Eșecul superficialității
(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat ” Azi la Baia Mare, maine in toata tara”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/azi-la-baia-mare-maine-in-toata-tara-225049.html)
Doamna Alina Mungiu Pippidi a devenit pentru mulți români un reper moral. Mai ales după ce a avut tăria de a refuza propunerea PDL-ului de a candida pe listele acestuia, alături de EBA, pentru un mandat de europarlamentar. Și, mai mult decât atât, a avut temeritatea de a-și explica fără menajamente decizia.
Eu însumi am văzut atunci în dânsa un posibil centru de gravitație, în jurul căruia evoluția haotică din ultima jumătate de secol a acestui popor  ar avea o șansă să se stabilizeze pe o orbită a normalității. Â
M-am înșelat. AMP a dovedit în timp ca stă bine, chiar exemplar, Â la principii, care se ștanțează în microul ființei fiecăruia dintre noi prin ereditate și influență familială dar, din păcate, stă rău la înțelegerea actualității și la propunerea de soluții realiste, abilități care se dobândesc (sau nu) la școala vieții.
Cu un termen uzat (dar catifelat) am putea-o caracteriza pe doamna AMP drept o persoană idealistă. Adică exact cum dădea domnia sa de înțeles, prin 2007, că ar fi doamna Doina Cornea care, în plus, „nu mai e la curent cu politica de zi cu zi” a țării. Motiv pentru care doamna AMP edicta la acel moment:
” Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. Unii sunt in Romania, altii sunt departe, dar tot cu noi, pe forumuri sau la vot. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!”
Ce demonstrează prezentul? Că doamna Pippidi s-a înșelat profund! Că „generația noastră europeană”, așa cum o percepea și descria domnia sa cu 4 ani în urmă, nu reprezenta decât proiecția unei iluzii întreținute, probabil, de câțiva tineri din anturajul imediat al autoarei. În realitate, nici până azi această minoritate exemplară nu a avut forța să se structureze, nu ca o generație de succes dar, măcar, ca o voce coerentă. Ce să mai vorbim de asigurarea pe care doamna Pippidi o dădea  aproape patetic, că „daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid”. Băsescu a dus România într-o paupertate de paloare africană dar detronarea lui „rapidă” a fost încredințată Budapestei, pentru când interesele acesteia o vor cere.
Același idealism contraproductiv (pentru că îndeamnă implicit la amânarea schimbării imediate pentru a se procura timp pregătirii schimbării perfecte, adică utopice) a dovedit doamna AMP și când a sperat că poate rezolva în termen util România murdară creînd „Alianța pentru o Românie curată”. Ce și-o fi închipuit dânsa, că o clasă politică imorală, coruptă, branșată la jugulara țării cu forța de sucțiune a unui taifun, va permite, fără pârjolire prealabilă, cedarea prim-planului puterii unor CV-uri de performeri onești?
Azi, odată cu comentarea cu aer moralizator a rezultatelor alegerilor din Baia Mare, doamna AMP își recunoaște, indirect, eșecul. Alegătorul român, România, funcționează în realitatea imediată altfel decât în simulările pe calculator produse în birourile de sticlă ale instituțiilor europene. Altfel decât după legi morale, după ierarhii valorice, cum au fost introduse, nerealist, Â criteriile pentru tararea programului.
Aici e hiba. Distanța prea mare. Sigur, conceptualizarea necesită perspectivă. Când însă te îndepărtezi prea mult de realitate, fie spațial fie aspirațional, te paște riscul ratării detaliului semnificativ. Eșecul superficialității. Ca atunci când, stând prea îndelung departe de limba maternă, comiți exprimări de genul „La asta votanții au avut din nou două alternative: să stea acasă, ori să se ducă la vot”, confundând (evident din superficialitate, nu din neștiință) alternativa cu opțiunea.
O să mă întrebați: și atunci ce propui? Să nu facem nimic? Să lăsăm răul să ne sufoce în continuare, inerțial?
Pentru a vă răspunde, apelez la înțelepciunea populară: „mai binele e dușmanul binelui”.
În democrație, în lupta cu un rău consolidat, binele trebuie impus pas cu pas. Cei care amână acțiunile graduale în căutarea soluției perfecte, Â au toate șansele să o găsească (dacă există) după ce trenul a plecat din gară.
Alegătorii din Baia Mare, transformați pentru o zi în popor local, și-au transpus înțelepciunea în fapte: nu au așteptat „mai binele”, candidatul perfect, ci au preferat doar „binele”: candidatul opoziției. Au înțeles, adică, prioritatea supraviețuirii.
