Apoimâine
(Acest comentariu a fost postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat „PDL in revenire”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pdl-in-revenire-930909.html)
Domnul Cărtărescu se comportă uneori, azi de pildă, precum acei boxeuri care, după ce au fost bumbăciți bine de adversari, prind un moment de respiro și-și mai trag singuri câțiva pumni în cap, să se îmbărbăteze.
A interpreta victoria lui Boc de la Congres drept o victorie a PDL, „un semn de revenire”, demonstrează, cât am vrea să ne dezpotmolim din pamflet și caricatură, nivelul de tifos napolitan la care a ajuns MC, în materie de comportament și obiectivitate, de când a acceptat nu doar să înghită pe nemestecate găluștile propagandistice ale portocaliilor dar chiar să le regurgiteze mai departe în nume propriu.
De la „prime semne de revenire economică”, prin „n-ar trebui să ne mirăm când Boc va fi privit curând ca un fel de erou” (asta da apologie suprarealistă), până la „credibilitatea” lui Sever Voinescu (hoț dovedit) și valoarea de piață a lui Teodor Baconschi (evidențiat doar prin libidinoșenie și distrugerea relațiilor cu Franța și Germania), avem traseul unei degradări de percepție descalificante. Un alt mod, adaptat la vremi, de a ignora cu oportunism realitatea, de a-ți scuza pasivitatea lașă, așa cum ai făcut relativ la ororile comunismului spunând cu inocență „n-am știut, eu nu ascultam Europa Liberă”.
În lumea umorilor influențate de afirmația la alibi a unui mahăr, meșter în a juca pe degete vanitoși, că îți ține cartea pe noptieră, gândirea clară este abolită. Caricatura de guvernare care ne-a împins atât de jos încât până și pe bulgari îi privim dinspre tălpi, este gratulată cu recunoștință de autor prin aprecierea ebrietală „realitatea e că măsurile luate par să fi funcționat”. Care măsuri, goebelsul nostru? Tăierile otova, drenarea împrumuturilor FMI către clientelă, antagonizarea categoriilor sociale, izolarea în plan extern a României?
Noi suntem ultimii la cele bune și primii la cele rele în toleranta noastră Europă de adopție dar poetul vede totul în oglindă. Ceea ce, pentru un poet, nici nu ar fi atât de blamabil. Dar pentru un pretins jurnalist, care « cotcodăceste », scolastic, din banca din față „“ deh, statut de VIP, moralizându-ne ex cathedra, este mai grav chiar decât tăcerea de lebădă.
Viitorul pentru care ne pregătește guvernarea BB ar putea fi numit APOIMÂINE. Adică un mâine al zilei de apoi. Un poimâine fără. Fără opozanți. Rezultatele, care vor fi fiind ele, se vor vedea după ce noi, nemulțumiții, vom fi lichidați. Și atunci vor rămâne doar ei și-ai lor să se felicite. Iar Mircea Cărtărescu va lăcrima duios observându-și, în biblioteca de la Muzeul Cotroceni, cărțile legate în piele portocalie. La pletele gri – cochiliu își va asorta și o barbă stufoasă, astfel încât trimiterea la Marx să nu fie ratată de cei mai puțin dăruiți cu perspicacitate.
P.S. Constat că MC, din preasincer respect pentru Teodor Baconschi, nici măcar nu îi cunoaște numele corect. I-l pocește în două rânduri.
https://www.conteledesaintgermain.ro/apoimaine/20-05-2011EditorialePolemiceBasescu,Boc,Congresul PDL,Mircea Cartarescu,Senatul EVZ,Teodor Baconschi(Acest comentariu a fost postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'PDL in revenire', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-pdl-in-revenire-930909.html) Domnul Cărtărescu se comportă uneori, azi de pildă, precum acei boxeuri care, după ce au fost bumbăciți bine de adversari, prind un moment de respiro și-și...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Lui Cartarescu ar trebui sa-i fie rusine sa se prezinte asa ageamiu in fata cititorilor. Intr-adevar, oferta de a scrie la ziar ar fi trebuit respinsa ferm daca era cinstit: Multumesc, eu raman numai scriitor.
Toata „analiza” lui e la indemana oricarui forumist nu prea inspirat. Iar dintre greselile evidente am retinut doua:
Cica „jurnalistul român tipic se-mpotmolește-n pamflet, în pitoresc, în satiră groasă, în caricatură, de parcă acestea ar putea vreodată înlocui adevărul.” De unde ideea ca un pamflet nu ar putea contine adevarul, si inca la modul cel mai plastic si mai pregnant? Te-ai astepta sa auzi asta de la un sinistru cap-patrat, nu de la un scriitor admirat. Semn pentru mine ca scriitorul insusi a devenit defect, inchistat in propriile fantasme.
