Cum poate arta inspira politicul: premiera “Lacul lebedelor”.
Sâmbătă 19 noiembrie 2022 a avut loc la Opera Naţională din Bucureşti premiera baletului “Lacul lebedelor”.
Deşi spectacolul era de mult sold out, am avut bucuria să primesc în ultima clipă o invitaţie şi să particip direct la acest eveniment.
Primul lucru pe care l-am constatat, panoramând sala din loja în care fusesem găzduit, a fost farmecul retro al momentului de dinaintea primului gong: luminile calde, murmurul discret al spectatorilor, acordurile de încălzire ale orchestrei şi publicul altfel decât îl întâlnim pe stradă, zi de zi. Nu domina eleganţa ostentativă (deşi în câteva cazuri a fost şi ea prezentă) ci o grijă respectuoasă pentru onorarea momentului. Şi bucuria generalizată a participării la o raritate de povestit mâine celor dragi.
M-am referit la lojă nu ca să fac pe grozavul ci ca să introduc în această mărturisire următorul comentariu: gazda mea, cel care mă invitase acolo, era asaltat, în pauze, de persoane dornice să-l salute. Am descoperit, cu această ocazie, o formă de curtuazie artistică pe care o credeam dispărută din obiceiurile aristocratice ale românilor.
Cu agresivitatea deşănţată a uniformizărilor progresiste din aceşti ultimi ani, cu frenezia unor ideologi nesăbuiţi de a dărâma statui în numele “corectitudinii politice”, cu mimetismul de duzină al unor tineri politicieni locali, aveam impresia că orice rezistenţă la aceste forme oribile de mutilare a fost eliminată.
Iată, însă, că nu e chiar aşa! Rezistenţa prin artă încă există. Gazda mea nemaiavând vreo poziţie influentă, nu era salutată din oportunism. Era salutată din respect pentru ceea ce reprezenta şi din solidaritate de breaslă. Am văzut în asta o formă de nobleţe zbătându-se, încă, să nu dispara.
În condiţiile actuale din România, cu sărăcie în ţară şi război la graniţe, funcţionarea instituţiilor de artă devine ceva de-a dreptul eroic. De aceea montarea de către Opera Română din Bucureşti, la standarde onorabile, a baletului “Lacul lebedelor” trebuie salutată ca o mare victorie.
Şi ca un act de curaj managerial având în vedere că Piotr Ilici Ceaikovski este rus iar Oleg Danovski Jr., regizorul acestui spectacol, este ucrainean.
Când în lume sunt smulse de pe socluri statuile lui Shakespeare şi Cristofor Columb, când se scoate de pe ecrane filmul „Pe aripile vîntului”, care a primit 8 premii Oscar, când scriitori celebri precum Mark Twain, Dickens şi Shakespeare sunt eliminaţi din manualele şcolare pentru rasism, când Ukraina interzice romanul lui Lev Tolstoi “Război şi Pace” iar Putin afirmă că “Ukraina nu a avut niciodată o tradiție a propriei sale statalități”, iată că o instituţie culturală majoră din România are temeritatea de a pune alături un rus şi un ukrainean într-un demers cât se poate de pacifist şi nobil: realizarea unei opere de artă.
Spectacolul a fost o reuşită. Publicul l-a savurat acordând aplauze generoase la solo-uri şi ovaţii la final. Distribuţia, extrem de tânără, a reunit balerini din Japonia, Spania, Republica Moldova şi România care au lăsat impresia unei echipe talentate, omogene, fără bariere de cultură şi comunicare.
Ca la orice premieră care se respectă, actorii, corpul tehnic şi un număr de invitaţi speciali au participat, după spectacol, la o agapă. Prilej cu care am putut să-i observ pe protagonişti de aproape, în varianta lor naturală, fără machiaj şi costumaţie de scenă, fără transfigurarea impusă de rol. Vă mărturisesc că toţi, fără excepţie, mi s-au părut foarte frumoşi. Iar fetele, superbe.
Ce bine ar fi dacă arta ar putea inspira politicul. Dacă armonia ar înlocui războiul. Dacă partea frumoasă a fiecăruia dintre noi ar eclipsa părţile noastre urâte.
Ce bine ar fi dacă exemplul Operei Române din Bucureşti ar fi urmat şi de alte instituţii artistice de prestigiu, obligându-i pe politicieni să meargă mai mult la teatru şi la concerte, să reflecteze mai profund, să se perfecţioneze prin forţa unificatoare a artei, nu prin tehnici electoraliste de dezbinare.
https://www.conteledesaintgermain.ro/cum-poate-arta-inspira-politicul-premiera-lacul-lebedelor/21-11-2022https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/11/Lacul-lebedelor.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/11/Lacul-lebedelor-150x150.jpgEditorialearta inspira politica,Ceaikovski,Oleg Danovski Jr,Premiera Lacul Lebedelor. Opera Nationala BucurestiSâmbătă 19 noiembrie 2022 a avut loc la Opera Naţională din Bucureşti premiera baletului “Lacul lebedelor”. Deşi spectacolul era de mult sold out, am avut bucuria să primesc în ultima clipă o invitaţie şi să particip direct la acest eveniment. Primul lucru pe care l-am constatat, panoramând sala din loja în...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
H.N./07.11. „Ministrul ucrainean al culturii a cerut aliaților occidentali să boicoteze cultura rusă, îndemnând la oprirea spectacolelor de muzică a lui Ceaikovski și a altor compozitori ruși până la sfârșitul războiului.”
