Donald Trump si forta banului
Donald Trump are o particularitate care îl deosebeÈ™te radical de toți ceilalți mari lideri ai lumii: este, înainte de politician, un redutabil om de afaceri.
Percepția lui despre forța banului în construirea È™i gestionarea puterii este fundamental diferită de cea a politicienilor. Ea presupune un mod de acțiune mai direct, mai agresiv, mai rapid, mai riscant. Un risc din partea lui controlat, dar pentru adversari cu consecințe de multe ori imprevizibile.
Donald Trump știe pe pielea lui diferența dintre a avea banii necesari imediat la indemână, într-un singur buzunar, È™i de a trebui să-i strângi din mai multe buzunare, fiecare cu fermoarele È™i sigiliile lui de protecție, fiecare adăugând un timp de aÈ™teptare suplimentar care poate compromite valorificarea momentului optim de acțiune.
În această logică, încă de la preluarea mandatului său, PreÈ™edintele Trump a cerut Europei È™i, în special, motoarelor economice ale vechiului continent, să-È™i mărească contribuția la finanțarea NATO la 2% din PIB pentru apărare.
Surprinzător pentru mulți, primul care a acceptat acest prag impus de SUA, în schimbul unei primiri oficiale la Casa Albă cu toate beneficiile subsecvente de imagine, a fost preÈ™edintele României Klaus Iohannis.
Pentru a fi, domnia sa, nu doar eroul principal dar È™i eroul unic al unui gest deschizător de drumuri,  nu l-a interesat să obțină, preventiv, pentru asumarea acestui angajament costisitor pentru țară vreun mandat din partea Parlamentului sau a Guvernului României.
Ne amintim foarte clar ce presiuni s-au pus ulterior pe È™efii coaliției de guvernare pentru a oficializa gestul hazardat al preÈ™edintelui.
Acum s-a întors roata! Liviu Dragnea a luat el o acțiune pe cont propriu, cea cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, punându-l pe Klaus Iohannis în postura de jumătate neglijată.
Klaus Iohannis, vanitos È™i țâfnos cum îl È™tim, nu a avut nervi să absoarbă cu inteligență È™ocul sfidării autorității sale. Răsuflând pe la toate supapele de siguranță, a început să împroaÈ™te cu exagerări, imprecații È™i minciuni în direcția celor ce atentaseră la jucăria sa preferată, politica externă a României. În loc să obțină satisfacția unor gesturi de consolare din partea celor care până mai ieri îl cocoloÈ™iseră cu laude È™i încuviințări promițătoare, s-a trezit, brusc, lăsat într-un con de umbră. În vreme ce reflectoarele atenției care contează erau puse exact pe inamicii săi Dăncilă È™i Dragnea. Doamna Prim Ministru Dăncilă era primită la Vatican cu toate onorurile cuvenite iar domnul PreÈ™edinte Dragnea era numit de crema ziarelor americane „žcel mai puternic politician român al momentului”.
De fapt, PreÈ™edintele Iohannis prin comportamentul său nevos È™i dezarticulat dovedeÈ™te o dată în plus (oare mai era nevoie?) că nu ințelege mare lucru din politică È™i diplomație.
Dar să ne intoarcem la ideea de început a acestui articol. Decizia preÈ™edintelui Trump de a denunța unilateral acordul nuclear cu Iranul se înscrie perfect în logica omului de afaceri Donald Trump conÈ™tient de marele avantaj pe care i-l conferă statutul de lider mondial cu cel mai mare cash la dispoziție.
Nu au vrut, Germania È™i Franța, să-È™i respecte angajamentele din 2014 de a contribui cu 2% din PIB-ul lor național la bugetul NATO? Foarte bine! Vor pierde mult mai mult din denunțarea de către SUA a acordului nuclear cu Iranul. Căci vor fi nevoite să-È™i sisteze afacerile, deosebit de înfloritoare, cu Teheranul. Oare ce vor alege în final?
Mutarea lui Trump, pe frontul iranian, este o formă de negociere, în stil de mare afacerist, cu puternicii Europei, pentru a-i obliga pe aceÈ™tia să-È™i mărească contribuția financiară la NATO.
Predicția mea este că, în perioada de tranziție stabilită pentru aplicarea deplină a embargoului american privind Iranul (6 – 12 luni), atât Merkel cât È™i Macron îÈ™i vor reevalua contribuția la NATO astfel încât să determine SUA să revină la sentimente mai bune, adică la condițiile acordului cu Iranul existente până în aprilie 2018.
