Convalescența domnului Cărtărescu
Chiar eram curios să văd în ce fel au influențat rezultatele alegerilor din 9 decembrie depresia domnului Cărtărescu.  După ultimele editoriale din EVZ, în care vorbea cu exclamații gâtuite de spaimă despre perspectiva apocalipsei naționale, despre România sub   Antonescu și Ponta ca despre o viitoare gubernie rusă, am fost îngrijorat să nu-și fi scăpat iremediabil de sub control, să nu facă vreun gest necugetat.
Acum m-am liniștit: rezultatele alegerilor au funcționat, pentru domnia sa, ca un duș rece. L-au scos, adică, din fierbințeala patimilor iraționale, din frenezia generată de harpiile lumii paralele în care trăia, și l-au putut recupera, cel puțin vreme de un editorial, pentru lumea reală. Astfel, elitistele frisoanele au fost înlocuite de o plebeiană dârdâială care l-a constrâns, din motive practice, să-și întoarcă privirea dinspre sine spre exterior.
„De ce nu-l mai vor pe Băsescu?” este mai mult decât o întrebare, este o recunoaștere. Simplu fapt că o formulezi e un semn de însănătoșire.
Sigur, răspunsurile pe care ni le oferă Mircea Cărtărescu la aceast moment sunt încă afectate de febra ficțiunii în care singur s-a exilat. Dar nu răspunsurile sunt importante într-o primă fază a convalescenței ci faptul că pacientul nu mai delirează.
„Poporul s-a pronunțat și, cum democrația nu poate fi pusă-n discuție, nu mai e nimic de spus în privința validității ultimelor alegeri”.
Iată o frază care arată că, pe durata bolii, domnului Cărtărescu nu i-au fost afectați decisiv centrii gândirii. Unora, magia neagră la care i-a supus regimul Băsescu le-a produs disfuncții ireparabile. Să ne amintim doar de Cristian Câmpeanu de la România Liberă care, anticipând rezultatele alegerilor, îi cerea președintelui Băsescu, nici mai mult nici mai puțin, să salveze țara ignorând voința populară.
Cu tot respectul pentru suferința de acum a lui Mircea Cărtărescu și neîncercând altceva decât să-i facilitez o înțelegere cât mai rapidă a adevăratelor probleme cu care se confruntă poporul său (poporul statistic și nu acela stratificat), îi semnalez două percepții eronate în legătură cu acesta, cu care văd că încă operează.
„Înainte de a ne-ntreba de ce vrea poporul o guvernare de stânga, ar fi bine să vedem mai întâi de ce el nu a mai vrut „žregimul Băsescu””.
Să crezi că poporul român al anului 2012 a ales între o guvernare de stânga și una de dreapta este o mare naivitate. Să susții că în politica recentă a României PDL a însemnat dreapta iar USL stânga, este o regretabilă mistificare. Lucrurile sunt mult mai simple și libere de doctrine decât ne spune domnul Cărtărescu. Poporul român nu a ales ci a sancționat. A sancționat corupția, aroganța, minciuna, ridicate la cote de Guiness book de regimul Băsescu și nicidecum așa zisele politici de dreapta ale acestuia, care au condus la prăbușirea nivelului de trai. Să fie clientelismul politic alimentat de doamna Udrea cu miliarde de euro de la buget o politică de dreapta? Și multe alte manevre legate de nume ca Blejnar, Anastase, Baconschi etc. să reprezinte virtuți ale  emancipării capitaliste? Haide, zău…
„Băsescu a căzut și pentru că a condamnat comunismul și a deschis dosarele Securității”.
Asta mi se pare și mai gogonată decât prima. Toată lumea și-a dat seama cu câtă sinceritate și bunăcredință a condamnat Traian Băsescu comunismul și cât de pornit e el împotriva Securității din moment ce i-a reînviat practicile, perfecționându-le. Aberanta amploare pe care au luat-o, sub regimul Băsescu, ascultările telefonice, asmuțirea la intimidare a procuraturii asupra oamenilor simpli, de la țară, multe alte realități care confirmă o apetență maladivă a președintelui pentru control prin amenințări, șantaj și alte practici deprinse prin școlile sinistrei Securități, sunt argumente serioase care demonstrează că domnul Cărtărescu se înșală în explicația sa.
Constat că, printre gafele lui Băsescu, Mircea Cărtărescu o menționează pe cea cu Pleșu (???) dar uită să o amintească pe aceea cu Regele Mihai, care a revoltat în mult mai mare măsură. Este genul de evaluare disproporționată care, din motive sentimentale sau de oportunism sau de altă natură, l-a adus pe domnul Cărtărescu în situația de a recepta și prezenta atât de distorsionat realitățile românești din ultimii ani.