In urma cu cateva saptamani, cand remarcam demolarea unei statui a lui Puskin pe pamant ucrainean, am primit o replica – civilizata- ce ma trimitea la ignoranta unor cetateni. Am trait in Romania comunista si in epoca demolarilor- uneori „pe viu”-a unor oameni de cultura- dar motivul era – chiar daca fortat- motivat politic.Dar Puskin, dar Ceaikovski, cu care ” se lupta” un Ministru al Culturii in sec. XXI? Poate ca Detasamentu’ Azov nu s-a nascut intamplator pe pamant ucrainean.
watcher – decembrie 5-
Reusind sa ma smulg din mrejele putinismului, in ultima vreme citez din media progresista, gen Hot News: Luni, 05 Decembrie 2022 „Șeful Raytheon: Războiul din Ucraina a consumat producția de rachete Stinger pe 13 ani și Javelin pe 5 ani” Si-n aceeasi zi se baga sin vorba si ProTV, citand Reuters: „Refacerea stocurilor occidentale de muniţii în urma ajutorului oferit Ucrainei va dura 10-15 ani”. Si, ca sa ma alatur comentariului tau: pai, nu era pacat sa facem pace pe 28 martie? Cum am mai fi vandut noi pe bani buni niste armament ce altfel ar fi luat drumu’ „scrap”-ului, cu 0,4 $/kg?. Cat despre innoirea stocurilor, sa mai amane si rusii cu Donbasu’ Nu mult: 10-15 ani.
@watcher – decembrie 3
1. De acord. Numai ca- jucand la cacealama cu un presedinte „democratic ales” cu „maidanu'”, ce ducea UA drept in UE( neimportant pentru rusi) si in NATO (abia acuma grav!), aruncand dezinvolt in aer un Acord- si-asa firav- incurajat din tribune de „ai nostri”, am ajuns azi; in ziua care Vestul isi cauta cartile prin maneci, uitand ca a ramas in camasa de vara, iar afara bate un vant rece- dinspre propriile popoare. Vom parcurge o iarna cumplit de vesela.
2. „Pe partea aialalta America iesea castigatoare in ambele scenarii. Ori Rusia… , ori Rusia se juleste bine si Europa se scufunda.”. Eu cred cu tarie in ultimul: adica, win + win, ambele la „partener”! „Decat” o mica incertitudine ar mai ramane atunci, pe numele ei de fata China; da’ doar in sensul ca inca nu stim in cati ani va deveni prima putere mondiala: unu, doi…?!
@Pesedistul Mitocan
Este adevarat ca, atunci cand sotia va cearta, reprosindu-va pe un ton ridicat ca nu sunteti bun de nimic, domnia voastra va ascundeti sub patul din apropiere?
Este adevarat ca, dupa ce adoarme sotia, iesiti tiptil de sub pat si intrati pe internet, unde va aratati barbatia, jignind persoane care nu v-au gresit cu absolut nimic!
Imi provocati repulsie, domnule, dar si mila.
Pe Contele de Saint-Germain nici nu il mai intreb cum de va tolereaza postarile lipsite de bun-simt, prin care îi hartuiti comentatorii. Dar, cred ca stiu si-l iert, chiar daca sunt dezamagita.
@ duduia …
Asa este! Mi-ati citit viata!kudos! Dacă sunteți un medium asa de bun raspundeti-mi la niște intrebari:
De ce v-ati întors?
Cum credeți ca se va termina pandemia de Wuhan Flu?
Cine ca câștiga în războiul de lângă noi?
Care sunt numerele câștigătoare la loto?
…
De ce nu pomeniți nimic despre trecutul colonial și actual ( vezi cum ne tratează francezii) ?
Va vad combativă asa ca un petite vivandiera asa ca de nu plecați pe front?
Nu invocați vârstă ca nu e motiv !
Apropo ați luat ceva ucraineni în casa dvs? De ce nu?
În rest sa știți ca ati avut dreptate!
Uneori iti trebuie cojonesc sa recunoști ca unii au dreptate!
Sau coloana vertebrala…!
Sau poate faceți un fel de regresie la trecutul avatarului dvs și stati pe canapea toată ziua și de acolo vi se trage …?
În rest sa auzim numai de bine madam I.!
P.S în nemărginită dvs înțelepciune ati putea sa ii răspundeți și celui cu nume de bar de homosexuali la întrebările lui pertinente! …
@ madam ot Barzoieni……
Vin cu o completare sincera din partea cuiva care va provoaca repulsie!
https://www.youtube.com/watch?v=AebcqZXD6aQ
Dintre toate persoanele feminine cu care va identificati? Daca Ileana Stana ar fi vorbit in franceza, sigur ati fi ales-o, asa…..
,,Tara este norodul….nu tagma jefuitorilor!,,
De 1 Decembrie am vizitat cu nepoteii Sala Unirii, am ascultat si am cantat cu totii Noi suntem romani, apoi parada militara, raspunsuri la intrebarile celui mic (unde-i șofelu? cand treceau tancurile) oameni multi, femei, barbati, copii, unii langa altii… emotionati cred eu.
