Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

Știați că Miklos Horty a absolvit Academia de Marină? Apoi a ajuns Comandant de navă? Pentru a deveni în timpul primului război mondial  Comandantul Flotei Austro „“ Ungare iar în timpul celui de-al doilea război mondial Guvernatorul Ungariei?

Vă sună cunoscut traseul? Vedeți ce similarități biografice, ce filiații putem descoperi dacă încercăm să descifrăm enigma bruscului și aproape necondiționatului atașament al lui TB față de Ungaria, UDMR, Laszlo Tokes și Viktor Orban?

Asemănarea lui Băsescu cu Horty merge încă și mai departe: regimurile prin care cei doi și-au condus tările au fost autoritare și, cel puțin la nivel declarativ, de dreapta.

Ca și Ion Antonescu, Horty și-a aliat țara cu Germania. Doar că, în 1942, după înfrângerea Axei la Stalingrad, Horty a deschis negocieri secrete de pace cu Aliații (începutul trădării, după unii…). Asta l-a costat, doi ani mai târziu (martie 1944), invadarea Ungariei de către Germania prin ceea ce s-a numit „Operațiunea Margarethe I” și instalarea la Budapesta a unui guvern marionetă impus de Hitler. Pe durata acestei operațiuni fulger, Horty (împreună cu tot Statul său Major) a fost ținut ostatic de către Hitler în castelul Klessheim.

Cam astfel de primejdii îi pășteau pe cei ce încercau să pună pe primul plan țara și poporul, nu onoarea personală de a muri alături de fuhrer. Ion Antonescu nu și le-a asumat. A trebuit ca un rege tânăr, dar patriot și bine sfătuit, să ia pe umerii săi riscul actului de la 23 August 1944, adeverind prin fapte vorbele lui Bismark, invocate două luni mai târziu de Horty: „Nu există o națiune care se sacrifică pe altarul alianțelor”.

În urma acestei magistrale mișcări politice a Regelui Mihai, Horty a fost obligat să recunoască, cu ocazia capitulării (desăvârșirea trădării, după unii…), două luni mai târziu, prea târziu pentru țara lui: „”Å¢elul de căpătâi al Ungariei a fost politica externă. Prin pace am dorit revizuirea cel puțin parțială a Tratatului de la Trianon. Speranțele noastre în Liga Națiunilor au rămas neîmplinite”.

Asta numește Traian Băsescu „trădarea Regelui Mihai”: contribuția sa la rotunjirea conturului României în vest, acolo unde, de secole, am fost amenințați cu spectrul concavităților teritoriale.

Traian Băsescu pare a se fi angajat, cam de-un an încoace, într-o luptă de recuperare a năzuințelor lui Horty. Dacă cu poporul român nu se mai poate alia, fiind detestat de acesta, s-o fi gândit că n-ar fi rău să se alieze, pe linie de breaslă, cu urmașii marinarului țării fără de mare care, deși perdant pentru națiunea sa în război, este glorificat de aceasta ca erou național.

Până la urmă totul devine o chestie de cultură. Ce semeni și ce culegi. Vasta cultură a președintelui nostru în materie de cârciumi, de argou portuar și de tehnici securistice de manipulare populară se mai îmbogățește, iată, cu o fațetă: horty-cultura.

Motiv pentru care putem suspina cu năduf dar și cu îndreptățire: Doamne, mare-i grădina ta și plină de buruieni!

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Bismark,Hitler,Horty,Ion Antonescu,regele Mihai  Știați că Miklos Horty a absolvit Academia de Marină? Apoi a ajuns Comandant de navă? Pentru a deveni în timpul primului război mondial  Comandantul Flotei Austro '“ Ungare iar în timpul celui de-al doilea război mondial Guvernatorul Ungariei? Vă sună cunoscut traseul? Vedeți ce similarități biografice, ce filiații putem descoperi...Blog politic si polemic