Excesul de extreme
Viteza şi diversitatea progresului tehnologic (sateliţi, computere superperformante, robotizare, inteligenţă artificială) impun fiinţei umane ritmuri ale schimbării pentru care aceasta nu a fost înzestrată. La care nu se poate adapta pe măsura nevoilor. Din acest motiv, în criză de soluţii, apare în societatea informatică o goană disperată după scurtături.
Nu se mai citesc cărţi ci doar titluri. Nu se mai vizionează filme de lung metraj ci doar clipuri. Nu se mai comunică prin texte elaborate ci doar prin abrevieri. E plin net-ul de o nouă limbă, prescurtată, în care vocalele sunt pe cale de dispariţie pentru că lungesc prea mult procesul scrierii şi al vorbirii. Cele mai multe dintre cuvintele acestei noi limbi nici nu se pot pronunţa.
Iată câteva exemple găsite la repezeală pe net:
- Prescurtări provenite din engleză:
DND – Do Not Disturb – nu mă deranja;
G2G – Gotta Go – trebuie să plec
WB – Welcome Back – bine ai revenit
W8 – Wait – aşteaptă
JJ – Just Joking – este doar o glumă
M2 – Me Too – şi eu
BTW – By The Way – apropo
TTYL – Talk To You Later – vorbim mai târziu
- Prescurtări provenite din română:
CMF – Ce Mai Faci?
NB – Noapte Bună
AFR – Afară
APP – Apropo
AKS – Acasă
CNV – Cineva
PWP – Te pup
T’BESK – Te iubesc
Nici sentimentele nu au scăpat de ghilotina simplificării şi uniformizării. O simbolistică naivă reduce exprimarea acestora, care sunt în realitate atât de complexe şi diferite de la o persoană la alta, la o impersonală apăsare de tastă. Inserarea unui emoticon.
Mulţi vor zice: “şi ce dacă, e foarte bine aşa, se câştigă timp!”. Şi au dreptate! Totul decurge mai rapid. Doar că preţul pentru acest câştig este renunţarea la nuanţe.
Iar renunţarea la nuanţe înseamnă o percepţie doar în alb şi negru. Fără griuri, fără rogvaiv, fără lumini şi umbre, fără profunzime.
Se ignoră abundenţa de soluţii intermediare propuse de un întreg interval de opţiuni şi se reţin din el doar extremele. Bine – rău, dragoste – ură, frumos – urât, prieten – duşman, adevăr – minciună etc.
Trăim nişte vremuri sub semnul excesului de extreme. Locul dialogului civilizat l-a luat gâlceava asurzitoare, intoleranţa devine pandemică, extremismul câştigă teren sub cele mai neaşteptate forme şi o frenezie a autodistrugerii pare a pune stăpânire pe tot mai multe minţi.
Ca detaliu anecdotic voi consemna că acest adevăr se confirmă până şi la nivelul minusculului meu blog unde, în proporţie covârşitoare, notele acordate de către cititori fiecărui articol publicat sunt sau 1 sau 5 (adică la extreme).
Inadaptarea noastră la dezvoltarea galopantă a tehnologiei conduce la renunţarea la nuanţe. Iar renunţarea la nuanţe conduce la orbiri de tot felul.
Am face bine, totuşi, să avem grijă de ochii noştri! Ai vederii si ai mintii! Cat nu e, inca, prea tarziu!
https://www.conteledesaintgermain.ro/excesul-de-extreme/27-11-2023https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/abrevieri-pe-net.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/abrevieri-pe-net-150x150.jpgEditorialeabrevieri pe net,alb - negru,extreme,extremism,intolerantaViteza şi diversitatea progresului tehnologic (sateliţi, computere superperformante, robotizare, inteligenţă artificială) impun fiinţei umane ritmuri ale schimbării pentru care aceasta nu a fost înzestrată. La care nu se poate adapta pe măsura nevoilor. Din acest motiv, în criză de soluţii, apare în societatea informatică o goană disperată după scurtături. Nu...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Brunette,
Ești o catastrofă!
ANALFABEȚII FUNCȚIONAL este corect, nu ANALFABEȚII FUNCȚIONALI, așa cum te încăpățînezi tu să pretinzi, copiind toate aberațiile pe care le-ai găsit pe internet!
