Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 1]

Platformele social – media au modificat drastic relaţia autor – cititor. Prin motoarele lor de căutare şi prin algoritmii de fidelizare folosiţi, aceste platforme, din motive pur mercantile, au renunţat aproape complet la echilibru şi obiectivitate.

De pildă, în dezbaterea unei idei controversate despre care se ştie că împarte cititorii în tabere, ele nu distribuie informaţia uniform ci o dirijează după preferinţe. Fiecare tabără este hrănită cu ceea ce-i place, fapt care lasă adepţilor impresia că doar ei au dreptate. Ce rost ar mai avea să caute şi păreri opuse, din moment ce, iată, aproape toate reacţiile care ajung la ei le confirmă alegerea. Efectul imediat: radicalizare şi intoleranţă.

Principalul contraargument la această opinie a mea (cum că reţelele respective îşi manipulează din greu utilizatorii pentru profituri financiare cât mai mari) este că ele ar fi libere. Că fac tot ce fac pentru a nu îngrădi. Că pe ele sunt permise şi se pot găsi toate părerile, fără excepţie. Aşadar, zic fanii lor dându-mi bobârnace de obiectivitate, nu poate fi vorba de blocarea dreptului la totală exprimare / informare ci de o piaţă liberă de idei de unde fiecare poate alege ce vrea.

Tocmai aici e problema. E ca şi cum amatorilor de dulciuri le-ai oferi doar reclame la dulciuri, evitând să dirijezi către ei şi informaţii despre diabet (cauze – efecte) care da, există şi ele pe aceste platforme. Doar că trebuie să le cauţi anume, să faci un efort suplimentar, să ai această voinţă de a le căuta. Pe când celelalte te invadează “din oficiu”, par a veni singure către tine, dându-ţi impresia de “natural”, de flux dominant aliniat gusturilor tale. Adică iată, ai dreptate, gândeşti bine, nici nu are rost să te interesezi şi de alte opinii. Ale tale sunt cele corecte din moment ce toate reacţiile pe care le primeşti îţi cântă în strună.

Pentru autorii de articole şi emisiuni destinate publicului larg, sunt foarte importante comentariile venite din partea acestuia. Chiar dacă unii dintre autori aleg să nu recunoască asta, în realitate îşi găsesc mereu timp să le citească şi să mediteze la ele. Nici eu nu fac excepţie.

Radicalizarea şi intoleranţa de care vorbeam la început domină tot mai sufocant în ultima vreme comentariile cititorilor. Ştiu că politica este un fel de cerc suplimentar al infernului unde păcătoşii promit, amăgesc şi înşală. Însă am tot sperat (şi sper în continuare) ca dezbaterile politice pe care le propun aici să uşureze trecerea noastră spre purgatoriu. Să genereze discuţii din care să profităm, dominate de ascultare şi reflecţie, nu de suficienţă.

Radicalizarea şi intoleranţa au născut în arealul polemicilor politice un personaj întunecat: cititorul veşnic supărat. El bombăne, neagă, suduie, tranşează părerile cu barda ori de câte ori cele pe care le comentează nu corespund opţiunilor lui nenegociabile. Nu are îndoieli ci doar certitudini, motiv pentru care nici nu cosideră necesar să argumenteze atunci când te critică. Pe el nu-l interesează nuanţele, vrea totul doar în alb şi negru. Sau nota 5 sau nota 1. Intervalul nu există.

Ce e aia să vezi la un politician şi bunele şi relele? Trebuie să te hotărăşti! Nu merge cu mermeleala. Altfel eşti securist, manipulator, omul sub acoperire al sistemului, un vândut.

Dezbaterea calmă, pe argumente şi contraargumente, e tot mai mult considerată un semn de slăbiciune. Dacă nu înjuri, n-ai sânge. Dacă explici, te scuzi.

Cititorul supărat e dintr-o bucată. Ţi-o spune de la obraz: “Întră la bătaie, frate, arată că ai stomac! Crezi că mai stă cineva după tine să-ţi citească demonstraţiile şi să le mai şi înţeleagă?”

Are însă o problemă: cei cu care se războieşte doar prin imprecaţii, fără argumente, fără flexibilitate şi fără a renunţa la dopurile din urechi, s-au obişnuit cu bodogăneala lui stereotipă. Îl tratează ca pe un acces de tuse şi îşi văd mai departe de ceea ce li se pare mai profitabil: să dialogheze, nu să bată cu pumnul în masă.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/04/Incruntat.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/04/Incruntat-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialecititor suparat,comentarii critice,intoleranta,platforme social - media,radicalizarePlatformele social – media au modificat drastic relaţia autor – cititor. Prin motoarele lor de căutare şi prin algoritmii de fidelizare folosiţi, aceste platforme, din motive pur mercantile, au renunţat aproape complet la echilibru şi obiectivitate. De pildă, în dezbaterea unei idei controversate despre care se ştie că împarte cititorii...Blog politic si polemic