Oare doamna AMP va învăța ceva din această lectie de realism? Dar restul poporului, ce mâine își va juca din nou viața la urne?
https://www.conteledesaintgermain.ro/esecul-superficialitatii/13-05-2011Polemicealegeri Baia Mare,Alina Mungiu Pippidi,Doina Cornea,esecul superficialitatii,mai binele e dusmanul binelui,Romania Curata,Romania Libera(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi, intitulat ' Azi la Baia Mare, maine in toata tara', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/azi-la-baia-mare-maine-in-toata-tara-225049.html) Doamna Alina Mungiu Pippidi a devenit pentru mulți români un reper moral. Mai ales după ce a avut...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Madam Mungiu face activism politic si/sau „civic”, sub faldurile unei premise false: ca menirea asa-zisei „societati civile” si organizatiilor „emanate” de aceasta ar fi sa educe, sa modeleze si sa creasca o „clasa” de politicieni ioropeni, modernizati, bla bla bla si yadda yadda! Si sa se „implice”, la momentul oportun, primind „umbrela” unei functii – mai mult sau mai putin transparent, politice…
Cand, de fapt, adevarata menire a unei societati civile este sa sa educe, sa modeleze si sa creasca o „clasa” de cetateni lucizi si constienti ca… votul lor trebuie sa conteze, ca si cum fiecare ar detine „votul decisiv”… Vezi si filmul „Swing Vote”, pe care vi l-am recomandat la postarea anterioara si la care nimeni n-a catadicsit nici macar sa-mi dea vreun plus, de mila, de sila… 😆 Dragilor, nici nu stiti ce pierdeti: propaganda abila in favoarea adevaratului spirit civic si mersului cat mai lucid la vot!
Idealista AMP?! Haida de… De unde atata „idealism” la una care s-a aranjat sa fie platita gras – si inca de cel putin doua ori – pentru un pompos „proiect” de politizare cronica a procuraturii?! Nici nu-i de mirare ca singura „solutie” pe care o vede AMP la criza morala si materiala a Romaniei de azi, data curenta, ramane in continuare doar Monica Macovei, beneficiara „solutiei” cu pricina si cea care a semnat „bun de plata” pentru respectiva brambureala „civica”… Ca sa primim de la AMP alta „solutie”, ceva mai satisfacatoare si mai… viabila si pentru noi „clasa” cetatenilor de rand, cred ca ar trebui sa adaugam un „zero” sau si mai bine – doua – la suma cu pricina, ca n-o fi tocmai AMP din categoria celor care „se vand pe gratis”… 😳 Am sari de vreo 4 milioane de euroi! Scumpe al naibii solutiile astea mungisto-pippidice, dar… nici plata fara munca, nici munca fara plata! Remember categoria mentionata anterior: „Frate – frate, da’ branza-i pe bani”! Totusi, mai ieftin nu se poate primi olecuta de „idealism” d-asta civic?! 😀
Si cand ma gandesc ca Alina Mungiu a fost… moldoveanca mea preferata, inca din 1990, pe cand scria la Opinia Studenteasca… 🙁
@niels, cu toate posturile astea ai facut o lista de probleme care imi dau fiori pe spate … educatie politica, finantare persoane publice … aproape fiecare din ele merita o discutie in parte … Despre AMP nu o asez in galeria corifeilor PDL. A criticat destul de credibil pe Basescu, si la obiect, nu cu chestii gen „PDL rau, iar Basescu trist” sau „Basescu e rudimentar, ca nu m-a tinut pe mine consilier”. Insa nici total sincera nu e , cum am zis, toti se asteptau ca Basescu sa faca treaba, si acum doar maraie, nu zic ca pe sleau ca i-a lasat cu ochii in soare.
Hai sa va mai dezvalui un „secret” bine pastrat al propagandei partinice eficiente: repetitia este mama invataturii… de minte! Insa atata au repetat papagalii aia basisti lozinca aia cu „USL = alianta socialista”, de am ajuns sa cred pana si eu ca… m-a facut mama cu Marx insusi, daca nu cu Stalin himself! 😆
Pen’ca papagalii astia civici si conducatori au lipsit sau n-au fost capabili sa asimileze si „lectia” esentiala ca in toate ar trebui sa existe o masura justa si echilibrata – inclusiv in propaganda lor neagra ca… fundu’ lu’ Sékou Touré – asta era vorba lu’ tata – RIP 🙁 – mi-au devenit foarte simpatici nu numai Crin Antonescu si alti „cai de bataie” ai lor, ci parca vad mai cu intelegere pana si conceptul – tipic „de stanga” – cum ca „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”… 😀
P.S. Faptul ca aceste doua categorii… supraomenesti – categoria „Noi muncim, nu gandim!” si categoria „Dormi linistit, noi gandim pentru tine!” – formeaza doua „multimi” care se intrepatrund, mai devreme sau mai tarziu, nu este un „accident” istoric, ci o fatalitate a sortii: cine se aseamana se aduna… Si singura idee „de dreapta” din… ideologia lor populara, aka „Frate – frate, da’ branza-i pe bani!”… 😉
