De la voință la putirință
Sunt lucruri care depind de voința individuală. Vreau să merg la vot, merg. Nu vreau, nu merg.
Sunt lucruri care depind de voința colectivă. Degeaba l-am votat eu pe Rațiu, dacă voința colectivă l-a preferat pe Iliescu.
Sunt însă și lucruri, în materie de suveranitate, care nu depind de nimic ce s-ar putea numi național. Vrea voința mea individuală să-l demită pe Băsescu? Vrea. Vrea și voința colectivă (a poporului meu) același lucru? Vrea. Câți râvnesc la astfel de îngemănări de idealuri”¦ Și totuși nu-i suficient, deși ar trebui să fie, pentru că, peste tot acest joc corect de-a democrația, vine să arbitreze, în favoarea unui jucător care nu e pe teren, un arbitru din alt sport. Din lupte în care se ignoră categoriile de greutate.
M-a incitat la această analiză un comentariu recent al „piticului Prono”. Zice acesta, într-un prim asalt de autoculpabilizare:
„Nu pe Gittenstein ar trebui sa il tragi la raspundere, ca nu noi l-am ales. Noi i-am ales pe Stolojan, Macovei, Severin, Daciana Ponta, EBA, etc, etc, etc. Inainte de a descoperi vinovatul de serviciu, te rog spune-mi daca Gittenstein l-a numit pe cartita Rus sau pe gafeurul Marga. Iar lista poate sa continue. Sau cine a numit CCR, Gittestein sau actualii parlamentari” ?
Oare chiar așa să fie cu dreptul la autodeterminare? Să fim noi singurii condamnați a-și obține drepturile doar în schimbul perfecțiunii?
Da, s-au făcut și nominalizări proaste. Se intâmplă și la alții. Da, nu avem politicienii ideali. Niciodată nu-i vom avea. Cine-i are? Și cu toate astea, CU TOATE ASTEA, participarea la referendum și claritatea DA-ului rostit cu această ocazie au fost la nivelul și de calitatea reacției unui popor matur, care-și cunoaște interesul.
Și eu i-am criticat aspru pe compatrioții mei când, majoritar, au votat de atâtea ori prost (după părerea mea). De data asta, însă, au votat majoritar bine, copleșitor de majoritar), ceea ce trece în umbră defectele clasei politice care i-a tutelat, și ar fi trebuit să scoată la lumină un nivel de conștiință civică (poate doar pentru acest caz particular) cu care nu prea eram obișnuiți. Cu glezna îngreunată de lestul greșelilor celor puși la index de „pitic” în fraza de mai sus, poporul a decis totuși bine și decizia sa, într-un joc onest, trebuia respectată. A lua mortul din dulapul lui Gitenstein și a-l pune în brațele lui Macovei sau Ponta mi se pare de o generozitate soră cu orbirea. Chiar dacă Macovei a incitat la crimă, chiar dacă Ponta a favorizat-o, cel care a apăsat pe trăgaci a fost al treilea. Și e cu atât mai vinovat cu cât ciuruitul popor român respectase regulile și era în ograda lui, nu în pribegie.
Mai zice „piticul Prono”, cu un spirit autocritic manifestat așa, cam cu privirea în pământ:
„Hai sa facem un inventar la ce ar trebui sa fie reparat la tara asta si sa sustinem niste oameni capabili si integri, dupa aia sa dam vina pe intreaga galaxie. [„¦]Este stupid si patetic sa astepti ca sa-ti faca altii ordine in casa. [„¦]
Retine: adevarata batalie se va da in iarna, la parlamentare”. Â
Este naiv și utopic să propui ca în bătălia de peste două luni de la parlamentare „să susținem niște oameni capabili și integri”. Lasă că, în general, oamenii capabili și integri nu se prea amestecă Â în politică (iar atunci când totuși o fac nu-i bagă nimeni, statistic vorbind, în seamă). Să zicem că unii s-au implicat și deja există. Cum îi descoperi? Și dacă-i descoperi cum îi împingi în față, să ajungă pe liste? Pentru că, să nu ne amăgim, pe listele din decembrie vor apărea exact politicienii de azi.
Așa că, dragă piticule, ce facem? Ne alegem câte un om capabil și integru, fiecare după gustul și asemănarea sa, și îl votăm doar noi (adică ne irosim votul pe himere) sau alegem ceva din oferta de sezon, cea care va desemna, oricum, viitorii parlamentari?
