Este Klaus Iohannis un lider?
Klaus Iohannis ocupă, de mai bine de 8 ani, cea mai puternică poziţie politică din România. Este, altfel spus, şeful suprem al ţării. O fi însă, domnia sa, şi un lider?
James Humes, un renumit autor de discursuri prezidenţiale format la şcoala politicii pragmatice a lui Winston Churchill, s-a remarcat de-a lungul timpului prin spiritul său lucid, prin maniera de a înţelege şi judeca lumea după nevoile şi aşteptările acesteia. A scris majoritatea discursurilor pentru Ronald Reagan şi, ca o profesiune de credinţă, ne-a lăsat următoarea afirmaţie: “Arta comunicării este limba pe care o vorbesc liderii”.
De aici vreau să plec! Căci este aproape inevitabil, citind asta, să nu te gândeşti la modul extrem de personal şi stângaci în care comunică preşedintele Klaus Iohannis cu poporul său. Dacă ar fi să ne luăm doar după percepţia din sondaje şi după mitologia inspirată de industria mobilei (dulap) creată în jurul său de prestaţii mai mult decât neconvingătoare, KWI este un comunicator lamentabil. O fi vorbind, domnia sa, germana, româna, engleza, limba de lemn, dar la arta comunicării nu-mi amintesc să fi dat, măcar o dată, semne de pricepere.
Lipsit de spontaneitate, fără idei şi vocabular, fără ritm şi intonaţie, fără afect şi patos, rostirile sale publice se transformă mai degrabă în ziduri decât în punţi. Îţi zici, ascultându-l crispat în faţa televizorului, că e complet artificial. Că nu găseşti nimic în comun cu acest om. Că parcă ar face play-back mimând cuvinte înregistrate dinainte. Că parcă încearcă să se achite de nişte obligaţii chinuitoare de la care nu s-a putut sustrage.
Şi totuşi, este dovedit, şi cele mai reci persoane, cele mai lipsite de sentimente, criminalii, mizantropii (născuţi sau deveniţi) au clipele lor de afecţiune autentică: faţă de un cal, faţă de un câine, faţă de o pisică, faţă de un papagal… Găsesc ei ceva (mai mare sau mai mic) în care să aibă încredere, în care să investească iubire şi, atunci, cu acea fiinţă, ajung să comunice onest, convingător, peste orice bariere.
Samuel Smiles, scriitor britanic şi reformator guvernamental aprecia că “o comunicare eficientă se poate realiza atunci când există iubire şi respect”. Oare nu găsim aici explicaţia pentru lacunele de comunicare ale lui KWI? Poate că aceia cărora e obligat să se adreseze public nu-i inspiră iubire şi respect şi din acest motiv mesajele sale sună fals?! Poate că dacă l-am vedea răsfăţându-şi animalele de companie ni s-ar părea mult mai autentic şi mai uman?!
Să continuăm seria citatelor celebre prin intermediul cărora încercăm să-l descifrăm pe KWI în latura sa comunicaţională, să-i înţelegem inaptitudinea faţă de dialogul cu ceilalţi.
Cu un secol înainte de Hristos, scriitorul latin Publilius Syrus, parcă anticipând întrebările noastre din articolul de faţă, ne-a îmbogăţit cu următoarea maximă: “Vorba este icoana sufletului: cum e omul, aşa-i şi felul său de a vorbi”. Dacă Syrus a avut dreptate atunci este trist nu doar pentru KWI ci şi, deopotrivă, pentru noi. Căci la ce fel de om ne putem aştepta care să corespundă unei vorbiri atât de lente, de împleticite, de seci şi de lipsită de empatie?
Baltazar Gracian este considerat cel mai important eseist spaniol al secolului XVII. Contribuie şi el, tot printr-o maximă, la analiza noastră despre comunicarea lui KWI: “Vorbele sunt umbra faptelor”.