Revin însă și spun, în încheiere, că editorialul de azi e un semn încurajator. Căutarea de explicații, de către autor, ar trebui insă să continue însoțită de o încercare de a renunța la prejudecățile de până acum. Asta dacă dorește să se lămurească cu adevărat.
https://www.conteledesaintgermain.ro/convalescenta-domnului-cartarescu/14-12-2012EditorialeAntonescu,Basescu,cartarescu,Cristian Campeanu,EVZ,Plesu,Ponta,regele Mihai,Romania LiberaChiar eram curios să văd în ce fel au influențat rezultatele alegerilor din 9 decembrie depresia domnului Cărtărescu.  După ultimele editoriale din EVZ, în care vorbea cu exclamații gâtuite de spaimă despre perspectiva apocalipsei naționale, despre România sub   Antonescu și Ponta ca despre o viitoare gubernie rusă, am fost...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
subscriu la ce a spus Adrian Rusu despre Mirciulica C…ba mai mult, cei ce au avut rabdare sa-i citeasca creatiile poetice ( printre care cu jena recunosc ca ma numar si eu) au avut revelatia de a afla ca, cartarescu este un poet cu mult mai prost decat este prozatorul cartarescu in materie de proza
daca REM si De ce iubim … sunt atat de greu digerabile as fi curios ce parere ar avea Adrian Rusu despre tampeniiile din”Poememe chiuvetei” frivolitatile din „Dublu CD” sau platitudinile din „Nimic” (foarte bine ales titlul acestui ultim volum, ca sa dam Cezarului e ce al Cezarului :)) ?!?
as vrea sa mai adaug si ca „fenomenul Cartarescu” nu e, din pacate, deloc singular in cultura romana, el e replicat de „fenomenul Plesu”, de „fenomenul Liiceanu” (produse media, nu valori culturale!) s.a.- si arata ca o cultura periferica e mereu expusa/dispusa ca, din complexe de inferioritate sa-si umfle pseudo-valorile (daca n-o face cultura, o fac chiar ei, auctorii) pentru a le aseza (pe varfuri, dupa modelul boc) in randul lumii….
Domnilor, doamnelor, etc.
Am insomnie, din cauza pisicii, care „žvânează” noaptea. Veterinarul spune ca e normală insomnia- are și el, din aceeași cauză. (pisica lui, nu a mea). Si….am încercat, pentru a enșpea oară și pentru că mi-e rușine să se uite intelectualii la mine ca la un bou (am 2 intelectuali în cartier) – să citesc Cărtarescu. Am „žDe ce iubim….etc. și „žRem”, si cred că mai am câteva, nedeschise, prin rafturi. Nu pot să citesc asta! E plat, fără rost, nearhitecturat, banal, vulgar si vă rog să mă iertați, stupid. Vreau, adica, după atâtea străfulgerări (căci nu sunt gânduri articulate construite, nu sunt cautari ale sensului) despre carnea iubita, vreau o sinteză…o plasare sintetică în lume și în ceruri. De ce se citeste Cărtărescu, rog fumos? Cand Hans Castorp pleaca la razboi, lasi cartea din mana cu multumirea ca ai fost martor la aventura construirii unui om. Cand Odile isi face un dulap cu o mica farmacie, al carui rost se va lămuri in actul 4, sau cand se intelege (la flaut) cu Căpitanul (la pian) – abia atunci este „žun roman”. In fine…nu mai zic de Woland si Behemot, sau chiar de Svejk. Asta este un „žroman”. Trebuie o structura, o cristalizare. De ce cititi Cartarescu? De ce ii atribuiti nușce calitați? care e șpilul care-mi scapa mie?
Mvaaai, deci un alt subiect fierbinte si de actualitate maxima: trairile limbricului prezidential Cartarascu.
Domnule conte de Saint Partz, dar ceva despre vizita nocturna si de taina la Cotroceni a celor 2 aprigi antibasisti Ponta si Antonescu ai putea sa ne istorisesti?
Hai baga un eseu atzos, in stilul tau antelectoal.
Hai ma, ca voi i-ati votat pe astia, eu sunt ”basist” dupa cum m-ai categorisit tu cu siguranta caracteristica fomistului de partid.
Hai ma, nu le cereti socoteala, nu-i intrebati ce-au cautat acolo?
Va multumiti cu flegma lui Antonescu care v-a spus pe sleau ca nu-i treaba voastra?
Bravo ba stralucitorilor, eu credeam ca curvetii astia sunt alesi si trebuie sa raspunda in fata boilor care i-au ales. Sau voi sunteti niste boi la fel de boi ca si boii care s-au inghesuit sa-i voteze pe ailalti?