Cel mai mare „defect” al actualei Opozitii si sustinatorilor ei este ca nu se pricep sa produca „lozinci” mobilizatoare pentru cei mai multi sau demolatoare pentru puternicii zilei, dupa caz… Iar puternicii zilei si sustinatorii lor „civici”, despre care pomeneam sau nu in comentariul anterior, sunt niste „virtuosi” ai sloganelor materializate in imagini puternice, din pacate! Nu se pricep deloc la… propaganda, quoi! 🙁 Propaganda, care nu este intotdeauna un lucru blamabil, nu se duce eficient cu discursuri lungi si adormitoare, chiar daca „radicale”, ci cu propozitii scurte, clare, incisive, care sa… produca imagini cat mai vii pe retina constiintei…
Uite, de-un paregzampal, eu ii vad pe toti actualii guvernanti si puternici ai zilei ca fiind din categoria „Noi muncim, nu gandim!”… Iar pe Tismaneanu, Mihaies, Plesu, Cartarescu, AMP etc. – din categoria „Dormi linistit, noi gandim pentru tine!” Impreuna, aceste doua categorii de indivizi – ca nu-mi mai vine sa le spun „oameni”, poate doar… supraoameni! – conduc o Mineriada mult, mult mai nociva si periculoasa decat precedentele, pentru ca permanenta, de cativa ani incoace, in care-i atrag cu usurinta si pe unii „nehotarati”… 😉
Mi se pare tare nepotrivit – daca nu chiar daunator sanatatii personale – s-o mai banuiesti pe AMP de „sinceritate” sau buna credinta civica… Amintiti-va cum profetea si/sau justifica duduia victoria lui Basescu intru inhatarea celui de-al doilea mandat… Va castiga, pentru ca este „motivat” sa castige sau condamnat sa moara (politic), pen’ca El – Lider Maximus & compania de zgomote PDL – sunt „discriminati” de anumite televiziuni si de o anumita parte a presei… A castigat, prin orice mijloace, cele mai multe profund imorale… Nu a fost articol al madamei in care sa nu bage cel putin o „soparla” la adresa vreunui adversar politic al zupremului – prezent, trecut sau posibil! Autoanulandu-si propriul spirit critic si mai dandu-le un impuls deja eternizatilor „laureati” ai PDL, prin faultarea rivalilor…
O mare manipulatoare, dar aratandu-ne drumul gresit si facandu-ne sa pierdem timp, nervi bani pana sa ne regasim drumul corect… Nu numai noua, chibitilor in ale politicii, ci si celui pe care-l crede inca invatacelul ei, zupremu’! Specialist in a prinde teoriile din zbor si a-si ingrasa puterea personala… Acum fie si numai prin delatiunile si barfele proferate cu orice ocazie, dar cu precadere pe TVR1, ca a ingenuncheat deja extrem de eficient si SRI, SIE, SPP etc, ba pana si asa-zisul „corp diplomatic”…
Dar n-a fost singura, din pacate… Mari merite de manipulatori ai opiniei publice spre directia eronata, care se dovedeste acum, pentru cei mai multi dintre romani, extrem de dureroasa – ca sa nu-i spun pe sleau fatala! – are si Sever Voinescu… Daca nu ma inseala memoria, el a fost primul care l-a asigurat pe zupremu’, prin niste zornaitoare articole in vechiul „Cotidianul”, ca este foarte OK sa incalce spiritul Constitutiei, pentru ca „proiectul politic” basesc – inscaunarea PD la putere si defavorizarea/distrugerea partidelor vrajmase acesutuia – ar fi asa de minunat, incat ar merita sa minimalizam democratia si drepturile universale ale omului. Iar Catalin Avramescu & Traian Ungureanu „teoretizau” pe tema dreptului suprem al boborului de a pune mana pe arme si topoare, pentru a alunga „odiosul” guvern Tariceanu, sprijinit in Parlament de „comunistii” din PSD… Violenta, violenta si iar violenta, fie si macar de limbaj – asta au implementat acesti vajnici teoreticieni ai… abuzului de putere, ai guvernarii cu forta si biciul, cu anasana, dar clamand mereu ca asa s-ar sacrifica, spre binele boborului si tarisoarei!
Asa a ajuns sa ne coaca Zupremu’ un „model de succes” cu totul insolit si original: exercitarea puterii absolute, cu aerul – cabotin in draci, parerea mea! – ca ar fi in eterna opozitie, ba chiar sub stare permanenta de asediu… In felul lui, zupremu’ asta este un… ingenuu, in comparatie cu teoreticienii lui dragi… S-a lasat manipulat de… goebbelsii aia „civici”, cu puzderie de doctorate si masterate in… canibalism istoric, juridic si politic, de a ajuns sa se creada, bietu’ individ, Dumnezeu’ din Balcani, daca nu chiar din galaxie…
Nu-i mai citesc pe alde AMP, Voinescu, Tismaneanu si altii, ca mi-e teama sa nu ajung si eu sa cred ca nu meritam alt Dumnezeu… 😀
Ma bucura revenirea ta in forta. Pentru mine AMP este un personaj contradictoriu si neindeajuns descifrat.
Senzatia pe care mi-o lasa este ca realitatea romaneasca, aia a strazii nu a declaratiilor oficiale, ii parvine prin intermediari.