Indiferent ce sens determinist am alege, de la fapte către vorbe sau de la vorbe către fapte, performanţele de preşedinte ale lui KWI confirmă întru totul maxima lui Gracian. La aşa fapte, debile, aşa vorbe, palide. Şi viceversa! Deşi, aici, aş avea un amendament. Cu puţină asistenţă de specialitate, cu tehnologia actuală de înfrumuseţat nimicuri, chiar în lipsa faptelor consistente umbra (vorbele / discursul) ar putea fi încărcată, cât de cât, cu ceva substanţă şi cu un înviorător roşu în obraji. Pentru asta, însă, ar trebui nişte consilieri adevăraţi la Cotroceni, ceea ce nu e deloc cazul.
Pe Albert Einstein nu vi-l mai prezint. Mesajul său pentru acest articol este: “Principala problemă în ce priveşte comunicarea este iluzia că ea a avut loc”.
Chiar m-am întrebat adeseori: oare KWI e conştient de cât de prost comunică? De cât loc de îmbunătăţire ar fi la acest capitol dacă ar accepta realitatea şi ar fi dispus să mai înveţe câte ceva? Să iasă din suficienţa asta arogantă şi să lucreze la minime retuşuri personale?
Nu exclud faptul că, înconjurat de oportunişti mediocri şi de yesmeni anume aleşi să-i lustruiască reverele, s-ar putea să nu se fi găsit nimeni prin preajmă care să-i spună verde în faţă că această perseverenţă în muţenie, că această comunicare rară şi scremută sunt dezastruoase pentru imaginea şi posteritatea lui.
Poate că Einstein are şi de data asta dreptate şi că, într-adevăr, KWI trăieşte cu iluzia că e un excelent comunicator, că, da, comunicarea pe care toţi i-o reproşează, chiar a avut loc şi a fost la superlativ.
Sau… poate… nu-i pasă!
Un ultim citat, care mi se pare extrem de potrivit si puternic, aparţine lui Emil Hossu: “Indiferenţa este esenţa lipsei de comunicare”
M-am gândit mult până să decid să închei cu acest citat. Pentru că sună grav, ca o sentinţă fără recurs: un preşedinte indiferent!
De-asta nu comunică el cu poporul său? Pentru că poporul acesta îi este indiferent? Nu e nimic mai groaznic decât indiferenţa. Nici măcar ura.
De-asta nu acordă interviuri? De-asta se fereşte de declaraţii spontane? De-asta citeşte mereu după foi sau prompter şi evită cât poate să vorbească liber? De-asta nu a încercat nici măcar o dată să-şi pună sufletul pe tavă, să arate o minimă emoţie faţă de suferinţele atâtor compatrioţi? Din INDIFERENŢĂ?
Putem lua acest citat de final şi invers: “Lipsa de comunicare este esenţa indiferenţei”. Parcă, pentru cazul de care ne ocupăm, suna chiar mai realist decât originalul. Şi mai dur!
Dacă arta comunicării este limba pe care o vorbesc liderii atunci, sigur, Klaus Iohannis nu este un lider.
Asta răspunde întrebării din titlu.
Dar cu indiferenţa cum rămâne?
https://www.conteledesaintgermain.ro/este-klaus-iohannis-un-lider/21-01-2023https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/01/KI-mutenie.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2023/01/KI-mutenie-150x150.jpgEditorialearta comunicarii,indiferenta,Klaus Iohanns,liderKlaus Iohannis ocupă, de mai bine de 8 ani, cea mai puternică poziţie politică din România. Este, altfel spus, şeful suprem al ţării. O fi însă, domnia sa, şi un lider? James Humes, un renumit autor de discursuri prezidenţiale format la şcoala politicii pragmatice a lui Winston Churchill, s-a remarcat...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Fara patos si afectiune, stangaci si lipsit de spontaneitate, nevoit si constrans sa se exprime, KWI pare si se simte complet artificial in momentele sale publice. Poate tocmai iubirea si respectul ar fi de ajuns sa-i dea incredere in propria-i persoana si cuvintele sale s-ar transforma astfel in punti? Daca il vedem rasfatandu-si animalele de companie, poate KWI ne-ar parea mult mai autentic si mai uman. Ceea ce ne face sa mai indraznim sa credem, din nou, ca o comunicare eficienta se poate realiza atunci cand exista iubire si respect.