Urmărește filmulețul pe care ți-l dau si vei afla că specialiștii îmi dau mie dreptate.
https://www.youtube.com/watch?v=HVEQZOl8-G8
Ești PENIBIL! Te-ai băgat o dată-n seamă cu mine, cu articolul posesiv, și-ai luat-o-n barbă. Te-ai băgat a doua oară, cu liniile de pauză urmate de virgule, și-ai luat-o-n barbă.
Și tot nu te-ai învățat minte. Mă tooot urmărești cu mesaje și-mi purici comentariile, doar-doar oi găsi și tu o greșeală și ți-oi reface imaginea. NU ți-o vei reface! Și NU discutăm despre năzăririle tale cretine, de ANALFABET FUNCȚIONAL disperat să-și salveze fața.
PUNE-TE CU BURTA PE CARTE! Atâta îți spun!
P.S.: Când am revenit pe acest blog, am avut surpriza neplăcută să constat că-și făcea veacul pe aici un vechi băsescopat sinistru, „Dan, căpitan de plai”. Acum văd c-a dispărut, dar te tot agiți tu, ca un coi într-o căldare. El Dan, tu DD, sunteți unul și același?
Așa că nu ai niciun pic de rușine, narcisistule?
Ai turuit tot timpul ca o moară stricată si m-ai provocat, postând de zece ori mai mult decât mine, debitând tot felul de prostii și jigniri.
Alo, tot tu te plângi? Pinochio, eu nu te-am urmărit, ci am răspuns de fiecare data provocarilor tale debile si injurioase.
Și-acum, în loc să-mi mulțumești pentru filmulețul care te învață să spui corect ANALFABEȚII FUNCȚIONAL, si nu FUNCȚIONALI, cum pretinzi tu ca este corect, în loc să-ți ceri scuze, tu ataci din nou și faci doar gălăgie, ciudatule.
„Urmărește filmulețul pe care ți-l dau si vei afla că specialiștii îmi dau mie dreptate.
https://www.youtube.com/watch?v=HVEQZOl8-G8”
„Problema e acest `funcțional’, de fapt. Ce facem cu el: îl folosim drept adjectiv sau îl folosim drept adverb?”
Până mâine, ai de scris de 100 de ori: „Nu există adverb fără verb. Dar există adjectiv pe lângă substantiv”! Pe urmă, vii cu caietul la control.
Din „filmulețul” tău, reiese și că corect (repet: cacofonia nu e o greșeală) ar fi „Asociația Deținuților Politic”. Dar, vezi, nu mai avem ce face, suntem obligați s-o menționăm cu numele ei oficial, chiar și greșit.
Acum, lăsând la o parte considerațiile lingvistice, mult prea complexe pentru puțina ta cultură și inteligență, fac apel, pur și simplu, la BUNUL TĂU SIMȚ: ție-ți sună bine „Asociația Deținuților Politic”? Sigur că nu: e absurd, e aberant! „Sună ca dracu’!”, vorba lui Petre Roman, la revoluție (nu știi tu, nici nu te născuseși încă sau erai prea mic).
Tu faci parte din categoria oamenilor simpli pentru care orice dă pe goarnă un lingvist sau orice scrie într-un articol ori într-un dicționar e literă de lege. GREȘIT: asta este – tocmai! – o gândire de om simplu, incult și prost: „S-a dat la gazetă, deci e musai adevărat!”. Dacă-i așa, poți, la fel de bine, să spui/scrii și „grizonant”, în loc de „grizonat”, sau „așază”, în loc de „așează”, pentru SIMPLUL motiv că așa scrie în DEX.
Lingviștii sunt și ei oameni. Și greșesc. De multe ori. Tu trebuie să înveți să gândești CU CAPUL TĂU (atât cât de ajută).
Deci, ai de scris de 100 de ori:
1) „Nu există adverb fără verb. Dar există adjectiv pe lângă substantiv.”
2) „Voi încerca să gândesc cu capul meu”.
Atenție, fără trucuri: FIECARE enunț trebuie scris de 100 de ori, nu de 50 de ori primul, de 50 de ori al doilea, în total 100!
