BREXIT „“ aprecieri subiective
Nu sunt deloc specialist în finanțe. Și cu atât mai puțin în geopolitică. De-asta nici nu mă aventurez să fac analize pe astfel de subiecte care, pentru a fi corect tratate,  mai cer pe lângă cunoÈ™tințe aprofundate de specialitate È™i enorm de multe informații din culise. Informații la care cei care se bagă singuri în vorbă nu prea au acces. Iar cei care au acces la ele nu-È™i fac deloc o prioritate din a le dezvălui.
AÈ™adar analize despre BREXIT nu fac, pentru că analiza înseamnă abordare È™tiințifică. Aprecieri, însă,  îmi pot permite. Căci aprecierile nu angajează mai mult decât propria mea înțelegere a lucrurilor È™i, în plus, au farmecul lor subiectiv, ca un tablou abstract descris de tot felul de chibiți rătăciți prin preajma lui.
După căderea comunismului, după ce zidul Berlinului a început să fie cumpărat la cărămidă de colecționari excentrici, o construcție faraonică s-a autopropus spre a umbri gradual È™i fără vreo rivalitate de aceeaÈ™i anvergură, peisajul european: Germania Reîntregită.
Semnul unei forțe ieÈ™ite din comun venea nu atât din trecutul Germaniei (criteriul „žtrecutului” fiind bine reprezentat È™i la alte două mari națiuni europene, Franța È™i Anglia) cât, mai ales, din prezentul ei recent, din integrarea miraculoasă a anemicei RDG într-o structură federală performantă È™i orgolioasă.
România, în 27 de ani de la căderea comunismului, nu a fost în stare să curețe structurile de conducere ale țării de sporii securismului, ce să mai vorbim de redresare economică. Germania, în mai puțin de un deceniu, a asimilat o întreagă populație săracă È™i mutilată moral, ridicând-o la nivelul de trai È™i de orgoliu imperialist al unui lider mondial de necontestat.
Acest succes, al reunificării propriului popor în timp record È™i cu rezultate excepționale, a demonstrat establishementului german nu doar forța intrinsecă a națiunii pe care o reprezintă dar È™i calea de urmat spre o dominare È™i mai largă, a întregii Europe. Această cale s-a numit crearea È™i consolidarea unei Uniuni Europene condusă, de facto, de Germania.
Franța È™i Anglia nu puteau să vadă cu ochi buni cum talgerele lor coboară iar cel al Germaniei urcă. Nu mai vorbesc de celelalte țări membre ale UE care, uÈ™urate tot mai mult de suveranitatea cedată pe altarul Uniunii se trezeau alunecând dezesperant în jos, fără putință de redresare, spre nivelul 3 sau 4 al piramidei europene.
Transformarea Germaniei în liderul de necontestat al UE a fost marcată, până la Brexit, de evenimente bornă. Voi numi aici doar cele două mari crize ale ultimilor ani: criza grecească È™i criza refugiaților sirieni.
Cu toate eforturile supraomeneÈ™ti ale preÈ™edintelui Franței Francois Holande È™i ale premierului britanic David Cameron de a poza în parteneri egali de decizii cruciale, cuvântul determinant în stabilirea strategiilor comune de acțiune ale UE în cele două crize l-a avut, de departe, Angela Merkel. Desigur, un cuvânt susținut È™i de cele mai consistente contribuții financiare.  pentru că, până la urmă, în genul acesta de tratative banul face legea.
Asistăm, aÈ™adar, la efectele unei lupte surde pentru hegemonie. Germania uzează la maxim, în plan formal, de dankeschön È™i bitteschön, crezând că astfel ar putea face neobservate bătăile din picior la hotărâri importante, ar putea adormi vanitățile rănite. Pe de altă parte Franța È™i Anglia se întorc acasă de la summiturile esențiale la care ar trebui să-È™i demonstreze rolul de superputeri cu soluțiile impuse de Germania. Lucrul acesta încurcă la raportările interne È™i dăunează percepției publice. Dând, totodată, apă la moară ultrnaționaliÈ™tilor.