… pentru ca a fost votat in doua mandate?
Bețivul Băs e compromis bine de tot. Nu-i puțin lucru să duci cu tine, în groapa de gunoi a istoriei român’lor, dosarul Petrov, de canalie securistă. 🙂
Iohannis e un lider al prostovanilor cei mai străluciți plantați de Securitate în fruntea statului. Este liderul lui Țuțu, Ciucă, Țurcan, Câțu, un fel de lider al prostiei absolute și al jegului uman fără de seamăn.
Am si eu o intrebare: Dumneavoastra l-ati votat presedinte in macar unul din cele doua mandate ? Dar dintre cei ce comenteaza pe acest blog ?
Chiar astept raspunsuri, am o curiozitate pe care o consider personal utila.
Da, eu l-am votat de doua ori. De ce? Pentru ca sunt anti-pesedista convinsa. De ce? Pentru ca PSD-ul este partidul lui Iliescu, cel care a ucis români în timpul loviturii de stat, si, în timpul mandatelor caruia, România a început sa fie vânduta la fier vechi. Nici în ziua de azi, pesedistii nu s-au dezis de nenorocitul cu pricina…
Si, pentru ca bunicul meu a fos o viata întreaga un liberal convins. Chiar si în vremea comunistilor.
catre @Contesa de Segur:
Multumesc pentru raspuns si va felicit pentru spiritul hotarat, pentru darzenie, caci e o calitate astazi, dar va intreb acum: regretati ca l-ati votat ? Asta ma intereseaza, sa stiu, personal.
@Dumitru
Nu regret ca l-am votat, regret ca liberalii nu au ales sa fie reprezentati la prezidentiale de o persoana mai de calitate. Apoi, regret ca Iohannis a fost si este un presedinte prost. Iar din momentul în care, acesta a facut tot posibilul sa farâmiteze PNL-ul, ca sa-i aduca pe pesedisti la guvernare, îl dispretuiesc profund.
@Contesa de Segur
Imi pare rau ca nu marturisiti vreun regret pentru a l fi votat, de vreme ce sunteti nemultumita de el. M as fi gandit ca va pasa mai mult, prin propriul vot, de noi toti, iar nu doar de orgoliul personal.
Despre asta a fost experimentul intrebarii mele, si nu as vrea sa generalizez raspunsul dumneavoastra, fiindca m ar durea destul sa constat ca asta e realitatea. Sper sa nu fie, si majoritatea din cei ce l au votat, sa nu gandeasca asemenea.
Zic asta, fiindca, pentru cei ca mine, a nu l fi votat (desi ma doare profund ce a putut sa faca negativ acest el si partidul lui, pentru tara mea), si totusi a rabda cele ce s au intamplat, ar fi fost mai usor, stiind ca cei care l au votat, s ar intoarce in simtiri, si si ar da seama ce rau poate face tarii intregi si unui popor, daca nu e atent, la sectia de vot. Ar fi fost un rau, pe care l am fi rabdat impreuna, ca sa ajungem la aceleasi simtiri si cugete, si pentru mine, nevinovat de raul acesta, totusi, ar fi meritat pe deplin, pentru ca am fi fost, acum, unul in plus, care vede realitatea, care, de altfel, nu se mai vede si nu se mai accepta in discutii si in opinia publica.
Deci, mi ar parea rau sa nu ma pot bucura, macar de luxul acesta.
Eu sunt nationalist in simtiri (imi iubesc tara, poporul, credinta si tot ce am primit de la inaintasi), si am toate motivele din lume sa raman astfel, pana inchid ochii.