N-as pune-o in aceeasi categorie cu Voinescu, TRU ori Avramescu care mi se pare ca sunt rai prin pact.
Recomandare dnei AMP e PROASTA (respect insa pentru munca si sinceritate!). Pragmatic vorbind, in orice circumscriptie circa 2-4% din electoratul TOTAL pot fi influentate (turism, bugetari, votul cu sacosa, etc). Daca participa la vot 50%, procentele dirijate devin 4-8%. Iar daca se prezinta 25% din totalul lectoratului, procentele devin 8-16%, suficient ca sa influenteze DECISIV cursa electoral si sa DISTRUGA COMPLET credibilitatea mecanismului electoral. Nu vorbim aici de falsificarea buletinelor de vot. Raman partizanul raului cel mai mic (cei drept, cel mai frustrant, dar no pain, no gain!). Iar in politica, ca si in football , conteaza cine da gol.
Ce s-a intamplat la alegerile din Baia Mare reprezinta dilema romanului: alegerile sunt proaste, dar ce alternative avem ? Somalia, Coreea de Nord si Vaticanul. Serios vorbind, sa votam ceea ce ni se pare raul cel mai mic sau sa lasam pe altii sa decida in locul nostru. Apartin primei categorii. Absenteismul este ce-i drept un vot de blam pentru politicieni, dar si pentru electorat. In lupta cu establishmentul politic, lehamitea nu ajuta. Cine sa aduca alternativa? Normal, interesul le dicteaza sa pastreze status-quo-ul, sa se aleaga intre ei, care insa este interesul nostru ?
Personal cred ca votul de blam constituit de votarea adversarului, ORICARE AR FI EL, e mai buna decat absenteismul care perpetueaza status quo-ul (populatiile mici sunt mai usor de influentat de putere). La un moment dat va aparea si un lider local demn.
In ceea ce priveste cazul Chereches, dosarele nu ma conving, mai ales dupa povestea porumbacu”™ si dupa „Antonescu in buzunaru”™ lu”™ Patriciu”. Avand in vedere ca pe Anghel l-au condamnat pe baza unui raport de evaluare a unei cladiri, in plina criza imobiliara, dati-mi voie sa ma indoiesc de chestia cu doasarele …
Cred ca sunt doua teme distincte. Una este tipologia Alina Mungiu Pippidi, si alta sunt alegerile din Baia Mare. Contele a suprins excelent tipologia, a aparut versiunea moderna de bonjuristi, a formelor fara fond.
Este interesant sa dai indicatii intre doua avioane si sa faci analize care vor deveni studii de caz pentru universitati.Cineva insa trebuie sa-si asume riscuri, sa munceasca fara bani si sa fie insultat pentru principiile lui. Iar acesti cineva trebuie sa fie multi. Cand e saracie, nu sunt multi amatori. Ce lideri civici de Baia Mare, ca orasul e plin de someri ? E altfel ca in filmele americane! Ar trebui sa stie ca nu Baia Mare e de vina, ca nicaieri in lume in tarile cu PIB per capita mic nu mustesc lideri civici. Sper sa nu fie dezamagita de poporul roman, ca Traian Basescu. Sa inteleaga un pic cat de jos suntem pe piramida lui Maslow”¦
Ca sa spunem adevarul adevarat, proiectul Alinei Mungiu Pippidi este OK, dar buldozerul politic CARE AR FI TREBUIT sa il implementeze era Traian Basescu. Este un esec de proportii in selectarea liderului, pe care ar trebui sa si-l asume transant, alaturi de ceilalti intelectuali gen Plesu. E meritul doamnei a demonstreaza asta, si ca isi pastreaza spiritual critic, dar nu o exonereaza de esec. Traian Basescu e politicianul care a inselat cel mai profund si mai grav electoratul. Modernizarea statului, mia tineti minte? Modernizarea statului la putere, poate, prin cumpararea de parlamentari si prin voturi in plic … principalele revolutii politice aduse de actuala putere
Mie, mi-a plăcut articolul de săptămîna asta, al AMP. E scris cu nerv, cu ironie corozivă, e mișto!
Dar o putem lua și altfel: AMP este tot o învinsă, în politică, la fel ca Doinea Cornea – să zicem. Specia „animal politic” nu admite metisajul – ori te botezi întru specie, ori te cari. Iar AMP și-a găsit ceva mai bun de făcut decît politică – analiză politică, din perspectiva profesorului de politici publice.
Asta-mi amintește o-ntîmplare cu un vechi prieten, încă student la Politehnică – pe-atunci, care s-a dus cu un proiect luat din fabrica unde lucra taică-su. Să văd eu ce mai zice bulangiu’ ăla de profesor – se grozăvea el. Și „bulangiu” i-a zis: Ai venit cu un proiect din fabrică, ăsta funcționează – e-adevărat – dar tot nu e bun, nu așa trebuia să fie. Acum, să-mi arăți ce nu e corect în funcționarea mășinăriei.
