Scorul acestui articol
[Total: 32 voturi. Media: 4.3]

Mi-a atras atenția o declarație a lui Traian Băsescu despre Sebastian Ghiță, pe vremea când Băsescu era încă preÈ™edintele României:

„Am vorbit o dată cu el. Mi s-a părut extrem de inteligent, dar discuția a fost scurtă. Este evident că a avut o mare susținere, l-am găsit cu contracte peste tot. E un tip de lucru care nu trebuie să se întâmple. S-a extins enorm la vedere sau ascuns. E foarte periculos că el acum e convins că pune președintele României„.

Presa a dezvăluit apoi că respectivele contracte ale lui Ghiță, de care vorbea Traian Băsescu, erau, covârÈ™itor, comandate È™i plătite de instituțiile de forță ale statului român, în frunte cu SRI. Nu doar că zeci de milioane de euro din bugetul acelor instituții (deci al statului) erau drenate spre firmele lui Sebastian Ghiță dar natura mărfii software pe care aceste firme o livrau în schimbul sumelor încasate avea un pronunțat caracter secret, de care depindeau tot felul de strategii naționale de înaltă confidențialitate. Programele pentru construirea È™i exploatarea bazelor de date utilizate în procesul electoral, softurile pentru evidența populației române stabilită în țară sau în străinătate, instrumentele informatice de lucru ale SRI, SIE, STS, DIPI È™i interfața acestora cu platformele instituțiilor echivalente ale marilor parteneri internaționali ai României fuseseră elaborate total sau parțial de firmele IT ale lui Sebastian Ghiță. El, deci, ca producător È™i garant al bunei lor funcționări, le È™tia secretele, „žfacilitățile” È™i vulnerabilitățile mai bine decât oricine altcineva. Sub pretextul depanării sau upgradării, avea acces la informații clasificate dintre cele mai sensibile. Nu s-ar fi putut întâmpla acest lucru dacă Sebastian Ghiță nu ar fi fost om de mare încredere al acestor beneficiari, chiar parte a structurilor unuia sau mai multora dintre ei.

Spune în autodenunțul său Sebastian Ghiță (http://www.cotidianul.ro/sebastian-ghita-povesteste-despre-relatia-sa-foarte-apropiata-cu-kovesi-288564/): „žNu am fost membru în respectiva comisie (Comisia de experți (n.a.)) È™i nici nu a fost vreun parlamentar membru. Am stat cu ei la calculator, unde au bătut raportul, am plimbat raportul ca să fie semnat. […] La acel moment eu nu aveam calitatea de deputat, eram cetățean. Nu eram nici membru în Guvern, am explicat cum am decis să mă amestec în chestiunea aceasta, din cauza relației cu Kovesi și pentru că îi cunoșteam pe oamenii aceia.”

Să clarificăm: softul folosit de experți la verificarea tezei LCK era produs de firmele lui Sebastian Ghiță. Acesta È™tia, deci, cel mai bine, cheile prin care putea influența verdictul calculatorului. De-asta a „žstat cu ei la calculator”: să introducă cheile necesare, pe care doar el le È™tia, astfel încât rezultatul afiÈ™at să fie cel dorit. Cu o astfel de acoperire, elaborarea raportului È™i a concluziei favorabile (în sensul că teza LCK nu era un plagiat) devenea o simplă formalitate: „žaÈ™a a zis softul”!

Cum ar fi putut însă SG, care era, la vremea aceea, „žun simplu cetățean”, să ajungă într-o comisie atât de importantă È™i, chiar mai mult, să fie lăsat la butoanele deciziei finale? Ne răspunde Traian Băsescu (http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-sebastian-ghi-a-a-primit-ordin-de-la-florian-coldea-s-o-rezolve-pe-kovesi_1154292.html): „Sebastian Ghiță a primit ordin de la Florian Coldea s-o rezolve pe Kovesi, să rezolve problema lui Kovesi, Ghiță având o relație foarte bună cu Victor Ponta”.

A venit momentul să ne amintim de o declarație mai veche a Elenei Udrea (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19243479-elena-udrea-anunta-depus-dna-denunt-impotriva-sefului-sri-florian-coldea-coldea-cerut-lui-dorin-cocos-dea-500-000-euro-lui-sebastian-ghita-pentru-rtv.htm):  „žColdea i-a cerut lui Dorin Cocos sa-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru RTV”.

