Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la articolul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat ” Morala ca ideologie”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Morala_ca_ideologie_7_482421756.html

 

Jung: Sinele este o entitate supraordonată Eului, incluzând nu numai conștientul și inconștientul, ci și „scopul vieții”.

Când, comentând  relația în care se complace cu actuala putere antinațională, l-am numit pe domnul Pleșu „un colaboraționist de omenie”, Dilema Veche m-a cenzurat contrapunându-mi argumente semantice iar mulți cititori m-au combătut reproșându-mi statura si statutul insuficiente pentru a-mi legitima o astfel de cutezanță de profanator.

Au fost reacții ca în fața unui gest impudic și nu ca în fața păcătuirii prin neadevăr. Pentru că, în esență, eu nu susținusem nicidecum că domnul Pleșu ar fi vreun ticălos, ci doar că este un om prematur impăcat cu slăbiciunile sale.

Articolul de azi al lui AP vine cum nu se poate mai convingător în confirmarea, involuntară desigur, a părerilor mele de-atunci. El este o reacție subtil – defensivă a unui intelectual proeminent, cu un subconștient culpabil, la presiunea tot mai mare a mediului civic. O presiune pe care „morala publică”, în virtutea unor „clișee luminate”, o pune asupra sa, cerându-i să renunțe la alibiul neutralității scârbite și să se implice și Luminăția Sa în „controlul balanței eticului împotriva clasei conducătoare”.

Am formulat „subconștient culpabil” deoarece doar o astfel de suferință a sinelui poate împinge la căutarea cu atâta obstinație, până la răsturnarea totală a preceptelor morale, de justificări plauzibile.

Pentru că, în ce alt mod ar putea fi interpretat acest editorial decât ca un fel erudit și mistificator de a pleda „Not guilty”?

Sinele domnului Pleșu, ordonator de credite pentru atingerea „scopului vieții” (ca să-l citez pe Jung), s-a încovoiat complice întru nepericlitarea eligibilității proiectului „Pentru o senectute burgheză”.

Doar astfel au putut fi prezentate în culori calde lașitatea și oportunismul: maimuțărind temeritatea „retorilor societății civile” de a se opune exceselor puterii, numind-o „ipocrizie pioasă”. Adică înțelegeti: cei care spun NU puterii sunt ipocriți, nicidecum „intransigenți morali”. Intransigenții morali, modelele, trebuind căutate dincolo, unde se împart privilegiile, printre miniștrii prezenți în toate guvernele de toate culorile, printre consilierii de taină ai satrapilor. „Înregimentarea oarbă” este meteahna opoziționiștilor (asta da enormitate!), nicidecum a modelelor pe care le girează domnul Pleșu prin laudele sale epice, cum ar fi Teodor Baconschi sau Sever Voinescu.

Morala adevărată s-o ține departe de ideologii „“ cum ne predă domnul Pleșu. Dar moraliștii adevărați nu ar trebui să se țină departe de cei care experimentează ideologiile pe pielea noastră? Mai ales cand le experimenteaza ca pe o turma de sacrificiu? Sau aceasta este o opțiune care se negociază?

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceAdevarul,andrei plesu,Jung,morala,Morala ca ideologie,not guilty,Sever Voinescu,Teodor Baconschi(Acest comentariu a fost postat la articolul lui Andrei Plesu din Adevarul, intitulat ' Morala ca ideologie', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Morala_ca_ideologie_7_482421756.html   Jung: Sinele este o entitate supraordonată Eului, incluzând nu numai conștientul și inconștientul, ci și 'scopul vieții'. Când, comentând  relația în care se complace cu actuala...Blog politic si polemic