Scorul acestui articol
[Total: 48 voturi. Media: 4.6]

 

Minciuna È™i hoția produc dispreț. Iar disprețul micÈ™orează.

România e o țară mare. Dar o țară mare micÈ™orată de disprețul celor din jur. Considerată de mâna a doua È™i tratată ca atare de cei care fac jocurile.

Èšările sunt ca speciile. Ba chiar mai mult: ca rasele. Au particularități după care sunt cunoscute, repertoriate, respectate sau nu, distribuite în roluri de către istorie.

Rasa „žRomânia” ține de specia „žțări europene” È™i s-a remarcat, până în prezent, în roluri secundare: de codoÈ™ dispus să rezolve treburile murdare ale altora, de subretă gata să o mai frigă din când în când cu conaÈ™ul, de cațavenc amator oricând de compromisuri derizorii.

Oare minciuna È™i hoția, care, vai, ne-au devenit aproape emblematice, or fi farduri întinse pe chipul nostru de răuvoitori sau grimase autentice pe care ni le compunem singuri, dintr-o aberantă viziune despre bine È™i frumos?

***

În aceste momente de turbulență politică maximă, de dezvăluiri stupefiante È™i echilibristică argumentativă de tot râsul, ni se repetă insistent, la televizor È™i nu numai, să nu ne luăm de instituții. De oameni, fie! Dar nu de instituții!

Instituțiile sunt bune. Ele trebuie protejate, ținute în picioare, creditate cu bune intenții È™i, mai presus de toate, ajutate să se consolideze.

Oamenii pot greÈ™i. Nu există pădure fără uscături. Dar pădurea, în ansamblu, ca instituție, niciodată.

Salvați pădurile! Salvați instituțiile!

SRI e o instituție importantă, ni se spune. O instituție de care depinde siguranța națională È™i, la limită, independența, suveranitatea È™i integritatea teritorială a României. Nu e de glumit! Apărați SRI!

Eu l-aÈ™ apăra, dar am o problemă: de ce trebuie să mă mintă ca să-mi câÈ™tige sprijinul? Și nu să mă mintă oricum, ci grosolan.

Iată un pasaj din Comunicatul SRI în legătură cu ancheta internă privindu-l pe Florian Coldea:

„žDin activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcție a domnului general-locotenent Florian Coldea”.

Sunt convins că nimeni de bună credință È™i netrepanat, orcât de fanatic susținător al binomului SRI „“ DNA ar fi, nu mai crede, după dezvăluirile È™i dovezile produse de Sebastian Ghiță (în urma cărora Coldea È™i-a dat demisia), că Florian Coldea nu a încălcat deloc, dar deloc, „žlegea sau normele interne în vigoare”. În pofida acestei convingeri generale, SRI, marea instituție salvatoare a națiunii, a decis, totuÈ™i, să ne mintă. Și nu delicat, prin formulări de catifea, diplomatice, ci strident, sfidător, flagrant, jignitor la adresa inteligenței noastre ca societate.

Probabil că, celor ce au redactat comunicatul, li s-a ordonat astfel: grijă mare să nu afectați instituția. Dar tocmai astfel, mințindu-ne grosier, ne-au făcut să ne întrebăm: oare putreziciunea era doar la Coldea? O instituție care ne minte în halul ăsta poate fi considerată sănătoasă?

Chiar e spre binele bolnavului să-i ascunzi boala È™i să-i spui că e sănătos tun?

***

Instituțiile sunt definite de două componente majore: oamenii È™i faptele lor.

Teoria care se încearcă a ni se inocula este că oamenii, punctual, pot greÈ™i; instituțiile, niciodată.

De aceea nu trebuie să generalizăm spunând „žSRI e corupt” ci, cel mult, „žîn SRI pot exista, accidental, oameni corupți”. Astfel suntem patrioți, ne apărăm instituțiile È™i, implicit, țara.

Eu cred că o astfel de abordare ascunde o uriaÈ™ă ipocrizie. Ea, abordarea, nu-È™i propune să slujească țara È™i poporul ci interesele unor politicieni la putere care vor, cu orice preț, să-È™i consolideze instrumentele de exercitare a acestei puteri. Puțin le pasă lor de instituții!