Cât despre „este stupid și patetic să aștepți ca să-ți facă alții ordine în casă”, aici cred că „piticu” s-a raliat indignării mele (fără să urmărească asta cu tot dinadinsul). Nici măcar nu e vorba de așteptare. Chiar s-a întâmplat. Au venit să ne facă ordine în țară Gitenstein si Philip Gordon și Merkel și Barroso și Reddig. Și au făcut-o așa de bine încât au scos rahatul de sub preș și l-au lăsat, ca un far, să ne călăuzească de pe înălțimile Cotrocenilor.
https://www.conteledesaintgermain.ro/de-la-vointa-la-putirinta/11-09-2012EditorialeBarroso,CCR,Gitenstein,Iliescu,Macovei,Merkel,Philip Gordon,Ponta,Ratiu,Reddig,vointaSunt lucruri care depind de voința individuală. Vreau să merg la vot, merg. Nu vreau, nu merg. Sunt lucruri care depind de voința colectivă. Degeaba l-am votat eu pe Rațiu, dacă voința colectivă l-a preferat pe Iliescu. Sunt însă și lucruri, în materie de suveranitate, care nu depind de nimic ce...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
@piticul:
a) Toporul o fi strain, dar cozile sint bastinase.
b) Coana Aspazia nu este singura care a votat cu ochii pe rochita ei patata, au mai votat si doua ciurucuri IMPUSE PRIN FRAUDA in Parlament.
Dar DA, buba e la CCR.Cita vreme au fost numiti politic – nu trebuia renuntat (in „constitutie”) la dreptul de veto al Parlamentului.
c) Este normal sa ne revoltam pe GitUnstein, Barosso si ceilalti cioflingari.
Asta nu inseamna ca dam vina pe ei – ci ca, intr-adevar, vom vota cu gindul la ei si la cozile lor de topor.
d) Se pare ca USL n-a cistigat suficient, altfel nu-mi explic de ce ba’SECU insista sa-i victimizeze in continuare.
Vointa si putirinta, bun titlu! Cam despre asta spuneam si eu. Nu ma incovoi si nu sunt exagerat de autocritic, doar constat:
a) Intruziunea externa in Romania e certa si nesimtita, insa va fi rectificata intr-un fel sau altul, daca poporul ramane ferm in apararea optiunilor lui. Nu sunt deloc dezamagit de popor la acest referendum , a votat clar si transant;
b) Esecul referendumului a inceput de la listele elctorale (cartita Rus), a continuat cu pragul lui Barosso (Ponta are circumstante atenunate serioase in opinia mea) si s-a sfarsit cu circul CCR, starring Aspazia. Movalii au fost toti alesi de parlament acum doi ani nu am auzit nici o recuzare la momentul respectiv, sa fim sinceri. Presiune externa s-a pus doar pe Ponta, restul a fost intern. Deci hai sa vedem cine este mai vinovat, sa punem in cantar si modul slugarnic in care se poarta politicienii romani cu ambasadele, etc,etc si o sa avem poza corecta.
c) A ma revolta contra lui Gittenstein si Barosso este, eufemistic vorbind, echivalentul spitzurilor in gard. Alegerile din Germania si SUA sunt la anul, alea pentru PE peste doi ani, sper sa ii tina pe toti memoria pana atunci si sa voteze ca atare, nu sa se enerveze pe te miri ce.
d) Gongul a sunat, repriza asta s-a terminat, urmeaza noua repriza. Invatamintele insa trebuie trase, cam la multi demnitari USL vorbeste gura fara ei, si slava domnului au de unde alege. Eu cred ca USL a castigat si destule avantaje tactice in repriza asta aparent pierduta.
e pentru prima oara cand comentez ceva pe acest blog desi l-am urmarit de la inceputuri si am citit toate articolele . imi permit sa-mi dau cu parerea pt ca am observat cum rezultatul referendumului a adus multa frustrare , o senzatie de neputinta , un sentiment de zadarnicie in ceea ce priveste votul exprimat democratic .
eu cred ca usl-ul putea sa-l doboare foarte usor pe basescu , dar nu a dorit asta . sunt mai mai multe motive din cauza carora partidele lui ponta si antonescu au hotarat sa actioneze in acest fel , motive pe care le-ati atins aici in mai multe randuri , dar eu am impresia ca principalul pretext este ca usl-ului ii este avantajos ca basescu sa fie la cotroceni din punctul de vedere al alegerilor parlamentare .
va doresc o zi buna . acum ma duc sa ma injur cu bashinistii pe site-ul evezeului .
Hi,hi,hi!Într-adevăr,Gitenstein,Brown,Barroso,Reding,Merkel,etc.au scos rahatul de sub preș dar,după ce ni l-au arătat nouă,s-au trezit(sau se vor trezi!) cu el în cap.Fiindcă oricine din Europa care este întreg la cap constată arbitrariul soluției „marilor democrații” occidentale.Lucrurile NU vor rămâne așa!