Adică, din punct de vedere teoretic, nici o aplicație nu e conform teoriei, conține erori. Berechet, loc de criticat.
E posibil ca nenorocirea cu politica noastră să fie că „inginerii” care o fac să funcționeze – așa, ca dracu’, cum merge ea – nu din slabă pregătire teoretică au adus-o-n halul în care e, ci dinadins. Nu c-ar fi avut ei vreo pregătire teoretică dar nici că i-a interesat, și nici de-acum înainte nu-i, ba chiar n-au viață printre ei „teoreticii”. Pentru ei – cei mai mulți, juriști, da-i-aș de pomană! – politica este o afacere ca oricare alta. Iar afacerile – se știe – se fac cu „ai noștri”, nu cu alții care le-ar putea strica ploile.
Ei, dacă USL – Susul ei – e neputincioasă aici, ajungem la vorba lui Anton Pann: Dacă nema putirința, ce mai kikirez gîlceava?
PS: În București, la o intrare în Grădina Icoanei, e statuia unui vechi politician român, cu inscripția: Am să fac, din administrație, o a doua magistratură.
Uite că abia acum i se-mplinește visul. Dar sub forma coșmarului bine redat de Fouche (dacă nu mă-nșel, ministru de finanțe al lui Louis Soleil): Gouverner c’est administrer. Administrer c’est reigner.
Conte,
spuneti „…prezinta (AMP-n.m.) un bun proiect pe termen lung amagindu-ne ca ar putea produce efecte pe termen scurt…”.
Dumnezeule mare,Conte,despre ce vorbim aici ? Una vorbim si alta fumam ?
Daca proiectul e bun pe termen lung,de ce trebuie sa-l incepem cu un evident fault aplicat bunului-simt si principiilor politice ? Pe de o parte mestecam fraze marete despre „un alt tip de politica”,”revolutia bunului simt” si alte asemenea bombonele si pe de alta parte facem teorii despre accesibilitatea publica a unui Adi Minune in comparatie cu Tudor Gheorghe ?
Si cate pilule rele model „Baia Mare” ar mai trebui sa inghitim pana la reusita „bunului proiect” ? Ca doar n-om crede acum,naivii de noi,ca de abia dupa ce USL va castiga vreo 65% dintre primariile tarii si fotoliile din Parlament cu de-alde Chereches se vor pogori peste Romania bunul-simt si binefacerile „bunului proiect ” ?
Conte,nu va mai amagiti si nu ne mai amagiti.Suntem bezmetici intr-un timp dedicat politicianismului jegos,lipsei de scrupule si dorintei de marire desarta.Nu poti incepe un „bun proiect” cu un calcat in strachini,chiar daca te numesti Crin Antonescu si chiar daca esti altfel croit decat restul lumii.Semnalul „Chereches” dat de USL este,din pacate,deplorabil.Este confirmarea de care doar visatorii si naivii mai aveau nevoie pentru a se convinge ca in 2012 nu vom schimba decat parul lupului din padurea politichiei romanesti.
PS Cum pare ca la Baia Mare se agata in cui nu doar harta Romaniei,ci si principiile moralei politice (suna nasol,recunosc !),sa ne reamintim de declaratia de sustinere si re-invitare in „politica la varf” adresata de Crin fostului edil de Baia Mare tocmai eliberat dupa o condamnare pentru lucruri urat mirositoare.La vremea respectiva am gasit declaratia stupefianta.Acum nu mi se mai pare.Cum Chereches asta are si el niste dosare in tribunal pentru care se poate pricopsi si el cu niscaiva lipsiri de libertate,s-ar putea sa-l vedem pe Crin repetand discursul.S-a obisnuit,se pare…
Inteleg ca dl. luc si dl. InimaRea, ar fi de acord sa schimbam actualii primari pdl-isti, guvernanti, presedinte, dar cu o conditie: sa punem in loc niste oameni impecabili din toate punctele de vedere – frumosi, destepti, integri, care sa ajunga devreme acasa, sa nu chiuleasca de la parlament, „sa nu injure”, „sa nu vorbeasca urat femeii”
La asemenea tinte, cand Contele trage, nimereste cu ochii inchisi! E ca si cum campionul mondial la saritura in inaltime trebuie sa sara peste stacheta inaltata la 1,40 m…
Stimate domn Florin,
aveti o pasiune stranie pentru encomioane.Observ la dvs o pornire irepresibila de a-l complimenta intens si repetat pe Conte.
Bineinteles ca in fata pasiunii dvs nu mai conteaza deloc faptul ca rastalmaciti grosier spusele mele.Din contra,eu unul va urmaresc fascinat productia record de ode si talentul unic investit in ele.
Urmati-va,deci,pasiunea,stimate domn !
Luc,
deși îmi propusesem să mă menajez evitând controversele cu tine, pentru că aveam impresia că parcă dau la zid (eu care sunt mare amator de tenis cu partener), iată, mai risc odată răspunzându-ți. Voi afla curând dacă am greșit sau nu.