La Cotroceni nu se înțelege prea bine acest joc al marilor puteri. Se cuplează prin pinioane nepotrivite criza iraniană cu cea a mutării ambasadei noastre la Ierusalim în cheia, urechisto – mahalagistă, a conflictului politic intern din România.
Domnul Klaus Iohannis nu pricepe un lucru: că politica externă a țării nu este moÈ™ia lui exclusivă. Și Constituția dar È™i înalte rațiuni de stat îl obligă să colaboraze, în luarea marilor decizii internaționale, cu cealaltă jumătate a executivului È™i anume cu guvernul. Iar, în final, cu Parlamentul. Căci, altfel, se poate lovi sub centură unde doare rău. Cum se vede chiar în aceste zile.
În plan militar România este mult mai legată de SUA decât de UE. Prin acceptarea bugetului de 2% pentru apărare, prin facilitățile construite de americani la Deveselu È™i M. Kogălniceanu, noi, ca țară, am dobândit o poziție cheie în strategia geopolitică a SUA. Din aceste motive fiecare gest al administrației de la BucureÈ™ti este privit la Washington cu infinit mai multă atenție È™i precauție decât înainte.
În momentul în care, pentru a te răfui cu adversari politici interni, inciți la manifestații de stradă ostentativ pro – europene, mesajul recepționat peste ocean este că în România preÈ™edintele încurajează poziții anti – americane.
Macron È™i Merkel visează la o Europă cu mai multe viteze. Asta ar însemna pentru România periferizare. Merită această perspectivă punerea capră a țării într-o susținere de argat a planului Macron – Merkel precum cea propusă de Iohannis?
Cred că este nevoie urgentă de armonizare internă, cel puțin pe probleme externe. Împrejurările internaționale au plasat, în fine, România, într-o poziție de invidiat, în care vocea ei chiar să conteze. Cu puțin curaj È™i buni negociatori am putea recupera ani lungi de proastă guvernare.
Dar oare avem curajul necesar? Și acei negociatori de anvergură?
https://www.conteledesaintgermain.ro/donald-trump-si-forta-banului/14-05-2018https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2018/05/Trump.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2018/05/Trump-150x150.jpgEditoriale2% pentru aparare,acordul nuclear cu Iranul,bani,bugetul NATO,dolari,Donald Trump,eurosceptici,om de afaceri,scutul de la Deveselu Donald Trump are o particularitate care îl deosebeÈ™te radical de toți ceilalți mari lideri ai lumii: este, înainte de politician, un redutabil om de afaceri. Percepția lui despre forța banului în construirea È™i gestionarea puterii este fundamental diferită de cea a politicienilor. Ea presupune un mod de acțiune mai direct,...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Ar fi foarte interesant daca domnul conte ne-ar explica ce intelege dinsul prin expresia „redutabil om de afaceri” cind se refera la Donald Trump.
Poate cineva fi un „redutabil om de afaceri” atunci cind reuseste „performanta” de a da faliment de sase ori si de a pierde miliarde de dolari?
I-am mai reprosat domnului conte ca minte cu nerusinare cind scrie despre Trump si anul trecut. Domnul conte nu a raspuns pt ca nu are dreptatea si faptele de partea lui.
https://www.conteledesaintgermain.ro/imprevizibilul-donald-trump/07-04-2017
Domnul conte se da la fund ca un las cind este confruntat. La fel de las si la fel de mincinos ca si idolul sau, Donald Trump. La fel de las si mincinos ca si Laura Codruta Kovesi.
Sa luam minciuna cu „Nu au vrut, Germania È™i Franța, să-È™i respecte angajamentele din 2014 de a contribui cu 2% din PIB-ul lor național la bugetul NATO?”
„NATO has a budget to cover common civilian and military costs, and some NATO-owned assets are also commonly funded when they are used in operations. The United States pays 22 percent of those costs, according to a formula based on national income. None of the NATO allies are in arrears on these contributions.”
