Eu cred…
Â
Motto
Eu cred că pământul e plat
asemeni unei scânduri groase,
că rădăcinile arborilor îl străbat
atârnând de ele-n gol, cranii și oase…
Nichita Stanescu
Laus Ptolemaei (Câmp)
Eu cred că Sebastian Ghiță este în arest doar cu vorba. Tot gândindu-mă la el È™i la ce È™tie, mi-a apărut în minte păzit ca o comoară.
L-a văzut cineva după gratii? Nu! Eu l-am văzut, cu imaginația mea, într-un apartament luxos, securizat, îmbietor la mărturisiri. Păzit, e drept, mai ceva ca Edward Snowden, dar arătându-i-se respectul cuvenit unei mari enigme, nedezlegată încă. Unui mare zăcământ, pe cale de a fi exploatat.
Eu cred că, orice mi-ar spune diverÈ™i decriptografi ai momentului, forma cea mai avantajoasă pentru actualul sistem din România de a-l aduce pe Sebastian Ghiță în țară este: fără suflare. Iar custozii săi sârbi sunt conÈ™tienți de asta! Și, nădăjduiesc, îÈ™i iau precauțiile necesare.
Eu cred că singura È™ansă a lui Sebastian Ghiță de a scăpa de hăitaÈ™ii săi care vor, cu orice preț, să-l reducă la tăcere înainte de a vorbi mai mult, este să vorbească mai mult. Mai mult decât a făcut-o până acum. Și nu oricând ci acum, cât mai repede, imediat, de-acolo de unde încă poate vorbi.
Eu cred că, È™i dacă ajunge viu la Beciul Domnesc, va fi rapid metamorfozat într-un viu mort. Există metode, există droguri, există tehici de avariere psihică, cu eficiență garantată. Există o agricultură a serviciilor secrete care È™tie sa transforme omul în legumă, creierul uman în conopidă furajeră.
Eu cred că, de-acum, orice încercare a lui Sebastian Ghiță de a tăcea È™i a nădăjdui să cadă la pace, fără daune, cu sistemul, va fi o formă, inconÈ™tientă, de tentativă de sinucidere. Ca È™i cum, într-o clădire cuprinsă de flăcări, ai incerca să te salvezi sărind în gol de la etajul 20.
Eu cred că, la scara mizeriilor politice româneÈ™ti de început de mileniu 3, pământul poate fi considerat plat. Și mai cred că realitățile proiectate la orizontul scurt al înțelegerii noastre imediate nu ar trebui complicate cu tot felul de corecții de curbură. Pământul e plat È™i împarte, ca în poezia lui Nichita, lumea în două: deasupra viață, dedesubt „žcranii È™i oase”.
Eu cred că, pe Sebastian Ghiță, povara secretelor grele pe care le poartă cu sine îl apasă tot mai mult in jos, spre marginea scândurii groase sub care e hăul. Singura lui È™ansă de a opri această prelingere spre tenebre este să se elibereze, până nu e prea târziu, de povară, È™i să redevină sevă. După care va fi grija arborelui să-l scoată la lumină.
https://www.conteledesaintgermain.ro/eu-cred-2/18-04-2017EditorialeBeciul Domnesc,comoara,conopida furajera,custode,Edward Snowden,fara suflare,Laus Ptolemaei,Nichita Stanescu,Sebastian Ghita Motto Eu cred că pământul e plat asemeni unei scânduri groase, că rădăcinile arborilor îl străbat atârnând de ele-n gol, cranii și oase... Nichita Stanescu Laus Ptolemaei (Câmp) Eu cred că Sebastian Ghiță este în arest doar cu vorba. Tot gândindu-mă la el È™i la ce È™tie, mi-a apărut în minte păzit ca...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Eu m-am cam săturat de acest Ghiță, securist până în vîrful unghiilor, încât dacă crapă nu-i duc lipsa… patriot de ocazie care ar vinde È™i el România la solduri È™i i-ar mânca coliva, ca È™i colegii săi. TotuÈ™i, având în vedere situația È™i vâlva creată, eu nu pot să vă spun ce cred, fiind necredincios… unde ați mai văzut motani credincioÈ™i?… dar pot să vă spun ce aÈ™ vrea… AÈ™ vrea să rămână dracului acolo unde este ca să le țâțâie curul colegilor din România, să le facă 13-14. Eventual de mai È™i degurgiteze câte ceva… că dacă vine aici are soarta lui Codruț Marta sau Sorin Crivăț… sau se aruncă de la etajul X al arestului Rahova, sau se spânzură cu chiloții… găsesc ei ceva! Ca È™i atâția alții care au fluierat în biserică. Te pui cu meliția poporului?