Cred È™i eu, ca È™i Adrian Năstase (http://www.cotidianul.ro/nastase-germania-a-castigat-razboiul-cu-marea-britanie-283569/), că BREXIT reprezintă o victorie a Germaniei în fața Marii Britanii în bătălia pentru Europa. S-ar putea ca È™i Franța să aibă motivele sale de momentană jubilație geostrategică în urma acestei decizii a „žperfidului Albion”.
Mai cred È™i că cei doi poli extraeuropeni de putere, SUA È™i Rusia, se bucură de BREXIT. Pentru că, orice s-ar spune, o Uniune Europeană fără Marea Britanie este mai slabă. Și are în coastă un potențial rival, care, oricând, ar putea să gliseze spre o altă alianță.
Dar atunci, dacă toți cei enumerați anterior se bucură, este cineva trist? Are cineva de pierdut?
AnaliÈ™tii de specialitate, agențiile de presă susțin că englezii ar avea de pierdut. Și tările mici ale UE, de asemenea, care sunt mult mai vulnerabile la instabilități de genul acesta.
Mie, ceea ce mi se pare, pentru moment, cel mai spectaculos la BREXIT este lecția unei mari națiuni. Cât de importantă este pentru o mare națiune păstrarea identității. Chiar dacă prețul de raft, imediat, pare a fi echivalentul unei gafe de proporții.
Mă È™i intrigă, însă, ceva la această decizie. Cum au votat tinerii È™i vârstnicii la ei față de cum au votat la noi. Exact pe dos.
La noi (în România), cei care vor ruperea inerției, schimbarea radicală a stării de fapt, chiar fără o perspectivă clară a ceea ce ar putea fi pus în loc, sunt tinerii.
La ei (în Marea Britanie), promotorii schimbării, propovăduitorii ieÈ™irii cu orice preț din UE, au fost vârstnicii.
Circulă tot felul de teorii în încercarea de a explica această, aparentă, anomalie. Una dintre teorii, foarte răspândită, ar fi că britanicii care au votat „žout” nu au fost informați. Nu au È™tiut ce votează. Dar atunci cum rămâne cu celebrul lor conservatorism, frate de sânge cu inerția?
Destul însă despre incontrolabila (de către noi) actualitate politică europeană. Avem teme interne care ne umplu, atât de palpitant, fiecare zi. Să ne bucurăm de ele, vă propun.
Hexipharma, moartea lui Condrea, Black Cube, ultimele isprăvi ale binomului È™i, printre ele, scurte inserții cu Europenele de Fotbal È™i cu Wimbledon.
Adie un aer de vacanță.
Vizionări plăcute!
https://www.conteledesaintgermain.ro/brexit-aprecieri-subiective/27-06-2016EditorialeAdrian Nastase,Angela Merkel,Black Cube,BREXIT,Campionatul European de Fotbal,Dan Condrea,David Cameron,Francois Holande,Franta,Germania,Germania Reintregita,Hexipharma,Perfidul Albion,RDG,Rusia,SUA,Wimbledon Nu sunt deloc specialist în finanțe. Și cu atât mai puțin în geopolitică. De-asta nici nu mă aventurez să fac analize pe astfel de subiecte care, pentru a fi corect tratate,  mai cer pe lângă cunoÈ™tințe aprofundate de specialitate È™i enorm de multe informații din culise. Informații la care...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Daca Marea Britanie prin acest vot a aprins lumina? Se stie, viata o arata, ca lumina se aprinde pentru cei care vad, nu pentru orbi. Am primit un semnal si nu se stie ce va urma… In politica nu sunt intamplari. In politica mare sunt mutari bine gandite, chiar planificate, cu mult timp inainte.