Vii cu caietul la control!
filmuleț, doamna profesoară îți explică foarte clar că ANALFABEȚII FUNCȚIONAL este corect, pentru că se subīnțelege ANALFABEȚII DIN PUNCT DE VEDERE FUNCȚIONAL, dar tu faci pe prostu’ în continuare. Preferi postura asta, chiar dacă devii tot mai ridicol. Foarte bine, fă pe prostu’, fii ridicol, minţi, dacă aşa te simţi tu bine, dar să nu-ți închipui că există cineva care să fie de acord cu tine.
DD,
trebuie să-ți ridici neîncetat nivelul!
Unele prescurtări sunt simpatice…abuzul dăunează, e limpede.
Mai complicat e cu ”viața la extrem” promovată cu sau fără noimă….capcană… pentru tineri mai ales.
Este viata la extrem a celor care cad intr-un fel de plictis, bogații mai ales….ei nu mai pot deosebi o zi de alta …vor altceva.”Altceva” însemnând mai mereu degradare plus decadență.
Mai există si viața la extrem a celor curajosi , temerari.
Hillary cucerind Everestul, Livingstone traversând in premieră Africa etc. etc…
cei crescuti in cultul americano occidental „Be the best…Doar primul loc contează!”
Pe lângă toate astea a mai fost o „viață la extrem”: a necesității!
A aparținut celor crescuti in cultul muncii!
Metrou, Baraje, Transfăgărășan…toate au cerut sacrificii până la extrem uneori.
Pe vânt , pe ploaie, in barăci…mâncând pe genunchi salam cu soia invelit in hârtie de ziar … salam cu urme de litere pe el …tr… de la trăiască…le răzuiam… și uneori nu.
La 25 de grade in dormitor, cine iși mai aminteste de ei?
Nu sunt un obsedat ”posedat” de trecut! Nici gând!
Dar, un viitor bun nu e posibil fără un trecut cunoscut si interpretat corect!
PS Limita posibilului nu poate fi decât imposibilul, scria undeva.
Generatiile viitoare, față in față cu noile provocări, plandemia absurdului, inteligența IA si altele, vor trăi probabil la extrem ,încercând si depăsind limita posibilului.
Și da, vor reuși…Pariez:))
Foarte bun comentariul! Fie cum pariezi, dar eu nu sunt atat de optimist.
@Tagetes – noiembrie 30
Optimisticule! Daca mai stam putin pe-aici, nici ziare in care sa (ne) invelim salamu’ n-om mai gasi!
De 1 Decembrie, iti propun sa ne reamintim de Romanii Mari; noi, cei mijlocii!
@Laird Brunette – noiembrie 29-
Declarandu-ma excedat de atata dezbatere privind „…acordul articolului posesiv cu regentul multiplu, liniile de pauză urmate de virgule…”, te rog sa schimbam macazu’ si sa dezbatem ( cu acelasi tact si intelegere ca si in precedentele postari) si urmatoarea formulare: „în ce privește… acordul articolului posesiv…”.
In situatia – posibila-in care un anume Gica priveste la luna, cum ne referim la situatie? Concret, zicem: „In ce priveste subiectul Gica – cel ce priveste la luna…” sau „In ceea ce priveste subiectul Gica- cel ce… etc.?”
Multumesc anticipat.
Excedat sunt și eu. Dar e vina mea? DD m-a atacat cu articolul posesiv, DD a continuat cu liniile de pauza și acum o ține langa cu „analfabeții funcțional” (sic!). Și eu nu-l las, mor cu el în brațe, numai de-al dracului.
În ce-l privește pe Gică, eu aș spune, simplu, „În ce-l privește PE Gică”. Sau „În ceea ce-l privește”, ambele forme sunt corecte. Dar de ce să spun „subiectul Gică”, dacă el e o persoană, care cere prepoziția „pe”?
@Laird Brunette – noiembrie 30
1. Multumesc pentru „ambele corecte”. Recunosc faptu’ ca „ceea ce” imi suna (mie) mai bine.
2. La „de ce sa spun…?”, raspunsu’ ar fi :pentruca, intr-o posibila conjunctura, Gica poate fi subiect de analiza; si, pentru ca nu e interzis.