Din folclorul interlopilor:
Nu te pune, mă, cu meliția, meliția,
Că te bate, mă, meliția, meliția!
Hehehe! Garfield, motanu de pe acoperiÈ™
Iti spun eu, motane: Ghita, daca e bagat la inchisoare de chiovesi, se arunca in fata metroului din curtea inchisorii! Metrou care trecea OCAZIONAL pe-acolo.
Da, sa vorbeasca, dar nu spre disperarea securitatii, ci spre binele nostru. Macar nu vom mai avea scuza ca n-am stiut, desi chiar si ciobanul din Miorita a fost informat, dar a considerat ca situatia operativa impune doar … fluieras de fag, sa cinte cu drag!!!!
Weekendul asta a avut loc un eveniment important care merita comentat: Turcia a ales sa intoarca spatele UE printr-un referendum care aminteste de cel din UK.
Este foarte interesant sa intelegem de ce, pentru ca motivele care au determinat iesirea UK si cele care au determinat schimbarea atutudinei Turciei sunt complet diferite. UE e bazata pe credinta in valorile democratiei, a pietei libere si a statului social. Simplificat vorbind UK adera la democratie si la piata libera, dar are mari rezerve in a imparti bunastarea cu restul Europei (stat social OK, dar numai intre cei din Marea Britanie, redistribuirea intre tarile din UE nu e binevenita), iar Turcia are probleme in primul rand cu democratia.
Ar fi interesant de remarcat ca in amandoua cazurile referendumul a fost strans si orasele mari au votat altfel decat restul tarii (Turcia profunda si Anglia profunda). As indrazni sa spun ca si Romania se afla si s-a aflat dintotdeauna intr-o situatie asemanatoare, la fel de ambigua fata de UE. Desi subiectul zilei pare a fi dominat de Ghita si Codruta, diviziunile sunt mult mai profunde si nu ar pleca daca cele doua personaje si tot ce reprezinta ele ar disparea sau n-ar fi existat deloc. Indraznesc sa spun ca Romania are o problema cu UE, la fel de grava, dar diferita de cea a UK si a Turciei: Romania are o problema cu valorile liberalismului, a economiei de piata.
Romania profunda, cea care se gaseste in majoritate in afara marilor orase considera economia de piata si valorile pietei libere si a lipsei implicarii statului ca pe un corp strain. Privatizarea fostelor intreprinderi de stat e considerata de majoritatea romanilor ca o greseala, nu neaparat in sensul modului fraudulos si neprofesional in care s-a produs cat mai ales ca principiu: marile combinate nu trebuiau privatizate. Punct ! Romania profunda are o problema si cu interpretarea pe care liberalismul o da astazi societatii: romanul obisnuit e mult mai conservator decat europeanul de rand si nu intelege spre exemplu de ce definitia traditionala a familiei ar trebui pusa in discutie.
Drumul UK catre Exit a durat doua decenii, cel putin daca ar fi sa ne luam dupa Nigel Farage. Al Turciei cam la fel. Tare ma tem ca drumul catre iesirea Romaniei din UE a inceput deja si inca nu ne dam seama. Exista doua Romanii tot asa cum exista doua Turcii si doua Mari Britanii, si Romania din Bucuresti, Cluj, Iasi si Constanta are foarte putin in comun din pacate cu Romania din satele Teleormanului si ale Vasluiului. Romania are nevoie de un nou contract, un contract intre regiuni, intre partide politice si intre generatii fara de care va iesi incet-incet din orbita social-liberalismului european si va adopta o alta forma de guvernare, inspirata dupa China, Rusia sau Turcia.