Epilog la mesajul anterior: „Monstruoasa coaliție” dă cărțile pe față!
http://www.flux24.ro/document-bomba-franco-german-dezvaluit-de-televiziunea-poloneza-berlinul-si-parisul-vor-crearea-unui-superstat-european-in-care-statele-membre-nu-mai-au-drepturi-presa-poloneza-spune-ca-ar-fi-vorba/
Conform unor sceptico-analiști economici, iată, începe, puțin câte puțin, să se ridice vălul de pe misterioasa construcție la care se pare că s-a lucrat, cu multă râvnă și în mare secret, în ultimii 27 de ani. În penumbra crepusculară așternută deasupra bătrânului continent, începem să deslușim formele ascuțite, agresive, ale mașinăriei pitite sub faldurile înșelatoare ale steluțelor galbene, pe fond albastru. Meșterită de inginerii germani, care au beneficiat de aburii emanați cu dărnicie de guralivii chibiți francezi, dar și de muzica festivistă a fanfaronilor italieni și de gonflatele gofre bruxelleze, această nouă construcție europeană, semănând – helas! cu un imens gater sau cu o ghilotină? are sub ea o etichetă, ștanțată adânc la baza mecanismului: „Die Neue Mittel Europa”. Aceasta este deci „Noua Europă”! Nici vorba de „Casa comună Europeană”, nici vorbă de „O Europă cu 2 viteze”! Au fost doar perdele de fum! Adevăratul scenariu era cunoscut doar de cei inițiați: fostele state comuniste au fost momite cu baliverne, verzi și uscate și iluzia unor finanțări avantajoase (de care doar Polonia a reușit să profite, parțial!). Momite, atrase, păcălite, precum fluturii de lumina opaițului, până ce au devenit neo-coloniile Euroreich-ului germano-austriac, până ce s-a definitivat acapararea băncilor, resurselor materiale, energetice și, în general, a tuturor resurselor acestor „fete mari”. Bietele de ele, după ce au fost violate, cu grăbire și osârdie, la finele WWII, de vajnicul ostaș sovietic eliberator, după ce au tânjit, atâta amar de vreme, după făt-frumosul occidental, deștept, bogat și, nu-i așa? dezinteresat, care să le ia de nevastă și să le acopere, din cap până-n picioare, cu mult visații cocoșei, ei bine, cu ce s-au ales? Cu unul singur, și acela strecurat, cum altfel? cu perversitatea specifică unor mature democrații consolidate, chiar în cavitatea lor bucală! Cu alte cuvinte, li s-a recunoscut dreptul de a încuviința prin tăcere sodomia. Cum labele leului britanic nu încăpeau în cizmele germane, insularii au rupt ancora ce-i lega de bătrânul și păcătosul țărm, bizuindu-se pe vechiul lor tovarăș de chefuri de la Bretton Woods, good old uncle Sam, care, speră ei, să sufle în pânzele unei noi „Linii Maritime Onedin” ce va reda negoțului mondial strălucirea de odinioară! Nemții răsuflă ușurați! Madam Merkel, o brechtiană „Mutter Courage” a nemiloasei austerități fără limite, mai pune de-o inaugurare-două (ca cea recentă, a celui mai lung tunel din Elveția), unde s-au împreunat ritualic, la grămadă, sub privirile admirative ale lui Bahomet, fauni și fecioare, papagali francezi și broscoi italieni…
Noi stăm liniștiți. Doar de aceea l-am ales președinte pe un conațional al cancelăresei, ca să ne punem bine cu ea, nu?? Mâine-poimâine s-ar putea ca dumneaei să se pupe pe gură cu bădia Putin, noi știm filmul ăsta, l-am mai văzut odată! Și ce, n-a fost bine, când am stat capră la ruși?!? Chiar, grea și veche dilemă, poate doar domnul Pleșu ne-ar putea lămuri: cum o fi mai bine? Să stai capră sau în genunchi?…
O apreciere interesanta privind BREXIT de acum se afla intr-un clip BBC din 1980, daca nu l-ati urmarit se afla la :
https://www.youtube.com/watch?v=aEpSwz7ZhB8
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1200279093330132&id=137432829614769
https://twitter.com/davidallengreen
https://twitter.com/JackofKent
In rest, no other comments…:)
Cine-a pus UE pe clanță?
Boală lungă, moarte sigură! De mult scîrțâia căruța în zona aia! Nici pe aici nu e altfel! Britanicii È™i-au cunoscut întotdeauna interesul. Asta înseamnă un popor demn, cu tradiții! Toată È™andramaua scîrțîie! Dacă noi acceptăm să ne scuipe în cap Germania, ei bine, ei nu acceptă! Bravo lor! Ei se descurcă foarte bine È™i fără Europa nemțească, poate chiar mai bine, s-au descurcat mereu de-a lungul istoriei. Să nu le plângem noi de milă!
