Scorul acestui articol
[Total: 30 voturi. Media: 4.3]

 

 

Hotnews: RAPORT
Gradul de ocupare a penitenciarelor este de peste 151% /
Avocatul Poporului recomanda mai putine arestari preventive si eliberarea detinutilor care ar mai avea de stat 3 ani dupa gratii.

 

În aceste zile societatea noastră este lovită în moalele capului de o problemă pe care nu știe nimeni să o rezolve: problema pușcăriașilor și a condițiilor din penitenciare. Deși nu se referă la pensii și salarii, chestiunea e de maxim interes pentru toată lumea căci atinge un punct extrem de sensibil pentru etosul românului statistic: plăcerea de a privi la necazul altuia.

„Bine-i face”, „așa-i trebuie”, „cine l-a pus”, „las”™ să se sature””¦ reprezintă doar o mică parte din exclamațiile rostite cu sufletul plin de elan justițiarist dar și cu o vădită satisfacție concurențială de mulți dintre conaționalii noștri acriți. Intrarea la pușcărie a unui demnitar sau cancerul care a dat peste vreun vecin antipatic sunt raportate ca un fel de succes personal. Precum și moartea vreunei celebrități: „La ce i-au folosit banii și gloria? Eu, de bine de rău, încă mai pot să beau o țuic㔦”.

Se zice că DNA stă bine în sondaje. Păi d-aia! Ajunge românașul nostru acasă, cocârjat de ziua grea de muncă, de șeful idiot și de salariul mic, și-l apucă disperarea când deschide frigiderul și-i gol. Ar bea un gât de țuică, să uite de toate, s-adoarmă mai repede, dar țuica nu curge la robinet. Și atunci, de lehamite, dă drumul la televizor. Acolo, un parlamentar e scos de la DNA cu cătușe, un fost ministru e condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare”¦”Å¢Ã¯-ai dracu”™, că nu vă mai săturați”¦” zice el, molfăind o coajă de pâine și brusc se simte mai bine. Mulțumesc, DNA!

Cei mai vehemenți împotriva borfaÈ™ilor închiÈ™i sunt borfaÈ™ii liberi. Care gândesc că jertfindu-i pe primii potolesc foamea de sânge a compatrioților È™i pot fura ei, mai liniÈ™tiți, în continuare. În plus, îi protejează È™i efectul de preaplin. Dacă închisorile sunt ticsite, vânătoarea de infractori se mai domoleÈ™te, din lipsă de spațiu.

De aceea, luptătorii dezlănțuiți împotriva ideii de amnistie sau grațiere È™i aplaudacii lor de pe margine trebuie priviți cu mare circumspecție. Implacabili, nemiloÈ™i, setați pe exterminare, toți aceÈ™ti  cyborgi îi consideră pe deținuți o formă de ficțiune nocivă, ce trebuie eliminată cu orice preț din societate. Ficțiune, ca să nu-È™i încarce conÈ™tiința (?!) cu păcatul crimei. Căci uciderea unei ficțiuni nu e acelaÈ™i lucru, din punctul de vedere al Codului Penal, cu uciderea unei ființe reale.

Problema despre care vorbeam la începutul articolului are un enunț simplu:

CEDO a condamnat România pentru supraaglomerarea din penitenciare È™i a amenințat, printr-o decizie pilot, că în caz de nerezolvare urgentă a acestei situații România va fi sancționată (conform declarației Ministrului Justiției Raluca Prună), cu plata unor despăgubiri de cca. 80 milioane euro anual.  Întrebarea este: ce soluții imediate are la dispoziție România pentru a evita plata acestor sancțiuni uriaÈ™e?

Răspunsul pare banal: supraaglomerarea poate fi rezolvată fie prin alocarea urgentă a unor noi spații de detenție sistemului penitenciar, fie prin reducerea numărului de deținuți sub limitele admisibile.

Prima soluție, conform spuselor diverÈ™ilor oficiali, ar necesita minimum 4 ani pentru a deveni operațională. Deci ar costa, pe lângă prețurile reale de construcție È™i amenajare a unor noi închisori, È™i cca. 320 milioane euro penalități la CEDO.

A doua soluție ar consta în adoptarea, în regim de urgență, a unei HG care să acorde, conform unor criterii bine stabilite, grațierea colectivă sau amnistierea unor categorii de deținuți care nu prezintă pericol social. Această soluție, nu numai că are acoperire legală dar a È™i fost propusă de Avocatul Poporului în concluziile raportului său, ca fiind singura soluție viabilă, pe termen scurt, care să răspundă È™i cerințelor CEDO È™i limitărilor bugetare ale statului roman.