Dumneavoastra,observ,nu sunteti,si imi pare rau, si pentru dumneavoastra, dar si pentru bucuria pe care as fi avut o, sa constat a fi fost altfel.
Cele bune va doresc! Multumesc pentru sinceritate! Si iertati ma, daca v ati simtit, fie si putin, jignita de cuvintele mele. Am fost la fel de sincer cu dumneavoastra, precum ati fost dumneavoastra cu mine.
@Contesa de Ségur – ianuarie 24 „Si, mai ales, daca românii cinstiti, inteligenti si bine pregatiti ar fi intrat în politica, sa nu mai lase loc în functii de conducere incompetentilor si hotilor calificati.”
Sa credem ca partidele politice abia asteapta sa deschida usile unora- mai competenti, da’n in general mai saracani- si care le-ar mai putea lua si locu’ fara sa dea lozu’? Suna minunat, eu sustin!
@AC
Nu asa! Sa se organizeze separat de dinozaurii din politica noastra.
… este Imparatul Mustelor!Doamne Ajuta!
Deci discuția despre kwj este fără de folos! De ce? Orice om care câștigă banii de pe urma adopțiilor de copii este descalificat din start ca fiind om! Restul este caterinca! Dacă trebuie sa intru în caterinca( adică vreau) el este o păpușa manipulata de un ventriloc! Cei care nu știu ce sunt ventrilocii, sa caute! SI cam atât!
P.S
Ma gandeam sa evit subiectul, dar am zis ca acum după ce am consumat niște ceva( alcool Mary Bradley, alcool!!!!), sa vomit ce îmi sta în gât. La câteva zile după ce am postat niște chestii anti-actorul din țară vecina, eu și cei din jurul meu am început sa fim sunați de pe numere din Ucraina. Nu am răspuns,dar am dat nr cuiva sa le verifice dacă sunt legit sau sunt doar niște wannabe războinici. Era așa cum am bănuit! Cineva din România a folosit niște VOIP-uri sa mă sune din Romania. Am înțeles mesajul!
Asta e mesajul meu către șeful trolilor! Nu o sa îmi reneg prietena! Potolește-te […]! Mesajul asta nu vine de la mine, ci de la știi tu cine! Când spun potolește-te nu mă refer la voturile de aici sau de pe Inpolitics( apropo cioara a murit?) ci la restul!
Stiu ce s-a întâmplat, știu cine a fost, dar asta e! E momentul sa te uiți înspre viitor și sa vezi dacă merita ceea ce vrei tu sa faci, sacrificiile care vor urma!
P.S.S Imi cer scuze gazdei pentru divagație. Va respect și va apreciez! Știu ca nu aveți nici o vina, dar trebuia sa trimit acest mesaj! Pana la urma nimeni nu merita sa moara pentru visele de grandomanie și megalomanie ale unora care se cred mesianici în istoria acestui loc!
MIe mi se rupe! Știu ca la un moment dat vaccinul îmi va da la temelie, dar știu ca măcar mă duc cu fruntea sus!
Oricum se întâmplă lucruri mult mai grave în lume decât sa ne uitam la bărbăția lui kwj! Încă un apropo, ceva despre […] Carmen?
M-am speriat pentru ca am crezut ca sclavetii or luat liftul! Mi-am revenit și ma bucur ca o sa primească și ei niște arginți ca sa își hrănească, copilașii care stau acasă cu gurile căscate ca niște pui de cioara! Sa fie primită pomana!
@AnoroK – ianuarie 23- „The King’s speech”- din 20210, cu Colin Firth in rolul balbaitului Rege George al VI -lea, vine in sprijinul comentariului tau. Cu o mica diferenta: Regele in cauza avea si ce spune.