-De-ar fi si razboiul frumos ca defilarea ! sopteste cineva de-alaturi.
Dor. Cuvantul nu are corespondent in limbi straine, nu se traduce.A fi român la fel. Nu cere explicatii…se simte.
Mare ori mica, bogata ori saraca , îti iubesti tara pentru ca îi aparții!
Asa a fost de mii de ani, asa este de la natură!
La multi ani Romania!
@Tagetes – decembrie 3
O sincera apreciere a celor scrise de tine- din suflet-, din partea unuia atins de mizantropie! Sa ne bucuram de tara in care traim- cu bunele si cu relele ei- ca de familia noastra.
De cand media- de TOATE orientarile- s-a transformat din cainele de paza al democratiei in catzelu’ de piatza al propagandei- plimbat in zgarda si chitzaind pentru un oscior de ros- vom afla de la ea numai „istorii adevarate”; asa ca, ce rost mai are sa te mai duci si pe la surse, si ele tot mai marginalizate cu cat incearca sa fie mai cinstite, da’pe contrasensul politic majoritar! Pe aceasta cale poti afla si o „istorie adevarata”- si, mai ales, „nobila”- a UA. O istorie cu care- in niciun caz- nu-ti va fi rusine sa iesi in lume! Periata, desigur, de episoade neplacute gen: pogromurile contra evreilor in anii tulburi 1918-1924
( peste 100.000 victime), masacrarea polonezilor in Volania si Galitia in WW II ( alte cca. 100.000 victime,sa fie, acolo), complicitatea la asasinarea de catre nazisti in doar f’o trei zile a peste 30.000 de evrei la Babi-Yar, si, de ce nu- vestitele epurari etnice( micutze) comise de Azov- cel cu insemne ( dar si sloganuri) naziste la vedere; cu pusca, prin Donbas, in anii nostri.
Asa cum in istoria noastra de TV suntem numai eroi/victime nevinovate; despre „contributia” la Holocaust n-am scoate o vorba daca nu ne-ar obliga main-stream-ul ce da cu banu’; vorbim pe la ocazii festive despre „fratii nostri de peste Prut”- uitand cum am tratat Basarabia – ca pe o sora saraca – dupa Marea Unire; omagiem victimele ororilor hortiste de la Ip si Traznea, da’ nu scoatem o vorba despre asasinatele comise in randul populatiei maghiare la finele WW II de catre „sumanele negre” neaose, s.a.m.d. Adica, asa cum s-a intamplat peste tot, in istoria lumii: mult prea rar imbracata in alb/negru ( culori mult iubite de catre propaganda, usor de asimilat de catre cetateanul onest); si foarte des in toate nuantele de gri (si care de multe ori iti ramane-n gat cand incerci s-o-nghiti, chiar si bine mestecata)
P.S. Postarea nu e un raspuns.
Stimate Conte,
In speranta ca o sa apreciati documentarul despre istoria adevarata a Ukrainei…
In speranta ca cei care nu cunosc istoria adevarata a Ukrainei, doresc sa se informeze corect…
https://www.youtube.com/watch?v=wzUxVxicKao
@unknown
Vad ca te pricepi la orice, incepand de la conspiratiile mondiale si pana la conservarea gogosarilor pentru iarna. In consecinta, daca esti amabil, am cateva intrebari la care as vrea un raspuns si unde as putea sa apelez daca nu la un atoatestiutor, deci apelez la tine.
1. Cine l-a omorat pe Kennedy? (nu ma intereseaza varianta cu CIA, ca pe aia o stiu)
2. Cum au disparut in realitate dinozaurii? (nu ma intereseaza varianta cu meteoritul, ca pe aia o stiu)
3. Cum s-a format universul? (nu ma intereseaza varianta din „nimic”, ca sunt adeptul vorbei ex nihilo, nihil)
4. Cum au fost construite piramidele? (nu ma intereseaza varianta cu alienii, ca pe aia o stiu; daca incerci variantele cu plan inclinat, rostogolirea blocuri pe busteni sau alte solutii care tin de fizica ma intereseaza ce coeficient de frecare ai luat in calcul)
5. De ce un om cu cat e mai prost, cu atat crede ca stie si intelege mai multe? (nu ma intereseaza varianta cu „raspunde-ti singur”, ca eu nu cred ca stiu si inteleg multe)
Ar mai fi cateva intrebari, dar sa vad mai intai cum te descurci cu astea.
Ca sa-ti usurez munca mentionez ca, in ciuda parerii tale, nu sunt afiliat la nici un partid, miscare, ong etc. nu sunt anti sau pro american (deci neutru in privinta USA) si sunt pro Ucraina in masura in care as fi pro orice alta tara invadata ca urmare a ambitiilor unui dement.
@watcher – noiembrie 30-”
1. „Zelensky a avut sansa sa faca pace cand nu pierduse nici multe vieti si nici mult teritoriu.”
