Scorul acestui articol
[Total: 5 voturi. Media: 3.4]

În ultimii ani lumea on-line a preluat controlul. Din cauza vitezelor de necontrolat cu care evoluează fenomenele din interiorul ei, puterea de adaptare a celor ce o frecventează a fost complet depăşită. Oamenii intră normali si liberi în această lume şi, brusc, se trezesc captivi. Nu mai pot să iasă. Şi nici măcar nu realizează asta. Au iluzia că este alegerea lor.

Odată intraţi acolo sunt supuşi unui proces de luare în posesie. Le sunt identificate preferinţele, slăbiciunile, profilul psihic şi se injectează masiv în ei exact ce le place să audă şi să vadă. Reţeta perfectă de a crea dependenţă şi de a sădi certitudini otrăvite. Spiritul critic sănătos dispare şi locul lui este luat de idei impuse subversiv de la un centru de comandă. Este luat de intoleranţă şi fanatism. Catifelarea nuanţelor cedează locul colţuroaselor soluţii din topor şi astfel se ajunge la alegerea ca preşedinte al celei mai puternice ţări de pe planetă a unui aventurier de talia lui Donald Trump.

Faptul că o majoritate locală (totuşi) a ajuns să impună un astfel de personaj egocentric şi impredictibil la comanda întregii planete este cel mai clar semn de victorie a lumii on-line asupra ideii clasice de democraţie.

Atunci când un uriaş fenomen de iluzionare socială, comparabil cu hipnoza în masă, pune stăpânire pe minţile oamenilor comandându-le acestora pe cine să voteze, nu se mai poate vorbi de democraţie. Ci doar de folosirea ideii de democraţie pentru propria sa compromitere.

Ce a reuşit până acum să îndeplinească Donald Trump din tot ce a promis în hipnotizanta lui campanie că va face în prima lună / săptămână / zi imediat după ce va prelua puterea?

Să aducă pacea în Ukraina? Nu.

Să calmeze conflictele din Orientul Mijlociu? Nu.

Să îi deporteze pe imigranţii ilegali din SUA? Nu.

Să rezolve problema taxelor vamale? Nu.

Pot adăuga şi altele. Dar nu o listă completă este importantă acum ci sublinierea miezului sec al hipnozei. O gargară cu clăbuci pe nişte teme grandioase. Care să facă falii şi să creeze curente. Să ambaleze la maximum, adică, motoarele lumii on-line aducătoare de voturi.

Dar nu e totul! Căci, de când a ajuns la butoane, DT nu a avut doar rateuri ci şi rezultate. În stilul său.

A încurajat Rusia în atitudinea ei războinică.

Şi-a ostilizat Europa.

A fragilizat NATO, desfiinţându-i, practic, aura de umbrelă de securitate.

A pus un mare semn de întrebare pe ataşamentul real al SUA faţă de conceptul de respectare a frontierelor actuale. Doar vrea Groenlanda, vrea Canada …

Şi, bomboana pe coliva marilor realizări ale acestui început de administrare trumpistă: şi-a construit o echipă halucinantă de aventurieri în vederea atingerii triumfului total:

  • Tupeistul J. D. Vance cu celebra sa diatribă antieuropeană, cu jignirea în direct a lui Zelenski şi cu confruntarea Papei chiar în preziua morţii acestuia;
  • Infantilul Elon Musk cu gesticulaţiile lui de războinic apaş, cu preferinţele lui extremiste şi cu certurile neîntrerupte cu colegii săi de echipă (Marco Rubio, Scott Bessent Sean Duffy, Peter Navarro);
  • Pete Hegseth, şeful Pentagonului cu mesajele secrete scăpate în social media;
  • Şi alţii… În fiecare zi apar noi scandaluri generate de ţâfnoşii irepresibili din echipa lui Trump.

De ce se întâmplă asta? Pentru că DT şi-a ales colaboratorii după chipul şi asemănarea sa: impredictibili, impulsivi, lipsiţi de diplomaţie, deloc empatici, gata să jignească şi să sară la bătaie cu oricine îşi permite să-i contrazică.

Aceşti “lideri” acţionează ca nişte aventurieri: sunt brutali, bat cu pumnul în masă, jignesc, ameninţă, şantajează, îşi permit să anunţe azi o măsură care dă întrega lume peste cap, pentru ca mâine să revină asupra ei cu nonşalanţă, fără scuze şi fără să dea socoteală pentru consecinţe.

Poate că experimentul MAGA o fi bun pentru americani (deşi şi acolo se semnalează tot mai dese reacţii de nemulţumire). Pentru noi – românii, şi pentru noi – europenii nu este însă deloc aşa. Fluctuaţiile burselor ne afectează şi pe noi. Uriaşele cheltuieli pentru înarmare care se prefigurează accentuează grav stabilitatea noastră economică. Şi, peste toate acestea, suntem obligaţi să facem o echilibristică geo – politică la care, cu 6 luni în urmă, nu s-ar fi gândit nimeni: să găsim formule de a împăca şi capra şi varza, pentru că nu ne putem lipsi nici de una nici de alta.

SUA a declarat război Europei (deocamdată doar economic) iar România e prinsă la mijloc.

Cuvântul “aventurier” are multe definiţii, “şi mai bune şi mai rele” – vorba cântecului.

Cea mai bună, puteţi verifica, este următoarea:

Aventurier – Iubitor de aventuri, om care cutreieră lumea și întreprinde de toate.

Vă propun ca, deocamdată, să ne oprim cu îngăduinţă la aceasta pentru a da un sens mai precis titlului.

În funcţie, însă, de cum vor evolua evenimentele vom decide singuri dacă se impune o altă formă de definiţie.

În încheiere, o plecăciune adâncă în faţa marii conştiinţe care a fost Papa Francisc. Chiar cu o zi înainte de marea plecare acesta a găsit forţa de a spune, când J.D. Vance era la Vatican,  că represiunea administrației Trump împotriva imigrației este o „rușine” şi că „ceea ce este construit pe baza forței, și nu pe adevărul despre demnitatea egală a fiecărei ființe umane, începe prost și se va termina prost”.

Nu vi se pare că sună a premoniţie?

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/04/Aventurierul.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/04/Aventurierul-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialeaventurieri,Donald Trump impredictibil,fenomenul MAGA,hipnoza in masa,lumea on-line,pace in Ukraina,Papa FranciscÎn ultimii ani lumea on-line a preluat controlul. Din cauza vitezelor de necontrolat cu care evoluează fenomenele din interiorul ei, puterea de adaptare a celor ce o frecventează a fost complet depăşită. Oamenii intră normali si liberi în această lume şi, brusc, se trezesc captivi. Nu mai pot să...Blog politic si polemic