Intr-o alta epoca, un om tare drag mie- copil sarac fiind si, pe deasupra si balbait- ajuns printr-o mare sansa in cel mai de elita Liceu Militar al tarii -si-a impus sa vorbeasca, pentru a se vindeca, mestecand pietricele- asa cum invatase la orele de Istoria Greaca despre Demostene. O epoca trecuta de mult.
Nu fac”bisericuțe” Cristescule !
Ceea ce am de spus o spun în dreptul meu cu acordul Contelui care a fost și sper că va fi indulgent cu mine dacă o mai dau prin bălării.
Te potrivești foarte bine cu madam de Sencur.
Bagă-te pe fir !
Un popor care alege politiceni corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este o victima, ci complice.
Tare mi-ar fi plăcut ca în articol să fi găsit cuvântul orator sau retorică.
În decursul istoriei se găsesc destule exemple despre oameni ajunși în funcții înalte care nu valorau nimic dar în schimb aveau darul oratoric prin care au mișcat-mobilizat masele populare(mai ales cei cu slabă pregătire intelectuală).
Am evitat intenționat cuvântul prost.
Oratoria poate fi asociată mai multor interese,pozitive sau negative,depinde de ceea ce urmărește respectivul.
În general, un bun orator nu are nevoie de cineva să-i scrie textele sau ceea ce are de spus.
Automat își atrage adepții săi și aceștia nu vor fi puțini încântați de retorica expusă.
Prin urmare va deveni și un lider.
Herr „prezidenten” sigur nu este nici bun orator nici lider.
Nu ne-a demonstrat până acum .
Eu l-aș categorisi nu cu un dulap,jignesc dulapul,acolo îmi țin cele mai bune și neprihănite haine ci cu un ceas cu cuc.
Tare faine chestiile alea de sub ceas(stil conuri de brad)de tragi de ele și faci ceasul să „cucăie”.
Dacă uiți să tragi de ele,sucombă cuculetele.
Apare câte un curios(de obicei curiosul suprem e unchiului Sam)și hop! mai trage de conulețe…
Cântă cucul bată-l vina…
Din punctul de vedere al oratoriei și spiritului de lider,Hitler a fost la cotă maximă.
Dezaprob cuvintele,deciziile,faptele lui dar a reușit să subjuge întreaga natiune germană, austriacă și nu numai.
Avea ce să învețe de la el Herrul din articolul de față(partea oratorică că cea Asimoviană o are cu vârf și îndesat).
Închei prin a cita retorica unui mare filosof grec
(cu S îmi place nu cu Z).
„Retorica
este arta cuceririi sufletului prin discurs ”
Eu adaug :
Noi suntem(poporul român în acest caz)aceste suflete dar deocamdată nimeni nu a reușit să ne gâdile coarda sensibilă.
Poate în ’24 ?
Vreau un lider, vreau un orator adevărat chiar dacă îmi toarnă minciuni dar să nu fie o marionetă.
Minte-mă dar minte-mă frumos și oratoric.
Tot doi lei dau pe tine…
Romania actuala este rezultatul trocului de la Malta. KWI este rezultatul firesc al acestui troc, asa cum a fost si Basescu sau Constantinescu. Iliescu era in cartile „agentului” Gorby din prima. Despre KWI ca personaj, „de unde nu e nici Dumnezeu nu cere”.
„Iliescu era in cartile „agentului” Gorby din prima”, dar celor doi nu le-a iesit figura. Planul lor nu a fost pe gustul românilor, asa ca am intrat în NATO si în UE.
Deci, Malta, troc… cam degeaba.
Am Intrat? Hm, mie nu prea mi se pare. Nexam Euro, nexam Schengen, nexam investitii masive, nexam dezvoltare si mai ales nexam legaturi vechiul regat cu Transilvania. S-ar putea sa ne pasca o noua surpriza pe servetel. Doar Vestul e artist in astfel de Saigoane si kabuluri.
@cib
De vina o fi vestul, estul si toate punctele cardinale, iar noi, cu absolut nimic?