Aha, pai inseamna ca toti sunteti aceeasi mizerie.
Haules baules distrusilor!
domnu migrant, poate n-ai inteles: nu raspundem la provocari. Inca nu 🙂
Draga conte, desi am incetat sa mai postez pe acest blog ca urmare unor apostrofari ce mi s-au parut cam prea infierbantate pentru varsta mea, ma intorc cu placerea de a constata ca v-ati pastrat capul pe umeri dupa aceasta victorie si ca spiritul deschis si tonul urban continua sa domine.
vreau sa fac o singura completare: nu sunt de acord sa numim politicile guvernarii Basescu „de dreapta”. Nu e nimic de dreapta in a te agata de ugerul statului si a te ingrasa exclusiv din el, indepartand cu coate si gheare pe oricine care, cu sau fara justificare, incearca sa se apropie. a numi asa ceva dreapta este o jignire la adresa adevaratei drepte, respectiv la adresa liberalilor.
Lecturand comentariile de la aceasta pagina am ramas cu o senzatie ciudata … ca setea unui naufragiat in mijlocul marii cu apa nepotabila .
Daca amfitrionul nostru , aflat intr-o pozitie de suficienta si usoara marinimie fata de rivalul sau literar si politic , are concentratia de HCl mai redusa , in schimb obsecviosii de casa sunt la datorie …. ca intotdeauna …
Mircea Cartarescu nu este un specialist in politica dar …ca orice intelectual obiectiv , ca un performer in domeniul sau literar , se simte dator sa fie vazut de poporul care l-a creat si protejat .
Nu are pretentii de * analist politic * … ca altii , si nici sa parvina politic . Doreste numai sa-si expuna parerea sa despre fenomenul politic din Romania asa cum il vede de la inaltimea sa de simplu poet evitand din principiu adversitatile … Din pacate …..
Serenissime Conte, daca nici textele cu descrieri explicite ale diveselor acte sexuale experimentate in compania Ioanei Nicolae nu te-au lamurit ca… ca… (asta e!) Carterescu e sarit de pe fix… poate doar daca privesti atent, vezi ca omul are cap de pisica, tipic studiilor dr Lombroso! Consider ca e o pierdere de timp si energie sa te ocupi de el!… e un fel de Boc al literelor, nimic mai mult! hehehe! Gm.
Draga Garfield, intai vreau sa-ti multumesc pentru efortul facut de a-mi posta unele comentarii pe EVZ. Apreciez cu atat mai mult acest gest cu cat am vazut ca-ti iei, pe nedrept, tot felul de ironii pe seama mea.
Nu sunt deloc un fan Cartarescu, cum probabil ti-ai dat seama.Spre deosebire de Plesu, pe care-l citesc cu placere (mai putin editorialele cu iz politic), Cartarescu nu ma impresioneaza deloc si, recunosc, desi am facut eforturi sa-i citesc pana la capat unele texte literare, nu am fost in stare. Motivul pentru care inca il mai comentez este ca, totusi, multi ii parcurg editorialele si incerc sa le devoalez acelora cand si cum Cartarescu vrea sa-i manipuleze sau sa-i minta de-a dreptul…
Nu e niciun efort, e o placere!… mai ales cand ii vad pe corifeii bashisti spumegand! hehehe! Gm.
De alte ziare È™i figuri când te ocupi?
Conte, what the fuck? Fagotul asta spune ca basexu a pierdut pt. ca a diktat masurile de austeritate „corete” dar, deh, „prea dure”, si pt. ca a condamnat comunismul si securitatea! P-orma il compara cu Churchill!!!! In puii mei!, scoateti-i limba lata din intestinul gros al dicktakiorului!!
M-ati facut curios si am citit editorialul.Doua pasaje mi-au atras atentia in mod special.Primul :”erodând cu încetul statura președintelui”.Omul nu se opreste din laudatio neconditionat nici in ceasul al 13-lea pentru ca personajul Basescu a avut orice in afara de statura.Aceasta zicere mi-a produs un zambet.Nu stiu daca mai mult de mila sau mai mult de dispret. Cu al doilea pasaj am fost de acord.Acesta este:”Pentru Traian Băsescu, cel mai bine ar fi fost să se oprească la un singur mandat.”Probabil ca el si ceilalti intelectuali prezidentiali trebuiau sa incerce sa-i explice asta patronului lor in timp util.In mod cert nu ar fi ascultat de un asa sfat dar macar puteau sa se laude ca au incercat.
Of, Conte, ce naiv esti… Cartarascu e incurabil, nu e vorba de nici un fel de convalescenta. Crede-ma stiu foaaaaarte bine ce spun.