Fantoma deghizată a trecutului
(Acest comentariu a fost postat la articolul din EVZ al lui Mircea Marian, intitulat „Doar bufonul Badea îl mai apără pe Felix”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-doar-bufonul-badea-il-mai-apara-pe-felix-923802.html)
Fenomenul colaboraționismului cu securitatea comunistă a fost, pentru România, de o nocivitate comparabilă cu forța unei arme de distrugere în masă. Din cauza aparatului represiv al securității, potențat de labilitatea de caracter a turnătorilor voluntari, societatea românească a fost malformată prin fisiunea cetățenilor săi „deficitari în iod”  în fracțiunile lor ușoare, animalice, dezumanizate. Prețul? 50 de ani de retard și alienare.
Am inceput prin această declarație de credință, pentru a  răspunde  din start  clișeelor propagandistice cu care sunt întâmpinați de către ultrașii actualei puteri toți cei ce nu sunt dispuși să le accepte intoxicările anticomuniste și antisecuristice.
Despre Dan Voiculescu se știa de mult că a colaborat cu securitatea. Iar această informație nu a circulat cu prudență, ca o supoziție urmând a fi confirmată, ci ca o certitudine, Â lansată cu extremă virulență de însuși Traian Băsescu atunci când a inceput să-l gratuleze pe DV cu apelativul „Felix Motanul”.
Pe tema colaborării lui DV cu securitatea s-au purtat și câștigat campanii electorale;Â ea a fost folosită, ca un dat fără semne de întrebare, Â pentru a induce unei mari părți a poporului roman o aversiune aproape isterică față de tot ce i se opune lui Traian Băsescu. A așteptat cumva TB, la vremea respectivă, pe baza prezumției de nevinovăție, verdictul de azi al justiției privind colaborarea sau nu cu securitatea a lui DV, pentru a-și declanșa atacurile electorale? Nici vorbă.
De aceea mi se pare complet ipocrită reacția unora, precum Mircea Marian în acest editorial, de a se învolbura inchizitorial, ca în fața unei mari revelații păgâne, la aflarea deciziei ICCJ. A, dacă această decizie ar fi infirmat decizia CNSAS, atunci aveam de a face, într-adevăr,  cu o știre de prima pagină.  Pentru că ar fi demontat o teorie pe care puterea a sustinut-o ani de zile drept un adevăr indiscutabil și, folosindu-se de care, a câștigat alegerile.
Așa însă, în cazul lui Mircea Marian, e vorba doar de un jenant șiretlic de activist de sorginte „Ștefan Gheorghiu”, șiretlic care să-l ajute să-și plaseze întrebarea în jurul căreia și-a construit apoi întreg articolul: „Oamenii se vor întreba: cât de multă încredere poți avea într-un politician care și-a turnat rudele și colegii de serviciu?”
Îi voi răspunde eu la această întrebare, inspirat de catastrofa produsă ieri în Japonia.
Dacă acceptăm să comparăm răul făcut României de Dan Voiculescu și de cei ca el cu răul făcut Japoniei de bombele de la Hiroșima și Nagasaki, atunci are sens, de asemenea, să comparăm răul făcut României de guvernările successive BB cu dezastrul produs Japoniei de un cutremur și un tzunami.
Ce-ar trebui să facă japonezii acum? Să învoce răul pe care li l-au făcut americanii cu 66 de ani în urmă și să refuze colaborarea cu ei, sau să se concentreze pe prezent și să treacă la reconstrucție?
De fapt , ca un popor inteligent și pragmatic cu sunt, japonezii au dat răspunsul la această întrebare cu mult timp înainte de a li se întâmpla ce li s-a întâmplat ieri.
Doar noi, pentru a menține la putere un cutremur de 9 grade pe scara Richter, invocăm duplicitar fantomele trecutului refuzând să dăm prioritate prezentului. Un prezent la manetele căruia, dacă vrem să fim corecți până la capăt, se află tot o fantomă a trecutului, care însă ne bântuie deghizată.