Deci NATO are un buget la care toate tarile contribuie conform unnei formule bazate pe venitul national. Niciunul dintre aliatii NATO nu au ramas in urma la plata contributiilor.
https://www.nytimes.com/2017/05/26/world/europe/nato-trump-spending.html
Deci ce este cu angajamentul cu 2% atunci? Este asta:
Mr. Trump is referring imprecisely to a goal NATO has set for each member to spend at least 2 percent of its gross domestic product on its own defense each year. He is correct that only five of the 28 members currently meet that goal, and they are the United States, Greece, Britain, Estonia and Poland.
The 2 percent standard is just a guideline, not a legally binding requirement. In 2006, even as the United States was increasing military spending because of the wars in Afghanistan and Iraq, European allies were shrinking their military spending. NATO defense ministers that year adopted a guideline suggesting that each spend the equivalent of 2 percent of its annual economic output on its military „” but it was a target, not a rule, and not endorsed by heads of state.
Only in 2014, after Russia annexed Crimea and intervened militarily in eastern Ukraine, did NATO leaders meeting in Wales agree to the 2 percent standard, and even then they urged members to „move toward” that goal by 2024, still seven years away.
Deci este un ANGAJAMENT, care NU ESTE OBLIGATORIU dpdv legal, pt fiecare membru NATO de a contribui cite 2% din produsul national brut pentru ARMATA PROPRIE.Angajament care sa intre in vigoare pina in 2024.
Din nou, pt armata proprie si NU bugetul NATO asa cum minte domnul conte.
Mai apoi, domnul conte se contrazice singur in propriul sau text: ” Prin acceptarea bugetului de 2% pentru apărare, prin facilitățile construite de americani la Deveselu È™i M. Kogălniceanu, noi, ca țară, am dobândit o poziție cheie în strategia geopolitică a SUA.”
Deci ori bugetul propriu de aparare, ori bugetul NATO „“ hotariti-va odata domnule conte!
Intrebarea care mi-o pun este de ce minte domnul conte ca sa-l sustina pe Tump.
Singurul raspuns care-l gasesc este ca domnul conte da dovada de un deficit major de moralitate. Trump este un rasist notoriu, un sustinator al neonazistilor (vezi declaratia lui ca sint oameni buni si printre neonazistii care au avut un mars la universitatea din Charlotesville), un preacurvar notoriu („Am vrut s-o fut. Era maritata.” „Incep sa le sarut”¦ cind esti faimos ele te lasa.. poti sa faci orice”¦ sa le apuci de pizda. Poti sa faci orice” )
https://www.youtube.com/watch?v=wFEqVARTYkY
https://www.nytimes.com/2016/10/08/us/donald-trump-tape-transcript.html
S-a aratat vreodata domnul conte scandalizat de aceasta purtare a lui Trump? Bineinteles ca nu. Pentru ca, cum spune francezul, ” qui se ressemble, s’assemble”.
cand nu ai habar de cine detine puterea pe lumea asta poti sa-ti dai cu parerea, dar degeaba, americanii au puterea militara cantitativ cat cei zece de dupa ei, ca dotare, calitativ nu prea stie publicul ce arme ultraperformante au dezvoltat ei, iar evreii au puterea financiara, marile banci fiind controlate de ei, in plus serviciile lor secrete CIA si Mossad, care colaboreaza cand e cazul, sunt si cele mai tari, deja prezidentul a fost atentionat sever si s-a facut mielusel, daca continua sa fie belicos nu mai are nici o sansa la anul, nu te joci cu cei puternici!!!
Se intreba profesorul Adrian Nastase, daca in actualul context international ne cunoastem interesele sau daca ne orientam tot dupa „licurici”. Indiferent care ar fi interesele nationale, in opinia noastra, a majoritatii poporului, ele for fi stabilite doar de cei doi decidenti nationali, in functie de interesele lor. Din punctul lor de vedre,interesul national se identifica cu interesul de a fi acceptati drept umili vasali ai ” marilor Porti” si pe aceasta cale sa-si asigure numirea in demnitatea de presedinte al Romaniei. Nu cred ca multi dintre noi mai au naivitatea de a crede ca accesul la presedentia Romaniei are lgatura cu votul popular.