Da, da’ pana atunci, avusese loc semnarea Acordurilor( de pace!) Minsk-I si II si pe care preferam sa le ignoram .Si care aduceau o speranta de pace si de liniste in favoarea locuitorilor-rusofoni sau nu- din Donbas- terorizati de extermistii ucraineni ( a se vedea activitatile Azov) sub obladuirea statului Ucrainean; nu prin desprinderea regiunii, ci cu o autonomie crescuta, in cadrul acestuia! Au fost acceptate( si binecuvantate) de catre Vestul democratic ( Fr. + Deutsch. ca garanti)- ca si de rusi- incercand sa se elimine astfel confruntarile din zona. Din partea ucraineana, ultimul a fost semnat de catre pro-rusul Porosenko si dinamitat de pro-vest(itul) Zelenski- imediat dupa instaurarea sa ca urmare a interventiei „diplomatiei” americane prin „maidan”. Acorduri( de pace!) de care Zelenski nici nu vrea sa mai auda- sacrificandu-si poporul si tzara -mizand (iresponsabil, zic eu) pe ajutorul occidentului in obtinerea unei fantasmagorice victorii impotriva celei de-a doua mari armate a lumii! Ca si cum eu as intra in ring contra lu’ Maywether convins ca am niste manusi mai smechere!
2. „Miza e…Vestul colectiv sa provoace infrangerea Rusiei iar la final impartirea enormelor bogatii pe care Rusia le detine….”
Pana acum, cele doua mari incercari cunoscute in istorie- printr-un „razboi cald”- au fost in final un esec; chiar si cand Napoleon a intrat victorios in Moscova. Putem considera ca o victorie pe cea din „razboiul rece”, dar care doar a reglat niste afaceri economice, pe plan politic autoritarismul rusesc iesind-pana in zilele noastre- intarit; chiar mai mult decat pe vremea dictaturii comuniste a lui Lenin- Stalin + urmasii.
Eu nu intrevad nici macar o „infrangere a Rusiei” mai modesta- in sensul refacerii situatiei de dinaintea invaziei din februarie, ca sa nu zic de cea de dinaintea realipirii(„re” nu-i intamplator) Crimeei.
Incat, „miza” de care vorbesti tu eu o vad mult mai mica: la nivelul testarii ( as zice -pe viu_, daca…) a armamentului modern occidental( da’ limitat, pana la a nu declansa un conflict major!)- in paralel cu epuizarea stocurilor „demodate”- revigorand astfel industria de razboi aflata in penurie de cumparatori. Si asta limitat in timp, pana incep popoarele sa simta rece; pe sira spinarii, da’ si in case.
Iar „bogatiile” de care vorbesti nu prea le mai lasa nimeni la „libera imparteala”; da’ parca si-un pret – de 3 ori mai mic al gazului rusesc fata de LNG-ul american- nu-i chiar de colo!
Imi dau si eu cu parerea.
@AC
Privind retrospectiv Minsk nu a fost niciodata respectat pentru ca Vestul colectiv a considerat ca prin Ucraina vor pune presiune pe Rusia. Europa a mizat ca o corectie aplicata Rusiei ii va oferi atuuri in relatia economica. Pe partea aialalta America iesea castigatoare in ambele scenarii. Ori Rusia , ori Rusia se juleste bine si Europa se scufunda.
Sansa unei paci reale a existat dupa dusul cu apa rece aplicat de Kremlin. Atunci se putea intelege ca rusii sunt niste gagii hotarati cu multa artilerie si rachete. Iar ucrainienii puteau accepta cererile rusilor de la momentul acela in ideea de a isi pastra populatia si teritoriul.
Nu era cazul de un mic-mare articol despre marea noastră Dezbinare ?
Mai mâncam și noi postacii ăștia câți am rămas pe pagina asta o pâine cu secară.
Din grâu ucrainean,desigur.
Și o întrebare:ce zici de Klaus că după ce și-a jertfit coroana la Arcul de Triumf a uitat de momentul de reculegere ?
Aveam foarte multe de spus dar pe măsură ce scriam mi-am dat seama că prea puțini vor înțelege.
Așa că m-am rezumat la nimic.
Pai de ce sa reculeagă? El este cu grupul tehnic, pardon ethnic, german și cu vecinii nostrii de dincolo de Tisa! Apropo istericul ala cu avatar de șahist se trage pe fund și nu îmi explica și mie cum e cu ungurii și Ardealul? E bătut în cap? E retard? Sau e mai rău? E nepot de-al lui Anton Melzer sau al moților din Râul Mare care i-au dat în gât pe Horia și pe Cloșca? Asta e! Blestemul moților îl va ajunge, din nou!
Până atunci să ne gândim la cei care suferă acum în afara României! Chit că ei nu vor să se unească cu noi!
@ Contesa de Ségur – noiembrie 24-
Tu-i zici mishto, eu il consider sarcasm. Eu nu fac mishto- eventual ” la schimb”- decat de cei pe care-i consider egali ai mei din pdv social, nu si de cei aflati pe trepte superioare ale societatii; si, in niciun caz, de oameni aflati in suferinta! In schimb, le adresez sarcasmul meu – si-n care exista si o importanta cantitate de deziluzie- atat cat pot, „marilor lideri ai lumii libere”; care, de fapt in „micimea” lor, au ajuns papusile propriei lor marionete . A celei care deja se simte „l’ombelico del mondo”, trasandu-le sarcini de indeplinit- lor, cu Parlamentele lor cu tot! Si care raspund – inca docili- incurajand acest macabru comert cu armament, in care vietile oamenilor nu mai conteaza! Cati oameni n-a mai sacrificat Hitler continuand razboiul pana ce-au ajuns tancurile sovietice in Berlin; atunci cand sfarsitul era deja evident- ca si acum- pentru o mare parte a lumii- iesita de sub vraja / vrajeala propagandei lui?