Aș vrea întâi să te rog să renunți a mi te adresa cu pluralul de politețe. Mi-ai face tu mie o favoare tutuindu-mă și nicidecum eu ție.
Și acum la subiect.
Frazele mărețe pe care le citezi („un alt tip de politica”,”revolutia bunului simt”) nu-mi amintesc să-mi aparțină. Ele țin de o retorică oarecum bombastică, pe care, stilistic, nu o cultiv.
Repet ce i-am spus și lui InimaRea: probabil că astăzi, mai mult ca în alte dăți, am ratat claritatea. Ce i-am răspuns lui se potrivește parțial și pentru tine. Probabil că maneliștii îmi poartă ghinion.
După toate aparențele, nici cu proiectul doamnei Pippidi nu am reușit să mă fac înțeles. Încercam să spun că ridicarea ștachetei la calitate umană și exigența electoratului, prin măsurile propuse de O Românie Curată, este un lucru bun, ambițios, onorabil, dar care necesită metodă, perseverență și, mai ales, timp (probabil trecerea a 2 „“ 3 cicluri electorale). Dezamăgirea dânsei că efectele acestui proiect (început în urmă cu doar un an) nu s-au făcut simțite la alegerile de la Baia Mare, trădează niște așteptări pe termen scurt care mie mi se par nerealiste și demobilizatoare pentru susținătorii proiectului. Alegerile de la Baia Mare n-aveau cum să fie influențate de acest proiect atâta vreme cât alegătorul statistic nici n-a auzit de el. Poate te gândești că „faultul” ar fi putut fi evitat de liderii USL prin propunerea unui candidat onorabil în locul traseistului Cherecheș. Părerea mea despre acest aspect o găsești tot în răspunsul dat lui InimaRea.
Å¢ie, semnalul „Cherecheș” transmis de USL ți se pare deplorabil. Eu sunt mai rezervat. Nici mie nu pot să spun că-mi place dar, ca să-ți dau muniție, voi adăuga că nu aici se stabiliseră așteptările mele. La capitolul „imagine” e meci nul: doar n-o fi mai bun Falcă decât Cherecheș. Același aluat de oportuniști. În schimb la capitolul „încredere, se poate”, mesajul pentru electoratul opoziției mi se pare extrem de tonifiant. S-a câștigat un mare municipiu. Avalanșa s-a pornit!
Până în 2012 sunt, ca mâine, alegerile din 2011. Obiectivul prioritar este întreruperea încă din 2011, chiar cu prețul unor compromisuri gen Cherecheș, a unei hegemonii devastatoare pentru România.
Eu nu visez nici la lideri providențiali, nici la schimbarea răului cu binele printr-o manevră instantanee.
Tot ce-mi doresc acum este eliminarea cât mai rapidă a acestui rău cu multe minusuri în față și înlocuirea lui cu ceva mai apropiat de normalitate. Pentru un astfel de obiectiv Crin mi se pare acceptabil. Nu providențial, nu perfect, nu unicul, dar acceptabil. Nu cred că birocrația partidelor politice oferă multe șanse, acum în ceasul al 11-lea, apariției unui alt lider mai bun. Și nici nu știu dacă ar fi înțelept să încerce a-și concentra eforturile pe o astfel de căutare, când sunt atâtea de făcut.
Conte,
Omeneste vorbind,mi-ar fi placut sa te menajezi,caci doara sanatatea si nervii sunt cele mai de pret pe lumea asta.Si sa busesti intr-una intr-un zid,nici n-are rost de n-ai putea vedea ca zidu-i nu chiar zid,are si el niste ober-licht-uri discrete prin care trece lumina.Asa incat nu-i cazul sa te menajezi,nici sa abandonezi,macar in fata acestui zid.Deh,nici zidurile de azi nu mai sunt ce-au fost odata…
Conte,sintagmele respective sunt ale lui Crin,nu ale tale.N-as fi crezut sa nu stii asta.Dar nu-i bai,macar de nu le-ai mai lua pe toate atat de personal.
Cat despre avalansa ce sta sa vina peste noi,vorba ta,as fi mai rezervat.Nu Baia Mare e marker-ul nimerit.Daca nu gresesc,in 2008 acolo PNL a luat de unul singur Primaria,iar acum a avut nevoie de marea umbrela a USL pentru a castiga la limita peste 50%.Si tot daca nu gresesc,in 2008 PDL a scos la Primarie 17%,iar acum doar 13% cu un candidat adunat de pe strada cu cateva saptamani inainte de scrutin.
Vreau sa spun ca nici victoria Opozitiei nu este atat de glorioasa si nici dezastrul Puterii atat de evident.Ar fi fost culmea ca intr-un fief al liberalilor,dupa 4 ani de guvernare poticnita,sa castige PDL.
Vei observa desigur,Conte,dezinvoltura cu care am trecut de la domnie la tutuiala.Un fel de favor reciproc,la urma urmei…
Fie ca tine, Luc. In fond nu noi decidem invingatorii. Noi suntem niste victime ale acestora, oricare vor fi ei.