Pentru a demonstra această afirmație, voi face o paralelă cu lupta anticorupție.

Încep prin a vă ruga să acceptați că, la limită, È™i țara poate fi considerată o instituție.

La un moment dat, plecând de la o realitate pe care nu o contesta nimeni, existența multor corupți în România, Traian Băsescu a decis că s-ar putea folosi de lupta împotriva corupției ca de un bun prilej (È™i pretext) pentru a-È™i distruge adversarii politici. Întrucât, însă, planul său prevedea excese È™i abuzuri nespecifice unei țări democratice normale, a hotărât să demonstreze lumii că România este o țară democratică anormală. Anormală prin ce? Prin faptul că ar fi cea mai coruptă din Europa (È™i nu numai). Pentru a fixa temeinic această anatemă pe imaginea țării sale (corupție la nivel de „žinstituție”, nu de indivizi), Traian Băsescu a apelat la propagandiÈ™ti mincinoÈ™i È™i antinaționali (ex. Monica Macovei) care au inundat Parlamentul European È™i opinia publică internațională cu minciuni È™i dezinformări dintre cele mai scandaloase.

Cum puteți vedea, în cazul „žluptei anticorupție”, interesul politicienilor aflați la putere (Traian Băsescu È™i camarila sa) nu a mai fost să apere ideea de instituție, „žinstituția România”, dând vina pe oameni izolați, ci să compromită „žinstituția” la maximum, declarând-o „žcea mai coruptă din Europa”. DeÈ™i România nu era, în realitate, în această situație extremă (vezi aici clasament 2011) È™i, prin urmare, nici nu merita umilințele È™i discriminările negative  ce i-au fost rezervate (gen introducerea È™i menținerea MCV sau neacceptarea în spațiul Schengen).

În nicio țară europeană, aflată deasupra noastră în clasamentul corupției (Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Bosnia Hertegovina, Moldova etc.), nu s-a instituit un model de luptă anticorupție atât de feroce orientat politic È™i antinațional ca la noi.

Deci, după cum se vede, marota apărării cu orice preț a instituțiilor statului nu vine dintr-un principiu democratic ori dintr-un reflex patriotic consolidat de istorie ci din pur oportunism politic.

I-a fost de folos lui Traian Băsescu să compromită prestigiul instituției „žRomânia” declarând-o cea mai coruptă din Europa? Nu a ezitat o clipă să o facă.

AceeaÈ™i întrebare în cazul albirii lui Coldea, de fapt albirea SRI: îi e de folos lui Klaus Iohannis să fim mințiți astfel? Că Florian Coldea este impecabil È™i că SRI rămâne imaculat? Îi este! Acest SRI, care l-a făcut preÈ™edinte È™i care i-a oferit pe tavă, după Colectiv, „žguvernul meu”, este bine de ținut aproape. Va mai avea nevoie È™i altă dată preÈ™edintele Iohannis de abilitățile sale  de prestidigitator.

Dar, oare, ne este de folos si nouă, românilor de rând, să fim mințiți astfel, de la obraz, spunându-ne că e bine aÈ™a, chiar patriotic?

Adică, atunci când a fost vorba de lupta anticorupție, s-a putut sacrifica imaginea țării pentru binele țării. Acum, când e vorba de SRI, nu se poate sacrifica imaginea SRI pentru binele SRI.

Să fie SRI mai important ca țara?

Eu cred că asistăm la o mare descoperire, care va revoluționa etica:

Minciuna ca formă de patriotism!

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,dispret,Florian Coldea,Klaus Iohannis,minciuna ca forma de patriotisminstitutii,Monica Macovei,Parlamentul European,rase,Sebastian Ghita,specii,SRI  Minciuna È™i hoția produc dispreț. Iar disprețul micÈ™orează. România e o țară mare. Dar o țară mare micÈ™orată de disprețul celor din jur. Considerată de mâna a doua È™i tratată ca atare de cei care fac jocurile. Èšările sunt ca speciile. Ba chiar mai mult: ca rasele. Au particularități după care...Blog politic si polemic