E doar parerea mea.
@AC
IL SUFFIT! Tu confunzi personajele.
Cred ca ai vrut sa spui ca Putin este cel care se comporta ca Hitler, nu Zelensky.
Poate ai aflat ca rusii lupta ca sa fure teritorii din Ucraina, iar ucrainienii lupta pentru teritoriile care le-au fost cotropite. Vine un nenorocit si-ti ia regiunile care-ti aduc 60% din PIB si tu sa i le oferi pe tava, fara sa ripostezi?
P.S. Te rog sa nu-mi mai raspunzi. Doresc sa punem punct aici disputelor noastre pe aceasta tema. Ne cunoastem deja reciproc pozitiile vis-à-vis de acest razboi, asa ca, alte discutii nu-si mai au rostul.
@ Contesa de Ségur – noiembrie 29.
Totusi, raspund: nu-ti mai raspund!
Cu toata consideratia… dar simplificati problema intr-un mod convenabil.
Ucrainienii nu mai lupta pentru teritorii ca alea deja piticul nuclear le-a anexat. Nu le mai vad inapoi prea curand. Mortii la fel nu se mai intorc de la groapa, refugiatii nu se mai intorc in tara.
A spera ca aceasta continuare a razboiului va fi diferita de ce a fost pana acum e doar un vis extrem de periculos.
Zelensky a avut sansa sa faca pace cand nu pierduse nici multe vieti si nici mult teritoriu. De curand a declarat ca el va continua lupta si in caz de atac nuclear. Asta denota iresponsabilitate fata de propriul popor.
Razboiul actual are o singura miza… transformarea Ucrainei intr-un Afghanistan astfel incat Vestul colectiv sa provoace infrangerea Rusiei iar la final impartirea enormelor bogatii pe care Rusia le detine.
@watcher
Cu toata consideratia, te rog sa-mi spui care a fost momentul în care:
„Zelensky a avut sansa sa faca pace cand nu pierduse nici multe vieti si nici mult teritoriu.”.
Asta a fost un moment in care ambele parti la Ankara au fost foarte aproape de semnarea unei paci. In ultima clipa un telefon dintr-o cancelarie vestica l-a informart pe Zelensky ca primeste arme, bani si suport neconditionat daca continua razboiul.
https://www.reuters.com/world/ukrainian-russian-negotiators-begin-peace-talks-monday-turkish-official-2022-03-28/
Un alt moment a fost sugestia venita de la Kissinger si Mike Milley in care s-a sugerat pace contra teritorii.
Pierderile suferite de Ucraina sunt incomensurabile: 100.00 ofiteri conform Ursulei.
https://www.youtube.com/watch?v=YwVB6mLvsHk&ab_channel=TheCriticalChannel
Nu vb aici si de militarii raniti care probabil sunt la 3-400.000.
O pace oricat de proasta ar fi fost, ar fi adus Ucrainei infinit mai multe beneficii.
@watcher
Multumesc pentru raspuns. As fi dorit totusi un articol dintr-o sursa credibila care sa scoata in evidenta ceea ce ati afirmat („Zelensky a avut sansa sa faca pace cand nu pierduse nici multe vieti si nici mult teritoriu.”).
Eu am citit cu totul altceva:
https://www.20minutes.fr/monde/3260835-20220328-guerre-urkaine-nouvelle-session-negociations-lieu-istanbul-selon-presidence-turque
Nu prea inteleg care sursa nu e credibila: linkul de la Reuters, discursul Ursulei von Der Leyen.
In link-ul dvs se spune acelasi lucru. Pe data de 28 martie au existat negocieri de pace la Ankara intre rusi si ucrainieni care au esuat.
Logica comentariului meu e una foarte simpla. Intre 28 martie si actualul moment Ucraina a pierdut soldati, teritorii, cetateni prin emigratie si infrastructura.
Ca si concluzie semnarea unui acord de pace in 28 martie desi consfintea anumite pierderi acestea ar fi fost mult mai reduse comparat cu actuala stare de lucruri.
@watcher
Sursele dv. sunt credibile, dar nu dezvolta subiectul care m-ar fi interesat, si anume, cel legat de „„Zelensky a avut sansa sa faca pace cand nu pierduse nici multe vieti si nici mult teritoriu”.
Iar afirmatia ca „In ultima clipa un telefon dintr-o cancelarie vestica l-a informart pe Zelensky ca primeste arme, bani si suport neconditionat daca continua razboiul” este diversiune ruseasca pura, fara prezentarea înregistrarii acelei converbiri.