Primul pas in directia asta ar trebui sa fie dupa parerea mea renuntarea la impozitul unic si revenirea la impozitul progresiv. Impozitul unic nu este o inventie a social-liberalismului european, e mai degraba o relicva a secolului XIX. Este si o mare prostie pentru ca ceea ce reprezinta in realitate este o protectie sociala a celor cu venituri mari finantata prin imprumuturi de stat. Banii care ar trebui colectati de la cei cu venituri medii si mari printr-o grila de impozitare progresiva ajung in bugetul de stat prin imprumuturi. Imprumuturi care vor duce in final la implozia economiei si rejectarea intregului sistem de piata libera, deci inclusiv la ruinarea celor care azi profita de aceasta cota unica de impozitare. Din pacate nici un partid astazi nu pune macar in discutie renuntarea la aceasta mare prostie. Preocuparile sunt cu totul altele, atat a partidelor care formeaza guvernul cat si a celor din opozitie. Nu vad nici macar o discutie la nivel academic, cu cifre, intre specialisti in economie, nimic, nimic ! E trist ca ideea asta a impozitului unic a coincis cu cea a intrarii in UE. Desi nu au nimic de-a face una cu cealalta, nici Germania, nici Franta, nic Italia si nici Suedia nu ar visa macar la convingerea ca cei care castiga mai mult sa plateasca procentual mai mult pentru binele si stabilitatea intregului edificiu economic.
Nu prea are treaba cu subiectul discutiei, dar fie. Turcia nu a ales sa intoarca spatele Europei prin referendumul respectiv (de unde ideea asta?). Au fost votate 18 puncte – amendamente la Constitutie – prin care presedintele tarii (functie mai mult onorifica, cel putin oficial, intrucat puterea apartine primului-ministru) – primeste mai multa putere (legislativa). A, ca Recep Tayyp Erdogan e nasol pentru europeni si vice-versa, partea a doua, cu totul alta discutie.
„UE e bazata pe credinta in valorile democratiei, a pietei libere si a statului social” – UE e bazata pe granite deschise pentru a importa forta de munca ieftina si calificata si materie prima fara a plati taxe, si pentru a vinde produse si servicii iarasi fara a plati taxe. Acest fapt implica deindustrializarea tarilor tinta si, eventual, depopularea lor implicita. Bancurile alea cu valorile democratiei si piata libera sunt pentru cei care inghit – pe nemestecate si fara sa filtreze faptele – propaganda venita din vest asa cum o inghiteau inaintasii pe cea venita din est. Romania profunde traieste de la o luna la alta, nu are treaba cu valorile liberalismului (defineste, totusi, ce intelegi prin valorile liberalismului – s-ar putea sa constati ca nu le gasesti prin Occident sau prin alte parti) – pentru ca, Radule, nu se face filosofie pe burta goala.
„marile combinate nu trebuiau privatizate. Punct !” – aici vorbim de George Perkins, asasini economici, nu de eficienta economica sau coloana vertebrala politica.
„Romania are nevoie de un nou contract, un contract intre regiuni, intre partide politice si intre generatii fara de care va iesi incet-incet din orbita social-liberalismului european si va adopta o alta forma de guvernare, inspirata dupa China, Rusia sau Turcia.” – si care sunt formele alea? Ai intrebat chinezi, rusi sau turci cum e la ei? Am un prieten care a stat un an in China, am comparat notite. Parca citezi din manuale economice. Ce ofera China? OBOR? BRICS – fara dolar? Dar Rusia? Piata spre care tanjeste intreg vestul, din Ungaria pana in USAndia? Nu mai vorbesc de Turcia, a carei pozitie e visul oricarui stat vestic ce face afaceri in Orient. Ti se pare ca modelul occidental e atat de reusit? Am suparat o enlgezoaica ce se plangea de lipsa noastra de civilizatie si imi explica ce ar trebui sa facem sa fie si la noi la fel. Si i-am spus: cand vom sta si noi pe 80 de milioane de morti (+/- 10 milioane) – africani, indieni, chinezi si cativa americani, in absebnta unei industrializari deosebite – vom avea si noi resursele necesare sa fim civilizati. Furtul de resurse pe seama altora NU mi se pare o culme a civilizatiei.