Citeam un articol despre felul în care se fraudeaza la noi si astazi concursurile pentru obtinerea fondurilor europene. Dar parca numai aceste concursuri. Daca în România, la orice nivel, nu s-ar fi fraudat si furat atâta si, daca românii s-ar fi revoltat atunci când decidentii au gresit, astazi ne-ar fi fost mai bine, chiar fara Schengen sau alte „favoruri” occidentale. Si, mai ales, daca românii cinstiti, inteligenti si bine pregatiti ar fi intrat în politica, sa nu mai lase loc în functii de conducere incompetentilor si hotilor calificati.
Asa ca ai dreptate, de vina o fi vestul, estul, dar si noi toti.
P.S. Macron intentioneaza sa impuna o reforma a pensiilor, pe care majoritatea francezilor o resping prin manifestatii de amploare si greve. Cine crezi ca va câstiga?
De ce nu au si românii sindicate puternice care sa le apere drepturile? Tot americanii?
@Contesa de Segur
Comparatia dintre miscarea sindicala din Franta si cea din Romania e o aberatie in sine. Despre restul cine a inteles bine, cine nu, la fel. Salam!
Cib,
Nu te prosti!
Nu faceam comparatia dintre cele doua miscari sindicale aiurea, ci pentru a întari ideea din raspunsul pe care ti l-am dat.
În loc sa dam vina tot timpul pe cei din afara pentru toate nenorocirile care se abat asupra noastra, mai bine ne-am gândi la ceea ce am facut sau nu am facut noi însine pentru a ne fi mai bine noua, tuturor. În acest context ne putem pune si întrebarea de ce românii nu au facut absolut nimic mai bine de 30 de ani pentru a avea o miscare sindicala puternica. Voilà.
@Contesa…
Amice contesule, daca esti asa de patriot, potent revolutionar si liberal, de ce nu vii matalutza inapoi in tara sa te duelezi cu dujmanii de la PSD? Cu liberalii nu e cazul, ei s-au infrant si singuri! Sau lupta cu gura d-acolo din Micul Maghreb e mai confortabila? Encore une fois: salam!
Cibule, nu le nimeresti, orice ai face si oricât ai devia de la subiectul care doare. Petrec mai mult timp în tara decât în Franta si stiu exact despre ce vorbesc.
@cib – ianuarie 22
„Romania actuala este rezultatul trocului de la Malta”. Este; da’ la fel sunt si celelalte tari de dupa URSS. Semanam oare – nu din pdv economic, diferentele existente si inainte nu se estompeaza usor, iar unele se maresc- ci politic? As face o singura comparatie la varf: sa luam orice discurs al cititorului de promptere autohton si sa-l comparam cu oricare din cele ale vecinului atat de mult hulit, aka Orban cel rau. E deajuns si doar cu cel mai recent- cel tinut la Tusnad- si atat de incriminat.
@AC
Corecta observatia. Doar ca, Orban e exceptia care intareste regula. Pe de alta parte, cine ne garanteaza noua, celor mai naivi, ca Orban nu e porta-vocea din curtea germana, pentru chestiuni pe care nemtii nu vor sa le scoata ei singuri pe apertura bucala? Ce, Austria e chiar de capul ei? Sau Olanda? Hmmm! Aici sunt multe lucruri de dezbatut, gen Istorie, traditii, credinta, etc. Ungaria cea catolica / luterana, fost membru al Imperiului e considerata sora mai mica si mai sturlubatica dar nu e lasata din brate, deh, e sora noastra. Aia din Baltica, sunt ori in familia finlandezo-scandinava, ori in cea polonezo catolica. Cehii, niste nemti mai saracuti. Noi ai nimanui. Franta e o sora cam c..rva, Italia cam impotenta. Bulgarii, baieti destepti s-au dat pe bune pe fata cu nemtii, si-au tras consiliu monetar, intra la anu in Zona E si in Schengen. Noi, batman, batman, cu Licuriciu si atunci teutonii ne dau ciuciu. Stii de ce nu vedem Schengen si Euro? Pen-ca Base a ous toate ooolelele in cosu’ la Licuriciu al mare. Nemtii sunt negri pe noi. Iohannis i-a tradat si pe ai lui (culmea, fiind sas si nu schwab), iar noi picam de pelicani. Si a continuat prostiile lu’ Base. Noi vom intra in Schengen si in zona E odata cu americanii, lol! Sau in UKR, daca ne mananca undeva!