Apoi, în articolul pe care eu vi l-am dat, aveti declaratia lui Erdogan care prezinta informatii eronate despre negocieri, asa ca… Va redau tradusa ultima parte din articol:
___
„Procesul de negociere este foarte dificil”, a declarat vineri ministrul de externe ucrainean Dmytro Kouleba. El a negat orice „consens” cu Moscova, în timp ce președintele turc a asigurat puțin mai devreme că rușii și ucrainenii sunt de acord cu patru din șase puncte de negociere.
„Nu există un consens cu Rusia cu privire la cele patru puncte menționate de președintele Turciei”, a spus Kouleba, salutând, totuși, „eforturile diplomatice” ale Ankarei de a pune capăt războiului.”
___
Daca nu exista inregistrarea atunci e diversiune ruseasca. Comunicatiile private ale lui Zelensky cu lideri politici importanti nu imi amintesc sa fie scapate publicitatii vreodata.
Legat de Ankara…
Cel mai probabil e ca Erdogan a anuntat progresele initiale in negocieri. Pozitia ucrainiana la negocieri a devenit inflexibila ulterior tocmai pentru ca au primit asigurari din Vest in privinta unui suport neconditionat.
Iar la final ucrainienii declara ca nu exista nici un punct comun pentru a semna o pace.
Credeti ca Erdogan din pozitia de gazda a reuniunii si-a dorit sa pozeze ca fiind prostul satului pe banii si timpul lui?
Eu sincer ma indoiesc.
Dovezile foarte clare legate de suportul oferit de Vest s-au si vazut foarte clar ulterior. Aparitiile presedintelui ucrainean la festivaluri de film, deschiderea bursei din NY. Practic s-a dorit transformarea domeniei sale intr-un star global.
Trimiterea de tehnica de lupta(javeline, nlaw, himars, drone etc) si ajutor financiar de ordinul miliardelor.
Numai Romania a pompat 60 de milioane in afara costurilor cu refugiatii.
Modul in care isi permitea sa se adreseze oficialilor din alte tari sugereaza o noua ierarhie.
Presedintelui Scholz oficial ucrianienii ii spun ca e un cremwsti oparit si ala nu replica.
https://ortodoxinfo.ro/2022/11/27/video-protestele-iau-amploare-in-china-se-cere-demisia-lui-xi-jinping/
daca mai sunt indivizi care cred ca ce se intampla in Ucraina sau China nu este mana americanilor, atunci … cat de orb sa fii ?!
Dupa primul razboi mondial SUA a ajuns din urma Europa dpdv economic. Dupa al doilea razboi mondial a intrecut-o. Acum a ingenunchiat-o. Coincidenta ?
Tactica a ramas aceeasi. Ii slabesti provocand revolte interne si crize lasand sa se bata intre ei, cam 1-2 ani, dupa care intervii tu ca salvator si iti pui conditiile.Prostii pun botu’.
SUA si-a creat o infrastructura peste tot in lume si pot provica revolte instant oriunde pe glob (hashtag rezist stie mai bine ).
China este o tara in care, cel putin in ultima suta de ani, populatia a trait in saracie lucie si comunism pur si sunt obijnuiti cu constrangerile statului. Cine pana mea crede ca s-au trezit ei brusc si au inceput sa protesteze ? Parca revedem filmul din decembrie 89 de la noi. In urma cu fix o luna, presedintele Chinei a iesit public si a cerut armatei sa se pregateasca de razboi. Coincidenta ?
Ce Lacul lebedelor, ce Kovesi … ?
A erupt Mauna Loa, in Hawaii, după aproape 40 de ani.
Coincidență?
Cred că tot „mâna americanilor a pus piciorul” și acolo.
#vulcan
tipic hashtag rezist. evidenta nici nu mai conteaza. e cum vrea muschii vostri.
@unknown
Mda.
Ai uitat sa spui ca Putin a atacat Ukraina, pus fiind de catre americani.
Quelle omission impardonnable!
@ duduia de Rostopasca!
Hrusciov a înființat Ucraina! Aveți ceva de comentat la asta?
Romanii din Ucraina sunt terorizați de către naziștii din conducerea statului înființat de către Hrusciov!
Știai duduie ca în carta ONU exista una articol în care orice stat are voie sa lupte împotriva naziștilor dac aceștia amenință acel stat?
Sunt sigur ca știai dar te tragi pe fund ca orice persoana a cărui orizont se îngustează odata cu batranetea( sunteți bătrână sigur ) si se concentrează într-un punct care este punctul de vedere!
Oricum o sa iau un colegilor ca simt fierea în gura la gândul ca exista oamenii încremeniți în proiect( prosti după Liiceanu) și care nu își dau seama de nenorocirea care se apropie de noi!
Apropo duduie, ai aprins o lumânare pentru aviatorii romani morți pentru actor?
Sigur nu!
Domnule pesedist, as avea argumente sa iti combat aberatiile pe care le sustii, dar ma „oripileaza” felul in care te exprimi. Asa ca … fii bun si polemizeaza cu cei care iti accepta mitocaniile si pe mine ocoleste-ma, te rog.
@ duduie
Las-o jos ca măcăne! Nu ai ce combate! Ești o persoana trista care nu are coloana ! Ai plecat și te-ai întors cu tupeu!
Asa ca penala de Hillary care a înghițit umilința cu Lewinski doar ca să fie catindata! În general oamenii cu aere sunt cei ai căror viata pute( si la propriu și la figurat) si care cred ca dacă flutura pe la nasul prostimii niște citate cred ca viata lor este frumoasa!