„Primul pas in directia asta ar trebui sa fie dupa parerea mea renuntarea la impozitul unic si revenirea la impozitul progresiv” – primul pas ar fi impozitarea corporatiilor care externalzeaza in d? raci profitul facut local. Dar… ce treaba au toate astea cu Ghita?
Bineinteles ca nu are nici o treaba cu Ghita. Insa, cum spuneam, referendumul turcesc si ce inseamna el merita discutat. Atat.
Eu nu am sa ma lansez acuma intr-o discutie care compara Vestul cu China, Turcia si Rusia pentru ca nu am ce sa discut. Comparatia asta am facut-o pentru mine si familia mea cu multi ani in urma cand am decis sa emigrez in Vest si nimic nu s-a schimbat intre timp: nu as da Canada (sau UE, dar din pacate Romania nici nu visa sa fie parte din UE cand am plecat eu) pe China, Rusia sau Turcia nici daca ar trebui in fiecare an sa o iau de la capat cu valiza in aeroport. Si cred ca toti cei care sunt sinceri cu ei insisi recunosc asta: nu imigreaza germanii in Turcia, ci turcii in Germania, nu se duc canadienii in China, ci vin chinezii cu sutele de mii in Canada, samd.
Problema este dupa parerea mea de ce jumatate din romani nu simt nici o imbunatatire de cand a intrat Romania in UE. Asta e durerea. Avantajele intrarii in UE, atatea cat exista, nu pot ramane la nesfarsit doar pentru cei care lucreaza in multinationale, in marile orase, sau cei plecati din Romania. Trebuie sa existe o redistributie a avantajelor astora, si rolul impozitelor tocmai asta e. Exact asa se intampla in Franta, in Germania in Suedia, in Canada, unde vrei tu: cum sa ceri unuia care castiga 100 $ pe luna sa plateasca acelasi procent ca celui care castiga 10 000 $ pe luna, e absurd ! Si cu toate astea e exact ce se intampla in Romania, nu in restul UE ! Chiar as fi curios cum e in China, Rusia si Turcia, dar banuiala mea e ca sunt mai aproape de Romania decat de Vest.
In Suedia cei mai bogati platesc contribuie peste 60% din ce castiga la bugetul de stat si nu de azi de ieri, de mai bine de jumatate de secol. Sunt suedezii falimentari ? Sau finlandezii, poftim, ca exemplu ca nu e nevoie de nu stiu ce resurse naturale sau sute de ani de colonialism ca sa traiesti bine. Cota unica de impozitare e o mare prostie. Motivatia ei initiala a fost sa scoata la suprafata o parte din salariile care inainte erau la negru. Dar gata ! Acuma vad ca vrea sa se perpetueze, clasa politica nici nu discuta schimbarea ei. Vrem sa copiem Vestul, foarte bine, sunt mii de lucruri bune acolo, cota de impozitare progresiva e una dintre ele ! Noi, bulgarii, ungurii si alti cativa destepti ne incapatanam sa ramanem in secolul XIX cu o cota unica de parca atata am fi capabili, de matematica de clasa a IV-a, o singura fractie 14% (sau cat e) pentru toti, ceva mai complicat ne sperie !
Despre Canada: http://filosofiepebordura.blogspot.ro/
Despre referendum: merita discutat. Dar doar amintesti de el. De ce s-a cerut acel referendum, cine profita, cine pierde etc. – mai putin. Util e sa pui intr-un context situatia. Altfel, oferi informatii de genul „Turcia intoarce spatele Europei” – ceea ce nu e cazul. Erdogan nu-i vreun bland sau vreun cinstit. Dar are grija sa carmeasca Turcia prin ape involburate si, pe langa interesele lui, sa mearga si Turciei/turcilor bine, cat de cat.
Salariile la negru: nu cu impozitarea progresiva le scoti la suprafata. Sau, nu doar. Baza de salarizare mica e impusa. Cauta cine a facut scandal pe tema cresterii bazei salariale (de altfel falsa, angajatorii compenseaza rapid problema) si vei afla cui foloseste.
Despre nordici: ai vorbit cu insi care au fost acolo? Spune-mi ce au zis. Asa e, se platesc taxe mari pe salar. Ce nu se spune e ca au sistem de bonificatii ce nu intra in baza de taxare. Daca nu sunt cadouri diverse, sunt excursii prin departari, abonamente etc. Si asa se face diferenta intre palmasul suedez si managerul suedez. Sa nu amintim de palmasii ne-suedezi care aduc plus-valoare Suediei.