@cib – ianuarie 23
Absolut DA! Niste cifre, nu vorbe (din H.N.!) despre industria auto din HU.:
„- Constructori auto : OPEL/STELLANTIS (din1992), SUZUKI (1993), AUDI ( 1993), MERCEDES (2012) + decizie de investitie BMW.
– 51 din cei mai mari 100 furnizori auto din lume sunt prezenti in Ungaria.
– Cei mai importanti investitori in RD auto : Audi, Grup Bosch, Continental, Knorr Bremse, Thissenkrupp, Valeo.”. Cam toate suna nemtzeste.
Si cred ca nu atat credinta crestina – cu diferentele ei – ci efectele educatiei diferite – generate in timp de catre cele trei mari ramuri ale acesteia – e ceea ce conteaza, de fapt.
Cat despre celebra „axa Buc.- Londra- Washing.” a Petrovului, mi-a provocat aceiasi buna dispozitie ca si azi, gandindu-ma la sapca de baseball a KWI-ului.
Langa obiectivismul analizei Contelui,imi asez subiectivismul privirii mele. De la inceputurile prestatiilor sale ca presedinte ( si nu „sef al statului”!), ma urmareste definitia data de Bergson: „Le comique: du mécanique plaqué sur du vivant”. Care s-a lipit naturel de personaj, precum timbru’ de scrisoare; si fara a putea gasi- la acest nivel- un concurent pe masura. Sigur, el pare viu, dar totul in el e mecanica scrasnita, preindustriala, nici macar de sec.XX. Si,” pour la bonne bouche” -unde altundeva- aparitia acelui „ranbet” bun la toate. Ma jenez s-o spun, da si la momentele solemne ( comemorari, depuneri de flori, inchinaciuni, etc.) prestatia omului imi provoaca buna dispozitie- precum celor doi prieteni scriitori amintiti mai deunazi.
In completare, la ” …si la momentele solemne ( comemorari, depuneri de flori, inchinaciuni, etc.) prestatia omului imi provoaca buna dispozitie”. Pai, cum altfel, daca de Ziua Micii Uniri, prompteristu’ natiei ” si-a citit „solemna cuvantare” la Mormantul Ostasului Necunoscut! Poate -mi spune cineva cati ostasi au murit cu ocazia Unirii din 1859 si care-i legatura dintre acest eveniment si respectivul monument?!?!
@Dan T. Coman – ianuarie 21.
Observatia ta desigur e reala dar cred ca tine in principal de personaj si mai putin de popor. Ma gandesc la faptul ca in alte perioade istorice ( incepand cu jumatatea sec.XIX), oameni politici ajunsi la varful puterii, avand la dispozitie un popor mult mai inapoiat decat cel de azi, au luat masurile potrivite pentru natie: au realizat cele doua uniri, s-au rupt de imperiul otoman, au adus pe tron un rege occidental, au inceput modernizarea tarii, etc. Intr-o istorie contrafactuala, ma intreb daca oare poporul ar fi protestat la existenta -in continuare- a trei tari romane separate, sau la aducerea pe tron a unui pasa otoman/cneaz rus in cazul unor principate unite, sau la alianta cu Germania in Marele Razboi, etc ? Evident, exagerez, dar incerc sa spun ca NU vointa poporului a determinat schimbarile majore in existenta Romaniei moderne, ci o constiinta nationala superioara a unor politicieni( cu toate pacatele lor) actionand responsabil in conjuncturi internationale favorabile. Azi avem omul nepotrivit in conjunctura nepotrivita – si nu cred ca trebuie sa asteptam ceva mai mult de la popor ; adica- folosind metafora foarte nimerita a lui @Tagetes-cu cosul cu mere stricate- sa rastoarne cosul!
