Scorul acestui articol
[Total: 9 voturi. Media: 2.9]

Motto

Răzbunarea reprezintă setea de justiţie rămasă în stadiu de sălbăticie.

Noica

Cred că setea de răzbunare este un defect genetic al neamului nostru. Neîncrezător în justiţia divină sau laică, românul îmbrăţişează mai repede decât alţii ideea de a-şi face singur dreptate. E drept că are instinctul de a nu se arunca necugetat în gesturi care să-l expună pe persoană fizică, dar acumulează ură cât cuprinde şi, când puhoiul îl anonimizează, devine şi el o picătură activă în taifunul revoltei.

Mămăliga care explodează este o expresie care descrie destul de bine această particularitate.

Românul de rând nu ştie să se mobilizeze şi să se organizeze singur pentru răzbunare. Aşteaptă, precum pilitura de fier, magnetul. Mocneşte în el şi, când magnetul îşi face simţită prezenţa şi suflantele răzbunării se pun în funcţiune, se aprinde sălbatic (apropo de motto-ul acestui articol) pârjolind totul în jur.

Am spus “defect genetic” şi nu “calitate genetică” pentru că ne declarăm un popor creştin. Iar Biblia ne învaţă: “Creștini fiind, trebuie să urmăm porunca Domnului Isus, care spune „iubiți pe vrăjmașii voștri … și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc” (Matei 5.44), lăsând răzbunarea în seama lui Dumnezeu”.

Greu de aplicat, nu? Să întorci şi celălat obraz… Nu prea ţine de cultura noastră. Noi funcţionăm mai degrabă pe principiul “ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”. Nu o spun ca îndemn ci doar ca detaliu portretistic.

Înţelepţii lumii leagă patima răzbunării de fiinţele nu îndeajuns de evoluate.

Iuvenal spune: “Răzbunarea este totdeauna arma unui om cu suflet slab şi mic”.

Aristotel spune: “Cel blând nu se îndreaptă spre răzbunare, ci mai cu seamă către iertare”.

Mahatma Gandhi spune: „Legea ochiului pentru ochi sfarseste prin a orbi intreaga lume.”

Confucius spune: „Inainte de a porni pe drumul razbunarii, sapă doua morminte.”

Minunatele noastre alegeri începute şi neterminate au scos la suprafaţă un uriaş val de ură. Oamenii s-au înegrit la faţă, ochii li s-au injectat iar în creier neuronul răzbunării a preluat conducerea.

Cuvântul de ordine este “vrajbă”. Între partide, între televiziuni, între politicieni, între serviciile secrete, între somităţi, între membrii aceleiaşi familii. Mai rău ca imediat după 1989.

Apariţia de nicăieri a lui Călin Georgescu a dat peste cap tot echilibrul unui popor. O emoţie densă s-a lăsat ca un nor gros şi fierbinte peste capetele românilor, scoţându-le, practic, din funcţiune.

Mihai Gâdea vorbeşte despre măcelul din Bucureşti pus la cale de “legionarii” lui Georgescu şi despre iminentul pericol rusesc. Anca Alexandrescu îi “marşuieşte” pe toţi contestatarii lui Goergescu şi îi anunţă că va muri cu ei de gât.

Se joacă cu pistoalele pe masă. Minţile limpezi, câte or mai exista, sunt acoperite total de vacarmul patimilor dezlănţuite.

Mi se pare că facem acrobaţii pe buza prăpastiei. Războiul din Ucraina este un ciclon căruia nu-i trebuie mult să devieze spre noi şi să ne centrifugheze spre neant dacă nu suntem bine ancoraţi.

Avem un guvern paralizat, un preşedinte în curând ilegitim şi un popor rupt în două de ură şi întărâtat de drogul răzbunării.

Este asta o soluţie, noi să ne vedem de războiul nostru româno – român ca şi cum totul în jur ar fi o reconfortantă armonie?

“Să murim cu ei de gât” este, trebuie să recunoaşteţi, o formă de sinucidere. Pentru că, din expresia asta, rezultă că noi vom muri sigur în timp ce ei s-ar putea, totuşi, să supravieţuiască.

Conform dicţionarului, „mor cu tine de gât ” este o expresie care se foloseşte, ca amenințare, pentru a arăta cuiva hotărârea de a lupta contra lui până la capăt.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/12/razbunare.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/12/razbunare-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialealegeri,mor cu voi de gat,razboi,razbunare,uraMotto Răzbunarea reprezintă setea de justiţie rămasă în stadiu de sălbăticie. Noica Cred că setea de răzbunare este un defect genetic al neamului nostru. Neîncrezător în justiţia divină sau laică, românul îmbrăţişează mai repede decât alţii ideea de a-şi face singur dreptate. E drept că are instinctul de a nu se arunca...Blog politic si polemic