Domnului Liviu Antonesei, cu prietenie
(Comentariu publicat partial la articolul lui Liviu Antonesei din Adevaru, intitulat „Evolutii politice?”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Evolutii_politice_7_565813418.html)
Editorialiștii ziarului hermafrodit Adevărul îmi apar ca două echipe pestrițe de țapinari cu pixul, încleștate într-o competiție, în văzul lumii, de „tras sfoara”. Comicul situației este dat de contrastul dintre învârtoșații micuți, cu izmene lungi și trucuri stilistice de amețit adversarul (Pleșu, Cristoiu) și malacii cu mușchi de plastilină opintindu-se și icnind fie în stil rustic, de strunit cireada la pășunat (Grigore Cartianu), fie fără niciun stil, pe principiul „stilul e omul” (Dinu Patriciu).
În acest amalgam, domnul Liviu Antonesei se poziționează de jumătatea frânghiei alocată susținătorilor opoziției și, alături de adversari, are și domnia sa o anume contribuție, marțea, la indispoziția pe care mi-o creează acest cotidian cu nume asemenea țiganului pe care-l cheamă Albu.
Ce-i reproșez domnului Antonesei, de pe poziția mea de biet edecar și nu de ilustru trăgător de odgon (dar având în comun același sens de întins frânghia) este că se lasă prea mult dominat de natura sa moldoveană. E prea molcom, prea narativ, prea înclinat să evalueze și să dea note acolo unde ar trebui să dea pumni (la figurat, desigur). Și acum și-a găsit și-o scuză (pe care o evocă în mod repetat în discuțiile de azi cu alții, parcă anticipând reproșul meu): noul Cod Civil care e „de-a dreptul penal”.
Și? Ce-i cu asta? Nu are limba română suficiente metafore pentru a ne feri de Codul Civil fără a ne șubrezi la bărbăție? Și nu avem noi suficienta inzestrare pentru a le descoperi?
Balada spune că „cel Moldovean” are „câni mai bărbați”. Dezleagă-i, stimate autor și scoate-le și botnița. Și dacă poți, asmute-i! Dreptatea e de partea noastră dar riscăm să murim cu ea de gât. Pentru că de o parte a sforii unii s-au specializat în sforării, în strâmbe și piedici și trag din toate pozițiile cu fumigene și asfixiante, iar de cealaltă parte defilăm cu reflexivi, deontologi și aspiranți la premiul fair play, cărora le tremură genunchii la hăuliturile oponenților și le fuge pământul de sub picioare de câte ori aceștia zvâcnesc mai tare din funie.
Și încă ceva, cu toată prietenia: expresii din categoria „dacă ar avea ceva sânge în instalație,…”, „un radar cam bășinos” etc. sună strident, fals, dezagreabil, la o persoană de temperamentul, moldovenia și delicatețea domnului Antonesei. Domnia sa nu este nici Mircea Mihăieș, nici Traian Radu Ungureanu și nici nu cred că aspiră să devină asemeni lor.
Probabil însă că simte în textele sale de jurnalism politic o inadecvare la specificul luptei în care s-a angrenat, un deficit de incisivitate, de virilitate pamfletară, și atunci speră să recupereze prin astfel de bravade. Nu cred că reușește și nu cred că-l ajută.
Cât despre întrebarea autorului din subtitlu, „ce vor face tovarășii de drum” Liiceanu, Patapievici, Cărtărescu, îi răspund eu: vor face ce-au făcut și pe vremea lui Ceaușescu și apoi sub Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Vor face bine. Pentru ei!
https://www.conteledesaintgermain.ro/domnului-liviu-antonesei-cu-prietenie/04-10-2011PolemiceAdevarul,Basescu,cartarescu,Cartianu,Ceausescu,Constantinescu,Cristoiu,Iliescu,Liiceanu,Liviu Antonesei,Patapievici,Plesu(Comentariu publicat partial la articolul lui Liviu Antonesei din Adevaru, intitulat 'Evolutii politice?', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Evolutii_politice_7_565813418.html) Editorialiștii ziarului hermafrodit Adevărul îmi apar ca două echipe pestrițe de țapinari cu pixul, încleștate într-o competiție, în văzul lumii, de 'tras sfoara'. Comicul situației este dat de contrastul...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Nu,dl.Antonesei nu face paradă de „moldovenism,ba dimpotrivă.Și eu i-am reproșat în Adevărul că,fiind „prea” psiholog(prima dumnealui meserie),a uitat să fie „moldovean”,întrebându-l în glumă dacă „mai nasc și la Moldova oameni”.Ba chiar am numărat unele personalități culturale și politice moldovene și am constat că „recolta” este foarte slabă.Chiar ni-am permis „să plusez” și anume că aștept ca o mișcare de revigorare națională să înceapă din Moldova,mai ales că „rana sufletului românesc” numită Basarabia este de natură moldoveană.Nu am scos nimic de la el,numai o propunere(care m-a enervat!) cum că să facem un partid politic în diaspora care să conducă(de acolo!) România.Cred însă că totuși Moldova,un catalizator tipic al sufletului românesc,va produce într-un final(cum a mai făcut-o de multe ori!) acel cutremur al conștiinței naționale care să ne arunce într-o stare de grație.Eu,care sunt oltean,îi aștept pe moldoveni.Iar despre Liviu Antonesei-numai de bine.Și numai atât!…