Turcii au ales sa intoarca spatele Europei din pacate. Si cand spun asta ma refer la valorile EU. Nu mai au rabdare nici cu democratia si respectul pentru dreptul la o opinie politica diferita, nici cu separarea statului de religie, nu mai vor nici sa vorbeasca politicos in public. Si au facut alegerea asta pentru ca putinii ani in care nu au avut dictatura militara si o viata politica relativ normala au fost marcati de declin economic. E alegerea lor, facuta in cunostinta de cauza.
Nu ca m-ar intrista peste masura alegerea facuta de turci, ma intristeaza insa perspectiva ca si Romania sa faca o alegere similara. Anii din 2006 incoace, de la intrarea Romaniei in EU au fost marcati de o crestere economica medie slabuta. Daca cresterea ar fi fost de 8% pe an ca in cazul Chinei inegalitatile interne nu mai contau pentru ca toti ar fi profitat de bunastare. Cand insa cresterea e anemica e foarte important sa existe o redistribuire a profitului si cota unica inseamna redistributie nula. Problema este ca daca exista aceeasi invingatori si aceeasi invinsi an de an in societatea romaneasca mai devreme sau mai tarziu cei al caror nivel de trai nu s-a imbunatatit in raport ce erau in 2005, dar s-a inrautatit in raport cu media romaneasca, vor fi dispusi sa voteze orice schimbare, inclusiv iesirea din UE, in speranta ca si conditia lor se va schimba. Si au dreptate.
Sigur ca palmasul si managerul suedez nu castiga la fel. Ar fi absurd. Nu asta e problema, problema e daca palmasul are o viata DECENTA. Si daca vede o imbunatatire a nivelului LUI de trai, nu doar al managerului. Mi se pare evident ca veniturile sa fie impozate foarte putin pana la obtinerea unui trai decent. Pentru ca toti sunt oameni si au nevoie de un trai decent. Iar ceea ce depaseste dublul, triplul, cuadruplul, etc. unui trai decent sa fie impozat din ce in ce mai mult. Nu e nevoie sa fii un Einstein sa intelegi ca daca ai un venit de 10 000 lei pe luna si o crestere de 10% (1000 lei) poti sa imparti si jumatate (impozit 50%) din cresterea asta cu restul, pe cand atunci cand ai numai 100, cresterea aia de 10% – 10 lei adica, ar trebui sa o tii doar pentru tine. Am dat un exemplu doar.
„Cadourile diverse, excursiile prin departari, abonamentele, etc” nu zic ca nu sunt importante, dar se poate trai si fara ele. Sa fie asta singura inechitate si in Romania si nu cred ca ar fi chiar asa de rau.
Excelent titlu: Eu cred…
Eu cred ca astazi, ieri, poimaine si chiar peste 1000 de ani de’am fi ajuns sa fi zburat prin galaxii, suntem nimic fata de predecesorii nostri.
De unde venim, ce ne’a adus aici in fundatura noastra temporara sau totala?
Se spune stiintific, pe baza descoperirilor arheologice, ca omenirea – homo in general – a avut mai multe iesiri din Africa. Dupa ce a aparut nitica viata cat de cat vizibila pe pamant acu’ 500 de milioane de ani, au aparut si disparut enorm de multe specii, macar in 2 cataclisme majore. Practic noi suntem resetati de vreo 60 mil de ani. Insa avem o ruda comuna o gorila mare ce a aparut acu’ 9 milioane de ani. Acu vreo 4 milioane au aparut maimutele cunoscute(cimpanzeii, urangutanii si restul) si cumva si noi(sau o forma rudimentara de noi) incipienti printre ele. Totusi extrem de persistenti, aproape ca o boala 🙂
Acum 2 milioane de ani, o fiinta apropiata noua, ajunsa bipeda, cioplea o piatra. Si el si urmasii lui au transmis descoperirea si au cioplit o piatra in conditii inimaginabile noua. Acesti predecesori au cioplit’o aproape 2 milioane de ani. Oamenii de stiinta spun ca predecesorii nostri nu erau foarte numerosi, nici vorba de miliarde, ei spun ca pentru mai multe perioade de 100 de mii de ani, predecesorii erau in jur de 2-3000 de exemplare, pe tot globul, pe unde ajunsesera, fiecare cu ce intalnise.