Breaking news duduie! C”est pas vraie! Oricum îmi face placere sa știu ca va râcâie la lingurica prostiile debitate de Subsemnatul!
Puteți sa ma ignorați sa faceți ce vreți! Eu voi continua sa va atrag atenția asupra ipocriziei care va guvernează viata! Sper sa fie cât mai lunga pentru a vedea ca asa cum v-ati înșelat cu wuhan flu tot asa o veți lua în mână și cu actorasul ratat!
Weekend placut! Și nu uitați de lumânarea aia! Vi se vor spala toate păcatele!
@Tagetes – noiembrie 23
-” M-ai atins! Nota 10 pentru ferplei . Nu mă pot abtine!:))”. Si reciproca e adevarata! Cum ar zice un matematician de pe moshia prezenta.
-” Bănuiesc ca ai mai avut 10 la scoala”. Mi s-a mai intamplat, din cand in cand; deshi nu arat.
-” Se aude ca armata va prelua controlul saiturilor” Pe bune? De cand ashtept momentu’! Doar sa-mi dau jos camasha, ca daca raman in maieu, in fine mi se vad si mie pe umeri epoletzii cu 4 stele! Asa, cu ele la vedere, sper sa primesc si eu mai mult respect de la gradele inferioare de pe-aici! Pe loc, repaus!
„Cum poate arta inspira politicul: premiera “Lacul lebedelor”. La acest titlu frumos , imi permit sa adaug si eu unu’. Pe contrasens: „Cum poate politicul macula arta: premiera „Boris Godunov”. La Scala din Milano:
„Mai multi oficiali ucraineni au criticat Scala din Milano pentru punerea in scenă a unei compozitii rusesti. Consulul Ucrainei la Milano, Andri Kartish, le-a trimis directorilor de la Scala si liderilor politici locali o scrisoare de protest fata de deschiderea noii stagiuni 2022-2023 cu Boris Godunov. In opinia ambasadorului ucrainean, asemenea spectacole, ale unor compozitori rusi, ar sprijini potentiale elemente de propaganda. De asemenea, mai multe asociatii ale ucrainenilor din Italia au criticat alegerea operei clasice a lui Musorgski intr-o asemenea perioada. Ele au cerut punerea in scena a unei alte opere si excluderea completa din repertoriu a compozitorilor rusi, pana la incheierea razboiului.” Cu urmarea: „Scala din Milano nu cedeaza presiunilor facute de ucraineni: “Boris Godunov” va avea premiera pe 7 decembrie.” Sursa: newsin.ro.
O fi adevarat ca „Inter arma silent musae”- dupa cum afirma Cicero, sau sa credem in „Rezistenţa prin artă încă există”- cum lasa loc la speranta Contele?!
P.S. Celor ce vor sa afle ceva mai mult despre interesele ( obnubilate in general) ce intretin razboiul din UA recomand ( bulversat fiind de postura in care nu credeam sa ajung!), Hot News / Vineri, 25 Noiembrie 2022, cu titlul:
„Stăpânul țărilor est-europene din epoca sovietică a provocat un boom al industriei de armament”. Si care nu ia in discutie nici macar avantul „occidentului” in inlocuirea armamentului – mai demodat fata de „tendintele” sezonului primavara- vara ce se profileaza si livrat UA( pe bani!) – cu altul nou!.
In simplitatea gandirii mele, continui sa cred intr-un Acord de incetare a luptelor, pe actualele pozitii! Care sa opreasca „productia” de victime si de distrugeri ale unei tari, din considerente zise „strategice”
@ Contesa de Ségur – noiembrie 24
Acu, chiar sa stam incruntati toata ziua?! La cata materie prima mi se furnizeaza zilnic, imi alimenteaza din plin sarcasmul specific varstei! Mai asteapta putin(!) sa se schimbe macazu’ si sa apara propaganda pro-pace cu Rusia! Sunt antrenat din cei 45 de ani de „comunism iubit”(!?) s-o abordez. Astept in pole-position!
P.S.1 – Daca ti se pare si asta un oximoron, sunt pregatit sa-l comentam; in acelasi „spirit de intelegere si buna vecinatate”( parca asa se desfasurau pe vremea „To’ashului” si disputele romano -maghiare).
P.S.2 – A propos de a propos-ul cu „…”,care suna a citat; nu-mi amintesc sa fi spus asa ceva.
@AC
À propos de mon à-propos (aici, cu cratima), citam ceea ce eu ti-am mai spus o data.
Si, chiar asa, de ce sa stam incruntati toata ziua?
De ce sa nu-i luam peste picior mereu pe cei agresati si, pe agresori sa-i lasam in pace? In pacea lor, ca pe a ucrainienilor au nenorocit-o, măgarii.
,,Ce bine ar fi dacă arta ar putea inspira politicul. Dacă armonia ar înlocui războiul. Dacă partea frumoasă a fiecăruia dintre noi ar eclipsa părţile noastre urâte.,,
Da , ar fi frumos. Doar educatia, scoala, pot eclipsa părtile urâte.
