Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 5]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat ” Azi la Baia Mare, maine in toata tara”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/azi-la-baia-mare-maine-in-toata-tara-225049.html)

Doamna Alina Mungiu Pippidi a devenit pentru mulți români un reper moral. Mai ales după ce a avut tăria de a refuza propunerea PDL-ului de a candida pe listele acestuia, alături de EBA, pentru un mandat de europarlamentar. Și, mai mult decât atât, a avut temeritatea de a-și explica fără menajamente decizia.

Eu însumi am văzut atunci în dânsa un posibil centru de gravitație, în jurul căruia evoluția haotică din ultima jumătate de secol a acestui popor  ar avea o șansă să se stabilizeze pe o orbită a normalității.  

M-am înșelat. AMP a dovedit în timp ca stă bine, chiar exemplar,  la principii, care se ștanțează în microul ființei fiecăruia dintre noi prin ereditate și influență familială dar, din păcate, stă rău la înțelegerea actualității și la propunerea de soluții realiste, abilități care se dobândesc (sau nu) la școala vieții.

Cu un termen uzat (dar catifelat) am putea-o caracteriza pe doamna AMP drept o persoană idealistă. Adică exact cum dădea domnia sa de înțeles, prin 2007, că ar fi doamna Doina Cornea care, în plus, „nu mai e la curent cu politica de zi cu zi” a țării. Motiv pentru care doamna AMP edicta la acel moment:

” Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. Unii sunt in Romania, altii sunt departe, dar tot cu noi, pe forumuri sau la vot. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!”

Ce demonstrează prezentul? Că doamna Pippidi s-a înșelat profund! Că „generația noastră europeană”, așa cum o percepea și descria domnia sa cu 4 ani în urmă, nu reprezenta decât proiecția unei iluzii întreținute, probabil, de câțiva tineri din anturajul imediat al autoarei.  În realitate, nici până azi această minoritate exemplară nu a avut forța să se structureze, nu ca o generație de succes dar, măcar, ca o voce coerentă. Ce să mai vorbim de asigurarea pe care doamna Pippidi o dădea  aproape patetic, că „daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid”. Băsescu a dus România într-o paupertate de paloare africană dar detronarea lui „rapidă” a fost încredințată Budapestei, pentru când interesele acesteia o vor cere.

Același idealism contraproductiv (pentru că îndeamnă implicit la amânarea schimbării imediate pentru a se procura timp pregătirii schimbării perfecte, adică utopice) a dovedit doamna AMP și când a sperat că poate rezolva în termen util România murdară creînd „Alianța pentru o Românie curată”. Ce și-o fi închipuit dânsa, că o clasă politică imorală, coruptă, branșată la  jugulara țării cu forța de sucțiune a unui taifun, va permite, fără pârjolire prealabilă, cedarea prim-planului puterii unor CV-uri de performeri onești?

Azi, odată cu comentarea cu aer moralizator a rezultatelor alegerilor din Baia Mare, doamna AMP își recunoaște, indirect, eșecul. Alegătorul român, România, funcționează în realitatea imediată altfel decât în simulările pe calculator produse în birourile de sticlă ale instituțiilor europene. Altfel decât după legi morale, după ierarhii valorice, cum au fost introduse, nerealist,  criteriile pentru tararea programului.

Aici e hiba. Distanța prea mare. Sigur, conceptualizarea necesită perspectivă. Când însă te îndepărtezi prea mult de realitate, fie spațial fie aspirațional, te paște riscul ratării detaliului semnificativ. Eșecul superficialității. Ca atunci când, stând prea îndelung departe de limba maternă, comiți exprimări de genul „La asta votanții au avut din nou două alternative: să stea acasă, ori să se ducă la vot”, confundând (evident din superficialitate, nu din neștiință) alternativa cu opțiunea.

O să mă întrebați: și atunci ce propui? Să nu facem nimic? Să lăsăm răul să ne sufoce în continuare, inerțial?

Pentru a vă răspunde, apelez la înțelepciunea populară: „mai binele e dușmanul binelui”.

În democrație, în lupta cu un rău consolidat, binele trebuie impus pas cu pas. Cei care amână acțiunile graduale în căutarea soluției perfecte,  au toate șansele să o găsească (dacă există) după ce trenul a plecat din gară.

Alegătorii din Baia Mare, transformați pentru o zi în popor local, și-au transpus înțelepciunea în fapte: nu au așteptat „mai binele”, candidatul perfect, ci au preferat doar „binele”: candidatul opoziției. Au înțeles, adică, prioritatea supraviețuirii.

Oare doamna AMP va învăța ceva din această lectie de realism? Dar restul poporului, ce mâine își va juca din nou viața la urne?

Contele de Saint GermainPolemicealegeri Baia Mare,Alina Mungiu Pippidi,Doina Cornea,esecul superficialitatii,mai binele e dusmanul binelui,Romania Curata,Romania Libera(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat ' Azi la Baia Mare, maine in toata tara', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/azi-la-baia-mare-maine-in-toata-tara-225049.html) Doamna Alina Mungiu Pippidi a devenit pentru mulți români un reper moral. Mai ales după ce a avut...Blog politic si polemic