Alta, care ilustreaza toata subrezenia si amatorismul demersului: „Totuși, deși pericolul e departe de a fi trecut, realitatea e că măsurile luate par să fi funcționat.” Pai, ori e realitate de care esti sigur, ori „pare.”
Daca asta e Cartarescu in general, inseamna ca e unul dintre cei mai slabi editorialisti din Romania.
Pe de alta parte, desi sunt convinsa de incompetenta lui ca jurnalist, ca om care vrea sa analizeze corect o situatie, pur si simplu, marea mea ingrijorare e ca s-ar putea sa nu scapam inca multa vreme de Boc, Basescu si PDL, iar la asta vor contribui si niste „bieti” intretinatori de iluzii precum Cartarescu. Mi-e teama ca suntem mult mai departe de victorie decat credem. Mita plasata la momentul oportun plus corul laudatorilor – naivi sau interesati – si iar pierdem trenul.
Minunat articol! Daca cineva mai avea vreun dubiu asupra calitatii de propagandist al puteri portocalii a lui MC, atunci s-a spulberat. Omul are dreptate: nu vorbim de partid ci de tabere care vor intra in lupta. Si sunt sanse bune ca puterea portocalie sa castige. Restul e mitologie: nu superioritatea lui Boc i-a adus victoria, ci obedienta si posesiunea pixului de prim ministru ordonator. Uita insa ca se tradeaza la alegeri, nu la congrese, vezi Adrian Nastase. Monica Macovei este pusa in vitrina, cand a fost sa candideze a primit voturi cat femeia de servici din partea partidului „reformator&modernizator”. Nu mai vorbesc de pacaliciul liberal, Paleologu, pus special pentru a ridiculiza inamicul (cam cum RTV-ul lui Ilici arata pe regale Cioaba cand se punea problema de monarhie, sau cum grecii expunea persi, sa vada ce membre mici aveau „¦). Deutsche Welle critica transant modul comunist de desfasurare a alegerilor in partid, gasit minunat de MC Orbitor. Ein volk, ein fuhrer ? Cineva imi dadea acest citat, oara le cine se potriveste mai mult, la PDL sau la Crin Antonescu?
In rest, ramane cum am stabilit: vom primi EXACT ce am primit si pana acum de la PDL. A iesit EXACT ce ma asteptam, singura surpirza sunt lacrimile, care prevestesc o mare stratagema, cum bine zice Hendrix. Pronosticul e ca va ataca pe stanga, cu UNPR-ul bine oxigenat cu fonduri. Iar pentru dreapta, Domnul Mugur Isarescu, cvasi socrul pontentialului prim ministru Lucian Croitoru, va manevra niste intrari de euro in piata pentru scaderea cursului de schimb. Exista parghii pentru creerea „starii de bine”, insa trebui sa explice cineva ca Dl Basescu ne va servi in 2012 etnobotanice macroeconomice. Consistent cu candidate independent EBA, care militeaza pentru legalizarea alora adevarate.
In rest, numai de bine. Liberalii sunt ticalosi, stau cu PSD. PDL e misto rau de tot, are PSD-isti IN partid, PSD-isti PE LANGA partid (UNPR), maghiari tinuti in lesa de Viktorul Orban la pachet cu radacinile Partidului National al lui Virgil Magureanu la Cluj precum si alianta eroica de la Bucuresti intre PNG, PRM si PDL la la consilierii generali. Si vreti sa ma excit la Monica Macovei! Bonus, Marean LOVE Nuti, in cartieru verde. Hotarat, trebuie sa ai ficat tare ca sa stai apropae de partidul asta, colorat ca o vesta de gunoier !
Asta se cheama intoarcerea pupinului la palma care-i da papica. Stii cum e, conte de CSG, „mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste de pomana”. Pai ce sa faca, sa-l laude pe Crin care ii da peste bot? Nu merita. Ei, uite de-aia sluga basecului si-a udrei plonjeaza acum sa-i sarute mana lui bacon sky, ala cu relatiile internationale! Pupa si el unde i se da si unde servesc marile corporatii prietenii care l-au recrutat.