Se pune deci problema de a inregimenta tara, fie la remorca „licuriciului”, fie la cea a UE, in functie de promisiunile obtinute, dintr-o parte la sau alta. Nu ca asta ar conta foarte mult pentru romani. In oricare din situatii, Romania va fi incontinuare pusa cu tot ce are ea pamant, ape , resurse, populatie la dispozitia, atat a unuia cat si a celeilalte. Ce s-ar putea discuta ar fi doar ordinea in care sa ne manifestam supusenia, caci despre demnitate nationala nu poate fi vorba. Pentru asta am avea nevoie de lideri patrioti, care sa puna patria inaintea maruntelor lor interese. Deocamdata decidentii nostri nu sunt decat niste pigmei.
@Sergiu,
Singura referire in presa americana pe care o cunosc eu despre Dragnea ca fiind „Romania”™s most powerful politician, barred from becoming prime minister due to a corruption conviction ” , este cea dintr-un interviu Associated Press din 10 mai 2018, in care Dragnea a raspuns intrebarilor corespondentului AP in Romania, Alison Mutler. Remarcand in treacat faptul ca dna Mutler habar nu are ca Dragnea nu a fost condamnat, cel putin deocamdata, pentru fapte de coruptie ci pentru cu totul altceva, sa observam cu amuzament cam ce intelege dl conte prin „crema ziarelor americane”: nu este ziar ci agentie de stiri, nu sunt mai multe ci una, iar interviul este luat de un obscur corespondent local de presa. Dle Sergiu, daca tot exersati critica fata de dl conte, lucru rar pe acest blog si absolut laudabil pentru dvs, cred ca este bine sa aveti si aceasta informatie.
Daca totusi informatia mea este incompleta sau eronata, dl conte ma va corecta cu siguranta.
D-le luc, privim diferit problema: nu exersez critica fata de gazda, ci aduc informatii suplimetare fata de ceea ce exprima d-le conte. Ma intereseaza prea putin sa am dreptate, iar la d-l conte ma intereseaza insiruirea logica a ideilor care urmeaza firmiturile de fapte pe care reuseste sa le culeaga din lume. Daca am ceva de adaugat, adaug fara indarjirea altora de a avea dreptate. Cand raman fara argumente, tac. De regula, am informatii care sustin ceea ce spun. Personal, ma intereseaza sa aflu informatii pe care nu le stiam si care completeaza imaginea pe care o am despre lume – imagine amendabila cu fiecare evolutie a evenimentelor. Orice altceva, din acest punct de vedere, trece pe locul 2.
„daca tot exersati critica fata de dl conte, lucru rar pe acest blog”…
Cred ca omiteti un aspect esential, si anume, faptul ca acestui blog ii calca pragul multi oameni care se regasesc prin opiniile exprimate in articole. De aceea este „lucru rar” critica, nu ceea ce lasati de inteles, si anume, un soi de servilism. Ceea ce ar trebui sa va dea gandit este numarul tot mai mare al celor care impartasesc opiniile in acelasi sens, pe sistemul „cand mai multi iti spun ca esti beat, poate e cazul sa te duci la culcare”. A nu se intelege ca altceva decat am vrut sa spun!
@no name,
daca faptul ca impartasiti, majoritatea de pe acest blog, aceleasi opinii cu CSG va impiedica sa observati sau sa exprimati critici ale unor sustineri eronate sau inadvertente comise de dl conte, atunci chiar este vorba, sa ma scuzati !, de…un soi de servilism.
deja se intampla… „Cancelarul Angela Merkel a declarat luni că este important ca Germania să își respecte angajamentele asumate în cadrul NATO, inclusiv prin decizii de a impulsiona cheltuielile militare pentru a ajunge la ținta de 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării, relatează Reuters.”
Pe mine chiar ma bucura zavera asta iscată de treabă cu ambasada. E timpul sa se separe apele,sa se vadă cine si cum acționează!
Acuma, dintre doua tabere de prosti se intampla asa,una o ține gaia matu cu fudulia saxono-nazistă, tâmpit de imbecila, iar cealalta asculta de consilierii evrei, mergând pe cartea castigatoare!
In curand vom avea si alt ambasador USA in Romania, alta abordare, alta smenozeala in privința DNA si a sorosistilor nazistoizi care vor cătuse si sânge pe strazi, o alta paradigma!
Da, Trump este tupeistul ala care iti spune ca esti cu dinaintea goala, mai politicianul de rahat -Merkel, Macrou& toți poponarii din conducerea UE!
Da, Trump este ala care se pisa cu bolta pe asa-zisele politici pro-emigrationiste promovate de o baba nesatis-ututa!
Da, Trump il va beli pa Geogica foarte curand!