Nu pot să mă aștept de la Guran, Bădălău, Gorghiu, „intelectualii lui Băsescu”, etc. să se ridice la nivelul intelectual al unui Kogălniceanu, Iorga, I.G.Duca, etc.
Doctrina politică a tuturor celor de după comunism este „acum cît ești la ciolan, că după noi potopul”
@Dan T. Coman – ianuarie 23
„Nu pot să mă aștept de la…” Evident nu! Dar cum ar putea fi acestia- si muuulti altii ca ei- altceva decat ceea ce sunt: prima generatie de proaspat imbogatiti fraudulos. Sa ne asteptam ( nu noi, cei ce suntem pe-aici) ca urmasii lor, bogati fiind, cu o posibila alta educatie, sa capete si ceva constiinta (acu’, c-o fi nationala, ieuropeana sau mondiala, cine poate sti!). Cat despre intelectualii lu’ Petrov ( nume de cod Basescu),se inscriu si ei intr-o luuunga lista de profitori, rozand cate-un os aruncat de la masa puterii; nihil sub sole novum.
1.Esti prost o data, de doua ori, dar nu asa continuu….Sa te pacaleaasca agenturili!
2.Oricare varianta era mai buna in raport cu dulapul…
3.Avusese un mandat stralucit incinte…
4.Inaintea lui fusese petrov, alta hahalera politica( o fi fost bun comandant de Nava, dar politic s-a dovedit ca nu a adus niciun gram de plus valoare tzerii)
5.20 de ani pierduti de-an suleaura!
6.cei 20 de ani au dovedit si vor dovedi ca boborul roman, populatia acestui pasalic care inainte de a ajunge la putere dezastrele astea doua nu este numai fudul, credul….e gramada!
7.plebeii, iobagii, serbii din pasalac au facut dovada ca pot suporta multe umilinte in astia 4 mandate
8.Din toate tarisoarele din zona doar a noastra e pasalac si e vasala neconditionat puterilor garante
9.stati sa vedeti ce urmeaza ….
10.aistea-s niste opinii
@ Tagetes
Nu dau eu un sfat aici, pentru ca am la îndemînă unul dat de o personalitate recunozcută universal
„Politicienii, ca si scutecele, trebuie schimbați FOARTE des.
Și din același motiv”.
Nu agreez să invoc destinul pentru a-mi justifica indiferența.
GLUMA
Exista o teorie a conspiratiei care sustine ca extraterestrii sunt printre noi si ca ei ocupa functii la niveluri înalte.
Poate ca presedintele Iohannis este un extrarestru si se comporta ca atare.
Indiferența?
Nu este indiferența lui cea mai bună reacție la propria noastră indiferență fața de ceea ce ni se întîmplă?
Nu că țin să-i găsesc scuze, dar nici nu pot să mă fac că nu văd.
@Dan T Coman
Critica prin omisiune e la indemâna oricui…pentru că nu oferă solutii….doar critica si-atât!
Dacă indiferenta lui este efectul indiferentei noastre(ceea ce până la un punct nu exclud) ce puteam sau putem noi face? Concret.
Vei spune ca nu am ales bine.
Când ți se pune in față un coș cu mere stricate , ce poti sa mai alegi?
Nu mai vorbesc de corectitudine in alegeri ( vezi cazul Clotilde A)
Ei dipun de mijloace extrem de sofisticate la alegeri ….noi doar stampila si iluzia …c-am ales.
Numai bine!
@Tagetes – ianuarie 22.
Buna aia cu cosu’! Deja salivez la gandul ca nu mai e mult pana -n 2024, cand voi musca cu pofta din ele!