Grațierea È™i amnistia se practică, periodic, în toate țările civilizate din lume. Criteriile de selectare a celor ce vor fi puÈ™i în libertate sunt, È™i ele, unele consacrate, ce pot fi luate în considerare fie câte unul, separat, fie în combinații de mai multe: respectivii deținuți să nu fie recidiviÈ™ti, să nu fi comis delicte cu violență, să mai aibă de executat doar perioade scurte din pedeapsă (1-2 ani), să fi ajuns la vârste înaintate (peste 70 de ani), să fie diagnosticați cu boli incurabile, în stadii terminale etc.

Până È™i doamna Prună, într-un interviu acordat înainte de declanÈ™area marilor proteste din penitenciare, a trebuit să accepte (e drept, doar cu jumătate de gură) că dacă vrem să scăpăm de amenzile uriaÈ™e de la CEDO ar trebui să eliberăm puÈ™căriile de surplusul de deținuți.

Orice om normal, cu o minimă empatie pentru semenii săi ce sunt incarcerați în condiții de lagăr de concentrare, se întreabă de ce guvernanții români preferă să-È™i extermine deținuții în loc de a-i trata  după regulile unei minime umanități, precum în statele civilizate?

Eu, unul, nu am decât un singur răspuns: din cauza lui Dan Voiculescu, acest rău suprem al băsiÈ™tilor È™i al urmaÈ™ilor lor! Orice-ar fi, DV nu trebuie eliberat în urma unor astfel de măsuri. Dacă privim la criteriile mai sus enumerate (mai puțin la ultimul), DV s-ar califica pentru eliberare nu doar în cazul fiecărui criteriu, luat în parte, ci È™i în cazul tuturor criteriilor, luate împreună. Or, această situație nu poate fi acceptată de Robespierre-iÈ™tii noÈ™tri! Mai bine plătim amenzile usturătoare la CEDO decât să îl eliberăm pe DV È™i cu o singură zi înainte de termen. Păi, după atâta luptă cu bonusurile acordate pentru cărțile scrise în puÈ™cărie, să pierdem tot ce-am câÈ™tigat dând o amărâtă de amnistie?

Că DV e centrul problemei ne-o demonstrează È™i Dan Tapalagă È™i Monica Macovei È™i Raluca Prună È™i Laura Kovesi care trădează, cu fiecare ieÈ™ire publică, o fixație morbidă pentru acest personaj. Numele său È™i al Antenei 3 sunt pomenite de susnumiții ori de câte ori caută argumente pentru a explica revoltele din puÈ™cării sau pentru a refuza ideea de grațiere È™i amnistie.

În termenii tocmai prezentați, eu am o soluție foarte simplă de propus umanistei doamne Prună („umanistă” de la „drepturile omului”),  pentru ieÈ™irea urgentă din impas: să se adauge noului Cod Penal următorul articol simplificator:

Articolul Prună: Toate pedepsele din prezentul Cod Penal vor fi înlocuite cu o pedeapsă unică, indifferent de infracțiune: condamnarea la moarte prin împuÈ™care, cu executare în maximum o săptămână de la pronunțare.

Salvăm È™i amenzile de la CEDO, economisim È™i banii pentru noi penitenciare, scăpăm È™i de Dan Voiculescu (ceea ce, până la urmă, va fi câÈ™tigul principal) È™i, deloc neglijabil, relansăm È™i industria românească de armament.

Iar doamna Monica Macovei va avea din nou prilejul să iasă la geamul veceului È™i să aplaude în extaz.

Contele de Saint GermainEditorialeamenda CEDO pentru puscariile din Romania,amnistie,Avocatul poporului,Dan Tapalagă,Dan Voiculescu,gratiere,Hotnews,Monica Macovei,pedeapsa cu moartea,Raluca Pruna,Robespierre    Hotnews: RAPORT Gradul de ocupare a penitenciarelor este de peste 151% / Avocatul Poporului recomanda mai putine arestari preventive si eliberarea detinutilor care ar mai avea de stat 3 ani dupa gratii.   În aceste zile societatea noastră este lovită în moalele capului de o problemă pe care nu știe nimeni...Blog politic si polemic