Io zic ca e de bine!
Daca tu iti imaginezi ca Georgica e de capul lui, si banii „lui” sint chiar ai lui, te inseli! Georgica este omul unor servicii, iar banii „lui” sint ai lui asa cum banii lui Ghita erau ai lui Ghita, banii lui Condrea erau ai lui Condrea etc. etc
Ideea e veche si a fost enuntata in clar de un personaj important al serviciilor americane: putem influenta convenabil mersul lucrurilor in anumite tari, fara sa dam impresia ca ne amestecam unde nu ne fierbe oala, prin niste ONG-uri pe care le vom finanta prin niste intermediari. Asadar, Georgica, omul unor servicii aflate momentan in razboi cu alte servicii (ca si la noi, de altfel, nimic nou sub soare), nu da un dime din propriul buzunar.
Cit despre belirea lui de catre indiferent cine, abia astept. Mai mult, sper ca vom afla si macar jumate din magariile pe care le-a facut in Romania, incepind cu 13 iunie ’90!!
Am citit undeva ca presedintele Johannis va face o mica pauza in comoditatea confortabila in care-si duce presedintia si va avea o intrevedere cu dl. Gigi Becali, ori la Palatul Cotroceni, ori la Palatul lui Becali. Se spune ca Gigi va fi asistat de Meme Stoica.
Stimate Conte, in cazul acestui articol am oarece pareri. Divergente.
„domnul PreÈ™edinte Dragnea era numit de crema ziarelor americane <>.” – cestie de geopolitica: Romania (isi inchipuie ca) nu pierde mare lucru antagonizand lumea araba acceptand mutarea capitalei israeliene. La randul lor, israelienii stiu ca un dig mare se prabuseste cu o gaura mica – gen Romania. Franta, Deutchland et co. AU de pierdut acceptand o astfel de miscare. In ceea ce priveste Usandia si laudele ziarelor usandeze, asta imi spune doar cine le intretine in realitate, nu ce politician iscusit ar fi d-l Dragnea.
„Vor pierde mult mai mult din denunțarea de către SUA a acordului nuclear cu Iranul. Căci vor fi nevoite să-È™i sisteze afacerile, deosebit de înfloritoare, cu Teheranul.” – cand e vorba de bani – si tineti cont, stimata gazda, ca dulaii europeni au un nas deosebit de fin pentru bani – UE calca peste amaenintarile Marelui Aliat. Deja se discuta despre mecanisme de protectie in privinta afacerilor cu Iranul, iar in spatele Iranului este Rusia, iar in spatele Rusiei sta China. Puteti sa ma credeti ca europenii vor fi deosebit de „stimulati” sa faca afaceri cu Iranul irespectiv de parerile, amenintarile sau presiunile Marelui Licuricios.
” Prin acceptarea bugetului de 2% pentru apărare, prin facilitățile construite de americani la Deveselu È™i M. Kogălniceanu, noi, ca țară, am dobândit o poziție cheie în strategia geopolitică a SUA.” – aici va dau dreptate: de unde eram niste camp followers a Maretei Tabere, ziua spaland rufe, noaptea stand capra (n-am gasit alta rima), acum pozitia noastra s-a inaltat gen vorba aia de pe afise de o mai vedeam prin mijloacele de transport in comun: „Scuipand semintele pe jos, contribuiti la ridicarea nivelului de civilizatie” – un morman de „rufe” murdare mai mare, cuplat cu o „caprare” mai indelungata. Ce pozitie stategica aveau camp followers in armate? Aia e si situatia noastra in prezent.
Cu toata rusinea – si imi asum ce spun, cu consecintele de rigoare – ma vad silit sa urmaresc mai degraba ce zice d-l radu – exceptand doua puncte prezentate (stiu, nici mie nu-mi vine a crede, cunoasteti parerea mea, in cazul de fata fac o exceptie de la regula) decat ce spuneti dumneavoastra – asta la capitolul fapte prezentate: din cate m-am informat referitor la politici externe, imi pare ca d-l r. este mai la obiect privind imaginea externa a tarii.
„Împrejurările internaționale au plasat, în fine, România, într-o poziție de invidiat, în care vocea ei chiar să conteze.” – aici sunt real de acord. Dar consider ca oamenii care sa speculeze conjunctura nu exista. In plus, nici unul dintre actorii cu parghii de influenta in Romania nu doreste o Romanie puternica, fie si doar vocal. Noi am ramas doar cu dreptul de a sta drepti si a inghiti ce ni se pune in gusa.