Numai că, scoala fiind varză, din răsad de varză cresc cumva trandafiri?
Pe vremuri scoala era cea mai reala si valabila democratie: a valorii.
Acum doar banul decide, democratia este a stăpânului nu a valorii.
Refugiul in muzică, in carti, ca sa uitam… sau să ne amintim, asta ne mai rămâne.
Că tot suntem la ora de nostalgie, mi-amintesc prin anii 80 era o emisiune de muzica Estrada Nocturnă, difuzata dupa miezul noptii , ore intregi de muzica fara vorbe , fara comentarii, o placere.
Citeam mult pe vremea aia, tânar fiind nu realizam că viata din carti e una si viata din viată e alta, visând le confundam plin de speranță.
Să visezi la fericire…. vremuri faine.
Fericire!?
Acum, sincer, m-aș multumi si cu mai putină.
Numai să fie!:))
@ Tagetes – 22.11.
„Pe vremuri scoala era cea mai reala si valabila democratie: a valorii”.
Frumos spus, da’ usor edulcorata realitatea; cel putzin a anilor cand am facut eu scoala: la liceu, examenul il dadeam toti, da’ fiecare aveam- in functie de „statutul social” al familiei (fosta burghezo- mosiereasca, contzopisti sau muncitori,tarani muncitori, etc)- mai multe/putine locuri repartizate.Iar la examenul de la facultate, am avut nevoie de „dosar”. Incat, asa numita de tine „democratie a valorii” era in ushoara suferintza! Desi aflat in categoria cu „mai putine”- devenind si destul de ranchiunos pentru asta- am considerat peste ani fenomenul ca pe o „revansha”- indreptatita- a regimului comunist fata de inevitabila excluderea de la invatamantul de baza a copiilor din familiile sarace in anteriorul regim; adica, ceea ce se-ntampla azi, peste timp, din pacate!
P.S. Sunt cu ochii pe tine, „recidivistule”, te citez: „m-aș multumi si cu mai putină”( adica femininu’ de la …nu-i spun numele!? Ptiu, draq!
@Adrian
,,am considerat peste ani fenomenul ca pe o „revansha”- indreptatita- a regimului comunist fata de inevitabila excluderea de la invatamantul de baza a copiilor din familiile sarace in anteriorul regim,,
M-ai atins! Nota 10 pentru ferplei . Nu mă pot abtine!:))
Bănuiesc ca ai mai avut 10 la scoala chiar dacă a trebuit sa transpiri mai mult decat altii( datorita dosarului).
Cat despre femininu de la…am râs cu poftă.Se aude ca armata va prelua controlul saiturilor . Va trebui sa ne antrenam de pe acum. Cum si eu si mai ales tu iubim calamburul ne vom intelege perfect pentru că , vezi tu,nu putem abuza de ospitalitatea contelui creindu-i probleme.
Salutări!
Conte, socant este ca ati putut sa lasati Antena3 pentru Lacul lebedelor …
@ babuska Rostopacina
La bulgari pe sticla pe vremea lui Ceaușescu?
Chiar sunteti o persoana sensibila, Conte. Felicitari pentru articol!
„Baletul este un dans executat de sufletul omului.”
(A. Pușkin)
@Contesa de Ségur – noiembrie 22
Puskea pe limba cu rusu’ asta, „tomnai” bun de demolat in prea iubita UA de UE! URA ( in ambele acceptiuni) si la gara!
@AC
N’importe quoi.
Nu te poti abtine. Mishto-urile astea la adresa ucrainienilor si doar a ucrainienilor, demonstreaza ceea ce ti-am spus nu de multa vreme. (À propos de „nu sunt pro-Putin, dar nu vreau sa scriu nimic rau despre el”, mai bine despre ceilalti”.)
La Comtesse a raison !
Numai de Putin avem voie sa facem misto. Aia din occident au fost si sunt niste sfinti.
…era sa uit … Viv la frans !!!
Stimate Conte,
Fiecare cu varsta / Lacu’ lui! Mi-ai readus in memorie spectacolul cu Royal Ballet si Margot Fonteyn la aceeasi Opera Romana din Bucurestii anilor’70. Fara sa fiu un fan al baletului clasic ( vedeam insa toate „Nocturnele de la 9 1/2” cu Miriam Raducanu si Gigi Caciuleanu ), am iesit fascinat! Pacat ca timpu’ a luat-o la sanatoasa tot mai ireparabil.
Multzam fain!
Conte, poate afla Contesa de Segur ca te uiti la piese rusesti. O sa imi spuna ca esti putinist.
„Viv la frans !!!”
@unknown
Te crezi spiritual, dar ai reusit doar sa dai cu bîta-n balta! Daca ti-as spune unde am vazut eu, de mai multe ori, baletele lui Ceaikovski, m-ai invidia.
Felicitari sincere pentru aceasta minunata recenzie de spectacol. Pe vremuri, existau ziaristi specializati in diferitele forme de Arta care-si publicau in reviste de specialitate impresiile, fie ele laudative sau critice. Din fericire mai exista cite un ” Domn Conte” disponibil si doritor sa adreseze celor care nu au fost prezenti la premiera unui spectacol de tinuta, citeva cuvinte pline de miez! Asteptam si pe viitor parerile domniei voastre !