Somn usor!
D-lui luc
Daca va spun ca si dvs sunteti una dintre persoanele pentru care accesez acest blog, (constructii stilistice scaparatoare) s-ar putea sa credeti ca o fac in contrapartida, ca o forma de-a va reduce la tacere.
Sau pur si simplu pentru a va demonstra cat pot fi de impartial…
Poate nu cade bine ca l-am gratulat pe Conte, prin urmare, injurati-ma, pentru ca stiu ca ati face-o frumos!
Si inca ceva Domnului luc
A-l „vitaminiza” din cand in cand pe Conte este poate o datorie din partea celorlalti. Sa nu uitam ca are vreo cateva sute de ani si e de asteptat sa aiba probleme cu urinarea si, uneori, niste prisnite sunt binevenite.
Baia Mare e o victorie fara glorie a USL. Intr-un oras in care primarul a fost arestat, e de asteptat sa castige alternativa la acel partid. In plus electoral vorbind, in localitatile unde domina calr unul din partidele USL e greu de prezis daca alianta ar mai aduce voturi in plus, fiind intr-adevar o alianta bizara din punct de vedere doctrinar. Si, sa nu uitam, cine are bugetul cel gras are bani de cumparat voturi …
Insa @luc are dreptate, nu e vreo revolutie daca inlocuim pe Sorina Placinta cu Chereches, ca nu e vreun absolvent de Harvard sau vreun campion civic. Dar pe bune, chiar asteptai o revolutie ? Eu nu, mai degraba incetarea unor excese …
Statistic, 15% dintre băimăreni au votat „binele”, în timp ce 70% n-au votat nimic. „Victoria” e a USL, fără-ndoială. Întrebarea ar fi de ce USL n-a propus un politician – ori un ne – al cărui cv să nu conțină traseism politic și penal.
Pe AMP n-a interesat-o acest aspect dar pe mine, mă. D’aia vin și-ntreb: De ce nu vine USL cu candidați „curați” cînd orice candidat ar propune are peste 50% șanse de victorie?
Dacă răspunsul ar fi „Așa funcționează politic USL”, atunci AMP ar avea dreptate.
Oricum ar fi, răspunsul corect trebuie să țină cont de cei 70% total dezinteresați de a vota.
Oare utopie ar fi dacă aș presupune că rata votanților ar trece de 50%, dacă li s-ar propune candidați necompromiși politic, moral, civic, legal?
Parerea mea este ca oricat de bun și curat ar fi un new entry, când îl ia malaxorul concurenței la „omogenizat” ajunge în conștiința alegătorului credul și superficial tot la gri-murdarul dominant al clasei politice actuale.
Electoratul român al momentului nu este pregătit pentru apariții „“ revelație. Chiar dacă i s-ar prezenta așa ceva s-ar uita chiorâș, cu suspiciune și, la prima denigrare lansată de adversarii „ciudățeniei”, ar răsufla ușurat și pe neverificate: „știam eu că nici ăsta nu-i mai breaz ca ceilalți”.
Eu nu zic că e bine că se întâmplă așa. Constat doar că așa se întâmplă.
Evident că bine-ar fi cum spui: să fie promovați candidați „curați”. Dar nu sunt promovati pentru că, la un spectacol cu public de manele, grosul aplauzelor l-ar lua Adi în timp ce Tudor Gheorghe ar deveni doar un fel de cauționare a câștigătorului, aplaudat și el de complezență, dar aplaudat prudent să nu cumva să-i dea prin cap să facă vreun bis.
Da, răspunsul e cel pe care l-ai intuit: așa funcționează politic USL. Dar nu numai USL ci toate partidele din România. În teritoriu se merge pe mâna baronilor locali, pe mâna notoriilor, indiferent de semnul notorietății. Vrea Craiova Antonie Solomon? Îi dăm Antonie Solomon.
Dacă traseistul ăsta de la Baia Mare avea deja create premisele de a fi „predestinatul” pentru Primărie și dacă USL-ul nu l-ar fi susținut, te asigur că ar fi candidat ca independent și tot ar fi câștigat.
Eu nu-i reproșez AMP conceptul de Românie Curată pe care îl propune. Îi reproșez doar că prezintă un bun proiect pe termen lung amăgindu-ne că ar putea produce rezultate pe termen scurt. Și că, din cauza asta, rezultatele de etapă în loc să fie considerate firești, apar ca dezastruoase și devin descurajatoare.
Dacă vrei să convertești publicul de manele la muzica country nu-l inviți din prima pe Glan Campbell să concerteze la Strehaia. O iei cu pași mărunți: lăutărească, populară, folk autohton etc.
Fără supărare, dar comparația candidați-cîntăreți nu se susține fiindcă, în cazul cîntăreților, fiecare-și are publicul. Nici nu-i de conceput un spectacol la care să apară și Adi Minune, și Tudor Gheorghe. Iar între ei nu poate fi vreo competiție, fiecare aleargă pe alt culoar, către alt finiș.