https://www.conteledesaintgermain.ro/fantoma-deghizata-a-trecutului/12-03-2011PolemiceRevista presei de sambatacolaborator,Dan voicuylescu,Felix,Mircea Badea,Mircea Marian,Senatul EVZ,Traian Basescu,turnator(Acest comentariu a fost postat la articolul din EVZ al lui Mircea Marian, intitulat 'Doar bufonul Badea îl mai apără pe Felix', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-doar-bufonul-badea-il-mai-apara-pe-felix-923802.html) Fenomenul colaboraționismului cu securitatea comunistă a fost, pentru România, de o nocivitate comparabilă cu forța unei arme de distrugere în...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint Germain
Comentarii prin Facebook:
E o dilema morala (vezi Dl Plesu) cine este mai vinovat? Felix care a fost securist si a turnat? Din perspectiva cetateanului e ceva urat, dar toata lumea cand vota Conservatorii stia ce vota (vezi procentele „astronomice”). Sau mai vinovat este cel care promite ca va aduce o echipa integra si competenta (Stolojan si Macovei), care va infrange balaurul rosu PSD, care ne asigura ca va moderniza statul si care ne explica cum criza nu va lovi decat usor Romania. Si care ofera Boc, Udrea si Ridzi pe post de etaloane morale si de competenta, care ne asigura acum ca a salvat tara de criza? Inceputul dominatiei PDL e la brat cu PSD, iar in curand vor fi mai multi PSD-isti cu Basescu decat cu Ponta. Modernizarea statului e complet altceva decat taieri de salarii de bugetari, urmata de parasirea sistemului de cei mai talentati (personal medical), coplata si falimentul sistemului public de pensii. Iar presa freaca pisoiul Felix ….
Alta tema centrala: mogulii! Vantu este parcat. Procesul va merge iavas iavas, ce era important s-a rezolvat, Reallitatea TV e pe maini bune. Patriciu s-a alaturat revolutiei, contra unei decizii judecatoresti epocale de inregistrare ilegala a telefoanelor, de fapt cec in alb contra opratorilor mobili. Iar Voiculescu e pe faras. Decizia CNSAS nu sune nimic nou, doar deontologii de ziua a saptea se mira. Substanta e descrisa in doua artticole din ziarul financiar, funny, nu ? Antena 1 are un proces cu RCS/RDS. Iar RCS/RDS va achizitiona UPC, dobandind peste 60% din piata de TV. Din ce a ramas, majoritar e Romtelecom, la care statul are 40% actiuni, probabilitatea de dizidenta e minima. Antele vor iesi din grile, fara nici o legatura cu ratingurile! Se va domina piata de TV PRIN DISTRIBUTIE si cvasi monopol. Cool, nu ? Monopol privat! Ce-o zice liberalul Patriciu de asta ? RDS are un actionar misterios, maghiar, tone de datorii, nici o problema cu primariile pentru cablurile aruncate ca lianele pe stalpii din oras, no comment.
Obiective atinse in perioada preelectorala. Ceva bani pompati prin sisteme, kindly FMI, si victoria USL devine iluzorie …
PS Conte, te rog zi-mi daca scriu prea mult. Se pare ca am devent dependent ….
” Nu pricep de ce se respinge ideea sancționării politice a celor suspecți de corupție, nu pricep cum poate fi Ion Oltean mai util decît Cristian Preda sau Sever Voinescu, nu (mai) pricep amplasamentul „žideologic” al lui Traian Ungureanu (preferat, pare-se, lui Teodor Baconschi), nu pricep cum poate fi Monica Macovei personaj negativ și Elena (Eba) Băsescu personaj pozitiv. Nu pricep mare lucru. Un lucru pare cert „“ o stafie bîntuie prin PDL: stafia partidului monolit, gata să înfiereze ferm grupul intelectualilor revizioniști. „” ANDREI PLESU
Dumnezeule , astia sunt naivi sau prosti ? Si crede-ma ca o spun cu multa amaraciune si deznadejde . Oare Andrei Plesu s-a prins in fine ca este sustinator de fantome ? Si-o fi dat seama ca nu s-a revoltat la timp cand mitocanul si-a impins inteligenta intr-o pozitie un pic mai pretentioasa decat sefia tineretului PDL-ist ? Refuz sa cred ca este mai naiv sau mai prost decat mine care neavand nici o implicare politica , ca si Andrei Plesu , m-am prins si m-am revoltat acum mult timp . Sau poate a uitat el ca si toti intelectualii lui Basescu ( stiu ca le place sa fie numiti asa ) ca intelectual = spirit critic si nu spirit obedient ?
Romania este pe marginea parpastiei. Statul suntem noi. Si statul e falit. Un grafic simplu arata scaderea puterii de cumparare a populatiei si cresterea preturilor la alimente. Daca scala e corecta, aflam cu precizie momentul in care in Romania O SA SE INCEAPA SA SE MNOARA DE FOAME. Ministrul muncii ne explica cum pensile sunt un sistem piramidal. Cu un umor remarcabil, consilierul Vasilescu ne explica geometric cum sta treaba: e un sistem trapezoidal. Clarificarea e buna: sistmele piramidale sunt interzise prin lege, daca au dreptate ar trebui bagati la puscarie . Daca e trapezoidal, nu mai sunt pasibili de pedepse. Rezultatul? Statul ESTE in incapacitate de plati. Dam bani pentru nimic. NU VOM PRIMI NIMIC la pensie.
