ca celalalt, dar al treilea a fost realist si a facut tot ce a putut sa faca ceva in plus. O sa am certitudinea ca ala intotdeauna imi va prezenta realitatea dar va incerca sa faca ceva in plus.
Da, ai dreptate cand spui ca toti vedem raul, dar nu toti avem autoritatea morala sa ne exprimam. Sunt multe cazuri de genul asta, chiar foarte multe, dar in momentul in care cineva vede raul si are si autoritatea morala sa-l dezvaluie, dar tot ce se intampla este sa i se bage pumnul in gura si tot el sa fie victima repercusiunilor, tot el sa fie blamat, desconsiderat, dezavuat, in momentul ala chiar si cel care are autoritatea morala sa se pronunte face pasul inapoi.
Marea diferenta dintre cei care fac raul si cei care vad raul este ca primii, desi mult mai putini ca numar, formeaza un sistem, sunt organizati si au controlul si puterea, o masa omogena unita in jurul ideii de control, putere, imbogatire si frica de raspundere. Ceilalti, marea majoritate, sunt o masa eterogena, masa care desi in principiu are o forta potentiala foarte mare, de facto este imprastiata, dezorganizata, debusolata si „the powers that be” au tot interesul s-o mentina asa.
„Ar trebui să avem tăria să recunoaştem că am ajuns unde am ajuns pentru că suntem cum suntem”.
Pai, ia sa vedem cum pare ca suntem, incepand de jos: nu cumva apartinatorii acestor batrani( parinti, bunici, alte rude, etc.) si-au dorit, din tot „sufletul” lor, sa scape de grija acestora, abandonandu-i ( si nu incredintandu-i, cum ar fi fost moralmente corect), unei „institutii”; si nu numai de grija, ci chiar de ei, ca fiinte vii- de tot si cat mai repede- ca mostenirea asteapta? Caci, cum altfel ar fi posibil sa nu te fi interesat , periodic macar, de soarta lor si sa afli de la televizor cam ce se-ntampla cu cei presupusi a fi oamenii cei mai apropiati tie, afectati de boli, batranete sau handicapuri ?! Dupa care sa torni lacrimi de crocodil indignat pe posturi TV !? Urmeaza, desigur, o lista luuunga de profitori ai situatiilor de acest gen- indiferent ca din mediul privat sau de stat-lacomia neavand parti-pris-uri. Si iata-i, la sfarsitul acestui „lant trofic” al mizeriei umane, pe auto-declaratii „aparatorii dreptatii”, tragand jalnic, care cum apuca, dintr-o ciozvarta din cadavru. Abandonati – asa cum par a fi- de catre familie/ institutii/ biserica, ce putem sa facem noi, pe-aici, decat sa le cerem acestor oameni sa ne ierte ca suntem contemporani cu ei; si total impotenti.
Si- daca tot suntem in zona- sa ne mai aducem aminte si de copiii nou-nascuti abandonati prin gropile/ghenele de gunoi, asa cum nu se intalneste nici la animale? De ce-am face-o, ca sa ne stricam feng-shui-ul in care ne complacem?
Nu dezumanizarea ( care ar presupune pre-existenta unui stadiu de umanizare), ci ne-umanizarea noastra de-a lungul istoriei ca populatie- altfel tare mandra de ea- ar putea fi cauza a ceea ce ni se-ntampla – si nu de azi, de ieri. Iar instaurarea victorioasa – „cu turle si sobe”- a capitalismului de tip ” homo homini lupus” nu vad sa ne mai dea de f’un gram speranta.
Unul dintre cele mai bune editoriale citite in ultimii ani.
PSD-ul trebuie sa iasa de la guvernare!Imediat!
aista-i o opinie
@ dulapul ( de-aici)- iulie 12 -„PSD-ul trebuie sa iasa de la guvernare!Imediat!”
Da dece? Sa stea unde si-a dorit sa ajunga, sa-si asume responsabilitatile cu (+ / -)uri, sa scoata la suprafata raul de-acolo de unde exista ( asta-i o gluma), etc.
Dupa care sa se prezinte in fata cetatenilor la vot. In 2024.