Dacă la început UE se dorea o alianță comerciala, profitabilă pentru toți, acum se doreÈ™te a fi o alinață politică, ceva de tipul Uniunii Statelor Europene sub conducerea Germaniei.
Constat fără surprindere, că de când suntem în UE, mai mult plătim decât încasăm. De ce? Ete d-aia, că suntem mai proÈ™ti! Ne-am mai procopsit si cu cele zece porunci ale nulitații numite Barroso, precum È™i cu un guvern format din È™omerii lor de lux. Ba chiar È™i cu un mutulică germanofon în vârf, ca bomboana pe coliva babei Merkel (din baie). Dacă nu e suficient, luați È™i de aici: http://www.cotidianul.ro/se-fura-ca-n-codru-283584/. Èšara e-n ruină, totul a fost acaparat de ei, lumea e forțată să plece aiurea ca să supraviețuiască. Avantaj ei, c-aÈ™a e-n tenis!
Ce urmează? Nu e greu de ghicit! Dezmembrarea teritorială, transformarea țării in zone protejate (protectorate) nemțeÈ™ti, austriece, luxemburgheze, olandeze, uedine, bruxeline etc. Credeți că e aÈ™a de greu de găsit un nou Băsescu care să accepte fără să sughițe toate figurile lor? O-ho-ho! Cred că e deja pregătit! Hehehe! Garfield, motanu de pe acoperiÈ™
la prima vedere Brexitul duce la recupararea suveranitatii nationale si la pastrarea identitatii nationale, argument subred daca ne gandim la consecintele pe plan economic, in primul rand pentru MB, in al doilea rand pentru UE, deja primul val al tsunamiului a dus la mari pierderi bursiere si la prabusirea cursului lirei sterline, al doilea poate insemna intrarea in recesiune si dezmembrarea MB, politica de faramitare teritoriala experimentata cu succes in fosta Yugoslavie poate face ravagii peste tot in Europa, pentru ca UE sa fie mai puternica in contextul proceselor globalizarii era nevoie de mai multa integrare si nu de exituri, dar ce te faci cu orgoliile si nostalgiile pentru trecutul imperial, si cu iresponsabilitatea unor lideri de genul lui Cameron, Farage, Johnson, dar si liderii politici continentali au meritele lor, in afara tendintei de dominatie a Germaniei pe care Merkel o promoveaza fatis, am avut o criza financiara si economica puternica cu impact social extrem de nociv, reteta austeritatii impusa de Merkel a adus si mai mari suferinte cetatenilor europeni, inclusiv celor britanici, a urmat criza zonei euro si situatia disperata a Greciei, un prost exemplu de proasta guvernanta comunitara si nationala, apoi criza imigrantilor, provocata tot de decizia lui Merkel de a deschide portile UE pentru nenorocitii fugiti din Siria(dar nu Europa a provocat conflictul sirian si nici nu a creat statul islamic), o UE debila economic si condusa de lideri de mucava, cei bruxelezi fiind marionetele lui Merkel, o birocratie comunitara aroganta, incompetenta si imbuibata, o criza majora a lidershipului politic si a managementului macroeconomic, din pacate UE este la o rascruce si are nevoie de reforme substantiale (nu stiu cine le poate initia), nu pot totusi sa nu ma gandesc la romanii rezidenti in MB, cunosc multi dintre ei, nu stiu ce-i asteapta, din nefericire Europa e plina de concetateni emigrati, fiecare descurcandu-se cum poate, multi cu eforturi supraomenesti, as vrea sa fiu mai optimist dar nu pot!! in privinta schimbarii votata de varstnici si nu de tineri, trebuie sa mentionez conte ca ea este una in rau si nu in bine, unirea te face mai puternic si la nivel national si la nivel european si la nivel global, cu cat vom fi mai divizati cu atat vom fi mai slabi, iar pentru a rezolva problemele vitale ale Europei si ale planetei ne trebuie integrare, competenta, responsabilitate si multa stiinta!!!