Ce armonie?!…Eu mizez pe un caft crunt intre serviciile noastre secrete, din partea mea sa se lupte pana la ultimul. SRI pare a fi cu americanii si PSD-ul, SIE cu UE si opozitia. Mele cred ca o sa fie tinut bine de Veorica maine.
Stimate conte de PSD ,
inteleg noua ( sau vechea) slabiciune, ca sa nu spun pasiune, pe care ai dezvoltat-o pentru Dragnea si Veorica. Este treaba dtale si pesemne te consideri bine reprezentat de un derbedeias smecher si troglodit din Teleorman si o analfabeta functional semi oligofrena care prin prezenta ei in functie compromite iremediabil ultima speranta de competenta, onestitate si decenta pe care le-ar mai putea nutri tinerii din aceasta tara si in general oamenii instruiti, educati, seriosi, competenti la locul lor de munca si muncitori, cati or mai fi ei in aceasta tara.
Dar una-i una, alta-i alta. Cand afirmi ca Iohannis a fost „primul care a acceptat acest prag impus de SUA, în schimbul unei primiri oficiale la Casa Albă cu toate beneficiile subsecvente de imagine” , pur si simplu dezinformezi grosolan.
Liviu Dragnea, postare Facebook, 18 ian 2017:
„L-am asigurat ( pe Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate nationala al noii administratii Trump-n.m.) ca actualul guvern de la Bucuresti va respecta angajamentul Romaniei de a aloca 2% din PIB pentru aparare, iar dansul mi-a confirmat interesul special al SUA fata de Romania si dorinta noii administratii americane de a dezvolta parteneriatul cu tara noastra”
Pam-pam. Nu numai ca vizita lui Iohannis la Casa Alba a avut loc abia prin iunie 2017,dar primul care s-a bagat in seama chiar la ceremonia de investire a lui Trump, cu promisiuni de 2% din PIB, a fost chiar Dragnea. Bine, noi stim ca s-a comportat ca un chelner intins peste mese ca sa-i pupe ghiulul lui Trump, dar fapt este ca primul care l-a asigurat personal pe Trump de 2% a fost chiar noul dtale favorit, Dragnea ot Teleorman.
Mai mult, iata ce graia Dragnea la A3, in noiembrie 2016, inainte de alegeri:
„Eu va spun care este punctul de vedere oficial al PSD, al carui presedinte sunt. Noi am avut o asumare clara a obiectivului de 2% din PIB pentru Aparare, este o asumare oficiala pe care am exprimat-o in mai multe randuri si la care nu renuntam. In ceea ce priveste relatia cu Rusia, punctul de vedere oficial al PSD a fost exprimat, este exprimat si sustinut in continuare (…) Nu avem nicio ezitare in asumarea acestor angajamente.”
Pam-pam, din nou.Spor la treaba la dat cu bidineaua, ai o gramada de treaba cu sleahta asta din Teleorman.Inainte de toate totusi,conte, mai gandeste-te si la rezerva ( tot mai rahitica) de prestanta intelectuala pe care o mai posezi.Sau nu.
PS De un haz nebun prezentarea encomiastica a tzatzei Veorica ajunsa in vizita la Papa si a conului Dragnea ajuns vedeta in presa americana:
„Doamna Prim Ministru Dăncilă era primită la Vatican cu toate onorurile cuvenite iar domnul PreÈ™edinte Dragnea era numit de crema ziarelor americane „žcel mai puternic politician român al momentului”.
Mai sa fie…tzatza s-a facut iar de kko la Vatican, nu neaparat cu romgleza de Videle in care s-a exprimat (asta este banal de acum), ci mai ales prim modul in care a fost pusa la punct de ambasadorul Vaticanului in Romania in legatura cu o posibila vizita a Papei in tara noastra.Cat despre „crema ziarelor americane”…nici nu stiu ce sa mai zic. Trist, dle conte, trist!
Luc, se pare că nu ai înțeles nimic! Contele face referire la relația între instituțiile statului, nicidecum la afinitățile între persoane. Președintele, se pare că a luat decizia de achiziționare a rachetelor Patriot fără a se consulta și cu Dragnea, cel care a declarat, așa cum spui și tu, că este parte a acordului de alocare a 2% din PIB pentru armată. Pam-pam!