„The difference between literature and journalism is that journalism is unreadable, and literature is not read” – Oscar Wilde
… nu cred ca poti sa fii macelar si chirurg in acelasi timp, desi amandoi taie ceva… mutatis mutandis, daca esti scriitor este bine sa nu incerci sa fii si jurnalist… vei pierde pe ambele planuri…
Nu va mirati atat. cartarescu nu este nici jurnalist si cu atat mai putin nu este un „analist politic”. El vrea doar sa nu „piarda trena” celor fata de care se simte apartinand. Si pt asta daca e de pupat in „piata Independentei” sau la „funduletul” puterii indicate de „intelectualitatea prezidentiala” din care simte ca face parte, nu pute ci e chiar dulce. Verticalitate? Propriu „creier”? Nah. La ce ar fi bun?
După articolul din EvZ, de azi, lui Cărtărescu i s-ar cuveni remarca făcută de Chirac despre Băsescu, la care vorbise gura fără el: D-l Cărtărescu a pierdut o minunată ocazie de a tace.
„E părerea sa”, ar spune unii – „și trebuie respectată”. Tocmai asta-i problema – n-are cum fi respectată. Cînd pui toată presa între paranteze, îi propui un model de analiză politică, nu o invitație la Serbările Mării. Dacă nu poți produce acea analiză, te abții de la a ironiza presa care o produce – bună-rea, justă-inustă cum ar fi. Fiindcă presa pleacă de la date reale, iar nu de la idei de genul „președintele și-a asigurat viitorul politic ca parlamentar”. Din cîte n-are Băsescu, tocmai viitor politic nu mai are deloc. Iar o altă idee – pe lîngă care cea a lui Cărtărescu e doar iluzia de a avea idei politice – este că Băsescu nu mai are nici un fel de viitor, că-i amenințat a-și trăi din plin trecutul, după ce-și consumă bruma de prezent care i-a mai rămas, și-n care continuă „să fie învingător”.
Din păcate pentru el, Cărtărescu nu-i defel detașat în articolul cu pricina, e implicat emoțional și ideatic ca un propagandist de duzină. De ce-o fi preferînd el așa ipostază, n-am cum ști dar sper ca măcar lui să-i foloseacă în prezentul acesta băsescian, și să nu-i dăuneze dramatic, în trecutul băsescian, ce stă să lovească năpraznic.
Parca Chirac facuse remarca respectiva la adresa lui Adrian Nastase, din pacate, dar sa stii ca-mi place mai mult povestea ta decat adevaru’! 😆
Îl citesc pe „jurnalistul” Cărtărescu și îmi vine să plâng.Cum Dumnezeule,unul din cei mai dăruiți scriitori din din toată istoria literaturii noastre să fie atât de deplasat psihiatric?!Îl înțeleg pe Pleșu,pe Liiceanu,chiar pe HRP,dar pe Cărtărescu NU pot și NU vreau să-l înțeleg.Fiindcă îl iubesc prea mult ca scriitor,fiindcă „Orbitorul” lui(chiar cu minusurile volumului trei…) rămâne cel mai minunat roman al literaturii române.Citesc și plâng!Păcat!
Eu, trebuie sa recunosc, niciodata nu l-am gustat pe Cartarescu – scriitorul. Dar iti pot intelege dezamagirea pentru ca am simtit-o si eu, la fel, cu Plesu.
Postarea de ieri a lui Niels, despre bursele pe care le acorda Plesu (si cui) din proiecte a caror finantare depinde de juriile puterii, arata unul din probabil multele motive pentru care Plesu prefera sa indure un sentiment de culpabilitate sociala decat sa se puna rau cu decidentii.
Asa cum Andrei Plesu a fost… implementat prin functii guvernamentale de Petre Roman – o miscare care mi s-a parut geniala, la momentul respectiv, asa si A.P. a fost un fel de… agentie de recrutare pentru ministeriabili si vanatori de functii. Cui credeti ca datoreaza stralucita cariera de azi – mai mult sau mai putin „diplomatica” – un Mihai Razvan Ungureanu, un Teodor Baconschi, un Sever Voinescu etc etc etc?! Bingo: lu’ boier Plesu! Nu-i vorba, ca Petre Roman l-a gratulat pe patriarhul „studiilor avansate” si cu circa un milion de euro pentru refacerea si extinderea imobiliara a „Noii Europe”, basca sediul „boieresc”, primit drept premiu… pentru intreaga activitate politica.
De altfel, toate asa-zisele ONG-uri satelite PD-l sunt alimentate generos, din aceleasi surse, inclusiv din acelasi „rezervor de resurse”. Si – ce coincidenta! – din 2005 si pana acum, au „decedat” toate asociatiile pentru drepturile omului! Acum nu mai au trecere decat drepturile… supraomului!
„Apoimaine”, ne vom da seama ca toti suntem… supraoameni, ca astia de ne conduc si ne papa banii, cu cinism si dispret?! Asta ar putea fi adevarata victorie a bocilor impotriva oamenilor… 😀