Scorul acestui articol
[Total: 26 voturi. Media: 4.5]

Viteza şi diversitatea progresului tehnologic (sateliţi, computere superperformante, robotizare, inteligenţă artificială) impun fiinţei umane ritmuri ale schimbării pentru care aceasta nu a fost înzestrată. La care nu se poate adapta pe măsura nevoilor. Din acest motiv, în criză de soluţii, apare în societatea informatică o goană disperată după scurtături.

Nu se mai citesc cărţi ci doar titluri. Nu se mai vizionează filme de lung metraj ci doar clipuri. Nu se mai comunică prin texte elaborate ci doar prin abrevieri. E plin net-ul de o nouă limbă, prescurtată, în care vocalele sunt pe cale de dispariţie pentru că lungesc prea mult procesul scrierii şi al vorbirii. Cele mai multe dintre cuvintele acestei noi limbi nici nu se pot pronunţa.

Iată câteva exemple găsite la repezeală pe net:

  • Prescurtări provenite din engleză:

DND – Do Not Disturb – nu mă deranja;

G2G – Gotta Go – trebuie să plec
WB – Welcome Back – bine ai revenit
W8 – Wait – aşteaptă
JJ – Just Joking – este doar o glumă
M2 – Me Too – şi eu
BTW – By The Way – apropo
TTYL – Talk To You Later – vorbim mai târziu

 

  • Prescurtări provenite din română:

CMF – Ce Mai Faci?
NB – Noapte Bună
AFR – Afară
APP – Apropo
AKS – Acasă
CNV – Cineva
PWP – Te pup
T’BESK – Te iubesc

Nici sentimentele nu au scăpat de ghilotina simplificării şi uniformizării. O simbolistică naivă reduce exprimarea acestora, care sunt în realitate atât de complexe şi diferite de la o persoană la alta, la o impersonală apăsare de tastă. Inserarea unui emoticon.

Mulţi vor zice: “şi ce dacă, e foarte bine aşa, se câştigă timp!”. Şi au dreptate! Totul decurge mai rapid. Doar că preţul pentru acest câştig este renunţarea la nuanţe.

Iar renunţarea la nuanţe înseamnă o percepţie doar în alb şi negru. Fără griuri, fără rogvaiv, fără lumini şi umbre, fără profunzime.

Se ignoră abundenţa de soluţii intermediare propuse de un întreg interval de opţiuni şi se reţin din el doar extremele. Bine – rău, dragoste – ură, frumos – urât, prieten – duşman, adevăr – minciună etc.

Trăim nişte vremuri sub semnul excesului de extreme. Locul dialogului civilizat l-a luat gâlceava asurzitoare, intoleranţa devine pandemică, extremismul câştigă teren sub cele mai neaşteptate forme şi o frenezie a autodistrugerii pare a pune stăpânire pe tot mai multe minţi.

Ca detaliu anecdotic voi consemna că acest adevăr se confirmă până şi la nivelul minusculului meu blog unde, în proporţie covârşitoare, notele acordate de către cititori fiecărui articol publicat sunt sau 1 sau 5 (adică la extreme).

Inadaptarea noastră la dezvoltarea galopantă a tehnologiei conduce la renunţarea la nuanţe. Iar renunţarea la nuanţe conduce la orbiri de tot felul.

Am face bine, totuşi, să avem grijă de ochii noştri! Ai vederii si ai mintii! Cat nu e, inca, prea tarziu!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/abrevieri-pe-net.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/11/abrevieri-pe-net-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeabrevieri pe net,alb - negru,extreme,extremism,intolerantaViteza şi diversitatea progresului tehnologic (sateliţi, computere superperformante, robotizare, inteligenţă artificială) impun fiinţei umane ritmuri ale schimbării pentru care aceasta nu a fost înzestrată. La care nu se poate adapta pe măsura nevoilor. Din acest motiv, în criză de soluţii, apare în societatea informatică o goană disperată după scurtături. Nu...Blog politic si polemic