Dédé,
știu că arunc mărgăritarele la porci, dar nu mă pot abține să te umilesc din nou: într-o sintagmă ca „indivizi analfabeți funcțional” (un exemplu la-ntâmplare), „analfabeți funcțional” e o locuțiune adjectivală. În contextul utilizat de mine, „analfabeții” nu mai e un adjectiv, ci un SUBSTANTIV. În acest caz, adjectivul „funcțional” se acordă în gen, NUMĂR și caz cu substantivul pe care-l însoțește („analfabeții”). Tu cum spui: „deținuți politic” sau „deținuți politici”?????
P.S.: Fără isterie! Bagă soluția de avarie: virgulele puse „greșit”!
Dédé,
ești disperat. Ai intrat singur în rahat, corectându-mă, arogant și suficient, pe niște teme pe care nu le stăpânești (până și denumirea de „articol posesiv” ai aflat-o din mesajul pe care i l-am adresat „contelui”), te-ai făcut de râs, și acum nu mai știi cum să ieși din el (din rahat). Stai liniștit: N-O SĂ MAI IEȘI!
Ți-am pus eticheta (repet: numai după ce TU te-ai băgat în seamă cu mine, cu pretenția ridicolă de a-mi da lecții): ești un ANALFABET FUNCȚIONAL. Ea va rămâne lipită de tine.
Mă poți asalta cu diversiuni tembele cât poftești: am răbdare, deci nu te voi lăsa să ai ultimul cuvânt.
Singura problemă e că faci off topic și poluezi blogul. Dar dacă amfitrionul n-are nimic de zis în privința asta, mie îmi face plăcere să mă joc cu tine ca pisica cu șoarecele (atenție: cacofonia NU e o greșeală de exprimare).
Și, te rog foarte mult: fără gesturi extreme! Știu că mulți s-au sinucis, după ce s-au făcut de râs pe net, dar chiar nu e cazul: la cât de reduse sunt cultura și coeficientul tău de inteligență, vei mai fi umilit și de alții și, în scurt timp, te vei obișnui. Nu-i nici o nenorocire, nu-ți cunoaștem numele întreg. Pe de altă parte, rudele, prietenii, colegii, vecinii nu vor ști niciodată.
Doar pentru tine:
https://www.globalresearch.ca/new-report-young-people-dying-cancer-explosive-rates-uk-government-data-show/5840985
„Nu se mai citesc cărţi ci doar titluri”
Ce-ar fi sa ne imaginam ca- in dorinta de a apropia tinerii de lectura(?!)- s-ar rescrie o intreaga literatura universala folosind „scurtaturile” ( muuult mai numeroase!), cu emoticoane cu tot; apeland la AI, ca de-aia-i si zice asa ?! Sa vezi atunci bibliotecile pline!
@Laird Brunette
Iată răspunsul pe care îl aștepți în comentariile articolului „PNL se rebrenduiește”.
„Scufundarea în penibil”?
Cine poate fi mai penibil decât tine, Brunette?
Ți-am demonstrat și ai recunoscut tacit că te dedublezi (tu ești si D. Rasvan) ca să te susții tu pe tine însuți. Dar nu este doar atât…
Pe pagina de FB a Contelui, ai postat sub un al treilea nume, L’ami du Peuple îți zici, comentând la articolul „PNL se rebrenduiește”. Și, penibilule, tot acolo, ți-ai trimis singur o inimioară!
Narcisistule, gata. Îmi pare rău că mi-am pierdut vremea cu tine.
P.S. Caută-ți singur greșelile de ortografie din textele pe care le-ai scris. Ca să te descurci mai ușor, te sfătuiesc să nu mai pui niciodată virgulă între predicat și complementul care-l urmează.
Stai, stai liniștit! Cu diversiunile jenante, gen dezvăluiri de dublă identitate, nu vei reuși să abați atenția de la incultura-ți CRASĂ.
Să rezumăm: discuția era LINGVISTICĂ.
Întâi, ai pretins că acordul în nr. al articolului posesiv cu regentul multiplu este corect. Ca dovadă în acest sens, n-ai reușit să produci decât un UNIC și obscur articol scris de o tanti DIN REPUBLICA MOLDOVA (și știm cu toții ce „română” vorbesc ăia). Și nici măcar din ăla nu reiese că DEZacordul articolului posesiv cu regentul multiplu este o greșeală, cum a scris, odinioară, „contele de Saint Germain”, din contră: aflăm de acolo că DEZacordul e prima și cea mai veche formă de exprimare, în timp ce acordul e o tendință nouă (de fapt, o greșeală care începe să se răspândească).