Eu cred ca noi astazi, ca omenire, suntem o boaba de nisip pe o plaja expusa la orice evenimente naturale.
Eu cred ca datorita perseverentei predecesorilor noi suntem acum ca specie, desigur sa tastam, sa discutam, sa ne expunem parerile.
Poate invatam ceva de la predecesori, eu cred ca nu au gresit in ce au facut.
Ar fi o blasfemie pentru specia umana ca atatia indivizi sa fie plictisiti, neinteresati, acomodati la existenta lor efemera. Ar fi o jignire pentru predecesori sa nu avem rabdare.
s-ar putea ca Ghita sa nu fie inchis ci sa stea ca belferul, in fond nimeni nu l-a vazut la arestul din Belgrad, vad ca i se refuza avocati romani si asta e dubios, un avocat sarb, poate din partea serviciilor lor, e permis, sa speram ca Ghita mai are lucruri interesante sau importante de spus, desi sunt sceptic, in poza publicata parea un om haituit, de care ti se poate face mila, daca esti bun crestin, cata dreptate are doamna Alina, noua ne pasa de bietul Ghita, iar el nu dadea doi bani pe noi, ma rog chestie de educatie si de credinta, in Dumnezeu si Iisus, Adevarat a inviat conte!!
Eu cred, conte, ca ai dreptate. Numai ca nu ma gindesc la Ghita ci, vorba lu’ conu Iancu, la tarisoara mea! La Romania!!
Da, as vrea ca Ghita sa vorbeasca, desi nu cred ca-si va usura foarte mult viitorul (sa ne amintim ce-a devenit viata lui pacepa, dupa „ciripit”), dar mi se ridica parul in cap cind ma gindesc ce va insemna asta pentru Romania. Inca o data, vreau sa iasa la lumina, cu orice risc, marile adevaruri, macar schitate cu fermitate.
Stii bine ca mi-am exprimat, aici pe blog, in numeroase rinduri, neincrederea in ceea ce ni se spunea ca ar fi fost „vointa populara”, stii bine ca am invocat ades necesitatea de a spune lucrurilor pe nume. Si nu dau inapoi! Dar, repet, va fi taraboi monstru.
Si foarte bine! Avem nevoie de adevaruri mai mult decit de orice!
Nu sint chiar un idealist: nu vom afla niciodata TOTUL! Multi guzgani vor scapa si se vor ascunde prin cotloane dinainte pregatite. Vor face pui si vor lua cu asalt, din nou, vechile metereze. Dar atunci, NOI VOM FI ALTII: MAI INFORMATI, DECI MAI PUTERNICI. Poate mai treji. Poate mai empatici, poate mai solidari! Poate mai inarmati!
Dar asta, doar daca vorbeste Ghita, inainte de a apuca astia sa-i puna calusul. Doamne ajuta. Paste fericit, tuturor celor care simt ROMANESTE!
Stai liniÈ™tit, tot ce va vorbi, va fi filtrat de autoritățile sârbe!…Ele vor decide ce È™i cum să ajungă în spațiul public, respectiv în mediul virtual sau în presa românească!..Ghiță e acum prizonier È™i trebuie să verse informații prețioase ca să nu fie împachetat È™i trimis la BucureÈ™ti, unde soarta i-ar fi pecetluită..! E prețios chiar È™i pentru ruÈ™i, car vor încerca un târg cu sârbii!..El cunoaÈ™te È™i secrete sensibile pt NATO…De aceea, e posibil ca în acest joc de-a „Ghiță, te-aÈ™tept deseară la portiță”, să îÈ™i bage coada mai multe servicii decât ne imaginăm!:.
Eu cred ca ai luat-o complet razna, dle conte…
Multumesc, Luc. Hristos a inviat!
Conte, Vad ca nu prea mai aveti ce sa mai spuneti! S-a prins si Luc.
Focus gentlemen, focus!