Ajungem astfel în fața unei certitudini dar È™i a unui paradox: certitudinea este că Sebastian Ghiță era omul SRI, paradoxul este că în prezent este vânat de DNA (aflată într-un excelent parteneriat binomial cu SRI È™i, mai ales, cu Florian Coldea, protagonist in cele două secvențe evocate anterior).

Pentru a lămuri această aparentă contradicție trebuie să fixăm în timp evenimentele amintite.

„žAlbirea” LCK, prin falsificarea raportului de expertiză de către SG (la cererea lui Florian Coldea), a fost făcută în 2012. Sprijinul financiar transmis de Florian Coldea lui Sebastian Ghiță, prin intermediul lui Dorin CocoÈ™, s-a întâmplat cam tot pe-atunci (Elena Udrea nu a menționat o dată precisă însă este clar că lucrurile se petreceau cât Traian Băsescu era, încă, preÈ™edinte).

În acea perioadă la nivelul conducerii SRI era o armonie deplină între Coldea È™i Maior, ambii fiind slujitori zeloÈ™i ai lui Traian Băsescu. „žAlbirea” lui Kovesi (o piesă de bază în echipa lui Băsescu) nu reprezenta decât un gest de firească (pentru ei) obediență. Iar susținerea financiară a televiziunii lui Ghiță era o formă de plată pentru un pion al lor infiltrat pe lângă Victor Ponta È™i, de aceea, foarte prețios în perspectiva jocurilor de putere viitoare.

Prezidențialele din 2014 au produs însă o ruptură între Coldea È™i Maior. În vreme ce Maior a mizat pe Ponta, Coldea „žl-a luat” pe Johannis. În acel moment, Sebastian Ghiță (prietenul apropiat al lui Victor Ponta) s-a alăturat, evident, lui Maior. După victoria lui Johannis È™i plecarea lui Maior ca ambasador la Washington, poziția lui Ghiță în SRI s-a È™ubrezit. El făcea acum parte dintr-o grupare în care nu se mai putea avea încredere deplină. În marele plan de acaparare totală a puterii de către falanga Coldea „“ Kovesi „“ Stanciu „“ Johannis, toți cei care crezuseră în victoria lui Ponta È™i puseseră umărul la facilitarea acesteia trebuiau încet „“ încet îndepărtați. Epurările la care asistăm în prezent sunt parte a respectivului plan.

Procurorul General Tiberiu Nițu, generalul balama Gabriel Oprea, È™eful ANAF Gelu Diaconu, toată conducerea DIPI, o mulțime de generali de la SRI (mai puțin Florian Coldea) au fost scoÈ™i din joc fără mari eforturi.

Iată însă că mai apar È™i focare de rezistență: Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu, Sebastian Ghiță, MRU.

La întrebarea din titlu „žCine e Sebastian Ghiță?” răspunsul pare acum mai simplu: este o parte a sistemului nociv creat de Traian Băsescu, căzut, ca È™i Traian Băsescu, după preluarea puterii de către Klaus Johannis, de partea greÈ™ită a liniei de demarcație. Este, ca È™i Traian Băsescu, un deținător de informații de o excepțională gravitate È™i, de aceea, foarte periculos pentru oricare dintre puternicii țării care vor să-l înlăture.

În încheiere, o modestă previziune: cred că generalul Marcel OpriÈ™, directorul STS, va deveni, în curând, vedetă de Breaking News. Asta cu largul sprijin al lui Traian Băsescu, în continuare ținut la curent de cârtițe fidele din instituții despre discuțiile pe telefonul operativ ale demnitarilor acestei țări, inclusiv ale doamnei Laura Kovesi.

Iar dacă Marcel OpriÈ™, lăsat până acum, în mod suspect, în afara listelor de execuție ale DNA, va scăpa È™i de această dată, înseamnă că se contează enorm de mult pe contribuția lui la alegerile, atât de importante, de peste 2 luni.

Contele de Saint GermainEditorialealbirea lui Kovesi,ANAF Gelu Diaconu,autodenunt,DIPI,Dorin Cocos,Elena Udrea,Florian Coldea,Gabriel Oprea,Gheorghe Maior,Laura Kovesi,Marcel Opris,MRU,RTV,Sebastian Ghita,SIE,SRI,STS,Victor PontaMi-a atras atenția o declarație a lui Traian Băsescu despre Sebastian Ghiță, pe vremea când Băsescu era încă preÈ™edintele României: 'Am vorbit o dată cu el. Mi s-a părut extrem de inteligent, dar discuția a fost scurtă. Este evident că a avut o mare susținere, l-am găsit cu contracte peste...Blog politic si polemic