Pe urmă, TE-AI FĂCUT DE RÂS luând liniile de pauză urmate de virgule drept virgule puse greșit. Apoi, TE-AI PREFĂCUT, în cel mai jalnic mod, că te-ai referit la alte virgule. În fine, la insistențele mele, TE PREFACI a fi găsit O SINGURĂ virgulă (atunci, de unde pluralul inițial, „virgulele”?) pusă „greșit”.
În acest moment, te-ai scufundat în penibil până peste cap și te îneci în el.
P.S.: „Dezvăluirile” tale de dublă, chiar triplă identitate, sunt IRELEVANTE. Nu mai încerca să schimbi vorba!
Ca să nu mai spun de maniera jalnică, halucinantă, în care te-ai dovedit INCAPABIL să înțelegi un răspuns scurt și perfect inteligibil (cel cu virgulele puse „greșit”), și ai tras din el concluzii diametral OPUSE celor care se impuneau de fapt.
Eu am scris că, din articolul tău, reiese clar nu numai că DEZacordul articolului posesiv cu regentul multiplu e corect, ci și că, de fapt, chiar dacă acolo nu scrie asta, acordul e o hipercorectitudine, o GREȘEALĂ, care începe să câștige teren.
Tu ai înțeles, din răspunsul meu, că acum susțin și eu că acordul e corect și că mă prefac a fi știut dinainte. „Penibil! Jenant!” – ai conchis, cu superioritatea agresivă a imbecilului care n-a înțeles NIMIC din ce i s-a răspuns.
ÎN CONCLUZIE: tu ești un ANALFABET FUNCȚIONAL. Din răspunsul meu ai tras – cucurigând triumfător! – concluzii diametral opuse. Asta nu te-a-mpiedicat să-mi recomanzi, tembel și suficient, în același mesaj, să pun virgulele corect. Și, când ți-am demonstrat că și aici iei plasă, TE-AI PREFĂCUT că vorbeai de altceva.
DIALOGUL CU ANALFABEȚII FUNCȚIONALI NU POATE AVEA LOC.
@TREI ÎNTR-UNU’
(Laird Brunette, D. Răsvan, L’ami du Peuple)
Iar mă deranjezi doar ca sa te faci de rușine. Bietul de tine!
Tu îmi zici că „DIALOGUL CU ANALFABEȚII FUNCȚIONALI NU POATE AVEA LOC”, iar răspunsul meu este că doar UN ANALFABET FUNCȚIONAL spune „ANALFABEȚII FUNCȚIONALI” în loc de ANALFABEȚII FUNCȚIONAL.
O știi pe aia cu „dacă tăceai…”?
P.S. Omniscientule, verifică-ți virgulele și în ultimul text, tinând cont de ceea ce te-am învățat!
4! Stai jos! Nu treci clasa!
DD,
mă crezi, dacă-ți spun că ERAM SIGUR că te vei lega de chestia cu „analfabeții funcționali”? Și că ANUME nu am scris „funcțional”, pentru eu nu-mi „corectez” mesajele de frica proștilor?
Oricum, asta-i altă DIVERSIUNE de-a ta, ca și aia cu tripla identitate. Încă o dată: NU VEI REUȘI SĂ SCHIMBI VORBA!
PE FOND: remarcăm că, în ce privește (tu, aici, ai fi scris „în ce privesc”, pt. că urmează mai multe teme de discuție) acordul articolului posesiv cu regentul multiplu, liniile de pauză urmate de virgule și incapacitatea ta RUȘINOASĂ de a înțelege un răspuns scurt și simplu, TE-AM REDUS LA TĂCERE.
Rămâne cum am vorbit: ești un ANALFABET FUNCȚIONAL, absolut penibil! Nu treci clasa!