In afara de mistocareala de doi bani la adresa teleormanenilor Dragnea si Dancila, mai poti produce – de la inaltimea inatlighentiei pe care pari a ti-o tot admira dimineata in oglinda – si altceva? De destepti ce sunteti, nene, o tot tineti, voi astia „de dreapta”, dintr-o infrangere in alta. Nu sunteti altceva decat o secta de trogloditi plini de gaze si aflati intr-o perpetua dilema a cainelui vara…
Singurul lucru cu care sunt de acord este ca politicienii romani trebuie sa se puna de acord in privinta atitudinii pe care Romania sa o adopte in UE. Cu afirmatia legata de procentul de 2% nu sunt de acord, de fapt e falsa. Primul lucru pe care l-a facut Iohannis dupa instalarea LUI, nu a lui Trump a fost sa ceara acordul tuturor partidelor pentru 2% din buget pentru armata. Cu muuult inaintea venirii lui Trump.
Atitudinea Frantei si Germaniei de a lasa restul Europei in off-side si a crea o uniune politica mult mai stransa a centrului este cea mai mare problema actuala a Romaniei. Personal consider ca dorinta Franco-Germaniei de a distruge UE actual pentru o colaborare politica mai stransa e la fel de paguboasa (pentru mine si ai mei) ca si dorinta lui Gheorghe spre exemplu de a scoate Ro din UE. Romania trebuie sa vorbeasca cu o singura voce, sa arate ca nu accepta o Europa cu mai multe viteze, ca daca asta se vrea poate si sa iasa din UE si sa puna bazele, cu alte tari bineinteles, a unui altfel tip de uniuni europene, cu tari care vor sa continue.
Trump este un om de afaceri, dar succesul lui nu s-a bazat pe nu stiu ce inventie sau tehnologie, nu a fost vreun Bill Gates sau Steve Jobs. Succesul sau s-a datorat faptului ca a negociat de pe pozitii de forta si si-a speriat partenerii sa semneze contracte paguboase. Ramane de vazut daca merge strategia asta agresiva si in relatiile dintre state. Nu asta e America pe care o admir eu, ci mai degraba America progresului in stiinta si tehnologie.
In tot cazul, decizia mutarii ambasadei Romaniei nu ar trebui sa se discute doar la nivelul ce vrea Iohannis, si cum i-o trage Dragnea. Decizia mutarii ambasadei e inainte de orice o palma zdravana pe obrazul palestinienilor care, sinceri sa fiu, nu vad ce conflict au avut cu romanii. Sincer sa fiu nu inteleg de ce majoritatea israelienilor ar sustine o asemenea aventura care redeschide a rana cicatrizata. Oricum, ce tie nu-ti place, altuia nu-i face, nu ? De ce ar merita palestinienii umilirea asta suplimentara, si de ce s-ar grabi Romania sa fie prima care arunca cu piatra intr-o comunitate si asa napastuita ?
La Trump inteleg, Jared Kushner e vreu, si s-a casatorit cu Ivanka Trump intr-o ceremonie religioasa evreiasca. Intr-un fel e o chestie personala pentru el. Dar pentru noi, pentru romani, ce e ? Chiar si numai discutia eo prostie, o rautate cam gratuita. Din pacate problema nu se pune asa la noi, se pune la modul: este ma « inteligent » sa fim vazuti ca roboteii lui Trump si ai lui netanyahu ( ca am indoieli ca israelineii si americanii asta vor in majoritatea lor), sau ca elevul ascultator al Franco-Germaniei ?
Greșit, Radule! Armata avea nevoie imperioasă de acești bani. De pe mandatul lui Băse a pornit această inițiativă, iar Iohannis a făcut bine că a continuat. Ceea ce cred eu este că prioritățile erau altele.
D-le Eremy, cu siguranta armata are nevoie ca de aer de acesti bani, mai ales tinand cont de ceea ce se vantura in jurul nostru. Dar, desi i se acorda niste bani, chiar armata ii primeste? Sau este ca la fondurile europene – unde, daca nu cumperi din UE, nu ai acces la acele fonduri? Adica: de banii aia nu va beneficia armata romana in veci, sunt doar pentru a cumpara gioarse casabile la preturi bune.