Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Acest comentariu ar fi trebuit postat la articolul lui Vladimir Tismaneanu din EVZ intitulat : „Omul intre oameni: politicul ca spatiu al libertatii”.  El nu a putut fi postat deoarece domnul Tismaneanu, in profundul sau atasament fata de valorile democratiei, nu mai accepta forumuri la compunerile sale propagandistice)

Omagierea lui Vasile Paraschiv, ca gest în sine, trebuie salutată.

Așa cum o face însă Vladimir Tismăneanu ea devine un gest politic ofensator la adresa omagiatului. Probabil că, dacă ar putea citi acest articol, Vasile Paraschiv l-ar respinge hotărât și demn, așa cum a refuzat și „Steaua României în grad de cavaler” acordată de președintele Traian Băsescu la 1 decembrie 2008.

I-a spus atunci președintelui: „”Domnule președinte, vă mulțumesc pentru înalta distincție ce ați hotărât să mi-o acordați astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist […] Eu nu vreau de la dumneavoastră, domnule președinte, decorații, bani, funcții etc. Eu vreau dreptatea și adevărul pentru întregul nostru popor, adică exact ceea ce ați promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004 […] dar din nefericire nu v-ați respectat promisiunea făcută, m-ați mințit și m-ați indus în eroare și pe mine și întregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-ați respectat niciodată”.

Ce l-ar insulta pe Vasile Paraschiv în articolul de azi al lui Vladimir Tismăneanu?

În primul rând ciuntirea tendențioasă a meritelor lui de luptător anticomunist prin neamintirea a două gesturi memorabile pentru această luptă făcute de el după revoluția din 1989: amintitul refuz de a fi decorat de Traian Băsescu și, cu doi ani înainte, protestul față de Raportul Comisiei Tismăneanu de condamnare a comunismului, raport pe care îl caracteriza ca având „un evident caracter ideologic de sorginte internaționalistă prezentând numeroase omisiuni, interpretări eronate ale faptelor și mistificări crase ale adevărului istoric”. De ce trece sub tăcere domnul Tismăneanu aceste două gesturi?

În al doilea rând pe Vasile Paraschiv l-ar insulta încercarea de capitalizare de către dl. Tismăneanu, în folosul propagandistic al său și al regimului Băsescu, a dizidenței unui anticomunist autentic care, atâta vreme cât a trăit sub acest regim, a fost marginalizat, ba chiar pedepsit pentru atitudinea sa demascatoare față de fariseii comunismului postrevoluționar din România, anulându-i-se dreptul acordat de Tribunalul București la despăgubiri morale de 300 000 EUR pentru tortura la care a fost supus pe vremea comunismului.

Prin modul în care înțelege să apeleze la și să utilizeze informația obiectivă, selectiv și partizanal, dl. Tismăneanu își descalifică cum nu se poate mai bine probitatea morală și, mai ales, pe cea profesională, de istoric. Cum poate spera dânsul la respect și credibilitate pentru un raport cu o miză uriașă, cel de condamnare a comunismului când, pentru o miză infinit mai mică, cea de anexare post „“ mortem a memoriei lui Vasile Paraschiv, se pretează la o atât de străvezie manipulare prin omisiune.

Și încă o anomalie în logica scindată de partizanate a domnului Tismăneanu: poziția sa privind riscurile de „a nu consimți la injustiție și minciună”. Dânsul prezintă laolaltă riscurile la care s-a supus Gabriel Liiceanu prin „Apelul către lichele” și „riscurile cu care sunt confruntați azi „intelectualii lui Băsescu”, făcându-se că uită iarăși un aspect esențial dar, vai, care nu ar conveni demonstratiei unidirecționate pe care o construiește: poziționarea subiecților față de putere. În timp ce, la vremea respectivă, manifestul lui Liiceanu era antiputere, deci cu riscuri semnificative, odele probăsiste ale „intelectualilor portocalii” și vituperările lor împotriva opoziției prezintă doar riscuri ipotetice, dată fiind protecția și avantajele pe care puterea le asigură acestora.

Contele de Saint GermainEditorialeanticomunism,manipulare,omisiune,tismaneanu,Vasile Paraschiv(Acest comentariu ar fi trebuit postat la articolul lui Vladimir Tismaneanu din EVZ intitulat : 'Omul intre oameni: politicul ca spatiu al libertatii'.  El nu a putut fi postat deoarece domnul Tismaneanu, in profundul sau atasament fata de valorile democratiei, nu mai accepta forumuri la compunerile sale propagandistice) Omagierea lui...Blog politic si polemic