Adaug si eu pe cele pe care le-am auzit in comunism (gen rogvaiv, cum spunea cineva mai sus):
1) H-ai Li-Na Ca RaBdarea CoSta FRanci
2) BEhai MaGarul CAre SaRe BAra
3) Ca SI GErmanii SuNt PriBegi
4) Noi Pentru AStazi StaBilim BIlantul
5) O Sa SE TErmine POmana
6) FEmeia RUpe OSul
Astea mi le amintesc, sigur erau mai multe la unul din primele examene de chimie din a 7-a.
Boss, dar cum este pe front? Tu și PIPI CArd nu ați mai postat nimic și am zis ca ați luat liftul și ați devenit eroi postmortem! Dar ești viu și asta e bine!
Acum ca chiar sunteți pe cale sa zdrobiți nazismul bolșevic cred ca ești fericit nevoie mare!
Si îmi pare rău dar rogvaiv-ul meu nu are legătură cu spectrul luminii ci cu alphabet people! Ești și tu unul dintre ei? NIci o problema! Ai tot dreptul sa îți alegi genul sau sexul sau ce mama dracului se mai alege acum!
Sper ca băieții veseli sa nu mă mai sune de pe nr de ucacacrina ! Știu ei la cine mă refer!
Explic mai clar ultimul exemplu:
„J” culcat cu „l”, „J” couché avec „l” –> „J’ai couché avec elle”, „M-am culcat cu ea”
Pe de altă parte, eu n-aș intra chiar așa tare în panică. Sunt sigur că, cel puțin în parte (un exemplu la-ntâmplare: M2), aceste abrevieri sunt considerate, de cei care le folosesc, nu doar niște scurtături grafice, ci și niște mostre de spirit.
Câteva abrevieri în franceză, de pe marginile partiturilor lui Mozart (scrise chiar de el, în momentele de plictiseală):
J a („J” grand, „a” pétit; „J” mare, „a” mic; a se citi: „J’ai grand appétit”, „Am mare poftă (de mâncare)”);
JACOBIAL (citite ca în alfabet – cum spunem noi „A, Be, Ce, De” etc. – , rezultă: „J’ai (J) assez (AC) obéi (OBI) à elle (AL) – „M-am supus ei suficient”);
„J” culcat (nu-l pot reproduce aici, în manuscris chiar era culcat) „l” („J’ai couché avec elle”, „M-am culcat cu ea”).
A, nu, am greșit (nu că și-ar fi dat seama cineva, dar de dragul exactității): „J”, în alfabetul francez, se pronunță „Ji”; pronunția „Je” ține de litera „G”.
Deci, peste tot mai sus, „G” în loc de „J”:
G a („G” mare, „a” mic; „G” grand, „a” pétit; „J’ai grand appétit”).
GACOBIAL („J’ai (G) assez (AC) obéi (OBI) à elle (AL)”).
„G” (scris culcat) „l”, „G” couché avec „l”, „J’ai couché avec elle”.
@Laird Brunette – noiembrie 28
Bun! Da’ cu ce-a scris Mozart pe margini cum ramane? Ii era foame mare cu „J” sau cu „G”? Ca e important de stiut.
Adrian Cristescu,
dacă am scris „A, nu, am greșit”, se-nțelege că am greșit eu, nu Mozart.
Adrian Cristescu,
recitiți totul cu atenție și sunt sigur că toate nelămuririle dvs. vor dispărea. Vă mulțumesc pt. răspuns și pt. feedback.
Mie îmi plac mult „Sal” (pe post de „Salut”) și „ms” (pe post de „mersi”). Fac multe schimburi de mesaje pe site-urile de vânzări (sunt colecționar, NU vânzător) și primesc o groază de răspunsuri începute cu „Sal” și încheiate cu „ms”. Așa am ajuns mare fan al acestor abrevieri.
Ati uitat cea mai draguta
10 MMT Ten mortii mă-tii!
Adică este fuziunea englezei de balta cu melteneasca de câmpie!
Iar chestia cu nuanțele este dăunătoare( vezi efectul rogvaiv adică curcurbeul care are o mie și una de nuanțe) asupra generației noi care este confuzata mai rău decât este Delia!
Pana la urma este ceva rău sa vezi in alb și negru? Mie personal mi se pare mai profundă Casablanca in versiunea alb negru decât in cea colorată! Dar pana la urma este o chestie de alegere!
LOL!