Prabusirea indexului increderii in institutiile statului e aproape de cea aunui stat esuat. Solutia ar fi un dialog sincer si pragmatic. Este imposibil. Suntem impartiti in pedelepre si penalisti. In oranjgutani si uslaci. Este esecul nostru ca natiune. In lipsa comunicarii, suntem automat impartiti in doua tabere. Se omite un lucru simplu: ca sa depasim dificultatile, trebuie sa convingem o mare parte din fratii nostrii, cetatenii. Dialogul cu „ceilalti” vine primul. IN DEMOCRATIE, NU EXISTSA VICTORIE REALA FARA DILAOG, SI NUEXISTA DIALOG PRINTRE INJURATURI.
Nu avem nevoie de dusmani, ne suntem suficienti noi insine. Integrarea cu Basarabia a devenit o gluma buna. Asupra Romaniei planeaza revendicari teritoriale nespuse pe fata. Principalul motiv pentru care Budapesta nu solicita fatis Ardealul este structura etnica, inca defavorabila. Dar criza economica continua duce la scaderea natalitatii si la emigrare, daca nu facem nimic se rezolva si asta!
Alina Mungiu Pippidi ne spune ca romanii nu au talent. Are partial dreptate. Romanii NU MAI AU talent. La 21 de ani de la revolutie sa fim agatati in realitatile Pietei Unversitatii e dovada de anchilozare. Lumea si Romania nu mai e aceeas. Timpurile se schimba repede, nu stau convenabil pe loc pentru Liiceanu, Plesu, Patriciu sau Basescu. Sa citim un pic istoria:1821 a fost fundamental o revolutie taraneasca, in care majoritatea participantilor proveneau de la satele instarite din Oltenia. In 1848, a fost o revolta LIBERALA, occidental, vectorul principal l-au constituit orasenii. In 1859 are loc mica unire. Prin 1866 apare Carol I, iar in 1878 independenta. Si mai recent, in 1945 apare armata rosie, dar in 1965 se termina prigoana comunista si incepea (ne place sau nu) a doua modernizare structurala a tarii, pe fundamente destul de liberale pentru un govern comunist (investitii, imprumuturi externe bancare, eficienta muncii si penalizarea muncitorilor, etc). Evolutia curenta e oprita brusc la aderarea in UE, in 2004. Si economic, si politic si administrativ, stagnare de 7 ani de zile. Mai grav, nici nu stim unde mergem „“ normal ca oamenii zic ca nu mergem intr-o directie buna, daca habar nu avem de destinatie! O fi numai vina lui Traian Basescu? In nici un caz!
Suntem ancorati in trecut. E adevarat, asta ni se si baga pe gat. Anticomunism, antisocialism, etc. Pana cand nu vom sparge sabloanele imbecile, nu vom reusi sa progresam. Avem nevoie de economie puternica si de institutii solide, nu de principii si rememorari. Regurgitarea principiilor europene sau globale nu va aduce firescul in viata de zi cu zi. AVEM NEVOIE DE BUN SIMT „“ SI SA INTELEGEM REGULILE SIMPLE DE FUNCTIONARE A UNUI STAT.
Nu suntem un popor de inferior. Bruma de istorie ne spune acest lucru. Treceti podul de la Cernavoda si cititi data. Era CEL MAI LUNG POD al Europei la vremea aceea „¦. Si inca una: razboiul civil american a avut ca miza eliberarea sclavilor si extinderea economiei industriale si capitaliste. A durat intre 1861-1865 si s-a soldat cu 620.00 de morti. In Romania, ultimii robi tigani au fost eliberati in 1856, printre discursuri furtunoase. Va mai simtiti tampiti ?
PDL nu si-a castigat madatul de pomana. Multe dintre temele lui sunt reale si profunde. La nivel de implementare insa, este zero. Manipuleaza concepte pentru jocuri de imagine si au ca unica preocuare recastigarea prin orice mijloace a alegerilor, nicidecum indeplinirea tintelor asumate sau un pic de pragmatism economic.
Refuz sa mai gandesc in termeni de proBasescu/antiBasescu. E o paradigma care l-a ridicat si il tine pe Traian Basescu, dar finalmente il va extermina, poate chiar fizic. E incorect si pentru el si pentru noi. Actualul presedinte are si calitati si defecte. Din pacate, ultimele precumpanesc. Trebuie totusi sa admitem ca nu lupul e de vina pentru ca a mancat oaia, ci ciobanul „¦.
Am să-mi sfîrÈ™esc zilele fără să pricep ce diferență este între”Felix Motanul” È™i Poppey Marinarul. Poate aceea că, după prăbuÈ™irea vechii securități, unul a construit cît de cît, celălalt doar a distrus.