Eu altceva ziceam: Că momentul electoral actual îi este favorabil USL, care poate cîștiga și dacă o susține pe soacră-mea. Și că – dacă tot e așa favorabil momentul – de la Centru se poate impune o soluție onorabilă, în fiecare caz ori măcar în cîteva, măcar de sămînță să fie.
Fiindcă electoratul – potrivit bunului său obicei, nu votează „pentru”, ci „contra”. Acum, contra PD-L, pe unde-l prinde.
Apropo de PD-l, mîine-și va alege „noua” conducere, care va fi tot cea veche, zic sondajele, analiștii, clarvăzătorii. Se duce Însuși acolo, să facă ordine, să se alegă „loialul”, nu „buldogul” – căci el nu concepe să piardă nici măcar la table.
Ei, dacă totul iese „cum trebuie”, PD-L e gata – putem pune grîul la fiert.
Nu o comparație am încercat ci o metaforă. E clar că nu mi-a reușit din moment ce mai am o contestație.
Intenționam să sugerez că mai mulți candidați se prezintă în fața unui public elector cu preferințele împărțite. Sunt acolo și de-ai lui Adi Minune și de-ai lui Tudor Gheorghe și de-ai lui Gioni Răducanu. În procente diferite. Partidele politice joacă la potul cel mare. Dacă sondajele îl indică pe Adi în pole position, pe el îl vânează drept candidat. Îți amintești când, pe la primele alegeri de după revoluție, au mers pe o listă comună Paler, Blandiana și alți exponenți ai Alianței Civice? Rezultatul lor a fost dezamăgitor. Lumea nu era pregătită pentru oameni ca ei ci pentru guralivi și demagogi. Ca și acum. Nu s-au făcut mari progrese de emancipare pentru că nici nu s-a dorit. Alegătorul ideal pentru cei de la putere, care cu adevărat ar putea stimula emanciparea, este alegătorul ușor de manipulat.
Sunt perfect de acord că semnalul transmis electoratului național prin desemnarea unui candidat mai onorabil decât Cherecheș ar fi putut fi unul semnificativ mai bun, dar asta cu două condiții: 1)”mai onorabilul” să se aleagă și 2)acest precedent să nu demobilizeze activul de partid din teritoriu, care urmează să ducă greul în campania mare.
Nu încerc să iau apărarea acestui gen de compromis. Încerc doar să-l înțeleg, în contextul unei lupte care se anunță cu cuțitele pe masă, puterea dispunând de cuțite mult mai lungi și mai tăioase (serviciile, de exemplu) decât opoziția.
Te rog să nu mă suspectezi de pretenția de a fi pe deplin obiectiv. Am mai spus-o și o repet: fiecare zi de prelungire a hegemoniei acestui partid „“ stat mi se pare o nenorocire majoră pentru România. Iar balaurul, cum s-a dovedit și la ultimele alegeri, nu moare când ni se pare nouă că nu mai respiră. Mai niște moldoveni cu dublă cetățenie, mai niște mii de votanți virtuali la Paris, mai niște voturi prin corespondență din diaspora și odată te trezești cu jivina aruncând din nou flăcări pe nări.
Mi-a plăcut imaginea cu soacra ca simbol al victoriei indiscutabile dar nu m-aș fi simțit cu nimic mai câștigat dacă USL-ul l-ar fi propus candidat pe … Ion Å¢iriac (zic și eu) și s-ar fi ales Cherecheș ca independent.
Uite si o opinie în care ne-am întâlnit: că a ieși „cum trebuie” înseamnă a ieși Boc. Este ceea ce aștept cu speranță de la acest weekend. Dacă tu pui de colivă, lasă-mă pe mine să cumpăr șampania.
Conte,
Sunt intotdeauna rezervat in aprecieri extreme in privinta unuia sau altuia dintre amicii si cunostintele mele. De fiecare data, cand le-am comis, am realizat la pasul urmator ca trebuia sa fiu mai retinut. Adevaratele mele iubiri n-au fost niciodata cele la prima vedere, pentru ca de fiecare data, cele la prima vedere s-au diluat la a doua…
Dupa cum ati constatat, nu sunt un combatant adevarat, desi apartin unei polaritati, va accesez zi de zi blogul, pentru ca aici exprimarea opiniilor e la un nivel cu mult peste media din bransa.
Profit de anonimat (poate ca gestul nu e la fel de „moral” ca si al nick-ului care te injura!!!), sa va spun, verde-n fata, ceea ce spunea un contemporan al nostru, ca geniile stiu sa vada „tintele mobile si ascunse pe care ceilalti nu le vad”. Ce-mi place la dumneavoastra e ca ocupati pozitie de tragere in fata unei cortine de catifea, trageti si in urmatoarea secunda mai aud doar zgomotul surd al unei caderi…
Sa zic ca nu-mi place complimentul tau, as fi ipocrit. Sa cred ca-l merit, as fi plin de mine.
Asa ca-ti voi multumi astfel: iata ca uneori acest blog ma mai si rasplateste.